Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#7151 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Banksy wrote: Fina gradska raja, pogrdan naziv za predratne Sarajlije...
I bez nijansi i ugrubo je tako. :thumbup:
Pitanje je promaklo bez puno priče, a baš me zanima razmišljanje forumskog pučanstva..
Meni je stvarno promaklo, inače bi bilo jezika. :lol:
hAZNADAR

#7152 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

SaraFina wrote:
hAZNADAR wrote:
Ja sam dozivio najljepse iz bivse YU i drago mi je zbog toga - neponovljivo.

Ali ove pameti danas - kada vratim film - tek sad primjecujem neke stvari na koje prije nisam obracao paznju ili nisam kontao.

Ostao ljevicar, socijalista, Marx mi u vitrini,..... ali na drugaciji nacin. Ne kudim ja bivsu drzavu zbog komunizma - ali kudim zbog glume tolerancije, Njegosa, Principa, naroda viseg i nizeg ranga, Kosova,.... i sto je dozvolola da srpski nacionalizam ima kajase u rukama vec 80-tih.

Pa kažem ljude u kasnim četrdesetim, pedesetim i šezdesetim mogu razumjeti ako imaju neki sentiment prema "zlatnom dobu". Mladost i život u nekom eto "donekle uredjenom sistemu". Gdje im bilo dostupno besplatno relativno zdravstvo, školstvo pa i poslovi... Taj neki privid sigurnosti tog sistema, koji sad nemaju, a žive u BiH ne na zapadu. I EX YU je u njihovom životu bila jedina donekle uredjena država u njihovom životnom vijeku..

Ali ove mojih godina ili nešto starije, mladje da ne govorim, ne mogu.
Kako možeš biti Yugonostalgičar ako si rodjen u osamdesetim (osobito u drugoj polovini) i devedesetim?
Čega se možeš sjećati? Povlastica koje ti familija uživala ako je bila bliska komunističkom režimu i koje zadržala sad nakon sloma? Pa klanjaju svaki dan nad tim. A i ti si zahvalan/a na tome? Izbjegao si rat negdje na zapadu primjerice u Njemačkoj, kao djete i tata ti se vratio s lovom pa si se uhljebio u SDP? :D
Stvarno me zanima objašnjenje?(Ove mladjahne grupe Yugonostalgičara do 40' godina starosti)

Privid te sigurnosti starog sistema kod starijih je vise kod onih koji su pravili po 15 pauza dnevno i fuserili posao. Kada bi se u Svici radilo samo par godina onako kako se radilo u bivsoj YU - propala bi i Svica. Pa samo u mom odjeljenju se posao gdje nas je 20 bilo mogao odraditi bez prevelikog stresa i sa 5 ljudi. Stariji i ne kriju kako zale za nasim lezernijim stilom zivota nekada gdje nisi imao previse stresa.

Kod mladjahnih jugonostalgicara koji ne pamte YU postoje po meni samo dva razloga. Jedan je mladalacko ufuravanje koje vidim i na zapadu,.. ono pustis malo kosu, nabacis majicu Che Guevare ili Mao Zedonga, i boris protiv globalizma,.... zivotna faza gdje shvatanje politike i drustva mladih je redovno blize ljevici. A cim ostare priblize se centru, konzervativizmu ili desnici. Kod nas je zahvaljujuci nasoj domacoj ljevici - poimanje ljevice nazalost jos u jugo socijalizmu.

A drugi razlog je jednostavno neko neobjasnjivo, nelogicno,... laganje starijih o raju na zemlji nekad. Zasto to ljudi lazu - neznam ali znam da lazu. Tacno je da je samo onih par godina za Markovica bilo stvarno dobro. Sve prije toga ne kzem da je bilo lose ali ni izbliza dobro kako neki stariji opisuju. Ja sam licno uhvatio neke u preuvelicavanju blagostanja YU isto kao dijasporce koji lazu Pisonjama i Zugama kako im je predobro, lova pada sa neba a nist ne rade, strankinje im se naguzuju kad stignu,... Nesto neobjasnjivo u nasem mentalitetu, ne rade to svi ali mnogo ih preuvelicava to blagostanje od ranije. I naravno - izostavljaju onaj dio Kakvu YU smo napustili 90-tih - pa se stvara neki lazni mit da nas je SDA preveslala i izvela iz savrseno dobre drzave. Krace receno - puka neinfornisanost.

