Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
hrastov žižak

#7176 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by hrastov žižak »

Jack Be Nimble wrote:Ja odradio svoju gradjansku duznost i glasao, nadam se da ce Romney uzeti pa da idemo u kolo.
izvini, možel malo pojašnjenje za ovo. nisam primjetio koje političke stavove imaš, pa ne znam kako da protumačim :-D
chupacabra

#7177 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by chupacabra »

House ostaje u rukama Republikanaca, Senat u Demokrata, a Obama vjerovatno uzima sa tankom vecinom. Ako nista drugo, jedna pozitivna stvar je sto ce u naredne 4 godine imati priliku da nominuje bar jednog, a mozda i dva clana Ustavnog Suda pa ga pomjeriti iz ekstremne desnice malo prema centru. Sto se ostalog tice, sve isto. Republikanci ce sve znacajnije promjene blokirati u House-u. Ja se jedino nadam dobrom rezultatu Jill Stein i Green Party, za koje licno navijam.
Smail Aga

#7178 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Smail Aga »

It_is_a_Leclerc wrote:Građani SAD-a imaju veliku odgovornost. Kao vojna i politička velesila broj 1 u ovom trenutku, Amerika sebi ne smije dozvoliti još četiri godine Georgea Busha. A Mitt Romney je gora, bogatija, militantnija strana Georgea Busha. SAD mogu birati između - umjerenog predsjednika koji neće ispuniti data obećanja ili - militantnog, radikalnog, bijelog tajkuna koji neće ispuniti data obećanja.

Prognozirao bih da bi, u slučaju da svijet zadesi još četiri godine republikanskog mandata u SAD-u, vrlo lako mogao izbiti jedan veći rat na bliskom istoku,a o dešavanjima na srednjem i dalekom, neka nam je bog u pomoći.
Jedan veci rat na bliskom istoku,americka prisutnost na srednjem i dalekom istoku,znaci 100 hiljada odlicno placenih radnih mjesta za BiH. Bosanci obavezno trebaju glasati onda za Romneya. Zao mi je ali svijet
funkcionise po principu:
Mors tua,vita mea.
Jack Be Nimble

#7179 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Jack Be Nimble »

hrastov žižak wrote:
Jack Be Nimble wrote:Ja odradio svoju gradjansku duznost i glasao, nadam se da ce Romney uzeti pa da idemo u kolo.
izvini, možel malo pojašnjenje za ovo. nisam primjetio koje političke stavove imaš, pa ne znam kako da protumačim :-D
Pa posto u Americi imamo dva izbora vucem ka demokratima na drzavnim izborima, kada glasam na lokalnim izborima onda sam tu 50/50. Zavisno od godine itd. Vjerujem da bi Obama bio bolji za naredne 4 godine, ja sam glasao za njega 2008 da sam kojim zakonom mogao da ga skinem referendunom 2010 ja bi to rado uradio. Fino govori, ali zadnje 4 godine nije se borio za svoje ideale sa republikancima i zato mi se ne svidja. Istina dobili smo kakvo takvo bolje zdrastveno osigurnje, zvezao je masnu kreditnim kucama, pokusava smanjiti dug studentima itd. Nikada prije nisam usao u izbore gdje sam razmisljao izmedju dva sejtana izeberi onoga koji je kobiva malo bolji. I zato mi je svejedno ko ce uzeti i volio bi vidjeti sta bi to Romney uradio. Ne nadam se nicemu dobrom, ali ako ce vec biti lose da vidimo dokle moze on dogurati. Nijedan od njih dvojice nije dobio moj glas, ali posto zivim u drzavi gdje se vec zna da ce biti plava a ne crvena onda to i nije ni bitno.

Neka Romneya pa da sa njim zaplesemo kolo, plesao sam i sa Obamom ali sam izasao iz kola prije 2 godine.
karanana

#7181 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by karanana »

kad su ovi izbori? sutra ili u srijedu?
mada koliko sam cuo vec je mozda i pola raje glasalo. vise ni nema nekog fiksnog datuma.
bonkla

#7182 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by bonkla »

Ko god da pobjedi Ron Paul je i dalje najbolji :D
Avetinho

#7184 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Avetinho »

occupylove wrote:Obama . Obama !
izmedju dva tumora izaberi bolji ? brza smrt i nemilosrdna ili polagana uz tapsanje po ramenu ?
tesko pitanje ili kao sto mnogi tvrde ;
ako Romni bude izabran ? ubit ce nas cekicem direkt u glavu
A ako bude izabran Obama ? odvaliti ce nas istim cekicem ali umotanim u pamuk , da manje boli
pa ?
imas vise sanse ( 2-5 %) da prezivis Obamu nego Romnija
kao osudjenik na smrtnu kaznu
birajte Obamu , ako ste sadomazohisti :skoljka:
a Romnija ako ste manijaci i pshihopate u rangu Karadzica i Mladica
a sto se tice gradjanskih prava ( i ratnih zlocina , tacnije; vojnih intervencija i slicno )
Obama je gori od Busha , ili jednak ;
http://www.guardian.co.uk/commentisfree ... CMP=twt_gu
Pa ti si neki dan sadomazohisticki pozivao da se glasa za Obamu.
Yebo lud zbunjenog u vas.
Zavatoni

