TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#7151 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Moguce. Ako je htio napisati u tom postu "koje" umjesto "koliko" onda ima smisla a ovako kako je napisano ispada provala godine. :lol:
semirsar

#7152 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

provala u rangu HDMI kabla i tvrdnje da putem istog ne ide zvuk :)
CooK

#7153 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:shock: :lol: :lol:
Shinra

#7154 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

CooK wrote:
Shinra wrote:
CooK wrote:Ako se ima mogucnost(citaj:para) onda samo OLED. A o burn-inu je toliko toga napisano da mislim da vec sve jasno, ako nisi idiot nema sanse da fasujes burn-in.

Evo vjerujes da sam danas skontao, bukvalno da immam burn in na s8 telefonu.... Ne mogu da vjerujem :-x :-x :-x :-x :-x
Uvijek sam govorio da je preseravanje koristiti OLED tehnologiju(u koju spada i AMOLED) u mobilnim telefonima. Razlog za to je sto su na mobitelu vecinom staticne slike i rizik za burn-in je ogoman a i vecinom se mobiteli koriste pri jakom osvjetljenju pa nije toliko bitan kontrast i "color popout". Da se razumijemo, AMOLED izgleda bolje od LCD-a i na jakom osvjetljenju ali jednostavno ta tehnologija je vise za pokretne slike a ne staticke i graficke slike. To me podsjeti na situaciju kada su idioti na Incheon aerodromu u Juznoj Koreji postavili OLED televizore za graficki prikaz satnice letova i popusili burn-in posle mjesec dana i eno opet vratili LCD televizore za tu svrhu. Znaci OLED jednostavno nije za to nego za televizore jer je na televizorima 90% vremena pokretna slika a na mobitelima i info panelima imamo status barove koji su tu skoro uvijek i ikone koje ne mijenjaju mjesto.
Stoji ali Samsung kao sto znas nema OLED TV u ponudi a najjaci su sa OLED/AMOLED panelima za telefone. Bas sinoc gledam neki klip, gdje kazu kao Samsungov razlog za to je sto se boje burn-ina na televizorima dok na telefonima, svaki ima screen sleep timer pa se ugasi i rijetko je da ce ostati slika. Realsno jeste tako.

Uglavnom ja se jos nisam odlucio, realno, meni, ma koliko to mozda nekome zvucalo glupo, nije bitno da su mi boje "realne", posao mi je vezan za to, i za to imam monitor koji sluzi toj svrsi, vuce me sve na ili q7fn ili q8fn, narocito sad kad sam skontao ovaj mali burn in na s8...
semirsar

#7155 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Shinra wrote:
Stoji ali Samsung kao sto znas nema OLED TV u ponudi a najjaci su sa OLED/AMOLED panelima za telefone. Bas sinoc gledam neki klip, gdje kazu kao Samsungov razlog za to je sto se boje burn-ina na televizorima dok na telefonima, svaki ima screen sleep timer pa se ugasi i rijetko je da ce ostati slika. Realsno jeste tako.

Uglavnom ja se jos nisam odlucio, realno, meni, ma koliko to mozda nekome zvucalo glupo, nije bitno da su mi boje "realne", posao mi je vezan za to, i za to imam monitor koji sluzi toj svrsi, vuce me sve na ili q7fn ili q8fn, narocito sad kad sam skontao ovaj mali burn in na s8...
Pa dje problem, uzmes ono sto mislis da je za tebe najbolje, i to je to. :thumbup:
Niti te ko vuce nit' ce vuci za rukav da te ubjedjuje sta 's uzeti za svoje pare. Pitao si za savjet, to si i dobio, sve ostalo je do tebe. :)
electric

#7156 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by electric »

CooK wrote:
electric wrote:moze li mi neko preporuciti neku pouzdanu radnju za kupovinu novog tv-a i neki model do 1000 km da mu je velicina oko 120 cm...hvala
Sta najvise gledas na TV-u i da li ga gledas direktno ili ti treba veci ugao gledanja?
gledam direktnno, utakmice, film preko usb-a, nekad nesto na youtube
CooK

#7157 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

electric wrote:
CooK wrote:
electric wrote:moze li mi neko preporuciti neku pouzdanu radnju za kupovinu novog tv-a i neki model do 1000 km da mu je velicina oko 120 cm...hvala
Sta najvise gledas na TV-u i da li ga gledas direktno ili ti treba veci ugao gledanja?
gledam direktnno, utakmice, film preko usb-a, nekad nesto na youtube
https://www.mobilmedia.ba/tv-samsung-ue ... 2uxxh.html
maliq53