Ironicno je u obje starosne grupe da YU prizivaju najvise oni koji najvise cijene i koriste demokratsku slobodu govora kad prozivaju i politicare i drzavu nazivaju smecem, prknom, septickom jamom,... sumnjam da bi se uklopili u sistem gdje nisi smio zucnuti ni protiv politicara ni drzave.
hAZNADAR

#7153 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
radostan dan wrote:prije odgovora, sve hoću da pitam, vidim stalno se provlači...šta je fgr?
Fina gradska raja, pogrdan naziv za predratne Sarajlije, djecu i njihove potomke, obično visokoobrazovani, mada ne po pravilu - znam puno visokoobrazovanih u malim bosanskim čaršijama koje ne prozivamo kao fgr, ali i puno fgr koji nemaju neke visoke škole, dakle, u pitanju je prije svega problem sarajevskog asfalta - nerijetko iz i u miješanim brakovima, uglavnom građanske i većinom lijeve orijentacije,
Pogrdan naziv je smišljeno lansiran u cilju ismijavanja i degradiranja prethodnog socijalističkog društva, duha tog multi vremena i građanskog načina života, ali i zaustavljanja eventualnog obnavljanja svih vrijednosti i narativa koje takvo društvo podrazumijeva, ali sasvim nepotrebno jer je ogromna većina tog društva već godinama van BiH, te ne postoji ni najmanja mogućnost za takvo djelovanje,
Glede fenomena, primjećujem zanimljivost vezanu za ovu pojavu, dokaz koliko je akcija bila uspješna je činjenica da se u današnjem Sarajevu s veseljem i pažnjom obilježavaju Dani Rogatice, Druženje Fočaka, Sandžačke noći, itd, dok eventualni spomen bilo kakvog okupljanja (predratnih) Sarajlija u startu izaziva podsmijeh i negativne reakcije, te ga takvog, ni 25 godina nakon rata, nema,
Inozemni preživjeli i potomci se uglavnom okupljaju na FB-u, u vrijeme ljetnih odmora u Sarajevu, Novih godina itd, a njihovi ostaci u Sarajevu uglavnom na dženazama i sahranama, ili u mikrosvjetovima privatnih druženja i manjih političkih udruga kakva je NS, recimo,
ima tu nijasni, ali ovo je nekako ugrubo,

Pitanje je promaklo bez puno priče, a baš me zanima razmišljanje forumskog pučanstva...
FGR je posprdan termin, za raju koja se fura na gradsko porijeklo, a od gradskog ima samo patinu i ambalažu.

Imaš to objašnjeno u pjesmi Štuka, došli na zabavu sa pjevaljkom, ali samo zato što je firma pozvala, pa nećemo ostati do kraja... a nakon par piva urnebes :D
FGR je socioloski fenomen danasnjice. Nema veze ni sa politkom ni sa mjestom zivljenja.
Ufuranost u preveliku pamet, pedigre, visi stalez,... redovno bez razloga - vise odredjeni stavovi prema nekim stvarima.
animals

#7154 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

I na svakom selu imas FSR, kao i oni drugi smetljarosa...
problem prijeratne fgr, je sto se sva napredna i progresivna raja slivala u
Sarajevo, jer su se tamo nudili uslovi gdje si se mogao napredovati u svakom smislu..
sad je obratno...tamo se sliva sav otpad i kriminalno smece...
fina raja se seli iz BIH, i odlazi sto dalje...
hAZNADAR

#7155 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
ultima_palabra wrote:Ne znam, za mene jeste... možda sam ispao iz fola. FGR su vazda bili malograđani tipa Meme slikara.
Kontam. Uvijek se i po kafanama i na mahalskim sijelima i na velikom odmoru moglo čuti 'ona ti je iz fine gradske porodice', 'on je mala raja', 'on je velika raja', 'to je raja s Koševa', 'on ti je fina gradska raja', nije, dakle, ni fakin, ni papak, ni šaner, ni jalijaš... Ali ovaj izraz "FGR" se nije prije rabio.

