Golf 1 iz TAS -a je bolji od Golfa 7_Scarlett_ wrote:Imas ljude koji zbog nostalgije tvrde da je Sarajka bila arhitektonski ljepsa od BBI centrasaibaba wrote:
U proslom sistemu je bilo dobrih stvari ali bilo je i loših. Zanimljivo mi je to da su ljudi postali nostalgični i prema nečemu što nije valjalo. preko noci je Sarajka postala cudo arhitekture, Papagjka je ljepotica, Zgrade od katona i azbesta su pojam kvaliteta gradnje.. Mislim treba biti realan ako nesto nevalja nevalja..
Sarajevo Construction
- saibaba
#7126 Re: Sarajevo Construction
- holowey
#7127 Re: Sarajevo Construction
subjektivni dozivljaj...saibaba wrote:Golf 1 iz TAS -a je bolji od Golfa 7_Scarlett_ wrote:Imas ljude koji zbog nostalgije tvrde da je Sarajka bila arhitektonski ljepsa od BBI centrasaibaba wrote:
U proslom sistemu je bilo dobrih stvari ali bilo je i loših. Zanimljivo mi je to da su ljudi postali nostalgični i prema nečemu što nije valjalo. preko noci je Sarajka postala cudo arhitekture, Papagjka je ljepotica, Zgrade od katona i azbesta su pojam kvaliteta gradnje.. Mislim treba biti realan ako nesto nevalja nevalja..
koliki skok je bio prelaz iz piljare u sarajku, sigurno nije tako veliki skok izmedju sarajke i bbi...
isto tako, skok iz zapreznih kola sa kljusinom na golf 1 iz tasa je bio mnogo veci nego je skok iz golfa 1 u golf 7...
to je glavni razlog tim tvrdnjama...
fiksni sa brojcanikom vs nokia 3310
nokia 3310 vs galaxy s9
- saibaba
#7128 Re: Sarajevo Construction
subjektivni dozivljaj...holowey wrote:Golf 1 iz TAS -a je bolji od Golfa 7saibaba wrote:Imas ljude koji zbog nostalgije tvrde da je Sarajka bila arhitektonski ljepsa od BBI centra_Scarlett_ wrote: U proslom sistemu je bilo dobrih stvari ali bilo je i loših. Zanimljivo mi je to da su ljudi postali nostalgični i prema nečemu što nije valjalo. preko noci je Sarajka postala cudo arhitekture, Papagjka je ljepotica, Zgrade od katona i azbesta su pojam kvaliteta gradnje.. Mislim treba biti realan ako nesto nevalja nevalja..
koliki skok je bio prelaz iz piljare u sarajku, sigurno nije tako veliki skok izmedju sarajke i bbi...
isto tako, skok iz zapreznih kola sa kljusinom na golf 1 iz tasa je bio mnogo veci nego je skok iz golfa 1 u golf 7...
to je glavni razlog tim tvrdnjama...
fiksni sa brojcanikom vs nokia 3310
nokia 3310 vs galaxy s9
Hmm.. zanimljivo razmišljanje .. Stranče..
- karanana
#7129 Re: Sarajevo Construction
ako bude 31.7.2020. trebaju se nogom u guzicu udarat.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7130 Re: Sarajevo Construction
Te stvari naravno treba posmatrati u kontekstu tog vremena a ne porediti neuporedivo._Scarlett_ wrote:Imas ljude koji zbog nostalgije tvrde da je Sarajka bila arhitektonski ljepsa od BBI centrasaibaba wrote:
Nesumnjivo da ja bolje zivim od Kralja Tvrtka jer za razliku od njega serem u solju sa tekucom vodom, grijem se na plin, vozim se autom i lijecim se antibioticima.
A da me se spusti u Tvrtkovo doba bio bih kmet koji rmbaci po 20 sati na imanju feudalca i spava na slami.
Dakle i Sarajku i Papagajku i Golfa keca iz TASa treba porediti sa robnim kucama, zgradama i autima koji su se tada gradili/proizvodili.
