PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
p206

#7176 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by p206 »

ferratilis wrote:SSD sam jedno vrijeme koristio samo za multiplayer igre, kao npr. Dota, zbog loadinga, ali onda prvi loadam i svi cekamo Rusa koji igra na petiumu 3 po 5 minuta da mu loaduje igru, i onda sam potpuno prestao instalirati igre na SSD. Kao sto rece kolega prije, sto je vise slobodnog prostora na SSDu to je bolje. Samo za OS i nuzne aplikacije i dosta :thumbup:

Skoro sam negdje procitao da Steam igre koje primaju dosta updatea ne treba instalirati na SSD, jer je aktivnost diska tokom tog procesa prevelika i Steam nema dobru organizaciju starih fajlova, sto bespotrebno trosi disk. Ali to sam procitao na redditu, pa je vjerodostojnost te tvrdnje upitna :D
Šta onda reći za SSD na kojem je instalirana SQL baza koju svakodnevno puni preko 30 korisnika, baza za jednu godinu bude teška oko 35 GB. SSD je neki Kingston od 240 GB, za 2 godine nije crko, a kad će ne zna se :mrgreen:
i zaboravio sam reći da se svakodnevno radi backup na HDD i FTP...njemu nema odmora, jer valja podići 30 giga na ftp.
Averus

#7177 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Evo 840 120GB procijenjeni vijek trajanja 70TB r/w
Prosječnom korisniku preko 10 godina :roll:
typeOnegative

#7178 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

ma joj briga me za SSD. Jbt nije on mene kupio , ja sam njega . Mislim da se ne treba zamarati sa tim ako je SSD imalo novijeg datuma .
Evo ovaj moj ima zagarantiranih 75 TB upisa , i za godinu i po sam " upisao " nepunih 4.5 TB , a ne pazim uopce na te stvari , osim da mi zauzece ne ulazi u crveno . Prije cu ga promjenit zbog zastarjelosti nego sto cu ispunit " kvotu " .
avaks

#7179 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Averus wrote: I ja koristim CM Hyper 212 Plus :D
Isto tako circa 100g se prenosi s generacije na generaciju u mojoj familiji :lol:

Nenadjeban cooler set :thumbup:
Moj lomi evo treći procesor :mrgreen:
Nije još ni cincilator otkazo' a eno Maha samo Noctua ubacio na njega i ko nov sada hehe nema mu izdera :thumbup:
Maharadza

#7180 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

avaks wrote:
Averus wrote: I ja koristim CM Hyper 212 Plus :D
Isto tako circa 100g se prenosi s generacije na generaciju u mojoj familiji :lol:

Nenadjeban cooler set :thumbup:
Moj lomi evo treći procesor :mrgreen:
Nije još ni cincilator otkazo' a eno Maha samo Noctua ubacio na njega i ko nov sada hehe nema mu izdera :thumbup:
Ma biži ba, nije ni ovo dobro kada ga ne čujem (ono ranije kada upalim i pri većim obrtajima čuješ sve - makar znadeš da fercera sve) + ovo blackwidow kućište sa zvučnom izolacijom pa bukvalno moram 'zaroniti' pod stol u slučaju reseta ili nečega (sa win10 svašta se nešto zna desitil) da bi se uvjerio da radi PC uopšte. Ali zato sam sada u BIOS-u 'digao' CPU vent. Profile na 'balanced' umjesto 'silent' koji sam morao držati radi starog venta koji je baš gadan bio pri većim obrtajima (a ne pomaže ni činjenica što sam odradio i OC CPU-a i digao clock-ove za nepunih 900MHz). :D
AhmetShabo

#7181 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

znaci pajdaši moji Cooler master 212 da kupim?
Je li ima vise njih vrsta? gdje da kupim , na piku ili u nekoj lokalnoj prodavnici?
Najbolje bi bilo linkom da mi preporucite u komentaru :-D
Maharadza

#7182 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

AhmetShabo wrote:znaci pajdaši moji Cooler master 212 da kupim?
Je li ima vise njih vrsta? gdje da kupim , na piku ili u nekoj lokalnoj prodavnici?
Najbolje bi bilo linkom da mi preporucite u komentaru :-D
UniExpert je distributer za CoolerMaster u BiH koliko znam, a ja sam 212+ kod njih uzeo daaaavno! :mrgreen:

https://www.ue.ba/product.php?item=3089 (EVO je još bolji)

