SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nepass1

#72176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

izvrsni direktor wrote: 14/11/2023 12:12
dvajt wrote: 14/11/2023 11:54 stanje društva generalno je da je min. 50% trenutno za ludnice.
i vise od 50%. pa evo ti sa ove teme nekoliko primjera gdje nju optuzuju indirektno, il je sama sebi kriva, il je direktno kriva itd. a to su npr osobe koje znaju koristit internet,citati, pisati...sad zamisli ostatak zatucanog stanovnistva?
Zrtvu optuzivati je nama u genima. Sta god da se desi zrtva je kriva
Ozimician

#72177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

drug_profi wrote: 14/11/2023 12:56
Ozimician wrote: 14/11/2023 11:02
drug_profi wrote: 14/11/2023 10:01 Između ostalog, ja sam i radi ovog naučio svoje cure da rukuju oružjem i da pogode ono što gađaju.
Koliko imaju godina i da li mislis da si im ucinio uslugu (barem kad je rijec o porodicnom nasilju) ?
Tri godine, što pitaš?
Naravno da sam im učinio uslugu. Bolje je znati nego ne znati.
Oružje je mora imati svako ili niko.
Pa zanima me da li maloljetnoj djeci dajes oruzje u ruke, sto je prekrsaj druge vrste. :D

Svakako da oruzje treba da ima svako ili niko i da treba raditi na maksimalnoj liberalizaciji nabavke, posjedovanja i na kraju i upotrebe oruzja, kako bi zrtva imala neku sansu.
azurna_obala

#72178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

https://n1info.ba/vijesti/advokat-anela ... o-nasilan/

Imamo mrtvu ženu i siroče.
Jebala te ta ljubav
laik1981

#72179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Ovakve stvari se nikad nece moci sprijeciti, pogotovo ne od strane sistema. Zene koje su pod bilo kakvom prijetnjom treba da se naoruzaju i da se obuce da se brane. Druge nema
moimoi

#72180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

U neka doba, u svom zivotu, dodjoh do saznanja da jednostavno neki narodi jos nisu mentalno sazreli da zive u drustvu gdje se nasilje ne rjesava nasiljem. Pa bih ja tako nasoj muriji vratila ovlasti iz onog mrskog sistema, gdje se prvo udaralo pa onda pitalo. Onako, cisto da se pojedincima izbiju bubrezi kod prvog nasilja. Pa da vidimo dokle zastrasivanje i maltretiranje moze ici.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 14/11/2023 12:37 I uvijek isto, histericno prozivanje svakog oponenta da je zenomrzac, samo zato jer ne prihvata feministicke zahtjeve za femicidom.

Ponavljam, femicid bi podrazumjevao da neko zene ubija zato sto mrzi zene, random zene po ulici jer mrzi ih.
Ovdje je rijec o porodicnom ili obiteljskom nasilju, zlocinima iz strasti, to se tako kvalificira valjda u policijskoj i pravnoj struci. Problem je sto feministice na silu zele proturiti nekakav poseban zakon koji bi tretirao "femicidlije" sa posebnim kaznama. Pa ako Hamdo ubije oca, to je 8 godina robije, ako ubije zenu to bi bilo 16. To besposlena Veljaca i ekipa u Hrvatskoj vec guraju duze vrijeme.
stastika je neumoljiva. svrha zakona nije samo represija, nego i prevencija.

u kulturološkom miljeu kakav je naš može se naći uporište u strožijem kažnjavanju ubijanja supruge. no kao što sam prije rekao, to nije ni grebanje površine šta se još mora uraditi za prevenciju navedenoga.

kao što su @Velkoski i @Bloo primjetili, primjetan je otpor i kategoriji femicida, tako da je jasno gdje u suštini leži problem - lokalnoj predodžbi o ulozi muškarca i ulozi žene u porodici, i da takvo stanje mora ostati kao što je i bilo. iako se izn njega polučuju Nizame, Sumeje, Elme...
drug_profi

#72182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

laik1981 wrote: 14/11/2023 13:15 Ovakve stvari se nikad nece moci sprijeciti, pogotovo ne od strane sistema. Zene koje su pod bilo kakvom prijetnjom treba da se naoruzaju i da se obuce da se brane. Druge nema
Upravo ovo.
Prva stvar je odgojiti ih da traže partnere koji će im biti oslonac u životu.
Zatim ih obrazovati da su samostalne i da ne zavise ni od čije sadake.
Zatim da znaju sitne popravke i po kući i na autu, tipa zamjene sijalice, provjere tekućina, pritska u gumama...
I na kraju da znaju koristiti oružje, jer bolje da znaju nego da ne znaju.

