Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#7151 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:
tec wrote:
Better Man wrote:Za ljude koji svaki dan koriste autoput da idu na posao i vraćaju se s posla kući morali bi uvesti godišnje vinjete koje ne bi smjele koštati više od 90 do 100 i nešto Eura. Tako je u normalnim zemljama kao što su Švicarska, Slovenija itd. Ili da dadnu minimum 50% na tag uređaj i nadopunu.

Kada mi budemo razvijeni kao te 'normalne države' i ti budeš spreman plaćati minimum 40 fenninga akcize (sa dodatnim 10 % na pumpa na autocesti) po litru goriva i petostruko veću taksu za registraciju vozila možeš dobiti vinjete. Ali naravno tek kada bude gotovo 2/3 mreže autocesti u BiH. Sada koristi Acc i dobiti ćeš popust koji je veći nego što dobiješ u nekim drugim 'normalnim zemljama'.
Kome je sada skup autoput će isto biti sa vinjetama, i da ponovo (još jednom moje) pitanje: tko bi trebao plaćati te vinjete, i tko misliš da bi ih plaćao u državi koja ima malo vise od 3 miliona stanovnika, podijeljena u dva entiteta, gdje svi kukaju za sve. 80 posto vozača u BiH neće nikada u životu plaćati €90 putarine u jednoj godine po sadašnjem sistemu.

Autocesta ima svoju cijenu i prednosti i koristi je onaj koji ju treba koristiti znači i on treba da ju plača.
Želiš nam reći da 80% vozača u BiH uopće ne treba ovaj autoput?
Želim reci da 80% koji koriste autoceste sa sadašnjim načinom plaćanja ne bi platili ukupno €90 u jednoj godine. Za njih bi 90€ bilo drastično poskupljenje autoceste.
Last edited by tec on 23/04/2015 11:02, edited 1 time in total.
tec

#7152 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

madner wrote:
tec wrote:
Better Man wrote:Za ljude koji svaki dan koriste autoput da idu na posao i vraćaju se s posla kući morali bi uvesti godišnje vinjete koje ne bi smjele koštati više od 90 do 100 i nešto Eura. Tako je u normalnim zemljama kao što su Švicarska, Slovenija itd. Ili da dadnu minimum 50% na tag uređaj i nadopunu.

Kada mi budemo razvijeni kao te 'normalne države' i ti budeš spreman plaćati minimum 40 fenninga akcize (sa dodatnim 10 % na pumpa na autocesti) po litru goriva i petostruko veću taksu za registraciju vozila možeš dobiti vinjete. Ali naravno tek kada bude gotovo 2/3 mreže autocesti u BiH. Sada koristi Acc i dobiti ćeš popust koji je veći nego što dobiješ u nekim drugim 'normalnim zemljama'.
Kome je sada skup autoput će isto biti sa vinjetama, i da ponovo (još jednom moje) pitanje: tko bi trebao plaćati te vinjete, i tko misliš da bi ih plaćao u državi koja ima malo vise od 3 miliona stanovnika, podijeljena u dva entiteta, gdje svi kukaju za sve. 80 posto vozača u BiH neće nikada u životu plaćati €90 putarine u jednoj godine po sadašnjem sistemu.

Autocesta ima svoju cijenu i prednosti i koristi je onaj koji ju treba koristiti znači i on treba da ju plača.
Nije tacno, sa vinjetama bi mnogima put bio prihvatljive cijene za svakodnevnu voznju.
Cuj logike, kome je puno 1000, puno je i 180 :roll:
Kome? Razmisli malo ko bi plaćao tu vinjetu i za koju mrežu autocesti? Većina sada kuka izdvojiti 6 maraka a koliko bi kukali da moraju izdvojiti €90 odmah. Kome je puno 6 maraka je puno €90 eura jednostavno neće plaćati vinjetu ali će se zato voziti besplatno isto kao danas na gradskom saobraćaju.
Usput Slovenija je jedna od najgorih primjera, od kada su uvedene vinjete prihodi su bili drastično niži nego očekivani tako da prošle godine morali pristupiti povećanju cestarine za tipove vozila koji nisu pokriveni vinjetama i uvođenju cestarine na dodatna vozila. Dodatno su bili suspendirali većinu radova (novih) na ostalim cestama da sredstva prebacili na izmirivanje dugova autocesti.
madner

#7153 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

Placali bi ljudi koji znaju matematicke operacije sabiranja i oduzimanja. :roll:

175 KM jednom ili neko ko ide svaki dan:
4(5)(6) x 2 x 21 = 168 KM mjesecno, 11 mjeseci koristenja 1848 KM, dvije prosjecjne palte.

