Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#7176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

tec wrote:
Ci-Nick wrote:
tec wrote: Vrati se na početak i pročitaj šta sam ja napisao jer stvarno nema vremena ni potrebe papcima kao ti (koji ni najobičnije podatke ne mogu da shvate) da ponavljam. Molim te ne izmišljaja podatke.

Da te malo ispravim: prihodi od taksi na gorivo su 63,5 miliona maraka a od cestarine (naplatnih kućica) 24 miliona maraka (nepune godine 52,7 km autoceste pod naplatom ove godine će 83km pod naplatom) to je omjer 72,5% - 27,5% (2014) prošle godine (2013) je omjer bio 77,7% - 22,3
A ta razlika će se samo smanjivati sa svakim kilometrom vise.
Troškovi na plate 2014 cijele JP Autoceste - ne samo operatora naplatnih kućica koji nisu ni 50% zaposleni je 8,3 miliona maraka znaci jedna trećina prihoda od cestarine otplati sve zaposlene u JP Autocestama. Prihodi od cestarina su rasli vise nego duplo povećanju plata svih zaposlenih u JP Autocestama.
Prije nego što probaš davati lekcije provjeri šta pišeš.
Auuuuuu, opet su uvrede argumenti.
Da li su prihodi rasli proporcionalno povećanju dužine kilometara autoputa ?
Stvari se mogu predstaviti i drugačije:
2011.
prihodi od putarine 10,5 miliona, troškovi bez amortizacije 6 miliona,.... razlika ( zarada ) 4,5 miliona
2012.
prihodi od putarine 15 miliona, troškovi bez amortizacije 10 miliona,.... razlika ( zarada ) 5 miliona
2013.
prihodi od putarine 21,4 miliona, troškovi bez amortizacije 17 miliona,.... razlika ( zarada ) 4,4 miliona
2014.
prihodi od putarine 24 miliona, troškovi bez amortizacije 19 miliona,.... razlika ( zarada ) 5 miliona

dakle koliko god da se poveća prihod čista zarada ostaje ista i čini 10% (pa i manje) novca u odnosu na novac koji se dobije od takse na gorivo.
:-) :lol: Zašto je BiH u rupi kojoj je, jer imamo stručnjake kao ti. Jeli ti to vrli prof. Lindov predavao?

p.s
Amortizacija za 2014 je 15 miliona ali očigledno džabe bi to tebi bilo pisati jer opet bi vadio cifre iz zraka.
Opet su ti argumenti neka glupa pitanja.
Fino sam dokazao da bez obzira na dužinu izgrađenog autoputa prihodi od putarine neće nikad značajnije učestvovati u otplati kredita.
Amortizaciju sam izdvojio upravo da bi slika bila jasnija a ako želiš sa amortizacijom onda evo,...prihodi od naplate putarine su 24 miliona a rashodi uključujući amortizaciju 34 miliona KM,.. bujrum.
Kažeš plate uposlenih 8,3 miliona KM i čine samo 30% prihoda od naplate putarine a ne spominješ ovih 5 miliona KM što je još 20% prihoda od naplate putarina.

"Naziv predmeta ugovora: Fizička i tehnička zaštita ljudi i imovine, osiguranje i prevoz novca blindiranim vozilom
Vrsta postupka: Otvoreni postupak
Kriterij za dodjelu ugovora: Najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude
Podaci o najuspješnijoj grupi ponuđača
Domaći ponuđač
1. Naziv: Agencija SECURITAS d.o.o. Mostar
IDB/JIB: 4227417480004
Općina/Grad: Mostar
2. Naziv: CONDOR d.o.o. Zenica
IDB/JIB: 4218485220003
Općina/Grad: Zenica
3. Naziv: FLEK d.o.o. ZA USLUGE TEHNIČKE I FIZIČKE ZAŠTITE LICA I STVARI
IDB/JIB: 4600039630003
Općina/Grad: Brčko distrikt
Datum zaključenja okvirnog sporazuma: 1. 8. 2014.
Konačna ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM 4.915.600,00 KM
Dodatne informacije
Da li su korišteni pravni lijekovi u postupku za dodjelu ovog ugovora?
Da.
Da li je nabavka finansirana iz sredstava EU?
Ne."

