SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Dzontra_Volta

#71426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dzontra_Volta »

zdruzdjo wrote: 15/10/2023 23:37
zigson wrote: 15/10/2023 13:53
Jel influencerka sad :lol:
Ima neki ig kanal o modi i sminki nesto "vazi". Izlijetala mi je par puta.

Truba wrote: 15/10/2023 14:22
.....Na pamet mi nije padalo da je prebijem jer se zenske osobe ne udaraju.....
Ispravka, dame se ne udaraju. Dama je kulturna i pristojna osoba zenskog spola. I na nekoga takvog ne bih nikad ni pomislio da dignem ruku.

Imaju i one druge. Ja ih zovem "hamse" koje tu i tamo svojim ponasanjem i postupcima izazovu da ih se malo......hmmm pa eto resetuje.
Takve ja zovem "rauberke".
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#71427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Meni se čini da ovo dijete iz dobrinjske skole nije mentalno zdravo i da bi trebalo ici u Vladimir Nazor ili Mjedenica.

Kod mladjeg djecaka od prvog razreda ima dijete sa posebnim potrebama. U skoli nam kazu da je jedan od najtežih slučajeva koji su imali. Dok su bili prvacici, vjerujte da su ostala djeca, a medju njima i moj, pod stresom isla u skolu. Ti na ocima djece vidis da ne zele ici, valjda ih je to dijete isprepadalo vriskom, ponasanjem, galamom, bacanjem i sl. Djeca placuci idu u skolu, a sa smijehom izlaze iz skole. Na pitanje u skoli, kazu ne mogu nista, sve dok roditelji zele da ide u obicnu skolu oni ga moraju tu drzati. A roditelji ne mogu da se pomire sa cinjenicom da je dijete za specijalnu skolu.
Vec od drugog razreda su se navikli na to dijete, malo je i on napredovao, nema tih ispada toliko vise, ima asistenta, ali vjerujte on vec sad u 4. razredu ne moze pratiti to gradivo.
Mislim da bi mu vise pomogla specijalna skoka, nego ovo sto ga roditelji drze sa normalnom djecom (izvinite nisam se mogao drugacije izraziti)
drug_profi

#71428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

U bespućima šitera se nađe i poneka zanimljiva informacija.
Da li bi Sarajevo moglo nešto ovako primjeniti na gradske parkove i ulice?

Haris.ba

#71429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 16/10/2023 09:05 U bespućima šitera se nađe i poneka zanimljiva informacija.

Probali su sa komunalnom policijom, pa im Becarevic razvalio jer je izracunao da onako kako su oni zamislili bi se zavrsilo naplacivanjem komunalnim firmama, a ne gradjanima koji naprave problem.

Sustina je da se ne zeli kazniti gradjanin koji baca smece, vec Rad koji nije dosao i pokupio ga sa javne povrsine.
Jer, tako je lakse.
Forsaken

#71430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Forsaken »

sta se desilo u Dzamiskoj jutros zatvorena cesta? Zna li ko sta? Ogradjena trakama onim, neko spominje naku bombu
zdruzdjo

#71431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

sime_cipol wrote: 16/10/2023 08:33
Na pitanje u skoli, kazu ne mogu nista, sve dok roditelji zele da ide u obicnu skolu oni ga moraju tu drzati. A roditelji ne mogu da se pomire sa cinjenicom da je dijete za specijalnu skolu.....
Priznavanje problema i davanje pravog imena problemu je pola problema rjeseno.

