postao problem reci rodjen u sarajevu, prije 95., da se ko ne uvrijedi ...
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- uglavnomja
#7176 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
teze su obrnute, nije situacija da migranti smetaju domacim, nego domaci smetaju migrantima
... usudjuju se reci da im i dedo ima rodni list, da su odrasli u drugom okruzenju, da ne shvataju neke stvari koje su donesene u grad, kao sto ni migranti ne shvataju njih i njihovo odrastanje ... sto slusaju neku drugu muziku, sto imaju drugi mentalitet ...
- piupiu
#7177 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Quoi??insomnia78 wrote:Sve balije pokradose?
- piupiu
#7178 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Selo-grad je kod nas toliko ozbiljan problem da su strani antropolozi počeli o tome pisati sa zanimanjem.Connaisseur Karlin wrote:opet problem selo grad![]()
vecina generacija sa sela su dolazile u gradove tokom razvoja Juge 40 50 i 60 godina intenzivno,, znaci, veliki dio gradkse raje je imao nekoga na selu ,nenu, didu, djeda baku , nonu dida i ostalu rodbinu, pa vecina je vikendima islo na selo u posjetu rodbini i da se opsrksbe sa prehrambenim namirnicama ; Ja ne znam sto je problem imati nekog sa selaDa li moze netko rijesiti doticnu misteriju
- Connaisseur Karlin
#7179 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nisam vijdel, budemprocitalaOmmadawn wrote:Pa fino ti Fudo objasnio nekoliko postova ranije.Connaisseur Karlin wrote:opet problem selo grad![]()
vecina generacija sa sela su dolazile u gradove tokom razvoja Juge 40 50 i 60 godina intenzivno,, znaci, veliki dio gradkse raje je imao nekoga na selu ,nenu, didu, djeda baku , nonu dida i ostalu rodbinu, pa vecina je vikendima islo na selo u posjetu rodbini i da se opsrksbe sa prehrambenim namirnicama ; Ja ne znam sto je problem imati nekog sa selaDa li moze netko rijesiti doticnu misteriju
Kompleksi u pitanju.
Juga , psolije rata je imala vise stanovnika na selu, umjesto u gradu, i poptuno je logicno da se razvojem drzave i sirenjem industrije poveclaa potreba za visim brojem stanovnika u gradu ; drugo, povijesna demografija stanovnika u gradovima je dokaz kako i koliko je stanovnika doslo iz pojedinih dijelova drzave/republika; trece, postojale su regije u republikma koje su bile poznate po iseljeanju stanovnika u gradove
Sarajevo ima jako puno, porijeklom, hercegovaca, crnogoraca i istcne bosne ( imam prijatelje iz sve tri katergorije ) a koji su rodjeni i odrasli kao drua ili treca generacija u gradu
- insomnia78
#7180 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kad vec stajes u neciju odbranu barem procitaj sta je napis’o u originalupiupiu wrote:Quoi??insomnia78 wrote:Sve balije pokradose?
- insomnia78
#7181 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A krade se svudje. Krade se i u EU itekako. Bakar, mesing, aluminijum i sve sto se moRe “udati”. Ekipa skida auspuhe radi par grama plemenitih metala u njima
- piupiu
#7182 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tačno. Ova ratna 'rotacija' stanovništva u Bosni je tektonski poremećaj za čitavo društvo. Svaki drugi čovjek ne živi tamo odakle je. Tako i kod nas, možda ima 20-ak posto predratnog stanovništva... nikako ne mogu naći neke smislene podatke o tome.uglavnomja wrote:teze su obrnute, nije situacija da migranti smetaju domacim, nego domaci smetaju migrantima... usudjuju se reci da im i dedo ima rodni list, da su odrasli u drugom okruzenju, da ne shvataju neke stvari koje su donesene u grad, kao sto ni migranti ne shvataju njih i njihovo odrastanje ... sto slusaju neku drugu muziku, sto imaju drugi mentalitet ...
