Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
EasyMan

#7226 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

namiami wrote: 21/02/2022 09:00 Ne mogu da vjerujem da neko u glavi ima ograničavanje broja taksista, jer eto da se ne stvara konkurencija. Pa to zdrav razum kaže da u ovom razvoju društva nije moguće.

Da taksista fali pokazuju i spice, kad je tesko dobiti taksi na nekim lokacijama. Uvodjenjem sistema kao sto je Uber, kiša padne, uključi se dodatno 100 vozaca i svi sretni.

Kako god, Uber je realnost, za godinu ili 10, stici ce ovdje. Ovi sto su monopolisti licenci, neka se pripreme na vrijeme :D
To je kao da kupis stan u zgradi sa 3 sprata, a onda drzava dogradjuje svako malo po par spratova. Drzava se zajebala i prodala licence, a broj taksista su isto oni odredili ide po broju stanovnika.
Za spocu se slazem nema sanse naci taksi. Moj stari nikad ne radi u ta doba. Ode ujutro rano i u 14 h kuci bjezi.
foxlife

#7227 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 09:00
foxlife wrote: 21/02/2022 08:57

je li tvoj otac zna strani jezik?
Ja sam bio ubijedjen da ne zna, dok nisam vidio da prica sa atrancem na engleskom. Ne tecno, ali se razumiju :D
ok ii koliko njegovih kolega bar tako "iskrivljeno" da kazem prica engleski otprilike?

i smatras li da bi to trebalo biti jedno od glavnih stvari da neko ima licencu?
foxlife

#7228 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 09:02
namiami wrote: 21/02/2022 09:00 Ne mogu da vjerujem da neko u glavi ima ograničavanje broja taksista, jer eto da se ne stvara konkurencija. Pa to zdrav razum kaže da u ovom razvoju društva nije moguće.

Da taksista fali pokazuju i spice, kad je tesko dobiti taksi na nekim lokacijama. Uvodjenjem sistema kao sto je Uber, kiša padne, uključi se dodatno 100 vozaca i svi sretni.

Kako god, Uber je realnost, za godinu ili 10, stici ce ovdje. Ovi sto su monopolisti licenci, neka se pripreme na vrijeme :D
To je kao da kupis stan u zgradi sa 3 sprata, a onda drzava dogradjuje svako malo po par spratova. Drzava se zajebala i prodala licence, a broj taksista su isto oni odredili ide po broju stanovnika.
Za spocu se slazem nema sanse naci taksi. Moj stari nikad ne radi u ta doba. Ode ujutro rano i u 14 h kuci bjezi.
poredis neuporedivo
bolje poredjenje je zamisli drzava kaze ima puno pekara kafica moraju se zatvoriti pojedini
ili da kazu ima puno prodavnica prehrane i mogu biti samo amko i bingo
EasyMan

#7229 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 09:11
EasyMan wrote: 21/02/2022 09:00

Ja sam bio ubijedjen da ne zna, dok nisam vidio da prica sa atrancem na engleskom. Ne tecno, ali se razumiju :D
ok ii koliko njegovih kolega bar tako "iskrivljeno" da kazem prica engleski otprilike?

Ja smatram da bi svaki taksista trebao znati engleski jezik bar da se sporazumije sa strancem. Ne mogu ti reci koliko ih zna engleski, moja pretpostavka je da je to jako mali broj.
foxlife

#7230 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 09:45
foxlife wrote: 21/02/2022 09:11

Ja smatram da bi svaki taksista trebao znati engleski jezik bar da se sporazumije sa strancem. Ne mogu ti reci koliko ih zna engleski, moja pretpostavka je da je to jako mali broj.
i onda govoris ne moze im se oduzeti licenca ili sl?
ako ne ispunjavas uvjete za nesto dzaba sto si platio kad to ne mozes raditi
moze i malinar kupiti sve potrebne licence za uvoz medicinske opreme al kakva korist ako je prvenstveno malinar i nema nikakvog doticaja sa medicinskom opremom
tako i vozac
ne znas engleski osnovno da znas jer ce ti u poslu bar jednom ako ne u mjesecu bar jednom u godini uci stranac u auto i ti ne znas da komuniciras
ponizavas i grad i sebe
a grad je taj koji je odgovoran za licence
EasyMan