Rodjak ima kcerku koja dok je bila bas mala je pokazivala preocigledne znakove autizma. Bukvalno pogledas djete u igri i ophodjenju i vidis da nesto ne stima.
On i zena mu su stalno to nekako ignorisali. Ali bukvalno znajuci ih znas da nisu zatucani ili glupi da ne vide. Oboje skolovani i inteligentni.
Kako vrijeme ide vidis da mala pocinje i da zaostaje.
Po porodici i raji zajednickoj se vec pocelo suskati onako i po malo prati ih na ruke.
Skontamo hanuma i ja da smo im veci dusmani ako im sutimo i pravimo se englezi. Hanuma ima neku rodicu u skoli vladimir nazor.
Organizuje ona da ako ovi dovedu malu da rodica nahvata nekih ljudi iz skole da malo popricaju i pogledaju malu kako i sta jer se pocela bliziti skola. Mala vec pocela ulaziti u neki lagani "agresiva mod" i moze se reci da je pocela i neka (izvinite na izrazu) retardacija. Testiranje za skolu sigurno ne bi prosla.
Najveci problem je bio kako njima reci i probuditi ih iz tog ignorantnog stanja. Nazvali je telefonom i onako istresli sta smo imali da im kazemo, pa kud puklo da puklo. Rizikovali da nam jeee mater i mršnu nas za uvijek. Delikatna situacija jer ne znas kako ce neko reagovati. On je poceo plakati, a on ona onako malo "vojnicki" pristupila ali se slozila da treba. Povezali ih sa tom hanuminom rodicom, i oni odrzavali neke redovne seanse i kao neke casove. Ne znam koliko dugo. Uputili ih oni do srzi u nacin odnosenja i ophodjenja sa djetetom i postavljanja. Mala se upisala u redovnu skolu zavrsila je i sada zavrsava 4-ti razred srednje. Tu i tamo se bori sa skolom ali uspjeva da bude odlican ucenik. Raju ima i ok je u odnosu sa njima. Tu i tamo vidis da nesto tu "ima". Sigurno ne bi bilo ni pola tako dobro da se nije na vrijeme pristupilo tome.
E tako i ovo. Zaposlili su polustrucne ljude da se "nose" sa jednim takvim problemom i bacili su vruce kestenje u ruke djeci u razredu i roditeljima.
To sto ce takvo djete "zavrsiti" skolu i ici u nju, ne znaci da ce je i razumjeti da, ce biti osposobljeno za neki samostalan zivot i normalnu interakciju sa drustvom. Za ovu kcerku od rodice je to uspjelo i bez tih asistenata i gluposti. Ali sve na vrijeme.
Ti asistenti nisu toliko adekvatno osposobljeni da se nose sa takvim problemima, pa moze reci ko god sta hoce. Ministarstva su pronasla nacin da "uhljebe" ljude i tim cinom da naprave jos gori problem nego sto u stvarnosti jeste.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

drug_profi wrote: 16/10/2023 09:05 U bespućima šitera se nađe i poneka zanimljiva informacija.

ne može jer ne žele

nenaplaćivanje kazne građaninu je kompenziranje javašluka nerada i korupcije onih iznad

i svi sreĆni
Hakiz

#71433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Truba wrote: 15/10/2023 14:22
zdruzdjo wrote: 15/10/2023 13:41

Da, vaze
Opalis je stolicom preko ledja.

Ja sam zbog jedne male "hamse" u osnovnoj dobio keca jer je prepisivala kontrolni od mene. Nastavnica skonta na pola casa i istjera mene sa casa i popijem keca a nju ostavila jer je kmeknula kako ja trazim od nje da mi sapce i rasplakala se. Nastavnica slaba na zenske suze naravno povjeruje njoj.
Ja izasao ispred ucionice i stajao. Kraj casa izlazi ona i smijulji se i kaze "e jesam te zajebala". Kod stepenica stajala stolica od dezurnog ucenika na spratu. Meni se malo spracilo pred ocima od huje, zgrabim stolicu i fiknem je preko ledja. ona se "malo" skotrljala niz stepenice. Malo se ubila po glooovi. Malo se uzdiglo komplet osoblje skole od vriske.
Kod direktora, roditelji u skolu, ukor nastavnickog vijeca, vladanje neprimjereno, pred prebacivanje u drugu skolu ali imao sve dobre ocjene do i tada besprijekorno vladanje pa me nisu dirali vise.....itd. pitao me kasnije razrednik nasamo,(sa kojim sam bio bas raja) sta je bilo jer mu bilo cudno zasto sam to uradio. Reko tako i tako. Kaze on "e neka si". Inace nije je mogao ni nacrtanu.
Danas je ta mala "hamsa" izrasla u pravu veliku "hamsu". Tu i tamo je sretnem i uvijek joj se "fino nasmijem" :evil: :evil: Svaki put skonta.
Ali je naucila vrijednu lekciju.
Mene je jedna Sanela prijavila da prepisujem u 4. Ili 5. Razredu igk osnovne u hransom
Na pamet mi nije padalo da je prebijem jer se zenske osobe ne udaraju

Jesam jednu zlatu pogreskom zviznuo kamenom u glavu gadjao nekog drugog...
Da li to znači da si protivnik ravnopravnosti žena i muškaraca?
Ateista

