Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- TAFKAP
#7151 Re: Bitcoins
valjda ova strelica ide suprotno... 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7152 Re: Bitcoins
Dobro, možda sam se malo pogrešno izrazio, evo da pojednostavim, ETH je u vrhu što se tiče mininga u odnosu na difficulty.
Ono što nije jasno je tvoja prognoza za ovu godinu, ti postaviš neki chart i sad je to kao neki dokaz nečega.
Ono što nije jasno je tvoja prognoza za ovu godinu, ti postaviš neki chart i sad je to kao neki dokaz nečega.
- victom
#7153 Re: Bitcoins
1) Ako cijena ETH pada, manje ljudi će kopati, difficulty će se smanjiti. LogičnoTomahawk11 wrote:Dobro, možda sam se malo pogrešno izrazio, evo da pojednostavim, ETH je u vrhu što se tiče mininga u odnosu na difficulty.
2) Ako je trend 4 mjeseca negativan, nema razloga da sljedeće 4 mjeseca bude pozitivan ?! Isto logično
Ja što pišem su čiste obzervazicije.
A jedno podpitanje, jel McAfee davao kakve dokaze kad je predviđao rast coina, ili je samo pisao "coin good, tarzan buy".
Last edited by victom on 01/03/2021 04:06, edited 2 times in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7154 Re: Bitcoins
Sad ti povezuješ nepovezivo pod tačkom 2. Kakve veze ima trend sa time što neko radi ili ne radi mining?victom wrote:1) Ako cijena ETH pada, manje ljudi će kopati, difficulty će se smanjiti. LogičnoTomahawk11 wrote:Dobro, možda sam se malo pogrešno izrazio, evo da pojednostavim, ETH je u vrhu što se tiče mininga u odnosu na difficulty.
2) Ako je trend 4 mjeseca negativan, nema razloga da sljedeće 4 mjeseca bude pozitivan ?! Isto logično
A jedno podpitanje, jel McAfee davao kakve dokaze kad je predviđao rast coina, ili je samo pisao "coin good, tarzan buy".
Šta me birga za McAffea, ja sam pitao tebe. Sve i da si kakav priznati finansijski stručnjak, red je da pođoniš ono što tvrdiš.
- victom
#7155 Re: Bitcoins
Vidi. Pametan si čoek , poštujem te i rado diskutujem s tobom.Tomahawk11 wrote:Sad ti povezuješ nepovezivo pod tačkom 2. Kakve veze ima trend sa time što neko radi ili ne radi mining?victom wrote:1) Ako cijena ETH pada, manje ljudi će kopati, difficulty će se smanjiti. LogičnoTomahawk11 wrote:Dobro, možda sam se malo pogrešno izrazio, evo da pojednostavim, ETH je u vrhu što se tiče mininga u odnosu na difficulty.
Šta me birga za McAffea, ja sam pitao tebe. Sve i da si kakav priznati finansijski stručnjak, red je da pođoniš ono što tvrdiš.
Da imaju 100% dokazi, ne bi bio ovdje, prodao bih auto i uložio sam. Znači ne znam ni ja.
Što mi imamo, to su indicije, prognoze i osjećaj.
Da pojasnim.
1) Difficulty se zasniva na broju majnera, ako previše ljudi kopa difficulty ide gore i obratno. To je čista matematika. Ja predviđam, da zbog sve niže cijene ETH, će da difficulty da ide dole, tj manje će ljudi kopati jer im se ne isplati više.
Znači to je jasno.
2) Trend ka dole, nema veze sa difficulty-om. Trend je trend i priča je za sebe. Ja vidim negativan trend, vidim nesigurnost na trzistu, vidim neispunjena obećanja ili želje kako će BTC preko 30K , itd itd. Tržište je prenakupovano, i iz toga zaključujem nastavak negativnog trenda. Ne trvrdim ja to kao neki dokaz ili se kunem u to. To je čista progoza. Ništa lično.
3) McAfee-ija sam spomenuo jer ni on nije davao dokaze (a i kako bi) ,pa se niko nije zalio. On je jednostvano potajno nakupuje coina, pa onda izleti na twitteru sa izjavom, da je coin dobar. I onda svi kupe. I kazu vidi sto je Mcaffee znao. Moj stav prema mcafeeiju je poznat. Ja smatram da je McAfee opurtunista i mešetar.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7156 Re: Bitcoins
Zahvaljujemvictom wrote:
Vidi. Pametan si čoek , poštujem te i rado diskutujem s tobom.
Da imaju 100% dokazi, ne bi bio ovdje, prodao bih auto i uložio sam. Znači ne znam ni ja.
Što mi imamo, to su indicije, prognoze i osjećaj.
Da pojasnim.
1) Difficulty se zasniva na broju majnera, ako previše ljudi kopa difficulty ide gore i obratno. To je čista matematika. Ja predviđam, da zbog sve niže cijene ETH, će da difficulty da ide dole, tj manje će ljudi kopati jer im se ne isplati više.
Znači to je jasno.