Da ne bude zabune, naravno da ova osoba ne plati 1848 km sada, jer nije luda.

Maksimiziranje prihoda autocesta nije primarni cilj, primarni cilj je da se iste koriste od stanovnistva kako bi ostvarili prednosti iste. :roll:
seoBIH

#7154 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

tec wrote: Kome? Razmisli malo ko bi plaćao tu vinjetu i za koju mrežu autocesti? Većina sada kuka izdvojiti 6 maraka a koliko bi kukali da moraju izdvojiti €90 odmah. Kome je puno 6 maraka je puno €90 eura jednostavno neće plaćati vinjetu ali će se zato voziti besplatno isto kao danas na gradskom saobraćaju.
Vidi se da nisi mak'o od svoje kasabe. Nekima posao nije pola kilometra od kuce! Onaj ko dolazi iz Zenice ĆE RADO PLAĆATI 90€ nego po 6KM svaki dan! Mislis da se on voli vozati ujutro sporednim putevima, pa takav na posao, ili poslije posla da ne dodje za 20-25 min kuci, vec za 1h?

Jbte, samo nek je meni dobro, druge ko jebe.
burekodsira

#7155 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

najbolje bi bilo i ovo i ono pa sta se kome vise isplati, oni sto jednom godisnje voze nek plate 6 jednokratno a oni kojima treba svakodnevno nek se odmah odluce za 90€...
tec

#7156 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

seoBIH wrote:
tec wrote: Kome? Razmisli malo ko bi plaćao tu vinjetu i za koju mrežu autocesti? Većina sada kuka izdvojiti 6 maraka a koliko bi kukali da moraju izdvojiti €90 odmah. Kome je puno 6 maraka je puno €90 eura jednostavno neće plaćati vinjetu ali će se zato voziti besplatno isto kao danas na gradskom saobraćaju.
Vidi se da nisi mak'o od svoje kasabe. Nekima posao nije pola kilometra od kuce! Onaj ko dolazi iz Zenice ĆE RADO PLAĆATI 90€ nego po 6KM svaki dan! Mislis da se on voli vozati ujutro sporednim putevima, pa takav na posao, ili poslije posla da ne dodje za 20-25 min kuci, vec za 1h?

Bez potrebno je sa ograničenim ljudima kao ti diskutirati jer ako nije po vašoj želji onda to ne valja. Autoput se ne gradi samo za nekoga tko hoće da živi u jednom gradu i ide u drugi (i to 80 km dale) na posao. Možda je vrijem da razmisliš da odseliš iz te kasabe ako ti je preskupo doći na posao. Ali očigledno ti nigdje nisi drugdje živio osim u toj kasabi, jer misliš da autoput postoji za tebe i da se dalje ne treba graditi jer tebi je to dovoljno.
Ja živim u predgrađu jednog grada u EU i mene kosta ukupno svaki dan autoput €2,40 (na koje dobijem 20% popust koristeći elektronske naplate acc) da odem na posao i to za manje od 10 km autoputa. Zašto? Ne zato sto mi je jeftinije nego jer tako odbijam 30 (i više) minuta svaki dan sa mojim porodicom, dođem na posao smiren, i sigurno, itd. I kao većina ljudi ovdje žive i rade ne bi mi palo napamet da se bunim jer za ono što plaćam odbijam uslugu i to višestruku.

Muhamed Đakmić

#7157 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Muhamed Đakmić »

Pripazite malo sa načinom obraćanja i nemojte vrijeđati jedni druge.
prog321

#7158 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

Postoji tema o isplativosti autoputa, ali jedni te isti davitelji i na ovoj temi prosipaju iste fraze kako se autoput ne moze isfinancirati.
karanana

#7159 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

tec wrote:
karanana wrote:koja je prevara ovo poskupljenje sa dodavanjem pdv-a. nije prevara sto se pdv uvodi ali je prevara da se trosak uvodjenja pdv-a sada prenosi na vozace. sta je ono receno, je li ono karic ranije branio cijene time sto je rekao da je cijena kilometra svugdje u evropi 11 feninga. eh eto kod nas ce biti za skoro 2 feninga skuplja.
A ko je rekao da će poskupiti? Odlika o pdv nije od jučer samo je postalo zvanično.
pa pise u tekstu od jucer sa ovog sajta da ce poskupiti za iznos PDV-a, odnosno da autoceste nece preuzeti trosak pdv-a i uklopit se u istu cijenu kao sto je sada a da 17% daju za pdv.
Ci-Nick