#71434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Potpune jednakosti i nema i ne moze je biti.
Zene koje se ponasaju kao zene necu udariti nikad, sta god da mi urade. One koje se ponasaju kao muskarci cu tako i tretirati, sa jednom takvom sam se tukao kad sam bio osnovna skola. :lol:
zigson

#71435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

zdruzdjo wrote: 16/10/2023 09:38
sime_cipol wrote: 16/10/2023 08:33
Na pitanje u skoli, kazu ne mogu nista, sve dok roditelji zele da ide u obicnu skolu oni ga moraju tu drzati. A roditelji ne mogu da se pomire sa cinjenicom da je dijete za specijalnu skolu.....

Rodjak ima kcerku koja dok je bila bas mala je pokazivala preocigledne znakove autizma. Bukvalno pogledas djete u igri i ophodjenju i vidis da nesto ne stima.
On i zena mu su stalno to nekako ignorisali. Ali bukvalno znajuci ih znas da nisu zatucani ili glupi da ne vide. Oboje skolovani i inteligentni.
Po porodici i raji zajednickoj se vec pocelo suskati onako i po malo prati ih na ruke.
Skontamo hanuma i ja da smo im veci dusmani ako im sutimo i pravimo se englezi. Hanuma ima neku rodicu u skoli vladimir nazor.
Organizuje ona da ako ovi dovedu malu da rodica nahvata nekih ljudi iz skole da malo popricaju i pogledaju malu kako i sta jer se pocela bliziti skola. Mala vec pocela ulaziti u neki lagani "agresiva mod" i moze se reci da je pocela i neka (izvinite na izrazu) retardacija. Testiranje za skolu sigurno ne bi prosla.
Najveci problem je bio kako njima reci i probuditi ih iz tog ignorantnog stanja. Nazvali je telefonom i onako istresli sta smo imali da im kazemo, pa kud puklo da puklo. Rizikovali da nam jeee mater i mršnu nas za uvijek. Delikatna situacija jer ne znas kako ce neko reagovati. On je poceo plakati, a on ona onako malo "vojnicki" pristupila ali se slozila da treba. Povezali ih sa tom hanuminom rodicom, i oni odrzavali neke redovne seanse i kao neke casove. Ne znam koliko dugo. Uputili ih oni do srzi u nacin odnosenja i ophodjenja sa djetetom i postavljanja. Mala se upisala u redovnu skolu zavrsila je i sada zavrsava 4-ti razred srednje. Tu i tamo se bori sa skolom ali uspjeva da bude odlican ucenik. Raju ima i ok je u odnosu sa njima. Tu i tamo vidis da nesto tu "ima". Sigurno ne bi bilo ni pola tako dobro da se nije na vrijeme pristupilo tome.
E tako i ovo. Zaposlili su polustrucne ljude da se "nose" sa jednim takvim problemom i bacili su vruce kestenje u ruke djeci u razredu i roditeljima.
To sto ce takvo djete "zavrsiti" skolu i ici u nju, ne znaci da ce je i razumjeti da, ce biti osposobljeno za neki samostalan zivot i normalnu interakciju sa drustvom. Za ovu kcerku od rodice je to uspjelo i bez tih asistenata i gluposti. Ali sve na vrijeme.
Ti asistenti nisu toliko adekvatno osposobljeni da se nose sa takvim problemima, pa moze reci ko god sta hoce. Ministarstva su pronasla nacin da "uhljebe" ljude i tim cinom da naprave jos gori problem nego sto u stvarnosti jeste.
:thumbup:
mikrozadatak

#71436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mikrozadatak »

zdruzdjo wrote: 16/10/2023 09:38

Na žalost blaga ili svaka druga retardacija ili autizam se ne rješava sa par seansi kod psihologa.
Ako djevojčica završava školu odličnim uspjehom, tu je nešto drugo u pitanju.
Danas su neka djeca toliko razmažena da se vrlo lako mogu poistovjetiti sa nekom psihičkom bolešću. Ili roditelji negdje griješe u odgoju, a ne vide ili ne znaju reagovati na pravi način. Mislim da je boldirano rješilo problem.
Mislim da je sa asistentima veći problem što ih nema dovoljno.
nivla

