Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

xoklix

#7176 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by xoklix »

ChatGPT:

"Naknade za rad nedjeljom:

Porezno oslobođenje: dodaci za rad nedjeljom do 50% osnovne satnice mogu biti oslobođeni od poreza i doprinosa, ako se ispunjavaju određeni uslovi.

Uslovi oslobađanja: rad mora biti obavljen zaista u nedjelju (od 0:00 do 24:00), i mora biti u skladu s dozvoljenim izuzecima iz Zakona o radnom vremenu (Arbeitszeitgesetz).

Ako je rad nedjeljom kompenzovan slobodnim danom: tada se najčešće ne isplaćuje dodatak.

Zakonska osnova:

Arbeitszeitgesetz (ArbZG) §10 i §11 regulišu izuzetke i obavezu kompenzacije slobodnim danima."

Dakle, samo dodatak je oslobođen poreza i doprinosa dok osnovica nije.
zubi

#7177 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Cherry-Cherry wrote: 15/05/2025 11:14
zubi wrote: 15/05/2025 11:02
Cherry-Cherry wrote: 15/05/2025 10:57

Znači, ništa izlet na planini sa porodicom i razdragani osmijesi djece na nedjeljnom ručku. Samo novac.

Eno ispade sad, svi su govorili o novcu, niko nije porodicu spominjao. :mrgreen:
Haj ne lupaj.

Uvijek ce biti neko ko ce htjeti da zaradi, a nekome nema tih para koje mogu ponuditi a da se odrekne svoje slobodne nedelje. To ti je toliko tesko da skontas??
Ti lupaš.

Pričali ste ovdje ublehe o izletu sa porodicom i prosipali jeftinu patetiku, sada odjednom ako se plati duplo može.
Aha. To su ovi sto nema tih para da bi dali svoju slobodnu nedelju da provedu sa porodicom i idu na izlete.

Uvijek imas ovih drugih koji bi para, e sad ce to moci da zarade. Svi sretni.

Tebi fakat tesko to da vidis??

Tuga.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7178 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Fazon je u tome da biras hoces li na planinu ili pare.
A ne da nemas izbora.

Ne razumije to neko ko nikad nije radio vikende, ko se rodio u gradu u kojem ima sve na dohvat ruke, pa i posao koji mu je neko sredio.

Sta ga briga.
laik1981

#7179 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by laik1981 »

drug_profi wrote: 15/05/2025 09:22
laik1981 wrote: 15/05/2025 08:30 U sustini 100KM dnevnica nedjeljom. I nije neka kradja. Nelose rjesenje.
Nije dnevnica 100. Vec bi 100 bio dodatak na standardnu dnevnicu (ako je plata recimo 1000).
Znaci 25 radnih dana, 40 maraka dnevnica plus 100 dodatak za nedelju.

Jarane mogu li i ja upast?
Normala dnevnica ako se bude postovalo. Hoce li "drzava" i tu dodatnu stoju oporezovati :D
laik1981

#7180 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by laik1981 »

konektovan wrote: 15/05/2025 10:02
_BataZiv_0809 wrote: 15/05/2025 09:42
konektovan wrote: 15/05/2025 09:41 Malo je 18 nedelja...
Ti i visnjica ste mi glavna briga brt :kiss: :lol:
Nadolazite i vi pomalo, drago mi je..sad su vam radne nedelje prihvatljivije kad su dnevnice vece. :lol:
Znaci, samo lova je glavna. :mrgreen:
U sustini opet treba ostaviti prostor da radnik moze birati zeli li raditi tu nedelju ili ne.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#7181 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

laik1981 wrote: 15/05/2025 12:19
konektovan wrote: 15/05/2025 10:02
_BataZiv_0809 wrote: 15/05/2025 09:42

Ti i visnjica ste mi glavna briga brt :kiss: :lol:
Nadolazite i vi pomalo, drago mi je..sad su vam radne nedelje prihvatljivije kad su dnevnice vece. :lol:
Znaci, samo lova je glavna. :mrgreen:
U sustini opet treba ostaviti prostor da radnik moze birati zeli li raditi tu nedelju ili ne.
Tako bi trebalo da bude....
drug_profi

#7182 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

zubi wrote: 15/05/2025 10:06 Kome to nije bilo prihvatljivo??
Bukvalno svo vrijeme govorimo samo to, a vi bukvalno svo vrijeme protiv, bez obzira na to.
zubi

#7183 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

drug_profi wrote: 15/05/2025 12:30
Bukvalno svo vrijeme govorimo samo to, a vi bukvalno svo vrijeme protiv, bez obzira na to.
Ozbiljno??

