hAZNADAR wrote:uglavnomja wrote:hAZNADAR wrote:
Kao sto rekoh - samozvanim psihoanaliticarima se lako sloze kockice u kockastoj glavici.
De malo o nasoj bjezaniji od istine o porijeklu, kulturi i identitetu - nismo to odavno culi.
Usput receno za ostale koji citaju - nastup dizela i slicnih samo potvrdjuje moju tezu da se sve vise radi o civilizacijskim razlikama i civilizacijskom jazu izmedju nas. Ne postoji u svijetu primjer ovolike jezicke i fizioloske slicnosti a istovremeno ogromne civilizacijske i mentalne razlike. Nikada mi necemo imati kompromis - buducnost nasih odnosa ce se svoditi samo na primitivnu i brutalnu borbu oko teritorija gdje je sve dopusteno. Pravila su takva nametnuta i mora se tome prilagoditi.
znaci lik koji generalizuje jedan narod i sublimira zakljucak na osnovu povrsnog poznavanja cinjenica je samozvani psihoanaliticar
a kad ti to uradis, i to uduplo - e ti si pametan boli glava
'
hajmo vicOva narode, mujo i suljo ... a i fata ... ima toga na bacanje ... pameti najvise
Ne, kao Banjalucanin koji cesto prebiva u BL cujem, vidim, citam,.. kako ljudi oko mene rezonuju. Na forumima i komentarima na internetu takodjer.
Onda vidim i nastup u politici kao u primjeru revizije gdje su sve srpske stranke slozno ustale protiv toga. Bolje poznajem prilike u Srba nego mnogi moji prijatelji i rodbina u Federaciji - vrijeme torovske podjele je ucinilo svoje. Narodi u BiH jednostavno slabo poznaju jedni druge jer vise vjeruju u stereotipe medju svojima negoli sto slusaju i analiziraju sta oni tamo ustvari stalno govore.
A buduci da uzimam ozbiljno sve sto cujem, vidim, citam,.. vrlo lako mogu izvuci prostu statistiku sta je u tome najucestalije. I da - 99,9% Srba ima isti stav po mnogim pitanjima - to je jednostavno tako.
I ako ja na osnovu statistike i ucestalosti svega napisanog i recenog skontam da vecina Srba fakat misli da Bosnjaci izmisljaju, lazu,.. zbog navodne bolne istine o porijeklu - to ima osnove jer to spominju. Ili da lazu o multikulti BiH a ustvari smisljeno rade na unitarizaciji i brisanju srpske kulture - to oni tako otvoreno kazu. To nije psihoanaliza vec prosta fakta koju mozes vidjeti svaki dan.
A na osnovu cega ta vecina Srba tako misli o Bosnjacima? Zato sto Bosnjaci mozda pisu, pricaju o sebi na takav nacin ili nesmotreno na internetu iznose podle planove o jednonacionalnoj drzavi ili dzamahiriji pod krinkom multi-kulti? Ne. Zato sto je taj stereotip o Bosnjama stvoren smisljeno i smisljeno plasiran - stvarao se pred mojim ocima jos prije rata i danas postao standard.
A sad nastavi pokusavati ispasti duhovit. Da vidimo ko povrsno cita i konta.
vidis nisi naglasio da se dnosi na srbe iz banjaluke koje ti znas i na internet srbe ...
meni pod srbi spadaju i srbi iz srbije, a i iz dijaspore, ima ih ca 8 miliona ...
i ako ti tvrdis da 7.992.000 isto misle

onda ok
moja iskustva su moja iskustva, nema svrhe da ti objasnjavam da ne postoje 2 ista covjeka na planeti, a kamoli citav narod da je sastavljen ili isto isprogramiran, postoje navijacke istovjetne skupine (sportske, vjerske, nacionalne, ideoloske, ..) , naravno, ali one nisu dovoljan pokazatelj nicega, osim svoje zatucanosti.
na stranu sto prosjecnog zaposlenog beogradjanina ne zanima ni 0,0000001% bosna, bosnjaci, a ni bosanski srbi, i ostale lokalne razmirice koje sluze bakirima i miletima da klepaju pare
civilizacijske paralele
bosnjaci kasne u tim paralelama par stotina godina, ne zaslugom srba.
turska je okupirala srbiju i bosnu. srbija se oslobodila, jedan dio bosna nije, ostao dobrovoljno zarobljen u stranom jeziku i pismu, u drugom mentalitetu, neobrazovan, nepismen, pogotovo zenski dio ... dok nije dosla a-u nikakvog obrazovanja osim vjerskog nije bilo.
a mentalno

ti svrstavas citave narode u po jednu mentalnu katogoriju
a "stereotip" o dzamahiriji je nastao onog dana kad je osudjeni islamski fundamentalista postao predsjednik - i svaki dan u zadnih 25+ godina se taj stereotip sve vise pokazuje istinit.
nazalost.
a svako ko misli drugacije bude gurnut u stranu. proglasen saloncem i cetnikom, nepozeljnim, po nacionalsti - ostali

nema posla na budzetu za tak'e.
nadvikan na forumu.
i kao sto ti donosis zakljucke o srbima citajuci forume - tako i oni donose iste zakljucke citajuci sda jugendcad
generalno se slazem sa tvojim stavom, kao sto stoji u narodnim poslovicama: odmakni se da bi bolje vidio ...
neke stvari su u pravu po tom pitanju, ali donosenje konacnih zakljucaka na osnovu generalizacije