Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71601 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ci-Nick wrote: 08/06/2025 16:15
kuglanje_ze wrote: 08/06/2025 16:04
Ci-Nick wrote: 08/06/2025 12:40
I da Čelika nije bilo stadion bi bio napravljen.
Zenica koja je rasla je trebala takav stadion.
Kad se održavao slet na stadionu je bilo uvijek 30.000 ljudi.
A da nije bilo Čelika na njemu bi igrao ZSK.
Pa bi danas pričali da je napravljen zbog ZSK-a.
Ti imaš elementarno nepoznavanje istorije i razvoja grada u kojem živiš. Prvo pročitati nešto pa onda ulaziti u rasprave.
Ne znam ništa o gradu u kojem sam rođen i živim 59 godina.
Potpuno je ovdje nebitno ko je u pravu.
Ima svako pravo na svoje mišljenje.
I da ga kaže i da ostane pri svome mišljenju.
Oduzmi godinu kad si bio u JNA :D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#71602 Re: Zeničani

Post by anex »

Šta ovo roka već drugu noć?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#71603 Re: Zeničani

Post by Bobi »

anex wrote: 08/06/2025 21:32 Šta ovo roka već drugu noć?
Kurban Bajram traje četiri dana.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#71604 Re: Zeničani

Post by anex »

Bobi wrote: 08/06/2025 21:33
anex wrote: 08/06/2025 21:32 Šta ovo roka već drugu noć?
Kurban Bajram traje četiri dana.
Znaš da nije ovo to pucanje...

Al ne kontam šta je...
Ci-Nick

#71605 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Bobi wrote: 08/06/2025 21:29

Ti imaš elementarno nepoznavanje istorije i razvoja grada u kojem živiš. Prvo pročitati nešto pa onda ulaziti u rasprave.
Oduzmi godinu kad si bio u JNA :D
14 mjeseci i 2 dana.
I dobro si. Kad sam se vratio ispao iz svih kolosjeka, kao da sam bio odsutan deset godina.
Throttle

#71606 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ja mislim da je danas IZ organizovala ono za djecu, bili su neki satori i baloni popodne na Kamberovicima prekoputa autopijace. Najavili su i vatromet. A jucer je Pezic drzao neki ders valjda pa bio vatromet
Suma sumarum, ne fali nam vatrometa :D
belfy

#71607 Re: Zeničani

Post by belfy »

Casual's wrote: 07/06/2025 20:56
belfy wrote: 07/06/2025 19:38
Casual's wrote: 07/06/2025 19:13
Lupas gluposti. Stadion je napravljen iskljucivo za potrebe FK Celik kojem se kasnije oduzelo vlasnistvo.

Koji ples treniras?
dodaj jos samo sto mu se oduzelo vlasnistvo pa da nastavimo sa "konstruktivnom" raspravom.

a ne treniram ples, nego plesem treniranje. dal' se to broji?

a ti? pleses ili treniras?
Umjetnost je biti glup i neinformisan u eri ChatGPT, Gemini, Deepseek i ostalih cuda, pogotovo na internetu. Tebi bas ide. Svaka cas.
znaci nista odgovor? ali kad si vec oko svih tih AI gdje pokusavas naci odgovore ja cu da ti preporucim bolji izvor. vec je objasnjavao i ranije, ali te teme ne pratis...

elem, ako kupis sa njih informacije onda bi ti nesto i @apsidejzi mogao objasniti. on radi sa istim i moze ti pojasniti zasto tamo bolje nalazis potvrdu svojih stajalista...

docim, cak i sa njima meni ne dade odgovor. hebote, cak je i onaj marlboro davao odgovore sa tih AI. sto se ti ustrucavas?
belfy

#71608 Re: Zeničani

Post by belfy »

belfy wrote: 09/06/2025 01:53

dodaj jos samo sto mu se oduzelo vlasnistvo pa da nastavimo sa "konstruktivnom" raspravom.

Umjetnost je biti glup i neinformisan u eri ChatGPT, Gemini, Deepseek i ostalih cuda, pogotovo na internetu. Tebi bas ide. Svaka cas.
znaci nista odgovor? ali kad si vec oko svih tih AI gdje pokusavas naci odgovore ja cu da ti preporucim bolji izvor. vec je objasnjavao i ranije, ali te teme ne pratis...

elem, ako kupis sa njih informacije onda bi ti nesto i @apsidejzi mogao objasniti. on radi sa istim i moze ti pojasniti zasto tamo bolje nalazis potvrdu svojih stajalista...

