Haris.ba wrote:Naravno da želim odgovor. Jer želim da ljudi shvate alternativu.
Jer, redukcije vode će se nastaviti. Vlast će doćerati do duvara. I onda će biti privatizacija.
I bićemo zahvalni spasiocu.
Stvar je da ja ne mogu da razumijem da ljudi ne shvataju da mora postojati profit. Jer neko mora platiti račun. Troškovi postoje neovisno od vrste vlasništva. Kod nas profit i koncesija postadoše prljave riječi.
Kako se sada plaća cijena vode? Sada plaćamo kroz račun i kroz poreze kroz budžet. Vlada odlučila da ima cijenu vode koja nije dostatna da zadovolji i broj radnika (i neekonomično poslovanje koje donosi sa sobom državno vlasništvo) i uredno snadbjevanje. I treba ulaganja u stalna sredstva iz budžeta. Ne platiš na računu - platiš na porezu.
Evo, onaj ko nema vode ili ima redukciju navečer sad plaća time što nema vode zbog svih odluka vezanih za vodosnadbjevanje.
Glavna stvar je samo da li će se plaćati voda na računu, ili na porezu kroz vraćanje kredita kroz budžet. Prva stavka je ekonomski najbolja, politički najgora. Druga obrnuto.
Više nije bitno jesmo li tranzicijska zemlja ili ne. Ljudska prava. Javno dobro. Kada vode nemaš - ideali se gube, i činiš najgore poteze.
Pa vidi, na profitu sve funkcioniše i to je jasno. Imaš minimalne profite kao što su izraženi kroz cijenu struje koja je najniža u regionu (možda i u Europi), gdje se javno dobro i osnovna životna potreba stavlja na raspolaganje ljudima po cijeni koja nije čak ni tržišna, već je dovoljna da pokrije troškove proizvodnje i distribucije, tj.plate svih zaposlenih u tom lancu i nesto malo preostane za amortizaciju i profit.
EP je veliki sistem sa ogromnim prometom pa se na malom procentu mogu zadovoljiti sav visak zaposlenih, odlicne plate i curenja love na sve strane.
ViKSa je gubitaš. Razloge treba tražiti u nedomaćinskom vođenju i lošoj brizi za sistem. Nelegalni priključci i curenja, loša naplata, pa i pored svega isplate dobrih plata i regresa koji su odavno već misaona imenica i za uspješnije firme.
E sad ako ja trebam to sve da im halalim i da kazem "nemojte se sta bihuzurit, dajte da mi to platimo..." i da vode onda bude, ond sam ja ovca, konj, magarac...
Moze ekonomska cijena vode, ali tek kad se plate u ViKSa svedu u okvire prosjeka za slicne djelatnosti, kad se broj i struktura zaposlenih učine optimalnim i kad se skinu ili legalizuju svi prilključci. Pa ne može biti kuća bez priključka. Nek kanton donese propis da policija ide sa radnicima i da vlasnik kuće mora pokazati instalaciju i priključak milom ili silom uz nalog.
E onda mi Kifla i njegov odlični jaran iz ViKSa sa kojim je kofol posvađan, kažu - voda mora biti skuplja. Aferim. Pristajem.