Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#7201 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

__Phoenix__ wrote:Već imaju dvije trake od fds ka energoinvestu, ali semafor napravi kolonu, u suprotnom smjeru nema problema, iako je jedna traka
Možda ja imam drugačije oči. Od Fds ima jedna traka koja ima i jednu izlivnu udesno. I najveći je problem što nema posebnu lijevu (izlivnu) traku.

U drugom smjeru prema Fds naravno da ima problema jer je jedna traka, a u špicama pritisak na taj prolaz je ogroman.

Da je isti kapacitet ceste ko sa druge strane raskrsnice, nikakvih problema ne bi bilo. Nije ovo prvi kružni tok koji je napravljen sa nedovoljnim brojem traka. Najbolji primjer je onaj na Ilidži. I tu fale dvije dodatne trake koje bi riješile skoro sve probleme koji postoje na tom kružnom. Slično će biti i na ovom planiranom na Pofalićima.
__Phoenix__

#7202 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

Pa imao bi onda čep kod škole na pofalićima, naravno da je kružni rješenje, jer trenutne gužve semafori kreiraju...
So What!

#7203 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

JavierBosnia wrote:Nisam nikad ni mislio reci da se ne radi, ali se ne radi ni blizu kako treba. Umjesto da se zavrse 3 projekta, kod nas bude zavrseno pola jednog.
Ne ide to tako, nije to projekt gradnje metroa kroz grad od ilidze do carsije pa da kazes projekat ozbiljan.
To su prosirenja vec postojecih dionica koji bi se trebali rjesavati u smijesnim rokovima. Cak i kad vidim kruzni tok milion KM, ne znam za vas ali meni je to smijesno s obzirom kakvi se sve milionski projekti rjesavaju.

Image

Sta se nagledah ovih maketa, nista od ovog nije ni blizu uradjeno
Nek se radi i nastavi raditi, pomalo-pomalo. Al ako si ti zadovoljan sa ovim, ja licno nisam, a sumnjam da je ostali prosjecan gradjanin zadovoljan kad se kuci vraca s posla, ujutru ide ili kad prodje nekom cestom pa broj mehanicara napamet nauci.
Možda nisi mislio, ali to si rekao, a činjenica da se ne radi koliko treba je maltene i glavni predmet rasprave ove teme.

Kružni tok u Hrasnom brdu, vrijedi i više od miliona, jer sam po sebi je betonska konstrukcija na čijem se krovu nalazi kružni tok.

Sama izvedba radova je najčešće do neraščićenih imovinsko-pravnih odnosa, prostora kojeg Sarajevu nedostaje, ali i novca kojeg itekako nedostaje.

Nije istina da se samo šire postojeće ceste, Butila - Briješće je u potpunosti novoizgrađeni pravac, A transverzala, Halilovići - Boljakov Potok, Ilidža - Sokolović Kolonija (i široka saobraćajnica i ova uz obalu Željeznice).

Što se tiče tih maketa, znači da si veoma neozbiljan ako si pomislio da mi imamo kapacitet da izgradimo ovako nešto u sljedećih pedeset godina.

Da, grade se ovakvi stadioni po Istočnoj Evropi, ali novcem tajkuna, ne moram naglašavati kakvog porijekla, pa tako odjednom imamo instant gigante Sheriff Tiraspol, Shaktar Donetsk, Cluj, Rubin Kazan i sl. Ja lično sam protiv toga i proširenje Grbavice na ovaj način na koji se radi je daleko plemenitiji način.

Recimo stadioni nekih velikana po Zapadnoj Evropi, a ja ću evo istaći stadion Fulhama, Craven Cottage, uopšte nisu neka impresivna zdanja, za razliku koliku težinu nose imena tih stadiona.

S druge strane, ja da sam zadovoljan ovim stanjem, ne bih bio jedan od najaktivnijih članova na ovoj temi, jer sanjam da će Sarajevo nekada dobiti saobraćajnice koje će ga učiniti dostojnom metropolom, a do tada, mogu jedino pronaći neko zadovoljstvo u ovoj mic-po-mic gradnji jer mi ne preostaje ništa drugo s obzirom da bi mi bilo draže da Gradski autoput grade po 100 metara godišnje, nego ovako kako ga nikako ne grade.