Isto kao sto Meandre, Veneta i Towere treba porediti sa zgradama koje se grade u 2018 a ne u 1978.
- Hajvan
#7131 Re: Sarajevo Construction
a na zalost, pobrojani primjeri priblizniji su 1978. neg’ danasnjem vaktu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7132 Re: Sarajevo Construction
Ali kad se to kaze onda si mrzitelj ovog sistema i titoist.
- Haris.ba
#7133 Re: Sarajevo Construction
A moderna gradnja košta - ne bi kvadrat bio 2000 KM , već u eurima. Kvaka 22.
- So What!
#7134 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja SPO Meandar - 09. 10. 2018. @ SA-C

- So What!
#7135 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja SPO Veneto - 09. 10. 2018. @ SA-C

-
lajkujMe
#7136 Re: Sarajevo Construction
Meni nije bas jasno sto se ljudi zale na novu otoku da je ruglo, zivim na cvili i meni preljepo citavo naselje pa cak i onaj prihevtani neboder sto se gradi. Puno mi je gori Miljacka naselje gradjeno po uzoru tibra stup.
- drug_profi
#7137 Re: Sarajevo Construction
Ja lično imam primjedbu na nedostatak slobodnog prostora između zgrada i nedostatak zelenih površina. Zgrade pojedinačno nisu ružne. Najmanji je problem nacrtati zgradu da na nešto liči. Problem je kad ih mnogo poredaš na raspoloživi prostor.lajkujMe wrote:Meni nije bas jasno sto se ljudi zale na novu otoku da je ruglo, zivim na cvili i meni preljepo citavo naselje pa cak i onaj prihevtani neboder sto se gradi. Puno mi je gori Miljacka naselje gradjeno po uzoru tibra stup.
Ali sad će opet da se jave ljubitelji stakla, betona, mesinga i neona....
- So What!
#7138 Re: Sarajevo Construction
I priheftani neboder je u startu planiran da bude tu, samo nije odmah bio odobren, tako da mu je alternativa bio omanji trg.lajkujMe wrote:Meni nije bas jasno sto se ljudi zale na novu otoku da je ruglo, zivim na cvili i meni preljepo citavo naselje pa cak i onaj prihevtani neboder sto se gradi. Puno mi je gori Miljacka naselje gradjeno po uzoru tibra stup.
Ze mene lično, pruža odličan balans Capital Toweru koji se nalazi prekoputa.

- drug_profi
#7139 Re: Sarajevo Construction
Ovo je lijepo za gledati, nezgodno za živjeti. Lijepo uokviruju ružnu sliku favela u brdima.
Mada mi se i dalje sviđa, naročito jer ga samo gledam sa druge strane rijeke.
Mada mi se i dalje sviđa, naročito jer ga samo gledam sa druge strane rijeke.
- P308
#7140 Re: Sarajevo Construction
Ovaj toranj je mogao biti i malo visociji, da bude poput ovog zavrsenog preko puta.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#7141 Re: Sarajevo Construction

Pristupna cesta je pri kraju, vrlo dobro uređeno... Koliko sam cuo bit ce i parking garaza
Navodno bi se trebao uspostaviti i cetverosjed do pocetka sezone
Radi se drenaza oko staze, dovod vode do akumulacija (nove i stare), novi dijelovi dobili struju itd
Uglavnom radi se i uredno je prilicno
Isfrezan asfalt komplet od babinog dola do PU
Ne znam da li je asfaltirana cesta od marsala prema grkarici, bilo je sve spremno prije dvije sedmice... Nije mi se danas dalo tamo

- saibaba
#7142 Re: Sarajevo Construction
Ne mora znaciti. Imas recimo na kosevskom brdu one kartonske zgrade ispod puta do pruge koje su novije jedno dvadesetak godina od onih niskih u zuke džumhura a daleko ne kvalitetnije._BataZiv_0809 wrote:Te stvari naravno treba posmatrati u kontekstu tog vremena a ne porediti neuporedivo._Scarlett_ wrote:Imas ljude koji zbog nostalgije tvrde da je Sarajka bila arhitektonski ljepsa od BBI centrasaibaba wrote:
Nesumnjivo da ja bolje zivim od Kralja Tvrtka jer za razliku od njega serem u solju sa tekucom vodom, grijem se na plin, vozim se autom i lijecim se antibioticima.
