Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#7151 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Bilo bi bolje da su tri 12T dovukli, bili bi svi zadovoljniji 
-
ibizza
#7152 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Na koji nacin misle provuci put kroz Velesice, obzirom da je Penny napravio carstvo?So What! wrote:Jugoslavija nije završila Sarajevsku obilaznicu, Stupsku petlju, pa jesu ovi, ta logika nema nikakve veze.BadBoy wrote:
Evo me tu sam. Pričali smo o ovome još u augustu, kad je predizborna kampanja bila u povojima, pa su tada nešto izlazili sa regulacionim planovima i tad su pričali o eksproprijaciji oko Fahrovog tornja. Šta se pomjerilo do tada? Jedan bager na livadi.
Projekat je vrijedan 160 miliona KM (to su cifre koje su se spominjale u vijetima, tada u augustu). Od toga cca 53. miliona potrebno za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, tj. otprilike 30% ukupne vrijednosti projekta. Nije ni polovina.
Od toga oni imaju spremno 15 miliona. I jedan bager.
Projekat I transferzale je iniciran 79. godine. Kad ga Jugoslavija nije mogla završiti, neće sigurno ni ovi.
Radi se o običnoj dionici, koja prolazi praznom livadom, bez ikakvog objekta, osim tog kružnog toka i koja vodi za sada do nigdje.
Tunel Kobilja glava je taj koji će koštati, vrtoglavo i za njega je Vlada FBiH u procesu zaduživanja jer KS realno to ne bi mogao sam da iznese.
-
kakaljin
#7153 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Teleportacijom
Pa koliko znam Penny objekti su privremenog karaktera na zemlji od Zeljeznica
-
high_volume
#7154 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pola-pola..... Ajnadžić ili Bečarević, prodali porodici Hrbat svoj dio, Koldžo još nijekakaljin wrote:Teleportacijom![]()
![]()
![]()
![]()
high_volume wrote: Ovdje nešto nije kako treba biti. Cijela površina na kojoj je Penny Plus izgradio objekat za trgovinu građevinskim materijalima je vlasništvo Željeznica FBiH, i privremenog je karaktera.
U Katastru, crvenom bojom ograničeno je zemljište Željeznica FBiH, a plavom zemljište firme Penny Plus.
Osim toga, svijetlo plava linija je katastarska i administrativna granica između opština Novo Sarajevo i Centar. Objekat sa prodajom građevinskog materijala je u opštini Novo Sarajevo, a svi ostali objekti u opštini Centar. Dijagonalno preko velikog parkinga je linija razdvajanja.
Očito da je neko u opštini Centar promuljao ovo Penny zemljište (hv)
-
Zeleni12
#7155 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da li ovo znači da kad se počne graditi Prva transferzala da ce dio Pennya koji pripada Novom Sarajevu, u kojem se prodaje gradjevinski materijal biti uklonjen, a da ce trzni centar i igraonica, u opstini Centar da ostanu? Ili vlasnik Pennya ima racunicu da ce zeljeznicka stanica izmjestena, te Prva transferzala ici prugom dalje ka Barama!? I sta je sa gradskim autoputem, da li Pennyjev trzni centar, kao i pumpa El-Tarik, smetaju gradnji autoputa koji ce se spojiti do tunela Ciglane?high_volume wrote:Pola-pola..... Ajnadžić ili Bečarević, prodali porodici Hrbat svoj dio, Koldžo još nijekakaljin wrote:Teleportacijom![]()
![]()
![]()
![]()
Pa koliko znam Penny objekti su privremenog karaktera na zemlji od ZeljeznicaPisao ja o ovome ljetos
high_volume wrote: Ovdje nešto nije kako treba biti. Cijela površina na kojoj je Penny Plus izgradio objekat za trgovinu građevinskim materijalima je vlasništvo Željeznica FBiH, i privremenog je karaktera.
U Katastru, crvenom bojom ograničeno je zemljište Željeznica FBiH, a plavom zemljište firme Penny Plus.
Osim toga, svijetlo plava linija je katastarska i administrativna granica između opština Novo Sarajevo i Centar. Objekat sa prodajom građevinskog materijala je u opštini Novo Sarajevo, a svi ostali objekti u opštini Centar. Dijagonalno preko velikog parkinga je linija razdvajanja.
