Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
beni-bu-man

#7126 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

puuuu, pa kome sad vjerovat :?
Idemedosumom

#7127 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote: bitno je da je zapisano u autenticnim izvorima da je bilo zapisivanja hadisa, a to sto ti je nemogu pokazati te manuscripte neznaci da ovo nije tacno to sto stoji da su ashabi imali svoje manuskripte.
Autentični izvori koji su nastali 250+ godina nakon Poslanikove s.a.v.a. smrti. Plus, što je drugi hadis, kojeg je vatrogasac postavio, u kontri s tim.

Wasserdichte Argumente 8)
vatrogasac

#7128 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Idemedosumom wrote: Autentični izvori koji su nastali 250+ godina nakon Poslanikove s.a.v.a. smrti. Plus, što je drugi hadis, kojeg je vatrogasac postavio, u kontri s tim.

Wasserdichte Argumente 8)
Poduči me zašto je drugi hadis u kontri.
Idemedosumom

#7129 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

”Nemojte od mene ništa zapisivati. Ko od mene zapiše nešto osim Kur’ana neka to pobriše, a ko bude prenosio usmeno u tome nema grijeha….” (Muslim)

S druge strane, izvori koji tvrde da je Poslanik a.s. to ipak dozvoljavao.
Bloo
Globalna šefica

#7130 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Poslanik zabranio, a ashabi ipak zapisivali unatoc njegovoj zabrani?
Ccc
Autoritet.
Nije fino.
Smrcak15

#7131 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

je li razumijete ovo, prvo zabrani pa poslije odobri i na snaci je i dalje odobrenje, ako je odobrenje doslo poslije onda nema logike da se pozivate na prijasnju zabranu...jer pozivati ser na prijasnju zabranu je dokaz nepoznavanja historije....
beni-bu-man

#7132 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:Poslanik zabranio, a ashabi ipak zapisivali unatoc njegovoj zabrani?
Ccc
Autoritet.
Nije fino.
I haj ti budi musliman
Bloo
Globalna šefica

#7133 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:je li razumijete ovo, prvo zabrani pa poslije odobri i na snaci je i dalje odobrenje, ako je odobrenje doslo poslije onda nema logike da se pozivate na prijasnju zabranu...jer pozivati ser na prijasnju zabranu je dokaz nepoznavanja historije....
I on ko Alija I?
Prijelodne jedno, poslijepodne drugo misli?

Da li je isti lik prenio i zabranu i odobrenje?
Koliko je proslo od zabrane do od9brenja?
vatrogasac

#7134 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Idemedosumom wrote:”Nemojte od mene ništa zapisivati. Ko od mene zapiše nešto osim Kur’ana neka to pobriše, a ko bude prenosio usmeno u tome nema grijeha….” (Muslim)

S druge strane, izvori koji tvrde da je Poslanik a.s. to ipak dozvoljavao.
Kada je Muhammed a.s. uočio da ljudi zapisuju pobojao se da će pomiješati sa Objavom, a kada je prošlo izvjesno vrijeme pa se uvjerio da ipak uredno odvajaju ajete od hadisa onda je dozvolio.
U kasnijem periodu, kada je došlo pogodno vrijeme, Poslanik ne samo da je dozvolio, nego je i preporučivao pisanje hadisa. Tako je pisanje hadisa počelo još u Poslanikovo doba. Još tada su nastale prve hadiske zbirke, dosta skromne, ali vrlo važne za buduće istraživače. Najmanje pedeset ashaba ostavilo je iza sebe pisana djela, bilo da su ih sami pisali ili diktirali. Neke od ovih zbirki, sam Muhammed, a.s., je odobrio, kao što je slučaj sa zbirkom Enesa ibn Malika.
Jedino što nisam bio siguran za ovu zbirku od 500 hadisa i mislio sam da je Ebu Hurejre, a nije nego Ebu Bekr. Zato sam sada provjerio.
Prenosi se da je Ebu Bekr, r.a., bio sakupio oko pet stotina hadisa, ali ih je spalio bojeći se da će svijet prihvatiti hadise koje je on sabrao, a da će ostale koji ne budu u njegovoj zbirci odbaciti.
zijancer

#7135 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Kako je poznato, čak i onima koji nisu detaljnije istrazivali historiju islama, Kur'anske sure su sabrane u mushaf (neka me neko ispravi ako sta lupam :P ) tek nakon Poslanikovog a.s. preseljenja, a zadnja dva ajeta objavljena su otprilike nekoliko mjeseci prije tog dogadaja. Zbog toga, ne bi bilo nikavog smisla u ukidanju zabrane. Moze se jedino ponoviti: zabrana se nije ni ODNOSILA NA USMENU PREDAJU.

