Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#7151 Re: RE: Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vješalica »

Stihy wrote: http://vodovod-mostar.com/web/novosti

Mostar bez gradonačelnika i Konakovića haman kompletan prekopan. Mjenjaju cijevi u centru i na zapadnoj i na istočnoj strani.

Al nek je budžet sunetlija sjeo u fotelju.
Poslano sa mog SM-N910C koristeći Tapatalk
Da li mozes pojasniti kako u kontekst price o Mostaru dolazi 'budzet sunetlija'?
Mislim da nam pojasnis razliku izmedju Mostara Grada i Kantona uredjenja,budzeta,ovlastenja kad su u pitanju ovi komunalni problemi i sl.
I kako to ima ikakve veze sa sadasnjim tatusom sarajevakog gradonacelnika
Mozes recimo napraviti i jedno poredjenje i sa Tuzlom gdje je na N1 Imamovic bio gost i rekao kako nemaju lribleme sa redukcijom iako je TZ bila u takvom stanju 70godina....zanimljivih se brojki dotakao Imamovic ukljucujuci i oorganizaciju federacije koja nista drugo nije nego ispijac para i uzimac kredita
izgubljena dusa

#7152 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

cpu_fan wrote:
Innovation wrote:
VjecitiStudent wrote:[
Uvijek ista matrica

Image

Na kraju će ovo i biti !
Cini mi se da vlada gura vik u privatizaciju. Po meni jedan od razloga zasto kanton nece da finansira vik.
Nisam sigurna da je to dobro. Ja sam protiv.
Kad god je vlast nesto uradila "za nase/opste dobro", mi smo dobili ogroman problem.

Interesuje me misljenje forumasa I iskustva zemalja u kojima je ova vrsta firme privatizirana.

Prateci te famozne procese privatizacije, vidim da su prljavi do bola I obicno zavrse mutnim fiansijskim transakcijama (kradjom), a firma bude potpuno unistena. Ako krene tim putem (privatizacija) ocekujem isto kao I sa drugim pivatiziranim firmama.
drug_profi

#7153 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Kakva ba privatizacija JKP? To je nedopustivo. Vlasnik takve firme je u poziciji da ti nametne i cijenu i kvalitet usluge kakva se njemu dopada.
Zakoni?
U ovoj zemlji?
Ne budite smijesni. Kad im zakon ne pase oni ga "poprave".
Koga ovdje zakon na bilo sta prisiljava? Samo kokuze of kors.
Dakle privatizacija vodovoda ni pod razno jer alternativu nemas.
Innovation

#7154 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Innovation »

Innovation wrote:
VjecitiStudent wrote:
O'zone wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakov ... /170207067

Reče prvi čovjek u Kantonu. Koji je da podsjetimo vlasnik Javnog Kantonalnog Komunalnog Preduzeća Vodovod i Kanalizacija Sarajevo.
Uvijek ista matrica

Image
KONTAKT: [email protected] ......
:mrgreen:
izgubljena dusa , ovo je post od
cpu_fan » 07/02/2017 20:42
Na kraju će ovo i biti !
Alkos

#7155 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Alkos »

amar1994 wrote:Prosjecan SDA glasac :lol:

Image
Prosječan neglasač!

Image

Mogu li se kakvi protesti organizovati, naravno, nasilni?! :mrgreen:
Dozer

#7156 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Toliko o vodi, protestima, redukcijama, odgovornima, itd.... :izet:
izgubljena dusa

#7157 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Znaci bice vode po cijeli sat u toku dana.
Ovcama dovoljno, a moze i svaki drugi dan.....

Pa vise smo imali kad su Mladic i Karadzic krojili sudbine :facepalm:
Haris.ba

#7158 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

drugi profil wrote:Kakva ba privatizacija JKP? To je nedopustivo. Vlasnik takve firme je u poziciji da ti nametne i cijenu i kvalitet usluge kakva se njemu dopada.
Zakoni?
U ovoj zemlji?
A sada vlasnik ne nameće i cijenu i kvalitet usluge kakva se njemu dopada?

