PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- avaks
#7151 Re: PC gamerske konfiguracije
Skini kuler, fino ga ispuši i očisti pa vrati nazad (novu termalnu pastu stavi)...
Ako ti opet bude belaje pravio vjerovatno je pri kraju.
KOji je procesor u pitanju i koji kuler?
-
DaShip
#7152 Re: PC gamerske konfiguracije
Kolika je temperetura sobe u kojoj se nalazi računar (moj prethodni računar je na niskoj temperaturi zvučao kao avion dok se nije zagrijao)?AhmetShabo wrote:Raja evo u zadnja 2 dana cooler na procesoru poceo da daje neke cudne zvuke. Ne znam kako da opisem, kao da trepeti, drhti ili sta vec.
Ne znam jeste li imali kad priliku da bdete u kuci pored koje prolazi teretni kamion ili autobus, pa ono malo ko zadrhti.
Tako i cooler sad daje zvukove, pa se smiri, pa opet zada.
Nije puno bucno, ali se cuje, jer je inace sve mirno i necujno.
Prije par dana ja sam rukom malo obrisao sa njega onu prasinu koja se nakupi na ventilatoru njegovom, na onim krilima samo. Da li sam prilikom tog čina nesto malo poremetio, sumjnam.
Dakle, nije non stop zvuk nego javi se onako povremeno
- AhmetShabo
#7153 Re: PC gamerske konfiguracije
i5 2500 procesor, a kuler onaj sto dodje sa procesorom stockavaks wrote:Skini kuler, fino ga ispuši i očisti pa vrati nazad (novu termalnu pastu stavi)...
- AhmetShabo
#7154 Re: PC gamerske konfiguracije
nije niska definitvno. grijanje ima, temperatura izmedju 22-25 stepeni sigurnoDaShip wrote:Kolika je temperetura sobe u kojoj se nalazi računar (moj prethodni računar je na niskoj temperaturi zvučao kao avion dok se nije zagrijao)?AhmetShabo wrote:Raja evo u zadnja 2 dana cooler na procesoru poceo da daje neke cudne zvuke. Ne znam kako da opisem, kao da trepeti, drhti ili sta vec.
Ne znam jeste li imali kad priliku da bdete u kuci pored koje prolazi teretni kamion ili autobus, pa ono malo ko zadrhti.
Tako i cooler sad daje zvukove, pa se smiri, pa opet zada.
Nije puno bucno, ali se cuje, jer je inace sve mirno i necujno.
Prije par dana ja sam rukom malo obrisao sa njega onu prasinu koja se nakupi na ventilatoru njegovom, na onim krilima samo. Da li sam prilikom tog čina nesto malo poremetio, sumjnam.
Dakle, nije non stop zvuk nego javi se onako povremeno
- avaks
#7155 Re: PC gamerske konfiguracije
Staro ko rim, otišli ležajevi 99% čim bruji...AhmetShabo wrote: i5 2500 procesor, a kuler onaj sto dodje sa procesorom stock
-
mehoxy
#7156 Re: PC gamerske konfiguracije
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 10:49, edited 1 time in total.
- Averus
#7157 Re: PC gamerske konfiguracije
Intelova reklama za i-seriju procesora počinje "Prije svega, bacite stock cooler i nabacite aftermarket"AhmetShabo wrote:i5 2500 procesor, a kuler onaj sto dodje sa procesorom stock
Mijenjaj pod hitno
-
DaShip
#7158 Re: PC gamerske konfiguracije
Ipak su odlični za ITX kućištaAverus wrote:Intelova reklama za i-seriju procesora počinje "Prije svega, bacite stock cooler i nabacite aftermarket"AhmetShabo wrote:i5 2500 procesor, a kuler onaj sto dodje sa procesorom stock
Mijenjaj pod hitno
ryzen masterrace
-
Mega Man X
#7159 Re: PC gamerske konfiguracije
Joj kad mi naumpadne Intelov stock kuler.. ko da avion polijeće.
Samo aftermarket bajo moj.
Samo aftermarket bajo moj.
