Sirija vol. 2

Locked
Krokodajl

#72126 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Maystor wrote:Lakosta, griješiš u nekim stvarima. Ima istine u tvojim trilogijama, ali neke stvari koje konstatuješ su u svađi sa činjenicama. Za tvoju informaciju, Fua i Kefraja nisu evakuisane, tamo je još uvijek preko 10 hiljada ljudi. Pregovore je vodio uvaženi ministar Zarif, a realizovana je samo prva faza. Sasvim je neizvjesno da li će (ikada) doći do potpune evakuacije. Pročitaj malo blog Elijaha Magniera o tome.
Taj dio što je ostao bi trebao biti evakuisan zajedno sa Babilom u Damasku, postavlja se pitanje ko finansira te u Babili i kome oni trebaju ići na noge, Nusra je sredila Zabadani jer je tamo bio Ahrar, zato ni Ahrar nije išao u ofanzivu na sjever Hame, jer nisu htjeli da kvare deal sa Nusrom, ipak su pare draže od revolucije.

Vidjet ćemo nakon ove ofanzive, ko će poslati ponudu i šta će biti ponuda, prekidom tunela u Istočnoj Guti se otvara i nova opcija, sada su i neki drugi igrači u igri, koji bi da izvuku svoje pulene.

A istina je da je Zarif vodio pregovore, kao i većinu do sada, ali glavninu stvari je tu sređeno na relaciji Iran - Katar, Katar je imao interes da izvuče svoje iz Iraka, Iran je imao interes da spasi civile, naravno plan je bio da SAA to vojnim putem sredi, ali više se nije moglo čekati, jer SAA nije uspjevala da probije, vjerujem da će se nakon ove ofanzive na sjeveru Hame, neke nove opcije otvoriti.
Last edited by Krokodajl on 24/04/2017 22:23, edited 1 time in total.
Nadzornik

#72127 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Image
sarajevoxxxx

#72128 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

U toku je silovit kontranapad revolucionara na Tajbetul Imam i Halfaja.Sve vojne formacije učestvuju.
Čitalac

#72129 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Sam Heller, analitičar fondacije "The Century", piše da bi Vašington trebalo da odustane od podrške pobunjenicima u Idlibu jer je taj rat već izgubljen, ali da SAD imaju moralnu obavezu da sa severozapada Sirije izbave civile od kataklizme koja neminovno sledi. Po njegovom mišljenju, evakuacija ogromnog broja ljudi (više od dva miliona) morala bi da bude obavljena u saradnji sa Turskom i Kurdima iz Efrina, a kako mu je rečeno u diplomatskim krugovima neki planovi za to već postoje.
I am not arguing that the United States and its allies should force the displacement of the northwest’s residents, which would amount to a war crime. But if a cataclysm is coming — and I’m convinced one is — the West needs to ensure these civilians are able to flee to safety.
The proxy war against the Syrian regime in the northwest, for the West, is lost. The United States should be working to scale back its involvement in Syria’s war and, where possible, de-escalate the conflict and freeze current lines of control. That is not possible in the northwest. The fight between this jihadist-dominated fragment of the Syrian insurgency and the Assad regime will rage on. And in that fight, the United States and its allies have no clear rooting interest, no side to boost. America and its allies should be on the side of the civilians caught in the middle. They need help.
https://warontherocks.com/2017/04/evacu ... -in-idlib/
salik79

#72130 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Ako Salik krene braniti Baketa onda je sve jasno :mrgreen:
Prvo Reis, pa Safet Softic, a sad i Bake. Sta reci - mnogo smo jaki 8-) :D

Nego, u Iranu nema alevija :D Barem koliko je meni poznato :-?
salik79

#72131 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:U toku je silovit kontranapad revolucionara na Tajbetul Imam i Halfaja.Sve vojne formacije učestvuju.

Bice to teska samarcina.
insomnia78

#72132 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:

Al su saveznici. :lol:
Alija i Hafez ostavili djecu i drzave dobrim mulama u amanet :thumbup:
Kikibombona

#72133 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Putna komunikacija Kamislo - Damask - Bejrut otvorena po prvi put nakon dogovora Bas rezima i PYD.

:thumbup: :thumbup:

Nadam se nastavku saradnje Bas rezima i PYD. Rojava ima sta ponuditi, kontrolisu velike rezerve nafte i plina, kontrolisu hidroelektrana, poljoprivreda je izuzetno razvijena. Iz PYD isticu da se nadaju razvoju saradnje.

Ovdje bi jedino Amerikanci mogli srati i biti prepreka. Nadam se da nece. Bas rezim je realnost, cjelovita Sirija je realnost. Valja zivjeti nakon rata.

