Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
condy
#7176 Re: Dolazi zima - zimske gume
Te adaptivo ljeto/zima gume, bez obzira na proizvođača, nisu gume za našeg podneblja. Niske temperature, snijeg, kaljamuža, led...meni je to neisgurna guma za zimskog perioda kod nas, a ljeti slabija od ljetne. Negdje, gdje je klima umjerenija, na jugu u zimskom periodu može ali ovdje ne baš. Bacanje para za mene 
- kabal1337
#7177 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma ne to sto je bacanje para, ali eto uporedi cijene. Mislim da mozes kupiti neka dostojan set zimskih i ljetnih za neku cijenu tih all seazon guma. Jer im je cijena veca neko zimske gume.
-
ja71
#7178 Re: Dolazi zima - zimske gume
Michelin Crossclimate je izuzetak (t.j nije modifikovana zimska guma nego obratno).drugi profil wrote:Michelin Crossclimate plus ispada po testovima najuspjesnija takva guma.ja71 wrote:kako se zovu one gume sto se mogu voziti i ljeti i zimi ?
kod tih guma se u 90% slucajeva radi o blago modifikovanim zimskim gumama tako one mogu bez problema zamijeniti zimske gume dok ljeti i nisu bas optimalne. odnosno nemogu se nikako nositi sa ljetnim gumama ali zato sa zimskim imaju priblizne rezultate
Imas na YT dosta recenzija i testova. Meni izgleda prihvatljiv kompromis za nekog ko ima malo kilometraze u godini. Dobre performanse i na suhom, mokrom, hladnom, po snijegu.
Ovdje je riječ o ljetnoj gumi koja ja smjesom i dizajnom prilagođena snijegu i hladnoći.
Mada se ja po nasem snijegu ne bih smio uputiti sa njom.
Za podrucja bez snijega (npr. Vel. Britanija ili jug Evrope) je takva guma idealna i za nekoga ko puno prelazi jer je skoro dobra kao i ljetna guma.
ne treba puno paznje poklanjati testovima jer se i testovi kupuju.
danas je tesko dobiti ispravnu informaciju.
inace moderne ljetne gume su dobile puno na kvaliteti.
do prije 15-tak godina je vazilo : zimska guma je bolja ispod 7 stepeni celzijusa a preko je bolja ljetna.
Danas to vise ne vazi. zimske gume su samo bolje ispod nule i po snijegu.
- kabal1337
#7179 Re: Dolazi zima - zimske gume
klizale bi se one uz mahmutovac ko lude, ali sada ce doci michelin fanboy Nedim, da nam uvjeri u suprotno
-
ja71
#7180 Re: Dolazi zima - zimske gume
de ti nama objasni je li adapto ili je eskimo all seasonkabal1337 wrote:Ma ne to sto je bacanje para, ali eto uporedi cijene. Mislim da mozes kupiti neka dostojan set zimskih i ljetnih za neku cijenu tih all seazon guma. Jer im je cijena veca neko zimske gume.
- kabal1337
#7181 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisi ti shvatio moju ironiju 
-
ja71
#7182 Re: Dolazi zima - zimske gume
da li je bacanje para je relativno.
Neko ko sam sebi ne moze mijenjati gume moze 2x godisnje ustediti zamjenu guma.
osim toga ako nemas mjesta u podrumu da lagerujes 4 gume sta onda ?
- kabal1337
#7183 Re: Dolazi zima - zimske gume
maknes zeni stvari iz ormara, i lagerujes ih tu
-
ado-šampion
#7184 Re: Dolazi zima - zimske gume
Milion puta prezvakana tema... Ne postoji univerzalna smjesa, ili je zimska ili je ljetna. Vector je recimo zimska, Cross Climate je ljetna. Tu je Michelin kao eto malo uspio da je prilagodi zimi, mada realno vozio sam i ljetne gume koje ce smotati po snijegu, tako da tu se ne moze pricati o nekim performansama.
Ni jedne po meni nisu za nase podneblje. Samo dva seta.
- kabal1337
#7185 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako nema da zamjeni gume, nek ga ne voza zimi. - Obicno takvi kupe bosansku verziju all seazon gume tj. eskimo.
