Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#7151 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

mali_balon wrote:
512MB wrote:
Nivelacija wrote:Sutra mi dolazi mladi kravlji sir sa Vlasica, suhi sir,ovciji sir, sirutka, kajmak sve domace frisko kao i vreca krompira, tesko da mogu imati takve mogucnosti u Njemackoj. Zdrava domaca organska istrana stop GMO.
Kako znas da je ta sa Vlasica organska, reko Meho "ocam sve domace"? :)
MA sve GMO free nedaj Boze da se uradi analiza na teske metale i ostale kancerogene materije...pa mittal nekih 10ak km zracne linije od vlasica
Ali eto posto Meho garantuje mi cem oga ispostovat i rec da je to sve GMO free
Nas narod jbga, misli da je kukuruzno brasno zdravo, da se od prehlade dobije gripa, i da Meho na Vlasicu uzgaja GMO free krompir :mrgreen:
HAVANA

#7152 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Jel nam to ni hrana ne valja i nema izbora za domace? :lol:
muha_sa

#7153 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Jel nam to ni hrana ne valja i nema izbora za domace? :lol:
da je samo hrana :-) cim dodje u SarajVo namah krene lupanje srca--astma i raznorazna gušenja :-)
madner

#7154 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Nije Meho proso certificiranje, to sto mu ovce hodaju nije dokaz. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#7155 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:
da je samo hrana :-) cim dodje u SarajVo namah krene lupanje srca--astma i raznorazna gušenja :-)
A evo i vjetar puše :(
512MB

#7156 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ne ne, hrana vam je sva po najvecoj ekoloskoj normi, sve po najnovijom BIO standardima. Meho na Vlasicu se strogo pridrzava EU Council Regulation No 834/2007 pa cak i Repealing Regulation EEC No 2092/91 :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#7157 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Dobro iko umire u Evropi.
512MB

#7158 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

muha_sa wrote:
Muha ti si se bas od juce na mene nesto naljutio :skoljka:
Thorgerson

#7159 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

espn wrote:Ljudi nam napuštaju zemlju. Zemlja nam se polako prazni, mladi odlaze.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/cetiri- ... /190306077
Ovo nema bas direktne veze sa napustanjem zemlje.

Moras dobro guze poderati da bi dobio drzavljanstvo.

Mislim ovi sto tek odlaze, naravno da nemaju odmah uvjete za dobijanje drzavljanstva.
Fudo387

#7160 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:
Ne ne, hrana vam je sva po najvecoj ekoloskoj normi, sve po najnovijom BIO standardima. Meho na Vlasicu se strogo pridrzava EU Council Regulation No 834/2007 pa cak i Repealing Regulation EEC No 2092/91 :mrgreen:
Poneses sebi kad krenes iz Austrije, zamotas sushija, kad ti nene pitu iznese a ti hop, sirovom je ribom po celu.
Evo ti sad burek!
HAVANA

#7161 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:
Pa realno ja sad kad nazovem oca od jednog forumasa da mi ponese jaja i meda,pa svratim i uzmem sira i kajmaka a brat od druge forumasice mi donese suhovine njegove,teletinu uzimam odma na po teleta,a imam tetu sto mi kokos uganja i donese :lol: Pa ti haj u spar,billu il lidl... :D Limun sam svoj svakako pobrao na peljescu,i mandarine da se nadje.Pa bolan ne bio zivio sam 7 godina vani,zaboravio ukus jajeta pravog,meda,teletine,paradajza,paprike...o kajmaku da ne govorim,misaona imenica... :roll:
HAVANA

#7162 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Tomahawk11 wrote:
muha_sa wrote:
A evo i vjetar puše :(
A i nema kvalitetne jakne za kupit. :(
HAVANA

#7163 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
512MB wrote:
Poneses sebi kad krenes iz Austrije, zamotas sushija, kad ti nene pitu iznese a ti hop, sirovom je ribom po celu.
Evo ti sad burek!
:lol: Kae nana jebo ti sushi mater.Sjedi i jedi bureka i zeljanice.
stakasa

#7164 Izvjesni Goran Malbasa. Fino pise covjek

Post by stakasa »

