Ma ja. Nisam znao, da si i moderator postao u međuvremneu. Pogledaj datum moje registracije, nikad banovan... Broj postova te ništa ne čini priviligiranim od mene.insomnia78 wrote:No je smisao supljiranje o jednoj te istoj prici sa sto razlicitih profila?
BH vojna industrija i naoruzanje
- atmel
#7151 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
Slucajni_TU
#7152 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vratimo se na temu. 
- славянин
#7153 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
atmel wrote:Šta je džematlija.Slucajni_TU wrote:atmel wrote:Nabijem vam T..... na K..... Jos ste jednu temu sjebali sa Turskom. Gdje su ovdje moderatori. Tema je Namjenska industrija BiH.
E nasmijao sam se samo tako,hvala vam na humoru
-
Seawolf
#7154 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hoće li se javiti naši Goraždanci sa ponudom za ovaj natječaj koji je raspisala U.S. Army:
https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... h-resumes/
Zahtjevana specifikacija kaže ovako:
https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... h-resumes/
Zahtjevana specifikacija kaže ovako:
Uklapa li se AC Alfa SMG 6 svojim karakteristikama u ove zahtjeve?The aim of the PON is to select a 9x19mm compact weapon system which meets the Army’s requirements. These include accessory attachament abilites, optimal performance with a 147 grain 9x19mm NATO spec round, select fire capability, ambidextrous controls, feed from 20 and 30 round magazines, bottom, vertical feed magazines, black exterior finish, have an overall length of “less than 15 inches overall in collapsed position” and weigh less than 7 pounds. The barrel will be no longer than 5.5 inches and the stock must collapse telescopically.
-
155_mm
#7155 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
posto ga je fahro ugasio sto se tice politike nadamo se ubrzanim tempom do pokretanja baHrutane.
-
155_mm
-
155_mm
#7157 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako se misli da to bude ta bosanska puska za masovnu odbranu mislimda bi trebali neke stvari jos doraditi.
rucica regulatora paljbe bi se trebala modifikobati da se moze otkociti sa kaziprstom. mislim na ovo.
po meni najbolje rijesenje za taj regulator paljbe bi bilo ovo poljsko rijesenje koje se moze vidjeti na ovom modelu.
rucica regulatora paljbe bi se trebala modifikobati da se moze otkociti sa kaziprstom. mislim na ovo.
po meni najbolje rijesenje za taj regulator paljbe bi bilo ovo poljsko rijesenje koje se moze vidjeti na ovom modelu.
-
155_mm
#7158 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
druga bitna stvar je da se to radi u kalibru 5.56 i da puska moze da koristi standardne NATO okvire. kao na ovom primjeru.
znaci bez obzira sto bi policija i OS koristili druge puske ali bi svi koristili istu municiju i iste okvire. to bi dosta olaksalo logistiku. ujedno ovo rijesenje sa snimka ima i funkciju zadrzavanja zatvaraca u zadnjoj poziciji kad se isprazni okvir sto dosta olaksava zamjenu novim punim okvirom jer ne moras ponovo repetirati pusku. mislim da su tu funkcionalnost ovi iz AC ugradili i u onaj njihov novi okvir od 60 metaka.
to bi po meni onda bila puska za masovnu upotrebu. znaci govorimo o stotinama hiljada komada. odnos cijena i dobiveno bi u tom slucaju bio dosta povoljan.
znaci bez obzira sto bi policija i OS koristili druge puske ali bi svi koristili istu municiju i iste okvire. to bi dosta olaksalo logistiku. ujedno ovo rijesenje sa snimka ima i funkciju zadrzavanja zatvaraca u zadnjoj poziciji kad se isprazni okvir sto dosta olaksava zamjenu novim punim okvirom jer ne moras ponovo repetirati pusku. mislim da su tu funkcionalnost ovi iz AC ugradili i u onaj njihov novi okvir od 60 metaka.
to bi po meni onda bila puska za masovnu upotrebu. znaci govorimo o stotinama hiljada komada. odnos cijena i dobiveno bi u tom slucaju bio dosta povoljan.