Također, muško koje ne zna skuhat, zašit dugme ili šav, ispeglat treba jebat... jer će na kraju da očekuje da je neko dužan da to za njega radi.
Last edited by drug_profi on 14/11/2023 13:24, edited 1 time in total.
splinter

#72183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

azurna_obala wrote: 14/11/2023 13:12 https://n1info.ba/vijesti/advokat-anela ... o-nasilan/

Jebala te ta ljubav

Omar Mehmedbašić :
“Prvo da kažem o historijat o Anelu Bećiroviću. To nije nasilna osoba. On je u ove probleme upao iz emotivnih razloga. Oni su se razišli, bio je neki sukob površinski, potpisali su nagodbu na tri mjeseca. . .

Mup Kantona Sarajevo:
Izvršenim provjerama u Kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Kantona Sarajevo, za Anela Bećirovića, rođenog 1989. godine u Sarajevu, utvrđeno je da je imenovani ubilježen kao osuđivan za krivično djelo:

iz člana 222. stav 1. KZ FBiH Nasilje u porodici, presudom Općinskog suda u Sarajevu od dana 26.06.2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u Operativnoj evidenciji MUP-a Kantona Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za krivično djelo iz člana 359. KZ FBiH Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti,
iz člana 183. KZ FBiH Ugrožavanje sigurnosti,
iz člana 239. KZ FBiH Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga,
iz člana 238. KZ FBiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga,
iz člana 222. Nasilje u porodici.

Opet, sreća u nesreći je da ubica nije bio nasilan, kako to veli ulojeni sarajevski odvjetnik koji se okupa (možda) 2 x godišnje.
Ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo da je njegov klijent pak bio nasilan.
Bloo
Globalna šefica

#72184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 14/11/2023 13:08 Da je neka pičoza bio, on bi recimo prebio tu ženu, ili je ubio.
Pošto je očigledno muško, otac i čovjek, uradio je najbolje što je mogao.

@Chmoljo

O ovom frontu pricam.

Jezik kao orude i oruzje. Kako preodgojiti druga profija (druze, nista kontra tebe, drag si mi onako ko lik) da razumije pogresnost ovog napisanog.

Muskarac je picoza (vagina kao karakterna osobina - slabost) ako pocini nesto sto drustvo karakterise kao slabost ili monstruozno djelo.

Prihvatljiv pojedinac muskog roda/spola koji nije picka niti radi monstruozne stvari - musko, otac i covjek.

S jedne strane poimanje muskarca je ograniceno diwstinkcijom muskosti i zenstvenosti/zenskosti ali u okviru patrijarhata. On je glava i provider, ona je stub domacinstva i onda je tu da rada. On je jak, ona je slaba.
Thorgerson

#72185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

moimoi wrote: 14/11/2023 13:16 U neka doba, u svom zivotu, dodjoh do saznanja da jednostavno neki narodi jos nisu mentalno sazreli da zive u drustvu gdje se nasilje ne rjesava nasiljem. Pa bih ja tako nasoj muriji vratila ovlasti iz onog mrskog sistema, gdje se prvo udaralo pa onda pitalo. Onako, cisto da se pojedincima izbiju bubrezi kod prvog nasilja. Pa da vidimo dokle zastrasivanje i maltretiranje moze ici.
Izvini, a koji narodi?

Pa jebote znas li kakvih zlocina se desava po zapadu, Americi, Njemackoj, Italiji, Engleskoj...

Sta jebote sve nama ovdje trpate da smo nekakve zadrte budale. Lik drzi zatocenu curu u podrumu decenijama, i slicne strahote kakve su radjene po zapadu. Ameriku da ne spominjem.

Ovo nije prvi, a ni zadnji lik koji je ubio svoju zenu. Nemoguce je ove stvari sprijeciti. Jedino da zeni dodjelis licnu pratnju, dan/noc. A opet psihopate ce i tu naci rupu.

Jednostavno imas likove koji su takvi.

Ovdje samo sud treba da odradi svoj posao. Imas opciju da mu odrezes 40 godina. Odrezi i kraj price. Opet, to nece sprijeciti novog psihopatu.

