Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#7201 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

amar1994 wrote:Sto se tice zimskih , ja sam imao problema sa TS850 na par mjesta sa ugazenim snijegom , al po snijegu , mokroj i poledjenoj ravnoj cesti nisam :thumbup:
Ne znaš vozit :D
Filter

#7202 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

kad pogledam kakve sve gume pice po ovim nasim cikmama :-)
amar1994

#7203 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:Sto se tice zimskih , ja sam imao problema sa TS850 na par mjesta sa ugazenim snijegom , al po snijegu , mokroj i poledjenoj ravnoj cesti nisam :thumbup:
jasta radi :mrgreen: , na istim uzbrdicama i u istim uslovima sava kopala jbte :shock: :run:
ja71

#7204 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

condy wrote: Ja nemam iskustva sa tim gumama, ali mislim da je kod nas klima takva kava je da je najbolje imati dva klasična seta. Koliko su te koštale te gume
pa jeste bolje :D

ne znam tacno sta sam ja platio prije skoro 2 godine, ta guma danas kosta u Njemackoj oko 44 EUR po komadu u velicini 155/65 R14 75T
ni ostale velicine nisu puno skuplje.

i nenoj misliti da pravim reklamu za Nokian jer i druge all season gume imaju pahuljicu i uvijek mozes kupiti za oko 50-tak EUR po komadu dobru gumu.
kabal1337

#7205 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

Izini, ali ne bi se slozio da je priblizno dobra. Svaka ljetna dobra guma, ima lijevi bok siri, da omoguci bolji grip i upravljivost kroz krivine. Dok kod miselina to nije slucaj. Sto se tice zustrije voznje, te gume ne mogu primirisati ljetnim. Ali naravno sigurno da rade odlicno za ono sto su namjenjene, samo treba ocekivanja prilagoditi.
Altsa

#7206 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Altsa »

Continental najbolja zimska guma za ovu zimu
Ugledni njemački magazin Auto motor und sport, kao i svake godine, i ovaj put je proveo opsežno testiranje novih zimskih guma za putničke automobile. Ovaj put Continental je bio neprikosnoven sa svojom novom gumom TS850 P.
Auto Motor und Sport magazin je u svom posljednjem izdanju objavio veliki test zimskih guma za ovu godinu. Među deset zimskih guma evropskih, američkih i azijskih marki u dimenziji 225/45 R 18 V kao uvjerljiv pobjednik izašao je Continental 850 P. Svi testovi guma izvedeni su na istom automobilu, BMW-u 430i Gran Coupé, a samo je Continental zaradio prestižnu ocjenu "vrlo preporučivo". Tri gume dobile su nešto lošiju ali i dalje dobru „preporučive“ ocjenu, i to Dunlop Winter Sport 5, novi Semperit Speed-Grip 3 i Michelin Pilot Alpin A4. Ostalih šest guma dobilo je lošije ocjene "i dalje preporučive" ili "uslovno preporučive", gdje ima i iznenađujuće zvučnih imena u gumarskoj industriji.

Za pobjedničku gumu Continental Winter Contact TS 850 P urednici magazina Auto motor und sport su napisali: "Ova guma ima vrlo dobar balans na snijegu, izuzetno je sigurna u mokrim uslovima, te ima sportske osobine na suhom asfaltu." Ova guma je dobila odlične ocjene u svakoj disciplini, a posebno dobre ocjene dobila je pri ocjenjivanju subjektivnog osjećaja pri vožnji po snijegu, te je dominirala na četiri od ukupno šest različitih testova na mokroj podlozi.
Odlične ocjene je dobila i ukupno trećeplasirana guma, Semperit Speed-Grip 3, koja prema urednicima Auto motor und sport magazina nudi "izvanredno držanje i vrhunske performanse kočenja na snijegu, te je sigurna u zavojima i na mokrom".
condy

