Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mehkoca

#7126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

poply wrote:Nego, ne rece mi niko, znate li nekog dobrog majstora koji ce fino kulturno izrezati zid sa usisavanjem prasine pa onda istemati zid i postaviti cijevi od klime i napojni kabal u kanale?
Jedva cekam da pocnem se grijati na inverter i pocnem gledati nevjericu ljudi kad im kazem da se grijem sa 20 KM mjesecno. :D
Pozdrav! Ja ti mogu poslati u pp broj od majstora (firma), što su meni postavili 4 Mitsubishi klime. Oni rade za firmu LUK (Sarajevo), gdje sam ja kupio svoje klime. Ja sam prezadovoljan kako su uradili, super su ljudi, ali su i malo skuplji, kako su mi rekli ovdje na forumu, a forumu moraš vjerovati :D
Ali, ne znam da li imaju sva ta čuda koja tebi trebaju :-D
probook

#7127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

zlo zlo wrote: probook bolan sto se ne griješ na klime, 4 puta manje struje, ako ne i više u Mostaru jer su lagane zime.
Tek od ove godine imam tu priliku pa cu probati :D
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

poply wrote:
rovac13 wrote:Sinoc radila samo jeftina daikin klima iz djecje sobe.
Cijeli sprat odrzavala sa prosjecno 200-250w struje........a pred jutro kako je padala temperatura vani,potrosnja je porasla do izmedju 300-400w u prosjeku.Temp vani bila nesto iznad 0*C .

Da mi je vidjet "stedljivi" konvektor kako trosi :P

Reds ukucaj samo .....broadlink sp3s
Imas i "sonoff pow" on nije uticnica spaja se na kabl.......ali on pokazuje samo momentalnu potrosnju i ukupnu po danima....jeftiniji je......ali nije detaljan kao broadlink.

Ima jos bolji xiaomi,ali treba kupit dva tri uredjaja dok kompletiras,pa izadje lijepo skuplje.
On bas pravi detaljno sliku ono kao ekg :lol:
Hvala ti! Bas sam skoro istrazivao sta uzeti od mjeraca i kako izmjeriti u slucaju da nije klima ukljucena na uticnicu.
A takodjer bih zelio svima se zahvaliti na ovoj temi, ponukala me da se bacim u istrazivanje oko toplotnih pumpi i alternativnih nacina grijanja. :-D
STOP mafiji, sam svoj gazda. :D
Sebi za svoje potrebe grijanja stana od ~60 m^2 (odlican raspored, odlicna izolacija) sam nabavio Mitsu LN35VG no nisam je jos postavio.

Slika rasporeda stana:
Image

LN umjesto FH zbog izgleda, sto nadalje podrazumijeva da PVC kanali i sl. prilikom montiranja ne dolaze u obzir. Klima bi isla tu gdje je crvena linija, a zeleni kvadrat je dio zida koji odvaja dva stana i koji bi se trebao stemati. Eh sad, poznaje li neko nekog dobrog montera sa dobrim alatom koji bi mi to mogao uraditi bez puno haosa i prasine. Naime neko ko bi mi mogao izrezati lijepo kanal sa alatom poput: http://www.bosch-professional.com/za/en ... 31457.html (reze kanale i pri tom i usisava vecinu prasine) a onda ostatak izmedju dvije linije lagano izvaditi/istemati pa to fino sanirati? Negdje na sredini bi se nasao kanal od uticnice kroz koji bih nadam se mogao provuci i napojni kabal od klime kako ne bih morao dodatno stemati jos jedan kanal vertikalno.

Svaka preporuka je dobrodosla. Moze i na PP. :)
Ako si na USK, imam preporuku za takav posao, ima sve potrebne masine na raspolaganju, montaza bez prasine.
Drosera capensis

#7129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Drosera capensis »

za mjerenje potrošnje koristim ovaj mali brojač potrošnje a klima je direkt prikopčana nema utičnice, plaćen negdje oko 50 maraka

Image
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#7130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maks_rs »

poply wrote:Nego, ne rece mi niko, znate li nekog dobrog majstora koji ce fino kulturno izrezati zid sa usisavanjem prasine pa onda istemati zid i postaviti cijevi od klime i napojni kabal u kanale?
Jedva cekam da pocnem se grijati na inverter i pocnem gledati nevjericu ljudi kad im kazem da se grijem sa 20 KM mjesecno. :D
Radije stavi lažnu drvenu ili gipsanu gredu na taj zid pa klimu na nju ako je već estetika pod moranje. Ukopavanje cijevi u zid je noćna mora za ugradnju i pogotovo servisiranje i zahtjeva sječenje holendera i direktno varenje cijevi na unutrašnju jedinicu a to malo majstora radi pravilno ( puštanjem azota kroz cijevi ).
Imaš sad estetski prihvatljivih kanalica koje se kad se oboje u boju zida posle tri dana više i ne primjećuju :D .
probook

