Sarajevo Construction
- Logovan
#7226 Re: Sarajevo Construction
Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
-
BadBoy
#7227 Re: Sarajevo Construction
Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.Logovan wrote:Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
- alibaba_i_30_godina
#7228 Re: Sarajevo Construction
Ma pusti, najlakše je ovako nešto napisati. Imam osjećaj da mnogi od vas nikad nisu bili na nekim mjestima u gradu. Eto gdje ima dovoljno prostora da se ostavi auto i da se dođe na tabiju i uživa u pogledu? Samo nemoj reći u nekoj od onih uličica gdje jedva i stanari nađu prostor i samo oni znaju kako se provlače i mimoilaze.BadBoy wrote:Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.Logovan wrote:Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
-
BadBoy
#7229 Re: Sarajevo Construction
Da li je ovo meni upućeno? Jer ako porediš Marijin Dvor, Pofaliće, Grbavicu, a da ne spominjem dole dalje Ilidžu, Otes i te ravničarske krajeve sa Vratnikom i ovim mahalama, ona imamo ozbiljan problem u razumijevanju geografije.alibaba_i_30_godina wrote:Ma pusti, najlakše je ovako nešto napisati. Imam osjećaj da mnogi od vas nikad nisu bili na nekim mjestima u gradu. Eto gdje ima dovoljno prostora da se ostavi auto i da se dođe na tabiju i uživa u pogledu? Samo nemoj reći u nekoj od onih uličica gdje jedva i stanari nađu prostor i samo oni znaju kako se provlače i mimoilaze.BadBoy wrote:Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.Logovan wrote:Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
Za sve koji bi autom i u dnevnik boravak da kako mogu, evo ideje: lijepo tramvajem do Baščaršije, i onda laganim korakom 15 minuta hoda do Žute tabije, tu stanete, predahnete, pogledate, pa laganim korakom još 10 minuta nastavite do tvrđave. Prelijep izlet, lijepo tijelo osvježili hodanjem, a niste zakrčili mahale autima. Sputiti se do Čaršije pješke je smiješno, za 15 minuta si dole.
- alibaba_i_30_godina
#7230 Re: Sarajevo Construction
Ja ne znam šta je ovo, kao da mi ne živimo u istom gradu. Opće je poznata činjenica da parkinga nedostaje na svakom koraku, u samom gradu se nema gdje parkirati kako treba, a kamoli gore po tim brdima. Mislim na ova parking mjesta koja se plaćaju po satu, jer ovih divljih što se ne plaćaju svakako ima jako malo i teško ih je naći. To što ti pišeš bi sve lijepo funkcionisalo da mi imamo lijep i uređen javni prevoz, a obzirom da nemamo, ljudi su primorani da se koriste onim što im je na raspolaganju.BadBoy wrote:Da li je ovo meni upućeno? Jer ako porediš Marijin Dvor, Pofaliće, Grbavicu, a da ne spominjem dole dalje Ilidžu, Otes i te ravničarske krajeve sa Vratnikom i ovim mahalama, ona imamo ozbiljan problem u razumijevanju geografije.alibaba_i_30_godina wrote:Ma pusti, najlakše je ovako nešto napisati. Imam osjećaj da mnogi od vas nikad nisu bili na nekim mjestima u gradu. Eto gdje ima dovoljno prostora da se ostavi auto i da se dođe na tabiju i uživa u pogledu? Samo nemoj reći u nekoj od onih uličica gdje jedva i stanari nađu prostor i samo oni znaju kako se provlače i mimoilaze.BadBoy wrote:
Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.
Za sve koji bi autom i u dnevnik boravak da kako mogu, evo ideje: lijepo tramvajem do Baščaršije, i onda laganim korakom 15 minuta hoda do Žute tabije, tu stanete, predahnete, pogledate, pa laganim korakom još 10 minuta nastavite do tvrđave. Prelijep izlet, lijepo tijelo osvježili hodanjem, a niste zakrčili mahale autima. Sputiti se do Čaršije pješke je smiješno, za 15 minuta si dole.
S druge strane, ima jako puno ljudi koji fizički ne mogu da se penju više od pola sata po našim brdima i uličicama, jel' to onda znači da oni i ne moraju nikako ići na vidikovac i slično?!
Ma dajte, samo svi gledaju da je njima dobro i da se njihovi problemi riješe. Da vidimo kako bi se moglo nešto uraditi od čega bi svi na neki način imali korist i uživali u pogodnostima koje im se nude.