#7207 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:
jasta radi :mrgreen: , na istim uzbrdicama i u istim uslovima sava kopala jbte :shock: :run:
Sava eskimo s3, je dobra po snijegu prolazi ali je po ledu loša, samo klizi, imao ih na prošlom autu. Sa ovom HP treća ili četvrta zima mi na auto zadovoljan malo su bučnije ali sigurne, i svakom bi preporučio tu gumu kao najbolju sredinu ko ne može kupiti ts850 ili neku drugu top zimsku sa visokom cijenom. Alpina mišelin izgleda osjetno slabija od tvoje ts850, i po komentarima i priči loša je po snijegu, iako ja nemam iskustva.
fidoremilienko

#7208 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by fidoremilienko »

Nakon obilnog pisanja, moze se sumirati sljedece:

- u BiH su tako obilne snjezne padavine zimi da morate imati min. Cont. gume, ispod toga ne moze se proci. Na ostale proizvodjace guma ne treba pomisljati;
- zimske sluzbe nemamo, zato su nam putevi zimi ugl. neprohodni;
- svaki dan smo izlozeni agresivnoj voznji i kad kocimo treba da je zaustavni put jako kratak;
- kad se upali zeleno na semaforu, dajemo puni gas, te stoga ako imamo ljetne ili gume "nepremium" klase imamo proklizavanje, pali se asr...itd;
- bolje je voziti na "premium" gumama 5 sezona nego kupiti nove iz asortimana "nepremium";
drug_profi

#7209 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

ja71 wrote:Crossclimate je modifikovana ljetna guma.
znaci ljeti je priblizno dobro kao ljetna a zimi ne moze parirati zimskim gumama.
ne bih je preporucio negdje gdje pada puno snijega npr. kod nas.

vecina drugih all season guma su modifikovane zimske gume.
znaci zimi skoro dobre i kao zimske ali ljeti ne mogu parirati ljetnim.

i nemoj da mislis da ja iskljucivo zagovaram all season. imam 2 auta.
na velikom mijenjam ljetne i zimske a na malom ima all season jednostavno jer sa malim prelazim oko 5000-6000 km godisnje a sa velikim 15000-2000
Isto i ja. Dva auta. Jedno žena po gradu voza, Drugo ja posvuda. Ona ranije gulila zimsku savu ili vredestein ljeti, pa tako svake 3-4 godine u smeće, a prešla 12-15 hiljada. Ja gulim minimum toliko godišnje, nekad samo ljeti pređem toliko. Zimi imam oko 1000-1200 mjesečno. Dva seta premium guma.

Ali vidi nešto. Gledao sam jedan test, uključene su bile Primacy kao najbolja ljetna, TS850 kao najbolja zimska i GY vector kao konkurentska all season.
Crossclimate ispala i u zimskim uslovima bolja od Vectora, naravno losija od TS850. Sad koliko su oni objektivni to ne znam.

https://www.youtube.com/watch?v=2cgtmmtsqFA
amar1994

#7210 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

zasto ne bi bili , Englezi su a nema Dunlopa u testu 8-)
condy

#7211 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Altsa wrote:Continental najbolja zimska guma za ovu zimu
Ugledni njemački magazin Auto motor und sport, kao i svake godine, i ovaj put je proveo opsežno testiranje novih zimskih guma za putničke automobile. Ovaj put Continental je bio neprikosnoven sa svojom novom gumom TS850 P.
Auto Motor und Sport magazin je u svom posljednjem izdanju objavio veliki test zimskih guma za ovu godinu. Među deset zimskih guma evropskih, američkih i azijskih marki u dimenziji 225/45 R 18 V kao uvjerljiv pobjednik izašao je Continental 850 P. Svi testovi guma izvedeni su na istom automobilu, BMW-u 430i Gran Coupé, a samo je Continental zaradio prestižnu ocjenu "vrlo preporučivo". Tri gume dobile su nešto lošiju ali i dalje dobru „preporučive“ ocjenu, i to Dunlop Winter Sport 5, novi Semperit Speed-Grip 3 i Michelin Pilot Alpin A4. Ostalih šest guma dobilo je lošije ocjene "i dalje preporučive" ili "uslovno preporučive", gdje ima i iznenađujuće zvučnih imena u gumarskoj industriji.