Jer cisto sumnjam da ti likovi razmisljaju na nacin, joj pa mogu popusit 40 godina, bolje da ne radim to. Jest, al u crtanom filmu mozda.
Logovan

#72186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

azurna_obala wrote: 14/11/2023 13:12 https://n1info.ba/vijesti/advokat-anela ... o-nasilan/

Jebala te ta ljubav
Eki fol volio je :lol: :lol: :lol: Nit je volio, nit voli dijete.
drug_profi

#72187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

@Bloo
Jebiga ja ne znam fensi riječi kao ti.
Dakle pičoza je karakterna osobina i nema ništa apsolutno sa ženskim genitalijama.
Niti ima uopšte ženske osobine.
Ima samo osobine kukavice, šupka i gnjide.

Kao da si odrasla u nekom drugom svijetu pa ne znaš značenja slenga i kao da misliš da svi treba da se izražavamo književno, politički korektno, steilno i lišeno istinskih emocija.

Upravo si fulila poentu sa analizom mog upisa.
Ove sve pičoeze koje biju i prebijaju žene misle da su muškarci i da to tako rade pravi muškarci.

NE! Pravi muškarac je branitelj i zaštitnik, džentlmen i heroj.
Last edited by drug_profi on 14/11/2023 13:34, edited 1 time in total.
Ozimician

#72188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 14/11/2023 13:30 Ovdje samo sud treba da odradi svoj posao. Imas opciju da mu odrezes 40 godina. Odrezi i kraj price. Opet, to nece sprijeciti novog psihopatu.

Jer cisto sumnjam da ti likovi razmisljaju na nacin, joj pa mogu popusit 40 godina, bolje da ne radim to. Jest, al u crtanom filmu mozda.
:thumbup:

Ovo je jako dobro napisano i to vecina ne moze da skonta.

Takvi likovi jednostavno ne razmisljaju poput prosjecne (recimo normalne) vecine. Lik ima djela iza sebe vise nego Ivo Andrici promjena nekog zakona ce ga sigurno odvratiti da ucini i sljedece djelo a-ha. Zakoni su za postenu sirotinju pisani.

EDIT: I za ove tvrdnje o "ljubavi" isto tako - takvi likovi posmatraju ljubav upravo ovako kako je posmatraju, na sto se nama "prosjecnima" izvrce zeludac, ali takvi likovi (sto je najgore i partnerice pocesto) smatraju takve postupke posljedicom njihove neizmjerne ljubavi. :run:
Oni su ubijedjeni u to, a sto je jos gore, ubijede i partnerice. UZAS.
Last edited by Ozimician on 14/11/2023 13:38, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#72189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Jebala te ta ljubav
To je bilo nasilničko ponašanje, nisu bili u braku. Imali su dijete. On je svaki dan plakao u zatvoru i nesumnjivo je da je volio. Šta je bilo jučer, ja ne znam. To ćemo vidjeti danas kada bude davao iskaz. U svakom slučaju vidjet ćemo. Ne znam šta se desilo. Odbrana ovdje nema puno karata, imat ćemo svjedoke da je on nju puno volio i da je volio dijete. I da nikada nije bio nasilan”.

No, zbog čega je je bio osuđen prije tri mjeseca?

“Sreo se sa djetetom i posvađali se. On je nju samo nešto gurno. Femicid se digao na jedan drugi nivo. U posljednje vrijeme imam jedno 40 ljudi koji su zatvoreni u Zenici, ali nisu uopšte kriminalci. Pokazali su neku eksplozivnost u braku. Sada se mnogo lakše ljudi zatvaraju. Zakon je mnogo sada oštriji. Došao sam poslije i vidio razbijena vrata i policija je uzela pištolj. Sada će davati iskaz pa ćemo imati neku bolju sliku. Ima još 24 sata da bude predat u Tužilaštvo KS. On se sigurno kaje. I prošli put se kajao. Ne možemo za ove individualne slučajeve kriviti državu, to se dešava svugdje pa i ovdje. Ljubav je nepredvidiva stvar, kada hoće neko da te ubije on će te ubiti. Ništa se ovdje nije moglo desiti preventivno”.
petunija

#72190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

@splinter
Lik je od osnovne bio gnjida i uvijek mi bilo fascinantno to njegovo odsustvo stida
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#72191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 14/11/2023 13:33
Thorgerson wrote: 14/11/2023 13:30 Ovdje samo sud treba da odradi svoj posao. Imas opciju da mu odrezes 40 godina. Odrezi i kraj price. Opet, to nece sprijeciti novog psihopatu.

