Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#7176 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Evo vam vizuelizacija spoja Prve transverzale i gradskog autoputa ispod Pennya.

Sarajevo 2060. :D

Image
славянин

#7177 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

So What! wrote:Javni poziv za odabir izvođača radova za kružni tok kod zgrade Energoinvesta
Image

Posljednjih godina u KS-u masovno se grade kružni tokovi s ciljem rasterećenja saobraćaja i gužvi koje su u našem gradu izražene posebno u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Jedan takav trebao bi da se pravi ove godine i u općini Novo Sarajevo, tačnije, na spoju ulica Put života i Hamdije Čemerlića kod zgrade Energoinvesta u Pofalićima. Kako je kazao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, njegova gradnja koštat će nešto više od milion KM.

Građevinska dozvola

"Ovaj projekat radimo zajedno sa Direkcijom za ceste KS-a koja je raspisala javni poziv za odabir izvođača radova. Građevinska dozvola je u fazi izdavanja, a finansijski okvir je poprilično zaokružen. Zbog nekih nepredviđenih okolnosti, odnosno gasne cijevi koja mora da se izmjesti sa mjesta gdje će se graditi kružni tok, stvoreni su dodatni troškovi pa će projekat biti znatno skuplji od predviđenog. Mislim da će sve koštati oko 1,4 miliona KM", rekao je Koldžo.

Osim ovog, planirano je i da se pravi kružni tok kod Fabrike duhana Sarajevo.

"Ovaj kružni tok je u fazi projektovanja i nadam se da ćemo u prava dva ili tri mjeseca 2019. imati gotovu projektnu dokumentaciju. Nakon toga, slijedi proces rješavanja imovinskopravnih odnosa i izdavanja potrebnih odobrenja za gradnju. Međutim, ovdje imamo problem što se čitav taj kružni tok nalazi na razmeđu nekoliko planova i na području koje nije pokriveno planskom dokumentacijom, što u znatnoj mjeri otežava izgradnju i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Zato smo na sjednici Općinskog vijeća izvršili određene izmjene u smislu da se u obuhvat urbanističkog projekta za ovo područje ugradi i ova saobraćajnica", pojasnio je Koldžo.

U zastoju

Načelnik se osvrnuo i na kružni tok na spoju ulica Nedima Filipovića i Paromlinska na Čengić-Vili.

"Gradnja ovog kružnog toka je u zastoju zbog poteškoća u rješavanju imovinskopravnih odnosa sa Željeznicama FBiH. Mislim da ćemo tu naći neko drugo adekvatno rješenje, možda ćemo ići sa rekonstrukcijom saobraćajnice sa ugradnjom semafora", zaključio je Koldžo.
SA-C
Ovo ce se brzo odraditi - vlada uselila odmah pored , sad ce kruzni da ne moraju na semaforima cekati nego samo prolete kroz kruzni sa rotacijama - samo rastjeraju goveda.
JavierBosnia

#7178 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

A fahrov jos jedan toranj?
insaneinthebrain

#7179 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by insaneinthebrain »

So What! wrote:Evo vam vizuelizacija spoja Prve transverzale i gradskog autoputa ispod Pennya.

Image
jednog dana da dozivim, da se ujutro do marijin dvora iz velesica provozam autom ili autobusom za famozne tri minute a ne za 20 :(
So What!

#7180 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

славянин wrote:
Ovo ce se brzo odraditi - vlada uselila odmah pored , sad ce kruzni da ne moraju na semaforima cekati nego samo prolete kroz kruzni sa rotacijama - samo rastjeraju goveda.
Izgleda da će u pitanju biti turbo kružni tok, nešto što u Sarajevu još uvijek nema, a ima recimo u Tuzli.

To je, sve u svemu, jedan efektivniji koncept, vidjećemo kako će se Sarajlije snaći s istim.

Što se mene tiče, na ovom mjestu kružni tok će dobro doći, ali nije neophodan te se ovaj novac mogao preusmjeriti na neke važnije projekte.

Haris.ba

#7181 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ma bacanje novca.

Samo su trebali dati te pare da se napravi podvožnjak ispod pruge 2x2. Ništa više.
kakaljin

#7182 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

So What! wrote:
славянин wrote:
Izgleda da će u pitanju biti turbo kružni tok, nešto što u Sarajevu još uvijek nema, a ima recimo u Tuzli.

To je, sve u svemu, jedan efektivniji koncept, vidjećemo kako će se Sarajlije snaći s istim.