- славянин
#7159 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne moze okvir ti to uraditi .. to sto ostane puska nategnuta jer ima zlijeb na okviru sluzi da bi strijelac vidio da mu je puska prazna,cim izvadi okvir zatvarac ide naprijed i onda kada ubacis novi okvir mora se ponovno rapetirati,takvi okviri vec postoje od prije za ak puske (hrvatski okviri od po 20 metaka) inpolazali su se kao prilicno nepouzdani jer je teze izvuci okvir (zatvarac drzi pritisak na istom) kao i habanje okvira jer konstantno udaranje zatvaraca ostecuje okvir.Ta funkcija ima na m16ki ali ne bas kao sto ti opisujes nego puska ostane nategnuta pa mora se dugme pritisnuti nakon zamjene ovira da zatvarac se oslobodi i pokupi metak..155_mm wrote:druga bitna stvar je da se to radi u kalibru 5.56 i da puska moze da koristi standardne NATO okvire. kao na ovom primjeru.
-
155_mm
#7160 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislio sam samo da okvir kad je prazan zadrzi zatvarac u zadnjem polozaju ne da se moze mjenjati okvir a da zatvarac ostane u zadnjem polozaju.
-
155_mm
#7161 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
upravo onako kako prikazuje snimak koji sam postavio.Ta funkcija ima na m16ki ali ne bas kao sto ti opisujes nego puska ostane nategnuta pa mora se dugme pritisnuti nakon zamjene ovira da zatvarac se oslobodi i pokupi metak..
- славянин
#7162 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sad vidjoh , ovo je prva AK koju sam vidio da ima ovaj blokator zatvaraca155_mm wrote:upravo onako kako prikazuje snimak koji sam postavio.Ta funkcija ima na m16ki ali ne bas kao sto ti opisujes nego puska ostane nategnuta pa mora se dugme pritisnuti nakon zamjene ovira da zatvarac se oslobodi i pokupi metak..
Mada ovi nasi sto prave , koliko sam vidio da je standardni mehanizam - sada dali imaju patent za ovo ili sta ?? Morali bi ovi nasi redizajnirati komplet pusku.
-
155_mm
#7163 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovdje je sve objasnjeno u detalje.
mislim da nema nikakvog patenta. patenta nema vise ni na citavu pusku AR-15 tako da ne vidim zasto bi bilo samo za ovaj dio. ali to nek provjere ovi u AC u gorazdu.
mislim da nema nikakvog patenta. patenta nema vise ni na citavu pusku AR-15 tako da ne vidim zasto bi bilo samo za ovaj dio. ali to nek provjere ovi u AC u gorazdu.
-
Seawolf
#7164 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prve verzije automatskih pušaka Zastava M70 i M70A su imale zadržavač zatvarača u stražnjem položaju (integrisan sa unutrašnje strane selektora paljbe), koji je zadržavao zatvarač nakon što se izvadi okvir. Oslobađanje zatvarača iz stražnjeg položaja i repetiranje se radilo isto kao kod PAP-ovke M59/66 (valjda si pucao iz PAP-ovke, pa znaš kako se to radi).славянин wrote: Sad vidjoh , ovo je prva AK koju sam vidio da ima ovaj blokator zatvaraca![]()
Mada ovi nasi sto prave , koliko sam vidio da je standardni mehanizam - sada dali imaju patent za ovo ili sta ?? Morali bi ovi nasi redizajnirati komplet pusku.
Te prve verzije nisu ušle u masovniju proizvodnju, a kasnije verzije M70B1 i M70AB2 su, zbog pojednostavljenja i pojeftinjenja proizvodnje, ostale bez tog dodatka.
- anelsol
#7165 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovakve ljude treba privući da ulazu znanje i tehnologiju u BiH:
http://ba.n1info.com/a291398/Vijesti/Vi ... ESA-u.html
http://ba.n1info.com/a291398/Vijesti/Vi ... ESA-u.html
-
archi_a
#7166 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://faktor.ba/vijest/saradnja-koja- ... -nato/7541
Kad u institucijama imaš ljude koji lobiraju, trude se, guraju neku ideju, pa đe prođe.
Kad u institucijama imaš ljude koji lobiraju, trude se, guraju neku ideju, pa đe prođe.
