Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ferratilis

#7151 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by ferratilis »

ćiribiribela wrote:Scena kad Jon ide na Zid i oprasta se sa Brannom i Robbom i kad mu Ned govori da ce pricati o njegovoj majci kad se vide slijedeci put.
dobro to, ali ovo su scene za plakanje, kakav Hachiko, kakvi bakrači

Image
Image
sizifinho

#7152 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

hjooooj ne podsjećaj me...smrt koja mi je najteže pala
Sir Charles

#7153 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Sir Charles »

Radar71 wrote:Azor Ahai :D

Image
Hehe
Capajebo

#7154 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

Radar71 wrote:Azor Ahai :D

Image
Lajk :mrgreen:
sizifinho

#7155 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

Šta vi mislite koliko će sada fantazija napredovat u smislu tv sinematike?
Ne mislim filmova, već serija?

Do Game of thrones bila je ništavna, faktički niskobudžetni projekti koji su bili meta šprdnji itd.
Niko, do HBO-a, se nije usudio uložiti neke novce na ovaj žanr.

Ja baš mislim da će sada da uslijedi procvat ovakvih serija.
Da budemo na čisto, A song of ice and fire kao književno djelo je nenadjebivo. Nije to zbog ovih "šokantnih" ubistava o kojima svi pričaju, već zbog stila pisanja. Martin ništa ne ostavlja slučaju, magija nije neki "deus ex machina" faktor već samo popratni aspekt priče, a pri čitanju, ako imate najdražeg lika, pri svakom okretanju stranice znate da mu se nešto loše može desiti.
Ali postoji još serijala književnih koji su slični svijetu leda i vatre i možemo ubrzo očekivati ekranizaciju sve većeg broja.
Tima Wheel of time, Malazan book of the fallen, Kingslayer chronicles...
Juliuscezar

#7156 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

Sta je sa ostalim vjerama, imaju li one neke moci u seriji ili samo ova Vatra ? Snaga GoT tj- Pjesma Vatre i leda je u tome sto spaja "normalno" i fanatasy tako da za poklonike obje stvari ima ponesto-
ferratilis

#7157 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by ferratilis »

Sad kad iznova gledam seriju, vidim da se u prvoj sezoni spominju neke stvari na koje nisam obraćao pažnju, kad Visaerys sa onom kurvom priča o Many-faced God, kad Jaime i onaj vitez pričaju o Thorosu i maču Azor Ahaia, ima stvarno dosta detalja na koje se ne obraća pažnja pri prvom gledanju :D
sizifinho

#7158 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

bhnapoleon1 wrote:Sta je sa ostalim vjerama, imaju li one neke moci u seriji ili samo ova Vatra ? Snaga GoT tj- Pjesma Vatre i leda je u tome sto spaja "normalno" i fanatasy tako da za poklonike obje stvari ima ponesto-
To je jako konfuzno pitanje, oko religija...
Mislim da u Westerosu božanstva i religije nisu kao naše, već više posljedica nekih magijskih entiteta.
Na Zidu je teritorija Old Gods-a, a Melissandrina moć je tu najjača... ako razumiješ šta hoću da ti kažem. Bez obzira što ne vjeruje u Old Godse, njena magija je tu najjača, jer je to jednostavno magično mjesto.
Mislim da je Faith of the Seven koja vlada u sedam kraljevstva najslabija, odnosno da je to upravo nekakva dijagonala našim religijama gdje se sve zasniva na molitvama i čekanju boljeg svijeta, Crkvi, svešteniku, pokajanju.

S druge strane uvidjeli smo šta može religija Red Goda, vidjeli smo šta može Many Faced God, a Bgm ni Old Gods nisu za baciti...
oni su mi najmisteriozniji. Nema molitve, nema ničega. Duhovi su prisutni u Weirwoodu, njihovi "sveštenici" su misteriozna djeca šume.
Recimo, njihovo djelovanje je više suptilno ali idalje sveprisutno. U prvoj epizodi su naišli na direwolfa koji je ubijen od strane jelena.
Direwolf je znak Starka, a jelen Baratheona.
Robert (jelen) zove Neda (vuka) u Kings Landing i tako indirektno biva krivac za njegovu smrt.
A može se protumačiti Stannisom, koji je u vatru bacio pijavicu i prokleo između ostalog uzurpatora Robba...

Mora se shvatiti, magija koju praktikuju Red Priestsi je više direktna, nekako u fazonu mračnih sila, dok su Old Godsi više na principu šamana, nativnih amerikanaca itd.