- Connaisseur Karlin
#7183 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu , nevjerovatnopiupiu wrote:Selo-grad je kod nas toliko ozbiljan problem da su strani antropolozi počeli o tome pisati sa zanimanjem.Connaisseur Karlin wrote:opet problem selo grad![]()
ja sma kao djete isla na jedno od sela , mamini i tatini priajtleji imali viekdncu, uf, sto sma pojela domaceg meda i malina , i isit bracni par bio iz istog sela, ali su u gradu imali kucu u cnetru grada i bili doktori u gradkosj bolnici, i nikad mi nije palo na pamet da su obicni seljaci koji su se docepali sa sela
meni, kao djetetu iz grada su posejte selima bile predivna avantura
danas znam imigranet iz BiH sa sela
- Edin H.
#7184 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Connaisseur Karlin wrote:bas me briga sto nisu svi iz grada
- Connaisseur Karlin
#7185 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiupiupiu wrote:Tačno. Ova ratna 'rotacija' stanovništva u Bosni je tektonski poremećaj za čitavo društvo. Svaki drugi čovjek ne živi tamo odakle je. Tako i kod nas, možda ima 20-ak posto predratnog stanovništva... nikako ne mogu naći neke smislene podatke o tome.uglavnomja wrote:teze su obrnute, nije situacija da migranti smetaju domacim, nego domaci smetaju migrantima... usudjuju se reci da im i dedo ima rodni list, da su odrasli u drugom okruzenju, da ne shvataju neke stvari koje su donesene u grad, kao sto ni migranti ne shvataju njih i njihovo odrastanje ... sto slusaju neku drugu muziku, sto imaju drugi mentalitet ...
- MarlboroGold
#7186 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Oni koji se stide svog porijekla imaju kompleks male sredine. Misle da ako se prilagode gradskoj raji da će ujedno postati prihvaćeniji, dok se istovremeno srame svog porijekla ne razmišljajući da upravo zbog toga na sebe navlače prezir te iste okoline. To se itekako da primjetiti na mnogim osobama - ono kad nazor nešto pokušavaš.Connaisseur Karlin wrote: Nitko se od njih ne stiti dvog porijekla i meni je inace nerazumljivo da se ljudi stide svog porijekla
-
radostan dan
#7187 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kako se diskusija elegantno razvodni, i umjesto rasprave o idejama, stavovima...svuče se na odnos selo-grad, dođoši-domicilni, rodni listovi...
- Connaisseur Karlin
#7188 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ne sokiraj se, vec mi daj pusicuEdin H. wrote:Connaisseur Karlin wrote:bas me briga sto nisu svi iz grada
- Connaisseur Karlin
#7189 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
MarlboroGold wrote:Oni koji se stide svog porijekla imaju kompleks male sredine. Misle da ako se prilagode gradskoj raji da će ujedno postati prihvaćeniji, dok se istovremeno srame svog porijekla ne razmišljajući da upravo zbog toga na sebe navlače prezir te iste okoline. To se itekako da primjetiti na mnogim osobama - ono kad nazor nešto pokušavaš.Connaisseur Karlin wrote: Nitko se od njih ne stiti dvog porijekla i meni je inace nerazumljivo da se ljudi stide svog porijekla
- Connaisseur Karlin
#7190 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
mda, da se ne lazemo, ovo je balkanski sindorm ,a kojii je postojao u doba Jugeradostan dan wrote:kako se diskusija elegantno razvodni, i umjesto rasprave o idejama, stavovima...svuče se na odnos selo-grad, dođoši-domicilni, rodni listovi...
-
Fudo387
#7191 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Odes u Norvesku i zalis se na doslje u Sarajevu.uglavnomja wrote:teze su obrnute, nije situacija da migranti smetaju domacim, nego domaci smetaju migrantima... usudjuju se reci da im i dedo ima rodni list, da su odrasli u drugom okruzenju, da ne shvataju neke stvari koje su donesene u grad, kao sto ni migranti ne shvataju njih i njihovo odrastanje ... sto slusaju neku drugu muziku, sto imaju drugi mentalitet ...
Zemljo indijo...