Očito da je neko u opštini Centar promuljao ovo Penny zemljište (hv)
-
noviclan
#7156 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nije pennysovo zemljiste vlastito vec ustupljeno na koristenje e sada kakav je sa sda odnosno drugim novim vladajucim strukturama to cemo da vidimo u buducosti
- Haris.ba
#7157 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nije problem penny toliki.
Svakako ce graditi novi objekat na Sipu; pa sa zavrsenom prvom transferzalom imace i bolju povezanost.
Veci je problem sto politicaru nikada nisu odvojili pare za otkup na drugim parcelama. Vec sve nesta sitno i pojedinacno.
Po novom zakonu moze se bez problema uci u posjed i graditi, a ako se ne svidja vlasniku naknada idu na sud. Nema cekanja dok se to ne rijeai. Nije vise eksproprijacija kao postupak problem.
Problem je sto Gras zakuka i trazi kes za minibuski d epo. Pa onda hajd u proceduru da im se udovolji.
Ali izgleda da ce im biti isto ko i Viku. I oni su zatezali oko nikada zavrsene zgrade na Pofalicima, pa ostadose bez nje jednon odlukom vlade.
Problem problema su pare. Nisu nikada ozbilljno planirane.
Naravno, uvijek moze izletiti neki Ivazovic. Ali, opet je sustina love.
Svakako ce graditi novi objekat na Sipu; pa sa zavrsenom prvom transferzalom imace i bolju povezanost.
Veci je problem sto politicaru nikada nisu odvojili pare za otkup na drugim parcelama. Vec sve nesta sitno i pojedinacno.
Po novom zakonu moze se bez problema uci u posjed i graditi, a ako se ne svidja vlasniku naknada idu na sud. Nema cekanja dok se to ne rijeai. Nije vise eksproprijacija kao postupak problem.
Problem je sto Gras zakuka i trazi kes za minibuski d epo. Pa onda hajd u proceduru da im se udovolji.
Ali izgleda da ce im biti isto ko i Viku. I oni su zatezali oko nikada zavrsene zgrade na Pofalicima, pa ostadose bez nje jednon odlukom vlade.
Problem problema su pare. Nisu nikada ozbilljno planirane.
Naravno, uvijek moze izletiti neki Ivazovic. Ali, opet je sustina love.
-
lajkujMe
#7158 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa koliko sam ja skontao penny nije problem jer ce se graditi Vijadukt? To jest vec postoje stubovi koji su prije rata pravljeni i dan danas stoje tamo! I cesta bi isla preko pennija?
-
Milenkov buraz
#7159 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Postoji ali oni idu više desno preko pruge, nisam siguran da će ići iznad Penny-a. Pitanje je šta je sa pumpom El-Tarik, da li ona ostaje ili se ruši?lajkujMe wrote:Pa koliko sam ja skontao penny nije problem jer ce se graditi Vijadukt? To jest vec postoje stubovi koji su prije rata pravljeni i dan danas stoje tamo! I cesta bi isla preko pennija?
Ovom cestom naselje Velešići dobijaju na cijeni jer se povezuju modernom saobraćajnicom mada je i sada 3 minute vožnje do Marijin dvora.
-
high_volume
#7160 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jes', kad gledaš kartu i zaključiš da je takoMilenkov buraz wrote: Ovom cestom naselje Velešići dobijaju na cijeni jer se povezuju modernom saobraćajnicom mada je i sada 3 minute vožnje do Marijin dvora.
I tako će biti i još duže, sve dok Kajtazova ulica ne bude proširena na 4 trake klovoza, i dok ne bude izgrađen kružni tok na njenom spoju sa Kranjčevićevom.
- holowey
#7161 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ti stubovi su za vijadukt iz druge tunelske cijevi prema mljekari...lajkujMe wrote:Pa koliko sam ja skontao penny nije problem jer ce se graditi Vijadukt? To jest vec postoje stubovi koji su prije rata pravljeni i dan danas stoje tamo! I cesta bi isla preko pennija?
- Haris.ba
#7162 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Jest 3 minute u gluho doba noći.Milenkov buraz wrote:Postoji ali oni idu više desno preko pruge, nisam siguran da će ići iznad Penny-a. Pitanje je šta je sa pumpom El-Tarik, da li ona ostaje ili se ruši?
