REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
hAZNADAR

#7201 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:
Po obicaju srpski mitomani znaju sta mislimo i osjecamo bolje od nas samih. Fali samo jos ikona na tavanu pa se kockice u kockastim glavama sloze. :lol:

To sto si naveo jeste istina za dio nas. Ima nas koji sanjaju multikulti mini Jugu, ima nas koji bi rado stranu vlast(pravednu naravno), a ima nas i koji bi sve to serijatski.
To je istina za sve vas, zašto da se lažemo?
Uključujući i one koji su za šerijat ( što prethodno pretpostavlja unitarnu državu i apsolutnu bošnjačku većinu), a i za one multi-kulti koji se kao fol zalažu za gradjansku državu (a u pozadini prebrojavaju koliko ima muslimana u BiH).

I ja to znam, ne zato što čitam misli, nego čitam ovaj forum izmedju ostalog.
Vidim i po ponašanju, izjavama i aktivnostima svih relevantnih bošnjačkih struja, unazad 25 godina.

Doduše, da ne grešim dušu, čuo sam nedavno izlaganje i onog Bošnjaka iz Makedonije koji se zalaže za fildžan Bosnu. To je jedini i prvi put da sam čuo iz usta nekog Bošnjaka da je za tu ideju.
Kao sto rekoh - samozvanim psihoanaliticarima se lako sloze kockice u kockastoj glavici. :lol:
De malo o nasoj bjezaniji od istine o porijeklu, kulturi i identitetu - nismo to odavno culi. :lol:

Usput receno za ostale koji citaju - nastup dizela i slicnih samo potvrdjuje moju tezu da se sve vise radi o civilizacijskim razlikama i civilizacijskom jazu izmedju nas. Ne postoji u svijetu primjer ovolike jezicke i fizioloske slicnosti a istovremeno ogromne civilizacijske i mentalne razlike. Nikada mi necemo imati kompromis - buducnost nasih odnosa ce se svoditi samo na primitivnu i brutalnu borbu oko teritorija gdje je sve dopusteno. Pravila su takva nametnuta i mora se tome prilagoditi.
Duka Dizel

#7202 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

uglavnomja wrote:
slabo ti citas :roll: ovaj forum
Pa ne preterano. S vremena na vreme.
Ali neke konture su jasne.

Ima li Bošnjaka koji ne bi prihvatio da mu se na tacni ponudi unitarna BiH?
hizo ramidovic

#7203 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hizo ramidovic »

Duka Dizel wrote:
hizo ramidovic wrote:

kakvo genijalno zapazanje!!! svaka cast, ovo mora biti slijed misli pravog izvornog ravnogorca, neka si turcima rekao istinu, pa neka se sad zamisle.
Umesto da im uzor bude Republika Srpska, kao primer demokratskog i tolerantnog multinacionalnog i multikulturnog društva, oni sanjaju o kalifatu.

STOP TURSKOM ZULUMU!!!
Žao mi je ako si stekao utisak da ja kritikujem bošnjačke težnje i želje za državom po njihovoj meri.
nisam to rekao, brate, ne zameri mi.
Samo sam ti hteo cestitati na genijalnom i pronicljivom zapazanju u vezi namera turskih islamista u tzv. bih
ultima_palabra

#7204 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by ultima_palabra »

Može li se protiv Ivanića dići optužnica? Lažno se predstavljao kao "suveren" Bosne i Hercegovine i navodio svoje stavove kao stavove Predsjedništva.
JThomas

#7205 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by JThomas »

Haris.ba wrote:I ko kaže da nismo demokratsko društvo. I šerijat i komunizam i neoliberalna demokratija i socijalistička demokratija i samoupravljanje i anarhija i građanska i negrađanska....