Takvi likovi jednostavno ne razmisljaju poput prosjecne (recimo normalne) vecine. Lik ima djela iza sebe vise nego Ivo Andrici promjena nekog zakona ce ga sigurno odvratiti da ucini i sljedece djelo a-ha. Zakoni su za postenu sirotinju pisani.
samo od sebe ne pridonosi ništa.

pridonosi kao stav društva prema tim pojavama. i da se razumijemo, ovo nije nešto što se gleda na serijama gdje serijske ubice vrebaju i sl. ovo je posljedica našeg podneblja. našeg rezonovanja opet kažem, o položaju muškarca i žene u njihovom odnosu.

niko nije toliko blesav da misli da se ove stvari mogu iskorijeniti. ali mogu prestati biti pravilo.

dešavaju se i saobraćajne nesreće. i neće prestati. ali negdje ih ima više, negdje ima manje. negdje uvodiš javni prevoz, negdje proširuješ kolovoz, negdje isključuješ neispravna vozila.

ne rješavaš problem time što kažeš: ko ne zna voziti, neće voziti, tačka. ko napravi udes, robijaće.

ništa time ne rješavaš. krivični zakon treba da prati i društvena promjena. a za koju, ponavljam, treba imati nekakav plan.
nepass1

#72192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Bloo wrote: 14/11/2023 13:34

Jebala te ta ljubav
To je bilo nasilničko ponašanje, nisu bili u braku. Imali su dijete. On je svaki dan plakao u zatvoru i nesumnjivo je da je volio. Šta je bilo jučer, ja ne znam. To ćemo vidjeti danas kada bude davao iskaz. U svakom slučaju vidjet ćemo. Ne znam šta se desilo. Odbrana ovdje nema puno karata, imat ćemo svjedoke da je on nju puno volio i da je volio dijete. I da nikada nije bio nasilan”.

No, zbog čega je je bio osuđen prije tri mjeseca?

“Sreo se sa djetetom i posvađali se. On je nju samo nešto gurno. Femicid se digao na jedan drugi nivo. U posljednje vrijeme imam jedno 40 ljudi koji su zatvoreni u Zenici, ali nisu uopšte kriminalci. Pokazali su neku eksplozivnost u braku. Sada se mnogo lakše ljudi zatvaraju. Zakon je mnogo sada oštriji. Došao sam poslije i vidio razbijena vrata i policija je uzela pištolj. Sada će davati iskaz pa ćemo imati neku bolju sliku. Ima još 24 sata da bude predat u Tužilaštvo KS. On se sigurno kaje. I prošli put se kajao. Ne možemo za ove individualne slučajeve kriviti državu, to se dešava svugdje pa i ovdje. Ljubav je nepredvidiva stvar, kada hoće neko da te ubije on će te ubiti. Ništa se ovdje nije moglo desiti preventivno”.
Ko ovo kaze da ne otvaram link, advokat njegov? On se sigurno kaje!!!!!! Treba i ovog ko ovo izjavi pravo sa njim u zatvor.
Bloo
Globalna šefica

#72193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 14/11/2023 13:32 @Bloo
Dakle pičoza je karakterna osobina i nema ništa apsolutno sa ženskim genitalijama.

Kao da si odrasla u nekom drugom svijetu pa ne znaš značenja slenga i kao da misliš da svi treba da se izražavamo književno, politički korektno, steilno i lišeno istinskih emocija.

Ove sve pičoeze koje biju i prebijaju žene misle da su muškarci i da to tako rade pravi muškarci.

Evo bez "fensi" vokabulara

PICOZA nema veze sa pickom, pizdom, vaginom?
Hajd ponovi to jos par puta na glas...kurac nema veze sa penisom, sisa nema veze sa dojkama...
PICOZA nema veze sa pickom

Imaju i penisi svog registar - Koji kurac? Glup kao kurac, Napusi mi se kurca (opet ovo ima 2 sloja koja se mogu interpretirati, jedan vec spomenut, usput sto ne postoji najeid mi se picke?) itd...ali primjeti razliku u znacenju.

I kad skontas da izrazi ne budi picka, picoza, pizda IMAJU VEZE sa pickom, vaginom odnosno zenskim spolnim organom, onda se zapitaj zasto se ti izrazi koriste za "slabice", kukavice, supke i gnjide.
Onda se zarovi malo dublje od gluposti napisanih da ja ne znam znacenje slenga i da svi trebaju da se izrazavaju knjizevno i blabla.

Razmisli jebogaja..nisi glup. Ne izmotavaj se sada kao da si uvrijeden jer nisam tebe prozvala vec sam tebe uzela kao primjer.