#7160 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

tec wrote:
seoBIH wrote:

Bez potrebno je sa ograničenim ljudima kao ti diskutirati jer ako nije po vašoj želji onda to ne valja. Autoput se ne gradi samo za nekoga tko hoće da živi u jednom gradu i ide u drugi (i to 80 km dale) na posao. Možda je vrijem da razmisliš da odseliš iz te kasabe ako ti je preskupo doći na posao. Ali očigledno ti nigdje nisi drugdje živio osim u toj kasabi, jer misliš da autoput postoji za tebe i da se dalje ne treba graditi jer tebi je to dovoljno.
Ja živim u predgrađu jednog grada u EU i mene kosta ukupno svaki dan autoput €2,40 (na koje dobijem 20% popust koristeći elektronske naplate acc) da odem na posao i to za manje od 10 km autoputa. Zašto? Ne zato sto mi je jeftinije nego jer tako odbijam 30 (i više) minuta svaki dan sa mojim porodicom, dođem na posao smiren, i sigurno, itd. I kao većina ljudi ovdje žive i rade ne bi mi palo napamet da se bunim jer za ono što plaćam odbijam uslugu i to višestruku.

Ti sam sebi kontre udaraš.
Prvo si tvrdio da je autoput bitan zbog sigurnosti i da ga zbog toga ne treba posmatrati kao ekonomski neopravdanog i neisplativog.
Po toj logici treba ukinuti naplatne kućice i naplatu, autoput učiniti dostupnim svima, prihodi bi pali za dvadesetak miliona ali i rashodi za skoro isti iznos.
Tu opciju bih potpisao odmah,.. i po cijenu povećanja akcize za dodatnih 5 ili 10 feninga.
Onda kažeš Slovenija se zeznula sa vinjetama, prihodi loši,.. pa si zbog toga protiv vinjete. Na taj način uskraćuješ mogućnost korištenja autoputa ljudima koji svakodnevno putuju na posao jer im je neisplativo, te ionako neopterećen autoput cijena korištenja čini još praznijim.
Naravno ponovo zaboravljaš svoju prvu i najbitniju teoriju odbrane izgradnje autoputa: " Sigurnost iznad svega" !
Thorgerson

#7161 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Pa ni ja bas ne kontam sta ljudi hoce. Skup im autoput jer moraju ici na posao i isti placati. I sad se trebaju uvesti vinjete ili sta ja znam njima nekako sniziti cijene koje opet neko mora pokriti? Kako.

Sta, sad ja trebam jel placati jos vise akciza da bi nekome put bio jeftiniji.

Dovidjenja. Izvoli, slobodna je zemlja, preseli se gdje hoces i zivi gdje hoces. Samo je bosnjo naviko da zivi na jednom mjestu sto godina.

Alternativni pravci postoje. Nisu bog zna kakvi, ali postoje. E sad sto nekome iz visokog do sarajeva alternativnim putem treba sat i po, a autoputem 20 minuta, na njemu je neka odluci sta mu se isplati, ali ponavljam, meni ne pada na pamet da sad ja nekome placam put, jer eto hoce da ga koristi svaki dan i skupo mu. :-)
tec

#7162 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

karanana wrote:
tec wrote:
karanana wrote:koja je prevara ovo poskupljenje sa dodavanjem pdv-a. nije prevara sto se pdv uvodi ali je prevara da se trosak uvodjenja pdv-a sada prenosi na vozace. sta je ono receno, je li ono karic ranije branio cijene time sto je rekao da je cijena kilometra svugdje u evropi 11 feninga. eh eto kod nas ce biti za skoro 2 feninga skuplja.
A ko je rekao da će poskupiti? Odlika o pdv nije od jučer samo je postalo zvanično.
pa pise u tekstu od jucer sa ovog sajta da ce poskupiti za iznos PDV-a, odnosno da autoceste nece preuzeti trosak pdv-a i uklopit se u istu cijenu kao sto je sada a da 17% daju za pdv.
To ne piše u tom tekstu nego je prepisano nagađanje avaz dali će nove vlade odlučiti hoće li poskupiti, koje bi bilo glupo kada postoji dogovor rs i fbih da će cijene ostati iste i nakon uvođenja pdv. A autoceste su izjavile sljedeće
Autoceste Federacije BiH nikada nisu planirale poskupljenje i da je preduzeće generalno protiv povećanja cijena cestarine.
Last edited by tec on 23/04/2015 14:02, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#7163 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:Pa ni ja bas ne kontam sta ljudi hoce. Skup im autoput jer moraju ici na posao i isti placati. I sad se trebaju uvesti vinjete ili sta ja znam njima nekako sniziti cijene koje opet neko mora pokriti? Kako.

