Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7176 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Saopštenje za Javnost odbora Naše stranke Brčko distrikta BiH

Razmatrajući Javni poziv SBB Brčko distrikta BiH odbor Naše stranke Brčko distrikta BiH donio je odluku o neprihvatanju koaliranja i zajedničkog izlaska na Lokalne izbore 2012.g. sa SBB Brčko distrikta BiH.
Naša stranka je stranka koja promoviše socijalnoliberalna uvjerenja ,i zato ne namjerava koalirati sa strankama koje počivaju na suprotnim idejnim principima.
Naša stranka se zalaže za vladavinu prava u BiH i zato neće koalirati s onom političkom opcijom čijim su čelnicima izrečene pravosnažne osuđujuće presude zbog kršenja zakona Brčko distrikta BiH.
ODBOR NS DISTRIKT BRČKO BiH
Pedja Kojovic

#7177 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Vec nekoliko mjeseci intenzivno radimo sa Centrom za javno pravo, koji vodi prof. Edin Sarcevic, na izradi
dokumenta o ustavnoj reformi. Poglavlja dokumenta su teritorijalna reorganizacija BiH, ustavni principi, ukidanja DOma naroda i prebacivanja nekih od njihovih nadleznosti na druge organe, redefinisanje nadleznosti i izbora Predsjednika BiH, promjena imena enititeta, distrikt Sarajevo, i jos mnogo toga. O svemu ce, nadam se, biti puno diskusija kad dokument zavrsimo i iznesemo u javnost.
Dokument je, u smislu pitanja koje ste vi postavili, baziran na gradjanskom principu sa mehanizmima za garanciju medjuetnicke ravnopravnosti. (Pitanja koja imaju kapacitet vitalnog etnickog interesa su, za razliku od aktuelne regulative, precizno definisana).
SIstem je, po ugledu na EU i USA, baziran na konceptu apstraktnog gradjanina i sistem odlucivanja je organizovan tako da se o najvecem broju pitanja - jer najveci dio zakona koji regulisu odnose u drustvu je "etnicki neutralan" - odlucuje po gradjanskom, demokratskom, principu. Oblasti od vitalnog etnickog interesa su precizno definisane i prilikom odlucivanja o njima postoji mogucnost upotrebe mehanizma zastite vitalnog interesa na koji pravo imaju i "Ostali".
Mi smatramo da drzavna administracija treba da reflektuje stanovistvo u cije ime i za ciji racun radi ali ne samo po etnickom nego i u spolnom, starosnom i geografskom kriteriju.

Prijedlog, koji mi zovemo "Treci put" ima u sebi nekoliko komponenti - ustavni principi, ekonomski, geografski, saobracajni i prirodni principi za uspostavljanje regija, itd i zahtijeva sukcesivan rad. Mi cemo segmente, redoslijedom koji sam nabrojao, nadam se, predstaviti javnosti cim budu spremni. (Prvi segment vjerovatno vrlo brzo).
Uslijedice potom, veliki broj okruglih stolova i javnih tribina, na kojima cemo i mi i prof. Sarcevic obrazlagati ovaj prijedlog. Nadam se da ce upravo ovaj forum biti mjesto na kome ce javna debata poceti.

p.k.
Pedja Kojovic

#7178 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Zaista mi je stalo do vas koji na ovom forumu iznosite misljenje o nasem radu, potezima i clanovima, ali...
Glavni Odbor, na zajednickoj sjednici sa Predsjednistvo i politickim savjetom, je, vecinom glaova, donio odluku da Sabinu uvrsti u Predsjednistvo stranke. Arguementi protiv, koje mnogi od vas navode, su izneseni i o njima se raspravljalo.
Mislim da Sabina Mujezinovic, kao i svi, ima pravo na "prezumpciju nevinosti" i sansu da se pokaze i dokaze.
Upravo zbog cinjenice da su neki clanovi Glavnog Odbora i Predsjednistva iznijeli zamjerke o kojima govorite nema sumnje da ce njen rad biti "pod lupom".
(Odluke stranackih organa ne postaju "prirodni zakoni").

p.k.
Pedja Kojovic

#7179 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

cvikerash

Samostojeci bilboardi u gradovima, pa ponekad i van gradova, "zagadjuju" okolis u estetskom smislu.
Mi cemo tamo gdje imamo uticaja i tamo gdje nakon lokalnih izbora budemo imali uticaja
uciniti sve da se taj nacin marketinga svede na mjeru u kojoj je prisutan u drugim gradovima Evrope koji drze do svog
arhitektonskog i prirodnog izgleda.

Sasvim je sigruno da u slucaju izbora naseg kandidata za gradonacelnika - cije cete ime znati mnogo prije izbora - o ovom pitanju nece, na mjestu pomocnika gradonacelnika za komunalne poslove, odlucivati profesor Opstenarodne odbrane i zastite gospodin Hamdija Karic.

p.k.
Dozer

#7180 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Dozer »

@Pedja
Hvala na odgovoru, ili bar pokusaju odgovora.
Ja se, licno, slazem sa reorganizacijom BiH. Ona je zaista neophodna ako se zeli ici naprijed, i mislim da je proslo sasvim dovoljno vremena od Daytona kako bi svima bilo jasno da ovakvo uredjenje drzave jednostavno ne funkcionise, da je preskupo, sa mnostvom "rupa" kroz koje curi sve i svasta, a najvise korupcija, nepotizam i neprofesionalizam.