#7185 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Zavatoni »

Jack Be Nimble

#7186 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Jack Be Nimble »

karanana wrote:kad su ovi izbori? sutra ili u srijedu?
mada koliko sam cuo vec je mozda i pola raje glasalo. vise ni nema nekog fiksnog datuma.

Prvi utorak u Novembru.
Koolin1

#7187 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Koolin1 »

Ovaj Romney je budala velika, svako ko vjeruje da je Isus posjecivao USA bi trebao biti ismijan a ne da se bori za predsjednika...
Avetinho

#7188 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Avetinho »

Jack Be Nimble wrote:
karanana wrote:kad su ovi izbori? sutra ili u srijedu?

Prvi utorak u Novembru.
Preciznije: Utorak iza prvog ponedjeljka u Novembru.
harač

#7189 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by harač »

Koolin1 wrote:Ovaj Romney je budala velika, svako ko vjeruje da je Isus posjecivao USA bi trebao biti ismijan a ne da se bori za predsjednika...
odnosno, u isusa i co. općenito :D
jefferson

#7190 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Koolin1 wrote:Ovaj Romney je budala velika, svako ko vjeruje da je Isus posjecivao USA bi trebao biti ismijan a ne da se bori za predsjednika...
Jarane, to se u SAD zove Bible belt i vecina tih ljudi vjeruje da je zemlja nastala prije 6000 godina i da su fosili dinosaursa djelo djavola!
Evo ja ti sad u svojoj kancelariji mogu naci 10 njih koji ce se dobro zamisliti nad onim sto si ti rekao.
SAD jedino sto drzi na pravcu su kalifornija, oregon, washington (drzava), Illinois, Michigan, Minnesota, Pennsylvania, New Jersey i drzave new englanda.
Ovo ostalo je od zla oca od gore matere.
cindrlimindrli

#7191 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by cindrlimindrli »

Meni je veca misterija kako ubijedi nekoga bez zdravstvenog osiguranja da glasa za njega a sve sa devizom da ce prva
stvar na njegovom dnevnom redu biti ukidanje osiguranja kojeg je Obama isposlovao?
Znaci, nemas osiguranja, lik se polomi da te osigura i dodje drugi koji ti obeca da ce ti to ukinuti i ti kazes yeesss!!!!
Haj` ti budi pametan :lol:
hrastov žižak

#7192 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by hrastov žižak »

Fakat, koje budale iz srednje klase glasaju za njega?
cindrlimindrli

#7193 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by cindrlimindrli »

hrastov žižak wrote:Fakat, koje budale iz srednje klase glasaju za njega?
Tesko je objasniti taj mentalitet, meni ni danas nije jasno cime se oni udaraju. Nedavno sam imao raspravu sa likom
koji je satro veliki vjernik. Kad smo dosli do "Do not kill" dijela, frajer ni pet ni sest kaze kako je to neki papa nekad
davno promijenio a da je original " Do not murder", sto ce reci "kill" je ok. A decko je kao zavrsio nekakav qrcev
college, sad zamisli kakvi su nepismeni. :lol:
Gotovo svi su nafurani da ce ih Obama razoruzati, uzece im njihove jebene guns, a likovi pam u kuci imaju. :lol:
Avetinho

#7194 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Avetinho »

(1) Otvoreni i latentni rasisti
(2) Socijalni konzervativci (pitanje abortusa, prava zena, manjina)
(3) Iskreno zabrinuti za drzavni dug
(4) Lako povodljivi
(5) malo bogatiji koji bi zeljeli placati manju taksu, ne bi li postali jos malo bogatiji
(6) evandjelisti

To ti je to otprilike.
Last edited by Avetinho on 06/11/2012 17:04, edited 1 time in total.
madner

#7195 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by madner »

Ima li gdje normalnih bijelaca? :D
hrastov žižak

#7196 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by hrastov žižak »

Ja Sam Odavle wrote:
(1) Otvoreni i latentni rasisti
(2) Socijalni konzervativci (pitanje abortusa, prava zena, manjina)
(3) Iskreno zabrinuti za drzavni dug
(4) Lako povodljivi
(5) malo bogatiji koji bi zeljeli placati manju taksu, ne bi li postali jos malo bogatiji