Danas je to 'optužba', koja se obično izvuče kada se želi izraziti ideološko neslaganje s tobom. 'Bockanje' je generalno upućeno 'glasnim' Sarajlijama ili, da se izrazim u duhu foruma, Sarajlijicama.

E sad, da sam muško, k'o što nisam, i da nisam ovako fina :diva:, gradska :perverzna:, a i raja :dada:, k'o što jesam :D, 'tužiteljima' bih se obraćala isključivo slikovitim i biranim riječima: "Nabijem i tebe i "FGR" i "Sarajlijice", ješčuo!" A ovako samo mudro šutim. :oops: :D :lol:
Ne samo Sarajevo. U Bugojnu sam recimo dozivio veci antagonizam centra prema predgradju i nadalje. I drugim gradovima. Lancana mrznja "papaka" gdje ovi blize centru mrze one dalje od centra, a ti dalje od centra mrze selo, a ti sa sela mrze najudaljenije selo. Takodjer pedigre u stilu koliko generacija je moja familija u gradu ima vaznost u svakom gradu. Uz FGR redovno ide i jugonostalgija ili Bosanac vs Bosnjak sto takodjer imas u svakom gradu. Pa fenomen davanja modernih imena djeci sto se kod FGR dozivljava kao dokaz emancipacije. Ili zaguljenosti obrnuto. I naravno puku neinformisanost gdje se ufuravaju u evropeizam oni koji Evrope nisu vidjeli. Sarajevo je specificnije samo sto je lista negativaca u ocima FGR malo sira gdje imas i dijasporce i Sandzaklije.
FGR je nista drugo no pokusaj neke staleske podjele, socioloski fenomen danasnjice koji sumnjam da ce ostati na duze staze.
uglavnomja

#7156 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:

Privid te sigurnosti starog sistema kod starijih je vise kod onih koji su pravili po 15 pauza dnevno i fuserili posao. Kada bi se u Svici radilo samo par godina onako kako se radilo u bivsoj YU - propala bi i Svica. Pa samo u mom odjeljenju se posao gdje nas je 20 bilo mogao odraditi bez prevelikog stresa i sa 5 ljudi. Stariji i ne kriju kako zale za nasim lezernijim stilom zivota nekada gdje nisi imao previse stresa.

.

ako moze kad je to bilo i gdje?
ako je po obicaju 88., 89. 90. :roll: to je vec raspad sistema

ili po opstinama i slicnim mjestima

moji starci zaradili penziju u energoinvestu, stari vecinu na terenima u yu ili po prijateljskim zemljama, rintali k'o konji ...
i ne samo oni
nismo smjeli nazvati na posao ako nije ono zamal' pa pozar

stvarno vjerujes da je zemlja za 45 godina izgradjena po sistemu 15 kafa i 20 ljudi radi posao jedog ili 5 :?:
Banksy

#7157 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

piupiu wrote:
... i najkraće.
supercali

#7158 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Jesam li ja jedini koji vidi da se izraz fgr koristi na 2 nacina?
I pozitivni i negativni
piupiu

#7159 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

supercali wrote:Jesam li ja jedini koji vidi da se izraz fgr koristi na 2 nacina?
I pozitivni i negativni
Nisi. U pozitivnom smislu ga koristi moja tetka na Hridu kad mi objašnjava s kim je pila kafu. A ovdje je to mahom negativan termin, i u javnom diskursu (kad, na pr, Indira Kučuk Sorguč kaže da je ona mahaluša, a ne FGR, kojima se gadi mahala), se rijetko koristi u pozitivnom smislu.
supercali