#7231 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 09:13
EasyMan wrote: 21/02/2022 09:02

poredis neuporedivo
bolje poredjenje je zamisli drzava kaze ima puno pekara kafica moraju se zatvoriti pojedini
Vidi nesto, ako otvorite toliko kafica da imate jedan kafic na 10 osoba po broju stanovnika imate ogroman problem. Isto tako otvorite u jednoj ulici ili u jednom trznom centru 20 pekara pa ces vidjeti sta ce se desiti.
Izdat je odredjen broj licenci za odredjen broj stanovnika u KS. Plus je izdati jos bar toliko licenci viska, a broj stanovnika u kantonu se po mom misljenju smanjio.
To ti je kao u grasu, imas prevelik broj radnika i svi propadaju.
Najlakse je reci opstace najbolji, ostali nek propadnu. Ja kazem da je srzava pogrijesila sto je prodala licence i njima je posao siguran i boli ih dupe.
EasyMan

#7232 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 09:49
EasyMan wrote: 21/02/2022 09:45

moze i malinar kupiti sve potrebne licence za uvoz medicinske opreme al kakva korist ako je prvenstveno malinar i nema nikakvog doticaja sa medicinskom opremom
tako i vozac
ne znas engleski osnovno da znas jer ce ti u poslu bar jednom ako ne u mjesecu bar jednom u godini uci stranac u auto i ti ne znas da komuniciras
ponizavas i grad i sebe
Samo mi reci da li si ti normalan? U kojem zakonu o taksi prevozu pise da moraju znati engleski? Evo i ja imam dodir sa strancima i ko obrtnik nema nigdje da moram znati strani jezik. Taksista nije turisticki radnik i po zakonu ne mora znati engleski, ali moje misljenje je da bi trebao znati.
Ti svoje misljenje predstavljas kao zakon i mjerilo :D

Znaci sve sto se pise na temi je vecinom presipanje iz supljeg u prazno. Za 99% stvari koje su napisane su krive musterije sto pristaju na to. Seljacina ima u svakoj bransi ne samo u sarajevo taksiju.

Daj boze da dodje do promjena, da taksisti budu ljubazni, da auta budu nova, cista, mirisna itd…
bumerangss

#7233 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

EasyMan wrote: 21/02/2022 07:49
bumerangss wrote: 21/02/2022 07:18

Zar zaista misliš da i sad makar 10% taxista zna osnove stranih jezika i znamenitosti historiju grada!? :lol:
Ne moraju znati nista od toga nazalost, ne znam ko je provalio da moraju znati taksiste ista od toga :D
Nisu turisticki radnici.
Pa priznaj da bi trebali znati makar počrtni kurs engleskog i makar osnovne historijske podatke o Sarajevu

Turista iz kine, a ima ih dosta, sjeda u taxi i naravno taxista ne mora znati kineski ali treba znati da se sporazumi na engleskom jer taj turista 99% zna osnove engleskog i kaže taxisti da ga vozi da pogleda ratni tunel i u vožnji kinez ga pita neta o tunelu, lupam o vijecnici, sebilju, katedrali, tabiji, begovoj džamiji, latinskoj cupriji... makar ko je i kad napravio, srušio...
foxlife

