Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- amar1994
#7176 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ma zajebite vi suplju
, evo je redovno svaki dan smanjen pritisak izmedju 10:00 i 16:00 , a poslije 23:00 nema nikako

- Logovan
#7177 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ma za koju godinu nećemo nikako imati vode.amar1994 wrote:ma zajebite vi suplju, evo je redovno svaki dan smanjen pritisak izmedju 10:00 i 16:00 , a poslije 23:00 nema nikako
![]()
Ovo je sada odlično stanje kako će tek biti.
- Dozer
#7178 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Razlog zasto je tako = nema reakcije gradjana. Nikakve. Drugim rijecima, jasno im se svima porucuje - radite sta hocete, sankcije ionako nema ni za sta.
- drug_profi
#7179 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
@Dozer daje najbolji odgovorHaris.ba wrote:
Haj ovako.
VIK je državna firma. Mi glasamo. Zastupnici u Skupštini Kantona postaju naši predstavnici koji imaju vlast. Oni biraju premijera i vladu. Oni biraju skupštinu VIKa. Ne moram objašnjavati šta ona radi. Premijer i vlada predlažu zakone. Predložili su zakon gdje neekonomsku cijenu treba budžetom da pokriju. To ne rade. Jer Vlada šalje budžet koji Skupština aminuje. I tu para nema godinama.
Uprava VIK ne može postojati bez volje većine u skupštini. Sve dobro i loše - krivi su građani i zastupnici koji su imali njihov glas.
Čim postoji obrazac ponašanja da koja god vlast dođe, nema domaćinskog poslovanja, onda je vrijeme da se sistem mijenja.
Šta se sutra može desiti pa da se promjeni obrazac ponašanja da građani izglasaju one koji će domaćinski poslovati - ne znam. Znam da će stanje biti sve teže. Ili će se prelomiti nekim velikim kreditom (računaj nikakva promjena načina poslovanja, čak i više radnika će biti), ili će biti krah (senario subsaharska Afrika) ili će biti neki oblik privatizacije.
A predavanje ključnog resursa u ruke privatnika ne dolazi u obzir.Dozer wrote:Razlog zasto je tako = nema reakcije gradjana. Nikakve. Drugim rijecima, jasno im se svima porucuje - radite sta hocete, sankcije ionako nema ni za sta.
- Dozer
#7180 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
To ni pod razno. TO bi bila totalna besmislica.
- Haris.ba
#7181 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
@Dozer daje najbolje objašnjenje simptoma. Da nema reakcije građana i sankcije za loše postupanje.
Ali, to nije uzrok. Šta je uzrok toga što nema reakcije građana?
- Haris.ba
#7182 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kao da ćemo se pitati? Ljudi trpe godinama redukciju. Navikli se. Ono ko žaba u vodi sa blagim pojačavanjem topline.Dozer wrote:To ni pod razno. TO bi bila totalna besmislica.
- Dozer
#7183 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ako kazem iskreno, ali je, nazalost, i istinito, onda me uvijek napadnu radi kamare drugih stvari. Ali, svejedno.... Istina uvijek boli, zar ne...Haris.ba wrote:@Dozer daje najbolje objašnjenje simptoma. Da nema reakcije građana i sankcije za loše postupanje.
Uzroci:
1. Potpuno promijenjena struktura stanovnistva u gradu, pri cemu je vecina danas zahvalna SDA jer su tu gdje jesu. Oni ne izlaze na proteste, niti se bune, jer im je danas daleko bolje nego je bilo prije. DObili su povrat svoje imovine u RS-u, koju su mahom prodali, a ovdje su dobili raznorazne povlastice i pomoc za izgradnju/kupovinu novih objekata. Zasto bi se oni bunili? Selo je uvijek gravitiralo gradu, a rat (iako pod tim ne mislim da je to bilo ista dobro za te ljude ili da su to prizlejkivali. Daleko od toga.), im je omogucio da se tog grada domognu u ogromnom broju, a ne na neki nacin koji je bio prirodan, tj. 3-5% godisnje.