#71437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

to je prije aspergov sindrom sto jeste oboljenje iz spektra autizma
zdruzdjo

#71438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Ma nisam strucan da kazem pravu dijagnozu ili sta je vec.
Malu su vodili mislim skroz do skole. Nisam nikad vise htio "raskopavati" i ispitivati kako i sta. Znam samo da je to trajalo. Par puta sedmicno su isli.
Napominjem, i danas to se vidi "nesto". Strasno ali strasno je uspjesna u nekim stvarima. Isto tako nacin na koji se nekad fokusira na neke "ponavljajuce" stvari je fascinantan.
Uglavnom, izaslo je na dobro.
Ali sta je god, pomoglo je.
Najgore je to kad roditelj ne zeli da vidi problem koji mu je pred nosom. Pa sta god to bilo.
Dimu1927

#71439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Truba wrote: 16/10/2023 09:47

ne može jer ne žele

nenaplaćivanje kazne građaninu je kompenziranje javašluka nerada i korupcije onih iznad

i svi sreĆni
Pa nece valjda naplacivati kazne svom glasackom tijelu ?
drug_profi

#71440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ovaj sistem video nadzora bih rado primijenio na parkove i igrališta.
Ne moraju se pare vratiti, ali da se makar sačuva urađeno, tj. da se uštedi na ponovnim popravkama na koje se čeka godinama.
Lome se klupe, ljuljačke, prevrću kante, pale tobogani...
I onda to sve stvara okruženje koje utiče na malu djecu koja to gleda, koja odrasta u tom vandalizmu i smeću i koja je lišena radosti koje bi od njih pravile bolje osobe.
Sretno djetinjstvo je jako važno za izgradnju karaktera.
talijan97

#71441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

Haris.ba wrote: 15/10/2023 23:18 Roditelji se dogovore kojima smeta maltretiranje samo da ispisu djecu i upisu u drugu skolu. Neka onda problem nastavni,a bude ima li normu i direktora sto mu se ispisuju iz skole.
Ja sam neko ko voli suceljavanje, ako dodjem u situaciju da mi neko dijete dira mislim da ne bi dobro reagovao.
Dope_Man

#71442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

Laplace wrote: 15/10/2023 10:38
sinuhe wrote: 15/10/2023 08:32 Nasilje je uvijek ozbiljna stvar za policiju i socijalne sluzbe a ni skole nisu neka sigurna i ugodna mjesta za boravak djece. Na kraju ne moraju sva djeca ni pohadjati nastavu.

Ja kad to kažem, ispadam neuk i nesposoban jer "sva djeca imaju pravo na obrazovanje". Ali, ko im to pravo spori? Dozvoljen mu je upis pod istim uslovima kao ostaloj djeci, ali se školuje sa istim pravima i obavezama kao i ostala djeca. Ako ne ispunjava svoje obaveze i krši prava ostale djece, time se sam odriče prava na obrazovanje.
E to je problem - u drugom dijelu recenice koji vecina ljudi zanemaruje - da sa svakim pravom dolazi odgovornost. I ako nisi sposoban, ili ne zelis da ispunis svoju odgovornost, onda gubis i neko pravo. Al ljudi to ne zele cuti, pogotovo kada su djeca u pitanju.

A u BiH je generalno i cijela prica oko inluzije otisla naopako jer se u startu roknulo "rjesenje" da prakticno sva djeca imaju pravo biti u redovnoj nastavi sa djecom bez poteskoca.. a cinjenica je da mora postojati tim strucnjaka koji ce donositi procjene da li neko dijete to moze ili ne, i ne samo jednom vec svake godine, pa i u kracim intervalima gdje je to potrebno. A da onda postoje dalja rjesenja za djecu koja nemaju realno sposobnost da dijele nastavu sa opcom populacijom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Dramatična situacija u splitskoj osnovnoj školi, roditelji ispisali četvero djece. Tvrde da se ne može izaći na kraj s učenikom s poteškoćama: ‘Viče, trči po razredu, pljuje, vrijeđa, tuče...‘; Evo što kaže ravnatelj

znam da mi je sličan slučaj negdje promakao

https://slobodnadalmacija.hr/split/dram ... lj-1215504
Dimu1927

#71444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Ispade da se normalna djeca ne tuku medjusobno. Ovo je pitanje samo reakcije druge djece i njihovih roditelja... malo udarit na roditelje tog bullyja i na njega samog pa ce se smiriti. Ko god trpi nasilje manjine nad vecinom je budala. Neka ga petorica nabubaju malo svaki dan pa ce se smiriti
oldtajmer