#7234 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 09:49
foxlife wrote: 21/02/2022 09:13

poredis neuporedivo
Vidi nesto, ako otvorite toliko kafica da imate jedan kafic na 10 osoba po broju stanovnika imate ogroman problem. Isto tako otvorite u jednoj ulici ili u jednom trznom centru 20 pekara pa ces vidjeti sta ce se desiti.
Izdat je odredjen broj licenci za odredjen broj stanovnika u KS. Plus je izdati jos bar toliko licenci viska, a broj stanovnika u kantonu se po mom misljenju smanjio.
To ti je kao u grasu, imas prevelik broj radnika i svi propadaju.
Najlakse je reci opstace najbolji, ostali nek propadnu. Ja kazem da je srzava pogrijesila sto je prodala licence i njima je posao siguran i boli ih dupe.
kad se u ulici otvori 20 pekara opstat ce onaj koji radi najbolje
jesi ti kriv sto onaj 20i otvori isti biznis kao i ostalih 19?
ako otvoris toliko kafica da ima jedan kafic na 10 osoba je pravo vlasnika pa nek on sam razmislja hoce li propasti ili ce uspjeti sto ce nesto novo uvesti ili ko zna
poenta je da ne mozes ograniciti nesto u ovom slucaju javni prevoz u koji taksi spada
primjer grasa je opet neuporediv jer je ogranicen broj radnih mjesta a radnika previse
u taksi sluszbi je obrnuto
ogranicio si broj mjesta i time i broj radnika
umjesto da se otvori pa neka se samo vidi koliko taksista treba imati u gradu i tako odrediti broj licenci
jednostavno monopol se ne ispati nikad za gradjane a to u ovom slucaju imaju taksisti
EasyMan

#7235 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

namiami wrote: 21/02/2022 09:52
EasyMan wrote: 21/02/2022 09:02 To je kao da kupis stan u zgradi sa 3 sprata, a onda drzava dogradjuje svako malo po par spratova. Drzava se zajebala i prodala licence, a broj taksista su isto oni odredili ide po broju stanovnika.
Ograničenja postoje samo ako se ugrožava "nešto veće i bitnije". Ne moze biti ograničenje da trenutne taksiste ne bi imale konkurenciju.

Da to prenesemo na druge djelatnosti, jer prema ovome što govoris (subjektivno) treba ograničiti broj pabova, burgerhana, pitara, teretana, turističkih agencija....

Jos jedan primjer, znači Igman se ne bi trebao razvijati, jer će praviti konkurenciju Bjelašnici?

Ne shvatam zaista kako i na koji nacin se moze reci i opravdati limit taksista, i to uz ogromne cijene licenci. Ja bih to ovako:

10k licenca
auto ne starije od 7 godina za prvu vrstu
auto ne starije od 10 godina drugu vrstu (veci porez)
obavezno poznavanje nekog stranog jezika
obavezno označavanje auta
obavezan određen kodeks oblačenja.

Onda ko bude bolji, bude :)
Ja vec pisah, ali izgleda samo citate zadnji post. Drzava je sa licencama zavrsila, to nisu vise njihove licence, to je prva greska. Taksista moze licencu da proda za 10.000 ili za 50.000 njegova licna stvar.
Zakone napisala drzava, ne pisemo ih ti i ja.
Evo i ja bi ovako, u opstini bi svako 5 godina zaposljavao nove ljude i zaposljavao bi najbolje, ove stare ako ima neko sposobniji bi slao na biro. Mozemo se sad tako vrtiti u krug milion godina.
Sve sto vi pisete je uredu, ali zakonski tako ne moze.
Moze li se popraviti rad drzavnih institucija? Hajmo i njima primijeniti taj sistem pa ce sve krenuti nabolje.
foxlife

#7236 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 09:53
foxlife wrote: 21/02/2022 09:49

tako i vozac
ponizavas i grad i sebe
Samo mi reci da li si ti normalan? U kojem zakonu o taksi prevozu pise da moraju znati engleski? Evo i ja imam dodir sa strancima i ko obrtnik nema nigdje da moram znati strani jezik. Taksista nije turisticki radnik i po zakonu ne mora znati engleski, ali moje misljenje je da bi trebao znati.

Znaci sve sto se pise na temi je vecinom presipanje iz supljeg u prazno. Za 99% stvari koje su napisane su krive musterije sto pristaju na to. Seljacina ima u svakoj bransi ne samo u sarajevo taksiju.

