Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rumenige_brajtner

#7151 Re: Slike starog Sarajeva

Post by rumenige_brajtner »

RJ57 wrote:genijalno!!!! :thumbup:

samo ovu ne mogu nikako da pridružim:
agent_zero wrote:
Image
na vrhu ove ulice su sad pekara as i motorex
RJ57

#7152 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

rumenige_brajtner wrote:
RJ57 wrote:genijalno!!!! :thumbup:

agent_zero wrote:
Image
na vrhu ove ulice su sad pekara as i motorex

sorry ali ne kontam. ne prepoznajem ni jednu jedinu zgradu na ovoj slici. čak nisam ni siguran da slika gleda na sjever (strana huma)! vjerovatno gleda, ali moglo bi biti i da je ovo pogled na jug (strana vraca). kako god da je slikano je od miljacke tako da se ista ne vidi
rumenige_brajtner

#7153 Re: Slike starog Sarajeva

pogled je na jug, otprilike s mjesta gdje je džamija u hrasnom, kakav hum ba :lol:
hrasno

#7154 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Slikano sa ''Nolit'' zgrade, ova ulica sto ide gore je prema tranzitu i Hrasnom Brdu.... Sa desne strane velika zgrada je Taxi dom i to je to....Bila vec rasprava na forumu...
rumenige_brajtner

#7155 Re: Slike starog Sarajeva

hrasno wrote:Slikano sa ''Nolit'' zgrade, ova ulica sto ide gore je prema tranzitu i Hrasnom Brdu.... Sa desne strane velika zgrada je Taxi dom i to je to....Bila vec rasprava na forumu...
tad je bio dom kulture, molim lijepo :)
agent_zero

#7156 Re: Slike starog Sarajeva

Post by agent_zero »

hrasno wrote:Slikano sa ''Nolit'' zgrade, ova ulica sto ide gore je prema tranzitu i Hrasnom Brdu.... Sa desne strane velika zgrada je Taxi dom i to je to....Bila vec rasprava na forumu...
Ne bih rekao da je ovo s nolita slikano (jer mislim da još nio bio izgrađen kad je slikano), ali eto ostavljam i tu mogućnost.
Last edited by agent_zero on 29/06/2017 14:58, edited 2 times in total.
RJ57

#7157 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

ok, sad kontam, pekara AS a ne klas

"nolit" ... e to nisam čuo sto godina, svaka čast :D :D makar ga tada i nije bilo kada je slikano
supercali

#7158 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

U biti ulica azize sacirbegovic danasnja
rumenige_brajtner

#7159 Re: Slike starog Sarajeva

nolit je useljen 71-72, tako da je moguće da je ovo uslikano dok je bio u fazi izgradnje. skroz lijevo na slici se vidi jedna od zgrada u izgradnji, tako da postoji mogućnost da je ovo s nolita uslikano. ako nije s nolita, onda je s munare, nema treće :D
drag_gost

#7160 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drag_gost »

A zna li neko gdje je ovo? :)

Image
RJ57

#7161 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

premalo se vidi da bi se sa sigurnošću reklo gdje je ovo

mogle bi biti kućice u milutina đuraškovića (sada topal osman paše) gdje je sada loris
Logovan

#7162 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Logovan »

drag_gost wrote:A zna li neko gdje je ovo? :)

https://scontent.fsjj1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=59D9E244
Teško pitanje. :D Daj pomoć neku, pa možda skontamo. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7163 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

ja mislim da je ovo na grbavici,preko puta stadiona,mislim da i danas postoji ova kucica medju ovim zgradama.
supercali

#7164 Re: Slike starog Sarajeva

Post by supercali »

Meni ovo baca na maltu
BadBoy

#7166 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

Joj jest lijepa Jajce kasarna bila.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7167 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

ne radi link...
RJ57

#7168 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

problem je samo (a to mlađi ne shvataju) da dosta nas đuturuma nema taj facebook tako da nam linkovi na zatvorene grupe ništa ne pomažu :sad:
uglavnomja

#7169 Re: Slike starog Sarajeva

Post by uglavnomja »

izvinjavam se ako je vec neko stavio, ne pratim temu bas redovno ...

