Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#7176 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by drug_profi »

Kad ti stiže nov namještaj, moraš logično maknuti stari.
I onda ti je frka da se unutar 24 sata na određen datum to iznese.
I onda poklanjaš da ne bi morao platiti iznošenje.

A jagma je "velika" za tim poklonima, samo probajte nešto pokloniti.
Lakše je prodati smeće za 50.
hzsa22

#7177 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by hzsa22 »

Momak u Americi na FB market place kupio fotelju za 50 $ i kasnije je prodao na aukciji za 85,000 dolara. Da se to desilo kod nas, inicijalni prodavac bi odlezao kupca. :D
Ateista

#7178 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ateista »

Hajlac wrote: 12/09/2024 09:13
Naslovnica wrote: 12/09/2024 09:09 U pravu si, ali se to odnosi na one koji se žele što prije (hitno) riješiti nekog namještaja ili kabastog otpada. Na ovom oglasu to očito nije bio slučaj, pa je čovjek dao kauč na OLX, njegovo legitimno pravo.
Pun je OLX onih koji poklanjanju kojekakve kabaste stvari, zašto ne bi stavili na OLX ako im ne gori ili ako imaju najbolju namjeru, nebitno?
U tome i jeste moja poenta - da očito čovjek nije namjeravao hitno se po svaku cijenu riješiti namještaja nego ga pokloniti nekome kome treba...
To ne znamo da li mu je bilo hitno ili ne i da li je htio pokloniti nekom kome treba, a vjerovatno da mu je bilo svejedno kome ce pokloniti jer nije naveo u oglasu uslov.
Ateista

#7179 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 12/09/2024 09:32 Kad ti stiže nov namještaj, moraš logično maknuti stari.

Tako je, nece niko dzaba da iznosi, dobro dodje bilo ko da uzme samo da iznese, kad su kabaste stvari u pitanju.
A to da je velika jagma, jeste donekle, ali bude i puno upita tipa ja bih htio ali nemam prevoz, mozes li mi kako dovesti (iako naznacis da je onaj ko uzima duzan obezbijediti prevoz), ili neko kaze doci ce pa ne dodje, tako da bas bude zajebancije i obraduje se covjek kad neko stvarno dodje i odnese.
kabal1337

#7180 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by kabal1337 »

ja ovdje ne vidim nikakvu prevaru
Covjek dosao, iznio, odvuko ( troskovi), to sta ce on raditi od njega sta te je briga.
Ako se ne mozes nositi sa tim, onda nemoj ni poklanjati.

Nije to rodjendanski poklon, pa da kazes poklon se ne prodaje.

Uostalom ko prvi njegovo, na piku se javi 30 doci ce, ova ona prica na kraju jedva jedan da dodje.

Svako ima pravo da stavi cijenu koju zeli.
Last edited by kabal1337 on 12/09/2024 09:47, edited 1 time in total.
fortaleza

#7181 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fortaleza »

Naslovnica wrote: 11/09/2024 21:02
Hajlac wrote: 11/09/2024 20:05 rodijak je malo slabokontajuci :lol:
nije poenta u poklanjanju nego u lolama koje poklonjeno pokusavaju preprodavati za 3x vecu od realne trzisne cijene, a nije rijec ni o kakvom "raritetu" tipa svojerucno potpisana gramofonska ploca xy svjetske grupe niti o masivnom kaucu s rezbarenim drvenim naslonjacima bla bla vec hebenom kaucu sa spuzvom kakvih ima 170 oglasa samo u Kantonu Sarajevo ;-)

Najgori oblik seljoberske pohlepnosti i podvaljivanja m. pod bubrege :evil:
Rodijak, dobro ja kontam, ti ne kontaš.
Poklonio si nešto nekome i to je to.
Šta će on raditi sa time boli te labavi.
Da si poklonio nekome u "humanitarne svrhe", "porodici u potrebi" i sl, pa ovi prodali, razumio bih, slagali pa hajde.
U suprotnom slučaju, šta će on dalje raditi sa tvojim smećem zaista nije bitno.
Da li će ga iscjepkati pa naložiti ili pokušati prodati za 280KM, to je njegov posao.
"One man's trash is another man's treasure" kaže stara arapska poslovica. :gunjastajl:
U malo stvari se slažemo, pogotovo na onoj temi o poslodavcima, ali ovo potpisujem.