- piupiu
#7192 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Forum k'o forum. Sve ovo o čemu pričamo glede percepcije Jugoslavije ima puno veze sa ovom raspravom o sukobu na liniji centar-periferija. Bar ja tako mislim. O čemu se raspravljalo, da se vratimo na temu?radostan dan wrote:kako se diskusija elegantno razvodni, i umjesto rasprave o idejama, stavovima...svuče se na odnos selo-grad, dođoši-domicilni, rodni listovi...
- piupiu
#7193 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
John Cleese wrote:Uh... Ti su najgoripiupiu wrote: ...iz Pazarića.![]()
- Connaisseur Karlin
#7194 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ovo puno fourmasha prakticira, nek' si rek'o FudonjaFudo387 wrote:
Odes u Norvesku i zalis se na doslje u Sarajevu.
Zemljo indijo...
- MarlboroGold
#7195 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima itekako - barem za Tuzlu. Građani koji su doživili vrijeme juge uglavnom su tad i još uvijek pljuju po onima iz periferije. Seljaci ovakvi i onakvi, došli sa opancima, smrde na 100 metara, čim ih spoznamo zajebavamo i tabamo ih itd.piupiu wrote: Forum k'o forum. Sve ovo o čemu pričamo glede percepcije Jugoslavije ima puno veze sa ovom raspravom o sukobu na liniji centar-periferija. Bar ja tako mislim.
Za jugu su inače bili građani, dok su protiv juge uglavnom bili ljudi iz sela. Ljudi iz sela uglavnom nisu bili pristalice komunističke partije, a što je još više otežavalo život i gradilo averziju prema tadašnjem sistemu. To ono tipa nismo mogli doći do dobrog posla, jedva se zarađivalo, ismijavali su nas jer smo vjernici i slično. Van Tuzle su uglavnom bile rudarske porodice. Zarađivalo se, ali se nije ni imalo dovoljno.
-
detroit-mercy
#7196 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Foca je u drugom svjetskom ratu debelo najebala od cetnika, citave porodice su nestale, onda se taman rat zavrsio ljudi dosli na svoje rane se zalijecile, dodje drugi rat i hajd opet najebi, ostani bez igdje icega i jos pride gledaj kako su oni koji su krivi za sve to sad odjednom nacionalni heroji. Eto setkaj ti sebe i svoje dijete ispod murala djeneralu i drugim herojima. Mozda je ljudima dosta novih pocestaka svakih 30-40 godina, mozda neko nece vise da stavlja svoju djecu na pladanj da bi se FGR rahat raspistoljila i zapitkivala ko na ovo zavadiDozer wrote:Pogresno. Ja sam samo Bosanac. Ni Bosnjak, ni Hrvat, ni Sbin. Nisam antiustavno "konstitutivan". Kako bi se ovo primijenilo na mene...?SaraFina wrote:Ovo namjerno pogrešno tumačenje FGR je poput HDZ-OVSKE spike o ugrozbi vas HR puka.animals wrote:Meni je ovdje sve jasno..
oni koji su stariji idealiziraju Jugoslaviju, jer je to bila njihova mladost..
ne zal za Jugoslavijom, vec za svojom mladoscu..
ali fgr, ima rijec...
Služi za zbijanje redova prvenstveno, te uzdizanje iznad običnih smrtnika. Nažalost zamke su neizbježne zdravorazumske.. Ne možeš biti i dominantan kao bosanska populacija i potomak visokoobrazovanih Sarajlija i ugrožen istodobno. Na kraju glumiš kosmopolitski pristup životu a smetaju ti "fočanske noći" tj obilježavanje jednog dijela bošnjačke prognane populacije ( običaji i kultura njihovog kraja) u Sarajevu.
Laički onako
Btw, svi ti focaci su dobili nazad svoju imovinu, zar ne? Kao i svi ostali koji su izbjegli. Koliko ih se, bilo gdje, vratilo u i na svoje iz Sarajeva?
- supercali
#7197 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zasto su onda prihvatali donacije za povratnike ako nece da setaju pored djenerala?
Malo licemjerno zar ne?