Koliko vidim na PiK-u isti možeš naći i za 75KM nov mada bih halalio 10KM više i bio miran radi garancije (nosio burazu davno neki laptop cooler kupljen u uniexpert-u jer su ventilatori bili preglasni i oni su mi odmah na licu mjesta dali novi hladnjak)! :thumbup:
Mega Man X

#7183 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Neka preporuka za slušalice? Dosadilo mi više koristit ove od Galaxya S7. :D :lol:
hekaton

#7184 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hekaton »

Mega Man X wrote:Neka preporuka za slušalice? Dosadilo mi više koristit ove od Galaxya S7. :D :lol:
Hyper X Cloud II
Nisam gejmer ali su strasne :)
ferratilis

#7185 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

+1 za Cloud 2, ali samo ako te zanima 7.1 emulated surround. Plus sto dobijes dodatne spuzvice i USB zvucnu kartu, sto znaci da neces imati sum na mikrofonu

ako te zanima stereo zvuk i 3.5mm prikljucak, kupi Hyperx Stinger, nema boljih slusalica u tom cjenovnom rangu :thumbup:
_Astra_

#7186 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by _Astra_ »

Kad smo vec kod slusalica, ima li neko iskustva sa Logitech artemis spectrum g633?
avaks

#7187 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

hekaton wrote:
Mega Man X wrote:Neka preporuka za slušalice? Dosadilo mi više koristit ove od Galaxya S7. :D :lol:
Hyper X Cloud II
Nisam gejmer ali su strasne :)
Nakon 6 godina korištenja SteelSeries SIberia v2 (koje još rade ali spužve oguljene više haha) kupio Cloud II i mogu reć da je i zvuk i udobnost tu negdje. Za te pare vrhunske sluške.
Doduše virtuelni 7.1 mi ne paše plaho pa sam svakako na stereo opciji (na njihovoj kartici preko klika ukljućiš ili isključiš) :mrgreen:

p.s.
Imaš ih u Imtecu na sniženju za 165KM ako se ne varam.
ferratilis

#7188 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Proslo snizenje :( Vazilo je do 15. januara

+1 za Siberia V2, odlicne slusalice sa najgorim spuzvicama i onom trakom sto ide preko glave. Nakon godinu dana koristenja, dobijes crnu perut jer se osipa onaj materijal na vrhu :D
Mega Man X

#7189 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Hvala na sugestijama. :thumbup:

Cijena u IMTECu za Cloud II je u neku ruku u redu jer je 180 KM. Ovamo na PIKu minimalno 200 KM pa nadalje.
avaks

#7190 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ja sam 185KM dao prošle god, zadnji put kada sam provjeravao bile su 165KM ako se ne varam.
Uglavnom za te pare predobre.

A drago mi je da su počeli sa Kingstonom da rade i da malo te lihvare sa pika otresu. Oni su bez konkurencije pucali cijene uz upitnu garanciju.
Ovamo od firme dobiješ fiskalni račun i za garanciju si miran. Na Cloud 2 je 2 godine :thumbup:
Vidim da Imtec isto ima i Logitech opreme što je za pohvalu dok Sancta Domenica radi sa Steelseries i Razer a cijene su bolje nego na piku.
Smrt švercerima koji bi da zarade duplo na hardveru :mrgreen:
Raptor44

#7191 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

Da,ovi olx šabani nisu normalni po kojoj cijeni prodaju periferiju.
Slušalice koje na Amazonu koštaju 50$ uz free shipping prodaju levati za 150KM plus naravno dostavu moraš platiti,a to je samo jedan od banalnih primjera..
hekaton

#7192 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hekaton »

Raptor44 wrote:Da,ovi olx šabani nisu normalni po kojoj cijeni prodaju periferiju.
Slušalice koje na Amazonu koštaju 50$ uz free shipping prodaju levati za 150KM plus naravno dostavu moraš platiti,a to je samo jedan od banalnih primjera..
sve je osjetno skuplje a svi po 2000 dojmova
avaks