- So What!
#7231 Re: Sarajevo Construction
MUP KS dobio novo sjedište: Dodijeljena im građevinska konstrukcija u Kolodvorskoj ulici
Klix
Još uvijek neizgrađeni objekt u ulici Kolodvorska na području općine Novo Sarajevo danas je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo i zvanično ustupljen na korištenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Na Dnevnom redu 151. sjednice Vlade KS, koja je održana danas u 11 sati, našao se i Prijedlog odluke o prijenosu prava korištenja gradskog građevinskog zemljišta s KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo na korištenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Naime, na današnjoj sjednici i zvanično je usvojen prijedlog resornog ministra Vedrana Mulabdića, kojim se objekt u ulici Kolodvorska u Novom Sarajevu daje na korištenje MUP-u KS, čime je konačno došlo do rješavanja statusnog pitanja ovog perspektivnog zemljišta i objekta.
Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić kazao nam je da od samog formiranja 1997. godine sve do danas MUP KS nije imao sjedište u vlastitoj zgradi.
"Mi trenutno koristimo zgradu naslijeđenu od nekadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove na adresi La Benevolencija 16. Ta zgrada najprije ne odgovara standardima po kojima moramo obavljati svoje poslovne zadatke, a nije ni naše vlasništvo. Smatram da rekonstrukcija ove zgrade apsolutno nije isplativa i to bi direktno naštetilo budžetu KS. Pored ovog sjedišta, 3. policijska uprava Novo Sarajevo, u sklopu koje se nalazi Sektor putnih isprava i Saobraćajna policija, smještena je u objektu u ulici Zmaja od Bosne koji također nije u našem vlasništvu i koji nije prilagođen našem radu", rekao je ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.
"Mi već duže vremena tragamo za lokacijom koja će biti idealna za gradnju jednog savremenog objekta koji će služiti službenicima MUP-a KS. Kao idealno rješenje ispostavila se nedovršena zgrada u Kolodvorskoj ulici u općini Novo Sarajevo i tu mislimo smjestiti glavno sjedište MUP-a, Policijsku upravu Novo Sarajevo i sve njene organe, a nije isključeno ni pravovremeno premještanje ostalih organizacionih jedinica MUP-a", dodao je on.
S obzirom na to da su predstavnici firme ViK ranije ove godine izjavili kako podržavaju težnje ministra Vedrana Mulabdića da riješi infrastrukturna pitanja koja su u domenu sektora kojim upravlja, oni su također istakli kako ministar Mulabdić treba poštovati prava drugih. Tačnije, oni su u više navrata istakli kako je ViK-u građevinski kostur u Kolodvorskoj ulici ustupljen na korištenje i da žele nastaviti radove koje su počeli 1978. godine.
"Pravo korištenja ovog objekta pripalo je još 1979. godine ViK-u kako bi izgradio dispečersko-poslovnu zgradu. Ruku na srce, bilo je nekih mini radova na ovom objektu 1981. ili 1982. godine, a od tog momenta više ni ekser nije udaren u ovu zgradu. Zemljište je u vlasništvu Vlade KS i ona je na kraju donijela odluku kome će pripasti objekt skupa sa zemljištem. Nemamo više vremena baviti se namjerama, moramo preći s riječi na djelo", zaključio je ministar Mulabdić.
- So What!
#7232 Re: Sarajevo Construction
Ovo otvara vrata finalizaciji projekta Importanne Centra:

Last edited by So What! on 09/11/2018 01:05, edited 1 time in total.
- Logovan
#7233 Re: Sarajevo Construction
Ma nisi me shvatio. Govorim da se parkira tamo gdje ima mjesta. Ili se parkiraš npr. u centru pa šetaj malo više. Ili nemoj nikako autom ići.BadBoy wrote:Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.Logovan wrote:Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
I ti si pogrešno shvatio.alibaba_i_30_godina wrote: Ma pusti, najlakše je ovako nešto napisati. Imam osjećaj da mnogi od vas nikad nisu bili na nekim mjestima u gradu. Eto gdje ima dovoljno prostora da se ostavi auto i da se dođe na tabiju i uživa u pogledu? Samo nemoj reći u nekoj od onih uličica gdje jedva i stanari nađu prostor i samo oni znaju kako se provlače i mimoilaze.