A da me se spusti u Tvrtkovo doba bio bih kmet koji rmbaci po 20 sati na imanju feudalca i spava na slami.
Dakle i Sarajku i Papagajku i Golfa keca iz TASa treba porediti sa robnim kucama, zgradama i autima koji su se tada gradili/proizvodili.
Isto kao sto Meandre, Veneta i Towere treba porediti sa zgradama koje se grade u 2018 a ne u 1978.
Za takve i slicne zgrade se znalo i kad se gradilo da je to loše i jeftino. Jasni su i razlozi, ali da ne ulazimo dalje poremeticemo bajku "titine gradnje" i " socijalizma" kad se sve radilo kvalitetno, planski ...
- holowey
#7143 Re: Sarajevo Construction
pravile se te kartonske zgrade i davali stanovi na koristenje sirotinji da sirotinja ne bi gradila bespravno, na klizistu ili u vodozastitnoj zoni... a sad vladajuci seru i pisaju po sirotinji koja gradi "planski" na klizistu, vodozastitnoj zoni, plavnom podrucju...
opet pljuj po socijalizmu
- saibaba
#7144 Re: Sarajevo Construction
Ok razumljivi su razlozi... jeftini stanovi koji se daju radnicima.holowey wrote:pravile se te kartonske zgrade i davali stanovi na koristenje sirotinji da sirotinja ne bi gradila bespravno, na klizistu ili u vodozastitnoj zoni... a sad vladajuci seru i pisaju po sirotinji koja gradi "planski" na klizistu, vodozastitnoj zoni, plavnom podrucju...
Ako mislis da tada nije bilo razlike izmedju vladajucih i sirotinje pogledaj dvospratne stanove po ciglanama i breki za političare i direktore a pogledaj zgrade i stanove koje su dobijali radnici..
- holowey
#7145 Re: Sarajevo Construction
kako si to uspio protumaciti da ja tvrdim da nije bilo razlike izmedju vladajucih i sirotinje?saibaba wrote:Ok razumljivi su razlozi... jeftini stanovi koji se daju radnicima.holowey wrote:pravile se te kartonske zgrade i davali stanovi na koristenje sirotinji da sirotinja ne bi gradila bespravno, na klizistu ili u vodozastitnoj zoni... a sad vladajuci seru i pisaju po sirotinji koja gradi "planski" na klizistu, vodozastitnoj zoni, plavnom podrucju...
Ako mislis da tada nije bilo razlike izmedju vladajucih i sirotinje pogledaj dvospratne stanove po ciglanama i breki za političare i direktore a pogledaj zgrade i stanove koje su dobijali radnici..
poenta je da su u to vrijeme mogli da se nadaju da ce da dobiju stan, kakav takav... danas takva nada ne postoji...
danas se svjesno zmiri na "plansku" gradnju, tibra-stajl gradnju i onu na klizistima i plavnim podrucjima...