2) Trend ka dole, nema veze sa difficulty-om. Trend je trend i priča je za sebe. Ja vidim negativan trend, vidim nesigurnost na trzistu, vidim neispunjena obećanja ili želje kako će BTC preko 30K , itd itd. Tržište je prenakupovano, i iz toga zaključujem nastavak negativnog trenda. Ne trvrdim ja to kao neki dokaz ili se kunem u to. To je čista progoza. Ništa lično.
3) McAfee-ija sam spomenuo jer ni on nije davao dokaze (a i kako bi) ,pa se niko nije zalio. On je jednostvano potajno nakupuje coina, pa onda izleti na twitteru sa izjavom, da je coin dobar. I onda svi kupe. I kazu vidi sto je Mcaffee znao. Moj stav prema mcafeeiju je poznat. Ja smatram da je McAfee opurtunista i mešetar.
- victom
#7157 Re: Bitcoins
dear crypto passangers, ide vikend, vežite pojaseve, turbulencije ahead
- vee-jay
- vee-jay
#7159 Re: Bitcoins
Nesto sam ovdje procitao muzika streaming vs. downloads itd ... pa evo grafika

- victom
#7160 Re: Bitcoins
moraću i ja počet naplaćivat svoje tweetove
ko na pijaci, 3 para tweetovaaaa, 5 marakaaaaaaaaaa
Last edited by victom on 01/03/2021 04:05, edited 2 times in total.
- Rene Higuita
#7161 Re: Bitcoins
Bas visi o koncu, kao da ce svaki cas da ode na 5K.
- Dozer
#7162 Re: Bitcoins
Ja bih rekao da su Kinezi sve ovo malo shandrili. Njihov izlazak, tj. njihova blokada vezana za crypto trziste je jedan od glavnih uzroka trenutne stagnacije i trenda pada.
Ipak se radi o milijardama koje su oni sposobni upumpati. Ali i ispumpati. Mada, ja mislim da su razlozi vise na politickom nivou.
Nisam to istrazivao, ali da li neko ima info, tacnu info naravno, odakle je vecina kompanija koje su izdale crypto valute?
Meni se cini da se vecinom radi o Amerima...
Ako je ovo ovako, a vjerovatno jeste, onda crypto valute i trziste, pored vec elaborirane intencije da u jednom momentu zamijeni trenutno monetarno trziste i sistem, vrlo lako moze imati i tu drugu, politicku dimenziju.
A ona se i te kako moze odnositi na americki pokusaj ekonomskog srozavanja upravo - Kine.
Princip (je) bi tu bio vrlo jednostavan - napumpaj neke crypto valute do besvijesti, navuci Kineze da kupuju (ulazu pare u to), a onda izvuci njihove pare sebi, u Ameriku. Pri tome je manje-vise nebitno ko ce u Americi uzeti te pare, bitno je samo izvuci ih iz Kine.
Ovo bi mogao biti jedan od mogucih razloga kineske zabrane vezane za kupovinu crypto valuta.
Ipak se radi o milijardama koje su oni sposobni upumpati. Ali i ispumpati. Mada, ja mislim da su razlozi vise na politickom nivou.
Nisam to istrazivao, ali da li neko ima info, tacnu info naravno, odakle je vecina kompanija koje su izdale crypto valute?
Meni se cini da se vecinom radi o Amerima...
Ako je ovo ovako, a vjerovatno jeste, onda crypto valute i trziste, pored vec elaborirane intencije da u jednom momentu zamijeni trenutno monetarno trziste i sistem, vrlo lako moze imati i tu drugu, politicku dimenziju.
A ona se i te kako moze odnositi na americki pokusaj ekonomskog srozavanja upravo - Kine.
Princip (je) bi tu bio vrlo jednostavan - napumpaj neke crypto valute do besvijesti, navuci Kineze da kupuju (ulazu pare u to), a onda izvuci njihove pare sebi, u Ameriku. Pri tome je manje-vise nebitno ko ce u Americi uzeti te pare, bitno je samo izvuci ih iz Kine.
Ovo bi mogao biti jedan od mogucih razloga kineske zabrane vezane za kupovinu crypto valuta.
- damskot
#7163 Re: Bitcoins
Prije neki dan sam gledao kako telegram grupa raste za 20.000 korisnika nakon njegovog tweeta . Cak mislim da je neki MITM na njegov acc . Covjek ima moc nek je naplati .victom wrote:moraću i ja počet naplaćivat svoje tweetove
Procitah temu isti balnocic visi 6 godina nemogu da vjerujem pa covjece pricao si isto kad je bio 14 dolara . Haj se malo informisi nije ista spika 2018 sad je sasvim poznato da je tu da ostane . HODL HODL HODL HODL .....
bitcoin-p2p-digital-currency-t107437.html
- victom
- damskot
#7165 Re: Bitcoins
Dio koji si izbrisao u vezi tweeta i McAfee je bio za tebevictom wrote:1) Gdje sam pričao da je BTC balon kad je bio 14 $ ? Daj Link !!! . Ja sam aktivan na temi tek od maja 2017. godine, a tad je BTC bio 1500 $ , a ne 14 $ !!!damskot wrote:Procitah temu isti balnocic visi 6 godina nemogu da vjerujem pa covjece pricao si isto kad je bio 14 dolara . Haj se malo informisi nije ista spika 2018 sad je sasvim poznato da je tu da ostane . HODL HODL HODL HODL .....victom wrote:
moraću i ja počet naplaćivat svoje tweetove
2) Nema šanse da si pročitao 287 stranice teme za jedan dan, jer sam te tek jučer uputio na thread.