2. Sarajevo je administrativni centar i u njemu je najvise SDA uhljeba. Svakog od njih pojedinacno pomnoziti sa bar 4 (uza porodica), a najcesce sa 7-8 (malo sira porodica), i dobice se jedna pozamasna cifra onih koji ne da nemaju razloga da se bune, jer bi se bunili protiv onih koji ih drze tu gdje jesu, nego ce se cak i boriti da ove mazlume ostave sto duze na vlasti i u upravljanju svim i svacim. Ovih i onih iz tacke 1. je oko 60%.
3. Ostatak "gradjana" je vec toliko pomiren s tim da "se nista ne moze promijeniti", da im je to postala postapalica u svakodnevnom govoru. Ali, ovih je ionako svega oko 30-ak %.
4. Ostatak od 10-ak% otpada na ono malo nas koji uopste kontamo sta se i kako se radi, i koji smo i pored toga voljni nesto pokusati mijenjati. Nazalost, zestoka smo manjina.
I to je to. Ukratko, sve moze stati u jednu recenicu - narod ovdje je imbecilno glup, jer uopste ne kontaju da bi im cak moglo biti i bolje ako se rijese te nesretne SDA (i njihovih etno-nacionalistickih partnera), jer bi se tada otvorila vrata za stvarn iekonomski razvoj koji ovi moroni ne bi gusili i nogama i rukama.
I, sve ovo mogu potkrijepiti masom cinjenica.
- zforumas
#7184 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sve to stoji Dozeru, ali ni ti uhljebi, doslje i paraziti nemaju vode....sta je u glavama raje ja ne znam...mazohizam kako masovna pojava.
- Dozer
#7185 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa, upravo ti rekoh - oni se nece buniti jer im ovi placaju. Pretrpice i redukcije, i svasta jos, samo da zadrze radna mjesta. A slijedice ih i svi njihovi (porodice, familija, itd.).zforumas wrote:Sve to stoji Dozeru, ali ni ti uhljebi, doslje i paraziti nemaju vode....sta je u glavama raje ja ne znam...mazohizam kako masovna pojava.
Mnogi tu kontaju i da ce izgubiti sehidske i raznorazne druge beneficije ako SDA sleti s vlasti.
Sve su to uzroci izostanka bilo kakve narodne reakcije.
- amar1994
#7186 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dozer wrote:Ako kazem iskreno, ali je, nazalost, i istinito, onda me uvijek napadnu radi kamare drugih stvari. Ali, svejedno.... Istina uvijek boli, zar ne...Haris.ba wrote:@Dozer daje najbolje objašnjenje simptoma. Da nema reakcije građana i sankcije za loše postupanje.
Uzroci:
1. Potpuno promijenjena struktura stanovnistva u gradu, pri cemu je vecina danas zahvalna SDA jer su tu gdje jesu. Oni ne izlaze na proteste, niti se bune, jer im je danas daleko bolje nego je bilo prije. DObili su povrat svoje imovine u RS-u, koju su mahom prodali, a ovdje su dobili raznorazne povlastice i pomoc za izgradnju/kupovinu novih objekata. Zasto bi se oni bunili? Selo je uvijek gravitiralo gradu, a rat (iako pod tim ne mislim da je to bilo ista dobro za te ljude ili da su to prizlejkivali. Daleko od toga.), im je omogucio da se tog grada domognu u ogromnom broju, a ne na neki nacin koji je bio prirodan, tj. 3-5% godisnje.
2. Sarajevo je administrativni centar i u njemu je najvise SDA uhljeba. Svakog od njih pojedinacno pomnoziti sa bar 4 (uza porodica), a najcesce sa 7-8 (malo sira porodica), i dobice se jedna pozamasna cifra onih koji ne da nemaju razloga da se bune, jer bi se bunili protiv onih koji ih drze tu gdje jesu, nego ce se cak i boriti da ove mazlume ostave sto duze na vlasti i u upravljanju svim i svacim. Ovih i onih iz tacke 1. je oko 60%.
3. Ostatak "gradjana" je vec toliko pomiren s tim da "se nista ne moze promijeniti", da im je to postala postapalica u svakodnevnom govoru. Ali, ovih je ionako svega oko 30-ak %.