Medjutim, u Vasem odgovoru se nalaze detalji radi kojih sam upravo i postavio inicijalno pitanje, a na koje ipak niste odgovorili. Podrazumijevano, bez namjere bilo kakvog vrijedjanja, mene konkretno zanima na koji nacin NS planira, ili misli, ili se nada da moze promijeniti trenutni Ustav?
Pretpostavljam da ste Ustav procitali, sto se kaze, od A do Z. Kako sam i ja to ucinio vec nebrojeno puta, shvatio sam da su ponudjeni trenutni ustavni mehanizmi, a koji se ticu bilo kakvih krucijalnih promjena, tako "nastimani" da jednostavno ne dozvoljavaju bilo kakve promjene. Iz tog razloga me zanima nacin ili, ako ne nacin, onda bar neka vizija nacina na koji bi NS promijenila postojece ustavne "postavke", prvenstveno one koje se ticu etnicko-entitetskog uredjenja BiH.

Pokusacu i da plasticno docaram o cemu se govori.
Zamislite da imate TV (da bude dobar, neka bude LED od 50" :) ) za koji u uputstvu pise da podrzava 1000 kanala, a koje vi, kao vlasnik, mozete podesiti po vlastitim zeljama. Medjutim, iz fabrike vam taj TV jeste stigao sa 1000 "fizickih" kanala, ali na njemu funkcionisu samo tri, i cim prebacite na cetvrti, opet Vam se pojavi onaj prvi. I tako opet nakon sestog, devetog, dvanaestog...sve do hiljaditog. U uputstvu jasno pisu instrukcije o tome na koje nacine je moguce podesiti SVE te kanale, medjutim TV ne reaguje na te komande, a na forsiranje odgovara varnicenjem i strujnim udarima ili gasenjem ekrana. Serviser Vam je stalno u kuci, ali on ili nece ili ne zna sta da uradi s tim TV-om. U fabriku ga ne mozete vratiti i zamijeniti za novi jer takav slucaj ne podlijeze garanciji. Baciti ga takodjer ne mozete jer je prevelik za bilo koji kontejner. Ako ga razbijete, stakla ce biti svukuda po stanu/kuci i trebace puno, puno vremena da se sve pocisti...

U prenesenom znacenju TV je trenutni Ustav BiH, kanali su tri "glavne" etnije u BiH, fabrika je MZ, serviser je OHR, stan/kuca je BiH...
Sta uciniti?
Last edited by Dozer on 19/04/2012 11:05, edited 1 time in total.
Sezam

#7181 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sezam »

Mozda covjek ne gleda televiziju.
Pedja Kojovic

#7182 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Ustav BiH se moze mjenjati samo na nacin koji je u njemu propisan.
To je odgovor koji ste i vi sami znali, i, vrlo vjerovatno ste se nadali "iznenadjenju".
Ja pretpostavljam da ni vi, kao ni vecina gradjana ove zemlje nema vise ni snage ni strpljenja da ceka
da ova zemlja od "dejtonskog" polako evoluira u "normalno" stanje. Rezultat takvog raspolozenja je apatija, politicka abstinencija i odustajanje od borbe za opste i posvecivanje licnom( i porodicnom, naravno) boljitku.
Takvo stanje duha, s druge strane, odrzava ( ili pogorsava) sadasnje stanje i odgadja ili trajno onemogucava promjene, pa cak i one na bolje. Oni koji su na vlasti sve ove godine su takvo stanje proizveli i ono njima savrseno odgovara.
Znam da vam nisam rekao nista sto i sami niste znali.

Mi se trudimo ( da ne kazem borimo ) da se ljudi koji vole ovu zemlju, koij zele da zive u miru i koji etnicku i vjersku razlicitost BiH ne dozivljavaju kao hendikep nego kao bogatstvo, i koji zele da oni i njihova djeca zive u "normalnoj" evropskoj drzavi "trznu", probude iz apatije, da preuzmu sudbinu zemlje iz ruku dosadasnjih i sadasnjih upravitelja nasih zivota.