Ja to smatram bogatstvom. :D

Nego, veoma zanimljivo pismo Softića. Nadam se da će u tužilaštu barem ući u fazu istrage ovo oko njegove punomoći. Najviše radi toga da se otkrije što više činjenica. Ali, mislim da nema krivičnog djela lažnog predstavljanja. Možda prekoračenje ovlaštenja. Ali, i to je nategnuto. Još ako Dudo zaduži predmet. :D

Zanimljivo bi bilo ako bi i bio predmet. Na kraju bi sud morao priznati da je stvarno imao punomoć. Jedino može biti problem na osnovu čega je podnio reviziju. A to onda ide prema Bakiru. Po tome, očekujem tekstove u novinama na koje Fahro nema uticaja o tome da tužilaštvo treba da istraži na osnovu čega je poslano jednom organu Ujedinjenih Nacija poslan zahtjev za sudovanje.
jedino je realno da je radio šta mu se kaže. a da su oni koji takve stvari govore kod nas nedodirljivi, van zakona i prava.

e to je ta promjena paradigme koja je nepremostiva prepreka za naše vođe, da sud neće poslije jednog poziva promijeniti mišljenje...
Duka Dizel

#7206 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote: Usput receno za ostale koji citaju - nastup dizela i slicnih samo potvrdjuje moju tezu da se sve vise radi o civilizacijskim razlikama i civilizacijskom jazu izmedju nas.
Svakako da postoje civilizacijske razlike i jazovi, ali one se uglavnom tiču istorije i tradicije, što je uostalom i diferenciralo narode u BiH.

Ali što se tiče političkih težnji. Tu razlike nema.
Svako tera na svoju vodenicu.
uglavnomja

#7207 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote: Kao sto rekoh - samozvanim psihoanaliticarima se lako sloze kockice u kockastoj glavici. :lol:
De malo o nasoj bjezaniji od istine o porijeklu, kulturi i identitetu - nismo to odavno culi. :lol:

Usput receno za ostale koji citaju - nastup dizela i slicnih samo potvrdjuje moju tezu da se sve vise radi o civilizacijskim razlikama i civilizacijskom jazu izmedju nas. Ne postoji u svijetu primjer ovolike jezicke i fizioloske slicnosti a istovremeno ogromne civilizacijske i mentalne razlike. Nikada mi necemo imati kompromis - buducnost nasih odnosa ce se svoditi samo na primitivnu i brutalnu borbu oko teritorija gdje je sve dopusteno. Pravila su takva nametnuta i mora se tome prilagoditi.

:-)

znaci lik koji generalizuje jedan narod i sublimira zakljucak na osnovu povrsnog poznavanja cinjenica je samozvani psihoanaliticar

a kad ti to uradis, i to uduplo - e ti si pametan boli glava :D

' :thumbup: :thumbup:

hajmo vicOva narode, mujo i suljo ... a i fata ... ima toga na bacanje ... pameti najvise
ultima_palabra

#7208 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by ultima_palabra »

hizo ramidovic wrote:tako je, bratijo moja!
jos treba dodati da nijw cilj samo unitarna tzv. bih vec kalifat sa serijatom kao najvisim zakonom odnosno ISIS na balkanu.
zasto to javno ne kazati kad se to tako lepo vidi...

STOP TURSKOM ZULUMU!!!
Svi to znaju al neće da vide, borila se braća protiv Al Kaide...
uglavnomja

#7209 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by uglavnomja »

Duka Dizel wrote:
uglavnomja wrote:

slabo bas slabo ...
ti si se uhvatio jedne konture, drugu si promasio, dibidus
Haris.ba

#7210 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

Duka Dizel wrote:
uglavnomja wrote:

Ima.

Ali, kakve to ima veze sa revizijom presude? Imaš li šta konkretno, osim priču o unitarnoj?

P.S.
Sutra kad bi Srbija ili Hrvatska pokrenula tužbu protiv Bosne za genocid - ja bih ih prvi podržao. I to je civilizacijska razlika o kojoj @haznadar priča.
Duka Dizel

#7211 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

uglavnomja wrote:
Duka Dizel wrote:
uglavnomja wrote:

slabo bas slabo ...
ti si se uhvatio jedne konture, drugu si promasio, dibidus
Koja beše druga?
hAZNADAR