Ovom cestom naselje Velešići dobijaju na cijeni jer se povezuju modernom saobraćajnicom mada je i sada 3 minute vožnje do Marijin dvora.
Ti stubovi su sanjani gradski autoput koji bi izlazio od Pofalića pored hotela Grand pa u tunele na Ciglanama. Ispod njega ide prva transferzala, željeznička pruga, tramvajska pruga. Ispod njega su i prilazne rampe. Ogromna raskrsnica će tu da bude. Velešići će konačno dobiti spoj koji će biti normalan za toliko naselje (biće iznad pruge i prve transferzale, a ispod gradskog autoputa.
I prva transferzala sa 4 trake i tramvajskom prugom treba da prođe desno od željezničke pruge gledano prema Šipu. Pa sada izračunajte šta i kako može da ostane.
-
Milenkov buraz
#7163 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A dobro ako te uhvati gužva i sa Marijin dvora do Grbavice zna potrajati po 10-15 minuta, zavisi. Ujutro i poslije podne naravno gužva je kao skoro svugdje u gradu, između špica je sasvim ok. Štopao sam, 3 minute normalne vožnje do Američke ambasade iz Velešića, pozicija pored Saobraćajne škole.Haris.ba wrote:Jest 3 minute u gluho doba noći.Milenkov buraz wrote:Postoji ali oni idu više desno preko pruge, nisam siguran da će ići iznad Penny-a. Pitanje je šta je sa pumpom El-Tarik, da li ona ostaje ili se ruši?
Ovom cestom naselje Velešići dobijaju na cijeni jer se povezuju modernom saobraćajnicom mada je i sada 3 minute vožnje do Marijin dvora.![]()
Ti stubovi su sanjani gradski autoput koji bi izlazio od Pofalića pored hotela Grand pa u tunele na Ciglanama. Ispod njega ide prva transferzala, željeznička pruga, tramvajska pruga. Ispod njega su i prilazne rampe. Ogromna raskrsnica će tu da bude. Velešići će konačno dobiti spoj koji će biti normalan za toliko naselje (biće iznad pruge i prve transferzale, a ispod gradskog autoputa.
I prva transferzala sa 4 trake i tramvajskom prugom treba da prođe desno od željezničke pruge gledano prema Šipu. Pa sada izračunajte šta i kako može da ostane.
- mikrozadatak
#7164 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Biće onda da je do štoperice.Milenkov buraz wrote: Štopao sam, 3 minute normalne vožnje do Američke ambasade iz Velešića, pozicija pored Saobraćajne škole.
- trambusek88
#7165 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Po planovima koji su dostupni, tramvaj je planiran do Šipa.Haris.ba wrote:A mene ovdje ubjeđuju da nije planiran tramvaj za Vogošću.
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/poceli- ... /190103055
Počeli radovi na Prvoj transverzali u Sarajevu, planiran tramvaj za Vogošću
Danas je ozvaničen početak izvođenja radova na drugoj dionici druge poddionice Prve transverzale koja će kretati od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip.
"Nalazimo se na drugoj dionici Prve transverzale. Nažalost, jedinom dijelu Prve transverzale na kojem se izvode radovi. Međutim, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi se radovi nesmetano mogli nastaviti. Mi nemamo jurisdikciju nad nadziranjem radova, to pripada Direkciji za ceste KS, ali smo zainteresirani za ovaj projekt s obzirom na to da je kapitalni infrastrukturni poduhvat", kazao je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS.
Kada je riječ o rokovima završetka radova na drugoj dionici Prve transverzale, Mirza Hulusić je rekao da bi radovi trebali trajati 18 mjeseci. Međutim, istakao je da eksproprijacija zemljišta može biti problem kada je riječ o ukupnom završetku radova na Prvoj transverzali, kazavši da te vrste sporova mogu trajati i do pet godina.
"Trenutno se nalazimo na drugog dionici druge poddionice dužine 1.140 metara. Vlada KS izdvojila je 12,7 miliona KM za rad na ovoj dionici i ona je kompletan finansijer radova na ovom dijelu bez ikakvih dizanja kreditnih sredstava. Sve će koštati oko 300 miliona, a Vlada FBiH osigurala je već 30 miliona. Ostalo će biti finansirano od sredstava EBRD-a", rekao je Salmir Kovač, v. d. direktora Direkcije za puteve KS.
