Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
muhafuca

#7201 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muhafuca »

E jesmo mi opet pametni kad treba glasati
pa da Amerima se cudimo kako uopste mogu
razmatrati Romneya za predsjednika
cindrlimindrli

#7202 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by cindrlimindrli »

muhafuca wrote:E jesmo mi opet pametni kad treba glasati
Ma dobro, mi smo svakako nula bodova od kad se zna za nas, dok su ovi napravili supersilu i prvu ekonomiju svijeta.
Bog me ubio ako je i njima jasno kako se to desilo.
It_is_a_Leclerc

#7203 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by It_is_a_Leclerc »

nOrMaLaC wrote:Šta mislite ko dobija izbore u Alabami Misisipiju Oklahomi i Luizijani?
:D
Arkanzasu, Arizoni, Kentuckeyu :D

Tu je čak i onaj rahodovani McCain pobijedio, tako da je bespredmetno očekivati išta drugo.

Srećom, Obama dobija bitne države Ohio, Pensilvaniju, Iowu, Californiu, Nevadu, New York...
nOrMaLaC

#7205 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by nOrMaLaC »

cindrlimindrli wrote:
nOrMaLaC wrote:Šta mislite ko dobija izbore u Alabami Misisipiju Oklahomi i Luizijani?
:D

Evo ga :lol:
Eh to moj pajdo onaj pravi Amerikanac :lol: :lol: :lol:
Jack Be Nimble

#7206 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Jack Be Nimble »

cindrlimindrli wrote:
muhafuca wrote:E jesmo mi opet pametni kad treba glasati
Ma dobro, mi smo svakako nula bodova od kad se zna za nas, dok su ovi napravili supersilu i prvu ekonomiju svijeta.
Bog me ubio ako je i njima jasno kako se to desilo.
Drugi svjetski rat! Svaki sposobni muskarac na front a svako ko je ostao u fabrike. Dok je Evropa gorila oni gradili. Kada se sve zavrsilo Amerika ostala da stoji sa atomskom i koferima novaca koje je djelila od Njemacke pa do Japana.
nOrMaLaC

#7207 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by nOrMaLaC »

ultima_palabra

#7208 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ultima_palabra »

Kad se sjetim euforije na izborima 2008., neuporedivo s ovim sada :roll:
jefferson

#7210 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

PipiDugaDevetka wrote:Interesantno u Californiji glasaju istovremeno i na referendumu o tome da li će biti OBAVEZNO označavanje GMO hrane.
Želim im svaku sreću sa NON-GMO hranom i Obamom.
Ma ja zivim na relaciji "rupa"-Kalifornija.
Cuj, oni tamo pretjeruju s tim referendumima. Svaka rupa koja se sjeti necega stavi nesto na referendum.
Pazi ovo.
Prosjecna cijena goriva u SAD je prije mjesec bila oko 3.50-3.60.
Ja u San Diegu na pumpi, 4.79 i to jedna od najjeftinijih pumpi.
Elem sta je razlog.
Porezi jesu veci, ali malo, ne toliko.
Medjutim, tako ti je neka suga se sjetila da bi bilo dobro da u kaliforniji imaju posebnu mjesavinu goriva koja manje zagadjuje. OK, super ideja. medjutim (ovo je razlog sto sam rekao suga), ti isti se nisu sjetili da to usklade sa mogucnostima proizvodje goriva u CA< pa tako 14 rafinerija u CA ne moze da podmiri potraznju tokom ljeta, pa CA uvozi gorivo iz, pazi sad, Juzne Koreje.
Ostale rafinerije u SAD prave gorivo za cijelu SAD, ali CA, e oni imaju svoje posebno gorivo, a i boga mi posebnu cijenu.
E sad, posto je to svakako vrlo delikatan balans ponude i potraznje, ovog septembra zapali se jeda rafinerija a u drugoj nestane struje. I ode sve u PM. Poremetio se taj delikatan balans i cijene odmah otise u oblake. Galon u Orange county-ju bio 6.50 dolara.
Elem, pretjeruju. Sve je to OK, da nije ekoloskih zakona u CA cijela SAD bi se gusila u dimu, ali brate, pretjeruju boze sacuvaj.
I obicno ljudi stihijski glasaju za svakakve gluposti pa se poslije kaju.
cindrlimindrli

#7211 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by cindrlimindrli »

ultima_palabra wrote:Kad se sjetim euforije na izborima 2008., neuporedivo s ovim sada :roll:
I sad je euforija, samo sad je furka kako delozirati crnca iz bijele kuce.
chupacabra

#7212 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by chupacabra »

Moc medija. USA je zemlja gdje FOX News, koji bi po svim standardima treba biti komedijski kanal, se predstavlja kao kanal koji daje objektivne vijesti. I to ljudi vjeruju. Jednostavno medijsko programiranje drzi nepismenu i manje inteligentnu masu pod kontrolom dok bogati daju lovu za medijsku propagandu.