Pisma iz Švedske 5

Moja priča – iskustva i razmišljanja

Kada sam, pre nešto više od tri godine, došao u Švedsku, nisam se mnogo razlikovao od mora drugih lica koja su ovamo navirala sa svih krajeva sveta. Gonjeni snovima o boljem životu, neko s nadom a neko sa strahom, s nostalgijom za domovinom i avionskom kartom u jednom pravcu, pristizali su ovamo i beli i crni i žuti i crveni i pametni i glupi i sledbenici Biblije, Kurana, Tore... i predstavnici svih mogućih naroda, konfesija, profesija i običaja koji se uopšte mogu naći pod kapom nebeskom. Deo te neobične zbirke od svakojakog ljudskog materijala postao sam i ja, nekoliko minuta pre ponoći, tog šestog juna 2015. godine, kada su točkovi Norwegian-ovog Airbus-a 330 dodirnuli pistu štokholmskog aerodroma Arlanda. Ušuškan blagoslovljenim neznanjem o Švedskoj i imigraciji uopšte, bio sam, poput mnogih, sklon da jasno vidim samo njene dobre strane. Onih drugih ili nisam bio svestan ili su one bile toliko zamagljene preteranim optimizmom da prosto nisam želeo da ih vidim pa čak ni onda kada su bile očigledne.
Realnost me je brzo spustila na zemlju. Nakon početnog optimizma na red je došla spoznaja da sam u zemlji gde nikog ne poznajem, ne znam jezik, nemam posao, ne poznajem sistem i običaje. To je delovalo otrežnjujuće. Sve iz početka. Kakvo resetovanje! Poput većine doseljenika napravio sam prve korake: upisao SFI (švedski za doseljenike), poslao diplome na vrednovanje u UHR i krenuo da tražim posao.
Za kratko vreme oprobao sam se u skoro svim poslovima rezervisanim za doseljenike „pripravnike“ - građevina, selidbe, pranje prozora, statiranje za reklame, filmove i serije.... Kod naših poslodavaca, uglavnom. Na žalost, moja iskustva s njima u potpunom su skladu s glasom koji ih prati. Pored časnih izuzetaka (Z.P. na primer) većina ih je jako sklona da iskoristi vaš status bespomoćnog doseljenika i demonstrira na vama čitav arsenal navika koji su poneli iz svojih balkanskih zavičaja – od nepoštovanja i ponižavanja do bezobrazno malog plaćanja i rada na crno. Zbog niske tolerancije prema takvim poslodavcima (i njihove još niže tolerancije prema zaposlenima koji bi da rade pošteno i po zakonu) nisam se dugo zadržavao ni na jednom od tih poslova.
Bilans takve koncepcije je bio da sam, nakon godinu i po boravka u Švedskoj, promenio više poslova kojima sam pokrivao samo osnovne troškove. Mogućnost dobijanja stalnog zaposlenja mi je izgledala prilično nerealno a učenje švedskog (SFI), kao nečeg što bi mi povećalo šanse za tako nešto, išlo je više nego traljavo. Shvatio sam da mi je strategija loša i da moram nešto da menjam. U novembru 2016. odbio sam posao koji mi je tada nuđen (na veliko čuđenje mnogih) i posvetio se učenju jezika. Moram priznati da ni meni samom nije bilo svejedno – odbiti posao s punim radnim vremenom u zemlji gde bi mnogi voleli da ga imaju, ni malo nije bila laka odluka. Da li je učenje jezika bilo vredno toga? Ubrzo će se pokazati da jeste i da je ovo bila jedna od najboljih odluka koje sam doneo. Za par meseci sam završio SFI – kurs koji sam pre toga dugo razvlačio i odmah upisao SAS (švedski kao drugi jezik). Svi koji su dovde došli znaju koliko je ovo značajan korak. Kao prvo, s SFI - jem ste savladali osnove jezika, a kao drugo stekli uslov za CSN – studentski kredit. Ovaj kredit, koji se sastoji od povratnog i nepovratnog dela, s kamatom od oko 1% i rokom vraćanja do 65. godine života, spada u red izuzetno povoljnih s kojim možete da pokrijete osnovne mesečne troškove života u Štokholmu. To praktično znači da ne morate da radite dok studirate što je mnogima faktor od presudnog značaja za dalje usavršavanje.
Iako sam odredio da tu godinu studija SAS-a posvetim učenju, desilo se da već nakon nekoliko meseci dobijem ponudu za posao kao nastavnik maternjeg jezika (skraćenica: BSK) u Danderyd komuni u Štokholmu. Ugovorom je bilo predviđeno 30% radnog vremena što je meni odgovaralo jer sam smatrao da s punim radnim vremenom ne bih uspeo da završim SAS na vreme. Tri meseca kasnije sam dobio još 45% u Haninge komuni tako da sam sada radio već sa 75% kapaciteta. Ovo se desilo pred sam kraj studija SAS, tako da sam ipak, uz napor, uspeo da ga završim u roku s visokom ocenom B. Stvari su se prosto slagale po nekom idealnom rasporedu. Čim sam završio SAS počeo sam da radim 100%. Nakon dve i po godine boravka u Švedskoj počeo sam da radim kao nastavnik u školi, što smatram solidnim rezultatom.