#7193 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

A vidi, meni je ok da hoće čovjek da zaradi i treba tako ali ako nešto košta što kažeš 70-80KM a on stavi cijenu 150 to je već ciganluk.
Čovjek može halalit 10-20 pa i 30KM hajde ljudi smo ali da ti duplu cijenu puca što i jest slučaj onda neka i propadnu...
Raptor44

#7194 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raptor44 »

Upravo to,meni nije žao dati i do 30KM višu cijenu za stvar ako će mi doći u roku dan,dva posebno ako je skuplja stvar pa mi je lakše tako nego čekati sa Amazona i mučiti se sa carinom ali brate postoje neke granice.
I još kad stave u opisu"Najjeftiniji u BiH,garantujemo" :mrgreen:
Drago mi je da Imtec ima finu cijenu Hyperx proizvoda,planiram kupiti podlogu koja košta kod njih 40KM a primjer na Amazonu je 20$,to je bar korektno.
Maharadza

#7195 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

NAkon lomljenja par komada (šta ćeš kada su sve od plastike) slušalica/headset-ova (uključujući skupe Shure studijske sluše) odlučio sam se da idem na rizik i uzmem najjeftinije ali najbolje ocijenjene sa amazona; https://www.amazon.de/ONIKUMA-Kopfh%C3% ... ng+headset

I mogu reći da se nisam pokajao, naravno kvalitet prilikom slušanja muzike nije na nivou onih starih Shure ali nije vala ni da para uši, a i mnogo su šire od onih shure i behringer + plastika pojačana komadom savijenog lima pa će se vjerovatno i teže slomiti! Bumo vidjeli, ugl. i kvalitet mikrofona predobar, za 20 eVrića strašan deal (naravno samo za one vani i ko god ima nekoga vani da ih ponese)! :thumbup:
Averus

#7196 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

@Maha: Mogao si izvaditi slušalice iz kućišta Sure, prebaciti u novo kućište i uživati :D

Imal' ko viška te usb zvučne kartice i zaštite za mikrofon? Neki od nas bi teamspeak, streaming, sviranje itd. :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7197 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

Maharadza wrote:NAkon lomljenja par komada (šta ćeš kada su sve od plastike) slušalica/headset-ova (uključujući skupe Shure studijske sluše) odlučio sam se da idem na rizik i uzmem najjeftinije ali najbolje ocijenjene sa amazona; https://www.amazon.de/ONIKUMA-Kopfh%C3% ... ng+headset

I mogu reći da se nisam pokajao, naravno kvalitet prilikom slušanja muzike nije na nivou onih starih Shure ali nije vala ni da para uši, a i mnogo su šire od onih shure i behringer + plastika pojačana komadom savijenog lima pa će se vjerovatno i teže slomiti! Bumo vidjeli, ugl. i kvalitet mikrofona predobar, za 20 eVrića strašan deal (naravno samo za one vani i ko god ima nekoga vani da ih ponese)! :thumbup:
a odlično i izgledaju.
avaks

#7198 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ama šljašte :mrgreen:
Za te pare šta god dobiješ nije kix a pogotovo ako i valja kao što kažeš (a u što i ne sumnjam).
Svakako ovo gamersko što kupujemo ne može se porediti sa pravim sluškama (studijske što veliš). Mada je bitno da ne para ušesa, da čuješ oklen ti dolazi mrski neprijatelj i da te prodrma bas kada neko rpg opali ili pazi bomba :thumbup:
ferratilis

#7199 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Ja vala stedim pomalo za Sennheiser GSP 350, mislim da su one ubjedljivo najbolje kad je gaming u pitanju. Mislio sam da se kod nas Sennheiser ne moze ni nabaviti, ali ima u Sarajevu ovlasteni uvoznik, HIFICENTAR, rekli su mi da mogu nabaviti bilo koji model, samo moram naruciti par mjeseci ranije. Kad kupis Sennheiser, barem si siguran da nisi bacio pare :thumbup:

https://en-us.sennheiser.com/gaming-headset-gsp-350
avaks

#7200 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Znaju li okvirnu cijenu kod nas?
Ja sam bio spreman i 350KM dati za slušalice ali onda sam počeo i bežične gledati i na kraju ipak kupim CLoud 2...
Nisam se pokajao vala, mada mi se i te GSP 350 plaho sviđaju :thumbup:
Post Reply