IRAN

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#71351 Re: IRAN

Post by pici »

AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je da bi, da ovisi o njemu, SAD uzeo iransku naftu u jeku rata koji traje već 5 tjedana.

"Razvaljujemo tu zemlju. I mrzim to raditi, ali razvaljujemo je, a oni jednostavno ne žele reći 'dosta'. Ne žele priznati poraz, ali hoće. Ako ne, neće imati mostove, neće imati elektrane, neće imati ništa", rekao je Trump.

"Nažalost, američki narod želi da se vratimo kući"
Dodao je da postoje i gore opcije od napada na infrastrukturu.

"Neću ići dalje jer postoje i stvari koje su gore od toga. A ako mene pitate što bih ja napravio – uzeo bih naftu. Tu je, samo je treba uzeti. Ne mogu ništa učiniti po tom pitanju. Nažalost, američki narod želi da se vratimo kući. Da se mene pita, uzeo bih naftu, zadržao je i zaradili bismo puno novca", rekao je.
Po ovome, izgleda da je pao dogovor. Najava da ide kući. On bi zaradio almu americki narod neda.
tzipiripi

#71352 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

skrbavi-admin wrote: 07/04/2026 06:06
tzipiripi wrote: 07/04/2026 05:51

Izraelski ministar odbrane najavljuje za Gazu: "We have abolished all rules of warfare. Our soldiers will not be held responsible for anything. There will be no military courts..."
Naravno facktchekeri su osporavali ovu izjavu, ali gledamo i svjedočimo njenu istinitost. Narandžastom hajvanu², velikom Sotoni, je svaka javna izjava najava ratnog zločina. I dokaz na sudu za najavljene zločine koje ostvaruje u praksi. Klempavi mu saborac mali Sotona radi to malo podmuklije, ali jednako dokazivo na sudovima
Otprilike tako nekako.... Cak je i jebeni Vermaht do kraja negirao i poricao - ovi se apsolutno vise niceg i nikog ne ustrucavaju.... Doduse Epstajnland je i tako i tako zakonski nedodirljiv, ono par izvinjenja za posjetu "ostrvu" i to je to.... mislim sta se imas izvinjavat ako nisi nista radio nedolicno....pajel :evil:
Pobili 200 djece jednom raketom... Staeto - nista... I jos kao pokusavali na sve moguce nacine da prevrnu ala neki stakori na forumu i cetkarostasalji kako su sami sebe bombardovali ... :-)
Uglavnom.....teski dani su pred nama.... siledzijstvo postaje jedina mjera i snaga... Hoce li biti pokreta otpora ovome zlocinu protiv svih...
Sjećam se kada je još debil Bush jr zavrtao ruke i prijetio da se USA izuzme iz međunarodnog kaznenog progona. Prijetio je i saveznicima da ne smiju njihove državljane izručivati sudovima...
Hajlac

#71353 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Hajlac

#71354 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Image

Image
Haris.ba

#71355 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

pici wrote: 07/04/2026 07:56 da je pao dogovor. Najava da ide kući. On bi zaradio almu americki narod neda.
Nije pao nikakav dogovor. Mora zavrsiti napad 60 dana od napada. Ili, mora u Kongres po dozvolu za rat. A, tesko da je moze dobiti u Kongresu.

Moze se on praviti budala i ne bendati Kongres. Vjerovatno bi mu to i proslo.

Ali, ostaje pitanje finansiranja i pitanje koje Republikanci ne zele. Mogu pustiti Trampa da radi sta hoce sa vojskom, ali doci ce demokratski predsjednik pa ce i on moci.

Odatle i ove izjave Trampa o unistenju. Pokusava prepasti Irance da prihvate bilo kakvo primirje.
tzipiripi

#71356 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

pici wrote: 07/04/2026 07:56
Spoiler
Show
AMERIČKI predsjednik Donald Trump izjavio je da bi, da ovisi o njemu, SAD uzeo iransku naftu u jeku rata koji traje već 5 tjedana.

"Razvaljujemo tu zemlju. I mrzim to raditi, ali razvaljujemo je, a oni jednostavno ne žele reći 'dosta'. Ne žele priznati poraz, ali hoće. Ako ne, neće imati mostove, neće imati elektrane, neće imati ništa", rekao je Trump.