Ovdje se sve čita i svaka rečenica se vaga i analizira, sa paušalnim i povremenim komentarisanjem tipa "BTC ostaje" ili "hodl, hodl, hodl, hodl hodl" si na veoma tankom ledu.
ostalo za ExNihilo ... evo i link
evo jos jednom link
- victom
#7166 Re: Bitcoins
drug, stavljaš linkove na sopstveni (mrtav) Bitcoin thread.
Šta je poenta ?
Šta je poenta ?
- damskot
#7167 Re: Bitcoins
victom wrote:drug, stavljaš linkove na sopstveni (mrtav) Bitcoin thread.
Šta je poenta ?
Po cemu mrtav , evo da ga ozivim ?
Ipak je tu od 2012
victom wrote:Ovdje se sve čita i svaka rečenica se vaga i analizira, sa paušalnim i povremenim komentarisanjem tipa "BTC ostaje" ili "hodl, hodl, hodl, hodl hodl" si na veoma tankom ledu.
Sve ti je vec neko objasnio na predhodnim stranicama nevidim svrhu ponavljanja analize . Eto da ja nebih bio na tankom ledu cujemo se opet za par godina vozdra .
Da se ne zaboravi ....
Last edited by damskot on 08/04/2018 01:00, edited 1 time in total.
- victom
#7168 Re: Bitcoins
1) mrtav po tome što taj thread ima 2 stranice stranice, a ovaj 270
2) što više linkova staviš, thread neće biti življi.
2) što više linkova staviš, thread neće biti življi.
- KAMI666
#7169 Re: Bitcoins
ono, tema kad je BTC bio 160 dolara
Eh da smo tada znali zta njega i bili pametni.
A ista prica i danas kao i onda. Mrtav, balon, ovo ono.
Onda 160 dolara
Danas: 7000 dolara

Onda 160 dolara
- victom
#7170 Re: Bitcoins
Evo pump na slici.
2 pumpa za dan = cijena je plus 400 $.
Međutim, pump je mač sa dvije oštrice. Ko god radi pump, znači da planira i dump, tj da sve proda.
Pump i dump imaju psihološke funkciju u tradingu i mogu se zloupotrijebiti.
Npr, pump daje privid, da se coin oporavlja.
Dok dump, daje privid, da balon puca, da je sve u padu, da svi prodaju.
U trenutnom stanju kripto svijeta, gdje vlada nesigurnost, dump je opasnije oružje.
I vjerovatno špekulatori na ovaj način pokušavaju da oslabe valutu.
Ali da bi izveo dump, moraš prvo kupiti valute (što se trenutno radi) , tako da za 2 dana očekujem 10-20% padove.

Međutim, pump je mač sa dvije oštrice. Ko god radi pump, znači da planira i dump, tj da sve proda.
U trenutnom stanju kripto svijeta, gdje vlada nesigurnost, dump je opasnije oružje.
Ali da bi izveo dump, moraš prvo kupiti valute (što se trenutno radi) , tako da za 2 dana očekujem 10-20% padove.

- damskot
#7171 Re: Bitcoins
Nemozes biti na klixu pametan https://www.youtube.com/watch?v=8YpeqLK9uV8KAMI666 wrote:ono, tema kad je BTC bio 160 dolara![]()
Onda 160 dolara
-
gold'n'brown
#7172 Re: Bitcoins
Na daily chartu btc tumaciti skokove kao pump je malo naivno. Da je neki alt coin u pitanju ne kazem.victom wrote:Evo pump na slici.
- HowForWhom
#7173 Re: Bitcoins
A stalno oko 7 i skoci iznad.Rene Higuita wrote:Bas visi o koncu, kao da ce svaki cas da ode na 5K.
Procitah maloprije da izgleda da je bullish?
- HowForWhom
#7174 Re: Bitcoins
Victom ce zaradit lovu od svojih pratilaca na twitteru, samo vi provocirajte.
- Rene Higuita
#7175 Re: Bitcoins
Formirao je falling wedge pattern, a to je bullish znak. Ali ima tu jos faktora koji ce da odluce sta ce da bude s marketom. 50:50 gore ili dole.Pitar_na_motoru wrote:A stalno oko 7 i skoci iznad.Rene Higuita wrote:Bas visi o koncu, kao da ce svaki cas da ode na 5K.
Procitah maloprije da izgleda da je bullish?