A kakvu alternativu imaš sa neprivatizovanim vodovodom?
Jara

#7159 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Jara »

Pa koliko puta "popravljaju" u jednim te istim dijelovima grada pa i danju isključuju...
I to bez najave prethodnih dana... :repetirana:
Last edited by Jara on 08/02/2017 11:22, edited 1 time in total.
amar1994

#7160 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Alkos wrote:
amar1994 wrote:Prosjecan SDA glasac :lol:

Image
Prosječan neglasač!

Image

Mogu li se kakvi protesti organizovati, naravno, nasilni?! :mrgreen:
Bekani pravi :-) :mrgreen:
amar1994

#7161 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Jara wrote:Pa koliko puta "popravljaju" u jednim te istim dijelovima grada pa i danju isključuju...
ma lazu , kakve opravke :-) :roll:
drug_profi

#7162 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:
drugi profil wrote:Kakva ba privatizacija JKP? To je nedopustivo. Vlasnik takve firme je u poziciji da ti nametne i cijenu i kvalitet usluge kakva se njemu dopada.
Zakoni?
U ovoj zemlji?
A sada vlasnik ne nameće i cijenu i kvalitet usluge kakva se njemu dopada?

A kakvu alternativu imaš sa neprivatizovanim vodovodom?
Ne mogu da vjerujem da nekom koga smatram inteligentnim i obrazovanim trebam crtati moguce i vjerovatne scenarije.
Sada teoretski pritiskom na vlast i izborima mozes promijeniti stvar. Teoretski, ali moguce.
Kad prodas nekom koncesiju ili biznis, mozes mahat usima. Dobices cjenovnik, platis ili sjeku. Ovo je isto teoretski, ali itekako vjerovatno.
Voda ce ti biti onog kvaliteta kojeg vlasniku garantuje profit. A taj profit mora biti golem jer ce imati veliku halku da namiruje konstantno.
Dakle, nesto sto je javno dobro, ljudsko pravo, osnovna zivotna potreba, neko ce privatizovati i tebi prodavati pod ucjenom. Drugim rijecima imaces izbor ili plati ucjenu ili seli.
Nadji jedan pozitivan primjer iz tranzicijskih zemalja, pa pokusaj zamisliti da ce to tako biti kod nas... njaaaah jelde?
Innovation

#7163 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Innovation »

izgubljena dusa wrote:Znaci bice vode po cijeli sat u toku dana.

:facepalm: :-) :run:
Haris.ba

#7164 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Naravno da želim odgovor. Jer želim da ljudi shvate alternativu.

Jer, redukcije vode će se nastaviti. Vlast će doćerati do duvara. I onda će biti privatizacija.
I bićemo zahvalni spasiocu.

Stvar je da ja ne mogu da razumijem da ljudi ne shvataju da mora postojati profit. Jer neko mora platiti račun. Troškovi postoje neovisno od vrste vlasništva. Kod nas profit i koncesija postadoše prljave riječi.

Kako se sada plaća cijena vode? Sada plaćamo kroz račun i kroz poreze kroz budžet. Vlada odlučila da ima cijenu vode koja nije dostatna da zadovolji i broj radnika (i neekonomično poslovanje koje donosi sa sobom državno vlasništvo) i uredno snadbjevanje. I treba ulaganja u stalna sredstva iz budžeta. Ne platiš na računu - platiš na porezu.

Evo, onaj ko nema vode ili ima redukciju navečer sad plaća time što nema vode zbog svih odluka vezanih za vodosnadbjevanje.

Glavna stvar je samo da li će se plaćati voda na računu, ili na porezu kroz vraćanje kredita kroz budžet. Prva stavka je ekonomski najbolja, politički najgora. Druga obrnuto.

Više nije bitno jesmo li tranzicijska zemlja ili ne. Ljudska prava. Javno dobro. Kada vode nemaš - ideali se gube, i činiš najgore poteze.
Jara

#7165 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Jara »

Innovation wrote:
izgubljena dusa wrote:Znaci bice vode po cijeli sat u toku dana.