"Neću ići dalje jer postoje i stvari koje su gore od toga. A ako mene pitate što bih ja napravio – uzeo bih naftu. Tu je, samo je treba uzeti. Ne mogu ništa učiniti po tom pitanju. Nažalost, američki narod želi da se vratimo kući. Da se mene pita, uzeo bih naftu, zadržao je i zaradili bismo puno novca", rekao je.
Po ovome, izgleda da je pao dogovor. Najava da ide kući. On bi zaradio almu americki narod neda.
To bi značilo da ostavljaju Izrael... Naziland se ne može sam braniti. Pogotovo ne Epsteinov jaro Salman i gusarska država UAE. Ne vjerujem u tu opciju. Debil se uvalio u govna iz kojih ne može tako lako izvući. A ni Iran neće pristati na ništa manje od onih uslova koje iznose.
Mislim da bi jedini mogući rasplet bio da narandžastog hayvana² skinu, i postave nekog drugog koji ne bi smio biti ucjenjiv od klempavog orka.
Krampa da optuže, okrive za sve i žrtvuju
Hajlac

#71357 Re: IRAN

Post by Hajlac »

"KHAMENEI ON THE EXPLOITATION OF BLACK LABOUR IN THE US

In this video, Iran's Supreme Leader, Ali Khamenei, who was assassinated by US-Israeli forces on 28 February 2026, speaks about the exploitation of Black labour in the history of the United States. Rather than the typical narrative, which claims that Northerners fought a Civil War in the US to free enslaved Africans for moral and humanitarian reasons, Khamenei reveals that the Northerners were actually seeking a cheap labour source of their own. He argues that this is the true reflection of Western values.

Eric Williams, the first Prime Minister of Trinidad and Tobago, makes this exact argument in Capitalism and Slavery. Britain didn’t abolish slavery out of morality or philanthropy, but because it no longer made economic sense. As industrial capitalism emerged, a more profitable system took over: wage labour. Workers were technically free, but still didn’t own land, factories, or production, earning wages only to spend them within a system controlled by the same ruling class."
https://x.com/sov_media/status/2041192886994158048?s=20
zigzag

#71358 Re: IRAN

Post by zigzag »

tzipiripi wrote: 07/04/2026 08:44
pici wrote: 07/04/2026 07:56
Spoiler
Show

To bi značilo da ostavljaju Izrael... Naziland se ne može sam braniti. Pogotovo ne Epsteinov jaro Salman i gusarska država UAE. Ne vjerujem u tu opciju. Debil se uvalio u govna iz kojih ne može tako lako izvući. A ni Iran neće pristati na ništa manje od onih uslova koje iznose.
Mislim da bi jedini mogući rasplet bio da narandžastog hayvana² skinu, i postave nekog drugog koji ne bi smio biti ucjenjiv od klempavog orka.
Krampa da optuže, okrive za sve i žrtvuju
Zato će jevrejski četnici eskalirati do maksimuma da bi se kongres "odobrovoljio". Svo moguće zlo će se pojaviti u narednim sedmicama.
armin071

#71359 Re: IRAN

Post by armin071 »

mogao bi za oskara :D
Hajlac

#71360 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Eh, nakon gledanja izjave ove majke ubijenog djeteta, malo se zapitajte o fundamentalnoj razlici u sentimentu izmedju Iranaca s jedne strane, i bilo kojih drugih ljudi/naroda u slicnoj tj. ratnoj situaciji.

Neprikosnovena borbenost, ali ne onaj animalni zasljepljujuci bijes iz ocaja, niti atmosfera bespomocnosti, porazenosti, nego inteligentno artikulisana borbenost i ponos...

Usudjujem se reci da svi mi imamo puno toga za nauciti od Iranskog naroda, tim vise jer se i sami borimo za opstanak - okruzeni neprijateljima.
Last edited by Hajlac on 07/04/2026 09:01, edited 1 time in total.
Čitalac