Mi, u Nasoj stranci, a sigurno ima ljudi i u drugim strankama, vjerujemo da kada bi gradjani BiH bili u prilici da donesu racionalnu odluku, da bi ovo sto nam se dogadja u posljednjih 20 godina bilo vrlo brzo prevazidjeno jer bi se vrijeme, novac i zivci koji se sada rasipaju na etnicka pitanja usmjerila na ekonomske, socijalne, obrazovne probleme...i, ali ne manje vazno, pitanje gljudskih prava i gradjanskih sloboda.
Ne zelim da ovaj odgovor zvuci kao pamflet - to je zaista ono u sta mi vjerujemo.
Kako dovesti gradjane BiH da naprave taj racionalan izbor koji je i u njihovu licnu i u opstu korist?
Ne znam. Mi radimo najbolje sto znamo, mozemo i imamo nacina. MI radimo sa strucnjacima do kojih dodjemo pa onda to sto nam oni kazu pokusavamo da kazemo/objasnimo ljudima kroz nasa saopstenja, istupe iz poslanickih klupa, javnim tribinama ili jednostavno direktnim razgovorom sa grupama ljudi koji pokazuju interes da nas saslusaju (Zbog toga sam recimo sinoc isao u Zenicu).
Hocemo li se uspjeti, kao sto bi zeljeli, pozicionirati u prostoru relativno izjednacenih narodnjackih v. socijaldemorkatskih blokova i doci u situaciju da imamo snazniji uticaj na odluke vlasti? Ne znam.
Ali znam da je izuzetno tesko - pogotovo za nekoga ko do sada nije imao iskustva u tome - praviti politicku organizaciju bez "prijateljstva" sa kapitalom ili odredjenim medijskim i vjerskim organizacijama.
Nije problem samo novac i baziranje rada u stranci na volonterskom principu (Imamo, i to odnedavno, samo 2-3 ljudi na "plati"). Nasi principi i odbijanje da u proces odlucivanja o tome sta je pravedno i dobro za sve gradjane ukljucimo i dnevnopoltiicku/kratkorocnu kalkulaciju baziranu na mjerenju javnog raspolozenja) nas cesto dovode u situaciju da izlazimo sa stavovima koji nisu popularni i osjecamo se kao da "plivamo uzvodno".
Znam, takodje, da na neki nacin nemamo izbora i da moramo pokusati i vjerovati da cemo jednog dana, ili mi ili neki novi, mladji, ljudi uspjeti. Ako svojim politickim angazmanom barem pomognemo da se, koliko toliko, sacuva teren za igru i omogucimo buducim bh. generacijama da odluce u kakvoj zemlji i kako zele da zive, ja cu ga smatrati vrijednim truda. (Nadam se u dubini duse da ce se samo nasmijati na pitanje da li je 14 vlada i 300 ministara najefikasnij nacin da se upravlja zemljom o d 4-5 miliona stanovnika). Jedan od nacina da to uradio je da im ponudimo ovaj dokument prof. Sarcevica i njegovog centra da, ako nista, razmisle o njemu i da ga imaju ako im zatreba.
(Jer, ne treba zaboraviti da uprkos strahu i emocijama i svemu sto ih pritisce, gradjani BiH svake cetiri godine dobiju u svoje ruke najmocnije oruzje na svijetu - glasacki listic. Ko zna, mozda bolja BiH osvane vec u oktobru).

Bezbroj je prilika u kojima i nas obuzme osjecaj bespomocnosti i defetizma, ali uvijek ima nekih dobrih, pozitivnih, ljudi u stranci ili van nje i jedni druge "podizemo" i idemo dalje.
Sjediti i gledati kako sve oko nas "tone" mi je, jednostavno, neprihvatljivo.
Eto, ovo je moj, licni, i zaista iskren odgovor.

p.k.
Dozer

#7183 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Dozer »

I hvala na detaljnom odgovoru.

Mozda ja "zvucim" defetisticki trenutno, ponekad i znam da je tako, ali moje pitanje je i dalje bez odgovora...
Sve ovo sto ste napisali svi mi, manje-vise, znamo. Tacnije, ne znamo. Ako cemo gledati na vecinu koja izlazi na izbore i na izborne rezultate, tada je ocito da - ne znamo.

Meni je savrseno jasno sta se sve u ovoj zemlji treba mijenjati kako bi ona izasla na "zelenu granu", kao sto je ocito jasno i Vama, ali krucijalno pitanje se tice nacina da se to i ostvari.
Znate ono - svaki menadzment podrazumijeva neke osnovne elemente poput vizije i misije, ciljeva i strategije, a sama strategija podrazumijeva nacine ostvarenja ciljeva, a samim tim i ukupne misije i vizije. Ova pravila, ili ovakav put, nisu primjenjiva iskljucivo na biznis, nego i na sve moguce aspekte zivota i drustva - od porodicnog uredjenja, pa do drzavnog.
Ako cemo gledati na drzavu kao neko tijelo ili subjekt, onda ona nije nista drugo nego jedna klasicna firma ili korporacija koja ima svoje vodjstvo (menadzment, koji se ogleda u drzavnom parlamentu i vladi), srednji nivo (nizi upravljacki nivoi, ili entitetske i kantonalne vlade), operativni nivo (policija, sudovi, vojska, administrativni aparat), i na kraju - korisnike, tj. sve ostale gradjane). Jedina razlika izmedju stvarne firme i drzave se ogleda u nacinu postanka i vlasnistvu, ali razlike u vodjenju prakticno i nema.

E sad, nacin ostvarenja ciljeva moze biti kvalitetan, dobar i pogresan, sto opet zavisi od ciljeva, ali i vidjenja njihovog nacina ostvarenja od strane onih koji su kreirali viziju i misiju.
Po stanju u drzavi, i to sa ekonomskog, socijalnog i drustvenog aspekta, jasno je da trenutno stanje nije ni priblizno zadovoljavajuce, sto nadalje ukazuje na to da ne valja ni vizija, a samim tim ni nacini njenog ostvarivanja.
Dakle, potrebno je napustiti postojecu viziju, ciljeve i strategiju (ako takvo nesto uopste postoji, a mislim da postoje), i okrenuti se necemu novom. Medjutim, postojeci nacini su vec pustili debelo korijenje, a ja bas i nisam siguran da ih je moguce sasjeci polako i bezbolno. A njihovo sasijecanje je neminovnost do koje mora doci ukoliko se zeli stvoriti novi okvir za uvodjenje neke nove strategije.

