Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Better Man wrote:Zbog takvog razmišljanja nam i vladaju kriminalci decenijama.
Ma Bake je slika i prilika svog naroda, kao što su Ronhill i Lepi svojih naroda. Okreneš se malo oko sebe i vidiš neobrazovane, maloumne i zatucane ljude bez kritičkog razmišljanja i onda zaključiš da je vlast upravo onakva kakva treba biti.
Ma nije bas tako. Sta su onda po tebi su Merikanci, Rusi itd.
Ne ide to tako kako vi mislite.
Nego ono nako, borba, podbadanja, laktanje, podmecanje, usluge, jucuf mucuf ono, dogovori, dilovi, pa klanovi i na kraju ispliva neki krokodil, ajkula itd.
Moras ono pravo namazan bit, jos Psihopata mozda, itd.
Vizionar 1985 wrote:
Ma nije bas tako. Sta su onda po tebi su Merikanci, Rusi itd.
Ne ide to tako kako vi mislite.
Nego ono nako, borba, podbadanja, laktanje, podmecanje, usluge, jucuf mucuf ono, dogovori, dilovi, pa klanovi i na kraju ispliva neki krokodil, ajkula itd.
Moras ono pravo namazan bit, jos Psihopata mozda, itd.
Ko mafija. Isto. Kak ona radi, ponasa se itd. Isto i Vlade, Vladari, Politicari.
Ne vidim ja neku razliku izmedzu njih.
Cak i reket i jednima i drugima isto placate. Ovi to porez zovu, taj reket. [Ovo mi sad nadoslo, jbg dvaput jedem samo pa u maniji, juri mozak mozda pravo.]
Better Man wrote:Zbog takvog razmišljanja nam i vladaju kriminalci decenijama.
Pa gdje ne vladaju.
Ono Putin, Tramp, Bush itd. ubise se od dobra, sve filantropi i dobrocinitelji, i mecene naroda.
Jaro uvijek su ti kriminalci vladali, u citavoj historiji covjecanstva. Nekako po mom nekom misljenju.
Ne znam ni jednog skoro da je skroz dure bio.
Mozda je rijec kriminalac prejaka al nesto slicno tome, ja ih zovem elite, mocnici, oportunisti, neko od vas ih zove psihopatama.
I ja sam malo slican njima, al ne znam jesam li ko oni, sto se tice emocija, ne u vezi kriminala i oportunizma.
Ne znam bas jesam li psihopata, mozda jesam, a mozda autista malo, ko zna.
Uglavnom svugdje ti je to tu negdje, dzene dzene i tako to.
Ja ba, korupcija i kriminal u Americi i kod nas u pet deka razlike.
Boston, 11.3.2017. -- PRVO SU SABOTIRALI REVIZIJU, A ONDA UBIRALI POENE KOD NARODA GLUMEĆI PATRIOTE.
IZETEBEGOVIĆ I SOFTIĆ SU JOŠ U MAJU 2016. SABOTIRALI REVIZIJU
Upravo vidjeh originalni tekst saopštenja za medije od 9. marta 2017 Internacionalnog suda u Hagu u vezi revizije Presude iz 2007. godine. Sud je obrazložio šta se događalo u vezi Revizije. Slijedi citat na engleskom, a zatim i naš prevod ključnoga pasusa iz odluke suda od 9. marta 2017.:
“Previously, however, the Registry had received a letter from Mr. Softić, dated 25 May 2016, in which he enquired whether his appointment as the Agent of Bosnia and Herzegovina in the case concerning the Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Bosnia and Herzegovina v. Serbia) was valid for the initiation of proceedings for revision of the Judgment of 26 February 2007 in that case. By letter dated 26 May 2016, the Registrar informed Mr. Softić that a new appointment would be required. No document attesting to the appointment of Mr. Softić for the purposes of proceedings for the revision of the 2007 Judgment has been received by the Court.”