-Ako nemas 20- 40 KM da zamjenis
Ako ces da stedis, nemoj biti vlasnik automobila ...
sada kada ti tempuser procita ustedu na zamjeni guma, gotov si
Ali ne sad salu na stranu:
Iskreno mislim i ja da te all season nisu za nase prostore. Mislim kao sto rekose, da su to gume gdje nema puno snijega zimi. Relativno malo, gdje je vise tlo mokro. Po dizajnu te michelinke, ona bi trebala da odvodi vodu predobro.
-Mozes pogledati neke amaterske testove, gdje all seasone gume se muce po snijegu, kao i ljetne. Dok zimska ide. A posto mi imamo period sa dosta snijega...
-Ako nemas 20- 40 KM da zamjenis
sada kada ti tempuser procita ustedu na zamjeni guma, gotov si
Ali ne sad salu na stranu:
Iskreno mislim i ja da te all season nisu za nase prostore. Mislim kao sto rekose, da su to gume gdje nema puno snijega zimi. Relativno malo, gdje je vise tlo mokro. Po dizajnu te michelinke, ona bi trebala da odvodi vodu predobro.
-Mozes pogledati neke amaterske testove, gdje all seasone gume se muce po snijegu, kao i ljetne. Dok zimska ide. A posto mi imamo period sa dosta snijega...
Last edited by kabal1337 on 20/09/2017 13:46, edited 1 time in total.
-
ja71
#7186 Re: Dolazi zima - zimske gume
znam ja da je to najbolje ali .....ado-šampion wrote:Milion puta prezvakana tema... Ne postoji univerzalna smjesa, ili je zimska ili je ljetna. Vector je recimo zimska, Cross Climate je ljetna. Tu je Michelin kao eto malo uspio da je prilagodi zimi, mada realno vozio sam i ljetne gume koje ce smotati po snijegu, tako da tu se ne moze pricati o nekim performansama.
razvoj gume nije stao. karakteristike koje danas imaju all season su bolje nego prije 10 godina.
ja sam na pocetku samo htio reci da je vecina all season modifikovane zimske te da (bar dok su nove) mogu koristiti umjesto zimskih.
a ako cemo pravo, ni zimske ne mogu parirati lancima
- kabal1337
#7187 Re: Dolazi zima - zimske gume
mislis gusjenicama ?
-
condy
#7188 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja71 wrote:
do prije 15-tak godina je vazilo : zimska guma je bolja ispod 7 stepeni celzijusa a preko je bolja ljetna.
Danas to vise ne vazi. zimske gume su samo bolje ispod nule i po snijegu.
Na osnovu čega ti to tvrdiš ?
Smjesa ljetne i zimske gume je različita i zbog toga se različito ponašaju na različitim vremenskim uvjetima ili ti temperaturama. Ljetna guma na temperaturama ispod 7 stepeni poprilično loše radi svoj posao po mokrom kolovozu, pogotovo ako ima nagiba ili uspona. Isprobano sa jako dobrim ljetnim gumama, michelin primacy i sa continentalom 5. Abs se uključi kad ima nagim a sa zimskim se neće uključit. Ili se uključi asr zbog proklizavanja kad je uspon a sa zimskim neće....
-
condy
#7189 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije relativno. Ti imaš zakonsku obavezu da imaš zimsku opremu.ja71 wrote:da li je bacanje para je relativno.
- fidoremilienko
#7190 Re: Dolazi zima - zimske gume
Uzmi bolan ljetne gume i stavi lance u periodu Novembar - April i miran si.
Sto se peglate jel bolja ljetna ili zimska.
Sto se peglate jel bolja ljetna ili zimska.
- drug_profi
#7191 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bas sam gledao te testove nedavno jer se vagam za ovu zeninu Corsu da uzmem Crossclimate. Ona ima 4-5000 km godisnje, uglavnom sve po gradu i po ravnom. Najvise sto se penje je uz/niz Visnjik na Bjelave.
Eh sad... ljudi se penju na tim clipovima uz uzbrdice po snijegom pokrivenoj cesti. Tim gumama je problem samo zaleđen asfalt, ali mislim da tu ni cista zimska nije previse uspjesna.