#71361 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Mohammad Khatami, bivši predsjednik Irana (1997-2005) i jedna od najuticajnijih političkih figura, obratio se naciji: Ovo je neobuzdano barbarstvo, ljubim ruke ratnicima i braniteljima časti, neovisnosti i teritorijalnog integriteta.
Vatra agresivnog rata koji se vodi protiv Irana i Iranaca postaje žešća, a zle namjere njegovih pokretača postaju sve očitije iz dana u dan. Sada neprijatelj bezobzirno govori da želi vratiti Iran u kameno doba i zbog onoga što ima na umu, sve više cilja vitalni kapital zemlje, ljudske resurse i alate za razvoj i napredak, uključujući industrijsku i ekonomsku infrastrukturu, elektrane, rafinerije, mostove, tvornice, škole, sveučilišta i druge znanstveno-istraživačke centre.
Ovi postupci su manifestacije zločina protiv čovječnosti koje američka vlada i ubilački izraelski režim čine, vraćajući se prezrenom i neobuzdanom barbarstvu te kršeći moralne i pravne standarde i međunarodne obveze. I dok oni sve više i više udaraju u bubanj rata, prijetnji i uništenja, međunarodne institucije ostaju nijeme i ravnodušne, a možda čak i suučesnice u agresiji i partneri u raspaljivanju ove vatre.
U međuvremenu, velika iranska nacija pjeva ep o otporu agresiji i okrutnom ratu. U ovom gorkom povijesnom trenutku, moramo razmišljati o domovini i obrani zemlje i njezinog integriteta, te se brinuti o uklanjanju opasnosti. Velika iranska nacija, sa svom patnjom, boli i odricanjem koje je imala i nastavlja imati, pokazala je i nastavit će pokazivati ​​izvanrednu sposobnost održavajući nacionalni integritet i jedinstvo protiv agresije i rata, snošljivost jednih prema drugima iznutra, te razumijevajući i poštujući različitosti - vjerske, etničke, rodne i generacijske. Nadamo se da će vlada također dobro razumjeti ovu raznolikost i solidarnost te da će riječima i djelima utrti put svima onima kojima je stalo do ove zemlje, kako kod kuće tako i u inozemstvu, tijekom i nakon rata, da odigraju svoju ulogu, te da će znati da je sposoban sustav upravljanja onaj sustav koji proizlazi iz volje svih ljudi i oslanja se na podršku većine njih.
U ovoj kritičnoj situaciji ljubim ruke ratnicima i braniteljima časti, neovisnosti i teritorijalnog integriteta koji su postali ponos zemlje i stekli poštovanje slobodnih ljudi svijeta. Smatram da je podrška njima moja vjerska i nacionalna dužnost i dužnost mojih dragih sunarodnjaka.
Nadam se da ćemo časno proći kroz ovaj razorni rat koji je nametnut našoj zemlji i našoj miroljubivoj naciji. Mislim na svijetlu budućnost koja će biti naša, uz milost i brigu Boga, volju svih ljudi te mudrost vlasti.
Čitalac

#71362 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Mohammad Mohajeri, konzervativni komentator: Iran je pokazao moć u koju čak ni dijelovi našeg društva nisu vjerovali. Prije ovog rata mislilo se da ljudi zbog iscrpljenosti i raširenog nezadovoljstva neće braniti zemlju.
- Godine vojnog planiranja, ulaganja u raketne sposobnosti, dronove i mrežu regionalne moći, u ovih 40 dana ušle su u polje terenskog testiranja. Iran ne samo da se nije raspao, već je u stanju nastaviti svoje protunapade, pokazujući da strana vojna prijetnja jednostavno ne može srušiti političku i sigurnosnu strukturu zemlje.
- Iran je otkrio kapacitet moći u koji čak ni dijelovi našeg društva prije nisu vjerovali. Ovih 40 dana nisu bili samo dani tjeskobe i brige za iransko društvo, već i dani revizije nekih pretpostavki. Prije početka ovog rata, postojala je snažna percepcija da zbog iscrpljenosti i raširenog nezadovoljstva ekonomskom situacijom, korupcijom ili neučinkovitošću, ljudi neće biti spremni stati uz Islamsku Republiku. Ali strana invazija promijenila je jednadžbu. Kada je javno mnijenje osjetilo da cilj nije samo vlada, već Iran u cjelini (s njegovim teritorijalnim integritetom, povijesnim identitetom i ekonomskom budućnošću), formirala se svojevrsna konvergencija oko obrane domovine. Ta konvergencija ne znači da je kritika vlade uklonjena.
- Neki dijelovi društva i dalje su ozbiljni kritičari djelovanja Islamske Republike, a te su kritike sasvim razumljive. Međutim, iskustvo rata pokazalo je da za značajan dio ljudi postoji granica između unutarnjeg sukoba i vanjskih prijetnji. Sve dok postoje unutarnji obiteljski sporovi, postoji mogućnost prosvjeda i kritike, ali kada opasnost dolazi izvana i kada je zemlja izložena stranoj agresiji, važan dio društva (čak i kritičari) zauzima obrambeni stav prema domovini protiv vanjskog neprijatelja.
- Suprotno glasinama koje su ponekad kružile društvenim mrežama da se dužnosnici skrivaju u skloništima, prisutnost nekih visokih dužnosnika na terenu prenijeli su drugačiju poruku društvu. Ljudi vide da su oni koji donose odluke i sami u opasnosti i plaćaju cijenu. Ova slika nije bila neučinkovita u smanjenju psihološkog jaza između "vlade" i "naroda" usred rata.
- Jedna od važnih stranica koja se pojavila u ovih 40 dana bila je uloga Hormuškog tjesnaca i iranska sposobnost kontrole nad ovom vitalnom energetskom rutom. Svijet je više nego ikad shvatio da svaka vojna avantura protiv Irana nije samo regionalni sukob već može imati dalekosežne ekonomske posljedice za globalno energetsko tržište i gospodarstva.
- Nijedan rat ne može trajati vječno. Stvarnost je da će prije ili kasnije svaki sukob dosegnuti točku u kojoj su strane prisiljene pregovarati o prekidu vatre, sporazumu ili nekoj vrsti upravljanja krizom. SAD su sada shvatile da ciljevi poput "uništenja Islamske Republike" ili "potpunog poraza Irana" nisu ni realni ni isplativi. S druge strane, Iran se uspio etablirati kao akter oslanjajući se na moć odvraćanja i pritiska na interese Sjedinjenih Država i Izraela, što se ne može ignorirati. U takvoj situaciji pregovori nisu znak slabosti, već rezultat promjene ravnoteže snaga.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#71363 Re: IRAN

