Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
- nadžak
#7151 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Meni danas došao paketić iz Kine naručen prije 40 dana otprilike. Neka elektronika, oko 30 km sve. Oko paketića bila ona traka CARINA i to je to. Sad mi nije jasno u vezi plaćanja te 3,5 KM. Ne znam trebam li platit ili ne, ne vidim nikakve obavjesti ili nešto sliučno. Na koji način se naplaćuje tih 3,5 km? Jeli poštar na licu mjesta naplati? NIsam ja preuzeo pošiljku pa mi nejasno sad. Danke 
- Zeljoooo
#7152 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Na licu mjesta postaru platis.nadžak wrote:Meni danas došao paketić iz Kine naručen prije 40 dana otprilike. Neka elektronika, oko 30 km sve. Oko paketića bila ona traka CARINA i to je to. Sad mi nije jasno u vezi plaćanja te 3,5 KM. Ne znam trebam li platit ili ne, ne vidim nikakve obavjesti ili nešto sliučno. Na koji način se naplaćuje tih 3,5 km? Jeli poštar na licu mjesta naplati? NIsam ja preuzeo pošiljku pa mi nejasno sad. Danke
-
quarterback
#7153 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ili ako te ne nadju kuci onda na paketskom dobijes uplatnicu da uplatis u posti taj iznosZeljoooo wrote:Na licu mjesta postaru platis.nadžak wrote:Meni danas došao paketić iz Kine naručen prije 40 dana otprilike. Neka elektronika, oko 30 km sve. Oko paketića bila ona traka CARINA i to je to. Sad mi nije jasno u vezi plaćanja te 3,5 KM. Ne znam trebam li platit ili ne, ne vidim nikakve obavjesti ili nešto sliučno. Na koji način se naplaćuje tih 3,5 km? Jeli poštar na licu mjesta naplati? NIsam ja preuzeo pošiljku pa mi nejasno sad. Danke
- nadžak
#7154 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ok momci hvala. AKo nije niko od ukućana platio pri preuzimanju onda vjerovatno nije ni trebalo platit. Zbunjuje me to što je bilo zamotano onom trakom sa carine pa sam bio ubjeđen da je i kod mene slučaj kao i kod ovog kolege što su mu tri paketića tako naplatili a nisu ni otvarali.
-
quarterback
#7155 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
nista drug, ako niko nije platio sve ok, uzivaj 
- ja nisam ja
#7156 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja sam naljepnicu za zid platila 3 km a sama nije toliko vrijedila. Bezobrazluk
- kloniran
#7157 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Al ovo fakat moze biti do poste a ne do carine, jer posta lagano klizi u gubitke, uzese posao privatnici, pa valja sad derati narod pa kako bilo 
- zubi
#7158 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
i meni danas dosao paket koji su naljepili i naplatili 3,5 KM
jel oni odsad imaju namjeru svaki paketic ovako??
jel oni odsad imaju namjeru svaki paketic ovako??
-
boshniak
#7159 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pa ima 700 stranica zbog jednih te istih pitanja.AS_sa wrote:Uredu, ali zar je toliki problem napisati 2-3 recenice ukoliko poznajes materiju, nego da ja ili neko ko je tek novu u ovome pretrazuje 700 stranica i izgubi 3 sata i opet je pitanje koliko ce biti jasno sve. Znaci, nije problem lijenosti, nego je izgleda problem nekome pomoci i ako treba opet napisati te jadne 2-3 recenice.
-
Astrix
#7160 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Mora se znati čiji je čiji posao i ko to naplaćuje, ne da se prebacuje sa jednih na druge.kloniran wrote:Al ovo fakat moze biti do poste a ne do carine, jer posta lagano klizi u gubitke, uzese posao privatnici, pa valja sad derati narod pa kako bilo
Nervira me ovaj bezobrazluk, ako pucaju raju po ušima treba otići i hebati im sve, a ne da mi ona kaže nemam ja ništa od toga...
-
quarterback
#7161 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ljudi ako vam nije mrsko i ako idete tamo po paket u radno vrijeme, mozda da uradite kao i ja, samo produzite dalje niz hodnik do carine i zalite se kao i ja... nemam nikakvu drugu pametnu u vezi toga...