- avaks
#7160 Re: PC gamerske konfiguracije
Intelovi su još i tihi u poređenju sa onima na Phenomu... Koji su koristili znaju o čemu pričam
A vala za gaming koristiti stock prdilicu od 90mm samo dok se kakav aftermarket ne kupi, sve ostalo je sado mazo i što se buke tiče a i performansi radi
A vala za gaming koristiti stock prdilicu od 90mm samo dok se kakav aftermarket ne kupi, sve ostalo je sado mazo i što se buke tiče a i performansi radi
- AhmetShabo
#7161 Re: PC gamerske konfiguracije
Dajte neku preporuku onda dobrog coolera, onako budget sto se kaze.
-
DonieBrasco
#7162 Re: PC gamerske konfiguracije
Pitanje za vas koji koristite SSD za operativni sistem + nekoliko igara ili nekih jacih softevera na istom, koliko ce to utjecati na zivot diska (pisanje/brisanje) i da li preporucljivo imati igre i druge softvere na istom SSD na kojem je i OS.
Imam jarana koji je u dilemi da li da instalira igre na isti SSD na kojem mu je OS ili da instalira na HDD koji mu je za sve ostalo.
Imam jarana koji je u dilemi da li da instalira igre na isti SSD na kojem mu je OS ili da instalira na HDD koji mu je za sve ostalo.
- avaks
#7163 Re: PC gamerske konfiguracije
Koristim CM Hyper 212+ ima 100g i fakat nema zamjerki a onako je baš budget...AhmetShabo wrote:Dajte neku preporuku onda dobrog coolera, onako budget sto se kaze.
Može i za lakši OC ako je stani pani
p.s.
Mislim da + nećeš više nigdje naći ali EVO ako se ne varam ili neki treći naziv sada ide iza ove 12ke ali je u biti isti kuler i svaka preporuka za njega.
- avaks
#7164 Re: PC gamerske konfiguracije
Što manje bespotrebnih stvari na SSD to mu je život duži.DonieBrasco wrote:Pitanje za vas koji koristite SSD za operativni sistem + nekoliko igara ili nekih jacih softevera na istom, koliko ce to utjecati na zivot diska (pisanje/brisanje) i da li preporucljivo imati igre i druge softvere na istom SSD na kojem je i OS.
Lično jednu igru uvijek imam na SSD odnosno multi koji igram da mi brže učitava. A SSD je od 256GB i uvijek ga je pola ili više prazno.
Evo 4-5 godina već radi da kucnem u drvo
-
DonieBrasco
#7165 Re: PC gamerske konfiguracije
On konkretno igra ovaj World of Warcraft, treba mu barem 50gb za njega, da li mu je pametno to instalirati na SSD, Samsung EVO 250gb.avaks wrote:Što manje bespotrebnih stvari na SSD to mu je život duži.DonieBrasco wrote:Pitanje za vas koji koristite SSD za operativni sistem + nekoliko igara ili nekih jacih softevera na istom, koliko ce to utjecati na zivot diska (pisanje/brisanje) i da li preporucljivo imati igre i druge softvere na istom SSD na kojem je i OS.
Lično jednu igru uvijek imam na SSD odnosno multi koji igram da mi brže učitava. A SSD je od 256GB i uvijek ga je pola ili više prazno.
Evo 4-5 godina već radi da kucnem u drvo
To je bas velika igra jos online sa drugim igracima sigurno ce mu ubrzati lodiranje ako nista.
Last edited by DonieBrasco on 20/01/2018 13:28, edited 1 time in total.
- avaks
#7166 Re: PC gamerske konfiguracije
A slobodno, ne bi trebalo da ima ikakvih problema osim što će igra brže da učitava 
E sada da ga napuni ko šibicu sigurno bi mu skratio radni vijek za duplo ako ne i više a ovako OS + jedna igra od tih 50ak GB nema frke sigurno.
E sada da ga napuni ko šibicu sigurno bi mu skratio radni vijek za duplo ako ne i više a ovako OS + jedna igra od tih 50ak GB nema frke sigurno.
- AhmetShabo
#7167 Re: PC gamerske konfiguracije
kakvi su ovi?avaks wrote:Koristim CM Hyper 212+ ima 100g i fakat nema zamjerki a onako je baš budget...AhmetShabo wrote:Dajte neku preporuku onda dobrog coolera, onako budget sto se kaze.
Može i za lakši OC ako je stani pani![]()
p.s.
Mislim da + nećeš više nigdje naći ali EVO ako se ne varam ili neki treći naziv sada ide iza ove 12ke ali je u biti isti kuler i svaka preporuka za njega.
https://www.olx.ba/artikal/26893008/lc- ... -procesor/
ima li sta do 50 KM?