Kako je rekao Salmir Kovač, postojat će problemi na pojedinim trasama kada je riječ o izmještanju vodovoda i kanalizacije, ali tvrdi da će radovi biti gotovi u roku od 18 mjeseci.
"Druga dionica druge poddionice ide od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom sve do ulaza u tunel u naselju Šip. Sastojat će se od četiri trake, po dvije za svaki od smjerova, uz tramvaj koji će prolaziti kroz predviđeni tunel za Vogošću, inače najmoderniji tunel takve vrste", dodao je Kovač.
E sad jedino ako tramvaj dalje prema Vogošći prebace na kolovoz kroz tunel, ili da odustanu od željezničkog koridora prema Vogošći, i da planiranom trasom za željezničku prugu provuku tramvaj.
-
Milenkov buraz
#7166 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma ja, štopala u Eurima.mikrozadatak wrote:Biće onda da je do štoperice.Milenkov buraz wrote: Štopao sam, 3 minute normalne vožnje do Američke ambasade iz Velešića, pozicija pored Saobraćajne škole.
- Haris.ba
#7167 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma ja se nadam da nije do novinara (ali mislim da jeste).
Nema nigdje u papirima planirani tramvaj za Vogošću. Nedavna izmjena urbanističkog plana kada je bila lijepo je napisano da tramvaj samo ide do Šipa.
Tunel za željezničku prugu je na skroz drugom mjestu nego ovaj za prvu tranferzalu. I koridor pruge nema veze sa eventualnim koridorom za tramvaj.Tramvaj traži prolaz kroz centar Vogošće, a prva transferala i željeznička pruga idu obodom.
Bilo bi logično (meni) da kad već dovuku prugu do Šipa, istu pruže do Vogošće (pa onda ostave mogućnost da prave prsten oko Žuči i spajaju je u Nedžarićima.
Ono - nadam se da će biti. Ali, sumnjam.
Nema nigdje u papirima planirani tramvaj za Vogošću. Nedavna izmjena urbanističkog plana kada je bila lijepo je napisano da tramvaj samo ide do Šipa.
Tunel za željezničku prugu je na skroz drugom mjestu nego ovaj za prvu tranferzalu. I koridor pruge nema veze sa eventualnim koridorom za tramvaj.Tramvaj traži prolaz kroz centar Vogošće, a prva transferala i željeznička pruga idu obodom.
Bilo bi logično (meni) da kad već dovuku prugu do Šipa, istu pruže do Vogošće (pa onda ostave mogućnost da prave prsten oko Žuči i spajaju je u Nedžarićima.
Ono - nadam se da će biti. Ali, sumnjam.
- trambusek88
#7168 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Znam, tunel za željezničku prugu je višestruko duži, počinje ranije i prolazi ispod groblja bare.
Po meni bi najpametnije bilo da se budući željeznički koridor iskoristi za neku gradsku željeznicu - Sarajevo-Vogošća-Ilijaš-Podlugovi.
ja sam nekad napravio mapu planiranih tramvajskih pruga
(ideja pruge Hrasnica-Vojkovići-Dobrinja je nastala mislim 2000-tih, ostalo su linije planirane 70-tih i 80-tih)

Negdje sam gledao članak povodom 105 godina GRAS-a 1990. Spominjane su dvije faze.
Prva faza proširenja pruge podrazumjevala je linije za Hrasnicu i Dobrinju, a druga faza prugu Dobrinja-Vraca-Tehnička škola i Željeznička stanica-Šip.
Vjerovatno se po nekoj logici i tada razmišljalo o pruzi Hrasnica-Dobrinja, jer bi nakon realizacije prve i druge faze, time bila omogućena veza Ilidže sa gradom i u slučaju prekida tramvajskog saobraćaja na relaciji Ilidža-Nedžarići.