:facepalm: :-) :run:
Nećemo pretjerivat'... :-)
Al' da podsjeća na onaj period, podsjeća...
addem

#7166 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by addem »

Jadan je kanton kad se ne zna ko pije i ko placa. Danima sa restrikcijama a niko al bas niko ni sta ne radi da se stanje promjeni. E to je slika nase vlasti.
peepeep

#7167 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by peepeep »

addem wrote:Jadan je kanton kad se ne zna ko pije i ko placa. Danima sa restrikcijama a niko al bas niko ni sta ne radi da se stanje promjeni. E to je slika nase vlasti.
Pa nije baš da se ništa ne radi. Otkako je došao Kifla na premijersku poziciju, stalno slušamo o nekim analizama, pripremama i planovima.
addem

#7168 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by addem »

Evo sad se i cokolada pominje. Sve samo nema rjesenja za vodu.
izgubljena dusa

#7169 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Planovi, analize i pripreme su suplja prica.
Sta se od toga realizovalo?
Za sada su realizovali pomak redukcije sa 24:00 na 23:00
Mozda ih treba pohvaliti, leze potrbuske i planiraju....
Roccohljup

#7170 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

meter li im njihovu......ne moze se covjek ni plaknuti kako treba pred spavanje :D
VjecitiStudent

#7171 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Haris.ba wrote:Naravno da želim odgovor. Jer želim da ljudi shvate alternativu.
---
:-)
U zemlji koja je primjer kraha svake moguće privatizacije, preporučuješ nam privatizaciju?
I to privatizaciju nečega što nigdje nije ispalo kako treba.
drug_profi

#7172 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Jer, redukcije vode će se nastaviti. Vlast će doćerati do duvara. I onda će biti privatizacija.
I bićemo zahvalni spasiocu.

Stvar je da ja ne mogu da razumijem da ljudi ne shvataju da mora postojati profit. Jer neko mora platiti račun. Troškovi postoje neovisno od vrste vlasništva. Kod nas profit i koncesija postadoše prljave riječi.

Kako se sada plaća cijena vode? Sada plaćamo kroz račun i kroz poreze kroz budžet. Vlada odlučila da ima cijenu vode koja nije dostatna da zadovolji i broj radnika (i neekonomično poslovanje koje donosi sa sobom državno vlasništvo) i uredno snadbjevanje. I treba ulaganja u stalna sredstva iz budžeta. Ne platiš na računu - platiš na porezu.

Evo, onaj ko nema vode ili ima redukciju navečer sad plaća time što nema vode zbog svih odluka vezanih za vodosnadbjevanje.

Glavna stvar je samo da li će se plaćati voda na računu, ili na porezu kroz vraćanje kredita kroz budžet. Prva stavka je ekonomski najbolja, politički najgora. Druga obrnuto.

Više nije bitno jesmo li tranzicijska zemlja ili ne. Ljudska prava. Javno dobro. Kada vode nemaš - ideali se gube, i činiš najgore poteze.
Pa vidi, na profitu sve funkcioniše i to je jasno. Imaš minimalne profite kao što su izraženi kroz cijenu struje koja je najniža u regionu (možda i u Europi), gdje se javno dobro i osnovna životna potreba stavlja na raspolaganje ljudima po cijeni koja nije čak ni tržišna, već je dovoljna da pokrije troškove proizvodnje i distribucije, tj.plate svih zaposlenih u tom lancu i nesto malo preostane za amortizaciju i profit.
EP je veliki sistem sa ogromnim prometom pa se na malom procentu mogu zadovoljiti sav visak zaposlenih, odlicne plate i curenja love na sve strane.
ViKSa je gubitaš. Razloge treba tražiti u nedomaćinskom vođenju i lošoj brizi za sistem. Nelegalni priključci i curenja, loša naplata, pa i pored svega isplate dobrih plata i regresa koji su odavno već misaona imenica i za uspješnije firme.
E sad ako ja trebam to sve da im halalim i da kazem "nemojte se sta bihuzurit, dajte da mi to platimo..." i da vode onda bude, ond sam ja ovca, konj, magarac...
Moze ekonomska cijena vode, ali tek kad se plate u ViKSa svedu u okvire prosjeka za slicne djelatnosti, kad se broj i struktura zaposlenih učine optimalnim i kad se skinu ili legalizuju svi prilključci. Pa ne može biti kuća bez priključka. Nek kanton donese propis da policija ide sa radnicima i da vlasnik kuće mora pokazati instalaciju i priključak milom ili silom uz nalog.
E onda mi Kifla i njegov odlični jaran iz ViKSa sa kojim je kofol posvađan, kažu - voda mora biti skuplja. Aferim. Pristajem.
Dozer

#7173 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

U pripremi za 2028. g....