(to je moj konacni zakljucak nakon zadnje 2-3 strane teme) i hvala vam na zanimljivim podacima :)
vatrogasac

#7136 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

zijancer wrote: ....zabrana se nije ni ODNOSILA NA USMENU PREDAJU.
Da, ovaj dio uopšte nije sporan.
zijancer

#7137 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Po meni, opasnost od zbrke nije prošla sve dok Kur'an nije sabran. Tako da ako je ko šta ZAPISIVAO do tog perioda, zapisivao je na svoju ruku.
MarlboroGold

#7138 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: Ne lupaj bezveze. JVC je u pravu. Niti će biti brakovi gore niti se priča o seksu - ljudi će biti kao anđeli u raju. To su Isusove riječi iz Biblije.
Možda vaš Isa priča drugu priču...
sta ti mislis, da ja pricam bez dokaza ovdje, onako vadim stvari iz naftalina tek tako :-)

da vidimo ko je u pravu...

Jeruzalemska Biblija
Matej 19,29 I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.

Daničić-Karadžić
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.

New International Version
And everyone who has left houses or brothers or sisters or father or mother or wife or children or fields for my sake will receive a hundred times as much and will inherit eternal life.

King James Bible
And every one that hath forsaken houses, or brethren, or sisters, or father, or mother, or wife, or children, or lands, for my name's sake, shall receive an hundredfold, and shall inherit everlasting life.

kao sto vidis , Isus kaze, ko ostavi ovo dobit ce sto puta vise u Raju, znaci zamejna za to sto ostavi, znaci ako je zena nevjernica i ostavi je radi vjere, u raju ce dobiti 100 zena.
Niti će biti brakovi gore niti se priča o seksu
zasto Isus obecava sto put vise zena u Raju u zamjenu za jednu zenu sa ovoga svijeta?

to sto je isus govorio da nema vjencanja u uskrsnucu i da smo poput andjela, to je Berzah period, zgobrni zivot, kada dusa napusti tijelo i nastavi ziviti u zgrobnom zivotu , tu nema vjencana ii tu je covjek kao andjeo, bez tijela, samo dusa.
Ali kad se udje u raj, tad covjek vise nije kao andjeo, to ti i biblija naznacava jer ce ljudi u raju imati tijelo kao sto Isus kaze, da ce u Raju se jesti i piti, i sjediti sa njim za sofrom u Raju....je li to duse/andjeli jedu i piju i sjede kao nematerijalna bica?

Ako isus kaze da ce ljudi jesti hranu i piti vino Rajsko u Raju, to znaci da su ljudi u Raju tjelesni, kao sto stari zavjet kaze "sa svojim ocima i mesom cu gledati Boga."

ako ima tijelo i dusa u Raju, po isusu i starom zavjetu, i jos isus kaze dobit ce strostruko ako ostavi zenu nevjernicu....sto bi bilo cudno da imaju i seks u Raj.

krscani zamisljaju raj kako oblake nekakve, nesto u tom fazonu, ali Raj je materijalan svijet, gdje imaju rijeke jezera/mora, obale, palme, dvorci, kuce, raznovrsna hrana, zivotinje rajske, livade, trgovi itd itd
Izvlačiš stvari iz konteksta, a to tebi nije strano. Tu se misli na žrtvu koju čovjek podnosi - vratiće mu se u dobrom na onom svijetu, kako rekoše, 100 puta... U DOBROM, NE DA ĆE IMATI 100 ŽENA. Isus je govorio o raju. Dakle, raj po Bibliji nije zamišljen kao prostor u koji se zemaljsko jednostavno prenosi pogotovo što raj, po defaultu, nadilazi sve zemaljsko - tu je Isus striktno naveo da se ljudi neće ženiti i udavati. Ljudi će biti besmrtni poput anđela.

Pošalji mail kardinalu Puljiću pa neka ti odgovori. 100% sam siguran da ćeš dobiti takav odgovor.
Bloo
Globalna šefica

#7139 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Bolje Papi. Ipak je on nasljednik.apostola Petra, koji je bio, ono pravo dobar jaran sa Yeshuom.
Bloo
Globalna šefica

#7140 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Dragi Papa,
Ja se zovem Smrcak, a raja me zovu Smrle. I jos puno drugih imena koje ne bih sad da navodim.
Pisem ti u vezi neceg sto je Isa rekao, te je potrebno da mi potvrdis jer ipak si ti nasljednik najboljeg havera od Ise.
You rock, btw!
Ja sam inace musliman, ali pokusavam da objasnim jednom kja..krscaninu i ateistima da nisu.bas najbolje razumjeli rijeci Ise.
Smatram da kada je rekao da cemo biti nagradeni 100 puta sta god da ostavimo ako ga slijedimo, da to znaci da me ceka 100 zena u raju. Ne 100 klonova moje zene, gluho bilo, vec 100 razlicitih zena. Jedna ce valjat, da jebe rak raka.
Jer Isa je bio bukvalan, nisu mu isle alegorije i hiperbole.
(Zato.vi danas jedete njegovu.kostanu srz i sisate njegovu krv tokom mise).
A hoce li me cekati i 100 baba i majki gore ko i zena jer tako pise?
Nadam se da me nece svaki babo mlatiti i vuci za usesa, ali 100 majki je dobra ideja. To je puno baklava za rajski bajram.