Daj boze da dodje do promjena, da taksisti budu ljubazni, da auta budu nova, cista, mirisna itd…
a jesi li ti normalan
nigdje ne pise u zakonu sto i jeste problem
to sto ti zakljucujes sta ja predstavljam je tvoj problem jer ocito zakljucujes samo sto tebi odgovara
ti si obrtna djelatnost dok su taksisti javni prevoznici bez obzira da li oni imaju privatnu "firmu"
ti mozes u biti ograniciti s kim ces raditi iako je to mislim protivno zakonu a sto ne znas engleski npr samo te ogranicava da poslujes jos bolje
kao sto rekoh taksi kao javni prevoznik bi morao znati strani jezik jer im je licencu prodala drzava tj grad
dok tebi za djelatnost ne treba licenca

pporedis 2 neuporedive stvari
foxlife

#7237 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 09:58
namiami wrote: 21/02/2022 09:52

Ograničenja postoje samo ako se ugrožava "nešto veće i bitnije". Ne moze biti ograničenje da trenutne taksiste ne bi imale konkurenciju.

Da to prenesemo na druge djelatnosti, jer prema ovome što govoris (subjektivno) treba ograničiti broj pabova, burgerhana, pitara, teretana, turističkih agencija....

Jos jedan primjer, znači Igman se ne bi trebao razvijati, jer će praviti konkurenciju Bjelašnici?

Ne shvatam zaista kako i na koji nacin se moze reci i opravdati limit taksista, i to uz ogromne cijene licenci. Ja bih to ovako:

10k licenca
auto ne starije od 7 godina za prvu vrstu
auto ne starije od 10 godina drugu vrstu (veci porez)
obavezno poznavanje nekog stranog jezika
obavezno označavanje auta
obavezan određen kodeks oblačenja.

Onda ko bude bolji, bude :)
Ja vec pisah, ali izgleda samo citate zadnji post. Drzava je sa licencama zavrsila, to nisu vise njihove licence, to je prva greska. Taksista moze licencu da proda za 10.000 ili za 50.000 njegova licna stvar.
Zakone napisala drzava, ne pisemo ih ti i ja.
Evo i ja bi ovako, u opstini bi svako 5 godina zaposljavao nove ljude i zaposljavao bi najbolje, ove stare ako ima neko sposobniji bi slao na biro. Mozemo se sad tako vrtiti u krug milion godina.
Sve sto vi pisete je uredu, ali zakonski tako ne moze.
Moze li se popraviti rad drzavnih institucija? Hajmo i njima primijeniti taj sistem pa ce sve krenuti nabolje.
zakoni su tu valjda da se mijenjaju
nisu zakoni tu cementirani pa da bude tako zauvijek
EasyMan

#7238 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

bumerangss wrote: 21/02/2022 09:54
EasyMan wrote: 21/02/2022 07:49

Ne moraju znati nista od toga nazalost, ne znam ko je provalio da moraju znati taksiste ista od toga :D
Nisu turisticki radnici.
Pa priznaj da bi trebali znati makar počrtni kurs engleskog i makar osnovne historijske podatke o Sarajevu

Turista iz kine, a ima ih dosta, sjeda u taxi i naravno taxista ne mora znati kineski ali treba znati da se sporazumi na engleskom jer taj turista 99% zna osnove engleskog i kaže taxisti da ga vozi da pogleda ratni tunel i u vožnji kinez ga pita neta o tunelu, lupam o vijecnici, sebilju, katedrali, tabiji, begovoj džamiji, latinskoj cupriji... makar ko je i kad napravio, srušio...
Pa priznao sam odmah i rekao da je moje misljenje da bi trebali znati iako ne moraju.
Ovdje se postavljate svi kao da sam neprijatelj.
Ja sam za to sto pricate, ne samo u taksi prevozu nego u svakom poslu da se poboljsa stanje.
Ali pisem kakva je situacija realna jer ovdje ljudi ne znaju 90% stvari.
EasyMan