Mi cijelo vrijeme branimo zakon jer je to dobar zakon? Niko nikad nista drugo spomenuo nije?
zubi wrote: 18/04/2025 16:38 Naravno. Ovdje pisu ljudi koji su bijesni jer im je uskracen shopping nedjeljom, kratko i jasno.

Da je zakon dobar, nije. Da ce se promjeniti po ugledu na Hrvatsku, hoce vjerovatno.

Nema covjeka koji ne misli da je puno bolje bilo da su natjerali poslodavci da strogo vode racuna o radnom vremenu radnika, placanju prekovremenog rada, placanju vece dnevnice vikendom, to su sve logicne stvari, ali jbg, znamo gdje zivimo i kako je to bilo zadnjih 30 godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7184 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Bukvalno zubi nije tako govorila
drug_profi

#7185 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 15/05/2025 12:51
Bukvalno zubi nije tako govorila
Izvinjavam se ako Zubi nije ta, ali je većina spominjala samo neradnu nedelju po svaku cijenu.
Ignorisala pravo na rad, prijedloge o većim dnevnicama i sve što je zapravo prava zaštita interesa radnika (i poslodavca).
Jer u ovom se društvu zaboravlja da su radnici i poslodavac u stvari partneri u poslu. Moraju oba biti zadovoljni da bi posao funkcionisao dobro.
Cherry-Cherry

#7186 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Upravo tako, možda nije Zubi konkretno to govorila, ali jesu drugi. Sad se svi prave ludi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7187 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Cherry-Cherry wrote: 15/05/2025 14:05 Upravo tako, možda nije Zubi konkretno to govorila, ali jesu drugi. Sad se svi prave ludi.
Imena imena
ReymondReddington

#7188 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

Iz poudanih izvora nedjeljom ce raditi samo oni koji nemaju porodicu. Ovi sto imaju odmaraju.
zippoo87

#7189 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Bilo bi dobro da se mogu svi radnici natjerati da par mjeseci rade i subotom i nedjeljom,cisto da steknu dojam sta je to i kako je to kada osjetis na vlastitoj kozi. A onda da se kreiraju zakonska rjesenja koja su vecini prihvatljiva.

Ovako imamo na jednoj strani ove uhljebe i sa kupljenim poslovima,koji svaki vikend (ne nedjelju,nego dva dana) odmaraju,koji uvezuju praznike i vikend i putuju,kojima je dosadno vikendom pa landaraju po cijeli dan po trznim centrima,sa kafe na kafu,jer to je sloj drustva koji nema nikakvih drugih zanimanja,hobija...nego samo sa kafe na kafu i ovo su pretezno zenske osobe a na drugoj strani imamo ljude koji rade svaku suboti a nekada i nedjelju i koji ne mogu nista da isplaniraju,nigdje da otputuju ili odu,jer ih svaki vikend ceka posao. Ako dobiju 1 dan za praznik,nogom se nabiju...posebno se to odnosilo prije ovih zabrana rada nedjeljom,gdje su trzni centri radili 264 dana u godini i jedini dan kada nisu radili je 1.1.
Ali to nemaju pojma ovi seratori sto samo gledaju svoje dupe i koji pisu "pa sto i drugi radnici ne promijene posao"...ili prevedeno na njihov jezik, "ko i vama brani da kupite posao,kao i mi sto smo,preko stranke ili guzice" :lol:

Brani nam obraz,cast,obrazovanje,moral...nismo svi doslje i seljadija koja se samo lakta...ima jos normalnog i casnog naroda u BiH,iako postaju manjina pored ovih dosljaka i goFana.
drug_profi

#7190 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 15/05/2025 14:07
Cherry-Cherry wrote: 15/05/2025 14:05 Upravo tako, možda nije Zubi konkretno to govorila, ali jesu drugi. Sad se svi prave ludi.
Imena imena
Evo zipo se javio prvi. Ima i onaj worm.
Jedino oni misle da niko nikad nije vikendom radio osim njih.
Ljudi rade nedlejiom pa su ponedeljkom slobodni ili utorkom, nebitno. Imaju dan odmora.
Sto je nedelja bitna, Otic u crkvu?
Jel bitnije mozda zaradit?
Evo ako ce dnevnica biti tako masna nedeljom ja se javljam da radim bilo sta.
zippoo87

#7191 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Vi sto ovdje serete 6 mjeseci o neradnoj nedjelji NE RADITE nedjeljom. Tacka.