Kad jednom nešto svoje proslijediš to više nije tvoje i nema smisla vraćati se na to, ti si svoje riješio, a dalje šta će biti i ne briga te.

Način kako si to napravio je isto do tebe samog, ovaj drugi je vjerojatno imao i svoj prijevoz i sad taj kauč skladišti negdje dok ga ne proda, a ovaj prvi je oslobodio prostor.

Svatko ima svoju računicu. :D
drug_profi

#7182 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by drug_profi »

Ateista wrote: 12/09/2024 09:41
drug_profi wrote: 12/09/2024 09:32 Kad ti stiže nov namještaj, moraš logično maknuti stari.

Tako je, nece niko dzaba da iznosi, dobro dodje bilo ko da uzme samo da iznese, kad su kabaste stvari u pitanju.
A to da je velika jagma, jeste donekle, ali bude i puno upita tipa ja bih htio ali nemam prevoz, mozes li mi kako dovesti (iako naznacis da je onaj ko uzima duzan obezbijediti prevoz), ili neko kaze doci ce pa ne dodje, tako da bas bude zajebancije i obraduje se covjek kad neko stvarno dodje i odnese.
Pa zato ti i kažem da je "jagma". Svi bi uzeli ali da ti izneseš i doneseš.
Da ti neko dođe i odnese, neće.
Lakše ga je prodat, nego poklonit.
Rothmans

#7183 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Rothmans »

Hajlac wrote: 11/09/2024 15:08 Seoska lola uzme kauc s foteljom na poklon, pa onda to prodaje za 280 KM :lol:

https://olx.ba/artikal/63178103
Image

https://olx.ba/artikal/63447303
Image
Uvijek je neko uhario od tudjeg smeca, sta je tu cudno ?
Hajlac

#7184 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Hajlac »

Rothmans wrote: 12/09/2024 09:49 Uvijek je neko uhario od tudjeg smeca, sta je tu cudno ?
Ispravan kauč s latofleksom nije nikakvo "smeće".
Ali isto tako nije ni za prodaju za 280 KM u paru s viška-foteljom nakon što ga ugrabiš od nekog koji je to želio pokloniti (ponavljam - da je čovjek htio brzinski se riješiti tog namještaja, sigurno bi zvao ove što odvoze kabasti i dao im cvaju...). Bruku OLX oglasa stoji godinama gdje ljudi poklanjaju razne stvari.
drug_profi

#7185 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by drug_profi »

Jel ti znaš koliko dugo je bio na oglasu?
Možda je otišao isti dan.
Baš jer je htio da oslobodi prostor bez dodatnih troškova.
Možda su ga uzeli kao poklon upravo ljudi koji su trebali donijeti novi namještaj.
Njihovo je pravo da taj svoj rad pokušaju i da kapitaliziraju.
Dakle cijena koju su stavili je kompliment i ocjena stanja robe.
Naslovnica

#7186 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote: 12/09/2024 10:01
Rothmans wrote: 12/09/2024 09:49 Uvijek je neko uhario od tudjeg smeca, sta je tu cudno ?
Ispravan kauč s latofleksom nije nikakvo "smeće".
Ali isto tako nije ni za prodaju za 280 KM u paru s viška-foteljom nakon što ga ugrabiš od nekog koji je to želio pokloniti (ponavljam - da je čovjek htio brzinski se riješiti tog namještaja, sigurno bi zvao ove što odvoze kabasti i dao im cvaju...). Bruku OLX oglasa stoji godinama gdje ljudi poklanjaju razne stvari.
Nije tvoje da određuješ cijenu nečega što neko drugi prodaje, ponavljam, to određuje prodavac i tržište.
Mogao je staviti i 580 KM, a isto tako i 80 KM, čovjek ima pravo na to.
Apsolutno nebitno što je poklonjeno i na koji način je prodavac došao do toga.
Ateista

#7187 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 12/09/2024 09:47
Ateista wrote: 12/09/2024 09:41

