West democratic style
Ukrajina
- daxon
#7176 Re: Ukrajina
Ukrajina je konačno, demokratskim putem, demokratski izraženom voljom naroda, dobila slobodnu demokratsku vlast. Novoizabrane demokrate, koje zapad tako nesebično podupire i savjetuje, u maniru pravih demokrata, demokratski smjenjuju novog direktora ukrainske televizije
West democratic style
West democratic style
Last edited by daxon on 20/03/2014 16:01, edited 1 time in total.
- seln
#7177 Re: Ukrajina
...ali jos uvijek unutrasnja stvar neke drzave. Agresija je nesto drugi...vidi pod "Krim".daxon wrote:Ukrajina je konačno, demokratskim putem, demokratski izraženom voljom naroda, dobila slobodnu demokratsku vlast. Novoizabrane demokrate koje zapad nesebično podupire, u maniru pravih demokrata, demokratski smjenjuju novog direktora ukrainske televizije![]()
West democratic style
-
Objektivni navijac
#7178 Re: Ukrajina
Najbitnija 'unutrasnja stvar' 'drzave'seln wrote:...ali jos uvijek unutrasnja stvar neke drzave. Agresija je nesto drugi...vidi pod "Krim".daxon wrote:Ukrajina je konačno, demokratskim putem, demokratski izraženom voljom naroda, dobila slobodnu demokratsku vlast. Novoizabrane demokrate koje zapad nesebično podupire, u maniru pravih demokrata, demokratski smjenjuju novog direktora ukrainske televizije![]()
West democratic style
- AleksoMKD
#7179 Re: Ukrajina
http://economics.unian.net/finance/8986 ... raine.html
EU nece "tek tako" dati pare Ukrajini
http://economics.unian.net/industry/898 ... okolu.html
Japan bi mogao potraziti od Ukrajine da vrati pare koje su dobili po Kyoto protokolu.
NEPROVERENO ZA SADA navodno 2 korvete i 1 veci brod Ukrajinske mornarice presli na Rusku stranu
EU nece "tek tako" dati pare Ukrajini
http://economics.unian.net/industry/898 ... okolu.html
Japan bi mogao potraziti od Ukrajine da vrati pare koje su dobili po Kyoto protokolu.
NEPROVERENO ZA SADA navodno 2 korvete i 1 veci brod Ukrajinske mornarice presli na Rusku stranu
-
jefferson
#7180 Re: Ukrajina
Slabo si ti napustio svoju mahalu (doduse to je vise nego ocito iz tvog pisanja) pa valjas ovakve gluposti. Kaka crni Microsoft i monopolwyoming wrote:agnostic_front wrote:
Pa čekaj, na koji način Bill Gates brani nekome da napravi bolji i jeftniji operativni sistem? Naravno da je praktičnije, nema se tu šta htjeti ili ne htjeti. Praktičnost nečijeg operativnog sistema ne zavisi od mog htijenja. Kupovina tog operativnog sistema zavisi od mog htijenja. Logično, zašto da se peglaš s tim? Uzmeš ono što ti je najpovoljnije, pa nećeš zbog nekih ideala kupovati softver iz Venecuele ili Rusije, nego ćeš kupiti softver iz SAD-a jer je bolji, praktičniji, povoljniji. I kako on ima monopol, ako postoje "Android" i "iOS"? Ja sam siguran da raja sve više koristi smartphone i tablete, da vrijeme PC-eva i laptopa polako prolazi? I Standard Oil je imao skoro čist monopol nad tržištem nafte, pa ga konkurencija skinula prije bilo kakvih suđenja i zakona. Koliko vrijede dionice Microsofta danas, a koliko su vrijedile prije 10-ak godina?