4. Ostatak od 10-ak% otpada na ono malo nas koji uopste kontamo sta se i kako se radi, i koji smo i pored toga voljni nesto pokusati mijenjati. Nazalost, zestoka smo manjina.
I to je to. Ukratko, sve moze stati u jednu recenicu - narod ovdje je imbecilno glup, jer uopste ne kontaju da bi im cak moglo biti i bolje ako se rijese te nesretne SDA (i njihovih etno-nacionalistickih partnera), jer bi se tada otvorila vrata za stvarn iekonomski razvoj koji ovi moroni ne bi gusili i nogama i rukama.
I, sve ovo mogu potkrijepiti masom cinjenica.

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7187 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ukratko, volje ima, ali je ona cisto forumska.
Suplja je prica 40% ovih, 10% onih....sve je to forumska suplja, istina je da NIKO ne protestvuje, niko se ne buni, a svi zajedno seremo po forumu, po kafama i sl. kako NEMA vode, kako su u Vodovodu govna, SDA bla bla....uglavnom, 100 % smo svi seratori.
Suplja je prica 40% ovih, 10% onih....sve je to forumska suplja, istina je da NIKO ne protestvuje, niko se ne buni, a svi zajedno seremo po forumu, po kafama i sl. kako NEMA vode, kako su u Vodovodu govna, SDA bla bla....uglavnom, 100 % smo svi seratori.
- Dozer
#7188 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja sam do sada bio na svim mogucim protestima... Max. broj ljudi koji se ikada okupio je bio na protestima za JMB (4-5.000, od cega je stalno bilo prisutno oko 3), i na februarskim 2014. gdje je bilo cca. 3.500.Tomahawk11 wrote:Ukratko, volje ima, ali je ona cisto forumska.
Znas li sta je tu najveci problem? Na svim tim protestima velika vecina pristunih su bili oni kojima nista ne fali u zivotu. Situirani na sve nacine. Sta nam to govori?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7189 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Govorim za konkretnu situaciju. Za stanje sa vodom.Dozer wrote:Ja sam do sada bio na svim mogucim protestima... Max. broj ljudi koji se ikada okupio je bio na protestima za JMB (4-5.000, od cega je stalno bilo prisutno oko 3), i na februarskim 2014. gdje je bilo cca. 3.500.Tomahawk11 wrote:Ukratko, volje ima, ali je ona cisto forumska.
Znas li sta je tu najveci problem? Na svim tim protestima velika vecina pristunih su bili oni kojima nista ne fali u zivotu. Situirani na sve nacine. Sta nam to govori?
Mada tu ima jos koliko hoces materijala za protest.
To je tacno. Vecinski su na protestima ljudi koji mozda imaju i najmanje razloga da protestvuju, tj. dosad je tako bilo.
Ovo sad je, ipak, druga prica. Nije stvar da li si situiran ili ne. Svakako si pogodjen, jer vode nema ni siromah ni bogati (osim ako ne zivis na Poljinama).
- Dozer
#7190 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa, upravo ti o tome i pricam. Pogodjen sam redukcijama kao i svi, tj. vecina, ali - nisam na bilo koji nacin vezan za SDA/SBB/SDP. Istovremeno sam i situiran, a ne zavisim od nabrojanih. Samim tim - meni nikako ne mogu skociti na nos kada izadjem na proteste, tj. ljepse receno - mogu me samo za qrac povuci.Tomahawk11 wrote: Govorim za konkretnu situaciju. Za stanje sa vodom.
To je tacno. Vecinski su na protestima ljudi koji mozda imaju i najmanje razloga da protestvuju, tj. dosad je tako bilo.
Ovo sad je, ipak, druga prica. Nije stvar da li si situiran ili ne. Svakako si pogodjen, jer vode nema ni siromah ni bogati (osim ako ne zivis na Poljinama).