#7160 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

piupiu wrote:
supercali wrote:Jesam li ja jedini koji vidi da se izraz fgr koristi na 2 nacina?
I pozitivni i negativni
Nisi. U pozitivnom smislu ga koristi moja tetka na Hridu kad mi objašnjava s kim je pila kafu. A ovdje je to mahom negativan termin, i u javnom diskursu (kad, na pr, Indira Kučuk Sorguč kaže da je ona mahaluša, a ne FGR, kojima se gadi mahala), se rijetko koristi u pozitivnom smislu.
A kad cemo nas dvoje na kafu pa pricaj kako hoces s kim si bila na kafi :mrgreen:
hAZNADAR

#7161 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:

.

ako moze kad je to bilo i gdje?
ako je po obicaju 88., 89. 90. :roll: to je vec raspad sistema

ili po opstinama i slicnim mjestima

moji starci zaradili penziju u energoinvestu, stari vecinu na terenima u yu ili po prijateljskim zemljama, rintali k'o konji ...
i ne samo oni
nismo smjeli nazvati na posao ako nije ono zamal' pa pozar
stvarno vjerujes da je zemlja za 45 godina izgradjena po sistemu 15 kafa i 20 ljudi radi posao jedog ili 5 :?:
Da, apsolutno. Cast izuzecima poput proizvodnje gdje si imao norme,.. ali sve sto sam vidio i cuo u svim bransama je bilo vise fuserenje nego davanje maksimuma sebe. Zemlja jeste bila izgradjena ali opet ne kao neke druge evropske zemlje, ne istim tempom. Islo se rano u penziju, otkazi se nisu davali tako lako, JNA je gutala ogroman dio budzeta,... Ono sto smo mi vidjali po gradovima konto izgradjenosti je bio samo nas vidik i ograniceno shvatanje stvarnosti. Sela, gdje je zivjela vecina stanovnistva su bila daleko zapustenija i izolovanija nego danas a opet ni danas ni blizu kao u Evropi. Siromasna mreza autoputeva u odnosu na Evropu,.. i opca infrastruktura. Naravno da si za 45 godina mogao izgraditi stambena naselja, pruge, fabrike, puteve,... ali to nije bilo ni izbliza tako izgradjeno kao sto se danas govori. I ponavljam - onako kako se inace radilo u YU nije nimalo za poredjenja sa radom u svijetu ili danas u privatnom sektoru.
PM72

#7162 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

hAZNADAR wrote:
Naravno, pitaj dezurne jugo drekavce koji ce ti ono objektivno reci ko je sve zli nacionalista, fasista,... a kriterij se isto zna. :mrgreen:

Odnijeli spomen plocu na restauraciju a ti odmah zavristalo kako su samo balije mogle to ukrasti, i kako je septicka jama tamo gdje balije zive.

Pa poslije kada se ispostavilo da nije bila ni kradja a kamoli tvoje balije - ti nastavio u istom stilu. To ti je obraz đon. Sva vam se pamet, postenje, karakter,... svodi na podobnost.

Uspjeli ste jednog Balasevica ocrniti na ovoj temi samo zbog njegovog ogradjivanja od jugonostalgije.

Imas li jos kakvu ideju sta mogu samo balije uraditi i niko drugi?
jedino je kod balija moguće da pobjegulje i dezerterske fukare drže "vaz"...
Fudo387

#7163 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
hAZNADAR wrote:
Naravno, pitaj dezurne jugo drekavce koji ce ti ono objektivno reci ko je sve zli nacionalista, fasista,... a kriterij se isto zna. :mrgreen:

Odnijeli spomen plocu na restauraciju a ti odmah zavristalo kako su samo balije mogle to ukrasti, i kako je septicka jama tamo gdje balije zive.

Pa poslije kada se ispostavilo da nije bila ni kradja a kamoli tvoje balije - ti nastavio u istom stilu. To ti je obraz đon. Sva vam se pamet, postenje, karakter,... svodi na podobnost.