Prevod na bosanski: “Ranije, 25. maja 2016., Registrar suda je primio pismo od gosp. Softića u kojem on pita da li je validno i za svrhu Revizije Presude od 26. februara 2007. njegovo ranije naimenovanje kao agenta Bosne i Hercegovine u predmetu primjene Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije). U pismu datiranom 26. maja 2016., Registrar suda je informirao gosp. Softića da bi novo naimenovanje bilo potrebno. NIKAKAV DOKUMENT KOJI BI DOKAZIVAO DA SOFTIĆEVO IMENOVANJE VRIJEDI I ZA REVIZIJU NIJE TADA DOSTAVLJEN SUDU.” (Naglasio M.B.)
Dakle, sada je jasno šta se dogodilo, kako je tandem Izetbegović–Softić sabotirao Reviziju. Prvo, zašto je Softić uopšte postavljao to pitanje ako nikada od države nije dobio rješenje o prestanku njegove nominacije na sudu? Zatim, iz posljednje citirane rečenice zaključujemo da je Softić postavio vrlo pojednostavljeno pitanje, ne obrazlažući specifičnost naše situacije, kao da je BiH jedna normalna država koja može jednostavno donijeti jednu takvu odluku. I Registrar je odmah, istog dana, rutinski odgovorio. Znači nije bilo nikakvog udubljivanja u specifičnu BiH situaciju, sve se odvija rutinski kao da se radi o potpuno normalnoj situaciji. Time je sudbina Revizije bila zapečaćena.
Pitanje je da li bi bio isti odgovor Internacionalnog suda, da je Softić poslao objašnjenje naše specifične pravne situacije, da je npr. objasnio da je to originalno Tužba Republike BiH, koju je Dejtonska BiH naslijedila i da srpska strana ima “konflikt interesa”, tj. da nije logično da RS odlučuje o sudbini Revizije, jer je RS okrivljena u toj reviziji itd. itd.
Zatim, hajdemo pretpostaviti da su tada, u maju 2016., Izetbegović i Softić napravili nenamjernu grešku. Ali, zašto tada nisu objavili da Internacionalni sud smatra da Softiću treba nova nominacija (punomoć – op. ed.) i krenuli da čim prije - a imali su devet mjeseci vremena - nađu rješenje. Na primjer, sjetimo se da je Izetbegović spasio RS od bankrota u tome periodu. A mogao je tada tražiti suglasnost RS-a, ako hoće spas RS-a pomoću IMF-a. Ili, mogao je predati na Ustavni sud da odluči da je Softićeva punomoć legalna u okviru BiH, te bi onda bila legalna i za Internacionalni sud.
Ako ništa mogli smo izvršiti pritisak na Čovića jer ima veoma mnogo Hrvata koji su stradali u tome istom genocidu. Zbog njih je Čović morao glumiti neutralnost, mada se tom neutralnošću praktično svrstao uz Srbe. Moglo se Hrvatima objasniti da je u ovoj situaciji njegova neutralnost jednaka glasu protiv Revizije.
Zatim, možda bi neko drugi našao neka druge puteve spasa Revizije da se znala realna situacija (npr. svoju pomoć je uvijek na raspolaganje stavljao naš prvi advokat, prof. dr. Francis Boyle – op. ed.). Međutim, Izetbegović je odlučio da sakrije pismo Suda, da time sahrani Reviziju – ali da ujedno ipak glumi heroja koji se navodno patriotski suprotstavlja Srbima (u namještenoj igri) i odlučno brani prava žrtava. Zaista mizerno.
ONO ŠTO JE USLIJEDILO POSLIJE IZETBEGOVIĆEVE SABOTAZE REVIZIJE JE IŽIVLJAVANJE NAD ŽRTVAMA GENOCIDA
Znači, Izetbegović i Softić još od maja 2016. znaju da nema ništa od Revizije presude. I umjesto da to Izetbegović kaže narodu, on počinje perfidnu igru kojoj je jedini cilj nanošenje što može više zla državi Bosni i Hercegovini i žrtvi genocida, bošnjačkom narodu. On i njegovi srpski saveznici glume žestok konflikt i okupiraju pažnju naroda. Tu se Izetbegović zaista dobro, patriotski drži, toliko dobro da smo ga čak i mi iz Bosanskog Kongresa podržali. U tome vremenu Izetbegović glumi heroja, vuče sve prave poteze. Okuplja najistaknutije BiH političare i intelektualce u Vijećnici i ti ozbiljni ljudi svečano donose odluku da se ide u Reviziju, dijele teret odluke sa Izetbegovićem i Softićem! Narod pred Vijećnicom sa transparentima daje podršku. (Mogu misliti kako sada svi ti “važni” ljudi izgledaju smiješni sami sebi.)