To ti je to otprilike.
pa da, tako sam i mislio. više sam se onako "retorički" čudio.
jefferson

#7197 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jefferson »

Ma pazi to ti je psihologija ljudi, niko nece da ceka rjesenja 4 ili 6 godina. Ljudi traze rjesenja odmah!
Jbg, Hitler nije bio diktator, on je postao kancelar na demokratskim izborima jer je ponudio "najbrze" rjesenje ljudima i "jednostavno" rjesenje.
Romney nudi jednostavno rjesenje koje prosjecni stanovnik ruralnog Ohia ili Iowe razumije, a to je da ce smanjiti taxe i da ce to povecati ekonomsku aktivnost. Zavrsena prica.
Obama zato nije ni mogao da prica o svojim uspjesima jer tog ruralca ne interesuje to sto ce 2014 zdravstvena reforma krenuti punim plucima, a mozda ni nece. Pazi, SAD kao i svaka zemlja ima sebi svojstvenu politicku kulturu. Ljudi ovdje nece uplitanje vlade u njihove zivote, cijela prica u SAD je o tome, tj. koliko federalna vlada ima ovlasti.
Mnogi se slazu sa reformom zdravstvenog osiguranja, ali nece da je podrze jer misle da je protivustavno da vlada tebi kaze da moras imati zdravstveno osiguranje. Cijela prica u SAD i jeste sto su ljudi daleko vise nezavisni nego npr. u evropi a pogotovo u aziji gdje je izrazeniji kolektivisticki duh.
Stoga, taj ruralac nece veliko uplitanje vlade, ali hoce posao, sad odmah!
Njega ne interesuje zdravstveno osiguranje, njega ne interesuje cinjenica da se ekonomija SAD mjenja i da je teska industrija proslost, njega ne interesuje da mora ponovo u skolu da bi dobio neki posao, tj. da se mor aprekvalifikovati, on hoce posao!
E sad, takvih ljudi je brdo, i to su te konzervativne drzave, dok balans drze drzave kao kalifornija, NY, i slicno.
Florida je jedinstvena jer imas taj juzni dio, Miami i sl koji je liberalan, a onda imas ovaj unutrasnji dio, Tampa kao i dio ispod Georgije i Alabama koji su gori od najgorih djelova Alabame (to su oni sto sa zmijama plesu u crkvama i sl). Oni glasaju za Romney-ja samo zbog toga sto je bjel, nista drugo.
Onda, dolazimo sad do toga da republikanci u sustine ne vole Romney-ja, jer je iz Bostona, umjeren (ovo je sad on kao posto konzervativan da bi ove ludjake privolio da glasaju za njega) ali je bjel. I to je vazno.
Medjutim, istorija nije na strani ove republikanske stranke.
Ako izgube izbore, a mislim da hoce, ko zna, bit ce rat u partiji. Oni se moraju mjenjat, jer amerika sve vise postaje ni bjela ni crna ni zuta, nego nesto izmedju!
Ti imas ludjaka u republikanskoj partiji kao sto ej Tod Akin koji kaze da: nasilno silovanje. kao silovanje je OK, ali nasilno silovanje nije. Imas Richard Murdocha koji kaze da je bog zelio silovanje pa zena ne treba abortirati itd, itd. Znaci u zemlji u kojoj su zene 51% stanovnistva, i koje uvijek glasaju vise od muskaraca, takva retorika nema buducnost i danas bi se moglo to konacno slomiti, ili mozda ce zivjeti jos jedan izborni ciklus ako Romney pobjedi, ali to je to. Sada gledas ustvari umiranje Bushove radikalne republikanske partije, jer Romney je ustvari nuzno zlo za republikance a ne njihov prvi izbor, a mozda i to ne bude dovoljno.
Sto se tice vanjske politike, to u SAD igra ulogu samo ako je ekonomija strasno jaka pa ljudi traze druge probleme. Sada, nigdje veze.
nOrMaLaC

#7198 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by nOrMaLaC »

Šta mislite ko dobija izbore u Alabami Misisipiju Oklahomi i Luizijani?
:D
cindrlimindrli

#7199 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by cindrlimindrli »

nOrMaLaC wrote:Šta mislite ko dobija izbore u Alabami Misisipiju Oklahomi i Luizijani?
:D

Evo ga :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7200 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by PipiDugaDevetka »

Interesantno u Californiji glasaju istovremeno i na referendumu o tome da li će biti OBAVEZNO označavanje GMO hrane.
Želim im svaku sreću sa NON-GMO hranom i Obamom.
Post Reply