Koja je to neoliberalna ideologija, ti baš neki dan napisa da si ovdje da pojasniš nama koji nemamo pojma o ekonomiji neke stvari, u stvari haman sve, finansije (forex), međunarodna trgovina, historija ekonomije, sve ti ide od ruke. Šta je neoliberalna, a šta liberalna ideologija slobodnog tržišta, jer je logično da je to "neo" došlo odnekud, zar ne?
čitaj šta pišem. ja nisam rekao da mu je operativni sistem praktičan. operativni sistem mu je smeće. ali sve prodavnice (ili 90% njih) samo microsoft prodaju i vrecina stvari funkcionise na toj platformi a to se zove monopol.
-
wyoming
#7181 Re: Ukrajina
opet jefferson sa smajlijima i nebulozama... imas li kakav argument da microsoft nije monopol? znas li ti uopste definicju monopola?
-
jefferson
#7182 Re: Ukrajina
U SAD 70% prodatih kompjutera prosle godina bili Apple. Koga boli qrtz ko ima monopol u BiH. Sta je to BiH u svjetskoj ekonomiji?wyoming wrote:opet jefferson sa smajlijima i nebulozama... imas li kakav argument da microsoft nije monopol? znas li ti uopste definicju monopola?
Gdje Linux? Kada su u pitanju smartphone, Windows8 ispadne ono ako bas nema nista drugo, onda kupis Windows8 telefon. Jel ti fakat mislis da Windows pored iOS i Androida ima ikakve sanse?
-
nihoniho
#7183 Re: Ukrajina
Kad im ruske podmornice poruse bruklinski most, golden gate...dzaba im i Apple i Microsoft !jefferson wrote:U SAD 70% prodatih kompjutera prosle godina bili Apple. Koga boli qrtz ko ima monopol u BiH. Sta je to BiH u svjetskoj ekonomiji?wyoming wrote:opet jefferson sa smajlijima i nebulozama... imas li kakav argument da microsoft nije monopol? znas li ti uopste definicju monopola?
Gdje Linux? Kada su u pitanju smartphone, Windows8 ispadne ono ako bas nema nista drugo, onda kupis Windows8 telefon. Jel ti fakat mislis da Windows pored iOS i Androida ima ikakve sanse?
Na koncu, pogledaj malo teme na forumu, vidjeces da se Mexico sprema da vrati otetu istorijsku teritoriju.
Last edited by nihoniho on 20/03/2014 17:17, edited 1 time in total.
-
wyoming
#7184 Re: Ukrajina
kako lupaš gluposti jeffersone. o kakvoj crnoj bosni pricas? govorimo o cijelom svijetu a posebno o U.S. pogledaj statistiku sufranja neta u 2014 sa kojem operativnog sistema dolazi i bice ti sve jasno.
Desktop operating system browsing statistics on Net Applications
Windows 7
47.31%
Windows XP
29.53%
Windows 8
10.68%
Mac OS X
7.69%
Other
4.43%
Windows Vista
3.10%
Linux
1.48%
Desktop OS Market Share as of February 2014 according to Net Applications[1]
Windows 7
47.31%
Windows XP
29.53%
Windows 8
10.68%
Mac OS X
7.69%
Other
4.43%
Windows Vista
3.10%
Linux
1.48%
-
valensija
#7185 Re: Ukrajina
"Nema prekrajanja granica silom"
IZVOR: B92, TANJUG
Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će pogoditi 20-tak ruskih zvaničnika, neke pojedince, kao i Banku Rusije.