docim, cak i sa njima meni ne dade odgovor. hebote, cak je i onaj marlboro davao odgovore sa tih AI. sto se ti ustrucavas?
doduse, samo prije par dana si samouvjereno napisao i ovo:
Casual's wrote: 05/06/2025 15:02 Evo ti jos jedna spekulacija. Nista ni od tog stadiona. Bit ce svecano, obecano - tri faze, prva jug. Rusi se zgrada iza, ali kurko-nurko. Ne ide kolo bez harmonikasa. :D
idi provjeri i ti sta ti (tih vise kojih koristih) AI kazu tamo o stadionu. i, ne zaboravi se prije toga konsultirati sa marlborom. on ima vise iskustva (mada samo sa chatom)... iako grijesite isto. elem, dobra spekulacija. nadam se da ne ides u kladionice... :mrgreen:
belfy

#71609 Re: Zeničani

Post by belfy »

pih. pogrijesih u odgovaranju, ali mi ne izgleda lose cak ni ovako. nek' ostane...
apsidejzi

#71610 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

belfy wrote: 09/06/2025 01:53

chatgpt je zakon :) procitao sve knjige svijeta. doduse treba bit oprezan jer sve knjige nisu bazirane na istini nego su plod maste.
kuglanje_ze

#71611 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Ci-Nick wrote: 08/06/2025 12:40
I da Čelika nije bilo stadion bi bio napravljen.
Zenica koja je rasla je trebala takav stadion.
Kad se održavao slet na stadionu je bilo uvijek 30.000 ljudi.
A da nije bilo Čelika na njemu bi igrao ZSK.
Pa bi danas pričali da je napravljen zbog ZSK-a.
Čovjek ti je dobro rekao, pokušavate prekrojiti istoriju. Ponašate se kao prekodrinci koji izjednačavaju četnike i partizane ili kao uprava Hajduka koja je iz istorije Hajduka brisala petokraku s grba.
Zenica je nastala u komunizmu, da nije bilo Tita i partije to bi bio gradić veličine Visokog ili Viteza. To je činjenica koju niko ne može osporiti. Iz drugog svjetskog rata izašli sa 15-tak hiljada stanovnika u BiH koja nije imala niti jednog metra asfaltiranog puta i sa najvećim procentom nepismenih od svih republika. Sreća postojala mala željezara oko koje je Tito odlučio napraviti veliku priču i naseliti u Zenicu hiljade radnika i inžinjera. Sve se radilo planski jer tako podrazumjeva taj oblik vlasti - petoljetke i slična planiranja i sve je rađeno za potrebe razvoja države i potrebe stanovnika. Pored fabrika velika se pažnja posvećivala obrazovanju, kulturi i sportu kao najtransparentnijem obliku društva. Svaki sportski objekat u gradu je rađen planski - Papirna za rukometaše, gimnastička dvorana za sportsko društvo Partizan... I na kraju stadion za potrebe Fudbalskog kluba Čelik koji je bio reprezentacija Zenice u bivšoj Jugoslaviji, a u to doba i u Europi. Svi ostali klubovi u gradu ZSK, Željezničar, Rudar, Borac su bili filijale Čelika. Isto si imao u košarci Čelik i filijalu Rudar gdje su se kalili mladi igrači. FK Čelik je igrao na Bilinom polju, a svi ostali na Kamberovića polju koje je bilo Sportsko Rekreativni Centar za sve sportske i rekreacijske potrebe stanovništva.
Vlasništvo nije postojalo u tom periodu, sve je bilo društvena svojina, pa tako i stadion, ali je dat na upravljanje i rukovođenje klubu.
I sve su to činjenice lako provjerljive u arhivama grada i ostat će činjenice koliko god se neko upinjao da ih prevrće i okreće u smislu "jeste, ali..." ili "moglo je..."
Moglo je, ali nije, jer vlast nije dozvoljavala. ZSK je mogao igrati Republičku ligu i zdravo, a na BP su mogli igrati samo kup Jugoslavije protiv Čelika (ako je Čelik domaćin).
Vrlo jasno definisan sistem razvoja jednog grada u okviru Socijalističkog sistema

A možete pogledati film o Emeriku Blumu da vidite kako je Energoinvest izgradio Sarajevo (isto kao što je Željezara izgradila Zenicu)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#71612 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Zar nije i NK Zenica igrao na BP?
kuglanje_ze

#71613 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

_BataZiv_0809 wrote: 09/06/2025 09:43 Zar nije i NK Zenica igrao na BP?
Jeste poslije rata, ali to je već period demokratije kada smo rušili sve ono što je bilo prije.