Sta, sad ja trebam jel placati jos vise akciza da bi nekome put bio jeftiniji.

Dovidjenja. Izvoli, slobodna je zemlja, preseli se gdje hoces i zivi gdje hoces. Samo je bosnjo naviko da zivi na jednom mjestu sto godina.

Alternativni pravci postoje. Nisu bog zna kakvi, ali postoje. E sad sto nekome iz visokog do sarajeva alternativnim putem treba sat i po, a autoputem 20 minuta, na njemu je neka odluci sta mu se isplati, ali ponavljam, meni ne pada na pamet da sad ja nekome placam put, jer eto hoce da ga koristi svaki dan i skupo mu. :-)
Ma vazda ista prica "a kako ce neko iz Zenice, Breze na posao u Sarajevo?"

Koga ba boli kurac? Barem imaju opciju da koriste autoput, sto nemaju npr. u Olovu ili Konjicu. Fakat ne kontam, dakle onaj ko zivi blizu autoputa bi ga haman trebao koristiti dzaba, ko lokalni put, a onaj ko zivi 100km od istog bi ga trebao placati kroz putarinu i akcize.

Rjesenje naravno postoji - dobijes posao u Sarajevu, uzmes fino za 250KM stan na Dobrinji ili A. Polju, i te pare ne das na gorivo i ostale pizdarije. Kraj price.
tec

#7164 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ci-Nick wrote: Ti sam sebi kontre udaraš.
Prvo si tvrdio da je autoput bitan zbog sigurnosti i da ga zbog toga ne treba posmatrati kao ekonomski neopravdanog i neisplativog.
Po toj logici treba ukinuti naplatne kućice i naplatu, autoput učiniti dostupnim svima, prihodi bi pali za dvadesetak miliona ali i rashodi za skoro isti iznos.
Tu opciju bih potpisao odmah,.. i po cijenu povećanja akcize za dodatnih 5 ili 10 feninga.
Onda kažeš Slovenija se zeznula sa vinjetama, prihodi loši,.. pa si zbog toga protiv vinjete. Na taj način uskraćuješ mogućnost korištenja autoputa ljudima koji svakodnevno putuju na posao jer im je neisplativo, te ionako neopterećen autoput cijena korištenja čini još praznijim.
Naravno ponovo zaboravljaš svoju prvu i najbitniju teoriju odbrane izgradnje autoputa: " Sigurnost iznad svega" !
Daj ne lupaj gluposti čitaj šta sam napisao. :-) A tvoja logika je van svake pameti. Autoput nije prazan samo seljacima koji idu obilaznim putevima je prazan kojekakvim propalicama, zvanim profesorima BiH univerziteta.
neki

#7165 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

jbt opet o vinjetama :-)

vinjete se uvode u zemljama koje imaju izgradjenu mrezu autoputeva, a ne jedva 100km
Ci-Nick

#7166 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

tec wrote:
Daj ne lupaj gluposti čitaj šta sam napisao. :-) A tvoja logika je van svake pameti. Autoput nije prazan samo seljacima koji idu obilaznim putevima je prazan kojekakvim propalicama, zvanim profesorima BiH univerziteta.
Izjava tipa : " De ne lupaj" nije argument. :wink:
Od početka ste branili gradnju autoputa u punom profilu u cijeloj dužini upravo argumentom bezbjednosti.
Pa ste natjerali ove kontraše da otvore temu o isplativosti autoputa jer niste dali da se ovdje raspravlja o isplativosti.
Sad su odjednom bitni naplata i cijena putarine iako će sve što bude veća završenost autoputa razlika između prihoda od putarine i troškova naplate biti manji.
Tako da će se krediti u svakom slučaju otplaćivati sa dobrih 90% sredstvima od takse na gorivo a ne prikupljenim novcem na naplatnim kućicama.
Postavlja se pitanje čemu onda naplata ako glavnina tog novaca ide za finansiranje sistema naplate.
Samo zato da se izmisle radna mjesta i uhljebi familija ?
karanana

