Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

jasko_ba

#7151 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jasko_ba »

Moze li se gdje u Zenici nabaviti Game of Thrones serijal?
aux

#7152 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

jasko_ba wrote:Moze li se gdje u Zenici nabaviti Game of Thrones serijal?
Tesko,bilo je u Ekranu gdje se knjige prodaju ali je preskupo ako jos uopste ima
staradis

#7153 Re: Šta trenutno čitate?

Post by staradis »

Imas sada kod nas u Sa sajam knjige miiislim da imaju prve tri knjige prevedene mozda cak i sve. Ja sam gledao meki uvez.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
otomtipricam

#7154 Re: Šta trenutno čitate?

Post by otomtipricam »

Avaz :D :D :D :D
thexx

#7155 Re: Šta trenutno čitate?

Post by thexx »

vjesticanametli wrote:
Enna_Hasecic wrote:
limunada25 wrote:Image
Jel iko procitao ovu novu knjigu..najnovija.
Ja sam je pročitala i preporučujem je i tebi kada budeš imala vremena :thumbup:
upravo posla pitati valja li jer se motam oko nje a za more ce valjati
hvala za info :-D
mene je ova nekako bas razocarala, vec vidjeno a nedovoljno dobro da nadmasi prve dvije...
Tesla10

#7156 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tesla10 »

Image

- Odlična knjiga, od odličnog pisca (Mehmedalija Meša Selimović).

Image

- Ovu knjigu (a i sve ostale od Ericha Fromma) svima toplo preporučujem.

Image

- Fantastična knjiga.
NIN

#7157 Re: Šta trenutno čitate?

Post by NIN »

fatamorgana

#7158 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
Lud i ponosan wrote:Da, interesuje me psihologija, ali ne volim "lake note" i "kako postati Steve Jobs" moderna preseravanja. Svaka preporuka je vise nego dobrodosla. :D

Unaprijed hvala.
E ovako...

Svojevremeno sam pronasao i procitao skoro sve sto je Freud napisao, a nesto manje Fromm i Adler. Kasnije sam se poceo zanimati sta psihijatrija kaze na neke stvari razvojne psihologije pa sam nasao Nikolica. Nakon toga sam nailazio na kritike Standardnog drustveno-naucnog modela (SSSM) u sto cijela klasicna psihologija spada pa sam se poceo zanimati za psihologiju s bioloskog aspekta, tacnije evolucionog i tu nadjoh odgovore na mnoga pitanja. Autori koji su iznimni u ovoj sintezi biologije i psihologije su Buss, Barrett, Dunbar, Barkow, Cosmides, Tobby, Daily, Wilson, pa i Pinker. Nazalost, ni jedan autor nije preveden na jedan od nasih jezika al' srecom po mene, engleski mi nije problem.

Od udzbenika izdvojio bih Adaptet Mind, Tobby/Cosmides:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Adapted_Mind
Origins of Social Mind, Ellis/Bjorklund:
http://books.google.ba/books?hl=hr&lr=& ... nd&f=false

Ovdje bih naveo i Paul Ekmana i njegova istrazivanja vezano za govor tijela:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Ekman
Ako već nisi čitao dodaj i C.G.Junga na listu, npr. za početak "Čovjek i njegovi simboli" nezaobilazno štivo, nećeš se pokajati .... objašnjava pored mnogih stvari i pojam individuacije tj. duhovne evolucije pojedinca ....
TetkaSara
Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.

#7159 Re: Šta trenutno čitate?

Post by TetkaSara »

Mary Higgins Clark: Prije nego što kažem zbogom
safran

#7160 Re: Šta trenutno čitate?

Post by safran »

ANAKIN wrote:čitam Enderovu igru i prosto sam oduševljen....
Nemoj stati na njoj .... nastavi .....
NIN

#7162 Re: Šta trenutno čitate?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:Ako već nisi čitao dodaj i C.G.Junga na listu, npr. za početak "Čovjek i njegovi simboli" nezaobilazno štivo, nećeš se pokajati .... objašnjava pored mnogih stvari i pojam individuacije tj. duhovne evolucije pojedinca ....
Citao i njega, mada, po meni, u to vrijeme budjenja psihijatrije Adler je taj koji je individuaciju najbolje objasnio, barem mene sto se tice, kao i vremena u kojem su ovi bardovi psihologije pisali. Jung mi je nekako previse koketirao sa okultizmom pa mi nije posebno leg'o.
fatamorgana