#7239 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 09:59
EasyMan wrote: 21/02/2022 09:53

a jesi li ti normalan
to sto ti zakljucujes sta ja predstavljam je tvoj problem jer ocito zakljucujes samo sto tebi odgovara
ti si obrtna djelatnost dok su taksisti javni prevoznici bez obzira da li oni imaju privatnu "firmu"
ti mozes u biti ograniciti s kim ces raditi iako je to mislim protivno zakonu a sto ne znas engleski npr samo te ogranicava da poslujes jos bolje
kao sto rekoh taksi kao javni prevoznik bi morao znati strani jezik jer im je licencu prodala drzava tj grad

Pa ja upravo pricam da treba da se mijenja zakon i neka uvedu da se mora znati engleski, ali kazem da ne mogu sada oduzimati licence.
Ti pricas ovdje da se ljudima oduzmu licence ako ne znaju engleski, a zakon ne trazi engleski jezik. Nego sta nego ti svoje misljenje postavljas kao zakon.
EasyMan

#7240 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

namiami wrote: 21/02/2022 10:05
EasyMan wrote: 21/02/2022 09:58 Drzava je sa licencama zavrsila, to nisu vise njihove licence, to je prva greska.
Zakon se moze i hoce mijenjati, te stanje nece ostati ovakvo. Jer bitnija je potreba mene kao korisnika usluga i činjenica da hocu brze i jeftinije. Jbga, kapitalizam.
Pa naravno i neka se mijenja. Evo ja zelim da se svi bahati taksisti sankcionisu pa da ne slusam kako se pljuje moj clan porodice iako nije takav.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#7241 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sime_cipol »

Moze drzava promijeniti zakon.
Nije trenutni zakon o taksistima napisan u Musafu.
Sutra sjednica, novi zakon, pustamo novih 10k licenci po 10k KM. Vazi 10 godina.
Bujrum ko hoce. I potencijalnih 100 miliona u budzet.
EasyMan

#7242 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

namiami wrote: 21/02/2022 10:09
EasyMan wrote: 21/02/2022 10:06 ali kazem da ne mogu sada oduzimati licence.
Ne mogu sada, ali se treba definisati kada moze, te treba omoguciti neograničen broj licenci uz određene uslove, pa neka najbolji budu tu :)

Samo pogledati dostavljačke službe i raju koja vozi. Trebao se zmaj pobudniti sto oni imaju svoju dostavu, a konkurencija nije imala i sada koristi dostavljacke sluzbe? Nije moguce, proces je takav, nezaustavljiv, nebitno sta mislim ja, ti, ili vrhovni vodja sa taksija :D
A zasto ti zelis da se licenca oduzima nekome ko je ispravan i radi dobro svoj posao? Ako se oduzima oduzimace se svima. Evo meni konkretno, a i vecini ljudi koji znam problem spore drzavne institucije. Zasto forumaki demagozi ne traze da se ti “ljubazni” i “sposobni” ljudi uklone sa radnih mjesta da zaposlimo mlade i sposobne? Ili su taksisti jedini i najveci problem ove drzave? Evo sta uzmemo im licence i zaposlimo novih hiljadu ljudi, to je nista specijalno. Uhljeba ima stotine hiljada u drzavi.
foxlife

#7243 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 10:06
foxlife wrote: 21/02/2022 09:59

a jesi li ti normalan

Pa ja upravo pricam da treba da se mijenja zakon i neka uvedu da se mora znati engleski, ali kazem da ne mogu sada oduzimati licence.
Ti pricas ovdje da se ljudima oduzmu licence ako ne znaju engleski, a zakon ne trazi engleski jezik. Nego sta nego ti svoje misljenje postavljas kao zakon.
to si ti zakljucio sta ja pricam
ja pricam da se oslobodi broj ogranicenja licenci i da uslov bude znanje engleskog jezika uz to uvesti zakon da je engleski ili jedan strani jezik pod moranje pa onda oduzimati licence i koje su ranije kupljene i koje su dobijene poslije ukidanja ogranicenja
i ja moje misljenje ne postavljam kao zakon jer si ti to zakljucio jer iz nekog razloga imas negativno misljenje prema meni i pokusavas svaki put da kao meni suknes ili nesto sl a to mene uopste ne dodiruje

do tebe je sto gledas iz svog ugla taj posao zbog oca i do tebe je sto si kivan na mene zbog nekih tebi poznatih razloga
foxlife