Poenta je da se ne ide direkt na tabiju.
-
high_volume
#7234 Re: Sarajevo Construction
mk ultra wrote:Radi se na čišćenju Bijele tabije, ograđivanje i naplata ulaza ubrzo
JP Sarajevo

- VladaFBiH
#7235 Re: Sarajevo Construction
zabraniti skroz auta u centru gradaLogovan wrote:Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
- VladaFBiH
#7236 Re: Sarajevo Construction
pa i stanari se u većini slučajeva ilegalno parkirajualibaba_i_30_godina wrote:Ma pusti, najlakše je ovako nešto napisati. Imam osjećaj da mnogi od vas nikad nisu bili na nekim mjestima u gradu. Eto gdje ima dovoljno prostora da se ostavi auto i da se dođe na tabiju i uživa u pogledu? Samo nemoj reći u nekoj od onih uličica gdje jedva i stanari nađu prostor i samo oni znaju kako se provlače i mimoilaze.BadBoy wrote:Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.Logovan wrote:Zabraniti da se sa autima prilazi tabiji i vozdra. Parkiraj negdje dalje, pa prošetaj do tabije.
- alibaba_i_30_godina
#7237 Re: Sarajevo Construction
Naravno, ali šta drugo ljudi da rade kada nemaju alternativu. Nigdje garaže ili ima jako malo parking prostora.VladaFBiH wrote:pa i stanari se u većini slučajeva ilegalno parkirajualibaba_i_30_godina wrote:Ma pusti, najlakše je ovako nešto napisati. Imam osjećaj da mnogi od vas nikad nisu bili na nekim mjestima u gradu. Eto gdje ima dovoljno prostora da se ostavi auto i da se dođe na tabiju i uživa u pogledu? Samo nemoj reći u nekoj od onih uličica gdje jedva i stanari nađu prostor i samo oni znaju kako se provlače i mimoilaze.BadBoy wrote:
Nema gdje brate. Dođi na Mejdan pa vidi na šta to liči. Fuj.
Da svima bude jasno, ja se naravno slažem sa vama i saam mislim da bi bilo bolje kada bi bilo puno manje automobila u gradu. Lagano lijepo uzeti biciklo pa krenuti na posao, školu ili gdje već ko ide. Međutim, ovo je moguće tamo gdje ima uređen javni prevoz i gdje se ne mora brinuti da li će tramvaj doći za 5 minuta ili 35 jer je neki idiot napravio udes na šinama. Pored toga, treba napraviti biciklističke staze kako bi ljudi mogli ići bez straha da će ih neko pokupiti na ulici.
Sve dok se to ne uradi bit će gužve i nema smisla zatvarati centar grada i zabranjivati kretanje motornih vozila. Jer kako drugačije neko ko živi na Bistriku da dođe na posao u Rajlovac ili Stup i vice versa.
-
BadBoy
#7238 Re: Sarajevo Construction
Ja ne znam, ti ili se slažeš sa mnom ili se fakat ne razumijemo.
Cijeli grad je prenatrpan autima, a problem je naročito izražen u Starom Gradu.
Rješenje NIJE omogućavanje i krcanje automobila na Bijeloj Tabiji (tvrđavi). Jesi li ti ikada bio gore? Znaš li kako je gore usko? Nije rješenje ni parkiranje auta na Mejdanu ili u drugim uskim Vratničkim ulicama.
A treće, mogu ti slikati jedan vikend da vidiš ko najviše dolazi na Žutu tabiju, Zmajevac (vidikovac), Bijelu tabiju (tvrđavu) i Kamariju. Sve mahom mlada raja, brude sa trebicama i mlađahni turisti. Jedini stariji i fizički slabiji ljudi su starosjedioci Vratnika - penzioneri. Sve ostalo je u punoj snazi i mogu volu rep iščupati, ali se vozikaju i gužvaju Vratnik autima.
Trebao sam ti baš sinoć slikati haos na Jekovcu, kod Žute tabije.
Rješenje NIJE omogućavanje i krcanje automobila na Bijeloj Tabiji (tvrđavi). Jesi li ti ikada bio gore? Znaš li kako je gore usko? Nije rješenje ni parkiranje auta na Mejdanu ili u drugim uskim Vratničkim ulicama.