Sve ostalo je obicna vasa frustracija.

Dakle,da ponovimo gradivo.

Radnici u trgovinama godinama trazili neradni nedjelju,sindikat tih istih radnika to trazio i potrefio se trenutak da je to odgovaralo i poslodavcima ...Vlada i ministar kao posrednici i zakonodavci,napravili zakon,koji je evo sada u primjeni.
Radnici u trgovinama svi sretni i ne zele da ponovo rade nedjeljom.

Koji K vama u ovome nije jasno i zasto se vi bunite?
Krivo vam sto su se radnici udruzili u izborili za sebe?
Cemu dereka ovolika uopste o tom jebenom neradnom danu?
Slusamo vas 5-10 ovdje 6 mjeseci,sve isti postovi...vrtite praznu plocu od 11. mjeseca 2024. jos niste stali.
Jbte nedjelja i trzni centar,promijenite malo navike,rutinu,zainteresuj se za nesto trece,peto...a ne cijeli zivot lindohaniti po radnjama,kao da od toga zivot zavisi.

Jbte evo 6 mjeseci meni nijednom nije drama bila oko tog neradnog dana,niti sam ijednom isao u Rs da kupujem nesto...imam 6 dana da kupim sve sto mi treba,ako zafali pivo,ima benzinska.
k4mi

#7192 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

zippoo87 wrote: 16/05/2025 01:37 Vi sto ovdje serete 6 mjeseci o neradnoj nedjelji NE RADITE nedjeljom. Tacka.

Radnici u trgovinama godinama trazili neradni nedjelju,sindikat tih istih radnika to trazio i potrefio se trenutak da je to odgovaralo i poslodavcima ...Vlada i ministar kao posrednici i zakonodavci,napravili zakon,koji je evo sada u primjeni.

Slusamo vas 5-10 ovdje 6 mjeseci,sve isti postovi...vrtite praznu plocu od 11. mjeseca 2024. jos niste stali.
Jbte nedjelja i trzni centar,promijenite malo navike,rutinu,zainteresuj se za nesto trece,peto...a ne cijeli zivot lindohaniti po radnjama,kao da od toga zivot zavisi.

Jbte evo 6 mjeseci meni nijednom nije drama bila oko tog neradnog dana,niti sam ijednom isao u Rs da kupujem nesto...imam 6 dana da kupim sve sto mi treba,ako zafali pivo,ima benzinska.
mene licno uopste ne dotice neradna nedjelja kao takva, ne idem u kupovinu vikendom uopste, niti sam prije isao. Moguce da ima neke posljedice za turisticku sezonu ali ne bavim se time pa ne bih da nagadjam.

Problem mi je sto ako ja sutra hocu sam da nesto prodajem, i mogu najvise zaraditi vikendom, meni je to sada zabranjeno. Dakle hocu sam licno, necu nikoga maltetirati, zabranjeno mi je.

Zasto mi je takva perspektiva? U zadnjih par godina kroz mnoge programe sam sreo samostalne poduzetnike, ljude koji nesto pokrenu mimo svog posla da bi mogli finansirati kupovnu stana, normalniji zivot i sl. Naravno ne dotice ovo svakog od njih, ima tu i usluzne i proizvodne djetatnosti ali ima i trgovacke.

Na takve ljude je vlada zaboravila i kada su ovu pomoc isplacivali zato sto samostalni obrtnici mogu sebi novac isplacivati samo kroz dobit pa tako ako ostvare profit 600KM mjesecno to je vec preko 6500 na godisnjem nivou i ne mogu dobiti pomoc od vlade.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7193 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 16/05/2025 01:29
Imena imena
Ljudi rade nedlejiom pa su ponedeljkom slobodni ili utorkom, nebitno. Imaju dan odmora.
Jel bitnije mozda zaradit?
Evo ako ce dnevnica biti tako masna nedeljom ja se javljam da radim bilo sta.
Sto je nedjelja bitna pitas? Zato sto nije isto raditi kad vecina odmara ili odmarati kad vecina radi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#7194 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Velkoski »

zadnjih deset godina radim i subotu i nedjelju, u 95% slučajeva, i dao bih bubreg da ne radim svaki vikend kad i svi ostali normalni ne rade

jes, jes, sam sAm bir'o, znam, ali ovo je čisto da razumijete ostale ljude koji robuju vikendom
Laplace