U početku, nisam mislio da će se stvari odvijati na ovaj način. Poput većine, bio sam spreman da prihvatim bilo kakav legalan posao koji bi mi obezbedio pristojnu egzistenciju. Trenutak kada vam neko ponudi pet puta veću platu od plate koju ste imali u Srbiji je trenutak kada razmišljanja o drugim mogućnostima padaju u vodu. To što je posao daleko ispod vaših kvalifikacija gubi smisao pred platom kojom možete da podignete kredit za stan i nov auto, putujete, opušteno plaćate račune i živite životom klase koja se u Srbiji nekada zvala gornja srednja klasa. Tipična filozofija većine doseljenika sa Balkana, kojoj sam i sam bio sklon.
I upravu tu leži ono što se zove dosenjenička zamka! Željni svega što im je u domovini bilo uskraćeno, mnogi naši ljudi prihvataju prvu ponudu za posao i odmah „ulaze u priču“. Pre nego što nauče jezik, naprave značajne kontakte ili nauče bilo šta o švedskom društvu. Dižu se krediti, kupuju stanovi i automobili i tada se zamka zatvara. Zarobljeni ste. Ok, znam da su mnogi prinuđeni na to. Ali znam da mnogi i nisu.
Nakon godinu ili dve, mnogi postaju nezadovoljni ali je sada kasno za učenje jezika i bilo kakvo usavršavanje. Zarobljeni kreditima, važno je zaraditi za ratu a to znači raditi i raditi. I još raditi. To znači prekovremene sate. Po mogućstvu što više. Mrzite posao koji radite ali se bojite da ga izgubite, život se svodi na rad i spavanje, jednom mesečno se napijete sa zemljacima uz pečenje (može i roštilj), narodnjake i žalom za rodnim krajem kao opijatima kojima se privremeno zalečuje praznina u duši. Nezadovoljstvo projektujete na ženu ili muža, decu, prijatelje, psa.... Svi vas nerviraju. Smisao života postaje godišnji odmor i mesec dana u domovini. Umesto 12 meseci, živi se samo jedan.
Zaista, ukoliko je ikako moguće, dobro je napraviti pripremu za život u Švedskoj. Ako zaista želite da iskoristite sve ono što ova skandinavska zemlja nudi, onda se ta priprema zove „put od tri koraka“. Prvi korak je jezik. Drugi su kontakti. Treći je poznavanje švedskog sistema. Jezik je ključ za integraciju, kontakti su vrata koja tim ključem otvarate a poznavanje sistema granica do koje možete da idete kada već jednom otključate ta vrata i zakoračite kroz njih.
Naravno, svi mi koji smo došli u Švedsku u zrelim godinama ne treba da gajimo iluziju da ćemo ikada pričati švedski kao Šveđani niti da ćemo biti sasvim ulkopljeni u kulturološki milje ove zemlje poput ljudi koji se vekovima prezivaju Svensson, Gustavsson, Larsson... To je normalno i to je ok. Ono u čemu možemo da im pariramo, pa čak i nadmašimo, je naša snalažljivost, energičnost i prekaljenost kojima nas je sudbina častila kada smo iskusili, a ostali koliko-toliko normalni - rat, bombardovanje, besparicu, hiperinflaciju, sankcije... i sve druge specijalitete iz bogate balkanske kuhinje društveno - političkih zbivanja poslednjih decenija.
Drugačije, zaista, razmišlja onaj kome je život bio večita borba od onoga kome je oduvek sve bilo potaman. Prvi je stranac, spreman da stavi glavu tamo gde onaj drugi, svoj na svome, ne bi stavio ni nogu. Oduvek je to tako bilo pa ni današnji odnos Šveđana i doseljenika nije ništa drugačiji. I među jednima i drugima ima pametrnih ljudi koji poštuju svoje ali prihvataju i dobre stvari iz drugih kultura. Ima i onih koji rade suprotno – ušanče se u sopstvenoj naciji, veri, kulturi, običajima... i neprijateljski gledaju na sve koji misle drugačije. Postoje i treći – to su doseljenici koji pokušavaju da budu veći Šveđani od njih samih. Prvi liče na plodonosno kalemljeno voće s korenima u svojoj, a krošnjom u drugoj kulturi. Drugi su poput kržljavog voća koje ne želi da se menja. Treći su poput jabuke koja je umislila da je kruška.