#7131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Drosera capensis wrote:za mjerenje potrošnje koristim ovaj mali brojač potrošnje a klima je direkt prikopčana nema utičnice, plaćen negdje oko 50 maraka

Image
Nema slike :)
piplica

#7132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maks_rs wrote:
Radije stavi lažnu drvenu ili gipsanu gredu na taj zid pa klimu na nju ako je već estetika pod moranje. Ukopavanje cijevi u zid je noćna mora za ugradnju i pogotovo servisiranje i zahtjeva sječenje holendera i direktno varenje cijevi na unutrašnju jedinicu a to malo majstora radi pravilno ( puštanjem azota kroz cijevi ).
Imaš sad estetski prihvatljivih kanalica koje se kad se oboje u boju zida posle tri dana više i ne primjećuju :D .
Ne mora, kada vec ukopava cijevi, onda ukopati i podzbuknu kutiju.
Kada je bal neka je maskenbal.
shheff

#7133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

Dugo sam pratio temu, rijetko pisem, a od danas sam i na grijanju-hladjenju inverterom, 30m2, odlucio sam se za Fujitsu 12LMCE, hvala @hasohasic za kvalitetnu i profesionalnu (svaki i najmanji detalj) ugradnju, preporuka svima na USK i okolini. :bih:
piplica

#7134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

probook wrote:Nekako su ljudi skepticni prema klimama, vidim kad dodju kod mene pa malo sa podsmjehom slusaju da cu se na klimu grijati :roll:

Uglavnom podrucje Mostara, msz sf42ve, ceka se zima da vidim kako ovo cudo radi :D

Da li imate problema sa isusivanjem zraka u kuci dok klima grije i kako to rjesavate?
Ovlazivac zraka, ako je malo bolji na sebi ima higrometar, tako da ti regulise zadanu vlaznost koja je u rezimu grijanja optimalna izmedju 60-70%.

Moras imati i termometar i higrometar, jedino tako ces znati jesu li svi parametri u redu.
shheff

#7135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by shheff »

Ja vec dugo imam kvalitetan odvlazivac i vrhunska je stvar, jer susim ves u kupatilu, to je trebalo biti prelazni period do susilice, ali se ce to ostati. Ugl. on postize vlaznost koliko mu zadam, s tim sto cu sad kad je klima tu na njemu znati kolika mi ja vlaga i koliko hocu. Ako mi treba vlage njega ugasim pola sata a pustim da se ovlazi stan, tako sto otvorim kupatilo jer uvijek ili se tusira ili ima vesa na susenju, i onda ga upalim nakon kratkog vremena kad se vlaga pojaca da odrzava npr. 50-60%, mozda i ovlazivac kakav kupim, ali to cu jos provjeriti, za sad mi nikako ne moze to biti problem, lako mogu dobiti vlagu koju lako kontrolisem.
alagor2000

#7136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by alagor2000 »

Postovanje ,zelio bih da kupim ovu klimu za grijanje .
LG S12EQ Inverter,nesto ispod 1000 km ,prodavac daje 10 god garancije .

Posto zivim na kontinentu zelim da mi radi do -15.
Da li neko zna nesto o konkretnom modelu .
"Japanaca " Nemam u blizini :)
piplica

#7137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

alagor2000 wrote:Postovanje ,zelio bih da kupim ovu klimu za grijanje .

Garancija od 10god na sta, na plasticnu dugmad?
Ovdje je garancija na kompresor mislim, na ostale komponente dobijes 1-3god.
Vecina kupuje LG radi "dizajna", rijetko radi performansi.
alagor2000

#7138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by alagor2000 »

Da na kompresor daju 10 god.Da li se moze grijati sa ovim inverorom bar dok su prelazni periodi?
Sad se grijem na 10-12 god stari NEO i fercera na ovim temp.
drug_profi

#7139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Mislim da je ona do -10°C.
rovac13

#7140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

alagor2000 wrote:Postovanje ,zelio bih da kupim ovu klimu za grijanje .

Izbor klime cini se nije dobar :D
Ali ako moras onda udri .