A u svemu tome se radi upravo o ovome:
Kako dovesti gradjane BiH da naprave taj racionalan izbor koji je i u njihovu licnu i u opstu korist?
Ne znam. Mi radimo najbolje sto znamo, mozemo i imamo nacina.
Upravo je ovdje i Vasa licna, i greska NS, u odgovoru koji glasi - Ne znam. I upravo se ovo tice mog pitanja o nacinima uvodjenja promjena...

NS, da bi uopste uspjela bar jednim dijelom nesto postici, u trenutnom BH politickom okruzenju bi trebala raditi sljedece, i to tacno ovim redoslijedom:
1. Postaviti se najostrije moguce u odnosu na postojece stanje (blage reakcije ne vode nicemu; jasno, glasno, pa i rigidno stati u odbranu svih obespravljenih kategorija - penzioneri, studenti, borci, policajci, i izaci na svake proteste s njima)
2. Ako je potrebno, uci u otvoreni konflikt sa svima s kojim se ne slaze u politickom smislu (narod bi rekao: "imati mooda", a u politickom smislu bi to znacilo pokazati eventualnim saveznicima da se ne bojite konfrontacije. Odlican primjer je Dodik iz 1998)
3. Pristupiti svim ambasadama u BiH, bez izuzetka, sa jasnim planom aktivnosti i zahtjevom za finansijskom podrskom kako bi se u BiH uvele promjene na velika vrata, a sto bi podrazumijevalo obimnu medijsku kampanju (iako su mnogi mediji pod kontrolom trenutnih vlastodrzaca, novac ipak cini cuda. Opet, sjetimo se Dodika iz 1998)
4. Ostvariti kontakte sa osobama koje su vodile uspjesne kampanje u drugim drzavama, s ciljem prikupljanja iskustava i ideja (npr. Van de Laar iz Obamine kampanje, briljantan mladi strateski um)
5. Maksimalno koristiti jeftine, a dostupne alate za oglasavanje i prikupljanje sredstava (Internet, flayeri, plakati i sl.. Naravno, imati sve aktivno, a ne kao sto je trenutno na stranici NS nemoguce izvristi donaciju, iako postoji dugme za tu namjenu).

I ovo su trebali biti odgovori na moje pitanje, tj. nacini postizanja ciljeva.
Pedja Kojovic

#7184 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Mislim da je poredjenje politike u post konfliktnom drustvu sa vodjenjem kompanije i primjena opstih marketinskih savjeta neadekvatno.

Ja sam vam ponudio odgovor (izmedju ostalog i na neka pitanja koja niste postavili).
Posao sam od pretpostavke da vi poznajete politicki sistem i situaciju o kojoj govorimo.
Ne poznajem vas, ali upravo to nalaze osnovna pristojnost.
Vas odgovor meni, cini mi se, mozda grijesim, ne polazi od toga.
(Zvuci, zapravo, kao prepisan izneke brosure o marketingu)

Podsjeca me saljivu dosjetku jednog poznatog pisca koji kaze
" Najvise se isplati pisati remek-djela, ona se najbolje prodaju".

U svakom slucaju, hvala

p.k.
Dozer

#7185 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Dozer »

Pa nije bas da ne poznajem politicki sistem u kojem zivimo, inace ne bih postavio inicijalno pitanje o nacinu na koji NS namjerava ili planira sprovesti svoje namjere u djelo, a u odnosu na vazeci Ustav...
Jos manje mi je bila namjera vrijedjati... i zao mi je ako je moj post tako shvacen.
A ponajmanje sam bilo sta prepisao odnekud, pogotovo ne iz neke marketinske brosure. Ja vrlo dobro znam kako je Dodik, recimo, dosao na vlast i prvi i drugi put, i nisam ga spomenuo bez razloga. Isto tako znam sta je doticni Van de Laar radio tokom Obamine kampanje i na koji je nacin prikupljao sredstva (i to enormna), kao i da je osoba voljna pomoci.
Ali, dobro...
Ja sam s najboljom namjerom ponudio moguce nacine djelovanja NS, odnosno ono sto bih ja cinio da sam na vasem mjestu. Ocito Vama to nije prihvatljivo ili smatrate da je neizvodljivo, sto ja razumijem i prihvatam ali s cim se, ako dopustate, necu sloziti.
Medjutim, ja sam bar napisao i ponudio moguce nacine djelovanja, a koji su uslijedili na Vas odgovor da ne znate kako postici neke stvari.

U svakom slucaju, nadam se da cete uspjeti postici to sto planirate, iako ne znate kako.
Znate kako se kaze - "Covjek koji zna kuda ide, zna i kako tamo stici. Onaj koji ne zna kuda ide, svejedno je kojim ce putem krenuti"
BL 1987

#7186 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by BL 1987 »

Spisak zelja koji pada na prvom ispitu.
Npr. da li ce NS cestitati ili ne Dan Nezavisnosti BiH. Ako cestita u RS je zavrsila karijeru a ako ne cestita u FBiH je zavrsila karijeru.
Vizija bi bila vratiti se na pocetak i pokusati odgonetnuti sta nam se to dogodilo.
I to ne "nam" kao nacionalnim politikama vec "nam" u bukvalnom smislu, svakom pojedincu ponaosob. Osim ako pojedini misle da su svi Srbi ovakvi, svi Bosnjaci onakvi i svi Hrvati takvi te da su jedva docekali da urade ovo ili ono. Ko pomiri proslost i sadasnjost ima sansu za uspjeh izvan granica entiteta.
Pedja Kojovic

#7187 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Ako sam ja pogresno shvatio ton vaseg posta ja se izvinjavam na "ostrini" odgovora.
Malo mije zvucalo kao , Dzeko bi trebao bolje igrati i tako ostati u timu.