Održavaju se i TV diskusije, okrugli stolovi, sesije… a sve to Bakir Izetbegović koristi da zaslijepi narod dok paralelno šalje Denisa Zvizdića u Beograd, dogovara izgradnju autoputa Beograd–Sarajevo i razgradnju institucija države BiH. Na primjer, nanosi novi udarac Vijeću ministara tako što organizuje neustavni sastanak Vlada RS i Federacije i to u Banjaluci! Protjeruje strance iz Komisije za spomenike BiH, čime omogućava srpsko-hrvatske blokade i ucjene još jedne državne komisije.
Interesantno je i to da Srbi za to vrijeme rade bez greške, što znači da su bili obaviješteni, da se sve odvija u dogovoru sa Izetbegovićem. Naravno ne znaju svi Srbi šta se dešava, ali oni ključni koji vuku poteze, Ivanić i Vučić, sigurno su znali da od Revizije nema ništa! Evo samo jednog primjera: Srbi koriste napetost oko Revizije da bojkotuju neke od BiH insititucija, dok u nekim drugim nastavljaju raditi. Zašto? Pa nastavljaju raditi u onim institucijama od kojih će im u budućnosti biti izdavani papiri legalnog samoukidanja države BiH.
POZITIVNI EFEKTI OVE EPIZODE
Pozitivni efekti ove igre su u tome što su mnogi pokazali svoje pravo lice. Bakir Izetbegović je ogoljen do srži kao mizerni posrbica. On se nije nadao da će Sud reagovati tako brzo i da će osim formalne odluke izdati i saopštenje za štampu u kojem će otkriti postojanje prepiske iz maja 2016. Tako se dogodilo da je Bakir Izetbegović uhvaćen sa spuštenim gaćama, “in flagranti” sa njegovim Srbima, s time da se on nacalio dok Ivanić, Vučić i Dodik ¨udaraju¨.
Osim Izetbegovića obrukali su se i Reuf Bajrović i Emir Suljagić iz Građanskog saveza. Oni i mnogi slični njima su bili cijelo vrijeme protiv Izetbegovića – pri čemu niti oni nisu znali za pismo Suda iz maja 2016. – ali iz pogrešnih razloga. Oni su bili protiv njega ne znajući da je ta “svađa” Izetbegovića i Ivanića samo gluma. Mislili su da je iskren i ljutili su se što nas “zavađa sa Srbima”. Tražili su da se dogovaramo sa Srbima umjesto da se tužimo.
dale cooper wrote:
Ma nije, al ako mislis da tamo nema korupcije varas se.
U Merici korupcija legalna po meni, zovu je lobiranje, znaci platis politicara legalno za neku uslugu.
Ima vjerovatno i druge, drugih vidova korupcije.
Nego sto im banke, onaj ergon kak se sve zvao itd., propadose.
Sto ne znam kak sam zadnji put cuo imaju na racunima 3 triliona ili biliona dolara utajenog poreza.
Po stoti put se pitam isto:
Koji su to novi detalji zbog kojih je pokrenuta revizija? Sad se smije slobodno rec posto je propao faktor iznenadjenja, naravno ako je bilo ikakvih novih detalja?
I drugo, jesam li ja jedini koga interesuje stenogram sa vijecanja "intelektualaca" u vijecnici nakon kojeg je data bezgranicna podrska gospodinu Izetbegovicu da krene sa revizijom ?
dale cooper wrote:
Ma nije, al ako mislis da tamo nema korupcije varas se.
U Merici korupcija legalna po meni, zovu je lobiranje, znaci platis politicara legalno za neku uslugu.
Ima vjerovatno i druge, drugih vidova korupcije.