- insaneinthebrain
#7146 Re: Sarajevo Construction
Sta se ono desava na stupskoj petlji, do groblja. Vidim bageri srusili one objekt i ravnaju teren. Jel se i onde nesto planira praviti 
- saibaba
#7147 Re: Sarajevo Construction
To stoji. Sigurno da su radnici imali vise prava.holowey wrote:kako si to uspio protumaciti da ja tvrdim da nije bilo razlike izmedju vladajucih i sirotinje?saibaba wrote:Ok razumljivi su razlozi... jeftini stanovi koji se daju radnicima.holowey wrote:pravile se te kartonske zgrade i davali stanovi na koristenje sirotinji da sirotinja ne bi gradila bespravno, na klizistu ili u vodozastitnoj zoni... a sad vladajuci seru i pisaju po sirotinji koja gradi "planski" na klizistu, vodozastitnoj zoni, plavnom podrucju...
poenta je da su u to vrijeme mogli da se nadaju da ce da dobiju stan, kakav takav... danas takva nada ne postoji...
danas se svjesno zmiri na "plansku" gradnju, tibra-stajl gradnju i onu na klizistima i plavnim podrucjima...
A i za tibru večeg urbicida Sarajevo ne vidje od tibre na stupu..
- drug_profi
#7148 Re: Sarajevo Construction
Ma nagledaćemo se mi toga još koliko hoćeš.
- SmokingMan
#7149 Re: Sarajevo Construction
Žao mi je samo loše iskorištenog prostora na Stupu,na kojem su izgrađeni najružniji blokovi zgrada u povijesti građevinarstva.
Niko se nije iz opšštine Ilidža,prije svega MZ Stup osvrnuo na omladinu,koja nema svog igrališta (imaju dvije stvarno dobre parcele u ulici Kasima Begića za koje opština može izdvojiti novac),a prije svega školu koja se može izgradit tik ispod BHANS.e,dio koji je bio u skopu bivše kasarne Nedžarići.
Niko se nije iz opšštine Ilidža,prije svega MZ Stup osvrnuo na omladinu,koja nema svog igrališta (imaju dvije stvarno dobre parcele u ulici Kasima Begića za koje opština može izdvojiti novac),a prije svega školu koja se može izgradit tik ispod BHANS.e,dio koji je bio u skopu bivše kasarne Nedžarići.
- So What!
#7150 Re: Sarajevo Construction
Islamska zajednica izgradila moderan studentski dom u Sarajevu, kapacitet 202 kreveta
U Sarajevu je nedavno Rijaset Islamske zajednice u BiH otvorio najmoderniji studentski centar u državi. Izgradnja studentskog doma i popratnih objekata koštala je osam miliona KM, a za direktora ove ustanove izabran je dr. Muamer Tinjak.
Studentski centar IZ u BiH početkom ovog mjeseca primio je prvu grupu studenata u svoje prostorije. Ovaj iznimno uređeni kompleks koji se zajedno s popratnim objektima i dvorištem prostire na nešto više od 5.000 kvadratnih metara, prvobitno je namijenjen studentima Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, ali je otvoren i za sve one studente kojima odgovara boravak na adresi Logavina 75.
Sređene i čiste spavaće sobe raspoređene u dva odvojena paviljona, biblioteka sa čitaonicom, restoran, studentski klub, multimedijalna sala i moderna sportska igrališta samo su neki od sadržaja koje Studentski centar IZ u BiH nudi svojim korisnicima, a u okviru njegovog djelovanja bit će organizirane i brojne dopunske aktivnosti.
Kako nam je kazao Muamer Tinjak, direktor Studentskog centra IZ u BiH, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez finansijske pomoći Generalne direkcije vakufa Republike Turske u partnerstvu s Vakufskom direkcijom Rijaseta IZ u BiH. Tinjak posebno ističe ime Hatidže Džugumije koja je uvakufila zemljište na kojem je izgrađen cjelokupan kompleks.
Odlični uvjeti za nisku cijenu
Direktor Studentskog centra IZ u BiH Muamer Tinjak nam je rekao kako su planovi o izgradnji jednog modernog boravišta za studente FIN-a stari koliko i sam fakultet. Istakao je i to kako je inicijativa za početak izgradnje jednog objekta poput ovog začeta upravo na sarajevskom FIN-u i to dok je dekan bio prof. dr. Enes Karić.