Americki balans drze savezne drzave sa vecom populacijom, gdje su ljudi koncentrisani u gradovima, i vise obrazovani, i gdje su jaki industrijski sindikati (Illinois, California, New York, Michigan, Wisconsin, Ohio, istocne drzavice i Oregon i Washington na zapadu). Ovo ostalo je goli neobrazovani rasista. Uglavnom jos uvijek je na snazi linija gradjanskog rata iz 1861.

Republikanci dugorocno imaju problem Latino populacije koja ce do 2050 postati apsolutna vecina u USA, a koja velikom vecinom glasa za Demokrate kao i crnci. Zato se sada vodi zestoka bitka da se sto vise oteza registracija biraca jer vise biraca automatski znaci manje glasova za Republikance.
Rob_Atl

#7213 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Rob_Atl »

Glasao sam z Obamu , mada u mojoj drzavi je samo Clinton od demokrata pobjedio (cartera ne racunam jer je on iz Georgie :D ) ... 2008 je euforija bila jer nikad crnac nije bio predsjednik , sad je malo drugacije, bice gutavo ali mislim da ce Obama pobjediti jer vodi u Ohio-u, a to je najvaznija drzava.
jefferson

#7214 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

chupacabra wrote:Moc medija. USA je zemlja gdje FOX News, koji bi po svim standardima treba biti komedijski kanal, se predstavlja kao kanal koji daje objektivne vijesti. I to ljudi vjeruju. Jednostavno medijsko programiranje drzi nepismenu i manje inteligentnu masu pod kontrolom dok bogati daju lovu za medijsku propagandu.

Americki balans drze savezne drzave sa vecom populacijom, gdje su ljudi vecinom koncentrisani u vecim gradovima, i vise obrazovani, i gdje su jaki industrijski sindikati (Illinois, California, New York, Michigan, Wisconsin, Ohio, istocne drzavice i Oregon i Washington na zapadu). Ovo ostalo je goli neobrazovani rasista. Uglavnom jos uvijek je na snazi linija gradjanskog rata iz 1861.
Republikanci dugorocno imaju problem Latino populacije koja ce do 2050 postati apsolutna vecina u USA, a koja velikom vecinom glasa za Demokrate kao i crnci. Zato se sada vodi zestoka bitka da se sto vise oteza registracija biraca jer vise biraca automatski znaci manje glasova za Republikance.
1. Ovo se mjenja.
Pazi, 2008 S. karolina je otisla ka obami, sto? Juzne drzave nemaju sindikata, i dosta proizvodjaca danas odlucuje umjesto u kinu da proizvodnju rpeseli u juzne drzave kao sto je Mississippi, Arkansas ili Alabama, dok pored proizvodnje, mnoge firme odlucuju da prebace i svoja sjedista, vecinom u gradove kao sto je Atlanta (koja danas ima 12 Fortune 100 kompanija, UPS, CNN, Delta, Coca Cola itd, dok npr. Chicago im 9 F100 kompanija), Charlotte i Dallas.
S. kaorila je otisla Obami jer se i jug polako mjenja. Ne bi me iznenadilo da i Georgija 2016 ali sigurno 2020 postane tkz. swing drzava.
2. Nece latino amerikanci postati apsolutna vecina, to je matematicki nemoguce. Ali do 2050 SAD ce biti tkz. minority majority drzava, znaci gdje ce ukupan broj manjina procentualno biti veci od bjelaca.
medjutim, republikanci ne moraju cekati 2050 godinu, to im se vec desava danas. Ovo su zadnji izbori gdje republikanci mogu pobjediti a u isto vrijeme pricati o nasilnim silovanjima, kako je bog zelio silovanje itd.
2008 74% bjelaca je ucestvovalo na izborima, i taj broj je pao sa 87% 1992 godine. Ove godine ocekuju 72%. Ako bude 72% bjelaca na izborima, Obama pobjedjuje. Ako izadje vise od 74%, Romney i onaj balo iz Wisconsina bi mogli useliti u Penn. Ave 1600.
It_is_a_Leclerc