A treće, mogu ti slikati jedan vikend da vidiš ko najviše dolazi na Žutu tabiju, Zmajevac (vidikovac), Bijelu tabiju (tvrđavu) i Kamariju. Sve mahom mlada raja, brude sa trebicama i mlađahni turisti. Jedini stariji i fizički slabiji ljudi su starosjedioci Vratnika - penzioneri. Sve ostalo je u punoj snazi i mogu volu rep iščupati, ali se vozikaju i gužvaju Vratnik autima.
- Haris.ba
#7239 Re: Sarajevo Construction
Možda jednu žičaru da napravimo do Tabije? 
- alibaba_i_30_godina
#7240 Re: Sarajevo Construction
Ja one uličice skoro napamet znam i jako često se vrtim tu negdje u blizini. Neka dolazi ko gdje hoće, šta fali i mladoj raji, pusti ljude. Neka dolaze i sa autima, neka i toga, neka se troši gorivo i puni državna kasa. Ja se nešto ne sjećam da sam igdje rekao da bude krcanje automobilima i da je to ok, već da sada onako kako jeste to je uzrokovano problemima sa prevozom u većini slučajeva.BadBoy wrote:Ja ne znam, ti ili se slažeš sa mnom ili se fakat ne razumijemo.
A gore na bijeloj tabiji i nema baš previše raje, ja sam par puta jedino sreo nekoliko njih u autu. Dimi se iz auta k'o da je ćiro.
Većinom raja ide na Zmajevac. I pustite se priče da bi vi stalno išli pješke sa čaršije, eto idete li sad?
btw. žuta tabija je druga priča, tj. tabija i ne miješajte nju sada u ovo kada je riječ o bijeloj tabiji i njenoj rekonstrukciji.
- So What!
#7241 Re: Sarajevo Construction
Neće oni ovo nikad napravit.
Izgradnja SPO Sarajevo Tower - 08. 11. 2018. @ Mirza! (SSC)

Izgradnja SPO Sarajevo Tower - 08. 11. 2018. @ Mirza! (SSC)

- nepass1
#7242 Re: Sarajevo Construction
Pa hoce sad kad je sberbank uletila da finansira
- Qler
#7243 Re: Sarajevo Construction
ma ja
hoce sad
uvijek je neki izgovor
samo optimizam...
-
BadBoy
#7244 Re: Sarajevo Construction
Mislim da nema potrebe za pasivno-agresivnim prozivanjima, barem ne na ovim kulturnijim temama. Skepticizam pojedinih forumaša je možda bio opravdan u tom periodu kada je zaista djelovalo da se ništa ne radi na ovom projektu.
- Thorgerson
#7245 Re: Sarajevo Construction
Ja sam uvijek pisao da ce debelo kasniti sa radovima. Koliko vidim dosli su do 12 sprata, imaju jos koliko - 15.
Najavljeni rok za useljenje je ljeto 2019. godine. Ako stignu do tada sve da zavrse skidam kapu.
Inace, zgrada mi je onako ok, zanimljiva, ali misljenja sam da ovakvoj zgradi uopste nije mjesto u jednoj kotlini i skucenosti kakvu ima Sarajevo. Ima mi smisla ovo praviti negdje gdje se grad razlio i gdje se ravnici ne vidi kraja.
Evo na brzinu sam nabacao konacan broj spratova.
Smijesno zaklonice pola grada.

Najavljeni rok za useljenje je ljeto 2019. godine. Ako stignu do tada sve da zavrse skidam kapu.
Inace, zgrada mi je onako ok, zanimljiva, ali misljenja sam da ovakvoj zgradi uopste nije mjesto u jednoj kotlini i skucenosti kakvu ima Sarajevo. Ima mi smisla ovo praviti negdje gdje se grad razlio i gdje se ravnici ne vidi kraja.
Evo na brzinu sam nabacao konacan broj spratova.

-
dzipalo
#7246 Re: Sarajevo Construction
Iskreno ni meni se ne svidja onolika 'gromada' u po frke bacena bez ikakvog reda, ali mi se cini da ce ih biti sve vise jer se novogradnja prodaje k'o da je 500KM/m2. Plan grada se mijenja svake godine cim se pojavi neki od velikih igraca koji je zamislio negdje neku zgradu pa se plan mijenja shodno tome.