#7195 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

k4mi wrote: 16/05/2025 06:56
zippoo87 wrote: 16/05/2025 01:37 Vi sto ovdje serete 6 mjeseci o neradnoj nedjelji NE RADITE nedjeljom. Tacka.

mene licno uopste ne dotice neradna nedjelja kao takva, ne idem u kupovinu vikendom uopste, niti sam prije isao. Moguce da ima neke posljedice za turisticku sezonu ali ne bavim se time pa ne bih da nagadjam.

Problem mi je sto ako ja sutra hocu sam da nesto prodajem, i mogu najvise zaraditi vikendom, meni je to sada zabranjeno. Dakle hocu sam licno, necu nikoga maltetirati, zabranjeno mi je.

Zasto mi je takva perspektiva? U zadnjih par godina kroz mnoge programe sam sreo samostalne poduzetnike, ljude koji nesto pokrenu mimo svog posla da bi mogli finansirati kupovnu stana, normalniji zivot i sl. Naravno ne dotice ovo svakog od njih, ima tu i usluzne i proizvodne djetatnosti ali ima i trgovacke.

Na takve ljude je vlada zaboravila i kada su ovu pomoc isplacivali zato sto samostalni obrtnici mogu sebi novac isplacivati samo kroz dobit pa tako ako ostvare profit 600KM mjesecno to je vec preko 6500 na godisnjem nivou i ne mogu dobiti pomoc od vlade.
Već sam pisao: u blizini čovjek drži malu trgovinu, on je vlasnik i jedini radnik, i više puta je kažnjavan zbog rada nedjeljom (priajvljivali ga oni koji kukaju kako se nema gdje šta kupiti nedjeljom).
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7196 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Imena imena
Osim tog famoznog prepadanja nepismenog naroda sa "otic u crkvu", jesi li pomislio na primjer da je slobodna nedjelja bitna jer ne rade skole i vrtici npr? Jer su svi drustveni dogadjaju u 90% slucajeva organizovani vikendom? Sport, koncerti? Ma jok, iskljuci mozak i udri po teorijama zavjere "tjeraju nas u crkvu"..

PS jos danas i sutra imate vremena da se obezbijedite za nedjelju. Spremate li se?
kakabanja213

#7197 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakabanja213 »

izvrsni direktor wrote: 16/05/2025 07:45

Imena imena
Osim tog famoznog prepadanja nepismenog naroda sa "otic u crkvu", jesi li pomislio na primjer da je slobodna nedjelja bitna jer ne rade skole i vrtici npr? Jer su svi drustveni dogadjaju u 90% slucajeva organizovani vikendom? Sport, koncerti? Ma jok, iskljuci mozak i udri po teorijama zavjere "tjeraju nas u crkvu"..

PS jos danas i sutra imate vremena da se obezbijedite za nedjelju. Spremate li se?
Znaci, po tebi, radni dani su prilagodjeni tome sto se 90% drustvenih dogadjaja organizuje vikendom i zato su vikendi slobodni dani. Koliko li si ti lekcija u skoli preskocio?
DebelinJoe

#7198 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... ima/219388

Kakav kreten od čovjeka...Prava mala provincijska komunjara. Gledaj ti šta lik poručuje: Profit nekakav vlastiti ostvarujete, sram vas bilo, kako se usuđujete, u paklu ćete gorjeti, o grešnici

Znam da je prestaje logika gdje počinje Bosna, ali da li je logično da ministar trgovinu napada ljude jer žele da ostvare profit?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7199 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

kakabanja213 wrote: 16/05/2025 07:50
izvrsni direktor wrote: 16/05/2025 07:45

Znaci, po tebi, radni dani su prilagodjeni tome sto se 90% drustvenih dogadjaja organizuje vikendom i zato su vikendi slobodni dani. Koliko li si ti lekcija u skoli preskocio?
Preskocio sam samo onu lekciju u skoli gdje se uci da je nedjeljak rezervisana za odlazak u shopping
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7200 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Ma rade kako ne rade ?

I sad su opet sretni jer im je "OMOGUĆENO PRAVO NA RAD" , a biti će "dodatno plaćeni".

Ma milina :srce:
Locked