Pa zato ti i kažem da je "jagma". Svi bi uzeli ali da ti izneseš i doneseš.
Da ti neko dođe i odnese, neće.
Lakše ga je prodat, nego poklonit.
Nisam obratio paznju na navodnike. :thumbup:
A upravo tako, nekad je lakse prodati.
Hajlac

#7188 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Hajlac »

drug_profi wrote: 12/09/2024 10:08 Jel ti znaš koliko dugo je bio na oglasu?
Možda je otišao isti dan.
Baš jer je htio da oslobodi prostor bez dodatnih troškova.
Možda su ga uzeli kao poklon upravo ljudi koji su trebali donijeti novi namještaj.
Njihovo je pravo da taj svoj rad pokušaju i da kapitaliziraju.
Dakle cijena koju su stavili je kompliment i ocjena stanja robe.
Pucanj u prazno - ugrabio ga lik koji se profesionalno bavi preprodajom svega i svačega izraubovanoga - od bijele tehnike i polovne elektronike veš mašina, preko šporeta na drva do poskidane/polovne PVC stolarije :shock:
Image
Ali nebitno - bezveze je ovo začatavanje.
Nego muka mi od ovakve gramzljive pohlepe :)
Naslovnica

#7189 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Naslovnica »

Bavi se lik profesionalno preprodajom svega i svačega izraubovanoga?
Ima nešto loše u tome? Nema.
Nije pohlepa, da je pohlepan ne bi prodavao tuđe smeće.
Pohlepni ne prodaju tuđe smeće preko OLX nego ljudi preživljavaju.
Traži 280KM, dobiće manje i to je to. Nađe se sa kupcem na pola puta, taman otplati gorivo od kombija, ode do Bimgeta, kupi kakve fasunge i hajmo dalje.
Preuzeo kauč koji je nečije smeće, kao i sve ostalo što prodaje na profilu, i gleda čovjek da šta zaradi. Nije ukrao.
Pretpostavljam da bi on više volio da kao ti i ja naprđuje preko tastature, pijucka kaficu i gleda kada će 16-17h da ide kući, ali nije u toj situaciji.
dixi5

#7190 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by dixi5 »

Hajlac wrote: 12/09/2024 10:17 Nego muka mi od ovakve gramzljive pohlepe
Kakva pohlepa? Frajer preuzima necije smece i onda prodaje. Sasvim ok radnja.

Evo ja imam kauc koji treba da se snese sa treceg sprata. Poklanjam ko prvi dodje, samo neka ga nosi, a sta ce poslije s njim, apsolutno me ne zanima, samo neka mi ga ne vraca :D

Ne kontam vas, pa nije potpisao ugovor. Mogao ga je izloziti, njegova stvar.
Hajlac

#7191 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Hajlac »

:thumbup:
kabal1337

#7192 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by kabal1337 »

Naslovnica wrote: 12/09/2024 10:29 Bavi se lik profesionalno preprodajom svega i svačega izraubovanoga?
Ima nešto loše u tome? Nema.
Nije pohlepa, da je pohlepan ne bi prodavao tuđe smeće.
Pohlepni ne prodaju tuđe smeće preko OLX nego ljudi preživljavaju.
Traži 280KM, dobiće manje i to je to. Nađe se sa kupcem na pola puta, taman otplati gorivo od kombija, ode do Bimgeta, kupi kakve fasunge i hajmo dalje.
Preuzeo kauč koji je nečije smeće, kao i sve ostalo što prodaje na profilu, i gleda čovjek da šta zaradi. Nije ukrao.
Pretpostavljam da bi on više volio da kao ti i ja naprđuje preko tastature, pijucka kaficu i gleda kada će 16-17h da ide kući, ali nije u toj situaciji.

Ne valja jarane, jer ga nije ukro.
Sljedeci put neka ga odnese u pomozi.ba
gradskadjeca

#7193 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by gradskadjeca »

Quaresma wrote: 11/09/2024 15:34
gradskadjeca wrote: 28/08/2024 09:49
ZoomZoomKiwi wrote: 25/08/2024 17:19 Korisnik je banovan
Steta, bas je bilo povoljnih stvari :D

elem trazim maloprije bateriju za sony kameru kad "Baterija je nova samo otpakovana da se provjeri jel ispravna" - NE KONTAM

Isto kad sam prije nekoliko mjeseci kupio nov iphone 13 na bas carsiji u Sarajevu, a prodavac otvori telefon, skide onu foliju ( a to mi je uvijek bio predivan momenat ), kaze da vidim da li je sve ok sa telefonom. Bas smo fuj.