Reč je o Centralnoj banci Ruske Federacija sa 10 milijardi dolara sredstava, rekao je jedan visoki američki zvaničnik, preneo je AP.
"Dalje eskalacije će samo više izolovati Rusiju", rekao je Obama u svom javnom obraćanju povodom situacije u Ukrajini.
"Nove sankcije će znatno uticati na rusku ekonomiju, ali bi takođe mogle da utiču na globalnu ekonomiju“, upozorio je predsednik SAD.
Obama je, takođe, poručio da "nacije ne prekrajaju granice samo zato što su veće i moćnije „i dodao da smo bili svedoci nelegalnom referendumu i potezu Rusije da pripoji Krim".
Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će pogoditi 20-tak ruskih zvaničnika, neke pojedince, kao i Banku Rusije.

Reč je o Centralnoj banci Ruske Federacija sa 10 milijardi dolara sredstava, rekao je jedan visoki američki zvaničnik, preneo je AP.
"Dalje eskalacije će samo više izolovati Rusiju", rekao je Obama u svom javnom obraćanju povodom situacije u Ukrajini.
"Nove sankcije će znatno uticati na rusku ekonomiju, ali bi takođe mogle da utiču na globalnu ekonomiju“, upozorio je predsednik SAD.
Obama je, takođe, poručio da "nacije ne prekrajaju granice samo zato što su veće i moćnije „i dodao da smo bili svedoci nelegalnom referendumu i potezu Rusije da pripoji Krim".
-
jefferson
#7186 Re: Ukrajina
Ja ti govorim o prodajnim brojkama prosle godine, sto je indikacija kretanja trzista. Ti konstantno pricas kako si vas ekonomski strucnjak, a pojma nemas o trendovima. Microsoft je jedno vrijeme vladao trzistem jer su imali proizvod koji je svako htio da ga kupi. Apple iMac je bio previse skup i tus e prica zavrsavala. Tos to niko drugi nije 98 ponudio kokurenciju Windowsu 98 ili 2000 ili 2004 nije Microsoftov problem. Sta je trebao Microsoft, razviti konkurentni program i dati nekom nehljebu u Rusiji eto da se ne bi uvrjedili?wyoming wrote:kako lupaš gluposti jeffersone. o kakvoj crnoj bosni pricas? govorimo o cijelom svijetu a posebno o U.S. pogledaj statistiku sufranja neta u 2014 sa kojem operativnog sistema dolazi i bice ti sve jasno.
Windows 7
47.31%
Windows XP
29.53%
Windows 8
10.68%
Mac OS X
7.69%
Other
4.43%
Windows Vista
3.10%
Linux
1.48%
Danas je situacija skroz drugacija, jer postoji pristupacan Apple, Linux je dzaba itd. Ja fakat ne znam gdje to ti svoje ekonomsko znanje izvlacis. I sta je uopste tvoja poenta? Ako ti smeta to sto je nekad Microsoft bio uspjesan (jer danas definitivno nije) sto ti nisi napravio konkurentni proizvod?
Edit: Microsoft ia najbolji office program koji i Apple koristi. E sad, ja evo radim na office programu bar 4-5 sati dnevno. Stoga, ako ti mislis da je to monopol, napravi boga ti novi program, ako je bolji ja cu biti prvi kupac.
Do tad prestani trolats vojim zalopojkama kako ej svijet nepravedan jer ti je neko klikere ukrao dok si bio dijete!
-
wyoming
#7187 Re: Ukrajina
znaci ovi sto su kupili apple u zadnjih godinu dana kad surfaju internet, ukljuce microfost operating sistem. ili to ili je trziste i dalje monopolizirano.
-
jefferson
#7188 Re: Ukrajina
Ne nego je tebi izgleda tesko shvatiti da ima ljudi koji koriste kompjutere koji su davno kupljeni.wyoming wrote:znaci ovi sto su kupili apple u zadnjih godinu dana kad surfaju internet, ukljuce microfost operating sistem. ili to ili je trziste i dalje monopolizirano.
Ne mjenja svako kompjuter jednom godisnje. Widis da je W7 i XP u vrhu, to su godine kada je Microsoft jos uvijek bio trend, tj. kada su kompanije, univerziteti stihijski kupovali Windows. Danas u SAD na univerzitetima u vecini slucajeva ima iMac kompjutere i ako Microsoft ne izbaci nesto vrlo brzo, ove brojke sto si postavio bit ce samo lijepe uspomene za Microsoft.
Ali to bi tebi kao eminentnom ekonomskom strucnjaku trebalo biti jasno, pa ne znam u cemu je problem.
Na kraju, dovoljno je da pogledas cijenu dionica Microsofta i sve ce ti biti jasno.
Trolas forum svojim zalopojkama jer ti je neko krao klikere kad si bio dijete ili sendvic u skoli.
Niko te ne sprecava da ponudis proizvod koji ce biti toliko pozeljan da ce biti skoro pa monopol.
- agnostic_front
#7189 Re: Ukrajina
Wyominže, ako možeš da nam baciš statistiku za tablete i smartphone, jer moje skromno poznavanje terminologije oko svega što ima veze sa tehnologijom mi govori da si ti stavio tržište samo za desktop kompjutere, što mi zovemo računari, ako se ne varam?
I ako možeš, o kolikom tržištu govorimo kada je riješ o ovoj tvojoj statistici? Zanima me, kako ide prodaja ovih desktop kompjutera, bolje prije 10 godina ili lošije?
I ako možeš, o kolikom tržištu govorimo kada je riješ o ovoj tvojoj statistici? Zanima me, kako ide prodaja ovih desktop kompjutera, bolje prije 10 godina ili lošije?
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#7190 Re: Ukrajina
evo mu klikeri nazad,
a za sendvice nemam pojma..