Što se mene tiče, na ovom mjestu kružni tok će dobro doći, ali nije neophodan te se ovaj novac mogao preusmjeriti na neke važnije projekte.

Ovi kruzni i raskrsnice na glavnoj cesti bi bili pun pogodak i ubrzalo bi promet pravo puno,

Ovo treba i na raskrsnicama:

Ante Babica - Zmaja od Bosne ( Dobrinja)
Azize Secerbegovic - Zmaja od Bosne ( Malta)
Hamdije Cemerlica - Zmaja Od Bosne ( Pofalici )
Vrbanja/Fra Andjela Zvizdovica - Zmaja od Bosne ( Marijin Dvor )

A ostale raskrnice zabraniti lijevo skretanje.

I normalno ulicu Vrbanja prosiriti sa dvije dodatne trake da bude u siroka kao Most i raskrsnica kod SCC-a

I pomogucnosti ako tehnicki izvodljivo i da tramvaj ide ispod kruznih tokova kao glavna cesta, umjesto kroz kruzni tok

Ali ovo je bas ogromna investicija, ali da se makar krene jedan po jedan kruzni svake dvije godine :-D :-D :-D :-D
mistek

#7183 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Kružni tok kod Energoinvesta je dobra stvar, prvenstveno jer se u špici (ujutro pogotovo) stvori nevjerovatan čep tu. Tj. stvori se kod FDS, ali je to direktna posljedica semafora kod Energoinvesta. U ostatku dana je sasvim ok ovako kako jeste. Druga dobra stvar je što ondje fakat ima prostora da se uradi kvalitetan kružni tok.

Međutim, zar niko prije 10 godina, kada se ta saobraćajnica pravila, nije bio pametan da odmah uradi kružni tok? Drugo, milion i po haman? Fakat nejasno šta je tu toliko i odmah u pitanje dovodi isplativost.

Također, kao što neko spomenu, mnogo bi korisnije bilo da skontaju način (što i nije naročito teško) da saobraćajnicu koja ide prema FDS prošire na 2x2. To bi riješilo sve probleme.
JavierBosnia

#7184 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

I ja sam se ovako kao zaljubljenik u sport nagledao maketa rekonstrukcija stadiona. Nista od tog evo nisam docekao ni blizu.

Kada prestanete sanjati o ovakvim projektima bit ce bolje, bar se ne nadate pa kad jednom u deset godina nesto izleti obradujete se.

Nisu u stanju prosiriti cestu, asfaltirati, poravnati, rupe i sahtove srediti, a da nesto prave i grade.
zdruzdjo

#7185 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by zdruzdjo »

kakaljin wrote:

Ovi kruzni i raskrsnice na glavnoj cesti bi bili pun pogodak i ubrzalo bi promet pravo puno,

Ovo treba i na raskrsnicama:

Ante Babica - Zmaja od Bosne ( Dobrinja)
Azize Secerbegovic - Zmaja od Bosne ( Malta)
Hamdije Cemerlica - Zmaja Od Bosne ( Pofalici )
Vrbanja/Fra Andjela Zvizdovica - Zmaja od Bosne ( Marijin Dvor )

A ostale raskrnice zabraniti lijevo skretanje.

I normalno ulicu Vrbanja prosiriti sa dvije dodatne trake da bude u siroka kao Most i raskrsnica kod SCC-a

I pomogucnosti ako tehnicki izvodljivo i da tramvaj ide ispod kruznih tokova kao glavna cesta, umjesto kroz kruzni tok

Ali ovo je bas ogromna investicija, ali da se makar krene jedan po jedan kruzni svake dvije godine :-D :-D :-D :-D

Eto da bas budem sarkastican.
Ovo je tako kapitalan projekat, koji bi toliko kostao da nase vlade nema sanse da bace lovu za ovo.
Onda ga stvarno mozemo ocekivati odprilike kad se bude enterprise vozao iznad nasih glava pa ceste budu toliko out-dated da ce izgradnja istih kostati smjesnu cifru.
So What!

#7186 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

JavierBosnia wrote:I ja sam se ovako kao zaljubljenik u sport nagledao maketa rekonstrukcija stadiona. Nista od tog evo nisam docekao ni blizu.

Kada prestanete sanjati o ovakvim projektima bit ce bolje, bar se ne nadate pa kad jednom u deset godina nesto izleti obradujete se.

Nisu u stanju prosiriti cestu, asfaltirati, poravnati, rupe i sahtove srediti, a da nesto prave i grade.
Zanimljivo je da ja jesam, evo recimo rekonstrukciju i izgradnju Grbavice, Tušnja, Bilinog Polja.

