TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#7151 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Leopold_IV wrote:ostaviti cemo onaj argument domaceg terena koji znaci (ne u smislu sudija) ali svakako domace potpore, manje smaranja oko putovanja i sl.
Problem je što to nije relevantan argument vrijedan osporavanja nečijih rezultata.
Leopold_IV wrote:Sto se tice smjene generacije, smjenjivala se Roddicku podjednako kao i Hewitu. Australac je stariji od Roddicka godinu i po i u vremenu kada je Hewit dominirao ATP Tourom (a nedvojbeno jeste), Roddick je imao 20 godina. Jedino se moze pravdati da je kasno usao u pubertet (naravno ovim ne podcjenjujuci velicinu igraac kao sto je Roddick)
Treba uzeti u obzir da je Hewitt profesionalac od 1998, a Roddick od 2000. Andy nikada nije dominirao kao Hewitt, ali je bio puno konstantniji od dotičnog. A ja kontinuitet uvijek stavljam ispred bljeska.
Leopold_IV wrote:Tvoj argument stoji vezano za turnire po kategorijama ali se isto jako lako moze poništiti sa Hewitove dvije masters titule na kojima se na jednom turniru u 7 dana moraju dobiti barem 4 meca protiv igraca iz top 10 čemu Roddick nikad nije bio ni blizu (max SF).
Zašto poništavati nečije titule, osvojenim titulama drugog igrača ?! Ako misliš na Masterse Andy ih ima 5, Lleyton 2, turnira iz 500 serije također Andy ima više, Hewittu ide plus za 2 WTF-a i GS.
Leopold_IV wrote:I s obzirom da (mozda i s razlogom) smatras Borga jednim od najvecih zato sto se rano povukao, analogno tome treba upisati jedan veliki plus Hewitu jer bi sigurno postigao jos vise da nije imao peh sa ozljedama koji je Roddicka u dobroj mjeri zaobisao. Sve to ima i dijelom zbog stila igre ali kao argument stoji.
To je jedan od razloga zašto se Borg smatra najvećim. Čovjek je osim toga popularizirao tenis kao niko prije i poslije njega. 27 turnira, 16 finala, 11 titula, 3 Channel slama, a na određenim GS-ovima bi dominirao tako da je gubio samo po 30 gejmova. Eto o kakvom se igraču radilo. Međutim, nije samo to razlog zbog čega ga mnogi smatraju najvećim.
Bio je jedinstven u svakom pogledu, ženska populacija je prosto ludila za njim, bio je jednostavno ikona ovog sporta, najpopularniji igrač sa imidžom rock zvijezde, duga kosa, brada. Vjerujem da je svaka druga djevojka tada imala njegov poster u sobi. A šta tek reči o njemu kada je čovjek izazivao poštovanje od jednog McEnroa, Connorsa ili Lendla. Ova trojica su se tako mrzili da vjerujem kad bi im dao oružje, pucali bi jedan u drugog. Međutim, sva trojica su izuzetno poštovali Borga, JohnyMac je nekoliko puta govorio o tome koliko Bjorn fali svjetskom tenisu i da to jednostavno nije to bez njega. Nije mala stvar kada ti prznica poput Johna tako nešto kaže. Sve to, uz mnoštvo drugih stvari (mrsko mi nabrajati sada) izdvajaju ga od ostalih.

Da ne idem od teme, ne mogu Roddicku zamjerati Hewittove ozljede. Roddick se nije toliko oslanjao na fizikalije kao Hewitt, stoga je razumljivo da su povrede svedene na minimum. To bi bilo isto kao da osporavam Rogerove rezultate Rafinim povredama. :-) A Lleyton i Rafa su doveli sebe u takvu situaciju zahvaljujući tenisu kakav su igrali, Borg se povukao zbog potpuno drugih razloga.
Leopold_IV wrote:Necko mozemo mi ovako do besvjesti jer je su to 2 igraca koja su realno postigla podjednako i ima argumentacije i za jedng i drugog, medjusobni omjer 7:7, i sl. Jos jedna njihova zajednicka crta zbog koje ih se mora voljeti je borbeni duh i davanje 100% na svakom mecu.
Naravno, ima Hewitt svoje pluseve koje ga čine boljim od Roddicka, kao i obrnuto. Ali su neki argumenti ipak neosnovani. Rafa nije osvajao Madrid zato što igra pred svojom publikom, već zato što se igra na šljaci. Kada homogeniziraše šljaku i staviše onu plavu, ode Rafa iz Madrida, ni publika mu nije mogla pomoći.
Svako će igrati ondje gdje se najbolje osjeća, samo je konkurencija bitna. Ako igraš protiv Rogera, Nadala ili Novaka isto ti se hvata igro ili u Sarajevu ili u New Yorku. :-)
Leopold_IV

#7152 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Jedan strasan tekst o pit bull-u danasnjeg tenisa kojeg kao takvog covjek ne moze ne voliti:

http://www.usopen.org/en_US/news/articl ... 08105.html
ultima_palabra

#7153 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Kralj :thumbup:

Pogotovo je ovo zanimljivo u kontekstu Hewitta i Roddicka:
At an age when more physically gifted tennis players not named Roger Federer are slowing down or bowing out, Ferrer is quietly having the finest year of his career.
Doduše, Ferrer je relativno kasno postao Top 50 igrač... tek sa 23 godine, čini mi se.