https://www.facebook.com/goran.malbasa? ... ao&fref=nf
512MB

#7165 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

HAVANA wrote:[
Pa realno ja sad kad nazovem oca od jednog forumasa da mi ponese jaja i meda,pa svratim i uzmem sira i kajmaka a brat od druge forumasice mi donese suhovine njegove,teletinu uzimam odma na po teleta,a imam tetu sto mi kokos uganja i donese :lol: Pa ti haj u spar,billu il lidl... :D Limun sam svoj svakako pobrao na peljescu,i mandarine da se nadje.Pa bolan ne bio zivio sam 7 godina vani,zaboravio ukus jajeta pravog,meda,teletine,paradajza,paprike...o kajmaku da ne govorim,misaona imenica... :roll:
Realno je za vas tri musketira Pisa test nuklearna fizika...

90% tih stvari sta dobijes od forumasa nije BIO niti GMO free, a tema je bila upravo to. Osim toga nigdje nisam napisao da se hranim GMO free hranom :mrgreen:
Fudo387

#7166 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Haj sve, al kako nauce sveCki?
Imaju samo dva glasa, grlj vrlj.
I haj ti to skontaj?
512MB

#7167 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

HAVANA wrote:
Fudo387 wrote: Poneses sebi kad krenes iz Austrije, zamotas sushija, kad ti nene pitu iznese a ti hop, sirovom je ribom po celu.
Evo ti sad burek!
Prosli vikend sam kod nene u Banja Luci jeo mantije, al vi Sarajlije ni ne znate sta je pita, mislite masan burek je vrh vrhova :)
Nivelacija

#7168 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Ljudi ja sira ovo je nevidjeno,domace sve sa planine zalihe za 10 tak dana.

Samo zdravo se hranite a ne ko lazne debele svabe.
Fudo387

#7169 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:
HAVANA wrote:
Fudo387 wrote: Poneses sebi kad krenes iz Austrije, zamotas sushija, kad ti nene pitu iznese a ti hop, sirovom je ribom po celu.
Evo ti sad burek!
Prosli vikend sam kod nene u Banja Luci jeo mantije, al vi Sarajlije ni ne znate sta je pita, mislite masan burek je vrh vrhova :)
Jesi li joj certifikat za mantije trazio? :mrgreen:
Prvo da vidis jel ih po ISO standardu usukala, pa onda udaris po njima.
HAVANA

#7170 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ne znamo mi nista,ti znas sve. :lol:
HAVANA

#7171 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

De nam sliku one 3 paprike iz bille il lidla,one ko s izlozbe.Zuta,crvena i zelena.Ko metrom da ih je izmjerio i slozio mater jebo.Da me zelja mine.Il sutlije s vanilijom iz careffoura.
sumirprimus

#7172 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

jarane giga popadic je krajisnik?
Tomahawk11
Globalni moderator

#7173 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

HAVANA wrote:De nam sliku one 3 paprike iz bille il lidla,one ko s izlozbe.Zuta,crvena i zelena.Ko metrom da ih je izmjerio i slozio mater jebo.Da me zelja mine.Il sutlije s vanilijom iz careffoura.
Ima i ''normalna'', ali ko da kupuješ kilu teletine.
stakasa

#7174 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Fudo387 wrote:Haj sve, al kako nauce sveCki?
Imaju samo dva glasa, grlj vrlj.
I haj ti to skontaj?
Pisma iz Švedske (4. deo)