Dakle, nije da se mi ne slažemo, nego ja samo uživam ispravljati krive navode, jer oni dalje vode u dezinformacije i slično. Čovjek da bi znao cijeniti ono što ima, ne smije zaboraviti prethodna stanja, a dovoljno je samo uzeti Google Earth i vratiti slike iz prethodnih godina pa stvoriti neku širu sliku.
Forumerrer

#7204 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Hebali ih onakvi lezeci policajci na Dobrinji. Eno grtalice su izbile nekoliko ploca.

Treba dati medalju ko je ono osmislio, ne znam zasto nisu postavljeni kao u Aleji Bosne srebrene.

Sada se masovno desava da ljudi uspore na lezecem koji je 2 metra od semafora i prodju kroz crveno.
noviclan

#7205 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

__Phoenix__ wrote:Pa imao bi onda čep kod škole na pofalićima, naravno da je kružni rješenje, jer trenutne gužve semafori kreiraju...
Trebaju malo semafore ubrzati da se cesce pale i gase a ne da semafor na putu zivota traje dva i pol puta od onoga sto ide prema drinskom odnosno hamdije cemerlica
zdruzdjo

#7206 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by zdruzdjo »

noviclan wrote:
__Phoenix__ wrote:Pa imao bi onda čep kod škole na pofalićima, naravno da je kružni rješenje, jer trenutne gužve semafori kreiraju...
Trebaju malo semafore ubrzati da se cesce pale i gase a ne da semafor na putu zivota traje dva i pol puta od onoga sto ide prema drinskom odnosno hamdije cemerlica
Generalno, saobracajnice a najvise raskrsnice i njihova konstrukcija tj. prohodnost ne prate uopste intervale paljenja semafora i obrnuto.
Konkretno ako se krene novom poveznicom mojmilo-aerodrom imas tri semafora kojim je interval napravljen tako da ce te maksimalno usporiti dok ne dodjes do raskrsnice kod aerodroma. Cesta uopste nije toliko opterecena da bi intervali zelenog bili tako kratki i nesinhronizovani. Na vecini gradskih raskrsnica gdje je potrebno koliko toliko prohodnost iz bocnih ulica, plafon prolaska je 4 auta na zeleno.
Veliki problem je sto su kod nas jos uvijek semafori automatizovani sa onim glupavim kutijama. Grad je odavno postao toliko opterecen da bi morao postojati neki centar za upravljanje raskrsnicama i semaforima sa ljudima koji su osposobljeni za taj posao. Kao sto vidimo na filmovima.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7207 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

zdruzdjo wrote: Kao sto vidimo na filmovima.
puno gledas filmove :lol:
Tuzla111

#7208 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

zdruzdjo wrote:
noviclan wrote:
Generalno, saobracajnice a najvise raskrsnice i njihova konstrukcija tj. prohodnost ne prate uopste intervale paljenja semafora i obrnuto.
Konkretno ako se krene novom poveznicom mojmilo-aerodrom imas tri semafora kojim je interval napravljen tako da ce te maksimalno usporiti dok ne dodjes do raskrsnice kod aerodroma. Cesta uopste nije toliko opterecena da bi intervali zelenog bili tako kratki i nesinhronizovani. Na vecini gradskih raskrsnica gdje je potrebno koliko toliko prohodnost iz bocnih ulica, plafon prolaska je 4 auta na zeleno.
Veliki problem je sto su kod nas jos uvijek semafori automatizovani sa onim glupavim kutijama. Grad je odavno postao toliko opterecen da bi morao postojati neki centar za upravljanje raskrsnicama i semaforima sa ljudima koji su osposobljeni za taj posao. Kao sto vidimo na filmovima.
Kakvi filmovi ba. U svijetu se koriste senzori, pogotovo u nocnim satima.
Haris.ba

#7209 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Pa onda odustati od kružnog i samo semafore naštimati kako treba?

Znači, da ne bi bilo čepa kod škole na Pofalićima, ne pravi se podvožnjak kako bi trebao. Maestralno.
Tuzla111

#7211 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

Nastimavanje semafora moze popraviti protok saobracaja za 5%, nista vise.
__Phoenix__

#7212 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

Haris.ba wrote:

Znači, da ne bi bilo čepa kod škole na Pofalićima, ne pravi se podvožnjak kako bi trebao. Maestralno.
:zid:
tempuser

#7213 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tempuser »