saraj'vo 71., 8 mm

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0KF2qFDM ... e=youtu.be[/youtube]

:? ne mere yt ... ni sa s ni bez s :-?
KENJAC

#7170 Re: Slike starog Sarajeva

Post by KENJAC »

Mozda nije za ovaj topic jer nema slika, ali je povezano sa starim Sarajevo:
Prije nego sto se spusti i razlije kotlinom u jedva malo veći potok, Miljacka se načas pokaže kao ozbiljna rijeka. Strm, okomit kanjon, uz koji se kreće tijesan drum, nekadašnja veza s istokom i svijetom sve do Carigrada, djelo je žive, plahovite planinske rječice koja bi se mogla, da je kojim slučajem ne znamo, pretvoriti u neki bosanski Colorado ili barem u Drinu, Taru ili Moraču.

Nakon što je Austrija usjekla trasu uskotračne pruge prema Višegradu, ovaj se kraj otkrio Sarajlijama u svoj njegovoj ljepoti.

Tu se Mošćanica ulijeva u Miljacku.

I tu je osamdesetih godina devetnaestog stoljeća kuću gradio Josef da Riva, Talijan, austrougarski državljanin, koji se u grad doselio odmah po okupaciji, da otvori skladište građevinskog materijala. U to doba nije bilo boljeg biznisa. Svud naokolo se gradilo, nastajalo je ono Sarajevo čiji obrisi i kulise postoje i danas.

Taj osam kilometara dug komad puta prema Kozijoj ćupriji nije imao ime.

Ili mu je ime bilo slabo i lako je nestalo da bi mogao biti nazvan po Talijanu koji se tu doselio i sagradio kuću.

Dariva.

Domaći čovjek ne bi za živu glavu na takvom mjestu, pustom i ukletom, gradio kuću.

Ali ono što je njemu pusto i ukleto, onome tko dođe izdaleka i ne zna za lokalne legende i vjerovanja, raj je na zemlji.

Uskoro je, 1890. ili 1891. Josef da Riva uz kuću podigao i restoran.

U njemu je točio vina dalekih krajeva.

Prokopao je brdo i u brdu prvi vinski podrum u povijesti Sarajeva. Sadio je lozu na obroncima iznad Kozije ćuprije. Nije priznavao sarajevsku zimu.

Na kraju je uredio i izletište na Bentbaši.

Ali sve to nije bilo dosta da se stare Sarajlije prestanu pitati zašto je podigao kuću na tako pustom i ukletom mjestu, daleko od ljudi.

Zaključili su da je Josef da Riva tamo negdje u svojim zavičajima ubio čovjeka, i da je od osvete bježao sve do Sarajeva i do Darive.

U tu sam priču i sam dugo vjerovao.

Ne znam kad sam i kako prestao vjerovati, ali čini mi se da je to bilo nedavno.

Njegov je spomenik neobično uščuvan. Je li razlog tome što je solidno sagrađen i što se zemlja nije pod njim ugibala, ili ga je nakon posljednjeg ukopa u grob – po svoj prilici 1964, kada je ukopan Ivan Ozor, o čijem srodništvu s Josefom da Rivom ne znamo ništa – netko obilazio i održavao?

miljenko jergović 26. 06. 2017.
bumerangss

#7171 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bumerangss »

[quote="RJ57"][quote="rumenige_brajtner"][quote="RJ57"]genijalno!!!! :thumbup:

[quote="agent_zero"]

Image

Da gore je sad pekara AS a prepoznajem ovu dominantnu bijelu pravougaonu zgradu na sredini, mislim da je sad u njoj udruženje Sarajevo taxi a na mjestu ove kuce iznad natpisa Dolac Malta je sad zgrada u kojoj je VIK a tu negdje iza sad je Robot :-D
Filter

#7172 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Filter »

uglavnomja wrote:izvinjavam se ako je vec neko stavio, ne pratim temu bas redovno ...

saraj'vo 71., 8 mm

merel vako :D :-D

osunetis sve od & :mrgreen:
uglavnomja

#7173 Re: Slike starog Sarajeva

Post by uglavnomja »

Filter wrote:
uglavnomja wrote:izvinjavam se ako je vec neko stavio, ne pratim temu bas redovno ...

