juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
stakasa

#7176 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

RJ57 wrote:Trst je naš!

koja je to šuplja bila :-) :roll:
Ako ti puknem cvoku tri dana ces govorit Trst je nas :D
Ommadawn

#7177 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:Mislim da se radi o Kosovskim Albancima prije priznavanja Kosova, te Srbima, Sandzaklijama, Crnogorcima Romima koji su dosli od 1991-e pa naovamo.

Bosna...jah... :( A svako malo cujem da je neko novi dosao u mojoj okolini i to sa prostora BiH, Srbije ili Kosova. Prije par godina je Kosovo bilo katastrofalno...
Mogu misliti, mi sa svih strana nadiremo. Ali mi, baš tuga - nas 58,000, Kosovara 7,700...
Mislim da Kosovara ima više nego 7700. Dobar dio njih je došao u periodu između 1990-e i 1993-e. Sjećam se da su ih do marta 1994 vraćali nazad. Onda su ih amnestirali, pasu svi koji su došli u Swe do januara 1993 dobili boravišne dozvole. Ovo je važilo za sve koji su došli iz države koja se tad zvala Jugoslavija što ubraja i Albance.
Eh onda su 1999 došli ponovo, ne znam tačno koliko. Neki su se vratili a neki su ostali.
Prije par godina bio je ogroman egzodus Kosovara, mahom mladih ljudi s porodicama i slike koje sam vidio preko TV i novina su stravične. Otac gazi kroz hladnu vodu do pasa a u naručju nosi bebu. Tad su iz EU vršili pritisak na Atifete Jahjagu da nešto učini po tom pitanju. Mislim da su svi vraćeni nazad na Kosovo.

Bosanci su manje više uvijek dolazili, međutim jedan ogroman broj njih je došao tokom 2000-e i 2001-e, i to na crno, raznim putevima. Neki iz Njemačke a neki iz BiH. Jedan dio njih je ostao a drugi vraćen. Prvo su ostajali svi oni koji su porijeklom iz RS međutim i njih su počeli vraćati.
spreca

#7178 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

piupiu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Hvala piupiu, vratila si me u to vrijeme, ovo fakat, ali fakat nisam znao :roll: :
Nema na čemu. I ja volim da ovdje naučim i pročitam nešto novo, posebno danas kad je puno površnih i lažnih informacija. Ljudi su ovdje još uvijek riznica svega i svačega... ponekad i pogrešnih informacija :D, ali i tad nešto naučiš - koje su informacije pogrešne. :)
Slika sa stoje(dinara) i ona ispred OUN a se malo razlikuju...nisu bas iste
Ommadawn

#7179 Re: Ponterosso

Post by Ommadawn »

stakasa wrote:Obavezno pogledati

Bio sam na Ponterossu i nakon rata, iznenadila me je velicina trga. S farmerkama, pirincem i zavjesama je to sve puno vece izgledalo
Šta kaže, zatvara WC-ove da mu ne prljaju Jugosloveni... :D
Kad kurac, zatvoriše oni restorane, kafiće i radnje.

Mislim da kod staraca ima još uvijek negdje u kući Darwil.
uglavnomja

#7180 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

:-)

nikad mi se nije desilo da me neko ruzno pogleda u trstu, a kamoli sta drugo
niti ke ko tako nesto ikada spomenuo
zivjeli su od nas, i to bogovski, nisu kreteni da to upropaste

za raziku od recimo sovennije gdje su nekad pred rat naprasno prestali razumjeti ljude iz auta sa sarajevskim tablama
stakasa

#7181 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Trieste je fin grad. Specifican. Austrija na moru. Steta sto ga je rijetko ko tad i pogledo :D
Ommadawn

#7182 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote::-)

za raziku od recimo sovennije gdje su nekad pred rat naprasno prestali razumjeti ljude iz auta sa sarajevskim tablama
Meni jednom na granici počeo slovenački. Ja mu odgovaram na našem, razumijem šta me pita, odgovoriti ne znam ali on se kao pravi da mene ne razumije. Hajde da je mlađi ali bio je baš stariji. I ja onda krenem na engleskom, on ne konta. A stao ko esesovac. Kad kolega do njega priđe, uze moj pasoš, pogleda onako, vrati mi i kaže “Vse okej” nasmiješi se i pusti me.
Sve zavisi na kakvu budalu naletiš.
stakasa

#7183 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Slovenci su u Jugoslaviju bili zalutali
uglavnomja