O saobraćajnim projektima da ne govorimo, sjećam se kad je Južna longitudinala kroz Grbavicu i Kovačiće izgledala kao seoski drum, a danas kao prava velegradska ulica.

Neke kapitalne projekte poput gradskog autoputa je nešto za što se može reći da niko ovdje ne zna hoće li dočekati.

Sve ostalo je nakon završetka Sarajevske obilaznice, dokazano kao sasvim izvodivo i moguće, uz poklapanje da se barem dva prava čovjeka nađu na pravoj funkciji i da su pri tom voljni da rade svoj posao za promjenu.
zdruzdjo

#7187 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by zdruzdjo »

JavierBosnia wrote:......Nisu u stanju prosiriti cestu, asfaltirati, poravnati, rupe i sahtove srediti, a da nesto prave i grade.
Cesta od fis-a do bitumenke tipican primjer. 300 metara ceste i jedan most od 20-metara se nije u stanju uraditi od vremena kada je to bila jedina saobracajnica prema ilidzi.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/most-u- ... /181228072
JavierBosnia

#7188 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

So What! wrote:
JavierBosnia wrote:I ja sam se ovako kao zaljubljenik u sport nagledao maketa rekonstrukcija stadiona. Nista od tog evo nisam docekao ni blizu.

Zanimljivo je da ja jesam, evo recimo rekonstrukciju i izgradnju Grbavice, Tušnja, Bilinog Polja.

O saobraćajnim projektima da ne govorimo, sjećam se kad je Južna longitudinala kroz Grbavicu i Kovačiće izgledala kao seoski drum, a danas kao prava velegradska ulica.

Neke kapitalne projekte poput gradskog autoputa je nešto za što se može reći da niko ovdje ne zna hoće li dočekati.

Sve ostalo je nakon završetka Sarajevske obilaznice, dokazano kao sasvim izvodivo i moguće, uz poklapanje da se barem dva prava čovjeka nađu na pravoj funkciji i da su pri tom voljni da rade svoj posao za promjenu.
To sto se radilo na pomenutim stadionima je sminkanje, proporcionalno tome da se na nekoj cesti ofarbaju linije i pjesacki. Tzv.sminkanje

Bilo je projekata ovdje da se ne lazemo, ali koliko to sporo ide. Uzasno sporo. Eto juzna longitudinala, po pola uradjena, glavni dijelovi nisu, razvukla se gradnja previsw, kruzni u Hrasnom da ne pricam. Onda onaj dio aneksa je najgora cesta u gradu, a moze se raditi do suda sve bez prepreka, most malo zahtjevniji.

Tram pruga u centru grada, u srcu, na MD kod scca, skenderija itd. Poplavljeni podvoznjaci, 0km autoputa i moglo bi se do sutra nabrajati.

Suma sumarum, korak naprijed, nazad dva
Tuzla111

#7189 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

Ma ljudi usavrsili puteve u svijetu da se koriste i bez semafora i bez kurznih tokova, a mi pravimo jedan korak naprijed a dva u nazad sa ovim kruznim tokovima. Ogroman nedostatak pravih ljudi i nedostatak kvalitetnog strucnog kadra nas dovodi do ovoga. Kruzni tokovi nisu rjesenja za sve. Pogotovo ta raskrisnica kod EI je trebala originalno da se uradi i bez semafora i bez kruznog, jer ima prostora. Mnogo se raskrisnica u SA moze uraditi bez semafora za bolji protok saobracaja.
Takodjer, sve ove nesigurne vozace sto voze po 35 na gradskom autoputu ponovo na polaganje treba jer je to po meni ugrozavanje sigurnosti ostalih ucesnika u saobracaju.

Dovoljno je da se ukuca na google "intersection without traffic lights" i izadje dovoljno dobrih slika, znaci ne treba nam ni strucan kadar samo malo mozganja i logike.