a za sendvice nemam pojma..
- AleksoMKD
#7191 Re: Ukrajina

Potvrdjena vjest da su neki brodovi Ukrajinske mornarice digli Ruske zastave (Priluki U153)
- daxon
#7192 Re: Ukrajina
Haha...valensija wrote:"Nema prekrajanja granica silom"
Dečko se malo umislio, ili je izgubio kompas pa misli da mu je to Kuba ili Šugava Srbija
- AleksoMKD
#7193 Re: Ukrajina
Jos brodova Ukrajinske mornarice promenilo stranu, navodno su neke posade (ili delovi posada) presli na Rusku stranu a neke su napustile brodove.

Kmelnicki

Donbas

Kremenets

Borshiv

Sudak
Navodno su i korvete Ternopol i Lutsk napustene od svojih posada ali za sada nema slika.
Kmelnicki
Donbas
Kremenets
Borshiv
Sudak
Navodno su i korvete Ternopol i Lutsk napustene od svojih posada ali za sada nema slika.
-
jefferson
#7194 Re: Ukrajina
Ja mislim da se Putin daleko vise umislio, s obzirom da ovaj decko predsjedava ekonomijom 6 puta vecom od Ruske. Mislim da se Putin ovdje dugorocno zajebao, ali, nikad ne podcjenjuj diktatore koji se docepaju vlasti. Pitat cemo Ruse sta misle o tome za jedno 20g.daxon wrote:Haha...valensija wrote:"Nema prekrajanja granica silom"
Dečko se malo umislio, ili je izgubio kompas pa misli da mu je to Kuba ili Šugava Srbija
-
Bodkin
#7195 Re: Ukrajina
Postujem te kao forumasa al ne lupaj za windows phonejefferson wrote:U SAD 70% prodatih kompjutera prosle godina bili Apple. Koga boli qrtz ko ima monopol u BiH. Sta je to BiH u svjetskoj ekonomiji?wyoming wrote:opet jefferson sa smajlijima i nebulozama... imas li kakav argument da microsoft nije monopol? znas li ti uopste definicju monopola?
Sent from my Lumia
-
jefferson
#7196 Re: Ukrajina
Daj bolan, pa pogledaj u kojim problemima je Microsoft jer Windows phone nikako da dodje u ravan za iPhone i Androidom. To sto tebi Windows odgovara na telefonu ne znaci nista kada su u pitanju prodajne brojke.Pa Microsoft u zadnje vrijeme razmislja o usvajanju Androida jer nikako da W8 se probije kao ravnopravna konkurencija.Bodkin wrote:Postujem te kao forumasa al ne lupaj za windows phonejefferson wrote:U SAD 70% prodatih kompjutera prosle godina bili Apple. Koga boli qrtz ko ima monopol u BiH. Sta je to BiH u svjetskoj ekonomiji?wyoming wrote:opet jefferson sa smajlijima i nebulozama... imas li kakav argument da microsoft nije monopol? znas li ti uopste definicju monopola?
Gdje Linux? Kada su u pitanju smartphone, Windows8 ispadne ono ako bas nema nista drugo, onda kupis Windows8 telefon. Jel ti fakat mislis da Windows pored iOS i Androida ima ikakve sanse?Ja se otarasio apple-a jer je dosadio, a ne jer nisam imao sta drugo i masa drugih tako
Sent from my Lumia
Isto tako, ja sam imao Android i vratio se na iOS i nikad vise necu da mjenjam iOS. To sto meni odgovara iOS ne znaci da recimo Android nece postati vrlo brzo mozda bolji (mozda, jer ja licno smatram da je smece).
-
nelle_tz
#7197 Re: Ukrajina
O Ukrajinskoj revoluciji i ruskoj invaziji na ovom linku, racjepkano je po dijelovima.
https://www.youtube.com/watch?v=QnpXASP ... wbOCDO472B
https://www.youtube.com/watch?v=QnpXASP ... wbOCDO472B
Last edited by nelle_tz on 20/03/2014 19:47, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#7198 Re: Ukrajina
najlakše je pametovati poslije bitke...
Ukrajina: Kličko okrivio političare za gubitak Krima
Lider Saveza za demokratske reforme i poslanik u parlamentu Ukrajine Vitalij Kličko, okrivio je ukrajinske političare za gubitak Krima, jer unazad 20 godina nisu napravili potrebne reforme u ovom dijelu zemlje, a dozvolili su vjerske, etničke i druge diskriminacije.