Last edited by dzipalo on 12/11/2018 12:13, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#7247 Re: Sarajevo Construction
ja se iskreno nadam da će jedna od prvih stvari nove vlasti u KS biti zakon o građevinarstvu (ili kako se već zove) gdje će se definisati: zelene površine vs izgrađenost parcele (a ne zeleni krovovi koji postoje samo na projektu - kako sada izigravaju zakon), broj besplatnih vanjskih parking mjesta, minimalna udaljenost između objekata u zavisnosti od visine/spratnosti, max dozvoljena visina u odnosu na okolne objekte i sl.dzipalo wrote:Iskreno ni meni se ne svidaj onolika 'gromada' u po frke bacena bez ikakvog reda, ali mi se cini da ce ih biti sve vise jer se novogradnja prodaje k'o da je 500KM/m2. Plan grada se mijenja svake godine cim se pojavi neki od velikih igraca koji je zamislio negdje neku zgradu pa se plan mijenja shodno tome.
- Haris.ba
#7248 Re: Sarajevo Construction
Sve to već postoji.VladaFBiH wrote:ja se iskreno nadam da će jedna od prvih stvari nove vlasti u KS biti zakon o građevinarstvu (ili kako se već zove) gdje će se definisati: zelene površine vs izgrađenost parcele (a ne zeleni krovovi koji postoje samo na projektu - kako sada izigravaju zakon), broj besplatnih vanjskih parking mjesta, minimalna udaljenost između objekata u zavisnosti od visine/spratnosti, max dozvoljena visina u odnosu na okolne objekte i sl.dzipalo wrote:Iskreno ni meni se ne svidaj onolika 'gromada' u po frke bacena bez ikakvog reda, ali mi se cini da ce ih biti sve vise jer se novogradnja prodaje k'o da je 500KM/m2. Plan grada se mijenja svake godine cim se pojavi neki od velikih igraca koji je zamislio negdje neku zgradu pa se plan mijenja shodno tome.
Helem, sviđa mi se zgrada.
- славянин
#7249 Re: Sarajevo Construction
Sta fali lijepa zgrada, jos okolo da se naselje uredi i to je to.Thorgerson wrote:Ja sam uvijek pisao da ce debelo kasniti sa radovima. Koliko vidim dosli su do 12 sprata, imaju jos koliko - 15.
Najavljeni rok za useljenje je ljeto 2019. godine. Ako stignu do tada sve da zavrse skidam kapu.![]()
Evo na brzinu sam nabacao konacan broj spratova.![]()
Smijesno zaklonice pola grada.
- VladaFBiH
#7250 Re: Sarajevo Construction
tačno i netačno npr. definisan je broj parking mjesta ali nije definisano koliko je besplatnih otvorenih mjesta pa imaš podzemne garaže koje se kupuje bez maltene parkinga ispred zgrade ili odnos zelena površina vs izgrađenost parcele a nije definisano da "zeleni krov" ne ulazi u zelenu površinu dok sada nemaš zelene površine skoro pa nikako, ne postoji garancija na radove već se uzima, čini mi se, iz zakona o obligacionim odnosima pa je 2. godine na zgradu od dana tehničkog prijema a tvoj TV ima 5. godina garancije i sl. uglavnom zakon je loš i treba ga mijenjatiHaris.ba wrote:Sve to već postoji.VladaFBiH wrote:ja se iskreno nadam da će jedna od prvih stvari nove vlasti u KS biti zakon o građevinarstvu (ili kako se već zove) gdje će se definisati: zelene površine vs izgrađenost parcele (a ne zeleni krovovi koji postoje samo na projektu - kako sada izigravaju zakon), broj besplatnih vanjskih parking mjesta, minimalna udaljenost između objekata u zavisnosti od visine/spratnosti, max dozvoljena visina u odnosu na okolne objekte i sl.dzipalo wrote:Iskreno ni meni se ne svidaj onolika 'gromada' u po frke bacena bez ikakvog reda, ali mi se cini da ce ih biti sve vise jer se novogradnja prodaje k'o da je 500KM/m2. Plan grada se mijenja svake godine cim se pojavi neki od velikih igraca koji je zamislio negdje neku zgradu pa se plan mijenja shodno tome.
Helem, sviđa mi se zgrada.
slobodno me ispravi ako negdje griješim
btw. Zgrada lijepo izgleda ali nigdje još nisu objavili izmijenjeni RP da vidimo udaljenost i spratnost (prije još jedne izmjene RP-a