-
Nexus2
- Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187
#7162 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ovako ljudi, iako se pitanje mozda ponavlja, ali definitivno je u 700 str. tesko naci ovaj odgovor.
Naime, kupio, platio item (oktobar). Poslano, nikad nije doslo, otvorio case, seller vratio pare.
Jučer roba stigla, nakon par mjeseci.
Javio to selleru, poslao mi invoice, platio...
Imam li potrebe kontaktirati e-bay da ih obavjestim i kako?
Fakat ne mogu da nađem nigdje na ebayju, ovako nesto.
Znam da je neko spominjao da može, ali sad kad gledam, ne znam kako.
P.S. Ako ima odgovor na ovo pitanje, trebalo bi ga ubaciti na početnu stranicu ove teme u one upute za kupovinu.
Naime, kupio, platio item (oktobar). Poslano, nikad nije doslo, otvorio case, seller vratio pare.
P.S. Ako ima odgovor na ovo pitanje, trebalo bi ga ubaciti na početnu stranicu ove teme u one upute za kupovinu.
- zubi
#7163 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
zasto bi to javljao ebayu? ti sretan, seller sretan, sve udure...Nexus2 wrote:ovako ljudi, iako se pitanje mozda ponavlja, ali definitivno je u 700 str. tesko naci ovaj odgovor.
-
daramo
#7164 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
To vam uzima pošta za pregled još kad reknu poštarina meni se kosa digne na glavi koji su to lopovi, HP Mostar uzima 4km za pregled, lopine na kvadrat.
- muxa
#7165 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pozdrav svima. Imam dva pitanja.
1. Šta vi radite ako vam roba stigne sa velikim zakašnjenjem? Platio sam i piše da je isporuka u roku mjesec dana. Čekam 45 dana i ništa, otvorim slučaj i onda opet čekam oko mjesec dana. Tražim povrat i prodavac vrati novac. Nakon 10tak dana roba stigne. Da li vraćate novac prodavacu? Pošto u zadnje vrijeme obavljam mnogo kupovina jako mi je tesko to pratiti, a realno kad pogledaš prodavac nije ispoštovao dogovor i dostavio robu u roku mjesec dana, nego skoro 3 mjeseca. Vrlo često nakon tolikog kašenjenja meni kupci otkazu narudbu i onda sam ja na gubitku.
2. Opet je vezano za nedostavljanje robe, ali robe koja nikad ne dodje. Par puta sam ostavio pozitivan dojam nakon što mi roba nije stigla a prodavac vratio novac, ali kad sam malo razmislio nisam siguran da sam trebao ostaviti pozitivan dojam. Moguće da se prodavac bavi prevarama i da na taj način koristi novac kao kredit. Naravno, radi se o malom iznosu, ali ako ima objavljenih nekoliko stotina artikala i svaki dan tako "proda" robe u vrijednosti recimo 1000 eura, ako ne isporuči robu on taj novac ima 2 mjeseca na raspolaganju. Kad ga kontakiraš za povrat on uredno vrati novac i trazi pozitivan dojam jer kao nije do njega. Ovo pitam jer sam primjetio da mi od pojedinih prodavaca nikad nije stigla roba iako imaju preko 99% zadovoljnih kupaca. Da li su to stvarno zadovoljni kupci (koji su dobili robu) ili su i oni kao i ja ostavili pozitivan dojam nakon što im je prodavac vrati novac
1. Šta vi radite ako vam roba stigne sa velikim zakašnjenjem? Platio sam i piše da je isporuka u roku mjesec dana. Čekam 45 dana i ništa, otvorim slučaj i onda opet čekam oko mjesec dana. Tražim povrat i prodavac vrati novac. Nakon 10tak dana roba stigne. Da li vraćate novac prodavacu? Pošto u zadnje vrijeme obavljam mnogo kupovina jako mi je tesko to pratiti, a realno kad pogledaš prodavac nije ispoštovao dogovor i dostavio robu u roku mjesec dana, nego skoro 3 mjeseca. Vrlo često nakon tolikog kašenjenja meni kupci otkazu narudbu i onda sam ja na gubitku.