#7212 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

VjecitiStudent wrote:Srećom, ogromni dio naših vani živi sretne živote, dok veoma mala manjina, živi dvostruke živote, jedan tamo, drugi, potpuno virtuelni, ovdje, tastaturom dijagnosticirajući i rješavajući sve naše probleme.
Dogle god si opterecen da neko drugi zivi sretnijim zivotom od tebe a ti zasluzujes bolje - tvoj udio u politickom zivotu bilo u praksi ili forumasenju ce uvijek biti na niskom novou. Jel to stvarno boli kada papak sto slusa Serifa vozi Mercedesa a ti sto slusas Metalicu ne? Trebam li ja mrziti sve sto imaju bolji socijalni zivot, vise rostilja, izleta, setanja navecer po carsiji, tople klime, manje rintanja i stresa, i sto nisu stranci tu gdje zive? Ne. Svako ima svoju sudbinu, svaciji zivot ima neke prednosti i nedostatke,... ali postoji ipak nesto sto nas spaja i sto nam je zajednicko. Tu cinjenicu sam skontao posmatrajuci, analizirajuci, obervirajuci uspjesne nacije koje imam priliku upoznati kako misle i kako disu.

Zato - mrzi me slobodno na licnoj bazi ako mislis da mi je bolje. Ali moje stavove o nekim stvarima nemoj ismijavati jer je to uglavnom copy-paste. Reci da je Haznadar pobjegulja sto uhljebljen i obezbjedjen sere izvana o patriotizmu, ali njegov stav o reviziji uzmi ozbiljno.
Duka Dizel

#7213 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

Haris.ba wrote:
P.S.
Sutra kad bi Srbija ili Hrvatska pokrenula tužbu protiv Bosne za genocid - ja bih ih prvi podržao. I to je civilizacijska razlika o kojoj @haznadar priča.
Ne poznajem tvoj forumaški opus.
Pretpostavljam da si onda podržavao i hapšenja Ganića, Jurišića, Divjaka i ostalih.

Vidim te civilizacijske razlike i na onoj temi o Hanefiji Prijiću.
Haris.ba

#7214 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

ultima_palabra wrote:Može li se protiv Ivanića dići optužnica? Lažno se predstavljao kao "suveren" Bosne i Hercegovine i navodio svoje stavove kao stavove Predsjedništva.
Nisam siguran da je to radio. Jeste on pričao o situaciji gdje su raspravljali u Međunarodnom sudu mogu li Aliju Izetbegovića smatrati suverenom. Uglavnom, Ivanić veoma pazi šta govori i još više šta piše.

Član predsjeništva ima pravo da piše sudu. Pisali su i prije Ivanića samostalno. Pričam iz glave, ali ja u njegovim pismima sam vidio uglavnom da je pisao kako nema stava predstavništva.

Predsjedništvo ima ustavnu ovlast za pisanje Sudu UN. Mislim da nema prepreke ni prema poslovniku da se napiše pismo.
VjecitiStudent

#7215 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by VjecitiStudent »

hAZNADAR wrote:
VjecitiStudent wrote:Srećom, ogromni dio naših vani živi sretne živote, dok veoma mala manjina, živi dvostruke živote, jedan tamo, drugi, potpuno virtuelni, ovdje, tastaturom dijagnosticirajući i rješavajući sve naše probleme.
Dogle god si opterecen da neko drugi zivi sretnijim zivotom od tebe a ti zasluzujes bolje - tvoj udio u politickom zivotu bilo u praksi ili forumasenju ce uvijek biti na niskom novou. Jel to stvarno boli kada papak sto slusa Serifa vozi Mercedesa a ti sto slusas Metalicu ne? Trebam li ja mrziti sve sto imaju bolji socijalni zivot, vise rostilja, izleta, setanja navecer po carsiji, tople klime, manje rintanja i stresa, i sto nisu stranci tu gdje zive? Ne. Svako ima svoju sudbinu, svaciji zivot ima neke prednosti i nedostatke,... ali postoji ipak nesto sto nas spaja i sto nam je zajednicko. Tu cinjenicu sam skontao posmatrajuci, analizirajuci, obervirajuci uspjesne nacije koje imam priliku upoznati kako misle i kako disu.

