Ne znam odakle tebi uopšte da su Rusi "malo zavrtali, pa odvrtali". Kad tako pogrešno postaviš stvari na početku, sasvim je normalno da izvodiš potpuno krive zaključke.
Znači, odlika je kokošarskih zemalja da svoju robu hoće da naplate? Interesantno. Ne znam šta bih rekao.
Ti pišeš kako se Rusi mnogo više mešaju u Ukrajinu, nego zapad? To i jeste tačno...ali i nije tačno.
Ruski uticaj u Ukrajini je prirodan. On je etnički, civilizacijski, istorisjki, vojno-politički, ekonomski...
Rusija ne mora čak ni da ulaže neki posban trud, da bi se "mešala" u Ukrajinu.
A Amerikanci, čiji uticaj u Ukrajini se svodi na NVO organizacije, izvode već drugu uličnu revoluciju u Ukrajini i menjaju legalno izabranu vlast van institucionalnim sredstvima.
I dok je onu prvu narandžastu revoluciju Moskva iskulirala, preko ove druge se nije moglo preći...jer se ispostavila otvoreno antiruska.
2004 godine revolucijom na vlast su došli Juščenko i Timošenko, i najotvorenije su sprovodili politiku euroatlantskih integracija. Zašto im Evropa tad nije pomogla da sprovedu reforme...ne znam.
Ali ispada po tebi da su im Rusi za to krivi.
Sah - mat!
Odlican komentar.
Uopste nisam vidio da je napisao ovaj komentar, ali hajde redom da krenem.
Da, Rusija ima "prirodni" uticaj na Ukrajinu, kao sto Amerika ima na Meksiko, apsolutno se slazem.Da su zavrtali pa odvrtali, ne znam, pitaj svakog ko je bio u zemljama koje se snadbjevaju ruskim gasom 2006 i 2010, kada se zbog ukrajine zavrtao gas prakticno cijeloj evropi (ukrajina ne moze platiti gas, zavrni, nek im da pare EU< pa nama plate).
Medjutim, kada sam rekao "kokosarske drzave" nije stvar naplacivanja, nego kupovanja nekog prizemnog socijalnog mira kroz manju cijenu gasa. To je ono: evo gas jeftiniji, samo da se imamo ugrijati, a ostalo nek sve ide u pm. Rusija NIKAD nije htjela pomoci Ukrajini prakticno, da Ukrajina izraste u funkcionalnu drzavu za 10-20g. Cijelo vrijeme je kupovan taj neki socijalni mir, da se stanovnistvo drzi u nekom statusu quo, a zarad ruskih paranoicnih sigurnosnih bojazni (kao ono, eto ako Ukrajina udje u NATO, napast ce Rusiju, how yes no).
Cijela zbrka oko Ukrajine je sto pola Ukrajine hoce na zapad (a nije sad nesto da ih EU ceka otvorenih ruku) a pola nece (njima je rusko govno draze nego americka pita, kako ono stara poslovica kaze). Drugo, Rusija ulazi u ekonomsku stagnaciju vec godinu dana. Svi parametri pokazuju pad ekonomske aktivnosti, i Putinu je potrebno nesto da se narod zabavi oko toga.
Trece, Putin je dobro skrenuo sa puta realnosti. Boli zapad za Ukrajinu, ali isto tako zapadna javnost ce traziti neke akcije protiv Putina. Putin ako misli da ce Ruska ekonomija izaci iz ovoga netaknuta, onda on fakat ne zivi na ovoj planeti. Medjutim, glavno pitanje je: da li njega uopste boli qrtz za tim sta ce biti sa prosjecnim Rusom? Ali eto, mogu reci kako su "zajebali" zapad.
To me podsjeca na ono: izgubili smo Kosovo, ali oborili smo F-117 i time zajebali amere.