S onima koji rade za bilo koju instancu vlasti, u bilo kojem ministarstvu ili instituciji, tj. na bilo koji nacin primaju platu s budzeta (a takvih je u Sarajevu, brat-bratu, 50% zaposlenih, dok je i vecina firmi na neki nacin preko vlasnika vezana za nabrojane stranke) - oni se drze po strani jer ne smiju da rizikuju da ih neko vidi na protestima, posto bi im to moglo napraviti probleme na poslu u smislu da dobiju otkaz. Jeste, zakonski to ne moze tako, ali - dok ti to dokazes na nasim sudovima, prodje 4-5-6 godina. A ti bez posla, djeca, zena/muz, rezije, krediti...
Upravo je to ono na sta mazlumi i racunaju - nece se niko pretjerano buniti, a ovih sto i hoce, njih (nas) je premalo. I onda su im vrata otvorena da rade sta i kako hoce. Krug zatvoren.
Identicna prica je i u RS, vjeruj mi.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7191 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sve stoji - ali ja i dalje ne vidim nikog da protestvuje, a da je to kontra Vodovoda.Dozer wrote:Pa, upravo ti o tome i pricam. Pogodjen sam redukcijama kao i svi, tj. vecina, ali - nisam na bilo koji nacin vezan za SDA/SBB/SDP. Istovremeno sam i situiran, a ne zavisim od nabrojanih. Samim tim - meni nikako ne mogu skociti na nos kada izadjem na proteste, tj. ljepse receno - mogu me samo za qrac povuci.Tomahawk11 wrote: Govorim za konkretnu situaciju. Za stanje sa vodom.
S onima koji rade za bilo koju instancu vlasti, u bilo kojem ministarstvu ili instituciji, tj. na bilo koji nacin primaju platu s budzeta - oni se drze po strani jer ne smiju da rizikuju da ih neko vidi na protestima, posto bi im to moglo napraviti probleme na poslu u smislu da dobiju otkaz. Jeste, zakonski to ne moze tako, ali - dok ti to dokazes na nasim sudovima, prodje 4-5-6 godina. A ti bez posla, djeca, zena/muz, rezije, krediti...
Upravo je to ono na sta mazlumi i racunaju - nece se niko pretjerano buniti, a ovih sto i hoce, njih (nas) je premalo. I onda su im vrata otvorena da rade sta i kako hoce. Krug zatvoren.
Identicna prica je i u RS, vjeruj mi.
- Dozer
#7192 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa ko ce protestovati, ziv bio?!
Ko upravlja vodovodom? SDA.
Ko je vlasnik vodovoda? SDA.
AKo se protestuje, protiv koga se onda zapravo protestuje? Protiv SDA. Logika.
I onda pogledas sve sto napisah, i sasvim je jasno zasto niko ne protestuje. Iskreno, meni je malo i dodijalo da pravim budalu od sebe po ulicama. Kad se skupi bar 3-4.000 ljudi, eto i mene. Do tad, "uzivamo" u blagodetima SDA vladavine, umijeca, znanja, strucnosti...
Ko upravlja vodovodom? SDA.
Ko je vlasnik vodovoda? SDA.
AKo se protestuje, protiv koga se onda zapravo protestuje? Protiv SDA. Logika.
I onda pogledas sve sto napisah, i sasvim je jasno zasto niko ne protestuje. Iskreno, meni je malo i dodijalo da pravim budalu od sebe po ulicama. Kad se skupi bar 3-4.000 ljudi, eto i mene. Do tad, "uzivamo" u blagodetima SDA vladavine, umijeca, znanja, strucnosti...
-
Muzikjunki
#7193 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovo više nema veze s popravkama, lažu narod. Smanje pritisak svako jutro već od 10, tako da većina građana zbog slabog pritiska nema vode uopšte.
Kod mene naprimjer skroz nestane vode od 12 do 16. Onda dođe iza 16 i bude do 23 kada skroz nestane.
Nije uopšte nikakav kvar u pitanju, nigdje nije najavljeno da će nešto raditi u naselju.
Bojim se da ovdje spasa nema, da je infrastruktura toliko uništena da ćemo u bliskoj budućnosti biti kao afričke zemlje i vodu nositi u kantama.
Kod mene naprimjer skroz nestane vode od 12 do 16. Onda dođe iza 16 i bude do 23 kada skroz nestane.
Nije uopšte nikakav kvar u pitanju, nigdje nije najavljeno da će nešto raditi u naselju.