Razmisli...

Prava zena je onda sta?
Da bude branjena, zasticena, dama i zrtva?

Prestani razmisljati u ovim okvirima, pa ce ti biti jasnije sto bi ti i vlastite kcerke trebale da budu ljute na tebe (popizde?) kada se izrazavas tako.

Picka ti je podarila 2 djece, picki hvala.
splinter

#72194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

petunija wrote: 14/11/2023 13:36 @splinter
Lik je od osnovne bio gnjida i uvijek mi bilo fascinantno to njegovo odsustvo stida
Eto vidiš. Mislim ne znam ga lično i ne poznajem kao ti, ali ovo je baš toliko nisko. Ok hoćeš da braniš neke klošare, brani, tvoja stvar, ali sad od ubice praviti nekog neshvaćenog i odbačenog romantičara, ma užaš.
suspect_zero

#72195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Kad pomisliš da Mjesečar ne može gnusnije... :roll:
Mate_Miso_Kovac

#72196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Mate_Miso_Kovac »

Becirovic je u osnovnoj bio klosarcic i hinja. Majka mu je bila uzas, udovica, titrala mu, maltretirala drugu djecu... Jebiga, iz kompliciranog djetinjstva u kompliciran zivot, i et, na kraju u ćuzu.
drug_profi

#72197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bloo wrote: 14/11/2023 13:43
drug_profi wrote: 14/11/2023 13:32 @Bloo

Evo bez "fensi" vokabulara

PICOZA nema veze sa pickom, pizdom, vaginom?
Hajd ponovi to jos par puta na glas...kurac nema veze sa penisom, sisa nema veze sa dojkama...
PICOZA nema veze sa pickom

Imaju i penisi svog registar - Koji kurac? Glup kao kurac, Napusi mi se kurca (opet ovo ima 2 sloja koja se mogu interpretirati, jedan vec spomenut, usput sto ne postoji najeid mi se picke?) itd...ali primjeti razliku u znacenju.

I kad skontas da izrazi ne budi picka, picoza, pizda IMAJU VEZE sa pickom, vaginom odnosno zenskim spolnim organom, onda se zapitaj zasto se ti izrazi koriste za "slabice", kukavice, supke i gnjide.
Onda se zarovi malo dublje od gluposti napisanih da ja ne znam znacenje slenga i da svi trebaju da se izrazavaju knjizevno i blabla.

Razmisli jebogaja..nisi glup. Ne izmotavaj se sada kao da si uvrijeden jer nisam tebe prozvala vec sam tebe uzela kao primjer.

Razmisli...

Prava zena je onda sta?
Da bude branjena, zasticena, dama i zrtva?

Prestani razmisljati u ovim okvirima, pa ce ti biti jasnije sto bi ti i vlastite kcerke trebale da budu ljute na tebe (popizde?) kada se izrazavas tako.

Picka ti je podarila 2 djece, picki hvala.
Neizmjerno poštujem žene. Radi njihove mudrosti, snage, što su majke, sestre... tako da smatram da muško nikad neće biti kompletno muško dok ne zavoli žensko biće više od svog života. A to je moguće samo ako si otac kćeri.
Tek tad postaneš svjestan svijeta i uloga u tom svijetu.

Koliko se god ti ili bilo ko na ovom svijetu upinjao, prirodni zakoni će uvijek važiti.
Mužjak je među sisarima onaj koji je jači, onaj koji je snažniji fizički, onaj koji treba biti zaštitnik svoje ženke i svog poroda.
I onaj koji mora biti dostojan da ga poštuju ne radi te snage, već upravo radi nježnosti koju će uputiti onima koje štiti.

A način na koji muškarci komuniciraju među sobom, agresivno ili mangupski, nije primjer ni za šta.

Ja sam rekao taj lik je pičoza, kukavica i gnjida.