Uvijek mi je bilo smiješno kako isti ljudi koji mrze Rafu gotive Ferrera... vjerovatno im je ok takav stil igre dok ne osvaja GS titule i ne ugrožava njihove favorite :D
Nivri

#7154 Re: TENIS

Post by Nivri »

Smijesan si, to je tacno...

Ferrer ne vadi govna iz guzice, ne cese jaja tokom pauza izmedju poena, ne pumpa rucurdu svakih 10 minuta, i najvaznije od svega, ne izgleda na terenu kao zivotinja zeljna krvi. A i nema forsiranje spina do sabaha...

Jedina slicnost sto je prekaljeni borac i veliki trkac.

Valjda ljudi zato gotive Ferrera, gle cuda :D
Jule

#7155 Re: TENIS

Post by Jule »

Otkud vam ta ideja da Rafaela ljudi ne vole?
Itekako je on omiljeni lik medju ljubiteljima tenisa i sporta opcenito.
Pa eto na fejsbuku, koji je danas kao neko mjerilo, je u lajk-dva sa Rogerom.
ultima_palabra

#7156 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Nivri wrote:Smijesan si, to je tacno...

Ferrer ne vadi govna iz guzice, ne cese jaja tokom pauza izmedju poena, ne pumpa rucurdu svakih 10 minuta, i najvaznije od svega, ne izgleda na terenu kao zivotinja zeljna krvi. A i nema forsiranje spina do sabaha...

Hajd evo ti :thumbup: da ne bude da te ljudi ignorišu baš na svakoj temi...
Jokericious

#7157 Re: TENIS

Post by Jokericious »

Jule wrote:Otkud vam ta ideja da Rafaela ljudi ne vole?
Ma uz Rogera najomiljeniji teniser. Meni nije jasno zbog cega Djokovic ne moze nikako da dostigne njihovu reputaciju, a eto imao je odlicnu sezonu i bio i prvi teniser svijeta.
Nivri

#7158 Re: TENIS

Post by Nivri »

ultima_palabra wrote:
Nivri wrote:Smijesan si, to je tacno...

Hajd evo ti :thumbup: da ne bude da te ljudi ignorišu baš na svakoj temi...
Zatrolo sam nekoliko tema i fino su se upecali, tako da vidis da je efekat isti kao i tvoje ozbiljno pisanje :D 8-)
ultima_palabra

#7159 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Until recently 'trolling' was known as simply 'being a dick'
:)
radostan dan

#7160 Re: TENIS

Post by radostan dan »

CollegeGunner wrote: Meni nije jasno zbog cega Djokovic ne moze nikako da dostigne njihovu reputaciju, a eto imao je odlicnu sezonu i bio i prvi teniser svijeta.
štab ima problema sa novakovom erekcijom.
Nivri

#7161 Re: TENIS

Post by Nivri »

ultima_palabra wrote:
Until recently 'trolling' was known as simply 'being a dick'
:)
Dobro ba majku mu sto se lozis, necemo se sad zajebavati odje.

Evo ti pa se edukuj:
http://www.answerbag.com/q_view/935160

:D

OT

Samo da spomenem Rogera. 8-)
ultima_palabra

#7162 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Nema Nalbyja u DC ekipi Argentine :roll:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#7164 Re: TENIS

Post by Velkoski »

Image

8-)
Jokericious

#7165 Re: TENIS

Post by Jokericious »

Buduci broj 1. 8-)
Leopold_IV

#7166 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

CollegeGunner wrote:Buduci broj 1. 8-)
Mejbi...ali ce morati jos malo sacekati da vidimo sta o tome misle Rafa, Roger i Nole...

Na dobrom je putu ali valja zadrzati kontinuitet.
A što je najvaznije, ako se i popne na br. 1, jako ga je tesko zadrzati jer je pritisak stalno, svi žele skinuti skalp br. 1, tesko je naci motiv i sl...

Nije bas popinjanje na teniski br.1 bas tako jednostavan zadatak ali i ja vjerujem da ce nekad u karijeri (poslije ere Roger/Nadal) okusiti slast broja 1.
ultima_palabra

#7167 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Još jedan :(
http://twitter.com/EqueliteFerrero/stat ... 3868315649
1 GS, 2 finala, 3 Mastersa, 2 Davis Cupa, broj 1... nikad nijedne kontroverze ili ružne riječi. Među top 5 mojih favorita otkad pratim tenis.
Leopold_IV

#7168 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Baš sad citam da se jos jedan velikan tenisa - JCF odlučio oprostiti.

Popularni "komarac" će odlepršati u penziju. Kako grozna godina. Malo je igraca onako pokrivalo teren i igralo sa onoliko inteligencije kao on. Šteta što su ga ozljede onemogućile u postizanju puno većih rezultata.