Zato - mrzi me slobodno na licnoj bazi ako mislis da mi je bolje. Ali moje stavove o nekim stvarima nemoj ismijavati jer je to uglavnom copy-paste. Reci da je Haznadar pobjegulja sto uhljebljen i obezbjedjen sere izvana o patriotizmu, ali njegov stav o reviziji uzmi ozbiljno.
Haris.ba

#7216 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

Duka Dizel wrote:
Haris.ba wrote:
P.S.
Pretpostavljam da si onda podržavao i hapšenja Ganića, Jurišića, Divjaka i ostalih.

Brukanje oko hapšenja kod Ganića, Jurišića, Divjaka smatraš lakmus papirom za unitarizaciju?

Čitao sam jučer čitav slučaj Jurišića. I kako je tužilaštvo od ratnoga zločina preinačilo opis djela u nedozvoljenu upotrebu sredstava u ratu.

I je li tim slučajem zadovoljena pravda? Tužilaštvo je potrošilo deset godina života čovjeka radi toga da dokaže zločin. A iz zraka se vidjelo da se radi o slučaju iniciranim politikom.

Haj ovako. Nek prvo nađu počinioce na svojoj teritoriji (Kosovo je Srbija po ustavu Srbije) i nađu ubice koje su ubijali po kosovskim selima. Relativno nedavno je slučaj vraćen na ponovno suđenje. Zločin je očit. Ali, tužilaštvo nešta šteka.

Mislio sam da ćeš barem otići na Vikića kao primjer?
radostan dan

#7217 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by radostan dan »

VjecitiStudent wrote:
hAZNADAR wrote:
Zato sto je nas sukob, konfrontacja, razmimoilazenje,..... sve vise civilizacijski a sve manje politicki. Razlike medju nama su sve vise civilizacijske a ne politicke i interesne.
...
Pa nije mu bas ovo za kolutanje ocima...ja se vecim dijelom ne slazem sa haznadarom kad vrsi seciranje muslimanskog mentalnog/duhovnog/politickog stanja (pravoslavnog takodje, a u nekim slucajevima - pogotovu)...najcesce iz razloga sto on zaista nadje objektivno postojeci problem, ali ga onda -izbedači- do maksimuma, digne na kub ili na 136-tu, i na kraju projektuje na skoro pa komplet populaciju.

Ali, ima istine u ovom sto pise, posebno u dijelu njegovog posta koji si izbrisao...a donekle i u ovome sto si potencirao.

Ja sam npr.postavio pitanje arzuhalu u nadi da ce mi dati malo dublji odgovr od prostog lijepljenja necijeg misljenja - zasto je hrvatski predstavnik, i korpus koji stoji iza njega, od suglasaca na referendumu 92., saborca iz rata 92-93 i 94-95, te politickog partnera 96-2010, dosao na nivo protivnika tipa - din dusmanin?
Da li je uvijek do drugog, a nikad do mene? Da li su moja nadanja bila prevelika? Mozda pogresna? Djelimicno pogresna?
Na stranu objektivni faulovi druge ili trece strane?
Nemas obavezu odgovarati, pitanje ionako nije za ovu temu, i bilo je vise u formi usputne konstatacije, dobronamjerne...
Duka Dizel

#7218 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

Haris.ba wrote:
Duka Dizel wrote:
Haris.ba wrote:
P.S.

Brukanje oko hapšenja kod Ganića, Jurišića, Divjaka smatraš lakmus papirom za unitarizaciju?
Pa gle...neki i ovu ujdurmu oko podnošenja zahteva za reviziju od strane fake agenta, vide kao brukanje.

Civilizacijske razlike mogu da postoje izmedju tebe i mene.
Eto, možda si ti civilizovaniji čovek od mene.

Ali čim ti ili onaj Haznadar počnete o civilizacijskim razlikama izmedju naroda, konkretno Bošnjaka i Srba, meni je jasno da nijedan ni drugi civilizacijski niste daleko dobacili.
hAZNADAR