- Streptokok
#7167 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zalosno je da mup ze-do od njih kupuje oruzje. Odron.archi_a wrote:https://faktor.ba/vijest/saradnja-koja- ... -nato/7541
-
155_mm
#7168 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ova izlozba je samo jos jedan potez u pravcu da ovi iz HR uspostave saradnju sa bosanskom namjenskom industrijom. sve je pocelo sa onom posjetom marine pendes HR gdje je ministar odbrane krsticevic najavio tu kao neku saradnju ima taj snimak na ovoj temi nekoliko stranica unazad.
ambasador HR objasnio.
ta ponuda je smijesna. to je isto kad bi BiH nudila saradnju HR u turizmu. zbog cega su hrvati ovoliko napregli da saradjuju sa dobrim bosnjanima u proizvodnji oruzja i municije tesko je sad procijeniti.
ambasador HR objasnio.
ta ponuda je smijesna. to je isto kad bi BiH nudila saradnju HR u turizmu. zbog cega su hrvati ovoliko napregli da saradjuju sa dobrim bosnjanima u proizvodnji oruzja i municije tesko je sad procijeniti.
Last edited by 155_mm on 16/10/2018 19:46, edited 1 time in total.
-
155_mm
#7169 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pogotovo je nelogicno to sto hrvatsko politicko vodstvo sa jedne strane putem medija ugradjuju ogromnu mrznju prema bosnjacima (ko je gledao i 5 minuta neke rasprave o komsicu zna o cemu govorim) a sa druge strane skoro puzeci dolaze u sarajevo i mole za saradnju u proizvodnji oruzja i municije.
saradnja u proizvodnji oruzja i municije funkcionise izmedju zemalja kod kojih nema nikakvih nesuglasica a bosnjaci i hrvati su veoma daleko od takvog stanja.
a mrznju kojom hrane svoje stanovnistvo smo mi osjetili i na temama o komsicu, aluminiju i slicnim. ta prezrenost i ponizavajuci pogled prema bosnjacima se moze vidjeti u velikom broju postova pojedinih forumasa.
kako ce se ti forumasi sad osjecati kad vide one njihove kako mole za saradnju.
saradnja u proizvodnji oruzja i municije funkcionise izmedju zemalja kod kojih nema nikakvih nesuglasica a bosnjaci i hrvati su veoma daleko od takvog stanja.
a mrznju kojom hrane svoje stanovnistvo smo mi osjetili i na temama o komsicu, aluminiju i slicnim. ta prezrenost i ponizavajuci pogled prema bosnjacima se moze vidjeti u velikom broju postova pojedinih forumasa.
kako ce se ti forumasi sad osjecati kad vide one njihove kako mole za saradnju.
- Haris.ba
#7170 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne treba Hrvatskoj nista u namjenskoj od nas osim politickih veza sa islamskim svijetom. Jer tako se dobijaju dobri poslovi.
Sta mislite sto je Srbija reisa za ambasadora stavila u Saudiju?
U biti nama Hrvatska ne treba u namjenskoj. A drugo je sto bi mi mater prodali.
- Streptokok
#7171 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prodaju nase proizvode i skidaju kajmak. Onaj rece da su vijetnamu prodali proizvode pobjede.Haris.ba wrote:Ne treba Hrvatskoj nista u namjenskoj od nas osim politickih veza sa islamskim svijetom. Jer tako se dobijaju dobri poslovi.
- Haris.ba
#7172 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma gdje god zagrebes javasluk.
-
155_mm
#7173 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa hrvatska i srbija imaju bolje politicke veze sa islamskim svijetom od bosne.Haris.ba wrote:Ne treba Hrvatskoj nista u namjenskoj od nas osim politickih veza sa islamskim svijetom. Jer tako se dobijaju dobri poslovi.
ne kontam o kakvoj prodaji pricas. ovo je cisto hrvatski show koji su im omogucili njihovi predstavnici u BiH kao sto je marina pendes. iz bosanske NI nije bio niko.
-
155_mm
#7174 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
HS produkt potrosi godisnje preko 10 miliona metaka. vise nego njihova vojska i policija zajedno. to je najvise 9 mm za njihove pistolje i tu municiju izgleda nabavlja iz gorazda. i dio te municije je vjerovatno sa pistoljima zavrsio u vijetnamu.Streptokok wrote:Prodaju nase proizvode i skidaju kajmak. Onaj rece da su vijetnamu prodali proizvode pobjede.Haris.ba wrote:Ne treba Hrvatskoj nista u namjenskoj od nas osim politickih veza sa islamskim svijetom. Jer tako se dobijaju dobri poslovi.
- andromeda101
#7175 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hoće veze, ali su cijene u pitanju. Ekonomija, mođžda da puške proizvode u BiH, jeftinija radna snaga.
Nek ulože kod nas mi, im možemo ostvariti profit. Mis smo poslovni ljudi.
Nek ulože kod nas mi, im možemo ostvariti profit. Mis smo poslovni ljudi.