duminjo wrote:Ovaj kaze da im trebaju Vize za Jordan (edit: ili Libanon, jebiga sad nisam siguran) i Termin u jordanskoj/libanonskoj ambasadi Pa onda dalje. Vec mjesecima pokusava i ne moze nista a kaze i da para ima ako treba moze i platit. Jednostavno, zena i djeca ne mogu izaci.
Tako on kaze.
Hajd bitno da je gradic relativno miran
Grad se nalazi kilometrima od sukoba, okružen je vojnim objektima i prilično siguran, ja koliko znam u tom gradu a i tom predjelu generalno nije bilo problema 2011 i 2012, poslije toga nije bilo ni sukoba, južno na 10-ak kilometara se nalazi džep pobunjenika u gradu Al Rastanu ali i tamo je trenutno primirje.
Grad je relativno siguran to je ono što ja mogu da kažem bar na osnovu informacija koje su dostupne.
Što se tiče izlaza iz Sirije, veliki problem je izaći iz nje, čudno ali istinito.
Na ilegalan način to je jednostavno, odeš na teritorij pod kontrolom pobunjenika i to je to, pređeš gdje te volja.
Oni žive na teritoriju pod kontrolom vlade, i vjerovatno se misli na prelazak u Libanon, da, za Libanon je potrebna viza Sirijskim državljanima, Libanon je pretrpan izbjeglicama iz Sirije i sada je situacija takva da je dosta teško ući na legalan način, ne znam kakva je procedura za dobijanje vize, što se tiče odlaska u Damask, oni mogu u Damask kopnenin putem, tako da tu ne vidim neki problem, ako ima para može srediti.
Drugi problem je izdavanje pasoša od strane Sirijske vlasti, dosta su i tu posložili proceduru, no kako je riječ o ženi i djeci pretpostavljam da ne bi trebalo biti problema, ne znam kolika su mu djeca, postoji mogućnost ako ima punoljetnog sina da mu budu pravili problem ako nije služio vojni rok ili obuku pri NDF ali i to je nešto što se može srediti parama, barem u Hami.
Ne znam stvarno, sve se može srediti, treba samo povući veze, jeste komplikovano, ali ono što ja znam je da je taj grad siguran i tako bi trebalo ostati do kraja rata.
----
Da postoji i mogućnost, koliko znam za Sirijske državljane koji ulaze zračnim putem u Libanon postoji oslobađanje vize na par dana, ukoliko se posjećuju i strane ambasade u toj zemlji, nek se raspita dole, ima valjda neko u tom gradu ko se time bavi jebemu miša.
Ako ima para (pretpostavljam da živi i radi negdje na zapadu), nek vidi iz Latakije let avionski za Bejrut, za to im ne treba viza mislim, to je LIbanon uradio jer znaju da fukara nema para za let avionom, pa onda ko leti nema straha da će ostati u Libanonu jer ima para valjda, eh nek im sredi u Libanonu u nekoj zapadnoj ambasadi termin, ima valjda u Bejrutu, Njemačka, Danska, Holandska, bilo kakva ambasada EU, tamo zatraže azil, imaju pravo na to, on živi na zapadu, oni em Sirijci em kršćani, pa to papiri 100% ležu, samo nek provjeri za to, da li mogu avionom u Libanon bez vize, važila je ta politika prošle godine, a mislim da iz Latakije avioni lete za Libanon.