#7167 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

pa jel nisu bezbjedniji autoputevi?
vec vise puta sam naveo samo dio ceste visoko-kakanj, mozda nekih 10ak kilometara, koja je bila cesta smrti kao dvosmjerna. pukla ravnica pa se lole pohasile pa se preticalo, ako nije po 7-10 ljudi ginulo svake godine. otkako je autoputa niti jedna velika nezgoda.

ali ne znam kakve veze ima bezbjednost sa tim hoce li autoput biti besplatan ili ne?
Ci-Nick

#7168 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

karanana wrote:pa jel nisu bezbjedniji autoputevi?
vec vise puta sam naveo samo dio ceste visoko-kakanj, mozda nekih 10ak kilometara, koja je bila cesta smrti kao dvosmjerna. pukla ravnica pa se lole pohasile pa se preticalo, ako nije po 7-10 ljudi ginulo svake godine. otkako je autoputa niti jedna velika nezgoda.

ali ne znam kakve veze ima bezbjednost sa tim hoce li autoput biti besplatan ili ne?
Poenta je u tome da kredita za nove km nema bez povećanja takse na gorivo jer kreditori žele da znaju iz kojih prihoda će krediti biti vraćeni.
Naravno znaju i to da je naplata putarine dovoljna samo za finansiranje uhljeba u JP Autoceste. Prema tome ako se izgradnja finansira sa udjelom od 90% iz sredstava od takse na gorivo zašto ne i 100%.
Tako ne bi tjerali dnevnu migraciju na alternativne puteve.
Što bi naravno opet bilo u interesu bezbjednosti saobraćaja.
tec

#7169 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ci-Nick wrote:
tec wrote:
Od početka ste branili gradnju autoputa u punom profilu u cijeloj dužini upravo argumentom bezbjednosti.
Pa ste natjerali ove kontraše da otvore temu o isplativosti autoputa jer niste dali da se ovdje raspravlja o isplativosti.
Sad su odjednom bitni naplata i cijena putarine iako će sve što bude veća završenost autoputa razlika između prihoda od putarine i troškova naplate biti manji.
Tako da će se krediti u svakom slučaju otplaćivati sa dobrih 90% sredstvima od takse na gorivo a ne prikupljenim novcem na naplatnim kućicama.
Postavlja se pitanje čemu onda naplata ako glavnina tog novaca ide za finansiranje sistema naplate.
Vrati se na početak i pročitaj šta sam ja napisao jer stvarno nema vremena ni potrebe papcima kao ti (koji ni najobičnije podatke ne mogu da shvate) da ponavljam. Molim te ne izmišljaja podatke.

Da te malo ispravim: prihodi od taksi na gorivo su 63,5 miliona maraka a od cestarine (naplatnih kućica) 24 miliona maraka (nepune godine 52,7 km autoceste pod naplatom ove godine će 83km pod naplatom) to je omjer 72,5% - 27,5% (2014) prošle godine (2013) je omjer bio 77,7% - 22,3
A ta razlika će se samo smanjivati sa svakim kilometrom vise.
Troškovi na plate 2014 cijele JP Autoceste - ne samo operatora naplatnih kućica koji nisu ni 50% zaposleni je 8,3 miliona maraka znaci jedna trećina prihoda od cestarine otplati sve zaposlene u JP Autocestama. Prihodi od cestarina su rasli vise nego duplo povećanju plata svih zaposlenih u JP Autocestama.
Prije nego što probaš davati lekcije provjeri šta pišeš.
tec

#7170 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ci-Nick wrote:
karanana wrote:pa jel nisu bezbjedniji autoputevi?