Ti bi da se grijes na -15 a gledas klimu koja je deklarisna na grijanje do samo -10.
Pored more klima koje pouzdano rade na -15 -20 -25

Gdje li zivis pa si ogranicen na lg.
alagor2000

#7141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by alagor2000 »

U Bijeljini :)
Ako moze do -10 ,jbg, bilo bi i to ok.
Mislim kakkav je LG sto se tice kvaliteta ?
Da li moze da traje bar 5-6 god. ?
drug_profi

#7142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

alagor2000 wrote:U Bijeljini :)
Ma trajaće naravno, uz redovan servis.
Ako ti je to grijanje primarno, onda ima rezona da se zamisliš nad Mitsubishijem, a ako je samo za dogrijavanje, onda se ne isplati dati više od tih 1000.
rovac13

#7143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja imao lg klimu i vise u zivotu nece u moju kucu.
To sam rekao vec milion puta :D

Za iste pare ili za manje para kupim daleko bolju klimu.

U bijeljini je lako nabavit bilo sta.
Fujitsu daikin imaju dobre cijene u bih.
Gree je takodje bolja opcija od lg

Daikin ili fujitsu od 900 KM su bolje klime od tog modela lg.
Ovdje imas forumasa kome su fujitsu od 850 KM grijale na -28*C bez problema.
Kao svakoj pada snaga sa minusima to je neizbjezno,i na velikim minusima male klime nemaju puno snage.

Ali moj lg je na -5 slabo grijao,a na -10 sam ga gasio jer je mrtav,samo hladno puhao :D
bilic

#7144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

alagor2000 wrote:U Bijeljini :)
Imam ja tu klimu već 3 god.
Radi ok
Tiha klima . Dobra
Ima neka mala razlika u oznaci sad ne znam napamet . Sq 12 ....
Kod mene je plin r 402. A ta mislim r 32.
E sad ovdje ti predlažu ljudi da kupiš
Audi . Mercedesa.
A LG je kao golf ... etttt
alagor2000

#7145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by alagor2000 »

Potrazicu Japance u BN ,mozda ima negdje ,doduse nisam ni gledao po radnjama u gradu ! :)
Mislim da osim LG,Samsunga,Beko,Vivax ,Quadro i sl . nema nista drugo . :)
rovac13

#7146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ma nebi ja nista predlagao.
Lg proda puno klima u svijetu,i on ima svoje musterije.
Nekog ne zanima sta je bolje,jednostavno se namjeri na neku marku i hoce bas to.
Nekom je bitno sta je lijepo na zidu.
Nekom je bitan wifi.

Najbolje da svi izaberu ono sa cime ce biti sretni.

U tuzli se ima nabaviti bilo sta.Narucis ljudi donesu ugrade garantuju.
Ja daikin roditeljima kupio u hercegovini.
Nisam mrdnuo iz kuce.
saale

#7147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saale »

poz,imal neko iskustva s FUJI klimama??'
rovac13

#7148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako mislis na fuji electric onda je to isto sto i fujitsu,isto sto i general .
Sve modele fujitsu imas i pod imenom fuji,i pod imenom general
Samo sto fuji nije nanasem trzistu,on se npr prodaje u bugarskoj i ne znam gdje sve jos.
Ali moguce da naleti koja nekim kanalima,kao sto je bilo daosta i general klima po bosni.

http://tempex.bg/en/products/brand/fuji ... ici-stenni

Ali ako mislis na no name kineze nesto FUJI AIR onda to nema veze sa fujitsu.
To je mrtva kina.
alagor2000

#7149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by alagor2000 »

Kod mene u firmi kompletan sistem za hladjenje je LG i to u kancelarijama plafonske jedinice a u hodnicima one velike na podu .
I hlade i griju kao lude . :)

Ove godine nisam skoro nikako palio klimu za hladjenje jer je bilo taman u kuci sa
otvorenim prozorima.Doduse ljeto i nije neko .
Izolacija 5 cm spolja i po plafonima 3 cm stiropola iznutra.Stolarija losa ona stara sa 2 krila !
Proslu zimu sam se grijao na jednu TA 2,66 kw ( 4 kw ali pregorio jedan grijac :) )
+jedna duvaljka od 300-600 w .Racun najveci oko 135 km.Doduse grijao sam samo 2 sobe .. Kupatilo nista,hodnik nista ...

Dobro se se... tek na proljece ! :)
zlo zlo

#7150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

rovac13 wrote:Ako mislis na fuji electric onda je to isto sto i fujitsu,isto sto i general .
Sve modele fujitsu imas i pod imenom fuji,i pod imenom general
Samo sto fuji nije nanasem trzistu,on se npr prodaje u bugarskoj i ne znam gdje sve jos.
Ali moguce da naleti koja nekim kanalima,kao sto je bilo daosta i general klima po bosni.

http://tempex.bg/en/products/brand/fuji ... ici-stenni

Ali ako mislis na no name kineze nesto FUJI AIR onda to nema veze sa fujitsu.
To je mrtva kina.
vjerovatno misli na te fuji air, samurai, yakuza tj. krš zadnji :)
Post Reply