Evo je kod EI, ima da nema guzve, i to jeftinija varijanta od njihove. :D
Image

Evo je za gradski autoput
Image

Kakvih sam samo raskricnica gledao kako su ljudi samo rjesili pitanje guzvi i 20x od vogoscanske petlje npr.
Evo npr jedne od zanimljivijih.
Image
JavierBosnia

#7190 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Prva slika neizvodivo kod EI?
Zamislimo da je ova sumica pri dnu slike zgrada EI, nemoguce je iz pravca FDS ici prema ekonomskoj skoli pravo?
Logovan

#7191 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

@Tuzla111 :thumbup: :thumbup: Ima dobrih rješenja, samo treba prekopirati, uraditi kao pojedine države i kraj priče, ali jok ovi naši spucaju obični kružni tok i to im je vrhunac. Ideja sa prve slike mi se sviđa. :D Lako za uraditi, jeftinije od pojedinih kružnih. :D
Tuzla111

#7192 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

JavierBosnia wrote:Prva slika neizvodivo kod EI?
Zamislimo da je ova sumica pri dnu slike zgrada EI, nemoguce je iz pravca FDS ici prema ekonomskoj skoli pravo?
nek prokopaju ispod 2 trake ako treba.
Ne znam zasto skoro pa nigdje kod nas nema posebne trake a one koji idu desno, pa da ne moraju da cekaju na semaforu. Ili recimo kako su to ameri, jos lakse odradili, smije se skretati desno na crvenom uz oprez i davanja prvenstva prolaza.
Mislim smijesno je da se mi samo vrtimo u krug sa ovim kruznim tokovima, kao sto reko, postoje u svijetu rjesenja koja su milionima godina ispred nas, treba vidjeti i kopirati, nisu licencirana :D/
Hajvan

#7193 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

So What! wrote:Evo vam vizuelizacija spoja Prve transverzale i gradskog autoputa ispod Pennya.

Image

Na ovoj slici se vidi bezidejnost planera- onoliki prostor bivse kasarne su ostavili za neki buduci uneverzitetski kampus, umjesto da se uplaniralo 3- 4 bloka za poslovne namjene… idealna pozicija, pogotovo izgradnjom svih ovih lonitudilala i trasvezala

uskogrudo razmisljanje , uglavnom…
Univezitet na kraju grada, a kraj je (jelte) na Halid/Marin Dvoru :mrgreen:
So What!

#7194 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

JavierBosnia wrote:
To sto se radilo na pomenutim stadionima je sminkanje, proporcionalno tome da se na nekoj cesti ofarbaju linije i pjesacki. Tzv.sminkanje

Bilo je projekata ovdje da se ne lazemo, ali koliko to sporo ide. Uzasno sporo. Eto juzna longitudinala, po pola uradjena, glavni dijelovi nisu, razvukla se gradnja previsw, kruzni u Hrasnom da ne pricam. Onda onaj dio aneksa je najgora cesta u gradu, a moze se raditi do suda sve bez prepreka, most malo zahtjevniji.

Tram pruga u centru grada, u srcu, na MD kod scca, skenderija itd. Poplavljeni podvoznjaci, 0km autoputa i moglo bi se do sutra nabrajati.

Suma sumarum, korak naprijed, nazad dva
Izgradnja čitavih tribina nije šminkanje već izgradnja stadiona, to valjda treba biti jasno, potpuna promjena terena svakako spada u izgradnju.

Šminkanje bi bilo zamjena mokrih čvorova, rasvjeta, krečenje, farbanje i sl.

Glavni dijelovi Južne longitudinale su urađeni, presječena je nekih 100injak metara, znamo zbog čega.

Sada vidiš kada je ustanovljeno na tvoju tvrdnju da se nešto ipak gradi, ti si počeo tipičnu priču, "Jeste, ali sporo", to jeste problematično, ali i dalje ne znači da se ne gradi.

Odakle odjednom 0km autoputa da se spominje, pa mi ovdje pričamo o Sarajevu, u istom je autoput napravljen u kompletu, osim pomenutog gradskog, koji je ako ništa u neku ruku dobio početak.

Još jednom, kako može biti, korak naprijed, a nazad dva, ako je već nešto izgrađeno i upotrebi je, kako možeš nazadovati sa izgradnjom neke od pomenute infrastrukture.
JavierBosnia

#7195 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

So What! wrote:
Izgradnja čitavih tribina nije šminkanje već izgradnja stadiona, to valjda treba biti jasno, potpuna promjena terena svakako spada u izgradnju.

Šminkanje bi bilo zamjena mokrih čvorova, rasvjeta, krečenje, farbanje i sl.

Glavni dijelovi Južne longitudinale su urađeni, presječena je nekih 100injak metara, znamo zbog čega.

Sada vidiš kada je ustanovljeno na tvoju tvrdnju da se nešto ipak gradi, ti si počeo tipičnu priču, "Jeste, ali sporo", to jeste problematično, ali i dalje ne znači da se ne gradi.