2. Opet je vezano za nedostavljanje robe, ali robe koja nikad ne dodje. Par puta sam ostavio pozitivan dojam nakon što mi roba nije stigla a prodavac vratio novac, ali kad sam malo razmislio nisam siguran da sam trebao ostaviti pozitivan dojam. Moguće da se prodavac bavi prevarama i da na taj način koristi novac kao kredit. Naravno, radi se o malom iznosu, ali ako ima objavljenih nekoliko stotina artikala i svaki dan tako "proda" robe u vrijednosti recimo 1000 eura, ako ne isporuči robu on taj novac ima 2 mjeseca na raspolaganju. Kad ga kontakiraš za povrat on uredno vrati novac i trazi pozitivan dojam jer kao nije do njega. Ovo pitam jer sam primjetio da mi od pojedinih prodavaca nikad nije stigla roba iako imaju preko 99% zadovoljnih kupaca. Da li su to stvarno zadovoljni kupci (koji su dobili robu) ili su i oni kao i ja ostavili pozitivan dojam nakon što im je prodavac vrati novac
-
shandrprcSA
#7166 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
1. ko ih jebe, gdje ces ti biti u gubitku...
2. sam si dao odgovor...razmislio si
2. sam si dao odgovor...razmislio si
- muxa
#7167 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Znači i ti si primjetio da ima ovoga pod 2.? Čudno mi bilo lik ima preko 99% pozitivnih dojmova a meni nista nije stiglo. Znači nije više ni feedback mjerilo 
-
quarterback
#7169 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
1. platimmuxa wrote:Pozdrav svima. Imam dva pitanja.
2. povrat tazi preko ebaya a ne direktnim kontaktom od prodavca
- muxa
#7170 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
1. Plaćao sam i ja drug, ali tako sam samo ja na gubitku. Zato i pitam kakva su vaša iskustva. Uredu kad sebi nešto naručujem, ali kad je za drugog koji od mene kupuje onda je problem, jer cesto taj kupac otkaze ako ne dodje recimo za 45 dana i onda ja gubim. A i ako kupac i tada prihvati robu i plati opet sam na gubitku jer taj kupac u pravilu više od mene ne naručuje.
2. Zar ima razlike u tome da li mi vrati novac poslije direktnog kontakta sa prodavcem ili posredovanjem ebay-a?
2. Zar ima razlike u tome da li mi vrati novac poslije direktnog kontakta sa prodavcem ili posredovanjem ebay-a?
-
quarterback
#7171 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
to ne znam drug, ja se nisam bavio narucivanjem za druge komercijalno, narucivao sam par puta za drugove koji ne koriste ebay pa mi nije bio problem sa njima dogovoriti sta dalje ako paket nije dosao
pa u slucaju da ti ebay tj pp vraca pare nemas te dileme o kojima ti pises, oni ti vrate pare a transakcija se ukida, nema dojmova i sl
pa u slucaju da ti ebay tj pp vraca pare nemas te dileme o kojima ti pises, oni ti vrate pare a transakcija se ukida, nema dojmova i sl
-
shandrprcSA
#7172 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
1. I onda se cudite (ispise se 10tak stranica na ovoj temi) zasto neki prodavac, od kojeg ste prije normalno narucivali vise ne dostavlja u BiH 
- muxa
#7173 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pazi drug, ja sam do sada uredno plaćao, ali kad sagledam i vidim da sam ja na gubitku zbog toga što druga strana ne ispoštuje dogovor sada sam u dilemi. Mene ne interesuje da li je za to kriv prodavac (jer je kasno poslao pošiljku) ili pošta. Bilo da moj kupac otkaze narudjbu ili plati ja sam na gubitku. U prvom slučaju ostane mi roba koju kasnije tesko prodam, a u drugom slučaju gubim kupca, koji obično poslije više ne kupuje od mene.
Teško je biti pametan
Teško je biti pametan
-
shandrprcSA
#7174 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
pa majka mu stara ne dostavlja ti on licno artikl a ti ako si na gubitku fino narucis preko DHL i sl. i imas artikl za sedmicu...moja greska, opet ces biti u gubitku...
-
quarterback
#7175 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
pa pise ti kada je on poslao posiljku, obicno je posalju svega dan-dva nakon narudzbe, sumnjam da je do prodavca, mislim vise da je do poste/carine i sl