Post by pici »

Prijetnje Iranu potaknule pozive za aktiviranje 25. amandmana i smjenu Trumpa

SVE VEĆI broj američkih zastupnika poziva članove administracije predsjednika Donalda Trumpa da ga smijene s dužnosti aktiviranjem 25. amandmana američkog Ustava, koji omogućuje prijenos vlasti ako predsjednik nije u stanju obavljati svoju funkciju. Povod za ove pozive su Trumpove eskalacije i prijetnje Iranu, uključujući i najave napada na civilnu infrastrukturu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kon ... 79223.aspx
Nije se tVump sasro od irana, on ga moze bombardovati do mile volje, vec se kod kuce desavaju stvari koje nisu povoljne za njega... sve vise se spominje 25 amandman
Hajlac

#71364 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Image

Image
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#71365 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image
sumirprimus

#71366 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Ono sto se istice sa ovom vikend akcijom je da su ameri opet pokazali da su spremni prevrnut nebo i ne pitaju,za cijenu da izvuku jednog svog. Na stranu slagali se sa trumpom I napadom na iran.
skrbavi-admin

#71367 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

armin071 wrote: 07/04/2026 08:56

mogao bi za oskara :D
jaka nea greske :-) :thumbup:
podsjeti me na film Born 4 July
Hajlac

#71368 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Lista saucesnika Sotonlanda, sto direktnih sto indirektnih, povelika je.

Image
Porodice Foht

#71369 Re: IRAN

Post by Porodice Foht »

sumirprimus wrote: 07/04/2026 10:16 Ono sto se istice sa ovom vikend akcijom je da su ameri opet pokazali da su spremni prevrnut nebo i ne pitaju,za cijenu da izvuku jednog svog. Na stranu slagali se sa trumpom I napadom na iran.
Posteno, ali zasto nema nista javno objavljeno o potrazi i spasavanju? Pa oni bi se urbi et orbi odmah pohvalili. Sjetimo se Saddam Huseina i slicnih akcija. Meni je promaklo, ako je bilo a cuo sam da nije.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#71370 Re: IRAN

Post by arman1 »

Porodice Foht wrote: 07/04/2026 11:03
sumirprimus wrote: 07/04/2026 10:16 Ono sto se istice sa ovom vikend akcijom je da su ameri opet pokazali da su spremni prevrnut nebo i ne pitaju,za cijenu da izvuku jednog svog. Na stranu slagali se sa trumpom I napadom na iran.
Posteno, ali zasto nema nista javno objavljeno o potrazi i spasavanju? Pa oni bi se urbi et orbi odmah pohvalili. Sjetimo se Saddam Huseina i slicnih akcija. Meni je promaklo, ako je bilo a cuo sam da nije.
Izgleda da je zaplatila grupa pripadnika specijalnih jedinica. Pošto mi je na FB mjesto rođenja US i poslodavac US Army konstantno mi izbacuje par likova iz tih tzv. elitnih jedinica koji su ovih dana "šehidili.
splinter

#71371 Re: IRAN

Post by splinter »

Ruka ruci...
zigubigule

#71372 Re: IRAN

Post by zigubigule »

Jel ono bila search and rescue ili neka druga diverzija? U 20 metara, artiljerijom poklopljena specijalna operacija. Selam alejkum, cucemo se.

Semper fi je super u teoriji.
swanfilter

#71373 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Bas tako. Ne pitaju za cijenu. Ode i sinagoga ...
Tananarive

#71374 Re: IRAN

Post by Tananarive »

arman1 wrote: 07/04/2026 11:11
Porodice Foht wrote: 07/04/2026 11:03
Izgleda da je zaplatila grupa pripadnika specijalnih jedinica. Pošto mi je na FB mjesto rođenja US i poslodavac US Army konstantno mi izbacuje par likova iz tih tzv. elitnih jedinica koji su ovih dana "šehidili.
Ne mogu zvijeri sehiditi, ne grijesi bezze.
Hajlac

#71375 Re: IRAN

Post by Hajlac »

swanfilter wrote: 07/04/2026 11:18
Bas tako. Ne pitaju za cijenu. Ode i sinagoga ...
To to :thumbup:

Nema nemoralnijih i ljigavijih (ne)ljudi od cionista.
Post Reply