Po meni bi najpametnije bilo da se budući željeznički koridor iskoristi za neku gradsku željeznicu - Sarajevo-Vogošća-Ilijaš-Podlugovi.
ja sam nekad napravio mapu planiranih tramvajskih pruga
(ideja pruge Hrasnica-Vojkovići-Dobrinja je nastala mislim 2000-tih, ostalo su linije planirane 70-tih i 80-tih)

Negdje sam gledao članak povodom 105 godina GRAS-a 1990. Spominjane su dvije faze.
Prva faza proširenja pruge podrazumjevala je linije za Hrasnicu i Dobrinju, a druga faza prugu Dobrinja-Vraca-Tehnička škola i Željeznička stanica-Šip.
Vjerovatno se po nekoj logici i tada razmišljalo o pruzi Hrasnica-Dobrinja, jer bi nakon realizacije prve i druge faze, time bila omogućena veza Ilidže sa gradom i u slučaju prekida tramvajskog saobraćaja na relaciji Ilidža-Nedžarići.
Last edited by trambusek88 on 04/01/2019 11:49, edited 1 time in total.
- JavierBosnia
#7169 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa ovo se nece napraviti ni za 100 godina 
- Haris.ba
#7170 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mislim da je Vojkovići - Dobrinja starija ideja. Ali, znam i da je probano od stranaca dobiti pare za taj projekat poslije rata te je tada i pokrenuta zadnji put ta priča. Tipa, saradnja, pomirenje i slično. Propalo između ostalog i kad nisu mogli se dogovoriti kako naplaćivati uslugu i dijeliti lovu.
A tuneli su stara priča koja je primarno za automobile. Nisam znao da je iko spominjao tramvaj.
Od prelaska entitetske granice nema ništa. Čeka se da se završi do Hrasnice i do Dobrinje pruga, pa onda eventualno vidjeti postoji li potreba za prugu koja bi išla Hrasnica - Butmir - Dobrinja samo teritorijom FBiH. U šta sumnjam. Polahko se počinje razmišljati o vezanju za dolinu Bosne. Naravno - ako naprave željezničku prugu, onda i potreba za tramvajskom prugom prestaje u tom smjeru. Ali, Vogošća je tako reći tu blizu iza brda. I mnogo je bolje rješenje tramvaj, nego gradski voz. Gradski voz bih ja ostavio za Ilijaš, Visoko, Kakanj.
A tuneli su stara priča koja je primarno za automobile. Nisam znao da je iko spominjao tramvaj.
Od prelaska entitetske granice nema ništa. Čeka se da se završi do Hrasnice i do Dobrinje pruga, pa onda eventualno vidjeti postoji li potreba za prugu koja bi išla Hrasnica - Butmir - Dobrinja samo teritorijom FBiH. U šta sumnjam. Polahko se počinje razmišljati o vezanju za dolinu Bosne. Naravno - ako naprave željezničku prugu, onda i potreba za tramvajskom prugom prestaje u tom smjeru. Ali, Vogošća je tako reći tu blizu iza brda. I mnogo je bolje rješenje tramvaj, nego gradski voz. Gradski voz bih ja ostavio za Ilijaš, Visoko, Kakanj.
- trambusek88
#7171 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo preko današnjeg RS-a svakako otpada. Ali u ono vrijeme nije bila loša ideja. Dobrinja bi dobila dosta bržu vezu sa centrom grada od postojeće, ali rat je učinio svoje, tako da bi jednio pruga Ilidža-Hrasnica mogla biti realizovana u skorije vrijeme, jer su jedino tu stečeni neki osnovni preduvjeti da se nešto počne raditi.
Za Dobrinju bi se moglo početi razmišljati jedino ako se uradi 11 transverzala. Isto tako i za Šip.
@haris.ba. Moguće da je ideja postojala ali nije se spominjala u fazama 1 i 2 koje su spominjane u tom članku iz 90-te, mada kad bi se postavilo pitanje šta poslije, bilo bi logično da se poveže Hrasnica sa Dobrinjom i da se napravi južni tramvajski koridor.
Za Dobrinju bi se moglo početi razmišljati jedino ako se uradi 11 transverzala. Isto tako i za Šip.
@haris.ba. Moguće da je ideja postojala ali nije se spominjala u fazama 1 i 2 koje su spominjane u tom članku iz 90-te, mada kad bi se postavilo pitanje šta poslije, bilo bi logično da se poveže Hrasnica sa Dobrinjom i da se napravi južni tramvajski koridor.