Tako da ne znam sta bih joj. Ona nece dva seta da placa + sto marka godisnje na montaze i cuvanje. Crossclimate najvjerovatnije će da bude u tom slučaju. Rijetko se po gradu vozi po dubokom snijegu. Uvijek ima soli i abraziva pa siguran sam da nije gora od save S3 sprzene na dva-tri ljeta.
Eh sad... ljudi se penju na tim clipovima uz uzbrdice po snijegom pokrivenoj cesti. Tim gumama je problem samo zaleđen asfalt, ali mislim da tu ni cista zimska nije previse uspjesna.
Tako da ne znam sta bih joj. Ona nece dva seta da placa + sto marka godisnje na montaze i cuvanje. Crossclimate najvjerovatnije će da bude u tom slučaju. Rijetko se po gradu vozi po dubokom snijegu. Uvijek ima soli i abraziva pa siguran sam da nije gora od save S3 sprzene na dva-tri ljeta.
-
ja71
#7192 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam ja to smislio u svojoj glavi nego pratim sta se danas pise po forumima i testovima (postoje i testovi koji su finansijski nezavisni).condy wrote:ja71 wrote:
Danas to vise ne vazi. zimske gume su samo bolje ispod nule i po snijegu.![]()
![]()
Smjesa ljetne i zimske gume je različita i zbog toga se različito ponašaju na različitim vremenskim uvjetima ili ti temperaturama. Ljetna guma na temperaturama ispod 7 stepeni poprilično loše radi svoj posao po mokrom kolovozu, pogotovo ako ima nagiba ili uspona. Isprobano sa jako dobrim ljetnim gumama, michelin primacy i sa continentalom 5. Abs se uključi kad ima nagim a sa zimskim se neće uključit. Ili se uključi asr zbog proklizavanja kad je uspon a sa zimskim neće....
kao prvo, ne postoji jedna zimska i jedna ljetna smjesa nego uvijek neke primjese u gumi odlucuju na kojim temperaturama ce se bolje ponasati.
danasnje primjese su u mogucnosti da drze gumu mekanom i na niskim temperaturama odnosno dovljno tvrdom na ljetnim.
slicno kao sto si prije 20 godina imao motorno ulje za zimu i ljeto. danas imas jedno.
kao drugo nije smjesa jedina karakteristika nego je i oblik sare bitan. tu je npr. michelin dobro odradio posao jer je ljetnoj gumi napravio "zube" koji se "zabadaju" u snijeg. drugi proizvodjaci imaju dijelove sare sa ljetnom i a opet druge dijelove sare sa zimskom smjesom itd.
-
ja71
#7193 Re: Dolazi zima - zimske gume
all season gume imaju pahuljicucondy wrote:Nije relativno. Ti imaš zakonsku obavezu da imaš zimsku opremu.ja71 wrote:da li je bacanje para je relativno.
-
condy
#7194 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ukoliko su finansije problem, i ne može se kupiti neka jeftinija zimska guma poput save, onda se ne treba voziti auto u periodu kada je obavezna zimska oprema. Ne smiješ nikoga ugrožavati na cesti. Pravila su jasna i treba ih poštovati. Da sam sam u takvoj poziciji, ne bi vozio, parkirao bi auto, i nek stoji.
-
ja71
#7195 Re: Dolazi zima - zimske gume
@condy mislim da imas pogresno misljenje o all season gumama.
vec sam 2 zime prezimio sa Nokian Weatherproof i zadovljan sam. Nisu me po zimi izdale.
i kao sto rekoh imaju onaj znak pahuljice sto znaci da su prilagodjene za voznju zimi.
znaci i sa zakonske strane sam osiguran.
vec sam 2 zime prezimio sa Nokian Weatherproof i zadovljan sam. Nisu me po zimi izdale.
i kao sto rekoh imaju onaj znak pahuljice sto znaci da su prilagodjene za voznju zimi.