Image

:D
Haris.ba

#7174 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

VjecitiStudent wrote:
---
:-)
U zemlji koja je primjer kraha svake moguće privatizacije, preporučuješ nam privatizaciju?
I to privatizaciju nečega što nigdje nije ispalo kako treba.
Pisao sam prije šta su mogući izbori. I privatizacija nije najsretnije rješenje. Ali, ona će se desiti ako se nastavi trenutnim putem.

I nije svaka privatizacija propala. Ona gdje su osnove bile dobre je uspjela. Preduzeća koja su bila opterećena brojem radnika, dugova i čije je vrijeme prošlo su propala. propala su ona koja su poslovala samo zbog carina i upravljanjem uvozom - tj. bila štićena od konkurencije. Njih nije uništila privatizacija. Privatizacija je bila samo način da vlast više ne mora da duma kako spasiti firmu. Jer u otvorenom tržištu i konkurenciji, to nisu ni mogli. Neka preduzeća koja su mogla poslovati bez problema su privatizacijom uništena. I to je istina.

Fazon je što mi građani ne želimo istinu. Mi želimo vodu. Ali nismo voljni snositi trošak iste.
Haris.ba

#7175 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

drugi profil wrote:
Pa vidi, na profitu sve funkcioniše i to je jasno. Imaš minimalne profite kao što su izraženi kroz cijenu struje koja je najniža u regionu (možda i u Europi), gdje se javno dobro i osnovna životna potreba stavlja na raspolaganje ljudima po cijeni koja nije čak ni tržišna, već je dovoljna da pokrije troškove proizvodnje i distribucije, tj.plate svih zaposlenih u tom lancu i nesto malo preostane za amortizaciju i profit.
EP je veliki sistem sa ogromnim prometom pa se na malom procentu mogu zadovoljiti sav visak zaposlenih, odlicne plate i curenja love na sve strane.
ViKSa je gubitaš. Razloge treba tražiti u nedomaćinskom vođenju i lošoj brizi za sistem. Nelegalni priključci i curenja, loša naplata, pa i pored svega isplate dobrih plata i regresa koji su odavno već misaona imenica i za uspješnije firme.
E sad ako ja trebam to sve da im halalim i da kazem "nemojte se sta bihuzurit, dajte da mi to platimo..." i da vode onda bude, ond sam ja ovca, konj, magarac...
Moze ekonomska cijena vode, ali tek kad se plate u ViKSa svedu u okvire prosjeka za slicne djelatnosti, kad se broj i struktura zaposlenih učine optimalnim i kad se skinu ili legalizuju svi prilključci. Pa ne može biti kuća bez priključka. Nek kanton donese propis da policija ide sa radnicima i da vlasnik kuće mora pokazati instalaciju i priključak milom ili silom uz nalog.
E onda mi Kifla i njegov odlični jaran iz ViKSa sa kojim je kofol posvađan, kažu - voda mora biti skuplja. Aferim. Pristajem.
Haj ovako.

VIK je državna firma. Mi glasamo. Zastupnici u Skupštini Kantona postaju naši predstavnici koji imaju vlast. Oni biraju premijera i vladu. Oni biraju skupštinu VIKa. Ne moram objašnjavati šta ona radi. Premijer i vlada predlažu zakone. Predložili su zakon gdje neekonomsku cijenu treba budžetom da pokriju. To ne rade. Jer Vlada šalje budžet koji Skupština aminuje. I tu para nema godinama.

Uprava VIK ne može postojati bez volje većine u skupštini. Sve dobro i loše - krivi su građani i zastupnici koji su imali njihov glas.

Čim postoji obrazac ponašanja da koja god vlast dođe, nema domaćinskog poslovanja, onda je vrijeme da se sistem mijenja.

Šta se sutra može desiti pa da se promjeni obrazac ponašanja da građani izglasaju one koji će domaćinski poslovati - ne znam. Znam da će stanje biti sve teže. Ili će se prelomiti nekim velikim kreditom (računaj nikakva promjena načina poslovanja, čak i više radnika će biti), ili će biti krah (senario subsaharska Afrika) ili će biti neki oblik privatizacije.
Post Reply