Malo licemjerno zar ne?
-
julisiz es grant
#7198 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali zanimljivo je i gledanje FGR da se jednostavno vratiti, sve i da zanemarimo praktične razloge (škola, posao) na mjesto najveće životne traume...ko misli da je jednostavno ženi vratiti se u grad gdje je silovana, muškarcu u mjesto odakle je odveden u logor, ili nekome kome su svi poubijani u tom gradu...malo je reći da je neko šovinista ko takvim ljudima (a većina izbjeglih iz istočne Bosne ima u sudbinama nešto od ovoga) tek tako kaže "što se ne vratite".
Ni poslije onog rata nisu se svi vratili...pa tako mnoge današnje "stare Sarajlije" imaju tipična fočanska, višegradska, goraždanska i ina prezimena. Evo recimo neki dan na nekoj nostalgičarskoj temi neki spominje nekakvog Šetu što je držo na čaršiji kafanu...ko biva stari Sarajlija. A ne zna da se taj Šeta nije vratio nakon onog rata u svoje selo Klašnik kraj Višegrada, jer je cijela ta porodica haman pa istrijebljena od četnika bila. I koliko je takvih sudbina bilo i nakon onog i ovog rata.
Kladim se kad bi svi na forumu rekli svoja prezimena, više od pola bi bilo porijeklom iz istočne Bosne jal Sandžaka, siguran sam...nema veze gdje su rođeni. I djeca ovoratnih izbjeglica su rođene Sarajalije...ili Šveđani, Amerikanci, Australci...
Ni poslije onog rata nisu se svi vratili...pa tako mnoge današnje "stare Sarajlije" imaju tipična fočanska, višegradska, goraždanska i ina prezimena. Evo recimo neki dan na nekoj nostalgičarskoj temi neki spominje nekakvog Šetu što je držo na čaršiji kafanu...ko biva stari Sarajlija. A ne zna da se taj Šeta nije vratio nakon onog rata u svoje selo Klašnik kraj Višegrada, jer je cijela ta porodica haman pa istrijebljena od četnika bila. I koliko je takvih sudbina bilo i nakon onog i ovog rata.
Kladim se kad bi svi na forumu rekli svoja prezimena, više od pola bi bilo porijeklom iz istočne Bosne jal Sandžaka, siguran sam...nema veze gdje su rođeni. I djeca ovoratnih izbjeglica su rođene Sarajalije...ili Šveđani, Amerikanci, Australci...
- piupiu
#7199 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisam ništa od toga doživjela, ali vjerujem. Ovaj drugi dio - zašto tako misliš?MarlboroGold wrote:Ima itekako - barem za Tuzlu. Građani koji su doživili vrijeme juge uglavnom su tad i još uvijek pljuju po onima iz periferije. Seljaci ovakvi i onakvi, došli sa opancima, smrde na 100 metara, čim ih spoznamo zajebavamo i tabamo ih itd.piupiu wrote: Forum k'o forum. Sve ovo o čemu pričamo glede percepcije Jugoslavije ima puno veze sa ovom raspravom o sukobu na liniji centar-periferija. Bar ja tako mislim.
Za jugu su inače bili građani, dok su protiv juge uglavnom bili ljudi iz sela. Ljudi iz sela uglavnom nisu bili pristalice komunističke partije, a što je još više otežavalo život i gradilo averziju prema tadašnjem sistemu. To ono tipa nismo mogli doći do dobrog posla, jedva se zarađivalo, ismijavali su nas jer smo vjernici i slično.
Ja bih rekla da je i sama ideja južnoslovenskog jedinstva je uvijek bila 'elitna'...
- piupiu
#7200 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da, sukobi su uzrokovali rotaciju, a rotacija nove sukobe... i sve tako ukrug....Connaisseur Karlin wrote:piupiunagla rotacija drustva je uzrokovla sukobe
danas u BiHsu gradovi migracijom stanovnistva izgubili svoj prijeratni profil , nema istog prijeratnog schmecka , a nagle promjene su najteze dozivjele osobe koje su ostale u gradu