-
condy
#7196 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma jasno, sve stoji što si napisao, ali ona konstatacija ti ne valja da je zimska guma bolja samo ispod 0 stepeni i to po snijegu. Zimska guma je bolja i na nižim temperaturama jednostavno ima bolju trakciju od ljetne, sigurnija je, što ne znači da ljetna ne valja nikako. Nije baš neka sreća sa njima u tim uvjetima, ali da i one mogu, uz pažljiviju vožnju, mogu slažem se. Toliko sam puta se u to uvjerio, baš na tom prelazu kad ih mijenjaš.ja71 wrote:nisam ja to smislio u svojoj glavi nego pratim sta se danas pise po forumima i testovima (postoje i testovi koji su finansijski nezavisni).condy wrote:ja71 wrote:
Danas to vise ne vazi. zimske gume su samo bolje ispod nule i po snijegu.![]()
![]()
kao prvo, ne postoji jedna zimska i jedna ljetna smjesa nego uvijek neke primjese u gumi odlucuju na kojim temperaturama ce se bolje ponasati.
danasnje primjese su u mogucnosti da drze gumu mekanom i na niskim temperaturama odnosno dovljno tvrdom na ljetnim.
slicno kao sto si prije 20 godina imao motorno ulje za zimu i ljeto. danas imas jedno.
kao drugo nije smjesa jedina karakteristika nego je i oblik sare bitan. tu je npr. michelin dobro odradio posao jer je ljetnoj gumi napravio "zube" koji se "zabadaju" u snijeg. drugi proizvodjaci imaju dijelove sare sa ljetnom i a opet druge dijelove sare sa zimskom smjesom itd.
Mene je prije godinu i pol krajem aprila na alpama u Austriji uhvatio snijeg. Prolom oblaka, po cesti grtalice temperatura se spustila ispod nule, a ja sam bio na ljetnom setu, taman ga stavio sedam dana prije puta, gume su sve četri michelin primacy stare tri godine, prošao sam ja, nije mi baš bilo najugodniji osjećaj, iako nisam imao ništa rizično bilo kakvog klizanja, išao u prosjeku oko 80 km/h autoputem, doduše i auto je veće, teško i ima dobro vješanje pa je i to pomoglo, ali poenta je da bi sa zimskim bilo puno sigurnije, lakše i brže. Da je trebala neko jače kočenje i slično, zimske bi to odradile bez problema, a ljetne bi već bile problematične. Doduše, spalio bi zimske u povratku da su bile jer je bilo toplo u povratku.
- drug_profi
#7197 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bravo. Ti mi trebas. Dakle Crossclimate bi trebala biti naprednija tehnologija od ostalih all season guma. Pretpostavljam da nisi imao bitnih poteškoća zimi sa izlaska sa zatrpanih parkinga i sl?ja71 wrote:@condy mislim da imas pogresno misljenje o all season gumama.
Pročitaj par postova iznad moju dilemu, pa mi iz svog iskustva reci šta bih uradio?
- amar1994
#7198 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sto se tice zimskih , ja sam imao problema sa TS850 na par mjesta sa ugazenim snijegom , al po snijegu , mokroj i poledjenoj ravnoj cesti nisam 
-
condy
#7199 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja nemam iskustva sa tim gumama, ali mislim da je kod nas klima takva kava je da je najbolje imati dva klasična seta. Koliko su te koštale te gumeja71 wrote:@condy mislim da imas pogresno misljenje o all season gumama.
-
ja71
#7200 Re: Dolazi zima - zimske gume
Crossclimate je modifikovana ljetna guma.
znaci ljeti je priblizno dobro kao ljetna a zimi ne moze parirati zimskim gumama.
ne bih je preporucio negdje gdje pada puno snijega npr. kod nas.
vecina drugih all season guma su modifikovane zimske gume.
znaci zimi skoro dobre i kao zimske ali ljeti ne mogu parirati ljetnim.
i nemoj da mislis da ja iskljucivo zagovaram all season. imam 2 auta.
na velikom mijenjam ljetne i zimske a na malom ima all season jednostavno jer sa malim prelazim oko 5000-6000 km godisnje a sa velikim 15000-2000
znaci ljeti je priblizno dobro kao ljetna a zimi ne moze parirati zimskim gumama.
ne bih je preporucio negdje gdje pada puno snijega npr. kod nas.
vecina drugih all season guma su modifikovane zimske gume.
znaci zimi skoro dobre i kao zimske ali ljeti ne mogu parirati ljetnim.
i nemoj da mislis da ja iskljucivo zagovaram all season. imam 2 auta.
na velikom mijenjam ljetne i zimske a na malom ima all season jednostavno jer sa malim prelazim oko 5000-6000 km godisnje a sa velikim 15000-2000