Nego sto im banke, onaj ergon kak se sve zvao itd., propadose.
Sto ne znam kak sam zadnji put cuo imaju na racunima 3 triliona ili biliona dolara utajenog poreza.
I to ti je moj kolega sve jedan vid korupcije.
[ode, nisam nesto dobro, a i kasno je vec]
Pozdrav.
Nisam rekao da je tamo nema. Samo daleko od toga da je institucionalizirana ovako kao kod nas.
sve je proslo apsolutno ocekivano jer iz godine u godinu degenericni narod ove drzave glasa za svoje degenericne ljude po totalno retardiranim kriterijima pa sad na skoro svakoj bitnoj poziciji imamo apsolutnu budalu i teveceliju koja ne bi mogla cuvat crnu tacku na bijelom zidu a ne uradit nesto adekvatno i sto se od nje ocekuje
KB9 wrote:sve je proslo apsolutno ocekivano jer iz godine u godinu degenericni narod ove drzave glasa za svoje degenericne ljude po totalno retardiranim kriterijima pa sad na skoro svakoj bitnoj poziciji imamo apsolutnu budalu i teveceliju koja ne bi mogla cuvat crnu tacku na bijelom zidu a ne uradit nesto adekvatno i sto se od nje ocekuje
KB9 wrote:sve je proslo apsolutno ocekivano jer iz godine u godinu degenericni narod ove drzave glasa za svoje degenericne ljude po totalno retardiranim kriterijima pa sad na skoro svakoj bitnoj poziciji imamo apsolutnu budalu i teveceliju koja ne bi mogla cuvat crnu tacku na bijelom zidu a ne uradit nesto adekvatno i sto se od nje ocekuje
Kakav narod, takva vlast....
upravo
treba se pomirit da vecinu naroda u ovoj zemlji cine totalne budale sa nepopravljivo formiranim losim misljenjima i stavovima, ko to moze i ko takve posalje u materinu lijepu pa nastavi se bavit samo sobom i striktno sobom onda i moze ocekivat nesto da ce se bolje desit ali treba vremena i vremena, fakticki je to bezizlazna situacija jer se iz godine u godinu odgajaju nove generacije tih idiota i ta vecina postaje sve veca i veca
VjecitiStudent wrote:
ovlaštenje države = odluka Predsjedništva = institucionalna odluka
Sporove pred ovim sudom mogu pokretati samo države, ne njihovi dijelovi ili udruženja građana.
Koliko puta treba crtati?
Kako je to MSP utvrdio? Da li je pitao neku zvaničnu instituciju?
Da.
Pitao je Predsjedništvo BiH.
Sva tri člana ponaosob.
Pratiš li ti uopšte razvoj događaja, razmijenjene dokumente, izjave zvaničnika, ili se samo 'nako javljaš na ovoj temi?
Odnosno nije pitao predsjedništvo BiH nego poslao anketu njegovim članovima. Mislim da nisi upratio da nije došlo jedno pismo na jednu adresu institucije. I to jeste problem. Ako MSP razbija integritet najviše institucije u našoj državi, ne traži zvanično mišljenje te institucije - koje je i moglo biti negativno, ali bi bar bilo zvanično, izvlači zaključke iz neformalih izlaganja stavova a ne iz zvaničnog glasanja, i donosi odluku bez sudskog razmatranja, - da to jeste politička odluka.
Corto Maltese wrote:
Da.
Sva tri člana ponaosob.
Pratiš li ti uopšte razvoj događaja, razmijenjene dokumente, izjave zvaničnika, ili se samo 'nako javljaš na ovoj temi?
Odnosno nije pitao predsjedništvo BiH nego poslao anketu njegovim članovima. Mislim da nisi upratio da nije došlo jedno pismo na jednu adresu institucije. I to jeste problem. Ako MSP razbija integritet najviše institucije u našoj državi, ne traži zvanično mišljenje te institucije - koje je i moglo biti negativno, ali bi bar bilo zvanično, izvlači zaključke iz neformalih izlaganja stavova a ne iz zvaničnog glasanja, i donosi odluku bez sudskog razmatranja, - da to jeste politička odluka.
daddy-kool wrote:
Kako je to MSP utvrdio? Da li je pitao neku zvaničnu instituciju?