Tuzla111 wrote:Nastimavanje semafora moze popraviti protok saobracaja za 5%, nista vise.
Maloprije gledam minsitra Stetu na N1, problemi koji se odmah mogu rjesiti su kratke izlivne trake koje se brzo popune i blokiraju saobracaj, te rezim rada je isti u vrijeme spice i u ponoc. Ove godine planiraju novi sistem upravljanja semaforima.
Haris.ba

#7214 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

__Phoenix__ wrote:
Haris.ba wrote:

:zid:
Ne prave semafori gužve - već nedovoljna propusnost traka. Fizički nemaju gdje auta. Zato semafor je naštiman kako je naštiman. Kružni će riješiti neke probleme, ali glavno rješenje je proširiti cestu gdje treba. Pa onda se može razmišljati valja li raskrsnica ili ne valja.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7215 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

prije će biti agilnost i troljanje
bitanga_sa_otesa

#7216 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

debili koji ne znaju voziti prave 70% guzve po sarajevu
Naslovnica

#7217 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote:debili koji ne znaju voziti prave 70% guzve po sarajevu
:thumbup:
Thorgerson

#7218 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote:
:-)

Jest eto mi debili.

Inace po gradovima po zapadu su svi redom verstapeni i hamiltoni redom, pa su guzve neznatne, jer ljudi znaju voziti.

Naravno, to nema nikakve veze sa mrežom puteva, autoputeva, raskrsnica po 2 ili tri niova, petlji i cudesa. Ne, to nema nikakve veze. Jednostavno ti tamo ljudi znaju voziti, mi ne znamo i zato imamo guzve.

Bravo genijalci.

:run:

Prosli mjesec sam bio u jednom gradu i prilikom voznje od nekih 15-20 minuta, ne znam jesam li 3 semafora sam vidio. Ili je tunel, il je petlja, il ides ispod zemlje, il iznad zemlje, rasrsknica klasicnih sa jednim nivoom nema na tim glavnim cestama. Naravno da ces imat guzvu ako imas 20 semafora na cesti od 3 trake. :-)

I o cemu onda pricamo? Mi mislimo da cemo s kruznim tokovima nesto rijesiti. Neces nista s tim rijesiti. Mozda privremeno. Ali guzve ostaju i ostat ce dok se ne izgradi prvo moderni brzi autoput, drugo dok se ne pocnu raditi razdvajanje ukrstanja saobracaja na vise nivoa. Pogledati sad Stup - pa ga uporediti prije kakva je bila situacija - dok su bili semafori. E sad zamislite da imamo takvu raskrsnicu na Otoci, kod RTV-a, na Pofalicima. Eto samo na te dvije kriticne tacke da se nesto uradi, situacija bi se popravila.

I to ce se morati uraditi kad tad. Ovaj pravac glavne saobracajnice mora ici pod zemlju na kriticnim tackama. I mislim da je to itekako izvodivo i da uopste nije ni pretjerano skupo.
Haris.ba

#7219 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Meni je žao što nemam snimak kako je bilo na Stupskoj petlji (ustvari polupetlji).
Sada postoji čep samo na jednom dijelu i to prema Lukavici jer se cesta sužava sa 2 na jednu traku, i što dalje ima skretanja koja nemaju posebnu traku. Naravno, da nema logike što ono ne nastavljaju pa barem godišnje 100 metara.

Ostalo mi urezano u pamćenje koliko je problema bilo sa pravljenjem jedne izlivne trake udesno na Otoci iz pravca Buća potoka. A to smanjilo gužve nevjerovatno.

Ja sam protiv spuštanja saobraćaja ispod zemlje. Gdje god je to moguće to treba izbjegavati. Samo gdje je nužno.

Nema potrebe dirati glavnu gradsku magistralu. Negdje trebe dodati izlivne trake. Negdje produžiti neke. Rasterećenje se može srediti dodatnom izgradnjom južne i sjeverne longitudinale. A da ne pričam o mokrom snu gradskog autoputa (kažu sada zvanično više nije autoput, već valjda brza cesta).

Ali, u gradu postoji toliko mjesta gdje se sa malim dionicama može poboljšati saobraćaj. Npr. produžiti Džemala Bijedića u Nedžarićima prema Stupu da nema potrebe ići na glavnu gradsku magistralu. Eto, odmah rasterećenja.

Pa famozni spoj kod Bosmala on nekih 100 metara. Pa famozna nulta transferzala kod SCC. Pa mogli su već napraviti samo raskrsnicu na prvoj transferzali kod Američke ambasade. Ima bruku "sitnih" projekata koji bi dobrano pomogli saobraćaju.