#7219 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote: Kao sto rekoh - samozvanim psihoanaliticarima se lako sloze kockice u kockastoj glavici. :lol:

znaci lik koji generalizuje jedan narod i sublimira zakljucak na osnovu povrsnog poznavanja cinjenica je samozvani psihoanaliticar

a kad ti to uradis, i to uduplo - e ti si pametan boli glava :D

' :thumbup: :thumbup:

hajmo vicOva narode, mujo i suljo ... a i fata ... ima toga na bacanje ... pameti najvise
Ne, kao Banjalucanin koji cesto prebiva u BL cujem, vidim, citam,.. kako ljudi oko mene rezonuju. Na forumima i komentarima na internetu takodjer.
Onda vidim i nastup u politici kao u primjeru revizije gdje su sve srpske stranke slozno ustale protiv toga. Bolje poznajem prilike u Srba nego mnogi moji prijatelji i rodbina u Federaciji - vrijeme torovske podjele je ucinilo svoje. Narodi u BiH jednostavno slabo poznaju jedni druge jer vise vjeruju u stereotipe medju svojima negoli sto slusaju i analiziraju sta oni tamo ustvari stalno govore.

A buduci da uzimam ozbiljno sve sto cujem, vidim, citam,.. vrlo lako mogu izvuci prostu statistiku sta je u tome najucestalije. I da - 99,9% Srba ima isti stav po mnogim pitanjima - to je jednostavno tako.

I ako ja na osnovu statistike i ucestalosti svega napisanog i recenog skontam da vecina Srba fakat misli da Bosnjaci izmisljaju, lazu,.. zbog navodne bolne istine o porijeklu - to ima osnove jer to spominju. Ili da lazu o multikulti BiH a ustvari smisljeno rade na unitarizaciji i brisanju srpske kulture - to oni tako otvoreno kazu. To nije psihoanaliza vec prosta fakta koju mozes vidjeti svaki dan.
A na osnovu cega ta vecina Srba tako misli o Bosnjacima? Zato sto Bosnjaci mozda pisu, pricaju o sebi na takav nacin ili nesmotreno na internetu iznose podle planove o jednonacionalnoj drzavi ili dzamahiriji pod krinkom multi-kulti? Ne. Zato sto je taj stereotip o Bosnjama stvoren smisljeno i smisljeno plasiran - stvarao se pred mojim ocima jos prije rata i danas postao standard.

A sad nastavi pokusavati ispasti duhovit. Da vidimo ko povrsno cita i konta.
Haris.ba

#7220 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

Duka Dizel wrote:Ali čim ti ili onaj Haznadar počnete o civilizacijskim razlikama izmedju naroda, konkretno Bošnjaka i Srba, meni je jasno da nijedan ni drugi civilizacijski niste daleko dobacili.
Bio sam nedavno na jednom poslovnom ručku, i kolega Srbin ničim izazvan poče priču kako su svi na Balkanu ustvari Srbi. On sam Srbin, ja sam Bošnjak. Sve ostalo stranci. Gledaju se ljudi, gledaju u mene, ja šutim.

I pitaju mene kasnije što ošuti. Jedan Irac priča kako bi da je to uradio Englez on pobudalio.

Nego, ja nisam civilizacijski daleko dobacio. Neću ni dobaciti. Dva puta su me pokušali ubiti zbog imena. I ako tako gledamo - slažem se da nisam daleko civilizacijski dobacio. Niti želim.
MuaDib

#7221 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by MuaDib »

S ovom blamažom oko revizije, konačno su sve maske pale i konačno možemo sasvim slobodno govoriti o destruktivnoj bošnjačkoj politici i njenoj perjanici SDA. A ni opozicija nije ništa bolja, jer neće da se udruži i sa zelenom bandom rašćisti za sva vremena. A sve skupa je recept za katastrofu, koja se zove raspad države, ili u malo boljoj varijanti njenu konfederalnu etnoteritorijalizaciju.
U momentu kada je rejting SDA bio na najnižim granama, Bakir Izetbegović je dao sebi za pravo da obmanjuje cjelokupnu probosansku javnost i lansira tezu o neoborivim novim dokazima, koje u Hag nosi realno neovlaštena osoba. A sve u službi spiranja odgovornosti sa sebe i potpunog kadrovskog debakla SDA, čija nekompetentnost je dosegla vrhunac. Međutim, pošto je riječ o stranci koja je nesposobna shvatiti značenje riječi odgovornost, odbijanje prihvatanja zahtjeva za reviziju, postao je savršen alat za SDA. Iz čijih jazbina ovih dana pljušte teze o antimuslimanskoj pozadini odbijanja zahtjeva, o tome da Bošnajci od ovakve BiH nemaju ništa, o potrebi ponovnog poziva Bošnjacima na okup, pa do teza kako bošnjaci moraju napustiti koncept multietničke države. Ili što Latić reče, postoje indicije da je na sceni pokušaj grubog odsjecanja Bosne od Evrope, te zatvaranju Bošnjaka u svoj svijet, uz razvijanje snažnijih veza sa diktatorskom Turskom. A nisu ni rijetka mišljenja da će Putin i Erdoan pomiriti Srbe i Bošnjake, te stabilizirati Balkan. U konačnici radi se o jednoj apsolutno neodgovornoj politici koja okreće leđa silama, koje su bile i ostale garant naših spoljnih granica.

