Leopard_SA wrote: ↑30/12/2021 14:43
Da li ima bitne razlige u performansama između 1.6 i 1.9?
Po meni nema.
1.9 u brdu lakše primi brzinu i drži bolje niže obrtaje. 1.6 moraš na malo više obrtaja zavrtit u brdu da glatko nastaviš, al ništa previše.
Kad bih birao opet između ta dva uzeo bih 1.6 opet, al to sam ja, možda bi neko drugi 1.9. Slušao me perfektno, nikad mu ništa uradio nisam. U preticanjima mi je sigurniji, 1.9 te dosta puta prevari, povuče i odjednom stane, a 1.6 kad ga stisneš vrti se do preko 4 hiljade i vuče i dalje. Jednom sam sa 1.6 preticao iza nekog Passata 1.9 isto, on pretekao i drzi gas u podu, i ja isto, kad smo došli do 3800-3900 obrtaja u trećoj prešao sam ga. U trećoj 1.6 ide do 127-8 km/h na 4 i nešto obrtaja, četvrta oko 160km/h ako se dobro sjećam.
I potrošnja je na strani 1.6, pogotovo gradska. Kad su puni, idu OK i jedan i drugi. Samo što 1.6 u brdu nećeš vozit četvrtom 60, nego ideš 70 u toj brzini.
Ovo se vjerovatno još bolje može primijetit u lakšim autima kao Golf i Octavia, Passat karavan je ipak malo teži auto. Uglavnom, ja sam bio zadovoljan, prešao sam i sa jednim i drugim BIH i region uzduž i poprijeko.
Imao sam otprilike isto vremena oba. Na 1.9 uradio zamajac, turbinu, remenicu alternatora (ja mislim da se tako zove), gumice dizni. Na 1.6 male servise i sijalicu
Uglavnom, dosta slični, različito se voze. Koliko sam vidio Octavia 1.6 ima bolje ubrzanje od 1.9, valjda lakši. A troši k'o upaljač. Meni Passat 1.6 gradske 6.8-7.5L u najgorim gužvama

Na ovom sad ne smijem ni pogledat koliko.