Gostujući u jednoj emisiji, Kličko je kazao kako su ukrajinski političari krivi za podsticanje etničkih, vjerskih i drugih razlika među narodom, te za gubitak Krima. On je dodao da je cijeli sistem u državi sve vrijeme radio da bi došlo do ovakve situacije na Krimu.
"Političari su podsticali etničke, vjerske i druge različitosti, razdvajali heroje na naše i tuđe. Danas vidimo ovakav rezultat: Krimljani se žale da im je ukrajinski Parlament posvećivao manje pažnje. Zaista, na Krimu i u drugim regijama nisu napravljene nikakve reforme", kazao je Kličko.
- daxon
#7199 Re: Ukrajina
Dečko ne predsjedava ni sa čim, niti se bilo što pita, na njegovo mjesto, oni koji se pitaju u USA, mogli su postaviti i Snoop Dogg-a.jefferson wrote: s obzirom da ovaj decko predsjedava ekonomijom 6 puta vecom od Ruske.
-
stari grad Visegrad
#7200 Re: Ukrajina
Ambasada Ukrajine u BiH: Dodikove izjave o referendumu na Krimu imaju otvoreno neprijateljski karakter
SARAJEVO - Ambasada Ukrajine u BiH ocenila je da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u vezi sa referendumom na Krimu imaju "otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini".
U saopštenju se podseća da je Dodik 19. marta uputio čestitku, kako se kaže, nezakonitom rukovodstvu Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja povodom "takozvanog referenduma" u kojoj je čestitao nezavisnost Krima i izrazio uverenost da će stanovništvo Krima "graditi budućnost u sastavu Ruske Federacije".
Ukrajinska ambasada kritikuje Dodika i jer je dan ranije tokom sastanka s ambasadorom RF u BiH Bocanom-Harčenkom takođe podržao referendum kao legitiman i demokratski i "u skladu sa ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredeljenje".
Iz ambasade navode i da su takve izjave potpuno protivrečne ocenama koje su o krimskom referendumu i pripajanju RF dali Evropska unija, SAD i, kako se navodi, celokupna međunarodna zajednica.
"Mada prema Ustavu BiH predsednik entiteta nema ovlašćenja u sferi spoljne politike, izjave predsednika RS mogu naneti štetu odnosima naše dve prijateljske države, kao i autoritetu BiH u očima međunarodne zajednice", ocenjuju iz ukrajinske ambasade, a prenosi agencija Fena.
SARAJEVO - Ambasada Ukrajine u BiH ocenila je da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u vezi sa referendumom na Krimu imaju "otvoreno neprijateljski karakter prema Ukrajini".
U saopštenju se podseća da je Dodik 19. marta uputio čestitku, kako se kaže, nezakonitom rukovodstvu Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja povodom "takozvanog referenduma" u kojoj je čestitao nezavisnost Krima i izrazio uverenost da će stanovništvo Krima "graditi budućnost u sastavu Ruske Federacije".
Ukrajinska ambasada kritikuje Dodika i jer je dan ranije tokom sastanka s ambasadorom RF u BiH Bocanom-Harčenkom takođe podržao referendum kao legitiman i demokratski i "u skladu sa ustavom i međunarodnim pravom i poveljom UN o pravu naroda na samoopredeljenje".
Iz ambasade navode i da su takve izjave potpuno protivrečne ocenama koje su o krimskom referendumu i pripajanju RF dali Evropska unija, SAD i, kako se navodi, celokupna međunarodna zajednica.
"Mada prema Ustavu BiH predsednik entiteta nema ovlašćenja u sferi spoljne politike, izjave predsednika RS mogu naneti štetu odnosima naše dve prijateljske države, kao i autoritetu BiH u očima međunarodne zajednice", ocenjuju iz ukrajinske ambasade, a prenosi agencija Fena.