Da.
Sva tri člana ponaosob.
Dodatna anketa članova Predsjedništva je bio čin dobre volje Registrara.
Mogli su komotno mršnuti Softića i sa vrata, jer nikakvog ovlaštenja države on nije imao kod sebe.
VjecitiStudent wrote:
Mogli su komotno mršnuti Softića i sa vrata, jer nikakvog ovlaštenja države on nije imao kod sebe.
VjecitiStudent wrote:
Registrar garant Ramiz ili Mirso, neki Bošnjo, pa ga onaj njegov mitski merhamet safat'o...Nema drugog objašnjenja...
moa wrote:
Harise ti mi djelujes kao neko ko bi mi mozda mogao reci, da li postoji neka druga opcija da se pokrene nova tuzba protiv Srbije?
Ne. Tužba države BiH protiv države Srbije - ne. Presuda je postala pravosnažna. Smatra se presuđenom stvari.
Eventualno se Bosna i Srbija mogu pojaviti pred ovim sudom ponovo u bliskoj budućnosti u slučaju spora oko granica.
Uloga srbijanskog rukovodstva u ratovima 90 -ih prepušta se historiji. I to će ići po onom stihu, ostaće istine dvije...
Ne mislim da bi moglo biti brzo. Cak sta vise, mislim da mi necemo docekati. Ne zeli to niko. Nikad nece Bosanski Srbi htjet da se u odnosu na Beograd dovedu na nivo nekog Kraljeva. O tome nema govora. Bosna se definitivno razbija, to jest centrifugalna sila slabi, ali ce vanjske granice opstati jos dugo. Nesto sto se zove predsjednik ce jos dugo postojat. Ministarstvo vojske i policije isto. Oko 80% poreza iz Foce ce ici u Banjaluku a iz Livna u Mostar.
....ali za granice, mislim, nema opasnosti !
moa wrote:
Harise ti mi djelujes kao neko ko bi mi mozda mogao reci, da li postoji neka druga opcija da se pokrene nova tuzba protiv Srbije?
Ne. Tužba države BiH protiv države Srbije - ne. Presuda je postala pravosnažna. Smatra se presuđenom stvari.
Eventualno se Bosna i Srbija mogu pojaviti pred ovim sudom ponovo u bliskoj budućnosti u slučaju spora oko granica.
Uloga srbijanskog rukovodstva u ratovima 90 -ih prepušta se historiji. I to će ići po onom stihu, ostaće istine dvije...
Ne mislim da bi moglo biti brzo. Cak sta vise, mislim da mi necemo docekati. Ne zeli to niko. Nikad nece Bosanski Srbi htjet da se u odnosu na Beograd dovedu na nivo nekog Kraljeva. O tome nema govora. Bosna se definitivno razbija, to jest centrifugalna sila slabi, ali ce vanjske granice opstati jos dugo. Nesto sto se zove predsjednik ce jos dugo postojat. Ministarstvo vojske i policije isto. Oko 80% poreza iz Foce ce ici u Banjaluku a iz Livna u Mostar.
....ali za granice, mislim, nema opasnosti !
Mi nemamo tačno utvrđenu granicu sa Srbijom. Ako se ne budemo mogli dogovoriti - možemo se dogovoriti da Sud odluči.Neka polja su ostala sa desne strane Drine. Nije to nešta dramatično.
evo i veliki ekspert sakib nam kaže da je mišljenje dao registrar a ne sud.
bio je jedan post ovdje kad je stigao onaj zahtjev za pojašnjenje skoro bukvalno tim riječima...pa možda je sakib među nama, a možda znanje i inspiraciju crpi od nas...
JThomas wrote:evo i veliki ekspert sakib nam kaže da je mišljenje dao registrar a ne sud.
bio je jedan post ovdje kad je stigao onaj zahtjev za pojašnjenje skoro bukvalno tim riječima...pa možda je sakib među nama, a možda znanje i inspiraciju crpi od nas...