Igrao je Ragbi klub povremeno prije rata i igrala repka Juge, čini mi se 2 utakmice - s Rusima i Luksemburg 1:0 (na toj sam bio).
Sanjarko

#71615 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

@kuglanje_ze :kakoste:
Ci-Nick

#71616 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

kuglanje_ze wrote: 09/06/2025 09:40

Čovjek ti je dobro rekao, pokušavate prekrojiti istoriju. Ponašate se kao prekodrinci koji izjednačavaju četnike i partizane ili kao uprava Hajduka koja je iz istorije Hajduka brisala petokraku s grba.
Zenica je nastala u komunizmu, da nije bilo Tita i partije to bi bio gradić veličine Visokog ili Viteza. To je činjenica koju niko ne može osporiti. Iz drugog svjetskog rata izašli sa 15-tak hiljada stanovnika u BiH koja nije imala niti jednog metra asfaltiranog puta i sa najvećim procentom nepismenih od svih republika. Sreća postojala mala željezara oko koje je Tito odlučio napraviti veliku priču i naseliti u Zenicu hiljade radnika i inžinjera. Sve se radilo planski jer tako podrazumjeva taj oblik vlasti - petoljetke i slična planiranja i sve je rađeno za potrebe razvoja države i potrebe stanovnika. Pored fabrika velika se pažnja posvećivala obrazovanju, kulturi i sportu kao najtransparentnijem obliku društva. Svaki sportski objekat u gradu je rađen planski - Papirna za rukometaše, gimnastička dvorana za sportsko društvo Partizan... I na kraju stadion za potrebe Fudbalskog kluba Čelik koji je bio reprezentacija Zenice u bivšoj Jugoslaviji, a u to doba i u Europi. Svi ostali klubovi u gradu ZSK, Željezničar, Rudar, Borac su bili filijale Čelika. Isto si imao u košarci Čelik i filijalu Rudar gdje su se kalili mladi igrači. FK Čelik je igrao na Bilinom polju, a svi ostali na Kamberovića polju koje je bilo Sportsko Rekreativni Centar za sve sportske i rekreacijske potrebe stanovništva.
Vlasništvo nije postojalo u tom periodu, sve je bilo društvena svojina, pa tako i stadion, ali je dat na upravljanje i rukovođenje klubu.
I sve su to činjenice lako provjerljive u arhivama grada i ostat će činjenice koliko god se neko upinjao da ih prevrće i okreće u smislu "jeste, ali..." ili "moglo je..."
Moglo je, ali nije, jer vlast nije dozvoljavala. ZSK je mogao igrati Republičku ligu i zdravo, a na BP su mogli igrati samo kup Jugoslavije protiv Čelika (ako je Čelik domaćin).
Vrlo jasno definisan sistem razvoja jednog grada u okviru Socijalističkog sistema

A možete pogledati film o Emeriku Blumu da vidite kako je Energoinvest izgradio Sarajevo (isto kao što je Željezara izgradila Zenicu)
Sve ja to znam i ništa nije u suprotnosti sa onim što sam rekao. A rekao sam da bi stadion bio izgrađen i bez Čelika, možda ne te veličine. Rekao sam da bi ZSK koji je u jednom trenutku ušao u drugu ligu bivše Jugoslavije igrao tu da nije bilo Čelika. I znam da je Čeliku dat stadion na korištenje i znam da je tombola ispod istočne tribine bila jedan od glavnih izvora prihoda Čelika. Sve ja to znam i nisam ni u jednom trenutku rekao ništa drugo osim da je stadion bio društvena imovina a ne imovina Čelika. Te mu tako i nije mogao biti oduzet jer nikad nije ni bio u vlasništvu Čelika.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#71617 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Evo i odakle ova prica da od BP nema nista

https://www.zenicablog.com/opet-skandal ... -stadionu/

– Ako ćete da vam se Pivić u mom gradu slika i daje izjavu, pravite stadion negdje drugdje, u Zenici nećete dok sam ja gradonačelnik, poručio je Kasumović iz zgrade Gradske uprave, smještene, ironično, na adresi Trg BiH u Zenici.

Osim što Nogometni savez nije imao “keca iz rukava” i rezervnu varijantu, a dan utakmice se približavao, Zeljkoviću i ekipi je jasno da je to najjeftinija i najlakša opcija, pa je započet manevar koji se, zahvaljujući razumu čelnika ZDK, pokazao uspješan.

– Kontaktirali smo Vladu ZDK, pretpostavljajući da će premijer ZDK, kad mu se predoči Kasumovićev ultimatum, sam povući Vladu i Kanton iz te priče, što će nam zakomplikovati finansiranje i rad, ali je najmanje loše rješenje u ovom trenutku. Međutim, čelništvo Kantona je pokazalo razumijevanje situacije u kojoj se Savez našao svega par dana pred utakmicu i negativan odjek koji bi ovakav “cirkus” imao uoči utakmice.