Problem podvožnjaka na Pofalićima i Buća potoku jeste osnovno što su samo 2 trake (i mada oni nisu čitavi ispod nivoa zemlje vidimo šta u Sarajevu to znači ukopavat se). Ali, vidjećemo na šta će to izaći kada se završi 9 transferzala. Biće manji pritisak značajno. I to će donekle riješiti ta dva podvožnjaka.
Last edited by Haris.ba on 08/01/2019 11:11, edited 2 times in total.
bitanga_sa_otesa

#7220 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Thorgerson wrote:
Jest eto mi debili.

Inace po gradovima po zapadu su svi redom verstapeni i hamiltoni redom, pa su guzve neznatne, jer ljudi znaju voziti.

Naravno, to nema nikakve veze sa mrežom puteva, autoputeva, raskrsnica po 2 ili tri niova, petlji i cudesa. Ne, to nema nikakve veze. Jednostavno ti tamo ljudi znaju voziti, mi ne znamo i zato imamo guzve.

Bravo genijalci.
bravo ti genijalac,postavio ti je mk ultra video ,sve je objasnjeno....ti ako ne kontas onda imas problem,a imas ga sigurno cim pises gluposti...ili si jedan od tih pa te pogadja...
sto veci grad=vise debila,svugdje u svijetu je tako...70% ljudi ne zna voziti,bleje okolo,ne paze na druge,tipkaju po mobitelu ,boli ih q...
Thorgerson

#7221 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Meni je žao što nemam snimak kako je bilo na Stupskoj petlji (ustvari polupetlji).
Sada postoji čep samo na jednom dijelu i to prema Lukavici jer se cesta sužava sa 2 na jednu traku, i što dalje ima skretanja koja nemaju posebnu traku. Naravno, da nema logike što ono ne nastavljaju pa barem godišnje 100 metara.

Ostalo mi urezano u pamćenje koliko je problema bilo sa pravljenjem jedne izlivne trake udesno na Otoci iz pravca Buća potoka. A to smanjilo gužve nevjerovatno.

Ja sam protiv spuštanja saobraćaja ispod zemlje. Gdje god je to moguće to treba izbjegavati. Samo gdje je nužno.

Nema potrebe dirati glavnu gradsku magistralu. Negdje trebe dodati izlivne trake. Negdje produžiti neke. Rasterećenje se može srediti dodatnom izgradnjom južne i sjeverne longitudinale. A da ne pričam o mokrom snu gradskog autoputa (kažu sada zvanično više nije autoput, već valjda brza cesta).

Ali, u gradu postoji toliko mjesta gdje se sa malim dionicama može poboljšati saobraćaj. Npr. produžiti Džemala Bijedića u Nedžarićima prema Stupu da nema potrebe ići na glavnu gradsku magistralu. Eto, odmah rasterećenja.

Pa famozni spoj kod Bosmala on nekih 100 metara. Pa famozna nulta transferzala kod SCC. Pa mogli su već napraviti samo raskrsnicu na prvoj transferzali kod Američke ambasade. Ima bruku "sitnih" projekata koji bi dobrano pomogli saobraćaju.

Problem podvožnjaka na Pofalićima i Buća potoku jeste osnovno što su samo 2 trake (i mada oni nisu čitavi ispod nivoa zemlje vidimo šta u Sarajevu to znači ukopavat se). Ali, vidjećemo na šta će to izaći kada se završi 9 transferzala. Biće manji pritisak značajno. I to će donekle riješiti ta dva podvožnjaka.
Zasto protiv spustanja saobracaj ispod zemlje? Sta, uce voda jel?

Kakve bolan longitudinale, kakve izlivne trake. Pa eno u Nedzaricima izlivnu traku produzuju svako malo i sta dobijes? Pa nista pretjerano. Traka je i dalje krcata, jos malo pa ce postat i 4 traka ako onako nastave. Tu ti treba 10 minuta da skrenes lijevo ako si na zacelju. I to je jel kao rjesenje problema? Mislim dobije se tu nesto koristi, ali to nije rjesenje.

Djaba ces ti rjesavati stvari longidutinalom, kada imas problem transverzala. Dakle, moraju ljudi prelaziti sjever - jug. I tu nastaje problem u ukrstanju tog saobracaja. I to se jedino moze rjesiti raskrsnicama u dva nivoa.