A 2012. god. je to bilo 2,5 miliona KM
Better Man

#7177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

mk ultra wrote:ja koga god znam iz Visokog, Breze, Kaknja, da radi u Sarajevu, svi dolaze starom cestom
autoput nikad nisu ni koristili svakodnevno, koriste u rijetkim slučajevima
Staru cestu ne koristim jer je loša i puna rupa, a i nisam lud da kad se uhvati kolona čekam kad će neka budala uletjeti u makazice i da gledam da li će me policija zaustaviti zbog prekoračenja brzine od 5 kilometara. I da ne spominjem da vožnja starom cestom znači veću eksploataciju auta i trošenje dijelova i habanje i češći odlasci u servis.
tec

#7178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ci-Nick wrote:
tec wrote: :-) :lol: Zašto je BiH u rupi kojoj je, jer imamo stručnjake kao ti. Jeli ti to vrli prof. Lindov predavao?

p.s
Amortizacija za 2014 je 15 miliona ali očigledno džabe bi to tebi bilo pisati jer opet bi vadio cifre iz zraka.
Opet su ti argumenti neka glupa pitanja.
Fino sam dokazao da bez obzira na dužinu izgrađenog autoputa prihodi od putarine neće nikad značajnije učestvovati u otplati kredita.
Amortizaciju sam izdvojio upravo da bi slika bila jasnija a ako želiš sa amortizacijom onda evo,...prihodi od naplate putarine su 24 miliona a rashodi uključujući amortizaciju 34 miliona KM,.. bujrum.
Kažeš plate uposlenih 8,3 miliona KM i čine samo 30% prihoda od naplate putarine a ne spominješ ovih 5 miliona KM što je još 20% prihoda od naplate putarina.

"Naziv predmeta ugovora: Fizička i tehnička zaštita ljudi i imovine, osiguranje i prevoz novca blindiranim vozilom
Vrsta postupka: Otvoreni postupak
Kriterij za dodjelu ugovora: Najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude
Podaci o najuspješnijoj grupi ponuđača
Domaći ponuđač
1. Naziv: Agencija SECURITAS d.o.o. Mostar
IDB/JIB: 4227417480004
Općina/Grad: Mostar
2. Naziv: CONDOR d.o.o. Zenica
IDB/JIB: 4218485220003
Općina/Grad: Zenica
3. Naziv: FLEK d.o.o. ZA USLUGE TEHNIČKE I FIZIČKE ZAŠTITE LICA I STVARI
IDB/JIB: 4600039630003
Općina/Grad: Brčko distrikt
Datum zaključenja okvirnog sporazuma: 1. 8. 2014.
Konačna ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM 4.915.600,00 KM
Dodatne informacije
Da li su korišteni pravni lijekovi u postupku za dodjelu ovog ugovora?
Da.
Da li je nabavka finansirana iz sredstava EU?
Ne."

A 2012. god. je to bilo 2,5 miliona KM
:roll:

:) Moji argumenti su glupa pitanja nema problema.

Da shvatim znaci ne treba nam 24 miliona jer su rashodi 34 miliona i jer imamo 63 miliona od taksi. I kad ukinemo te kućice ti rashodi će nestati jer neće vise trebati plate, i naravno amortizacija će možda (?) nestati po toj logici, sigurno se neće vise povisiti jer šta će se više graditi. Naravno JP Autoceste nemaju nijednu drugu funkciju ni zaposlenog osim od ubiranja para na naplatnim kućicama.
Dobro izgleda na ispitu i na predavanju.

Stvarno se nadam da te postave za Direktora JP Autoceste, jer ćeš biti veliki hit kada tu logiku objasniš EiB, EBRD i Opec fondu.