#7215 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Mitt Romney je čovjek opasnih namjera. Neviđeno opsjednut nekim "neprijateljima", "špijunima", "borbom za prevlast", i duboko uvjeren da SAD moraju biti čelična pesnica svijeta, a takve kombinacije obično vode tamo gdje je svijet odvela nezrela budaletina, najgori predsjednik SAD-a u njenoj historiji, George Washington Bush Jr.
old school23

#7216 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by old school23 »

Rob_Atl wrote:Glasao sam z Obamu , mada u mojoj drzavi je samo Clinton od demokrata pobjedio (cartera ne racunam jer je on iz Georgie :D ) ... 2008 je euforija bila jer nikad crnac nije bio predsjednik , sad je malo drugacije, bice gutavo ali mislim da ce Obama pobjediti jer vodi u Ohio-u, a to je najvaznija drzava.
Zasto je najvaznija drzava?
karanana

#7217 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by karanana »

Hehe. George Washington.
Moje pare su na obami. Pollovi govore obama. Ali moje pare i pollovi su bili i na tadicu prije par mjeseci.
jefferson

#7218 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

old school23 wrote:
Rob_Atl wrote:Glasao sam z Obamu , mada u mojoj drzavi je samo Clinton od demokrata pobjedio (cartera ne racunam jer je on iz Georgie :D ) ... 2008 je euforija bila jer nikad crnac nije bio predsjednik , sad je malo drugacije, bice gutavo ali mislim da ce Obama pobjediti jer vodi u Ohio-u, a to je najvaznija drzava.
Zato sto Romney ne moze pobjediti prakticno na izborima ako ne pobjedi u Ohio-u. Evo mapa pa se malo igraj s njom pa ces vidjeti akko americki izborni proces funkcionise:
http://www.politico.com/2012-election/swing-state/

Svaka drzava nosi odredjen broj elektorskih glasova koji se dobivaju zbirom predstavnika u predstavnickom domu (House of Representatives) i dva senatora. Ukupni zbir je 535, a potrebno ti je 270 elektorskih glasova da bi bio predsjednik.
Svi znaju da kalifornija, Washington, New York, Oregon, Michigan, Maine, New Jersey, Rhode Island, itd, itd idu demokratama.
Svi znaju da Texas, Georgija, Alabama, itd, itd idu republikancima.
Tu negdje odmah dobijas oko 235 elektroskih glasova za Obamu i 191 za Romneyja.
Ostaje pitanje kakvi ce biti rezultati u: Floridi, Coloradu, Iowi, Virginiji, New Hempshiru, Nevadi, Wisconsinu, Sjevejrnoj karolini i najvaznije, Ohiu.
Kako god, ako bi Romney uzeo Floridu, Virginiju i S. karolinu MORA uzeti Ohio. tada mu je potrebna bilo koja od ovih drzava: New Hempshire (4 glasa, time ima tacno 270 glasova), Colorado (9), Iowa (6). Te tri bi onda mogle ici Romney-ju.
Ako Romney izgubi Virginiju, tada mu ni Ohio ne moze pomoci.
old school23

#7219 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by old school23 »

jefferson wrote:
old school23 wrote:
Zato sto Romney ne moze pobjediti prakticno na izborima ako ne pobjedi u Ohio-u. Evo mapa pa se malo igraj s njom pa ces vidjeti akko americki izborni proces funkcionise:
http://www.politico.com/2012-election/swing-state/

Svaka drzava nosi odredjen broj elektorskih glasova koji se dobivaju zbirom predstavnika u predstavnickom domu (House of Representatives) i dva senatora. Ukupni zbir je 535, a potrebno ti je 270 elektorskih glasova da bi bio predsjednik.
Svi znaju da kalifornija, Washington, New York, Oregon, Michigan, Maine, New Jersey, Rhode Island, itd, itd idu demokratama.
Svi znaju da Texas, Georgija, Alabama, itd, itd idu republikancima.
Tu negdje odmah dobijas oko 235 elektroskih glasova za Obamu i 191 za Romneyja.
Ostaje pitanje kakvi ce biti rezultati u: Floridi, Coloradu, Iowi, Virginiji, New Hempshiru, Nevadi, Wisconsinu, Sjevejrnoj karolini i najvaznije, Ohiu.
Kako god, ako bi Romney uzeo Floridu, Virginiju i S. karolinu MORA uzeti Ohio. tada mu je potrebna bilo koja od ovih drzava: New Hempshire (4 glasa, time ima tacno 270 glasova), Colorado (9), Iowa (6). Te tri bi onda mogle ici Romney-ju.
Ako Romney izgubi Virginiju, tada mu ni Ohio ne moze pomoci.
Hvala za ovaj odgovor 8)
Alfons Kauders