Poenta je u tome da kredita za nove km nema bez povećanja takse na gorivo jer kreditori žele da znaju iz kojih prihoda će krediti biti vraćeni.
Naravno znaju i to da je naplata putarine dovoljna samo za finansiranje uhljeba u JP Autoceste. Prema tome ako se izgradnja finansira sa udjelom od 90% iz sredstava od takse na gorivo zašto ne i 100%.
Tako ne bi tjerali dnevnu migraciju na alternativne puteve.
Što bi naravno opet bilo u interesu bezbjednosti saobraćaja.
Prekini ove gluposti o dnevnoj migraciji na alternativne puteve jer najveća izmišljotina. To sto je jedan dio centralne bosne se bio navikao godinama besplatno voziti autoputem je najveći razlog takvih priča.
Naslovnica

#7171 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Na koji način Njemačka finansira autoputeve, pa su za automobile besplatni?!
Da li je to kroz gorivo ili na neki drugi način?
Ci-Nick

#7172 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

tec wrote:
Ci-Nick wrote:
tec wrote:
Vrati se na početak i pročitaj šta sam ja napisao jer stvarno nema vremena ni potrebe papcima kao ti (koji ni najobičnije podatke ne mogu da shvate) da ponavljam. Molim te ne izmišljaja podatke.

Da te malo ispravim: prihodi od taksi na gorivo su 63,5 miliona maraka a od cestarine (naplatnih kućica) 24 miliona maraka (nepune godine 52,7 km autoceste pod naplatom ove godine će 83km pod naplatom) to je omjer 72,5% - 27,5% (2014) prošle godine (2013) je omjer bio 77,7% - 22,3
Troškovi na plate 2014 cijele JP Autoceste - ne samo operatora naplatnih kućica koji nisu ni 50% zaposleni je 8,3 miliona maraka znaci jedna trećina prihoda od cestarine otplati sve zaposlene u JP Autocestama. Prihodi od cestarina su rasli vise nego duplo povećanju plata svih zaposlenih u JP Autocestama.
Auuuuuu, opet su uvrede argumenti.
Da li su prihodi rasli proporcionalno povećanju dužine kilometara autoputa ?
Stvari se mogu predstaviti i drugačije:
2011.
prihodi od putarine 10,5 miliona, troškovi bez amortizacije 6 miliona,.... razlika ( zarada ) 4,5 miliona
2012.
prihodi od putarine 15 miliona, troškovi bez amortizacije 10 miliona,.... razlika ( zarada ) 5 miliona
2013.
prihodi od putarine 21,4 miliona, troškovi bez amortizacije 17 miliona,.... razlika ( zarada ) 4,4 miliona
2014.
prihodi od putarine 24 miliona, troškovi bez amortizacije 19 miliona,.... razlika ( zarada ) 5 miliona

dakle koliko god da se poveća prihod čista zarada ostaje ista i čini 10% (pa i manje) novca u odnosu na novac koji se dobije od takse na gorivo.
Last edited by Ci-Nick on 23/04/2015 19:06, edited 2 times in total.
drug_profi

#7173 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kiko ja znam cijena po km je otprilike ista svo vrijeme, samo je rasla duzina dionice koja se naplacuje te se tu ne moze govoriti o poskupljenju.
tec

#7174 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ci-Nick wrote:
tec wrote: Vrati se na početak i pročitaj šta sam ja napisao jer stvarno nema vremena ni potrebe papcima kao ti (koji ni najobičnije podatke ne mogu da shvate) da ponavljam. Molim te ne izmišljaja podatke.

Auuuuuu, opet su uvrede argumenti.
Da li su prihodi rasli proporcionalno povećanju dužine kilometara autoputa ?
Stvari se mogu predstaviti i drugačije:
2011.
prihodi od putarine 10,5 miliona, troškovi bez amortizacije 6 miliona,.... razlika ( zarada ) 4,5 miliona
2012.
prihodi od putarine 15 miliona, troškovi bez amortizacije 10 miliona,.... razlika ( zarada ) 5 miliona
2013.
prihodi od putarine 21,4 miliona, troškovi bez amortizacije 17 miliona,.... razlika ( zarada ) 4,4 miliona
2014.
prihodi od putarine 24 miliona, troškovi bez amortizacije 19 miliona,.... razlika ( zarada ) 5 miliona

dakle koliko god da se poveća prihod čista zarada ostaje ista i čini 10% (pa i manje) novca u odnosu na novac koji se dobije od takse na gorivo.
:-) :lol: Zašto je BiH u rupi kojoj je, jer imamo stručnjake kao ti. Jeli ti to vrli prof. Lindov predavao?

p.s
Amortizacija za 2014 je 15 miliona ali očigledno džabe bi to tebi bilo pisati jer opet bi vadio cifre iz zraka.
jao_situacije

#7175 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

ne bih da se petljam previše jer nisam gledao financijski izvještaj autocesta, ali koliko ja znam autoceste od svojih prihoda financiraju eksproprijaciju
Post Reply