#7244 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 10:17
namiami wrote: 21/02/2022 10:09

Ne mogu sada, ali se treba definisati kada moze, te treba omoguciti neograničen broj licenci uz određene uslove, pa neka najbolji budu tu :)

Samo pogledati dostavljačke službe i raju koja vozi. Trebao se zmaj pobudniti sto oni imaju svoju dostavu, a konkurencija nije imala i sada koristi dostavljacke sluzbe? Nije moguce, proces je takav, nezaustavljiv, nebitno sta mislim ja, ti, ili vrhovni vodja sa taksija :D
A zasto ti zelis da se licenca oduzima nekome ko je ispravan i radi dobro svoj posao? Ako se oduzima oduzimace se svima. Evo meni konkretno, a i vecini ljudi koji znam problem spore drzavne institucije. Zasto forumaki demagozi ne traze da se ti “ljubazni” i “sposobni” ljudi uklone sa radnih mjesta da zaposlimo mlade i sposobne? Ili su taksisti jedini i najveci problem ove drzave? Evo sta uzmemo im licence i zaposlimo novih hiljadu ljudi, to je nista specijalno. Uhljeba ima stotine hiljada u drzavi.
ko uopste pominje da se ispravnom oduzima licenca?
takvima ako ne znaju engleski moze se dopustiti neki period da nauce bar osnovno makar to bila godina dvije nebitno
Laplace

#7245 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Laplace »

madesa wrote: 20/02/2022 09:57
vjeshalica wrote: 20/02/2022 08:34

Jel crvena sestica? :mrgreen:
Mislim da je siva, strasno izgleda :D
Šestica ili taksista?
EasyMan

#7246 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 10:18
EasyMan wrote: 21/02/2022 10:06

to si ti zakljucio sta ja pricam
ja pricam da se oslobodi broj ogranicenja licenci i da uslov bude znanje engleskog jezika uz to uvesti zakon da je engleski ili jedan strani jezik pod moranje pa onda oduzimati licence i koje su ranije kupljene i koje su dobijene poslije ukidanja ogranicenja
i ja moje misljenje ne postavljam kao zakon jer si ti to zakljucio jer iz nekog razloga imas negativno misljenje prema meni i pokusavas svaki put da kao meni suknes ili nesto sl a to mene uopste ne dodiruje

do tebe je sto gledas iz svog ugla taj posao zbog oca i do tebe je sto si kivan na mene zbog nekih tebi poznatih razloga
Covjece s tobom cirkuza cijeli forum jer se na svakoj temi pravis najpametniji. Kad god si napisao nesto pametno ja sam te podrzao.
Ja vec pisao i opet cu, moj stari ce u penziju prije ubera 99% i prije bilo kakvih promjena, a ja ne mislim na taxi izlaziti. Iskreno zaboli me dupe kakav ce se zakon donijeti.
Ovdje sam se javio jer su pojedini pisali gadosti i gluposti koje nisu tacne. Zamisli sjednes u taksi i kaze ti od aurodroma do otoke petobanka i ti pristanes i poslije pricas taksista ovakav, onakav :lol:
Pa druze tog taksistu trebas da hraknes i izadjes iz auta, ako ne smijes onda mu zoves inspekciju i policiju. Evo ti stalno policiju zoves za parking, jesi li ikada prijavio bahatog taksistu?
Laplace