Reci ti to isto na svom jeziku. Da vidim kako zvuči.
Ozimician

#72198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Chmoljo wrote: 14/11/2023 13:41
Ozimician wrote: 14/11/2023 13:33

samo od sebe ne pridonosi ništa.

pridonosi kao stav društva prema tim pojavama. i da se razumijemo, ovo nije nešto što se gleda na serijama gdje serijske ubice vrebaju i sl. ovo je posljedica našeg podneblja. našeg rezonovanja opet kažem, o položaju muškarca i žene u njihovom odnosu.

niko nije toliko blesav da misli da se ove stvari mogu iskorijeniti. ali mogu prestati biti pravilo.

dešavaju se i saobraćajne nesreće. i neće prestati. ali negdje ih ima više, negdje ima manje. negdje uvodiš javni prevoz, negdje proširuješ kolovoz, negdje isključuješ neispravna vozila.

ne rješavaš problem time što kažeš: ko ne zna voziti, neće voziti, tačka. ko napravi udes, robijaće.

ništa time ne rješavaš. krivični zakon treba da prati i društvena promjena. a za koju, ponavljam, treba imati nekakav plan.
:thumbup: :thumbup:

Upravo o ovome i govorim. S tim da nase podneblje nije nista specificnije u odnosu na vecinu drugih u svijetu. Cak i u najrazvijenijim zemljama imas ovakvih slucajeva.

Eto u proteklih 10-ak dana u Njemackoj si imao 2 hajmo reci slicna slucaja. Mogu tek misliti kako je po latinskoj americi, africi, aziji, tako da sumnjam da je BIH izolovan slucaj.

Kad si vec uveo analogiju sa saobracajnim nesrecama, prije 10-ak godina su u Svedskoj postrozili zakon, nesto je bilo u smislu da je vozac duzan propustiti pjesaka bilo gdje na kolovozu (bez obzira na pjesacki) i da je sva odgovornost na vozacu u slucaju nesrece i pazi sta se desilo - porastao broj nesreca (kolizija vozilo - pjesak). To je psihologija kad se potencijalna zrtva osloni na to da je zakon stiti, a sama ne preduzme potrebne mjere da smanji rizik da postane zrtva.
moimoi

#72199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Thorgerson wrote: 14/11/2023 13:30
moimoi wrote: 14/11/2023 13:16 U neka doba, u svom zivotu, dodjoh do saznanja da jednostavno neki narodi jos nisu mentalno sazreli da zive u drustvu gdje se nasilje ne rjesava nasiljem. Pa bih ja tako nasoj muriji vratila ovlasti iz onog mrskog sistema, gdje se prvo udaralo pa onda pitalo. Onako, cisto da se pojedincima izbiju bubrezi kod prvog nasilja. Pa da vidimo dokle zastrasivanje i maltretiranje moze ici.
Izvini, a koji narodi?

Pa jebote znas li kakvih zlocina se desava po zapadu, Americi, Njemackoj, Italiji, Engleskoj...

Sta jebote sve nama ovdje trpate da smo nekakve zadrte budale. Lik drzi zatocenu curu u podrumu decenijama, i slicne strahote kakve su radjene po zapadu. Ameriku da ne spominjem.

Ovo nije prvi, a ni zadnji lik koji je ubio svoju zenu. Nemoguce je ove stvari sprijeciti. Jedino da zeni dodjelis licnu pratnju, dan/noc. A opet psihopate ce i tu naci rupu.

Jednostavno imas likove koji su takvi.

Ovdje samo sud treba da odradi svoj posao. Imas opciju da mu odrezes 40 godina. Odrezi i kraj price. Opet, to nece sprijeciti novog psihopatu.

Slazem se da ima svigdje svega, ali gdje ces nas porediti sa visemilijunskim drzavama? Na 2,5 mil (ako nas trenutno ima i toliko u BiH) toliki procenat ubistava je alarmantan.

Pogotovo u zadnjih par mjeseci sta se desava
last mohicans

#72200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Omčo mjesečari, žao mu klijentele, mrš parazitu budžetski, treba i tebe zatvoriti. Niko nije slučajno u zatvoru, nažalost, puno još onih koji trebaju biti u njemu. Vidi mu izjave, uhljup onaj uhljupski :-)
U posljednje vrijeme imam jedno 40 ljudi koji su zatvoreni u Zenici, ali nisu uopšte kriminalci. Pokazali su neku eksplozivnost u braku. Sada se mnogo lakše ljudi zatvaraju. Zakon je mnogo sada oštriji. Došao sam poslije i vidio razbijena vrata i policija je uzela pištolj. Sada će davati iskaz pa ćemo imati neku bolju sliku. Ima još 24 sata da bude predat u Tužilaštvo KS. On se sigurno kaje. I prošli put se kajao. Ne možemo za ove individualne slučajeve kriviti državu, to se dešava svugdje pa i ovdje. Ljubav je nepredvidiva stvar, kada hoće neko da te ubije on će te ubiti. Ništa se ovdje nije moglo desiti preventivno”.
Post Reply