Odgovori na vase sugestije bi ukratko bili; koje proteste?, cesto smo u ambasadama i pricamo o tome (para sada nema, niti su one tada legalno davane), imali smo i imamo saradnju sa ljudima iz Obaminog izbornog staba, internet koristimo koliko mozemo, nasa ce kampanja za lokalne izbore biti te prirode( Oni koji vam kazu da je ozbiljna, "prava", internet kampanja jeftina pa cak i jeftinija od klasicne ne znaju o cemu pricaju, plakati, flajeri nisu jeftini, nisu dozvoljeni prije pocetka kampanje a tokom ih skida armija placenika drugih stranaka, jedino sto stoji su bilboardi koji su skupi, vjerujte mi, probleme sa donacijama preko interneta je isti problem koji bh e - komerc ima, raspitajte se, ali stvarno, u banci i naglasite da pare lijezu na racun u bh.

Moj odgovor, "ne znam", se nije odnosio na kako ( To mi samo pojacava osjecaj da niste prepoznali sustinu mog odgovora na vase pitanje), nego na pitanja, sta treba da se dogodi u glavama i srcima bh glasaca da promjene dosadasnji izbor i kako tu promjenu postici kod dovljno velikog broja ljudi koja bi omogucila da se sadasnje stanje, pa i Ustav promjeni, kroz parlamentarne procedure predvidjene za to.

p.k.
Pedja Kojovic

#7188 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

bl1987

Vas post je na tragu onoga sto mi pokusavamo.

p.k.
revolution rock

#7189 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by revolution rock »

"Nije tacno da u NS-u nema osoba koje su, po meni, politicka buducnost zemlje. (Recimo, prof. Valida Repovac - koju bih mogao hvaliti nadugo)." p.k.

Dani, 16.06.2006.

Ličnost u fokusu
Hidajet Repovac

Skoro svakog petka u redakciju Dana se javi poneki vinko jakić ćelo, dakle kriminalac izrevoltiran što se neko drznuo da raskrinka njegove političke i ine talove. I to rijetko vrijedi i pominjanja, jer se već odavno niko i ne osvrće na psovke, prijetnje i čitav repertoar vulgarnosti kojima budemo počašćeni tokom prijetećeg poziva. No, valja priznati okus gađenja kada se ovoj plejadi prošle nedjelje pridružio prof. dr. Hidajet Repovac, redovni profesor sociologije kulture i umjetnosti i historije civilizacije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, (još malo) dekan Kriminalističkog fakulteta u Sarajevu, član Senata Univerziteta, osnivač Liberalno-socijalne partije BiH (istina, bez značajnijeg političkog uticaja), predsjednik Kruga nezavisnih intelektualaca 99…

Šta je naljutilo nosioca ovog spiska funkcija? Činjenica objavljena u prošlom broju Dana, a radi se, dakle, o internom konkursu FPN-a u Sarajevu, na kome je njegova kćerka Valida zaradila mjesto asistenta. Zapravo, nije prof. Repovca naljutila ta činjenica (zna on to još od pripreme konkursa), već njezino objelodanjivanje u javnosti. Pa je, zato, odlučio da novinarki Belmi Bećirbašić objelodani sve one kćerkine reference koje Dani nisu naveli u svome tekstu, a koji su - sudeći po zapjenušanom profesorskom glasu - jako bitne. Zato ih donosimo (riječima dr. Repovca): "Moja je kćerka Valida jedina Sarajka koja je uspjela da dođe na poziciju asistenta na Sarajevskom univerzitetu. Sva ostala mjesta zauzeli su ljudi koji su došli bogzna otkud. Vi svojim tekstom osporavate pravo mojoj kćerki da nastavi akademsku tradiciju svoje porodice. Znate li vi ko je moja porodica?"

Nakon što smo skoro pa kolektivno priznali apsolutnu neupućenost u rodoslovlje Valide i oca joj Hidajeta, a profesor s druge strane žice urlao, uspjeli smo doznati i najvažniji Validin adut u biografiji: "Validin deda je bio reis. Je l' vi znate ko je bio i moj pradjeda, kakva smo mi porodica, a vi nam osporavate da njegujemo uglednu tradiciju naše familije!!!" Da bi i sam doprinio svojoj tradiciji, neovisni intelektualac domaće provenijencije je odlučio zakucati: "Lično ću razgovarati sa Senadom Pećaninom! Kad ja završim s vama, nigdje se više u Sarajevu nećete zaposliti!" Naravno, prije toga je obećao da će se (valjda na Krugu 99) osobno pobrinuti da koleginica Bećirbašić i kolega Faruk Borić, jer su krivi što su zajedno prikupljali imena fakultetskih profesora, ministara i političara čija su se djeca uspjela izboriti za asistentska mjesta na visokoškolskim ustanovama u ovom gradu, ostanu prvo bez posla u Danima!