saraj'vo 71., 8 mm

merel vako :D :-D

osunetis sve od & :mrgreen:
:thumbup: :D
drag_gost

#7174 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drag_gost »

Logovan wrote:
drag_gost wrote:A zna li neko gdje je ovo? :)

https://scontent.fsjj1-1.fna.fbcdn.net/ ... e=59D9E244
Teško pitanje. :D Daj pomoć neku, pa možda skontamo. :mrgreen:
Kod sopinga:

R Jankovič ulica iza leđa je Đ Salaja . 62 godina, ako je suditi po tim informacijama.
RJ57

#7175 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

KENJAC wrote:Mozda nije za ovaj topic jer nema slika, ali je povezano sa starim Sarajevo:
Prije nego sto se spusti i razlije kotlinom u jedva malo veći potok, Miljacka se načas pokaže kao ozbiljna rijeka. Strm, okomit kanjon, uz koji se kreće tijesan drum, nekadašnja veza s istokom i svijetom sve do Carigrada, djelo je žive, plahovite planinske rječice koja bi se mogla, da je kojim slučajem ne znamo, pretvoriti u neki bosanski Colorado ili barem u Drinu, Taru ili Moraču.

Nakon što je Austrija usjekla trasu uskotračne pruge prema Višegradu, ovaj se kraj otkrio Sarajlijama u svoj njegovoj ljepoti.

Tu se Mošćanica ulijeva u Miljacku.

I tu je osamdesetih godina devetnaestog stoljeća kuću gradio Josef da Riva, Talijan, austrougarski državljanin, koji se u grad doselio odmah po okupaciji, da otvori skladište građevinskog materijala. U to doba nije bilo boljeg biznisa. Svud naokolo se gradilo, nastajalo je ono Sarajevo čiji obrisi i kulise postoje i danas.

Taj osam kilometara dug komad puta prema Kozijoj ćupriji nije imao ime.

Ili mu je ime bilo slabo i lako je nestalo da bi mogao biti nazvan po Talijanu koji se tu doselio i sagradio kuću.

Dariva.

Domaći čovjek ne bi za živu glavu na takvom mjestu, pustom i ukletom, gradio kuću.

Ali ono što je njemu pusto i ukleto, onome tko dođe izdaleka i ne zna za lokalne legende i vjerovanja, raj je na zemlji.

Uskoro je, 1890. ili 1891. Josef da Riva uz kuću podigao i restoran.

U njemu je točio vina dalekih krajeva.

Prokopao je brdo i u brdu prvi vinski podrum u povijesti Sarajeva. Sadio je lozu na obroncima iznad Kozije ćuprije. Nije priznavao sarajevsku zimu.

Na kraju je uredio i izletište na Bentbaši.

Ali sve to nije bilo dosta da se stare Sarajlije prestanu pitati zašto je podigao kuću na tako pustom i ukletom mjestu, daleko od ljudi.

Zaključili su da je Josef da Riva tamo negdje u svojim zavičajima ubio čovjeka, i da je od osvete bježao sve do Sarajeva i do Darive.

U tu sam priču i sam dugo vjerovao.

Ne znam kad sam i kako prestao vjerovati, ali čini mi se da je to bilo nedavno.

Njegov je spomenik neobično uščuvan. Je li razlog tome što je solidno sagrađen i što se zemlja nije pod njim ugibala, ili ga je nakon posljednjeg ukopa u grob – po svoj prilici 1964, kada je ukopan Ivan Ozor, o čijem srodništvu s Josefom da Rivom ne znamo ništa – netko obilazio i održavao?

miljenko jergović 26. 06. 2017.
to je klasični jergović, puno stvari koje niko živ ne može provjeriti, siva zona novinarstva.
ja njega ne znam lično, ali imamo par zajedničkih poznanika i prijatelja, ne gumoga mikako, posebno ne u zadnje vrijeme kada čitam njegove novije tekstove, što naravno ne umanjuje koliko su ti članci interesantni i čitki. sa stanovišta pisanja, tehnički, tu je odličan.
Last edited by RJ57 on 30/06/2017 10:18, edited 2 times in total.
Post Reply