A bateriju sigurno necu kupiti, jer je za mene polovna i koristena.
Apple je izbacio tu foliju pocevsi od iPhonea 13. Tak to sto si vidio je prethodno od prodavaca stavljena.
:), naravno da je tako, mislim raztumijem sve, ali sad jos i izmisljanje, mislim stvarno. Ne znam kakva je to bolesna, balkancima svojstvena osobina, da moras drugog ubijediti u nesto sto nije istina, ali eto ti ces se bolje osjecati. Fuj

https://youtu.be/Fop2oskTug8?si=L9UPlUQ_qwKb5EHG
Last edited by gradskadjeca on 12/09/2024 16:09, edited 2 times in total.
drug_profi

#7194 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by drug_profi »

Hajlac wrote: 12/09/2024 10:17 Nego muka mi od ovakve gramzljive pohlepe
Čovjek radi pošten posao. Apsolutno kao svaki drugi trgovac. Nabavlja robu, ispituje tržište, određuje cijenu, zarađuje na razlici.
Ne zaboravi da ima i troškove. Mora platiti petobu svakom irgetu koji mu pomaže.
Dupli_skalp

#7195 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Dupli_skalp »

već treći put mi se dešava u zadnje vrijeme kod pojedinih pik radnji da nakon što putem privatne poruke pošaljem upit za artikal između ostalog dobijem odgovor da je "cijena od danas malo viša". :-)

može li se putem prijave pik administraciji stati u kraj tim lihvarima koji podignu cijenu čim se neko zainteresuje za artikal?
mirota

#7196 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by mirota »

Dupli_skalp wrote: 18/09/2024 15:48 već treći put mi se dešava u zadnje vrijeme kod pojedinih pik radnji da nakon što putem privatne poruke pošaljem upit za artikal između ostalog dobijem odgovor da je "cijena od danas malo viša". :-)

može li se putem prijave pik administraciji stati u kraj tim lihvarima koji podignu cijenu čim se neko zainteresuje za artikal?
jel se ti znas cijenkati _
1Dante1

#7197 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by 1Dante1 »

Dupli_skalp wrote: 18/09/2024 15:48 može li se putem prijave pik administraciji stati u kraj tim lihvarima koji podignu cijenu čim se neko zainteresuje za artikal?
Naravno, banuju, neovisno je li radnja iili profil
Ateista

#7198 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ateista »

To vec jeste neka vrsta prevare, sta god da sam htio da kupim i trazim po najpovoljnijim cijenama, onih nekoliko najpovoljnijih ili nema na stanju pa ti nudi nesto malo drugacije i naravno skuplje, ili ima ali cijena ipak nije ta nego veca, klasicne navlakuse da se javis i da ti proba prodati skuplje. Od takvih koji podignu cijenu ne bih kupio cak i da je i dalje najjeftinije na trzistu, radije cu dati nekom malo vise ko posteno napise cijenu, ima na stanju i prodaje po navedenoj cijeni.
mirota

#7199 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by mirota »

Ateista wrote: 19/09/2024 09:07 To vec jeste neka vrsta prevare, sta god da sam htio da kupim i trazim po najpovoljnijim cijenama, onih nekoliko najpovoljnijih ili nema na stanju pa ti nudi nesto malo drugacije i naravno skuplje, ili ima ali cijena ipak nije ta nego veca, klasicne navlakuse da se javis i da ti proba prodati skuplje. Od takvih koji podignu cijenu ne bih kupio cak i da je i dalje najjeftinije na trzistu, radije cu dati nekom malo vise ko posteno napise cijenu, ima na stanju i prodaje po navedenoj cijeni.
trgujem na OLX najmanje 8 god, nikad lose iskustvo nisam imao, ali zaista
nauticamid

#7200 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by nauticamid »

Kakvi su ovo problemi na piku?
Post Reply