Uspjeli ste jednog Balasevica ocrniti na ovoj temi samo zbog njegovog ogradjivanja od jugonostalgije.

Imas li jos kakvu ideju sta mogu samo balije uraditi i niko drugi?
jedino je kod balija moguće da pobjegulje i dezerterske fukare drže "vaz"...
Ejebo ga ti, k’o da ce ti kruna s glave spast’ ako priznas da si se zajebo za taj mesing.
Fudo387

#7164 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:
ultima_palabra wrote:Ne znam, za mene jeste... možda sam ispao iz fola. FGR su vazda bili malograđani tipa Meme slikara.
Kontam. Uvijek se i po kafanama i na mahalskim sijelima i na velikom odmoru moglo čuti 'ona ti je iz fine gradske porodice', 'on je mala raja', 'on je velika raja', 'to je raja s Koševa', 'on ti je fina gradska raja', nije, dakle, ni fakin, ni papak, ni šaner, ni jalijaš... Ali ovaj izraz "FGR" se nije prije rabio.

Danas je to 'optužba', koja se obično izvuče kada se želi izraziti ideološko neslaganje s tobom. 'Bockanje' je generalno upućeno 'glasnim' Sarajlijama ili, da se izrazim u duhu foruma, Sarajlijicama.

E sad, da sam muško, k'o što nisam, i da nisam ovako fina :diva:, gradska :perverzna:, a i raja :dada:, k'o što jesam :D, 'tužiteljima' bih se obraćala isključivo slikovitim i biranim riječima: "Nabijem i tebe i "FGR" i "Sarajlijice", ješčuo!" A ovako samo mudro šutim. :oops: :D :lol:
Ne samo Sarajevo. U Bugojnu sam recimo dozivio veci antagonizam centra prema predgradju i nadalje. I drugim gradovima. Lancana mrznja "papaka" gdje ovi blize centru mrze one dalje od centra, a ti dalje od centra mrze selo, a ti sa sela mrze najudaljenije selo. Takodjer pedigre u stilu koliko generacija je moja familija u gradu ima vaznost u svakom gradu. Uz FGR redovno ide i jugonostalgija ili Bosanac vs Bosnjak sto takodjer imas u svakom gradu. Pa fenomen davanja modernih imena djeci sto se kod FGR dozivljava kao dokaz emancipacije. Ili zaguljenosti obrnuto. I naravno puku neinformisanost gdje se ufuravaju u evropeizam oni koji Evrope nisu vidjeli. Sarajevo je specificnije samo sto je lista negativaca u ocima FGR malo sira gdje imas i dijasporce i Sandzaklije.
FGR je nista drugo no pokusaj neke staleske podjele, socioloski fenomen danasnjice koji sumnjam da ce ostati na duze staze.
Uzrok svih tih blesavih kompleksa kod naseg naroda je hronicni kokuzluk. Kad cojek ima para, poso, nesto napravi, bas ga briga za te zajebancije. Recimo, mesar Hamdija. Vazda bio nasmijan, pod gasom, svake godine slupo novog golfa...i nikad ga nisi cuo, ovaj vakav, onaj nakav...svi ga postovali, sa svima se druzio, ture zvao, pomagao, ma kosmopolita. A nas svijet, cim mu nesta ne ide po planu, odmah sebi nadje zrtvu ne bi li se k’o biva osjecao bolje, pa tako imas fgr(sta god da je taj qrac), papke, narodnjake, metalce, sminkere...p materine.
A realno, sve go budalas.
Gojeni H

#7165 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:
Pa burzuji ... komunisticka visoka i visa srednja klasa. Djeca komunistickih funkcionera, profesora i onih koje bisno danas zvali budzetskim parazitima.
S takvima sam srednju skolu zavrsio. Lafo elitni razred folovi golovi.