#7158 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by maliq53 »

Imam i ja priliku uzeti ovaj model samo 43 incha za 814KM... Da li se to isplati? Citao sam malo recenzije pa su tako npr u odnosu na proslu 6000 seriju izostavili pojedine stvari poput DTS-a, a i govore da je kvaliteta 7k serije ista kao i proslogodisnja 6k sto je i samsung cini mi se potvrdio... Koje su jos opcije u ovom cjenovnom rangu za tv do 43 incha (vece ne mogu zbog manje prostorije) ? Preferirao bi VA panel nije potreban neki sirok ugao gledanja...
CooK

#7159 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

maliq53 wrote:
Imam i ja priliku uzeti ovaj model samo 43 incha za 814KM... Da li se to isplati? Citao sam malo recenzije pa su tako npr u odnosu na proslu 6000 seriju izostavili pojedine stvari poput DTS-a, a i govore da je kvaliteta 7k serije ista kao i proslogodisnja 6k sto je i samsung cini mi se potvrdio... Koje su jos opcije u ovom cjenovnom rangu za tv do 43 incha (vece ne mogu zbog manje prostorije) ? Preferirao bi VA panel nije potreban neki sirok ugao gledanja...
Da, NU71xx serija je losija od MU61xx serije i do sada sam uvijek preporucivao modele iz MU61xx serije ali skoro pa nemoguce ih je vise naci pa ih sve rjedje preporucujem.
Serija 7(NU modeli) iz 2018-te godine i jest serija 6 iz dosadasnjih godina(MU, KU, itd) a cak je vecina modela iz NU serije 7 losije od ranijih modela serije 6 iz 2017-te, 2016-te, itd...
Sto se tice televizora od 43" tu i nemas nekog izbora ako trazis VA panel jer je vecina 43-incnih i manjih televizora sa IPS panelom. U tom nekom cjenovnom rangu od oko 800KM najbolji izbor ti i jesu MU61xx ili NU71xx modeli i iskreno da trazis i skuplji TV te velicine ne bih ti mogao nista bolje sa VA panelom preporuciti jer, kao sto sam rekao, u vecini 43-incnih televizora su IPS paneli.
bdzs

#7160 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bdzs »

CooK wrote:
maliq53 wrote:
Da, NU71xx serija je losija od MU61xx serije i do sada sam uvijek preporucivao modele iz MU61xx serije ali skoro pa nemoguce ih je vise naci pa ih sve rjedje preporucujem.
Serija 7(NU modeli) iz 2018-te godine i jest serija 6 iz dosadasnjih godina(MU, KU, itd) a cak je vecina modela iz NU serije 7 losije od ranijih modela serije 6 iz 2017-te, 2016-te, itd...
Sto se tice televizora od 43" tu i nemas nekog izbora ako trazis VA panel jer je vecina 43-incnih i manjih televizora sa IPS panelom. U tom nekom cjenovnom rangu od oko 800KM najbolji izbor ti i jesu MU61xx ili NU71xx modeli i iskreno da trazis i skuplji TV te velicine ne bih ti mogao nista bolje sa VA panelom preporuciti jer, kao sto sam rekao, u vecini 43-incnih televizora su IPS paneli.
Naravno da je bolje uzeti seriju 7xxx nego seriju 6xxx, jer na prvu ako ništa imaš 5 garancije. Ja sam uzeo 43NU7192 i ne znam šta bi me to motivisalo da uzmem seriju 6xxx osim možda cijene. Po pitanju kvalitete slike i tona tv je odličan, naravno sve to zavisi od sadržaja i kvalitete kanala kojih gledaš. Ja koristim satelitsku tv gdje se može naći par stotina HD kanala u stvarnoj HD rezoluciji.
CooK

#7161 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

bdzs wrote:Naravno da je bolje uzeti seriju 7xxx nego seriju 6xxx, jer na prvu ako ništa imaš 5 garancije. Ja sam uzeo 43NU7192 i ne znam šta bi me to motivisalo da uzmem seriju 6xxx osim možda cijene. Po pitanju kvalitete slike i tona tv je odličan, naravno sve to zavisi od sadržaja i kvalitete kanala kojih gledaš. Ja koristim satelitsku tv gdje se može naći par stotina HD kanala u stvarnoj HD rezoluciji.
Bilo bi bolje kada bi to stvarno bila serija 7xxx kao sto je bila do ove godine a ne osakacena dosadasnja serija 6xxx. Gledajuci sta su sve izbacili iz NU7xxx serije ona bi spram MU6xxx serije trebala biti NU5xxx serija. Jedino zasto je bolje kupiti NU7xxx seriju je 5 godina garancije jer Samsung vise ne daje 5 godina garancije na MU modele kao sto je davao ljetos.
Uostalom sad je tesko i naci MU modele po pristojnoj cijeni jer su vecinom rasprodati tako da NU modeli postaju najbolji izbor u toj cjenovnoj klasi.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#7162 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mali_milojica »