Što se Dana tiče, lako ćemo: ovim putem svečano se zaklinjemo prof. dr. Repovcu da on neće imati priliku krojiti kadrovsku politiku u ovom magazinu. Između ostalog i zato što je ovom gradu, tom Sarajevu na čiju se tradiciju toliko poziva skupa sa svojom porodicom, preteško breme one kadrovske politike koju kroji kako on tako i njegove kolege otvarajući radna mjesta za svoju djecu, amidžiće, daidžiće, sestričine i ostalu familiju (a tazbina ne može ni stati u tekst). (V. Selimbegović)
Pedja Kojovic

#7190 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

revolution rock

Ja sam, u novinama koje uredjuje autor tog teksta, citao da su "Nasa stranka i SDA - dva oka u glavi".
Dakle...
Valida Repovac je hrabra i moralna osoba sa intelektom prve klase.

p.k.
Skijaš

#7191 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

revolution rock wrote:
ima li nekakve konstruktivne kritike na njen račun ili ćemo dalje u porodicu ?
VjecitiStudent

#7192 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:revolution rock

Ja sam, u novinama koje uredjuje autor tog teksta, citao da su "Nasa stranka i SDA - dva oka u glavi".
Dakle...
Valida Repovac je hrabra i moralna osoba sa intelektom prve klase.

p.k.
Na stranu uobicajeno "kill the messenger", nego jel' tu bilo nepotizma ili nije?
Kojim je univerzitet u Sarajevu itekako zarazen.

Cijela serija clanaka o tome je ovdje sa desetinama primjera.

http://www tacka zurnal tacka info/home/index.php?option=com_content&view=article&id=5105:korupcija-u-obrazovanju-otac-mi-je-dekan-ali-to-nije-nepotizam-&catid=18:istraga&Itemid=27

Ukoliko osvojite znacajniji komad vlast u Kantonu Sarajevu, kako cete se boriti protiv toga, ako je i vas ugledni clan izgleda dio nepotisticke mreze sarajevskog univerziteta?
Pedja Kojovic

#7193 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Potpuno se slazem sa vasom generalnom konstatacijom o nepotizmu.
Ukoliko pratite rad SKS ili moj blog onda mozete vidjeti da sam upravo ja na sjednici (nekoliko puta) govorio
o tom problemu i isticao upravo FPN, sugerisuci da na tom fakultetu pokusavaju, izgleda, da dokazu da je
"akademsko znanje i zvanje dio genetskog koda" ili "posebnih, ostalim gradjanima nepoznatih, odredbi nasljednog prava".

Ali znanje i vrijednost Valide Repovac su prepoznati u mnogim medjunarodnim akademskim institucijama za koje se ne moze reci da su pod uticajem lokalnih politickih ili porodicnih faktora. Ja ne mislim da ljudima koje svoje kvalitete pokazu i dokazu u medjunarodno cijenjenim akademskim krugovima cinjenica da se njihova otac ili majka takodje bave istim poslom ili su strucnjaci u toj oblasti treba biti prepreka.(Da brat Nermina Niksica ima snazne reference u izgradnji autoputeva ili izuzetne, provjerene, menadzerske sposobnosti ne bih to smatrao "jeftinom ibanalnom izdajom velikog povjerenja i ocekivanja")

Niti vjerujem da kceri i sinovi treba da snose odgovornost za ponasanje drugih ljudi, pa ni njihovih roditelja.
(Ukoliko je, dakle, tacno prenesen razgovor njenog oca sa urednicom magazina Dani - to je drskost koja zasluzuje osudu pa i sankciju)

Kljucno pitanje u svim ovakvim slucajevima je, po meni, da li je postovana procedura, da li je prekrsen zakon i da li akademski radovi osobe o kojoj se radi, nezavisno od svih drugih faktora, opravdavaju poziciju na kojoj se nalazi.
U slucaju Valide Repovac odgovor je , po meni, apsolutno.
(To sam mislio i prije nego se pridruzila Nasoj stranci).

p.k.
Dozer

#7194 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Dozer »