Danas vise nema i naravno da se ljudi ljute. Plus bili mladji, ljepsi, imali vise kose ...
šta mislis druze da opet izvršiš analizu...ja bih rekao da su se što se tiče državne pipe za istu su najviše zakačili potomci baš tih koje prozivaš. razmisli malo o tome...neki su kamuflirani, neki su prefarbani, neki su bez boje, ali..to je to.
Slazem se. Istu stvar vazim dugo na vise tema. Ali to su ljudi koji su profesionalni supci.
Konkretno u gornjem postu, govorim o ljudima koji nisu bili dio uske halke, nisu se "prilagodili" a ostali su bez privilegija. JNA porodice su jedna interesantna kategorija.
Ommadawn

#7166 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:
piupiu wrote:
... i najkraće.
FGR je posprdan naziv za stanovnike Sarajeva, Banjaluke i Tuzle koji preziru sviju koji su rođeni u manjim mjestima.

Voljeti svoj grad a željeti svima van njega dobrodošlicu i s ponosom mu pokazati sve ljepote i mane istog je odlika jednog pravog građanina.

Kad mi neko od Banjalučana dođe pa kaže za nekog “joj nemoj mi onog seljaka, znaš li ti odakle je on” ja pogledam na sat, mobitel u džep i “izvini, žurim”. Život je kratak da ga trošim na takve papke.
uglavnomja

#7167 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
Banksy wrote:
piupiu wrote: I bez nijansi i ugrubo je tako. :thumbup:
... i najkraće.
FGR je posprdan naziv za stanovnike Sarajeva, Banjaluke i Tuzle koji preziru sviju koji su rođeni u manjim mjestima.

Voljeti svoj grad a željeti svima van njega dobrodošlicu i s ponosom mu pokazati sve ljepote i mane istog je odlika jednog pravog građanina.

Kad mi neko od Banjalučana dođe pa kaže za nekog “joj nemoj mi onog seljaka, znaš li ti odakle je on” ja pogledam na sat, mobitel u džep i “izvini, žurim”. Život je kratak da ga trošim na takve papke.

ocito ne pratis dovoljno cak ni ovaj forum :D

objasnila banksy :thumbup: ni dodati ni oduzeti
piupiu

#7168 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:To je donekle istina ... samo donekle. FGR nikada nisu zalazili u radnicka naselja ... montazne kuce, vlaga do po zida, jedno u kuci radi, otac porodice cesto alkoholicar, huliganstvo kao "prirodan" izbor ...
Ne znam, stvarno, Gojeni, ja ne prepoznajem taj svijet o kojem ti govoriš, taj u kome ima neka FGR elita koja ne ulazi u radnička naselja i to. Evo i ja sam odrasla na potezu Čaršija-Marindvor. Šta ti misliš, da na tom potezu nije bilo radnika, podstanara, alkoholizma, kuća bez kupatila, nezaposlenosti, jalijaša iliti huligana, i vlage po zidovima? Gledao si "Dolly Bell"... eto ti Sidranov primjer - je l' on FGR? Nekako mi je taj tvoj svijet vrlo crno-bijel.
`Nisam ni iz kakve plemićke porodice. Otac mi je bio mašinbravar. S Vratnika je silazio u nanulama, kako je on meni kazivao 'niz Vratnik u čaršiju'`, priča Sidran. Njegova loza, porodica Sidran, prema porodičnom tumačenju i tradiciji, a i onome što ima u knjigama (Stevan Dedijer, Hercegovina u 19. stoljeću), porijeklom je iz Nevesinjskoga polja, u kome je bilo selo Biograd, koje je opet imalo 18 zaselaka.