Jasno je da se SDA u ovom momentu brani kakofonijom, ali postavljam pitanje jel sve ovo dobro zamišljena varka, da se nađe opravdanje za konačno razgraničenje u BiH. S obzirom da se sve svelo "Mi smo kao htjeli reviziju, ali nam Srbi i Hrvati ne daju". Po malo su u sjeni ostali sastanci Bakira i Dragana oko izbornog zakona i amandmana na Ustav BIH. Sigurno je da se ispipava teren i da se javnost priprema na neke nove momente. A narod ko narod, po ko zna koji put nasjeda na prodavanje magle i što je najgore velika večina na sve načine brani Bakira i bulumentu oko njega. Ni ulema nije odolila, da sve pokaže kao kušnju, za pravdu na onom svijetu. Valjda između redova želeći ukazati da nam sudbina nije bila naklonjena da dobijemo reviziju. Samo još čekamo teze da muslimani ne smiju kaurima dozvoliti da njima vladaju. Što je opet poziv što Suljagić reče na Bošnjačku autnomnu oblast. Sve u svemu ne možemo očekivati brz rasplet ove situacije.
hAZNADAR

#7222 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:

Pa gle...neki i ovu ujdurmu oko podnošenja zahteva za reviziju od strane fake agenta, vide kao brukanje.

Civilizacijske razlike mogu da postoje izmedju tebe i mene.
Eto, možda si ti civilizovaniji čovek od mene.

Ali čim ti ili onaj Haznadar počnete o civilizacijskim razlikama izmedju naroda, konkretno Bošnjaka i Srba, meni je jasno da nijedan ni drugi civilizacijski niste daleko dobacili.
Ocito je da ne kontas da se civiliacijska razlika ne odnosi obavezno na nivo civilizacije vec na konkretno razliku. Japan i USA dijele civilizacijske razlike iako su i jedni i drugi razvijeni i civilizovani. Ljudi jednostavno rezonuju drugacije u mnogim stvarima.

Kod nas je torovska podjela od dvije decenije imala ucinak. Kada cujem rezonovanje Srba i Bosnjaka o nekim stvarima - pomislim da zivimo na dva okeanom odvojena kontinenta. A nije politika samo u pitanju.
Duka Dizel

#7223 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote: Kod nas je torovska podjela od dvije decenije imala ucinak. Kada cujem rezonovanje Srba i Bosnjaka o nekim stvarima - pomislim da zivimo na dva okeanom odvojena kontinenta. A nije politika samo u pitanju.
Na primer, šta je još u pitanju?
Haris.ba

#7224 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Haris.ba »

hAZNADAR wrote:Japan i USA dijele civilizacijske razlike iako su i jedni i drugi razvijeni i civilizovani. Ljudi jednostavno rezonuju drugacije u mnogim stvarima.
Ne znam više ni gdje sam čuo, uglavnom profesor Redžić Sulejman bio u Japanu. I vodali ga po nekom parku. I sageo se i ubrao svijet. I suzdržani Japanci ga pitaju a što to uradi, nije valjda da bi u svojoj zemlji ubrao cvijet bez razloga?
hAZNADAR