#7220 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote: Ako Romney izgubi Virginiju, tada mu ni Ohio ne moze pomoci.
A znaci odatle bajke o mornarici? Konta glasace Newport News za njega... :D Nisam znao da Virginia nosi 13 elektorskih glasova, mislio sam da je ispod 10.

U biti znacemo ko je pobijedio cim Virginia javi, samo sto cu tad spavat. :D

Biden 2016
karanana

#7221 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by karanana »

Clintonka 2016
Alfons Kauders

#7222 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:Clintonka 2016
Jok, ona se (ko fol) povlaci.

Hocu ludog djeda Bidena... Em mi je fakat nekako simpatican, pravi staromodni demokrata, em gotivi Bosnu.
jefferson

#7223 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
A znaci odatle bajke o mornarici? Konta glasace Newport News za njega... :D Nisam znao da Virginia nosi 13 elektorskih glasova, mislio sam da je ispod 10.

Biden 2016
Hahaha, Norflok je veliko demokratsko uporiste.
Obama ide na Norflok, Arlingotn i ostala prigradksa naselja Washington D.C.-ja gdje je procenat ljudi sa fakultetskom diplomom iznad 80%, kao i Richmond.
Richmon i Norflok imaju veliku koncetraciju crnaca.
Inace, gubi ruralnu Virginiju 100%.
Romney da bi pobjedio morao je do sada da bude ubjedljiv u Virginiji i Floridi. Mislim da ce Florida ici ka Romneyju jer je guverner ucinio sve kako bi skratio dane potrebne za rano glasanje sa 14 na 8 dana, te ostale prepreke za manjine. Florida danas podsjeca na Alabamu iz 1930-tih godina.
Medjutim, da bi Ohio bio najvaznija drzava, Romney mora uzeti Virginiju. Tek tad Ohio postaje najvaznija drzava.
Takodje, Vriginija zatvara biralista u 7 sati e.t. To je 1 ujutro u BiH.
Rob_Atl

#7224 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Rob_Atl »

Malo je zeznuto u Virginiji jer je Obama rekao da vise nece praviti borbene brodove (ne bas bukvalno ali smanjiti) a znamo da je Virginija glavno brodogradiliste , plus Virginija je poznata kao republikanska drzava jer je jedini Obama dobio u zadnjih 40 godina, znaci moze i tamo i 'vamo. Al' Obami samo treba iowa, michigan i ohio i to je to
Alfons Kauders

#7225 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:

Biden 2016
Hahaha, Norflok je veliko demokratsko uporiste.
Obama ide na Norflok, Arlingotn i ostala prigradksa naselja Washington D.C.-ja gdje je procenat ljudi sa fakultetskom diplomom iznad 80%, kao i Richmond.
Richmon i Norflok imaju veliku koncetraciju crnaca.
Inace, gubi ruralnu Virginiju 100%.
Romney da bi pobjedio morao je do sada da bude ubjedljiv u Virginiji i Floridi. Mislim da ce Florida ici ka Romneyju jer je guverner ucinio sve kako bi skratio dane potrebne za rano glasanje sa 14 na 8 dana, te ostale prepreke za manjine. Florida danas podsjeca na Alabamu iz 1930-tih godina.
Medjutim, da bi Ohio bio najvaznija drzava, Romney mora uzeti Virginiju. Tek tad Ohio postaje najvaznija drzava.
Takodje, Vriginija zatvara biralista u 7 sati e.t. To je 1 ujutro u BiH.
Znaci dzabe se provaljivo za mornaricu? :lol: Fakat je plitak jebes mu mater... :D

I meni se cini da ce Romney uzeti Floridu, malo radi kresanja early votinga, Netanyahua i njegovih satrapa u US, malo radi Kubanaca i desnicara poput Rubia.

Ohio i Virginija nemam pojma. Dao bi prednost Obami u Ohiu, Mittu u Virginiji, ali fakat nagadjam.

Nego sto su se onoliko republikanci uskurcili po Pensilvaniji? Ja sam mislio da je sigurica za demokrate.
Post Reply