Sjecam se da je prošle godine na USO u kratkom periodu u kojem ga nisu mucile ozljede dobio atletu Monfilsa u 5 setova i zatim napatio Tipsarevića čini mi se. A to sve nevjerovatno inteligentnom igrom koja je sve rjeđa pojava.

Moglo bi se nadugo i naširoko o dragom mi komarcu ali ne stigne se zbog posla i moglo bi ga se svrstati u red velikana proteklog desetljeća (odmah iza Hewita i Roddicka).

Sretno Juane Carlose
radostan dan

#7169 Re: TENIS

Post by radostan dan »

što sretno, neće u rudnik...
libo ga, živio život punim plućima.
Leopold_IV

#7170 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Danas cujem da su na ATP Board sastanku donjeli par znacajnih odluka vezano za sama pravila i sprovodjenje vec usvojenih pravila medju kojima su najznacajnija:
- stroga primjena prekoracenja vremena od 25 sec izmedju 2 servisa uz sankcioniranje (prvi put opomena, svaki iduci kazneni poen),
- ukidanje nec-a prilikom servisa (u 2013 ce se eksperimentalno primjenjivati na određenim challangerima).

Po meni izuzetno dobrodošla pravila koja ce nekako doprinjeti da mecevi imaju više ritma i manje rastrzanosti. Svakako ce losije utjecati na "atleticare" koji se bore za dah po pola minute nakon poena.

Pogotovo se slazem sa ovim ukidanjem nec-a prilikom servisa. Koliko je samo onih "nevidljivih" necova znalo igrace frustrirati do ludila, ovako, sve što upadne u kockicu i kako god upadne važi. Po meni jedna od najznacajnijih novina modernog tenisa uz uvodjenje hawk eye sistema. Još se ne zna kad bi se novo pravilo neca kod servisa moglo poceti primjenjivati na ATP Tour.
p.s (već vidim tradicionaliste u Wimbledonu kako ce zadržati stari sistem).
Last edited by Leopold_IV on 12/09/2012 18:43, edited 1 time in total.
Leopold_IV

#7171 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

radostan dan wrote:što sretno, neće u rudnik...
libo ga, živio život punim plućima.
ma tako se kaže, a garant ce ga takvim stilom i nastaviti voditi...sretno nama koji i dalje šiljimo o tenisu na forumu :D
ultima_palabra

#7172 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Striktnije držanje 25 sekundi - apsolutno da.
Ukidanje neca - apsolutno ne... ne znam kako je uopšte neko nadošao na tako glupu ideju :-) Evo sad čitam da će to pokušati na Challengerima od januara do marta.
gidora

#7173 Re: TENIS

Post by gidora »

CollegeGunner wrote:
Jule wrote:Otkud vam ta ideja da Rafaela ljudi ne vole?
Ma uz Rogera najomiljeniji teniser. Meni nije jasno zbog cega Djokovic ne moze nikako da dostigne njihovu reputaciju, a eto imao je odlicnu sezonu i bio i prvi teniser svijeta.
Za to treba vremena i više dobrih rezultata,nije dovoljno ovo za sada.Jbga,Rodžer na vrhunskom nivou traje 10-tak i više godina.Veliki je to period
radostan dan

#7174 Re: TENIS

Post by radostan dan »

meni da je onakva faca, ja bi sa gas maskom igrao, samo bi filter skinuo.
BHF_Manijak

#7175 Re: TENIS

Post by BHF_Manijak »

Pored cinjenice da su Roger i Rafa dugi niz godina u vrhu mislim da ima jos jedna stavka koja ih cini da su priznatiji od Novaka. Ovo je moje misljenje, ne mora znaciti da je to tako. Mislim da obojica tenisera imaju ono nesto karakteristcino, prepoznatljivo, sto ih cini uvazenim. Roger je poznat po svom gospodstvu, eleganciji kojom igra ovaj sport, gentlemenstvu jednostavno kao i elegantnom jednorucnom backhandu, to je njegova karakteristicna crta, ljudi uzivaju samom njegovom gracioznom pojavom na courtu. Rafa je s druge strane "najatletskiji" teniser danasnjice, rijetko ko da ima fiziku kao on, covjek je bukvalno simplon na terenu, kao i njegova poznata, gotovo nevjerovatna, ljevica. Tu imamo Novaka, koji je sampion, i iako ga apsolutno ne limvo, covjek igra odlican tenis, na kraju krajeva ne bi bio tu gdje jeste da nema kvalitet jer u tenisu nema naguzove nista. No Novak mi je tu nekako previse "random", nekarakteristican teniser, nema mi nista s cim bi ga automatski povezo, nekako jednodimenzijalan. I nije to samo kod Novaka, ima gro takvih tenisera. Ne umanjujem ovim njegove kvaltiete vec pokusavam da skontam zasto on nije poput Rafe i Federera.
Ali takodjer misljenja sam da je bitna crta to sto dolazi iz "jedne male balkanske zemlje". Jebi ga, uvijek je lakse Nijemcu, Spancu, Francuzu, Amerikancu itd postati globalna zvijezda nego li nekom Bosancu, Srbinu ili Hrvatu, iako je kvalitet neupitan, tako funkcionise svijet izgleda.
Post Reply