#7225 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

MuaDib wrote:S ovom blamažom oko revizije, konačno su sve maske pale i konačno možemo sasvim slobodno govoriti o destruktivnoj bošnjačkoj politici i njenoj perjanici SDA. A ni opozicija nije ništa bolja, jer neće da se udruži i sa zelenom bandom rašćisti za sva vremena. A sve skupa je recept za katastrofu, koja se zove raspad države, ili u malo boljoj varijanti njenu konfederalnu etnoteritorijalizaciju.
U momentu kada je rejting SDA bio na najnižim granama, Bakir Izetbegović je dao sebi za pravo da obmanjuje cjelokupnu probosansku javnost i lansira tezu o neoborivim novim dokazima, koje u Hag nosi realno neovlaštena osoba. A sve u službi spiranja odgovornosti sa sebe i potpunog kadrovskog debakla SDA, čija nekompetentnost je dosegla vrhunac. Međutim, pošto je riječ o stranci koja je nesposobna shvatiti značenje riječi odgovornost, odbijanje prihvatanja zahtjeva za reviziju, postao je savršen alat za SDA. Iz čijih jazbina ovih dana pljušte teze o antimuslimanskoj pozadini odbijanja zahtjeva, o tome da Bošnajci od ovakve BiH nemaju ništa, o potrebi ponovnog poziva Bošnjacima na okup, pa do teza kako bošnjaci moraju napustiti koncept multietničke države. Ili što Latić reče, postoje indicije da je na sceni pokušaj grubog odsjecanja Bosne od Evrope, te zatvaranju Bošnjaka u svoj svijet, uz razvijanje snažnijih veza sa diktatorskom Turskom. A nisu ni rijetka mišljenja da će Putin i Erdoan pomiriti Srbe i Bošnjake, te stabilizirati Balkan. U konačnici radi se o jednoj apsolutno neodgovornoj politici koja okreće leđa silama, koje su bile i ostale garant naših spoljnih granica.

Jasno je da se SDA u ovom momentu brani kakofonijom, ali postavljam pitanje jel sve ovo dobro zamišljena varka, da se nađe opravdanje za konačno razgraničenje u BiH. S obzirom da se sve svelo "Mi smo kao htjeli reviziju, ali nam Srbi i Hrvati ne daju". Po malo su u sjeni ostali sastanci Bakira i Dragana oko izbornog zakona i amandmana na Ustav BIH. Sigurno je da se ispipava teren i da se javnost priprema na neke nove momente. A narod ko narod, po ko zna koji put nasjeda na prodavanje magle i što je najgore velika večina na sve načine brani Bakira i bulumentu oko njega. Ni ulema nije odolila, da sve pokaže kao kušnju, za pravdu na onom svijetu. Valjda između redova želeći ukazati da nam sudbina nije bila naklonjena da dobijemo reviziju. Samo još čekamo teze da muslimani ne smiju kaurima dozvoliti da njima vladaju. Što je opet poziv što Suljagić reče na Bošnjačku autnomnu oblast. Sve u svemu ne možemo očekivati brz rasplet ove situacije.
Zalosno je kada neko sastavi dug i dobar tekst ali fuli sustinu problema.
Revizija je pokazala mnogo dublji i veci problem kod probosanskih snaga nego sto je Bakir i SDA. Revizija nije imala sanse - to je velika vecina znala. Znalo se da ce pasti u prvom ili drugom krugu - nadao sam se iskreno barem u drugom.

Cinjenice koje si izoztavio u tekstu su sljedece:
SDA nije dosla na vlast pucem vec demokratski.
Imali smo i druge vlast umjesto SDA pa nije bilo narocito bolje.
SDA je barem ovo sve oko revizije pogurala i nesto uradila - ostali nisu nista. Sto nisu uletili i ostali u marisanu i pomogli umjesto da su stajali sa strane i poslije izigravali generale?
Kod nas je opocenito u politici da moze samo sjahati KUrta a uzjahati Murta. Mislis li stvarno da ce svanuti kada SDA sidje a mi biraci ostanemo kakvi jesmo, sa ovakvim kriterijima morala, sa ovakvom politickom pameti, ovako pismeni i ovako slozni.

Sustina problema drug moj je sto nedostaje vece sloznost u probosanskim snagama. I vise povjerenja u izabrane bez obzira radilo se o pravnim strucnjacima, politicarima, fudbalskim selektorima, intelektualcima na celu necega,...
Post Reply