Ali eto, mozda smo mi pametniji od citavog normalno svijeta, pa uspijemo bez toga. :lol:

Gradski autoput ako se ne varam i nije ni planiran kao klasicni autoput, sa pomocnom trecom trakom. Samo mu je naziv tako ostao gradski autoput, a ustvari to je brza cesta. Mislim da niko nije lud bio da sad planira put sa projeciranom brzinom od 130km/h kroz sred grada. Ne znam mozda grijesim.
Thorgerson

#7222 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote:
Thorgerson wrote:
Jest eto mi debili.

Bravo genijalci.
bravo ti genijalac,postavio ti je mk ultra video ,sve je objasnjeno....ti ako ne kontas onda imas problem,a imas ga sigurno cim pises gluposti...ili si jedan od tih pa te pogadja...
sto veci grad=vise debila,svugdje u svijetu je tako...70% ljudi ne zna voziti,bleje okolo,ne paze na druge,tipkaju po mobitelu ,boli ih q...
Ne treba mi nikakav video.

Kazem ti fino da sam prosli mjesec se vozao po gradu koji ima 1,2 miliona stanovnika i da guzve nema. I prestanite praviti od voznje automobila neku nauku, to sam samo kod nas vidio. Sa malo intenzivnijim trenignom cimpanzu ces nauciti da zna okretat volan i pritiskati papucice. :roll:

Guzve su zato jer je javni gradski prevoz očajan. I jer nemamo puteve.

Pa mi i dalje vozimo po cestama od prije 40 godina. Halo ba? Pa znate sta se u jednom gradu vani desi u 40 godina? :roll:

Mi smo poslije rata izgradili koliko km novih saobracajnica u gradu? Evo mozda grijesim, ali ako iskljucimo autoput i zaobilaznicu napravili smo samo A transverzalu, dvije rampe stupske petlje, dvije trake prema petlji Brijesce, te komad juzne long od nekih 3-4km.

I vi onda dodjete i pisete kako raja ovdje ne zna voziti i to je razlog. A nije razlog to sto 30-40 jebenih godina nismo nista napravili.
Tuzla111

#7223 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

Rekao sam to negdje. Treba stavljati znakove za preporucene brzine i ko ne moze da postigne tu brzinu, naravno u zavisnosti od uvjeta, slati ili auto na tehnicki ili vozaca ponovo na polaganje. Takodjer i za autoput.
Naslovnica

#7224 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote:
Naslovnica wrote:
:-)

Jest eto mi debili.

Bravo genijalci.

:run:

Prosli mjesec sam bio u jednom gradu i prilikom voznje od nekih 15-20 minuta, ne znam jesam li 3 semafora sam vidio. Ili je tunel, il je petlja, il ides ispod zemlje, il iznad zemlje, rasrsknica klasicnih sa jednim nivoom nema na tim glavnim cestama. Naravno da ces imat guzvu ako imas 20 semafora na cesti od 3 trake. :-)

I o cemu onda pricamo? Mi mislimo da cemo s kruznim tokovima nesto rijesiti. Neces nista s tim rijesiti. Mozda privremeno. Ali guzve ostaju i ostat ce dok se ne izgradi prvo moderni brzi autoput, drugo dok se ne pocnu raditi razdvajanje ukrstanja saobracaja na vise nivoa. Pogledati sad Stup - pa ga uporediti prije kakva je bila situacija - dok su bili semafori. E sad zamislite da imamo takvu raskrsnicu na Otoci, kod RTV-a, na Pofalicima. Eto samo na te dvije kriticne tacke da se nesto uradi, situacija bi se popravila.

I to ce se morati uraditi kad tad. Ovaj pravac glavne saobracajnice mora ici pod zemlju na kriticnim tackama. I mislim da je to itekako izvodivo i da uopste nije ni pretjerano skupo.
Nisam znao da me brzina od 55-60 km/h glavnom gradskom saobraćajnicom čini Hamiltonom?!
Onaj ko vozi 30-40km/h Bulevarom Meše Selimovića i drži razmak od cca 50m i više jeste debil i ništa drugo. A takvih je puuuno. A još su gori oni što voze tako sporo, pa onda vidi da će crveno da se upali, doda gasa taman da on prođe, i onda opet spusti na 40. :evil:
Tuzla111

#7225 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

ma raskrisnice se moraju praviti na dva nivoa i bez semafora i kruznih tokova. To sve napredne zemlje glupi a nasi genijalci sa kupljenom diplomom pametni.
Post Reply