#7184 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
uglavnomja wrote::-)

Meni jednom na granici počeo slovenački. Ja mu odgovaram na našem, razumijem šta me pita, odgovoriti ne znam ali on se kao pravi da mene ne razumije. Hajde da je mlađi ali bio je baš stariji. I ja onda krenem na engleskom, on ne konta. A stao ko esesovac. Kad kolega do njega priđe, uze moj pasoš, pogleda onako, vrati mi i kaže “Vse okej” nasmiješi se i pusti me.
Sve zavisi na kakvu budalu naletiš.

aaaa fali par rijeci u postu :oops:

nisu u pitanju carinici, to je posebna prica, ali nisu samo slovenci bili na granici u doba juge, bili su miksani :thumbup: a zakon o uvozu, carinama ... je ipak zakon

pricam o ljudima na ulici, narocito mi je maribor ostao u sjecanju jednom :twisted:

vec jako dugo planiram da odem u trst, ima 20 godina :D

ali ono nikako da uhvatim vremena, da idem s mora, bas dugo, otegne se k'o gladna godina

a da idem maksuz iz sa za trst, opet podugo i dosadno
prije se islo sa ciljem, da se nakupuje i nazad, ono krenemo u ponoc, ujutro smo u trstu, nekad u toku sljedece noci smo nazad u sa.
a sad bih laganini, malo stani ovdje, malo ondje, sjesti, pogledati, evocirati (ako se cega sjetim :oops: ) ...
piupiu

#7185 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

spreca wrote:Slika sa stoje(dinara) i ona ispred OUN a se malo razlikuju...nisu bas iste
Da, 'okrenuta' je naopako, ne znam kako se to kaže u dizajnu, jer je dizajn svih novčanica da je slika s lijeve strane i da 'gleda' na broj sa desne strane... stvarni Augustinčićev konjo bi orijentacijom gledao u rub novčanice, pa pošto je socijalistički čovjek praktičan i inventivan, eto... :lol:
stakasa

#7186 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

piupiu wrote:
spreca wrote:Slika sa stoje(dinara) i ona ispred OUN a se malo razlikuju...nisu bas iste
Da, 'okrenuta' je naopako, ne znam kako se to kaže u dizajnu, jer je dizajn svih novčanica da je slika s lijeve strane i da 'gleda' na broj sa desne strane... stvarni Augustinčićev konjo bi orijentacijom gledao u rub novčanice, pa pošto je socijalistički čovjek praktičan i inventivan, eto... :lol:
Klasican urbani mit :D
Da je nama para a ovu pamet, gdje bi nam kraj bio
piupiu

#7187 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

stakasa wrote:Slovenci su u Jugoslaviju bili zalutali
... a sad su najveći poštovoaci lika i djela, čini mi se... mislim na Yu folklor... gdje god kreneš ove spomenike obilaziti, tamo grupa Slovenaca viče "Smrt fašizmu!"... :roll:
piupiu

#7188 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

stakasa wrote: Klasican urbani mit :D
:D 8-) :lol:
Da je nama para a ovu pamet, gdje bi nam kraj bio
Eeeee...
Ommadawn

#7189 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
... a sad su najveći poštovoaci lika i djela, čini mi se... mislim na Yu folklor... gdje god kreneš ove spomenike obilaziti, tamo grupa Slovenaca viče "Smrt fašizmu!"... :roll:
A prvi poletjeli da je napuste. Ma ni za kakav kompromis nisu htjeli da znaju.
Nego skontali da se od tog Yu-folklora moze nesto i zaraditi pa sad na sav glas "Smrt fasizmu" i "Zivio Tito".
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7190 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Heh, kad spomenu Fantje i "Smrt Fašizmu!" na brdu Sabotin iznad Nove Gorice obnovljen natpis NAŠ TITO i to da ga Italijani dobro vide :evil: A jbg Italijani su opet počeli furati svoje fantazije o Lebensbaumu iz vremena fašizma pa su se ovi zato digli.....inače u Goriciji sam bio pored spomenika podignutog Gabrijelu D'Anuciju osnivaču fašizma, nisu dugo Žabari dobijali po nosu a Tita i Juge su se bojali. Govna bili i ostali, i jedni i drugi.... :oops:
Pitao Slovence u Šempeteru šta im je omiljena hrana - leskovački roštilj, ćevapi i burek :-) :mrgreen:
Najviše para na turizmu Slovenci klepaju na obilascima Soške fronte iz 1 SR koja se tuda prostirala, i čak imaju ture obilaska a osnovani su muzeji i obnovljena vojnička groblja :) Druga zanimljivost vezana za taj dio Italije i Slo je da se Talijani boje Bosanaca kao đavola, jer su najbolji i najhrabriji vojnici bili KuK bosanska regimenta :D kaže ulete u talijanske kraverne sa noževima među zubima i nosajući krampove, pomlate sve živo u borbama prsa u prsa! Paničan strah od Bosanaca imale talijanske jedinice. Ja sam svoj auto sa BIH tablama mogao ladno ostaviti otključan, ma i ključeve i bravi ne prilazi autu ni onaj što naplaćuje parkinge :lol: I što je zanimljivo, za vrijeme Tršćanske krize naši su postavili tablu na granici okrenutu prema Italiji sa natpisom "U ovoj jedinici služe vojnici iz Bosne i Hercegovine" :evil: :mrgreen:
drndalo