:zzzz:
To se samo dodaje ostalim logikama koje se mogu pročitati na drugoj diskusiji. Žalosno je znati u čijim rukama je BiH.
Ci-Nick

#7179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Problem je u tome što si ti subjektivan, imaš neki svoj interes u JP Autoceste i ne čuješ druge od svoje galame. ;-)
Ja ni u jednom trenutku nisam tvrdio da nam autoput ne treba nego kažem da sa ovim brojem vozila sistem naplate ne ostvaruje višak prihoda koji bi bio značajan za otplatu kredita.
Ukidanjem naplate, zaštitara, čistačica u naplatnim kućicama,... troškovi JP Autoceste bi bili u okvirima 5 do 7 miliona KM i ne bi značajnije rasli. Naravno ne računajući amortizaciju koja nema nikakve veze sa sistemom naplate.
Ako se otplata kredita vrši uglavnom iz sredstava od takse na gorivo i ako je povećanje te takse neizbježno za solventnost JP Autoceste i stvaranje uslova za dobivanje novih kredita ne vidim uopšte razlog postojanja naplatnih kućica.
To bi bilo kao da uzmeš kredit i jedan dio ( znatno veći) uplaćuješ preko računa a drugi dio daš u gotovini zaštitaru da odnese do banke i on naplati svojih 20% provizije i još podjeli 30 do 40% prosjacima pored puta.
Naslovnica

#7180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Može li mi ko pojasniti kako to da JPA nisu bile u sistemu PDV-a toliki niz godina?!
Thorgerson

#7181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote:Može li mi ko pojasniti kako to da JPA nisu bile u sistemu PDV-a toliki niz godina?!
Pa eto, JP ceste nisu bile osnovane da donose profit, tj. sve sto se dobije viska se mora koristiti za daljnju gradnju, investiranje. Federacija donijela takvu odluku za svoju firmu, kako bi ih stimulisali. I SDP se hladno i preofirno reklamiro kroz njih, al jebo to. :D

Mislim, na papiru je to fino izgledalo, ali eto...dohakase im pdovci. :D
Smrti i porezu se ne može pobjeći ! :-D

Samo mene zanima kako ce sada ici podjela tog nakupljenog PDV-a izmedju entiteta, ako znamo da je vecina autoceste i naplate u federaciji. Pretpostavljam da ce biti utvrdjen neki koeficijent...
tec

#7182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Naslovnica wrote:Može li mi ko pojasniti kako to da JPA nisu bile u sistemu PDV-a toliki niz godina?!
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/au ... ad-prihoda
U Upravi za indirektno oporezivanje objasnili da oba preduzeća moraju biti u sistemu PDV-a zbog toga što su od trenutka kada su oba počela naplaćivati putarinu postala konkukurencija jedno drugom. Prema Zakonu o PDV-u, državne institucije i preduzeća ne plaćaju PDV, osim ako nisu konkurencija.
To je praksa i u drugim zemljama - za javna preduzeća - samo sto prema pravilima Evropske Unije, javna preduzeća sada moraju biti u konkurentskom odnosu i većini slučajeva su u sustavu pdv-a tih država.
tec

#7183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ci-Nick wrote:Problem je u tome što si ti subjektivan, imaš neki svoj interes u JP Autoceste i ne čuješ druge od svoje galame. ;-)
Ja ni u jednom trenutku nisam tvrdio da nam autoput ne treba nego kažem da sa ovim brojem vozila sistem naplate ne ostvaruje višak prihoda koji bi bio značajan za otplatu kredita.
Ukidanjem naplate, zaštitara, čistačica u naplatnim kućicama,... troškovi JP Autoceste bi bili u okvirima 5 do 7 miliona KM i ne bi značajnije rasli. Naravno ne računajući amortizaciju koja nema nikakve veze sa sistemom naplate.
Ako se otplata kredita vrši uglavnom iz sredstava od takse na gorivo i ako je povećanje te takse neizbježno za solventnost JP Autoceste i stvaranje uslova za dobivanje novih kredita ne vidim uopšte razlog postojanja naplatnih kućica.
To bi bilo kao da uzmeš kredit i jedan dio ( znatno veći) uplaćuješ preko računa a drugi dio daš u gotovini zaštitaru da odnese do banke i on naplati svojih 20% provizije i još podjeli 30 do 40% prosjacima pored puta.
:? :shock: Dobro je kada su činjenice nečiji interes.
Drago mi je da neradim sa tvojom firmom, jer poslije prošlog komentara sam bio uvjeren da ne možeš gore ali poslije ovog stvarno nemam šta reći. Pola ovdje, 20 % tamo, 30 % 40 % pored puta, bilo bi smiješno da nije tužno.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#7184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

simonese wrote:
Astrix wrote:A dokle je ovaj LOT 2A, jel se nastavilo to raditi, hoce li biti ove godine to gotovo??
Image ?