Iz Nogometnog saveza BiH su diplomatski, u saopćenju sa događaja, ipak naveli učešće Zeničko-dobojskog kantona, čiji predstavnik nije smio prisustvovati zbog Kasumovićeve bolesne sujete.

:lol: :lol:
Throttle

#71618 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Ka'e dođel' Pivke, nećete ga zaigrat :lol:
Strašno
belfy

#71619 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ci-Nick wrote: 09/06/2025 12:03
kuglanje_ze wrote: 09/06/2025 09:40

Sve ja to znam i ništa nije u suprotnosti sa onim što sam rekao. A rekao sam da bi stadion bio izgrađen i bez Čelika, možda ne te veličine. Rekao sam da bi ZSK koji je u jednom trenutku ušao u drugu ligu bivše Jugoslavije igrao tu da nije bilo Čelika. I znam da je Čeliku dat stadion na korištenje i znam da je tombola ispod istočne tribine bila jedan od glavnih izvora prihoda Čelika. Sve ja to znam i nisam ni u jednom trenutku rekao ništa drugo osim da je stadion bio društvena imovina a ne imovina Čelika. Te mu tako i nije mogao biti oduzet jer nikad nije ni bio u vlasništvu Čelika.
ti pocnes pricu sa SBBKBB (i jos je proglasis cinjenicom!) i zavrsis post da ne valja pricati u smislu "jeste, ali..." ili "moglo je". genijalno...

i onda jos brdo nebuloza... nije Tito odlucio da bi Zeljezara trebala biti u Zenici zbog postojanja male austrougarske zeljezare. prvobitni plan je bio da se Zeljezara gradi u Doboju koji je bio zeljeznicko cvoriste i imao puno vise prostora za gradnju, ali je odluka promijenjena iz strateskih razloga (hladnoratovskih, naravno). da je Tito tako odlucivao onda bi i Natronka bila u Zenici, a ne u Maglaju...

pa kazes da je Papirna napravljena za rukometase (znaci sve rukometase), ali velis da je gimnasticka dvorana izgradjena za Partizan (tamo sam trenirao). pa bih da te pitam - gdje je to Partizan imao treninge prije izgradnje dvorane?

jedino sto si dobro rekao je, a tu se slazemo, da je sve pravljeno za narod i da nije bilo vlasnistva. mogao sam i opsirnije o svoj toj istoriji koju tako dobro poznajes, ali sam razmisljao isplati li se ako ce te neko radi toga okarakterisati prekodrincem ili cetnikom, pa onda nastaviti po svom. jer, to je malo supacki, a ne doprinosi diskusiji nikako... :kakoste:
Rothmans

#71620 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Image

Cigani
ZoomZoomKiwi

#71621 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

:bih:
nauticamid

#71622 Re: Zeničani

Post by nauticamid »

Ima li NSBIH-e obezbijedjene pare za gradnju stadiona do kraja ili ga misle raskovati, pa kad ga zavrse?

Bolje bi bilo da ga prave negdje drugo jer kad vidis kakve budale su ukljucene u to, prije ce biti da ce ga srusiti i da ce ostati u tom stanju.
belfy

#71623 Re: Zeničani

Post by belfy »

Rothmans wrote: 09/06/2025 21:19 Image

Cigani
podsjetimo se, opet, na rijeci pametnog covjeka: "seljacina je gori od atomske bombe"...
kuglanje_ze

#71624 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

nauticamid wrote: 09/06/2025 22:40 Ima li NSBIH-e obezbijedjene pare za gradnju stadiona do kraja ili ga misle raskovati, pa kad ga zavrse?

Bolje bi bilo da ga prave negdje drugo jer kad vidis kakve budale su ukljucene u to, prije ce biti da ce ga srusiti i da ce ostati u tom stanju.
Mislim da novac nije problem, problem su bolesne, sujetne glave. Ljudi privatizirali grad i kanton i ucjenjuju jedni druge. Tvoj scenarij je izgledan, vrlo lako se može desiti da počne rušenje, pa da se zaustavi izgradnja zbog nekih ucjena i ličnih intetesa lokalnih moćnika.
xPaco1337

#71625 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Ja u nedelju kad sam na M-17 blizu Šija vozio u jutro naletio na cijele iznutrice na putu sreca blicnulo mi auto iz suprotnog pravca mada nisam znao u tom trenutku zbog cega blica, sreca nije bilo nista bilo u suprotnom pravcu pa sam uspio izbjeci jer je baš strvina bila preko cijele trake
Post Reply