#7191 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Bice da u tim pricama mitologije nema nimalo... ? :mrgreen:
Ommadawn

#7192 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Hajd´ nek´ se i nas neko boji, pa makar to bili i Talijani :D
insomnia78

#7193 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

drndalo wrote:Bice da u tim pricama mitologije nema nimalo... ? :mrgreen:
:lol:
insomnia78

#7194 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Izmjesa frajer sest ratova
spreca

#7195 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

piupiu wrote:
Nisam na to mislio...Konjanik na novcanici u podignutoj ruci drzi neki predmet a konjanik ispred OUN a u ruci opustenoj niz tijelo drzi loptu
ja71

#7196 Re: juga 1950.-1990.

Post by ja71 »

Slovenija je Jugoslaviji lafo dodijeljena kao ratni plijen posle 2. svjetskog.
A pokazalo se da je u stvari bila trojanski konj preko koga ce se u povoljnom istorijskom trenutku pokrenuti domino efekat raspada Jugoslavije.

I nije bitno sta o necemu misli 100 ili 1000 ili 10.000 Slovenaca.
Bitno je sta misli 50,01%
insomnia78

#7197 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Emo sad :lol:
Dozer

#7198 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

_BataZiv_0809 wrote: Mislim da imas donekle iskrivljenu sliku o danasnjoj omladini. Nisu Zahiragici i Dautovici jedini reprezenti. Mislim da Tita postuje svako elementarno pismen i informisan, a nemali nas je broj koji ga dozivljavamo kao najveceg heroja nase istorije :thumbup:
Nisam ni mislio na sve mladje, ali vecinski je to, nazalost, ovako kako napisah. Godinama to gledam i slusam, i znam da je tako. Ima onih poput tebe, ali to je mozda 10-15%. Ostalo je, vjeruj mi na rijec, uklopljeno u fabrikovani ENV mainstream.

Dovoljno ti je samo popricati s generacijskim okruzenjem i ispipati koliko ih je bilo u Banja Luci ili zapadnom Mostaru samovoljno i turisticki (ne poslom ili na proputovanju), i da li su se tamo osjecali ugodno. Ista je stvar i tamo u odnosu na Sarajevo. Od 10 upitanih, 8, a vjerovatno i 9 ce ti reci nesto tipa "sta cu tamo", a od 10 onih koji jesu bili 7-8 ce reci da je tamo "bez veze" i "da im i nije bilo nesto posebn ougodno".

To je stvar upravo napumpanih mentalnih sklopova nesposobnih da se odmaknu od onoga sto konstantno slusaju preko svih medija (o raznom trvenju Bosnjaka, Hrvata i Srba), odnosno napumpanih ENV matricom.
Last edited by Dozer on 30/01/2018 13:06, edited 1 time in total.
piupiu

#7199 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

spreca wrote:
piupiu wrote:
Nisam na to mislio...Konjanik na novcanici u podignutoj ruci drzi neki predmet a konjanik ispred OUN a u ruci opustenoj niz tijelo drzi loptu
Ma, da, čudan je ugao slikanja, ne vidiš spomenik s druge strane, druga ruka joj je podginuta...

Image

Ovdje možeš pogledati slike kad su ga stavljali, pa ćeš vidjeti kompletnu skulpturu iz raznih uglova...

http://www.gaa.mhz.hr/augustincicev-spo ... -yorku-a94
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7200 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

drndalo wrote:Bice da u tim pricama mitologije nema nimalo... ? :mrgreen:
Image

:)
Locked