-
Mega Man X
#7168 Re: PC gamerske konfiguracije
A dobro za trenutnu cijenu grafičkih kartica, možeš uzet 2 rezervna 850 EVO-a ako prvi rikne. 
- Maharadza
#7169 Re: PC gamerske konfiguracije
Generalna preporuka je da ostaviš uvijek 25% od ukupnog kapaciteta datog diska slobodno, jer će performanse početi značajno da opadaju ako popuniš više od 75% od ukupnog kapaciteta!DonieBrasco wrote:Pitanje za vas koji koristite SSD za operativni sistem + nekoliko igara ili nekih jacih softevera na istom, koliko ce to utjecati na zivot diska (pisanje/brisanje) i da li preporucljivo imati igre i druge softvere na istom SSD na kojem je i OS.
In other words, set aside 25% of your drive and don’t write to it. Only use up to 75% of your drive’s free space and you should maintain ideal performance. You’ll see write performance start to slow down as you go above that mark.
https://www.howtogeek.com/165472/6-thin ... te-drives/
- ferratilis
#7170 Re: PC gamerske konfiguracije
SSD sam jedno vrijeme koristio samo za multiplayer igre, kao npr. Dota, zbog loadinga, ali onda prvi loadam i svi cekamo Rusa koji igra na petiumu 3 po 5 minuta da mu loaduje igru, i onda sam potpuno prestao instalirati igre na SSD. Kao sto rece kolega prije, sto je vise slobodnog prostora na SSDu to je bolje. Samo za OS i nuzne aplikacije i dosta
Skoro sam negdje procitao da Steam igre koje primaju dosta updatea ne treba instalirati na SSD, jer je aktivnost diska tokom tog procesa prevelika i Steam nema dobru organizaciju starih fajlova, sto bespotrebno trosi disk. Ali to sam procitao na redditu, pa je vjerodostojnost te tvrdnje upitna
Skoro sam negdje procitao da Steam igre koje primaju dosta updatea ne treba instalirati na SSD, jer je aktivnost diska tokom tog procesa prevelika i Steam nema dobru organizaciju starih fajlova, sto bespotrebno trosi disk. Ali to sam procitao na redditu, pa je vjerodostojnost te tvrdnje upitna
- avaks
#7171 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne znam kakvi su, pogledaj na netu recenzije ali vjeruj mi ništa ispod 120mm ne želiš da ti prdi u kućištuAhmetShabo wrote: kakvi su ovi?
https://www.olx.ba/artikal/26893008/lc- ... -procesor/
ima li sta do 50 KM?
Sve te male zujalice em preglasne em neefikasne.
Velim ti neka budžet varijanta ti je Hyper 212 od CMa, sve ispod nemaš razlog ni gledati za gamerski računar... E sada ako baš do 50KM mora da bude ne znam jbg, sve je to u pet deka garant ali gledaj sa što većim cincilatorom i da se što sporije okreće da ti ne bruji ko taj stock
Radije opet uzmi nov stock ako već nemaš za nešto kvalitetnije.
-
DonieBrasco
#7172 Re: PC gamerske konfiguracije
Za koji procesor hoces ovaj hladnjak ?
- AhmetShabo
#7173 Re: PC gamerske konfiguracije
i5 2500DonieBrasco wrote:Za koji procesor hoces ovaj hladnjak ?
- Averus
#7174 Re: PC gamerske konfiguracije
avaks wrote:Koristim CM Hyper 212+ ima 100g i fakat nema zamjerki a onako je baš budget...AhmetShabo wrote:Dajte neku preporuku onda dobrog coolera, onako budget sto se kaze.
Može i za lakši OC ako je stani pani![]()
p.s.
I ja koristim CM Hyper 212 Plus
Isto tako circa 100g se prenosi s generacije na generaciju u mojoj familiji
Nenadjeban cooler set
-
Mega Man X
#7175 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja koristim Hyper 212x. I dobro mi je.
Stipu šuplju da su CM 212 serije stare. Za male pare dobiješ bolje aftermarket hlađenje od stock kulera.
Stipu šuplju da su CM 212 serije stare. Za male pare dobiješ bolje aftermarket hlađenje od stock kulera.