- Thorgerson
#7172 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da li ce iko i kada našaliti se da riješi dva najveća čepa u Centru grada.
Rasrksnicu kod zgrade viza za buducnost i čep vrbanja - scc.
Pa je li toliki problem da se prošire ove saobraćajnice, da se olakša malo vozačima? Ja bih evo potpisao makadam da stave kod SCC-a samo da prošire ono, ako je već problem zemljište... Pa 20 i kusur godina onako stoji i oni to ne mogu da riješe i zbog tih 20m ceste se stvaraju nevjerovatne gužve.
Tamo kod željezničke da ne govorim, opšti haos poslijepodne. Znači ostaje da čekamo I trasnverzalu koja će boga pitaj kada onuda proći.
Rasrksnicu kod zgrade viza za buducnost i čep vrbanja - scc.
Pa je li toliki problem da se prošire ove saobraćajnice, da se olakša malo vozačima? Ja bih evo potpisao makadam da stave kod SCC-a samo da prošire ono, ako je već problem zemljište... Pa 20 i kusur godina onako stoji i oni to ne mogu da riješe i zbog tih 20m ceste se stvaraju nevjerovatne gužve.
Tamo kod željezničke da ne govorim, opšti haos poslijepodne. Znači ostaje da čekamo I trasnverzalu koja će boga pitaj kada onuda proći.
- Haris.ba
#7173 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I mene zanima sta je problem sa 0 transferzalom. Jer ono je pola kilometra ceste.
Sa prvom transferzalom se zna. Nema love za eksproprijaciju.
- So What!
#7174 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Javni poziv za odabir izvođača radova za kružni tok kod zgrade Energoinvesta
SA-C
Posljednjih godina u KS-u masovno se grade kružni tokovi s ciljem rasterećenja saobraćaja i gužvi koje su u našem gradu izražene posebno u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Jedan takav trebao bi da se pravi ove godine i u općini Novo Sarajevo, tačnije, na spoju ulica Put života i Hamdije Čemerlića kod zgrade Energoinvesta u Pofalićima. Kako je kazao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, njegova gradnja koštat će nešto više od milion KM.
Građevinska dozvola
"Ovaj projekat radimo zajedno sa Direkcijom za ceste KS-a koja je raspisala javni poziv za odabir izvođača radova. Građevinska dozvola je u fazi izdavanja, a finansijski okvir je poprilično zaokružen. Zbog nekih nepredviđenih okolnosti, odnosno gasne cijevi koja mora da se izmjesti sa mjesta gdje će se graditi kružni tok, stvoreni su dodatni troškovi pa će projekat biti znatno skuplji od predviđenog. Mislim da će sve koštati oko 1,4 miliona KM", rekao je Koldžo.
Osim ovog, planirano je i da se pravi kružni tok kod Fabrike duhana Sarajevo.
"Ovaj kružni tok je u fazi projektovanja i nadam se da ćemo u prava dva ili tri mjeseca 2019. imati gotovu projektnu dokumentaciju. Nakon toga, slijedi proces rješavanja imovinskopravnih odnosa i izdavanja potrebnih odobrenja za gradnju. Međutim, ovdje imamo problem što se čitav taj kružni tok nalazi na razmeđu nekoliko planova i na području koje nije pokriveno planskom dokumentacijom, što u znatnoj mjeri otežava izgradnju i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Zato smo na sjednici Općinskog vijeća izvršili određene izmjene u smislu da se u obuhvat urbanističkog projekta za ovo područje ugradi i ova saobraćajnica", pojasnio je Koldžo.
U zastoju
Načelnik se osvrnuo i na kružni tok na spoju ulica Nedima Filipovića i Paromlinska na Čengić-Vili.
"Gradnja ovog kružnog toka je u zastoju zbog poteškoća u rješavanju imovinskopravnih odnosa sa Željeznicama FBiH. Mislim da ćemo tu naći neko drugo adekvatno rješenje, možda ćemo ići sa rekonstrukcijom saobraćajnice sa ugradnjom semafora", zaključio je Koldžo.
- Logovan
#7175 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma da je pola metra bio bi problem.Haris.ba wrote:I mene zanima sta je problem sa 0 transferzalom. Jer ono je pola kilometra ceste.