`Iz jednog od tih zaselaka potiču Sidrani. Godine 1903. iz tog dijela Hercegovine u Sarajevo došao je Hasan Sidran, otac moga oca Mehmeda. Bila je to jedna od posljednjih muslimanskih porodica - kako piše Dedijer - koje su posljednjih desenija 19. vijeka, što milom što silom, napuštale te krajeve. Prodao, dakle, zemlju i u Sarajevu i u Kiseljaku kupio šta mu treba. Moj otac, Mehmed, rodio se 1915. u Kiseljaku. U mojoj kući ocu smo govorilo `tata`. Malo evropske mode, malo partizanije. I sad kažem tata kad o njemu govorim, ali ne branim svojoj djeci da me zovu babo. To je sasvim prirodna promjena, u našim traumatičnim godinama`, priča Sidran. Prisjeća se da je bilo mnogo djece u porodici njegova oca.

`Ne pamtim nenu, osim u nekoj sumaglici pored nekog šporeta 'fijakera' kako sjedi na podu. Mnogo je bilo djece. Moj tata Meho, Mehmed, završio je mašinbravarski zanat u Željezničkoj radioni (tako se to onda zvalo). Brat stariji njegov Abdulah, po kojem sam ja i dobio ime, bio je tipograf - slovoslagar. A treba znati da se u ta doba, sasvim prirodno, takva vrsta zanatstva smatrala intelektualnom u odnosu na ostale. Jer onaj k'o barata slovima, slaže knjige, sigurno nije isto što i neki drugi zanatlija`, kaže Sidran. Priča kako je u očevoj porodici bio još i njegov stariji brat Ibrahim sa jednom čudesnom sudbinom koja, kako sam kaže, ipak, nije za ovu priču.

`Abdulah, drugi brat moga oca, bio je komunista, predratni, on je u ilegalni rad uvukao i mog oca, ali je 1943. godine stradao u Jasenovcu`, kaže kratko Sidran...

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... i-Bel/2966
piupiu

#7169 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:Ejebo ga ti, k’o da ce ti kruna s glave spast’ ako priznas da si se zajebo za taj mesing.
Nije to, Fudo, ovo je više slučaj ko se jednom mlijekom opek'o, taj i u jogurt puše. Situacija je takva da s grobova kradu mesingana slova, vaze i skulpture, i cvijeće kradu od mrtvih, poklopce sa šahtova skidaju... da ne nabrajam. Čovjek pomisli prvo na ono o čemu najviše sluša.
piupiu

#7171 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Ne samo Sarajevo...
Univerzalna je to boljka. Uvijek ima neka grupa koja nekome smeta. I svako ima neke 'migrante' koji mu idu na živce, pa taman da su iz Pazarića.
Ommadawn

#7172 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:Ne samo Sarajevo...
Univerzalna je to boljka. Uvijek ima neka grupa koja nekome smeta. I svako ima neke 'migrante' koji mu idu na živce, pa taman da su iz Pazarića.
E jes’ jes’ dobro si...
Connaisseur Karlin

#7173 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

opet problem selo grad :-)

vecina generacija sa sela su dolazile u gradove tokom razvoja Juge 40 50 i 60 godina intenzivno,, znaci, veliki dio gradkse raje je imao nekoga na selu ,nenu, didu, djeda baku , nonu dida i ostalu rodbinu, pa vecina je vikendima islo na selo u posjetu rodbini i da se opsrksbe sa prehrambenim namirnicama ; Ja ne znam sto je problem imati nekog sa sela :-) Da li moze netko rijesiti doticnu misteriju :lol:
Ommadawn

#7174 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Connaisseur Karlin wrote:opet problem selo grad :-)

vecina generacija sa sela su dolazile u gradove tokom razvoja Juge 40 50 i 60 godina intenzivno,, znaci, veliki dio gradkse raje je imao nekoga na selu ,nenu, didu, djeda baku , nonu dida i ostalu rodbinu, pa vecina je vikendima islo na selo u posjetu rodbini i da se opsrksbe sa prehrambenim namirnicama ; Ja ne znam sto je problem imati nekog sa sela :-) Da li moze netko rijesiti doticnu misteriju :lol:
Pa fino ti Fudo objasnio nekoliko postova ranije.
Kompleksi u pitanju.
John Cleese

#7175 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

piupiu wrote: ...iz Pazarića.
Uh... Ti su najgori :| :D
Post Reply