Za pobjedničku gumu Continental Winter Contact TS 850 P urednici magazina Auto motor und sport su napisali: "Ova guma ima vrlo dobar balans na snijegu, izuzetno je sigurna u mokrim uslovima, te ima sportske osobine na suhom asfaltu." Ova guma je dobila odlične ocjene u svakoj disciplini, a posebno dobre ocjene dobila je pri ocjenjivanju subjektivnog osjećaja pri vožnji po snijegu, te je dominirala na četiri od ukupno šest različitih testova na mokroj podlozi.
Odlične ocjene je dobila i ukupno trećeplasirana guma, Semperit Speed-Grip 3, koja prema urednicima Auto motor und sport magazina nudi "izvanredno držanje i vrhunske performanse kočenja na snijegu, te je sigurna u zavojima i na mokrom".
Ovo boldano je njen najjači adut i najteže za napravit :)

Ko želi najbolju zimsku gumu, plati je pa se klati :izet:

Koliko košta amare u ovoj gore dimenziji 225 45 r 18....ja kad sam gledao ne sjećam se, tad ne znam je li je bi bilo, ili je neka druga, ali mislim da ona ili michelin nije bila ispod 300 KM.
amar1994

#7212 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

condy wrote: Ovo boldano je njen najjači adut i najteže za napravit :)

Koliko košta amare u ovoj gore dimenziji 225 45 r 18....ja kad sam gledao ne sjećam se, tad ne znam je li je bi bilo, ili je neka druga, ali mislim da ona ili michelin nije bila ispod 300 KM.
Koja , je li zimska :?

Kod mene su 195/65/15 zimske , 108KM conti :skoljka: :lol:
condy

#7213 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote: Ovo boldano je njen najjači adut i najteže za napravit :)

Koja , je li zimska :?

Kako tako jeftino kod tebe :D

Ja ba zimska ?
ja71

#7214 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

Ima takodje jos jedan aspekt koji ide u prilog za all season gume a to je :

svaka guma vremenom stari.

ako mijenjas svake godine ljetne i zimske one ce ocekivano trajati duplo duze (naravno pod uslovom da se sve gume podjednako brzo trose i da prezlazis ljeti isto kao i zimi ).

zato ces all season gume podearti za recimo 3-4 godine i kupices ponovo nove gume.
a ljetne/zimske ce ti recimo trajati 6-7 godina
e sad je pitanje da li nova all season guma stvarno losija od 5,6,7 godina stare (zimske/ljetne) gume
amar1994

#7215 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote: Koja , je li zimska :?

Ja ba zimska ?
Dimenzija dobra :D , za ovo tvoje idu TS850P , cijena za kes 341KM , na rate 401KM :run:
hadzinicasa

#7216 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hadzinicasa »

dva seta uvijek - ljetne i zimske.
zimske kupujem Continental, ljetne Michelin - bez sumnje i bez ikakvih problema ikad.
amar1994

#7217 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

MEni je conti ljeto/zima , ne namjeravam preci na drugi brend osim ako finansije ne kazu drugacije :thumbup:
condy

#7218 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:
amar1994 wrote: Koja , je li zimska :?

Ja ba zimska ?
Dimenzija dobra :D , za ovo tvoje idu TS850P , cijena za kes 341KM , na rate 401KM :run:
:shock: :shock:

Ja se ne sjećam koliko su bile ove hp savine kad sam ja kupovao, mislim da je bilo oko 280 KM, ali bila je razlika u odnosu na savu hp nekih 50 KM po gumi. :-D
drug_profi

#7219 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

evo duzi test u svim uslovima

https://www.youtube.com/watch?v=zNuqGUgbcIk
colt

#7220 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by colt »

Kakva je guma Continental Winter Contact TS 830 (215/60/16). Iskustva i to . . .imam ga u planu za kupovinu za jedno mjesec dana.
kabal1337

#7221 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

fidoremilienko wrote:Nakon obilnog pisanja, moze se sumirati sljedece:

- u BiH su tako obilne snjezne padavine zimi da morate imati min. Cont. gume, ispod toga ne moze se proci. Na ostale proizvodjace guma ne treba pomisljati;
- zimske sluzbe nemamo, zato su nam putevi zimi ugl. neprohodni;
- svaki dan smo izlozeni agresivnoj voznji i kad kocimo treba da je zaustavni put jako kratak;
- kad se upali zeleno na semaforu, dajemo puni gas, te stoga ako imamo ljetne ili gume "nepremium" klase imamo proklizavanje, pali se asr...itd;
- bolje je voziti na "premium" gumama 5 sezona nego kupiti nove iz asortimana "nepremium";
Evo licno da podijelim misljenje sa low end gumom. Radi se o Dayton DW510 205/55/r16 Dot 12-11 . Te gume su mi dosle na vozilu kada sam ga kupio i želio sam da ih testiram. 2016/2017 zimu cijelu sam vozio. Cijena ove gume je od nekih 80-100 KM, zavisi da li je na akciji:
Znači ovu gumu sam testirao kroz sve moguće scenarije, kada 90% vozača nije izlazilo na cestu, ja bi se spakaovao da vidim kako se ponasa.
-Po meni, guma ima dosta tvrdji zid. Ovo rezultira u mnogo ostrijem upravljaju. Za divno cudo dosta su i udobnije od GY-a ljetnog kojeg vozim. Gume su malo bucnije od mojih ljetnih.
Primjera: 18.april. 2017. Kada je pao onaj snijeg , po malo iznenadio neke. Tada su mi bile jos na autu. Ako se ne varam tada je Amar kupio i namontirao svoje CP6
- Ja sam tu noc izasao, i gradom vozio 60 bez ikakvih problema. Niti sam slajdrao, bez problema kretao. Jednom me semafor "iznenadio", moram sam naglo da kocim vozio sam 60 km/h, i zaustavio sam se u relativno kratkom putu, ABS je naravno radio, ali popustis da drzis na granici i staje odlicno. - Zivim malo na brdu (kretanje na brdu), i bez problema sam te noci dosao kuci, sigurno bez poteskoca.
- Zimi sam vozio, i vozio sam kada padne "prvi" snijeg, neociscene ulice. Meni je to bilo toliko zanimljivo, jer pod odredenim pokretima volana i gasa (nagli, agresivni) mogao sam natjerati auto da uradi ono sto zelim, da zabaci guzicu.
- Primjera: Zima, minusi. Krivina kod početka Kovača tj. kocke. Ako se brze uleti moze se osjetiti takozvani understeer. Ne krivim gumu, zelio sam da problam, ali kod dodavanja gasa i kontra namotanja, auto se ispravlja i fata putanju koju zelis.
Stanem na sred kovaca, kod kapije zimi bez problema krene. Zaista sam vozio da vozim zimi sa tom gumom, mnogo sam se zabavljao.
Kod ciste ceste zima ( ociscena) vlazan asfalt, pun gas druga auto ne bi puno proklizivalo 320 Nm obrtnog . -Opet kazem ja cekam da mi udje u boost pa ga poklopim po kraja.
- Kisa : Cak sam na pocetku imao osjecaj da bolje koci od GY ljetne. Sada ne mislim vise.
- Utaban snijeg mokar tj. led. Problemi sa slajdranjem. Treba biti jako jako osjetljiv. Uz relativno malu uzbrdicu, dubok snijeg krece bez problema, i bez slajdranja. Uz vecu uzbrdicu, gdje je relativno frisak snijeg i mokar, prvu slajdra svu ESP se pali, dok ne u drugu ne ude, i auto izadje iz boosta. Opet : Ko zeli moze i prvom na laganom gasu. Izasao sam svugdje gdje je i moj prijatelj sa novim contijem ts860 195 r15 dot 16.
- Gdje je ova guma losa: Kada otopli, 10- 15+ stepeni. Jednom mi se desilo, da je lik sa moje desne strane iz ulicice proletio kroz STOP znak. Naravno, trznuo sam volanom u lijevo. Auto je pratilo zadanu putanju. Kada sam pritisnuo kocnicu, tockovi su se zablokirali auto je samo klizilo naprijed. Ovdje bi TS860 se skroz drugacije pokazalo.
Iskreno ne smatram se prosjecnim vozacem, volim da eksperimentisem i vjezbam tehnike voznje.
Moje licno misljenje o Daytom DW510 : Ovu gumu ne bi nikada preporucio pocetniku, ili nekome ko se ne razumije u voznju vozila. Ja planiram ove zime da uzmem sebi Pirelli Sottozero. Mislim da je cijena iole korektna nekih 140 KM, sudeci na nase uslove. Biram ovu gumu jer kod nas je vecinu sezone cesta ociscena, i mislim da ce dobro se ponasati tamo pred prelaz sezona.
newklear