Sa turskim kmetovima nikakva saradnja nije moguca. Turci im ne zele nikakvo dobro, koriste ih za vlastite interese, vode u patnju i nestanak. Svaka saradnja sa Kurdima je strogo zabranjena.
Krokodajl

#72134 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

@Kiki vidio sam to jučer, ali nisam htio napisati reko napast će me Kiki, Kurdi će reći da je laž pa nisam nigdje prispio :lol: :lol: :lol:

Ali drago mi je i što je istina, a i što je otvoren autoput, sada i Kurdi imaju izlaz na more, ko kaže da nemaju :D

A skontaj @Kiki, sada Kurdi mogu u Damask, a revolucionari ne mogu dalje od Hame :lol:
salik79

#72135 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:

Al su saveznici. :lol:
Alija i Hafez ostavili djecu i drzave dobrim mulama u amanet :thumbup:
Da su ostavili dobrim mulama u amanet niti bi mi bili tu gdje jesmo, niti Sirijci ;-)

Haj' priznaj da si ovo, samo tako, izvalio!? :zoka:
insomnia78

#72136 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Ostavili su im Palestince pa vidi dje su

PS: naravno da jesam. Nisi valjda pomislio da sam ozbiljan
salik79

#72137 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Ostavili su im Palestince pa vidi dje su

Ko, Hafez i Alija? :?
Krokodajl

#72138 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Hafez Aliji ostavio Bašara u amanet, rekao mu čuvaj mi Bašara ko Bakira što si :D
A bolje i to, nego da su Francuzima dali, ko Ruandu birvaktile.

Ne bi kamen na kamenu osto.
Last edited by Krokodajl on 24/04/2017 22:54, edited 1 time in total.
salik79

#72139 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Krokodajl wrote:Hafez Aliji ostavio Bašara u amanet, rekao mu čuvaj mi Bašara ko Bakira što si :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
insomnia78

#72140 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
insomnia78 wrote:Ostavili su im Palestince pa vidi dje su

Ko, Hafez i Alija? :?
:lol:
Krokodajl

#72141 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Sad kad Macron pobjedi na izborima, gotov je Assad, kada ovaj Esmu ugleda, biće svega :D :D
insomnia78

#72142 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Assma je djete za njega :-D
jao_situacije

#72143 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

:lol: :lol: :lol:
Krokodajl

#72144 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

insomnia78 wrote:Assma je djete za njega :-D
Nema veze i on je Francuz, njima sad sad pukne u glavi, samo nek ne govori da je Britanka, biće miraž kako među njima tako i na Idlib :D :D
Nadzornik

#72145 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Macron voli barbike u menopauzi... :D
insomnia78

#72146 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Krokodajl wrote:
Nema veze i on je Francuz, njima sad sad pukne u glavi, samo nek ne govori da je Britanka, biće miraž kako među njima tako i na Idlib :D :D
Pa dobro on svakako kaze da bi trebalo poslati trupe u Siriju :lol:
Kikibombona

#72147 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:@Kiki vidio sam to jučer, ali nisam htio napisati reko napast će me Kiki, Kurdi će reći da je laž pa nisam nigdje prispio :lol: :lol: :lol:

Ali drago mi je i što je istina, a i što je otvoren autoput, sada i Kurdi imaju izlaz na more, ko kaže da nemaju :D

A skontaj @Kiki, sada Kurdi mogu u Damask, a revolucionari ne mogu dalje od Hame :lol:
Put je definitivno otvoren, potvrdjeno od celnika PYD. E sad, koliko ce biti frekventan, koliko je siguran, to je vec druga stvar. Bitno je da pice kamioni, da se trguje.

Baath partija i PYD su realni, koliko-toliko, otvoreni za saradnju, ako nista za razgovore. Nije lako dogovoriti se, ali je sigurno moguce. Stalno oni pregovaraju, razgovaraju.

Tursko-saudijski kmetovi, te selefijske skupine, to su neograniceno glupi ljudi. Za njih je nauka zvana 'politika' potpuna nepoznanica. Bice da je jedino rjesenje potpuna eliminacija. Cak ni mentori na zapadu, istoku, sjeveru i jugu ne mogu od ovih budala napraviti jednu pregovaracku stranu. Amerikanci bi sigurno ispregovarali nesto za njih ali ne mogu kada imaju milijardu skupina predvodjenih selefijskim budalama. Nemaju jedinstveno politicko i vojno vodstvo, ne zna se ko pije a ko placa, medju njima su radikalne skupine. Ma uzas. Jos jedan dokaz da kada selefije kontaminiraju odredjeno podrucje tu potpuna eliminacija postaje jedina opcija.
sarajevoxxxx

#72148 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kada je trgovina u pitanju tu nema razlike. Isil je to doveo do savršenstva, svaki veći konvoj kamiona sa pšenicom ili nekom robom bio je u pratnji.Svaka isporuka uredno i na vrijeme kao i autobusne linije Raqqa-Damask. :-)

Hama: Revolucionari brzo napreduju Sirijatel, selo Al Bevejda, vojni punkt Zelin u rukama revolucionara koji su sve bliže selu Mesasine i centru Tajbetul Imama.
Kikibombona

#72149 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Jedan od vodecih YPG komadanata poginuo na frontu oko Rake. Radi se o dugogodisnjen PKK komadantu koji je na pocetku sirijskog rata dosao u zapadni Kurdistan pomoci organizaciju YPG. Inace, radi se o Kurdu rodjenom u bivsem SSSR.

Image

Kratki video posvecen legendarnom komadantu!

https://youtube.com/watch?v=yiHR2A6TCNM
Krokodajl

#72150 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Čuj napreduju :lol: :lol: :lol:

Pa Sirijatel je u njihovim rukama još jučer.

Zalin SAA nije ni uzela.

Neko te laže, i to žestoko, počeli osvajat kote koje već drže.

Kakav crni Tejbet Imam, pluskvanperfekat je to za njih, njima je ofanziva u drugom smjeru, pravac Kafr Zita i Han Šejhun :lol: :lol:
Locked