Odakle odjednom 0km autoputa da se spominje, pa mi ovdje pričamo o Sarajevu, u istom je autoput napravljen u kompletu, osim pomenutog gradskog, koji je ako ništa u neku ruku dobio početak.

Još jednom, kako može biti, korak naprijed, a nazad dva, ako je već nešto izgrađeno i upotrebi je, kako možeš nazadovati sa izgradnjom neke od pomenute infrastrukture.
Nisam nikad ni mislio reci da se ne radi, ali se ne radi ni blizu kako treba. Umjesto da se zavrse 3 projekta, kod nas bude zavrseno pola jednog.
Ne ide to tako, nije to projekt gradnje metroa kroz grad od ilidze do carsije pa da kazes projekat ozbiljan.
To su prosirenja vec postojecih dionica koji bi se trebali rjesavati u smijesnim rokovima. Cak i kad vidim kruzni tok milion KM, ne znam za vas ali meni je to smijesno s obzirom kakvi se sve milionski projekti rjesavaju.

Image

Sta se nagledah ovih maketa, nista od ovog nije ni blizu uradjeno
Nek se radi i nastavi raditi, pomalo-pomalo. Al ako si ti zadovoljan sa ovim, ja licno nisam, a sumnjam da je ostali prosjecan gradjanin zadovoljan kad se kuci vraca s posla, ujutru ide ili kad prodje nekom cestom pa broj mehanicara napamet nauci.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7196 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Dobro osmisljen kruzni je brzi i bolji od dijamanta

Koliko para toliko muzike
Tibra napravi zgradu za sezonu
I ovi polahko namaknu pare pa nesto naprave i sve tako
Brze ne moze, jeftinije ne toliko... konkurencija je ogromna
Tuzla111

#7197 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tuzla111 »

PO meni je kruzni tok dosta ogranicen i nesiguran.
Dijamant je za veoma dobar i veoam siguran ali se to isplati praviti samo na velikim raskrsnicama. I nema sanse da kruzni moze i priblizno moze imati bolji protok.
Neda mi se sad crtati i nisam dobar u tim programima, al postoji jednostavno rjesenja velike raskrsnice brz ijednog semafora i ukrstanja linija.
Problem sa tom idejom bi bio da bi se guzva pravila na narednom semaforu tj raskrisnici tako da bi se morale i ostale raskrsnice rasteretiti kako ne bi bile guzve.
SLika koju sam ve cpostavio, ko malo bolje pogleda vidjece o cemu se radi i koliki je protok saobracaja, naravno, ne mora biti identicna vec neka varijacija ovoga..Image
Npr, polukruzna se ne moraju praviti na raskrsnici vec moze biti jedna traka od tak metara duzine nakon raskrsnice koja bi vodila u polukruzno.
Skretanja lijevo(ili trake koje idu pravo) se mogu uraditi ispod zemlje... itd itd. znaci ne bi im mogao kruzni tok ni prismrditi.
selma 83

#7198 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

JavierBosnia wrote:Prva slika neizvodivo kod EI?
da, 100% ne može, :lol:
Haris.ba

#7199 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

mistek wrote:Kružni tok kod Energoinvesta je dobra stvar, prvenstveno jer se u špici (ujutro pogotovo) stvori nevjerovatan čep tu. Tj. stvori se kod FDS, ali je to direktna posljedica semafora kod Energoinvesta. U ostatku dana je sasvim ok ovako kako jeste. Druga dobra stvar je što ondje fakat ima prostora da se uradi kvalitetan kružni tok.

Međutim, zar niko prije 10 godina, kada se ta saobraćajnica pravila, nije bio pametan da odmah uradi kružni tok? Drugo, milion i po haman? Fakat nejasno šta je tu toliko i odmah u pitanje dovodi isplativost.

Također, kao što neko spomenu, mnogo bi korisnije bilo da skontaju način (što i nije naročito teško) da saobraćajnicu koja ide prema FDS prošire na 2x2. To bi riješilo sve probleme.
Cep se stvori jer cesta od Fds nije 2x2. Kruzni tok je nepotreban. Samo podvoznjak napraviti 2x2 sa izlivnim i ulivnim trakama.

Mrsko im se dogovarati sa Zeljeznicom. A to je jedino pravo rjesenje.
__Phoenix__

#7200 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

Već imaju dvije trake od fds ka energoinvestu, ali semafor napravi kolonu, u suprotnom smjeru nema problema, iako je jedna traka
Post Reply