Jel cemu Samsung 55NU7022 UHD Smart TV?
I koja je razlika u odnosu na nesto skuplji 55NU7172 UHD Smart TV?
tnt-tunja

#7163 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by tnt-tunja »

Moze neko reci nesto o Samsung 55Nu7172? Kazu da je UHD, smart tv, tizen os...
Preporuka ili ipak sto dalje od njega?
amar1994

#7164 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Tanak vam je to TV ,nazalost dosta stvari od proslogodisnjeg modela su ukinuli ;-)
CooK

#7165 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

mali_milojica wrote:Jel cemu Samsung 55NU7022 UHD Smart TV?
I koja je razlika u odnosu na nesto skuplji 55NU7172 UHD Smart TV?
Bolji panel u NU7172 i vise HDMI i USB portova.
CooK

#7166 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

tnt-tunja wrote:Moze neko reci nesto o Samsung 55Nu7172? Kazu da je UHD, smart tv, tizen os...
Preporuka ili ipak sto dalje od njega?
Zavisi za koliko ga mozes dobiti. TV nije los i ako trazis televizor sa VA panelom neces ih puno boljih naci u tom cjenovnom rangu jer sad preovladavaju IPS paneli.
CooK

#7167 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:Tanak vam je to TV ,nazalost dosta stvari od proslogodisnjeg modela su ukinuli ;-)
To je istina ali sta da se radi. Samsung donio glupu odluku da ukine svasta nesto u toj seriji a da malo obori cijenu televizora pa cemo vidjeti hoce li im to biti dobar potez ili ne. Ono sto je jos zalosnije je da su i ti takvi televizori i dalje najbolji izbor ako osoba trazi TV sa VA panelom jel ih nema puno u tom cjenovnom rangu.
amar1994

#7168 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote:Tanak vam je to TV ,nazalost dosta stvari od proslogodisnjeg modela su ukinuli ;-)
To je istina ali sta da se radi. Samsung donio glupu odluku da ukine svasta nesto u toj seriji a da malo obori cijenu televizora pa cemo vidjeti hoce li im to biti dobar potez ili ne. Ono sto je jos zalosnije je da su i ti takvi televizori i dalje najbolji izbor ako osoba trazi TV sa VA panelom jel ih nema puno u tom cjenovnom rangu.
:thumbup:

u pravu,sony u tom rangu nema nikako,sve IPS smeca :run:
ado_sar

#7169 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

55PUS7303 Je va panel, mozda trenutno cak i malo jeftiniji
tnt-tunja

#7170 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by tnt-tunja »

Koja bi bila adekvatna zamjena iz 6xxx serije?
CooK

#7171 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

tnt-tunja wrote:Koja bi bila adekvatna zamjena iz 6xxx serije?
Nema adekvatne zamjene za 55" model jer je jedino on sa IPS panelom ali su svi ostali MU6172(40", 43", 50", 65" i 75") sa VA panelom.
Last edited by CooK on 23/10/2018 17:24, edited 1 time in total.
ado_sar

#7172 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by ado_sar »

CooK wrote:
Ovogodisnja 7xxx serija a koliko je adekvatna to je upitno i o tome cijelo vrijeme i raspravljamo. Makar je jeftinija ako nista.
Govorite o samsungu?
CooK

#7173 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

ado_sar wrote:
CooK wrote:
Ovogodisnja 7xxx serija a koliko je adekvatna to je upitno i o tome cijelo vrijeme i raspravljamo. Makar je jeftinija ako nista.
Govorite o samsungu?
Greska, nisam najbolje procitao pitanje(nisam vidio ovo "iz" u tunjinom pitanju) pa sam uradio edit tog posta.
aditon

#7174 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aditon »

nisam dugo pratio tržište led televizora pa me zanima da li trenutno postoji model na tržištu koji objedinjuje funkcije 3D, UHD i android sistem. Posebno me interesuju marke Sony, Samsung i Panasonic. Veličina ekrane ne igra posebnu ulogu, od 42" pa nadalje..
CooK

#7175 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

3D televizori se ne proizvode vec dvije godine.
Post Reply