#7163 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
fatamorgana wrote:Ako već nisi čitao dodaj i C.G.Junga na listu, npr. za početak "Čovjek i njegovi simboli" nezaobilazno štivo, nećeš se pokajati .... objašnjava pored mnogih stvari i pojam individuacije tj. duhovne evolucije pojedinca ....
Citao i njega, mada, po meni, u to vrijeme budjenja psihijatrije Adler je taj koji je individuaciju najbolje objasnio, barem mene sto se tice, kao i vremena u kojem su ovi bardovi psihologije pisali. Jung mi je nekako previse koketirao sa okultizmom pa mi nije posebno leg'o.
Jung je nevjerovatan gigant, po meni najveci od svih.... On je zapravo po meni imao damu da zakopa i po "okultizmu", drevnoj mudrosti i znanjima hrabro i bez predrasuda kao pravi Indijana Jones ljudskog uma, psihe i nesvjesnog .... da li ti je poznato da je nedavno izasla njegova "Crvena knjiga" koja je drzana u trezoru po njegovoj volji i da je u njoj opisao vlastito inicijatsko iskustvo sa predivnim crtezima arhetipskih figura koje je sam nacrtao?
Kosta 160 Eura, vrijedi svaki dinar ....
NIN

#7164 Re: Šta trenutno čitate?

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:
Jung je nevjerovatan gigant, po meni najveci od svih.... On je zapravo po meni imao damu da zakopa i po "okultizmu", drevnoj mudrosti i znanjima hrabro i bez predrasuda kao pravi Indijana Jones ljudskog uma, psihe i nesvjesnog .... da li ti je poznato da je nedavno izasla njegova "Crvena knjiga" koja je drzana u trezoru po njegovoj volji i da je u njoj opisao vlastito inicijatsko iskustvo sa predivnim crtezima arhetipskih figura koje je sam nacrtao?
Kosta 160 Eura, vrijedi svaki dinar ....
Mozda sam nesto nacuo o tome... Nego, Freud, a narocito Adler su bili dosta prizemniji, vejrovatno meni blizi radi skepticizma u duhovno za razliku od Junga ali da ima lijepih i zanimljivih teza, to ne sporim.
fatamorgana

#7165 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fatamorgana »

NIN wrote:
Mozda sam nesto nacuo o tome... Nego, Freud, a narocito Adler su bili dosta prizemniji, vejrovatno meni blizi radi skepticizma u duhovno za razliku od Junga ali da ima lijepih i zanimljivih teza, to ne sporim.
Pobrisa mi cijeli post... nema veze... Ovako, jasno je da si tip osobe koja preferira prije svega racionalnost .... No Jung je shvatio da jezik umjetnosti ima to bogatstvo i širinu da nam približi, objasni poruke nesvjesnog, zato je i koristio, posegnuo za jezikom umjetnosti... Jung u ovoj knjizi (Crvena knjiga) sam sebe pita: Šta je ovo što ja radim, ovo nije nauka ... a odgovor koji dobiva je: Ne,ovo je umjetnost.
Nesvjesno ne koristi normalni, jezik svjesnog vec se koristi simbolima koji su opet malo racionalni i ne tako lako shvatljivi ....

Zanimljivo, u nesvjesnom ne postoji prošlost i budućnost .... samo sadašnjost.... Takodjer ne postoje živi i mrtvi ... svi su živi .... Jezik nesvjesnog je najčeđće metafora i ono razumije ako mu se obratimo metaforičkim jezikom i gestovima/ ritualima, Jodorowski (Psiho magija)/ Bartoli (Psiho Bio Genealogija)
Last edited by fatamorgana on 05/08/2013 10:24, edited 2 times in total.
cls

#7166 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

Evo da se i ja ubacim u diskusiju ako smijem, ovu knjigu koju sam zavrsio, a zove se Psihologija snova i njihovo tumacenje od Dr. Ivan Nestorović, koja objasnjava snove kroz tri skole i da je najveci uspjeh bas napravio Carl Jung i da se i dalje snovi najvise tumace bas po Jungovim metodama. U neko dogledno vrijeme cu nastaviti citati na ovu temu jer me zainteresovala i da cu se najvise posvetiti bas Jungu. :)
fatamorgana

#7167 Re: Šta trenutno čitate?