Bojim se da ovdje spasa nema, da je infrastruktura toliko uništena da ćemo u bliskoj budućnosti biti kao afričke zemlje i vodu nositi u kantama.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7194 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sve jasno, samo smo onda isti kao i SDA glasaci, SDA uhljebi, pa bio to i razlog ''sto neces da pravis od sebe budalu''.
To ne amnestira ni tebe ni mene od toga da smo nijemi posmatraci desavanja, pasivni ucesnici cirkusa.
Nece se skupiti 3-4000 ljudi...ceka se komsija da krene, pa eto i njega....to je tako i tesko ce se promijeniti.
Nego, navikavati se na redukcije ili seliti. Nema druge ili trece, kako hoces.
To ne amnestira ni tebe ni mene od toga da smo nijemi posmatraci desavanja, pasivni ucesnici cirkusa.
Nece se skupiti 3-4000 ljudi...ceka se komsija da krene, pa eto i njega....to je tako i tesko ce se promijeniti.
-
Potočna pastrmka
#7195 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Možda nije vezano za vodu ali je vezano za infrastrukturu ovog grada. Prolazim danas od Otoke do Ilidže i nazad i vidim da 5-6 semafora ne radi. Hejjjj.. 5-6 semafora ne radi. I kad zagine neko onda se čudimo šta je bilo.
Vidio sam da su bili stali i tramvaji, vjerovatno "nestalo" struje. Ali ovo se ne smije dešavati ili ako se dešava nek isključuju struju kad je najmanja šansa za neku nesreću. Sreća pa ljudi (vozači, pješaci) imaju obzira koliko toliko i pridržavaju se saobraćajnih pravila, inače je moglo doći do ozbiljnih stvari.. Nevjerovatno!!
Možda je "nekima" i cilj da se sve raspadne. Ne mislim na dušmane izvana ovdje.
Vidio sam da su bili stali i tramvaji, vjerovatno "nestalo" struje. Ali ovo se ne smije dešavati ili ako se dešava nek isključuju struju kad je najmanja šansa za neku nesreću. Sreća pa ljudi (vozači, pješaci) imaju obzira koliko toliko i pridržavaju se saobraćajnih pravila, inače je moglo doći do ozbiljnih stvari.. Nevjerovatno!!
Možda je "nekima" i cilj da se sve raspadne. Ne mislim na dušmane izvana ovdje.
- Dozer
#7196 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Evo, ja cu u ponedeljak biti pred zgradom Vlade KS i protestovati (ne mogu ranije jer sam na putu).Tomahawk11 wrote:Sve jasno, samo smo onda isti kao i SDA glasaci, SDA uhljebi, pa bio to i razlog ''sto neces da pravis od sebe budalu''.
Hoces i ti? OK. I...sta cemo onda?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7197 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa nista. Bice nas dvojica.Dozer wrote:Evo, ja cu u ponedeljak biti pred zgradom Vlade KS i protestovati (ne mogu ranije jer sam na putu).Tomahawk11 wrote:Sve jasno, samo smo onda isti kao i SDA glasaci, SDA uhljebi, pa bio to i razlog ''sto neces da pravis od sebe budalu''.
Valjda se prikljuce i ostali koji ne sute zbog SDA ili bilo kojeg drugog razloga.
- Dozer
#7198 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
E, hajde. Zivi bili pa vidjeli koliko ce se jos ljudi pojaviti.Tomahawk11 wrote:Pa nista. Bice nas dvojica.Dozer wrote:Evo, ja cu u ponedeljak biti pred zgradom Vlade KS i protestovati (ne mogu ranije jer sam na putu).Tomahawk11 wrote:Sve jasno, samo smo onda isti kao i SDA glasaci, SDA uhljebi, pa bio to i razlog ''sto neces da pravis od sebe budalu''.
Valjda se prikljuce i ostali koji ne sute zbog SDA ili bilo kojeg drugog razloga.
U 12:05 (5 do 12 je odavno proslo).
- Dozer
#7199 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Toliko o protestima vezano za vodu... 
-
izgubljena dusa
#7200 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ja mogu od 14 sati, pa nadalje