"Neposredno nakon osnivanja Univerziteta u Sarajevu javila se potreba i za osiguravanjem adekvatnog smještaja za studente koji dolaze izvan Sarajeva. Nerijetko smo svjedoci da studenti moraju iznajmljivati privatne sobe ili kompletne stanove, što je finansijski neisplativo. Uz veliku pomoć Generalne direkcije Vakufa Republike Turske, a sve pod pokroviteljstvom Vakufske direkcije Rijaseta IZ u BiH, uspjeli smo napraviti vrlo lijep studentski centar koji će mnogim mladim ljudima olakšati proces usvajanja novih znanja", govori nam na početku razgovora direktor Studentskog centra IZ u BiH Muamer Tinjak.
"Naš studentski centar ima 202 kreveta, a trenutno su nam kapaciteti popunjeni blizu 80 posto. Tačnije, trenutno je zauzeto nešto više od 160 kreveta, ali je važno naglasiti kako konkursna procedura još uvijek nije okončana i kako se studenti još uvijek mogu prijaviti za boravak u našoj ustanovi", kaže Tinjak te nastavlja o cijeni boravka u ovom domu:
"Ako biste izračunali isključivo cijenu obroka koje studenti dobijaju u našem domu, došli biste do zaključka da bi bilo nemoguće podmiriti i one osnovne troškove za novac koji nam studenti plaćaju. Cijene naših dvokrevetnih, trokrevetnih i četverokrevetnih soba iznose 180, 200 i 220 KM, a u cijenu su uključeni smještaj, hrana i korištenje svih sadržaja koje nudimo, kao što su upotreba biblioteke, čitaonice, interneta, grijanja, struje i dr. Teško da ćemo sami moći finansirati sve troškove pa će nam Rijaset IZ u BiH sigurno morati pomoći dijelom svojih sredstava."
Nisu obavezne vjerske aktivnosti
Muamer Tinjak naglašava kako ovaj studentski dom nije izgrađen isključivo u komercijalne svrhe i spominje da su moguće posebne pogodnosti za studente koji dolaze iz socijalno ugroženih grupa stanovništva. Također, s obzirom na to da je IZ u BiH ključni inicijator gradnje i ujedno osnivač navedenog centra, direktora Muamera Tinjaka pitali smo da li su za studente obavezne vjerske aktivnosti tokom boravka u centru.
"Iako je IZ u BiH osnivač, moram naglasiti da je ispunjavanje vjerskih obaveza u ovom studentskom centru individualno i da mi nemamo poseban vjerski program. Tačnije, aktivnosti našeg centra ne odudaraju od aktivnosti ostalih studentskih domova u državi. Primjerice, mi trenutno imamo jednog studenta iz SAD-a koji se odlično uklopio. Uprava ovog studentskog centra nije pravila nikakva ograničenja i nismo insistirali na određenim kategorijama", zaključuje Muamer Tinjak.
Edhem Osmić završio je medresu u Zagrebu, a trenutno studira u Sarajevu gdje boravi u Studentskom centru IZ u BiH. Kazao nam je da nema pozitivna iskustva s boravkom u iznajmljenim stanovima i da ga je obradovala informacija da postoji studentski smještaj poput ovog.
"Ovaj smještaj odlična je prilika da se studenti osjećaju sigurno dok nisu kod kuće. Svojim trenutnim boravištem zaista sam oduševljen. Sobe su nove, klima je digitalna, kuhinja je odlična, a također nam se pruža prilika i za aktivnosti koje nisu usko vezane za nastavni proces, među kojima se ističu one edukativne i humanitarne. Ovo je zaista jedan moderan studentski dom koji je zasigurno u rangu velikih evropskih studentskih domova", govori Osmić.
S obzirom na to da je Studentski centar IZ u BiH zvanično počeo raditi ovog mjeseca, ostalo je blizu 20 posto upražnjenih mjesta. Proces aplikacije za smještaj isti je kao i za ostale studentske domove, a konkurs za prijem novih studenata bit će otvoren sve do popunjavanja kapaciteta.
Klix