Post by fatamorgana »

cls wrote:Evo da se i ja ubacim u diskusiju ako smijem, ovu knjigu koju sam zavrsio, a zove se Psihologija snova i njihovo tumacenje od Dr. Ivan Nestorović, koja objasnjava snove kroz tri skole i da je najveci uspjeh bas napravio Carl Jung i da se i dalje snovi najvise tumace bas po Jungovim metodama. U neko dogledno vrijeme cu nastaviti citati na ovu temu jer me zainteresovala i da cu se najvise posvetiti bas Jungu. :)
Po meni dobar izbor, :)
Great Cornholio

#7168 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:
Pobrisa mi cijeli post... nema veze... Ovako, jasno je da si tip osobe koja preferira prije svega racionalnost .... No Jung je shvatio da jezik umjetnosti ima to bogatstvo i sirinu da nam priblizi, objasni poruke nesvjesnog, zato ga je i svjesno koristio ...
Nesvjesno ne koristi normalni jezik vec se koristi simbolima koji su opet malo racionalni i ne lako shvatljivi ....

Zanimljivo, u nesvjesnom ne postoji proslost i buducnost .... samo sadasnjost.... Takodjer ne postoje zivi i mrtvi ... svi su zivi .... Jezik nesvjesnog je najcesce metafora i ono razumije ako mu se obratimo metaforickim jezikom i gestovima - Jodorowski.
1907. godine , februara mjeseca, u Beču, sreli su se,na Frojdovu inicijativu, Karl Gustav Jung i Sigmund Frojd. Dvojica uglednih naučnika, psihijatara, od kojih je jedan svojim otkrićima već bio izazvao gotovo svuda žestoku reakciju protesta ne samo protiv onoga što je otkrio, već i protiv svoje ličnosti, a drugi koji je tek otpočinjao svoj naučni put i na njemu već bio zapažen, razgovarali su tog februarskog dana od jedan čas u podne trinaest časova neprekidno i na kraju razgovora, u euforiji koju su jedan prema drugome izazvali, bili su u stanju da se zakunu na doživotno prijateljstvo.

Ali, ta "ljubav" je pukla, nakon što je Jung razvio novu teoriju a koja dolazila u sukob sa sa osnovnim postavkama Frojdove analize, kad je Jung objavio knjigu "Preobražaji i simboli libida", 1912., Frojd se odrekao Junga preko novina :D , a na početku njihove "veze" nazvao ga je sinom i nasljednikom.

I ja sam više na strani Frojda, a nije tačno da Jung ne smatra da u nesvejsnom ne postoji sadašnjost i budućnost, njegov koncept kolektivnog nesvjesnog ( kojeg oficijelna Psihologija nije prihvatila) govori o tome da mi "nasljeđujemo" od predaka ne samo gene, već i sjećanja i lična iskustva naših predaka, arhetipovi o kojima on govori su pokušaj da nas poveže sa precima, da djelovanju predaka pripiše ono što mi danas mislimo i činimo, i zbog toga je Frojd popularan među onima koji vjeruju da smo prije ovog živjeli i druge živote, i da smo po prirodi grešni.

Adler je bio "naprizemniji", kao tvorac individualne psihologije tvrdio je da ako želimo da vidimo u kom smjeru su okrenuti interesi neke osobe to nam neće biti jako teško, dovoljno je da saznamo koji dio psihe ili tijela je "oštećen" kod neke osobe, jer ako je nešto oštećeno ( nešto fali, nije dovoljno razvijeno) onda postoji prirodna tendencija da se taj nedostatak otkloni, i sve snage usmjeravaju ka tome.
Ali ne treba osporiti ni Jungov doprinos razvoju Psihologije kao naučne discipline koja teži objektivnosti, i ne prihvata ništa što nije dokazano, jer dosta njegovih postavki su se pokazale tačnim i prihvaćene su od relevantnih naučnih autoriteta.
shmizlica

#7169 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

a da odete na kafu....ili otvorite temu......ovako je previše :-?
cls

#7170 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

Ako se otvori takva tema, zamolio bih vas da mi bacite link u inbox :) hvala :)
Great Cornholio

#7171 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Great Cornholio »

cls wrote:Ako se otvori takva tema, zamolio bih vas da mi bacite link u inbox :) hvala :)
Ako te interesuje Frojdovo i Jungovo učenje, preporučio bih ti Froma. Osnovnim postavkama, o sličnostima i različitostima njihovih teorija, From je na vrlo jednostavan i razumljiv način pisao u svojim djelima: " Psihoanaliza i Religija" , " Kriza Psihoanalize" i "Veličina i granice Frojdove misli".

Meni lično je Fromm najdraži od svih psihoanalitičara, i njemu najviše vjerujem :)
NeenaSa

#7172 Re: Šta trenutno čitate?

Post by NeenaSa »

Ivan Kushan - Ljubi susjeda svog.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7173 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

malo sam u depri
moje sljedeće dvije knjige imaju zajedno 1000 stranica
odron