ako je to to :D prioritet

Ako misle spojiti na stupsku petlji tj ta gradnja u naselju Bacici, ma joj ima to da bude opsti haos, jer vec sada je stupska petlja prkno za saobracaj dimezija koje postoje, jos kad svi navale i da red za odvalaje bude od Cengic Vile do petlje :oops:

Umjesto da su fino resteretili saobracaj s tim sto bi izidali odvoj pokraj Vogosce prema Kobiljoj glavi ... nisu vidili strucjaci.
archi_a

#7185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Druze, nisi ti izgleda, dugo prosao stupskom petljom. ;-)
Zviz

#7186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

archi_a wrote:Druze, nisi ti izgleda, dugo prosao stupskom petljom. ;-)

2013, sta se moglo tako drasticno izmjeniti?? Jel sad ima 8 traka po cetri u oba smjera? Rijetko kad da sam prosao a da nisam bar posata zijanio u cekanju. Dvije nisu dovoljne za teret koji ce da nasatane zbog odvoja na autocestu, eto samo strpi se. I sasvim glupo je da gornji dio gradad nema obilaznicu preko Vogosce.
archi_a

#7187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Dosta toga se izmjenilo. :) Generalno, niko nije vjerovao, ali se na stupskoj dobar posao napravio, sve dole do, gdje ce biti spoj sa zaobilaznicom. Kada se to zavrsi (nadam se do kraja godine :-? ) bit ce cakumpakum.

update: odvojak za zaobilaznicu ce biti regulisan velikim kruznim tokom.
drug_profi

#7188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Petlja je sad protocna bez zastoja ali je problem Rajlovac. Pitanhe je hoce li kruzni tok Brijesce uspjeti bezbolno apsorbovati sadasnji saobracaj.
Mozda na kraju i tu bude potrebna neka petlja.
Zviz

#7189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

Stupka petlja ce doci ko neki traznic dijela grada gdje vecina zivi, Rajlovca, Aerodroma, Grbavica i sk. Bice Blazuj/Ilidza rasterecena... zasto npr. nema autocesta spoja od Aerodorma prema Blazuju? Zasto nema autospoja (obilaznice) Kobilja Glava tako bi Kosevo, Centar grada i sl. bili rastereceni... onaj pokusavanja da se probilje obilaznica do iza Cengic Vile i Malte je vise nego djetinjasta. Znas sta ce na kraju biti kilometarske kolone oko tog kruznog toka izmedju Rajlovca i Stupske petlje, a ni Stupska petlja nece proci nista bolje kad se pusti u promet.
archi_a

#7190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Polako druze, drzava se gradi iz pepela. :D Sve to sto ti pitas, pitao bi i ovaj malac sto pimpla loptu ispred naseg haustora. Logika je to, sve ok. Ali, okleN pare za sve to ?
karanana

#7191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

cuj kad se pusti u promet.

pa pustena je. samo fali jos jedan krak a mislim da su i tu pri kraju.
kad se zavrsi spoj na autoput u brijescu eto te od aerodroma do spoja odnosno do autoputa za 5 minuta. cuj da prave novi krak autoputa do aerodroma??!
kuda bi to islo? iznad glava? skyway
Zviz

#7192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

archi_a wrote:Polako druze, drzava se gradi iz pepela. :D Sve to sto ti pitas, pitao bi i ovaj malac sto pimpla loptu ispred naseg haustora. Logika je to, sve ok. Ali, okleN pare za sve to ?
Jarane moli Boga da ce bar napraviti uslove za firme, da se presele koje mogu duz Bacica i Rajlovca ili Azica i tako to, bar da teretni transport se rastereti grada. Koliko toliko. Znam ja da se gradi iz pepela, ali bile su mogucnosti stranih investitora bar koliko toliko, ali mozda i ne, jer ko ce u BiH ulagati mozda ne zbog BiH ljudi vec zbog hamzi-hap ljudi koji kormilaju drzavom.
Zviz

#7193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

karanana wrote:cuj kad se pusti u promet.

kad se zavrsi spoj na autoput u brijescu eto te od aerodroma do spoja odnosno do autoputa za 5 minuta. cuj da prave novi krak autoputa do aerodroma??!