@Pedja
U principu, moj post nije bio ostar, samo sam ukazao na stvari koje bi NS mogla, a po meni i trebala raditi s obzirom na svoj trenutni status na BH politickom nebu.
Ali, cisto informisanosti radi, i ja cu odgovoriti na Vase konstatacije i pitanja.
koje proteste?
Sve koji se desavaju radi nezadovoljstva bilo koje kategorije gradjana, naravno ukoliko su opravdani. Npr. demobilisani vojnici na M.Dvoru imaju puno zakonsko pravo da budu tamo i protestuju, iz prostog razloga sto ih je drzava zakinula. To bi spadalo u onaj dio o "vladavini prava". Na stranu moralne konotacije svega toga - zakon je zakon.
cesto smo u ambasadama i pricamo o tome (para sada nema, niti su one tada legalno davane)
Ne znam odakle je ova informacija da su to tada nelegalno davane pare, a cisto sumnjam da je iko iz, recimo, US ambasade takvo nesto rekao, jer te '98 su cijeli diplomatski korovi americke ambasade i USAID-a "visili" po Banja Luci, Laktasima i Dodikovim okolnim sumskim restoranima, dogovarajuci nacine politicke i finansijske podrske. Ovo je info iz prve ruke, cisto da ne nasjedate na suplje price o nelegalnosti novca koji je Dodik tada primao izvana.
Oni koji vam kazu da je ozbiljna, "prava", internet kampanja jeftina pa cak i jeftinija od klasicne ne znaju o cemu pricaju, plakati, flajeri nisu jeftini, nisu dozvoljeni prije pocetka kampanje a tokom ih skida armija placenika drugih stranaka
Internet kampanja moze biti skoro pa potpuno besplatna, ili vrlo jeftina, pod uslovom da imate jednu ili vise IT osoba koje znaju sta i kako da rade. Skupa moze biti ako to nemate i koristite eksterne usluge. Da sad ne nabrajam sve mogucnosti interneta poput mass mailinga, injektiranja, itd. itd. Sve, naravno, potpuno legalno.
Printani materijali u velikim kolicinama nisu jeftini, slazem se, kao sto i sam znam kako sve to ide kada kampanja krene, po pitanju skidanja, preljepljivanja, cijepanja i sl. Medjutim, ko se zeli boriti, naci ce i nacin da se bori.
probleme sa donacijama preko interneta je isti problem koji bh e - komerc ima, raspitajte se, ali stvarno, u banci i naglasite da pare lijezu na racun u bh.
Da, nase banke su takve kakve jesu i e-komerc ovdje jos nije zazivio kako treba, a vjerovatno nece ni u naredne 2-3 godine. Medjutim, e-komerce (sto bas i nije prava rijec za ovo o cemu mi pricamo, i primjerenije je e-donations ili e-payments), i te kako funkcionise izvan granica BiH, pri cemu su i nase banke uvezane u taj sistem. Drugim rijecima, nacionalno online bankarstvo i placanja je jos u povojima, ali vas, kao stranku, niko ne ogranicava da koristite npr. PayPal i AlertPay, koji bez problema isplacuju novac na racune u BiH. Cak postoje i pogodnosti na ime donacija. Igrom slucaja znam da su neki ljudi koji su bili u NS prije godinu-dvije vec tada pokrenuli ove procedure za on-line prikupljanje sredstava za kampanju, ali ih niko iz vrha stranke nije ozbiljno shvatao. Kasnije su i napustili NS.
sta treba da se dogodi u glavama i srcima bh glasaca da promjene dosadasnji izbor i kako tu promjenu postici kod dovljno velikog broja ljudi koja bi omogucila da se sadasnje stanje, pa i Ustav promjeni, kroz parlamentarne procedure predvidjene za to.
Shvatio sam Vas odgovor upravo kako i treba, ali bojim se da Vi niste shvatili poentu mog odgovora i sugestija.
Da bi se u glavama i srcima bh glasaca dogodila promjena koja bi omogucila neke ustavne promjene, potrebno je da se na politickoj sceni pojavi neko ko je dovoljno jak, britak, hrabar, pa ako hocete i bezobrazan, i da postojecim vlastodrscima udari jak politicki samar. Biracima ocajnicki nedostaje neko takav, neko ko ce im pokazati da je spreman na sve kako bi sproveo svoj plan i program u djelo. Ali, ovakvo nesto zahtijeva odstupanje od vazeceg sistema, bar u nekim dijelovima, kao i vrlo jasne i precizne odgovore na pitanje "kako", odnosno na koji nacin ce se te promjene ostvariti, a koje se provlaci kroz sve aspekte reformi (ekonomske, socijalne, orbrazovne, itd.).
Drugi par rukava je sto biste trebali osvojiti bar 50,1+ glasova da biste u realnosti te promjene i mogli napraviti, inace od parlamantarne procedure nema nista, posto biste bili blokirani od strane etnonacionalista, na identican nacin kako se to radi sada i SDP-u i vama.
alibegoa

#7195 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by alibegoa »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Ukoliko pratite rad SKS ili moj blog onda mozete vidjeti da sam upravo ja na sjednici (nekoliko puta) govorio
o tom problemu i isticao upravo FPN, sugerisuci da na tom fakultetu pokusavaju, izgleda, da dokazu da je
"akademsko znanje i zvanje dio genetskog koda" ili "posebnih, ostalim gradjanima nepoznatih, odredbi nasljednog prava".

Ali znanje i vrijednost Valide Repovac su prepoznati u mnogim medjunarodnim akademskim institucijama za koje se ne moze reci da su pod uticajem lokalnih politickih ili porodicnih faktora. Ja ne mislim da ljudima koje svoje kvalitete pokazu i dokazu u medjunarodno cijenjenim akademskim krugovima cinjenica da se njihova otac ili majka takodje bave istim poslom ili su strucnjaci u toj oblasti treba biti prepreka.(Da brat Nermina Niksica ima snazne reference u izgradnji autoputeva ili izuzetne, provjerene, menadzerske sposobnosti ne bih to smatrao "jeftinom ibanalnom izdajom velikog povjerenja i ocekivanja")

Niti vjerujem da kceri i sinovi treba da snose odgovornost za ponasanje drugih ljudi, pa ni njihovih roditelja.
(Ukoliko je, dakle, tacno prenesen razgovor njenog oca sa urednicom magazina Dani - to je drskost koja zasluzuje osudu pa i sankciju)

Kljucno pitanje u svim ovakvim slucajevima je, po meni, da li je postovana procedura, da li je prekrsen zakon i da li akademski radovi osobe o kojoj se radi, nezavisno od svih drugih faktora, opravdavaju poziciju na kojoj se nalazi.

p.k.
Uvijek mi je kod ovakvih postova drago reći, kojih, gdje, kako ja to mogu provjeriti? Ili je i ovo na vjerovanje?
VjecitiStudent

#7196 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

p.k.
Pedja, ja stvarno ne bih raspravljao o istinitosti CV-a doticne, ovo je mahala u kojoj se sve zna i sve na kraju ispliva, kad god neko ime se ispise vrlo brzo se sve razmahala, do petog koljena, tako da cemo vrlo skoro i ovdje imati vise detalja.