#7247 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Laplace »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 16:11 Zaboravih ovdje napisati. Prije par dana, Sa taxi mi uze 15 KM, Mojmilo- autobusna stanica, 1 kofer i jedna manja sportska torba.
Za istu relaciju, Crveni 9 i jos nesto, zaokruzeno 10.
Mora da si mu nekad presporo prelazila cestu pa da se osveti. :D
ljubicasti limun

#7248 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ljubicasti limun »

Laplace wrote: 21/02/2022 10:26
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 16:11 Zaboravih ovdje napisati. Prije par dana, Sa taxi mi uze 15 KM, Mojmilo- autobusna stanica, 1 kofer i jedna manja sportska torba.
Za istu relaciju, Crveni 9 i jos nesto, zaokruzeno 10.
Mora da si mu nekad presporo prelazila cestu pa da se osveti. :D
:lol:
EasyMan

#7249 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

namiami wrote: 21/02/2022 10:23
EasyMan wrote: 21/02/2022 10:17 A zasto ti zelis da se licenca oduzima nekome ko je ispravan i radi dobro svoj posao?
Nisam ja to nigdje rekao. Rekao sam da trebaju biti pravila, pa ako neko prekrši ta pravila, da se oduzima licenca. Vjerovatno i sada ima takvih pravila, ali ako je za 5 godina oduzeto isto toliko licenci, prosto bi bio šokiran

Ja kazem da trziste treba biti slobodno i uz neke normalne uslove. Ne moze se ograničiti broj taksista, posebno jer je Sarajevo turistički grad i imaš priliv broja ljudi.

Pa prema tome, ne vidim razlog zašto da se ne dopusti veci broj licenci, osim da se ne stvara konkurencija trenutnim taksistima? Jbga, ovo je kapitalizam, nema toga.

Inače, siguran sam da velika većina građana Sarajeva nema nista protiv povecanja broja licenci, kao i uvođenja pravilnika, kako za taksiste, tako i za korisnike usluga, jer ima stoke i na drugoj strani :D Naranvo, nisu svi isti :)
Pravila imaju, ali se slabo to kontrolise. Ja znam slucajeve gdje su oduzimali licence, ali to je samo ako imaju dug koji ne mogu izmiriti prema drzavi.
Evo neka uvedu pravila strozija, neka se mora znati engleski jezik, neka kontrolisu kako su obuceni taksisti jer ih ima da rade u kratkom sorcu i papucama itd…
Pravilcnici postoje, da li su dobri ne znam jer ih ne poznajem, ali se ne provode bas toliko.
Stoke ima itekako, ja iskreno ne vjerujem da bi mogao taksirati. Roman bi stari mogao napisati za ovih 25-30 godina taksiranja :D
Nekidan musterija krenula da zapali u autu, on ne dozvoli, kaze covjek stani mi da izadjem. Stari kaze nikakav problem, cijena do sad je toliko, platite i izadjite, kaze covjek stani mi na prvi stand da predjem u drugi taksi. On produzi do malte kad su dosli do standa vrati cigare i kaze ma hajde vozi :D

Prosli mjesec udje u auto 4 arapkinje i arap od nekih 13-14 godina i malac mu digne noge na sjediste i ramena :lol:
Zaustavi se izbaci ih iz auta i nastavi.

Koliko situacija sa narkomanima, pijancima, kriminalcima ne mogu se izbrojati…
Coldplay1

#7250 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coldplay1 »

sime_cipol wrote: 21/02/2022 10:09 Moze drzava promijeniti zakon.
Nije trenutni zakon o taksistima napisan u Musafu.
Sutra sjednica, novi zakon, pustamo novih 10k licenci po 10k KM. Vazi 10 godina.
Bujrum ko hoce. I potencijalnih 100 miliona u budzet.
Moze sve ali ne u EU, ovaj zakon je prepisan po EU standardima i on govori po omjeru broja stanovnika koliko ide taksija. Trenutno ih je preko tog broja i radi se na smanjenju istih. Malo je ovo ruzno od raje, nek komsiji crkne krava pa cemo lako za ostalo.
Post Reply