M17 iza Luzani (Ilidze) pa zimedju Hransice i Sokolovic kolonije do Aerodorma komotno moze... jos sve ravnica gola ...
holowey

#7194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

Zviz wrote:
karanana wrote:cuj kad se pusti u promet.

M17 iza Luzani (Ilidze) pa zimedju Hransice i Sokolovic kolonije do Aerodorma komotno moze... jos sve ravnica gola ...
a sto izmisljati toplu vodu? nije butmir hitrou :lol:
aerodrom je preko stupske petlje i brze ceste ilidza-blazuj povezan sa autocestom a1... a jos kad se uradi rondo brijesce jos ce lakse biti od aerodroma do autoceste... i ti bi sad maksuzije pravio novu cestu od aerodrom do autoceste? :? :-)
karanana

#7195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

sasvim nepotrebno. vec sada i bez spoja u brijescu imas sasvim solidan spoj sa aerodroma preko stupske petlje na brzu cestu za blazuj i mostar. a jos kad naprave spoj u brijescu bice sasvim dovoljno i sasvim blizu za vozace koji sa aerodroma voze na sjever prema zenici.

fakat, ko da smo heathrow ili frankfurt ili bec.
neki

#7196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

jbt ljudi s nepismenim likom se raspravljate, jos ni blage veze nema o onome sto prica...
Zviz

#7197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

neki wrote:jbt ljudi s nepismenim likom se raspravljate, jos ni blage veze nema o onome sto prica...

Slusaj momce, nepisem si ti. Ne koriste arerodorm samo ljudi iz Sarajeva :oops:

Znaci neko drugi (iz Zenice) treba da raspali do Stupske prvo, da bi preko nje se doguro do Aerodorma ukljucujuci i teretni transport. Kad si tako bistar, onda objasni zasto svi glavni aerodormi imaju autocestu ;-)
archi_a

#7198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Bezveze je da se obracamo jedni drugima na tako ruzan nacin. :evil:
Ali, druze da si zapeo, jesi. Ako ti 10 ljudi kaze da nisi upravu, onda probaj da razumijes. Vjeruj da svi oni koji trebaju na Sa aerodrom i sa njega, mogu stici bez puno nervoze. Vec sad je to ok, a bice jos bolje kad se zavrsi Brijesce za - izvan grada i probije tranzit kod Dobrinje V - Mojmilo za - u grad. LP
Zviz

#7199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zviz »

archi_a wrote:Bezveze je da se obracamo jedni drugima na tako ruzan nacin. :evil:
Ali, druze da si zapeo, jesi. Ako ti 10 ljudi kaze da nisi upravu, onda probaj da razumijes. Vjeruj da svi oni koji trebaju na Sa aerodrom i sa njega, mogu stici bez puno nervoze. Vec sad je to ok, a bice jos bolje kad se zavrsi Brijesce za - izvan grada i probije tranzit kod Dobrinje V - Mojmilo za - u grad. LP
Dobro, nek Sarajevo bude uzor svim svjetskim metropolama, kako bi trebali ukloniti autocestu pokraj aerodroma. :oops:

U regionu je jedino Sarajevski aerodorm bez autoceste, aja zaboravi na Crnu Goru, ali nebitno.
archi_a

#7200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Zviz, nije da nisi upravu. Ne moze ti niko to sporiti. Svi mi bi voljeli da sa aerodroma ili bilo koje tacke u gradu ili svim gradovima u BiH imamo bar po dvije trake u svim pravcima, samo moras u razmatranje uzeti i sve ostale parametre. (lokaciju, naseljenost, kolicinu saobracaja, isplativost, i naravno novac koji u nasim uslovima mora biti bas-bas utrosen prema prioritetima). Dakle, to sto ti govoris je ispravno, ne govoris nam nista sto vecina i sama nije skontala. Kada tu dodas tvoju upornost i insistiranje, dobijes onda odgovor od drugih forumasa u vidu napada ili uvrede. Lp
Post Reply