U cijeloj stvari me samo interesuje na koji nacin i da li uopste provjeravate integritet vasih clanova, a pogotovo onih koji dobiju znacajne funkcije unutar stranke i sta cete ciniti ako dobijete vjerodostojne informacije da je on na bilo koji nacin narusen.
Imate li kakve procedure, nekakav sud casti, itd.itd., koji ce sprjecavati da se i vama dogode Sanke?
Pedja Kojovic

#7197 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Drago mi je da se niste "uvrijedili" zbog mog tona koji mozda i jeste bio..... Ali, ok, to smo prevazisli.

Slazem se s vama. Ja ne mislim da je zakon zbog cijeg su neprimjenjivanja bivsi borci pred Parlamentom dobar ( o pravednosti da ne pricamo), ali smatram da se svi, pa i oni koje smatramo losim, zakoni moraju u potpunosti primjenjivati. Ako zakon nije dobar postoje legalni nacini da se izmjeni ili proglasi nevazecim.

Finansiranje politickih subjekata jedne suverene zemlje od diplomatskih predstavnistava drugih zemalja nije legalno.
Ja, takodje, smatram da nije ni moralno odbranjivo i kad bih znao da neko to radi ja bih javno reagovao.

U saradnji sa jednom marketinskom kompanijom upravo radimo na strategiji kampanje koja je bazirana na internetu.
(Njihove reference ukljucuju firme, kao sto je Mercedes i Chrysler pa do politickih partija koja su na vlasti u EU i u regionu).

Odavno i mnogo puta sam trazio da se napravi to "dugme" za donacije na nasem portalu. Nedavno smo pustili novu web stranicu i vidio sam da je tamo. Tek sada, kada ste mi vi rekli, odem da provjerim i vidim da je Paypal opcija jos uvijek pod konstrukcijom. Provjericu sta je s tim.

Sto se tice ustavnih promjena...
Kao sto ja ne vjerujem da je dobro za nas da u EU udjemo "na fol, preko stele ili na silu" ne vjerujem da ima poente da nam se nametne Ustav koji najmanje 75% gradjana ove zemlje nece prihvatati. (Naravno, i sadasnji Ustav nam je nametnut bez demokratske procedure - ali radi se ipak o mirovnom sporazumu za koji vaze druga pravila i za koji mi je drago da je nametnut. Mozda je ovo malo grubo receno, ali se nadam da shvatate sta hocu da kazem).

Mislim da nam pro EU reforme trebaju kako bi smo rjesili svoje ekonomske i socijalne probleme, a novi i bolji Ustav jer ovaj, ocigledno, nije dobar i poceo je da proizvodi efekte suprotne od namjere njegovih autora.
Jednostavno receno, ja sam pokrenuo inicijativu za "Ostale" (Sejdic-FInci je samo dodatni argument) ne zbog toga sto je sud u Strabourgu to naredio nego zbog toga sto smatram da je BiH moguca samo ukoliko su svi njeni gradjani ravnopravni na cijelom njenom teritoriju.

Ali ja ocekujem od politicara ( Pa i medija i akademske zajednice), nekih novih, mladjih, naravno, da budu lideri i da iznose hrabre prijedloge i da u javnim debatama sa gradjanima mjenjaju sadasnju svijest.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 20/04/2012 15:28, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#7198 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dozer

Stranka ima sud casti, ali i drugi organi imaju pravo da pokrenu ispitivanje odgovornosti clanova.
Nama se vec dogodilo da smo u stranci, pa cak i u rukovodstvu stranke, imali clanove koji su svojim ponasanjem ili postupcima narusili moralni kodeks do koga mi drzimo. Ti clanovi su iskljuceni. Neki su bili opstinski vjecnici, neki zamjenici gradonacelnika itd. To je jednostavno tako. Mi smo odmah po saznanju(nije se radilo o finansijskim nego o politickim ili moralnim "ispadima" ). Svaka takva odluka (o iskljucenju is stranke) je javno objavljenja i moze se pronaci na nasoj web stranici.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7199 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Javni poziv Gradskog odbora Naše stranke Banja Luka

Gradski odbor Banja Luka poziva sve članove i simpatizere Naše stranke na Zbor članstva koji će se održati u utorak 24.04.2012. godine

U prostorijama mjesne zajednice Borik 1, kod bivše fabrike Fruktona. Kao gosti i predavači će učestvovati predsjednik Naše stranke gospodin Dennis Gratz i gen.sekretarka Rada Sukara. Zbor počinje u 18h i pored govora gore navedenih, govorit će se o aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi Naša stranka, perspektivi razvoja, lokalnim izborima kao i popuni Gradskog odbora.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas preko mail adrese:

[email protected]

Predsjednik Gradskog odbora Banja Luka

Miroslav Radosević
alibegoa

#7200 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by alibegoa »

alibegoa wrote:

Ali znanje i vrijednost Valide Repovac su prepoznati u mnogim medjunarodnim akademskim institucijama za koje se ne moze reci da su pod uticajem lokalnih politickih ili porodicnih faktora.
p.k.
Uvijek mi je kod ovakvih postova drago reći, kojih, gdje, kako ja to mogu provjeriti? Ili je i ovo na vjerovanje?
Baš kako sam i mislio.
Locked