Švedski jezik ima 29 slova od kojih su čak 10 samoglasnici. Pravilno izgovaranje nekih od njih zahteva grimasu osmeha pa zato Šveđani izgledaju kao da se smeše i pevaju dok govore. Na mene lično ovaj skandinavski jezik deluje kao sedativ, što sam osetio već u prvom kontaktu s njim. Na časovima SFI (švedski za doseljenike) iako nisam razumeo gotovo ništa od onog što su mi nastavnici govorili, uvek sam osećao neku čudnu smirenost koju nisam mogao pripisati ničim drugom do uticaju ovog jezika koji je on imao na mene. Možda zato nije ni čudo što su Šveđani od smirenosti i opuštenog, ležernog stava prema životu napravili čitavu životnu filozofiju. Na stres se ovde gleda kao na bolest i ma kakvu grešku da napravite prvo će pokušati da vas smire i uklone stres pa tek onda pristupiti rešenju problema. Njihova fraza „ta det lugnt“ koja bi se mogla prevesti kao „opušteno“ gotovo da je poštapalica u švedskom jeziku, a reč „lagom“ koja označava umerenost u svemu je alfa i omega životnog stila ovog skandinavskog naroda.
Malo je stvari, zaista, koje tako dobro ocrtavaju karakter nekog naroda kao što je to jezik. U Švedskoj, koja je svet u malom, i gde se na svakom koraku mogu čuti svi mogući jezici sveta, veoma je lako spoznati tu činjenicu. Svaki jezik, pored reči i njihovog značenja, nosi sa sobom i specifičan tonalitet i melodiju koji omogućavaju da se oseti duša naroda koji ga govori, čak i onda kada ne razumemo reči tog jezika. Arapski jezik, recimo, zvuči kao svađa, nemački kao naredba, ruski kao bajka a francuski kao izjava ljubavi. Italijanski ima ukus radosti a kineski misterije.
Opšte je mišljenje da su Šveđani, poput svih skandinavskih naroda, hladni i flegmatičnog temperamenta, ali je to samo delimično tačno. Iako ljubazni u ophođenju, njima je potrebno vreme da vas prihvate i puste u svoj život. Ako radite zajedno, svaki put kada se sretnete za vreme radnog vremena oni će vas pozdraviti uz ljubazan osmeh pa makar to bilo i deset puta za osam sati. S druge strane, potrebni su im meseci da vas prihvate za prijatelja na FB, a za zajednički izlazak ili kućnu posetu i znatno više. Ali kada vas jednom prihvate, veoma su iskreni, srdačni i puni respekta. Za razliku od Srba koji lako sklapaju prijateljstva, i koji nakon dva sata boravka u nepoznatoj sredini već uspeju da steknu dva „kuma i tri brata“, Šveđanima je za tako nešto potrebno znatno više vremena.
Po svojoj veroispovesti Šveđani su protestanti, ali nisu preterano religozni – barem u izvornom značenju te reči. Religija, ili „religare“ na latinskom označava povezanost, u ovom slučaju s početkom, izvorom ili Bogom. Ovaj mistični aspekt religije nije svojstven Šveđanima na koju oni gledaju više kao na tradiciju ili običaj. U tom smislu slični su Srbima, s jednom značajnom razlikom - oni to otvoreno priznaju dok će malo koji Srbin priznati da je samo deklarativni pravoslavac iako je to, u sušini, veoma čest slučaj. S druge strane, iako uticaj religije u Švedskoj nije velik, mnoga religiozna načela se ovde primenjuju u svakodnevnim situacijama. Briga o nemoćnim, tolerancija, skromnost, zahvalnost, poštenje, uvažavanje drugog ljudskog bića... ovde su primetni na svakom koraku. Od usputnog ophođenja s ljudima do sistemskih zakonskih rešenja i tradicije. Spremnost da se prihvate razne životne situacije - mirno i bez velike pompe, kod Šveđana je izraženija nego kod drugih naroda. Zato ovde nema ni velike radosti ni velike žalosti, sve je nekako svedeno i umereno. Uspeh se prihvata skromno a tragedija dostojanstveno. Šveđani se u mnogim stvarima ponašaju hrišćanski iako ne odlaze u crkvu i, generalno, nisu religiozni. Razlog leži u građanskoj tradiciji koja je ovde veoma jaka. Građansko vaspitanje u Švedskoj je svojevrsni miks savremenog pogleda na svet i fundametantalnih, pa čak i religioznih principa. Zato za Šveđane nije toliko opasno kada nisu religiozni, kao što je to opasno za Srbe koji nemaju toliko izraženu građansku svest kao okvir za uspostavljanje pravilnog sistema vrednosti, a religiozno – patrijarhalna tradicija, koja je do pre sto godina bila nosilac porodičnih, društvenih i državotvornih principa, razorena je komunizmom. Dostojevski je jednom prilikom rekao da je „religiozni Rus nalik Bogu a nereligiozni – životinji“. Isto važi i za Srbe koji su tokom svoje istorije imali izobilje i jednog i drugog ekstrema. Suživot uzvišene vrline i moralnog dna u Srbiji je izražen i danas za razliku od Švedske koja u svemu sistemski tupi ekstreme i prilagođava svojoj umerenoj filozofiji svodeći sve na pola puta između dve moralne krajnosti. Zato je Srbija zemlja heroja i nitkova, a Švedska zemlja pristojnih građana. I zato je Šveđanin korektan, ali retko kad više od toga, a naš čovek te uvek takne u srce pa ga ili zavoliš ili poželiš da pobegneš od njega.
:D
Fudo387

#7175 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:De nam sliku one 3 paprike iz bille il lidla,one ko s izlozbe.Zuta,crvena i zelena.Ko metrom da ih je izmjerio i slozio mater jebo.Da me zelja mine.Il sutlije s vanilijom iz careffoura.
Imaju bolan zajebane paprike, k’o kod nas.
Sam’ pola kile $3.99.
Post Reply