#71445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oldtajmer »

imam u siroj porodici dijete koje ide u vladimir nazor i zaista mogu potvrditi da nema boljeg mjesta za djecu koja imaju neki problem u razvoju,mali razredi od cetvero djece i maksimalna posvecenost svih koji rade tamo uz direktoricu koja se bori maksimalno za tu djecu
takodje imam i sve pohvale za vrtic "more nade" koji radi u sklopu vladimira nazora,pa je onda najbolja kombinacija da dijete prvo krene u taj vrtica a poslije nastavi da ide u tu skolu
problem je sto je broj djece koji imaju tu potrebu veci od kapaciteta skole tako da svi ne mogu da se upisu,pa bi tu kanton itekako trebao da odradi kljucnu ulogu da se obezbijedi sto bolja inkluzija sve djece sa nekim problemom u razvoju,a indirektno znam da to i nije bas slucaj i cesto nemaju sluha za probleme sa kojima se skola suocava
ta djeca bi po meni trebala da budu prioritet u svemu
naravno kljuc je da roditelji prihvate da dijete ima neki problem i da se suoce sa tim,bez toga nista dalje nema smisla
vjeshalica

#71446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Dimu1927 wrote: 16/10/2023 13:24 Ispade da se normalna djeca ne tuku medjusobno. Ovo je pitanje samo reakcije druge djece i njihovih roditelja... malo udarit na roditelje tog bullyja i na njega samog pa ce se smiriti. Ko god trpi nasilje manjine nad vecinom je budala. Neka ga petorica nabubaju malo svaki dan pa ce se smiriti
Tuku se, ali ima i neka granica koja se moze uspostaviti i koju su ljudi godinama uspostavljali za nestasnu djecu. Danas tih granica nema, i roditelji ne vide problem u nemogucnosti da vaspitaju djecu. Dijete je najlakse napraviti ali odgajanje danasnjim roditeljima ne ide od ruke. Sve je u zivotu nazor pa i briga oko djeteta,i ocekuju da drugi ljudi snose teret njihovih promasaja. U tekstu pise da se roditelji ne odazivaju sastanku,dakle indolentni su na ozbiljan problem. Osim toga ako i to navodno bolesno dijete ima probleme,onda nije uredu da jos XX djece u razredu nazor ima probleme i dodatno se traumatiziraju ponasanjem i u neka doba to prihvate i pocnu se tako ponasati isto. U moje vrijeme (osnovna) je bio mali debilcic koji je glumio po razredu dok nije uciteljica zovnula mater da dodje sa njim na roditeljski pa kad ga je rezilila,onda je dobio zidarski šamar preko labrnje od matere i dodatno cotek kuci. Tako da se debilcic smirio,ali doduse majka mu je bila starog kova pa nije dozvoljavala da se otme kontroli.
Previse se trazi izgovora,izbjegavaju se obaveze ali sta ocekivati od kretena koji su kupili diplome i radna mjesta? Oni sigurno nece raditi svoj posao.
Dimu1927

#71447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

Zato i kazem, od skoli sluzbi nastavnika nema nista. Njih sistem ne stiti i kad hoce raditi. Sutra ce taj roditelj doci prijetiti po skoli busit im gume paliti auta i nista. Nece biti sklonjen iza resetaka. Nece niko da se zamjera nikome, zato i kazem samo pravdu u svoje ruke
muha_sa

#71448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Jebla ih bandera--ko je ovdje postavi :-) :-)

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... eru/517115
vjeshalica

#71449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/skola-s ... /231016154

Provjeravaju....provjeravaju....provjeravaju
noviclan

#71450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

muha_sa wrote: 16/10/2023 19:09 Jebla ih bandera--ko je ovdje postavi :-) :-)

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... eru/517115
Cuj morao udariti u stub sto nisi vozio 60 sto se nisi u sjekaca zabio, uopce nije u redu ovdje preko pune motati za kobilju i ako hoces to da uradis sacekaj da nema nikoga i onda preko pune ako nema murijice na gazpromu a ne ona narodna "uvali se do pola ma pustit ce te neko"
https://crna-hronika.info/foto-opet-nes ... eru/547309
Post Reply