#7222 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by newklear »

Ima li neko iskustva sa Yokohama gumama, tačnije V903
Je li to premium guma, kako se ponaša na kiši?

http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/874
kabal1337

#7223 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

Probali smo tu gumu na T5, nove prosle god kupljenje u GUMI. 1.9 T5, ih slajdra na mokroj cesti pod punim gasom. Gume imaju jako duboku saru. Mislim da ti je Conti ti je bolja opcija. Ako je slicna cijena.
530i

#7224 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

drugi profil wrote:Bas sam gledao te testove nedavno jer se vagam za ovu zeninu Corsu da uzmem Crossclimate. Ona ima 4-5000 km godisnje, uglavnom sve po gradu i po ravnom. Najvise sto se penje je uz/niz Visnjik na Bjelave.
Eh sad... ljudi se penju na tim clipovima uz uzbrdice po snijegom pokrivenoj cesti. Tim gumama je problem samo zaleđen asfalt, ali mislim da tu ni cista zimska nije previse uspjesna.
Tako da ne znam sta bih joj. Ona nece dva seta da placa + sto marka godisnje na montaze i cuvanje. Crossclimate najvjerovatnije će da bude u tom slučaju. Rijetko se po gradu vozi po dubokom snijegu. Uvijek ima soli i abraziva pa siguran sam da nije gora od save S3 sprzene na dva-tri ljeta.
Imaš i drugu varijantu - Goodyear vector 4 seasons - to je u osnovi zimska guma, ali podešena da može i ljeti.

Kao i sa svakom gumom fol je u dugotrajnosti...ljeto - sunce i visoke temperature uništavaju svaku gumu, bez obzira zimska ili ljetna. Još uvijek nema nekih posebnih iskustava sa Crossclimate gumom u smislu dugotrajnosti jer i nije na tržištu toliko dugo...
drug_profi

#7225 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

530i wrote:
drugi profil wrote:Bas sam gledao te testove nedavno jer se vagam za ovu zeninu Corsu da uzmem Crossclimate. Ona ima 4-5000 km godisnje, uglavnom sve po gradu i po ravnom. Najvise sto se penje je uz/niz Visnjik na Bjelave.
Eh sad... ljudi se penju na tim clipovima uz uzbrdice po snijegom pokrivenoj cesti. Tim gumama je problem samo zaleđen asfalt, ali mislim da tu ni cista zimska nije previse uspjesna.
Tako da ne znam sta bih joj. Ona nece dva seta da placa + sto marka godisnje na montaze i cuvanje. Crossclimate najvjerovatnije će da bude u tom slučaju. Rijetko se po gradu vozi po dubokom snijegu. Uvijek ima soli i abraziva pa siguran sam da nije gora od save S3 sprzene na dva-tri ljeta.
Imaš i drugu varijantu - Goodyear vector 4 seasons - to je u osnovi zimska guma, ali podešena da može i ljeti.

Kao i sa svakom gumom fol je u dugotrajnosti...ljeto - sunce i visoke temperature uništavaju svaku gumu, bez obzira zimska ili ljetna. Još uvijek nema nekih posebnih iskustava sa Crossclimate gumom u smislu dugotrajnosti jer i nije na tržištu toliko dugo...
Vector 4season je očigledno lošija na suhom od crossclimate, a u zimskim uslovima su tu negdje.
Post Reply