Možda sam konfuzno odgovorio, ali mislim da ne postoje "bogovi" već samo magija koju svako prakticionira i interpretira na drugi način. Osim Faith of the seven koja je više politička organizacija.
nema me tamo

#7160 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by nema me tamo »

Eto sad je potvrđeno da ce se vratit Jon.
karanana

#7161 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by karanana »

nema me tamo wrote:Eto sad je potvrđeno da ce se vratit Jon.
gdje?

da vas pitam, evo vi pricate o tom azeru ahaiu vec nekih 20-25 stranica mozda, ustvari mozda vecinu ove sezone. ok u knjigama ste citali o tome covjeku ili bicu, ali gdje je u seriji potencirana ta citava prica i prica o dolasku tog azera? eto spomenut u prvoj sezoni i mozda ga je vjestica spomenula, ali sta vam je u seriji dalo naznaku da ce se taj azer zaista i pojaviti? osim citanja raznoraznih internet teorija a koje su opet vezane i za knjige.
ferratilis

#7162 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by ferratilis »

Da li je iko ovdje dosad spominjao ovog lika? Fakat zaslužuje više pažnje. Odličan glumac u odlilnoj ulozi :thumbup:

Image
sizifinho

#7163 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

ferratilis wrote:Da li je iko ovdje dosad spominjao ovog lika? Fakat zaslužuje više pažnje. Odličan glumac u odlilnoj ulozi :thumbup:

Image
kako nisam, meni je uz petyra najdraži lik.
Jako mi je drago što je dobio screen time ove szeone, iako nije trebao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7164 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Truba »

karanana wrote:
nema me tamo wrote:Eto sad je potvrđeno da ce se vratit Jon.
gdje?

da vas pitam, evo vi pricate o tom azeru ahaiu vec nekih 20-25 stranica mozda, ustvari mozda vecinu ove sezone. ok u knjigama ste citali o tome covjeku ili bicu, ali gdje je u seriji potencirana ta citava prica i prica o dolasku tog azera? eto spomenut u prvoj sezoni i mozda ga je vjestica spomenula, ali sta vam je u seriji dalo naznaku da ce se taj azer zaista i pojaviti? osim citanja raznoraznih internet teorija a koje su opet vezane i za knjige.
pasa imam osjecaj kao da su ti hakirali profil :mrgreen:
sizifinho

#7165 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

e ne vjerujem
According to prophecy, our champion will be reborn to wake dragons from stone and reforge the great sword Lightbringer that defeated the darkness those thousands of years ago. If the old tales are true, a terrible weapon forged with a loving wife's heart. Part of me thinks man was well rid of it, but great power requires great sacrifice. That much at least the Lord of Light is clear on.
Thoros u trećoj sezoni
You will betray the men serving you, you will betray your family, you will betray everything you once held dear... and it will all be worth it, because you are the Son of Fire, you are the Warrior of Light
Melissandre

još par puta mu je rekla da je on odabrani, i tako to.

Naravno, neki ljudi ne znaju Merryna Tranta, ne sjećaju se ko je Benjen, sumnjam da znaju odakle Qyburn u Kings Landingu, ako znaju ko je Qyburn uopšte, ne znaju ko je Gendry, a kad im kažeš Craster stoje zbunjeno. Da ne kažem Thoros ili Beric.
Uopšte me ne čudi što ne znaju ko je Prince that was Promised...
IcedMFEarth

#7166 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by IcedMFEarth »

Hmm... šta mislite da se malo igramo, neko postavi sliku nekog lika iz GoT, ko pogodi tačno ime stavlja novu sliku ? :D
sizifinho

#7167 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

IcedMFEarth wrote:Hmm... šta mislite da se malo igramo, neko postavi sliku nekog lika iz GoT, ko pogodi tačno ime stavlja novu sliku ? :D
može, evo ja ću početi:
:P :P
Image
nema me tamo

#7168 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by nema me tamo »

Ned Stark.
Son1

#7169 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Son1 »

Khallisi
Capajebo

#7170 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

Azor Ahai :mrgreen:
sizifinho

#7171 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by sizifinho »

ma onaj djecak sto je otisao preko zidaa, ccc
duboka_misao

#7173 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by duboka_misao »

groot?
Radar71

#7174 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Radar71 »

Hodor
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7175 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

jeli u knjigama ubijo stari prdonja jona ili je samo u seriji zamazo oči naivnom puku...
Post Reply