Nadam se skorom.odgovoru.

Tvoj Smrcak.

P.S.
Ne vjerujem da je Isa Bog, ali to nema veze, ti si ok lik, preci ces preko toga.

Islam ftw!
zforumas

#7141 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Ja mislim da bi i Bloo, obzirom da je moderator na religiji kao Arzo, trebala otici na kakvo hodocasce, u Little Rock recimo.
Ali prije toga da ode na jedno "iscerivanje" zla i utj..ouuuvaj nista...samo iscerivanje.
Bloo
Globalna šefica

#7142 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

zforumas wrote:Ja mislim da bi i Bloo, obzirom da je moderator na religiji kao Arzo, trebala otici na kakvo hodocasce, u Little Rock recimo.
Ali prije toga da ode na jedno "iscerivanje" zla i utj..ouuuvaj nista...samo iscerivanje.
Ja sam egalitarista.
Neka mi isceruju i uceruju koliko god puta su i arzuhalu.
zforumas

#7143 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Bloo wrote:
zforumas wrote:Ja mislim da bi i Bloo, obzirom da je moderator na religiji kao Arzo, trebala otici na kakvo hodocasce, u Little Rock recimo.
Ja sam egalitarista.
Ih da ti je i da ti uceraju :evil: To ide tek poslije, kad budes jedna od 72 :lol:
славянин

#7144 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Pretvori se topic u :

Kurvari vs. oni koji cekaju da postanu kurvari :lol: :lol: :lol:
MarlboroGold

#7145 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:Dragi Papa,
Ja se zovem Smrcak, a raja me zovu Smrle. I jos puno drugih imena koje ne bih sad da navodim.
Pisem ti u vezi neceg sto je Isa rekao, te je potrebno da mi potvrdis jer ipak si ti nasljednik najboljeg havera od Ise.
You rock, btw!
Ja sam inace musliman, ali pokusavam da objasnim jednom kja..krscaninu i ateistima da nisu.bas najbolje razumjeli rijeci Ise.
Smatram da kada je rekao da cemo biti nagradeni 100 puta sta god da ostavimo ako ga slijedimo, da to znaci da me ceka 100 zena u raju. Ne 100 klonova moje zene, gluho bilo, vec 100 razlicitih zena. Jedna ce valjat, da jebe rak raka.
Jer Isa je bio bukvalan, nisu mu isle alegorije i hiperbole.
(Zato.vi danas jedete njegovu.kostanu srz i sisate njegovu krv tokom mise).
A hoce li me cekati i 100 baba i majki gore ko i zena jer tako pise?
Nadam se da me nece svaki babo mlatiti i vuci za usesa, ali 100 majki je dobra ideja. To je puno baklava za rajski bajram.

Nadam se skorom.odgovoru.

Tvoj Smrcak.

P.S.
Ne vjerujem da je Isa Bog, ali to nema veze, ti si ok lik, preci ces preko toga.

Islam ftw!
Image
Idemedosumom

#7146 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

zforumas wrote:
Bloo wrote:
Ja sam egalitarista.
Ih da ti je i da ti uceraju :evil: To ide tek poslije, kad budes jedna od 72 :lol:
Image

'vakih nezgoda nema tam'
JVC

#7147 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:je li razumijete ovo, prvo zabrani pa poslije odobri i na snaci je i dalje odobrenje, ako je odobrenje doslo poslije onda nema logike da se pozivate na prijasnju zabranu...jer pozivati ser na prijasnju zabranu je dokaz nepoznavanja historije....
A ti si veliki ljubitelj iste, zar ne?
Usual_Suspect

#7148 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

:lol: simpa nam je ovaj moderator, nisam bio odavno na ovom forumu, jos da je vjernik bilo bi za 10 :lol:
Bloo
Globalna šefica

#7149 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Usual_Suspect wrote::lol: simpa nam je ovaj moderator, nisam bio odavno na ovom forumu, jos da je vjernik bilo bi za 10 :lol:
Al u ..
Onaj drugi ti je od tog posla.
JVC

#7150 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Usual_Suspect wrote::lol: simpa nam je ovaj moderator, nisam bio odavno na ovom forumu, jos da je vjernik bilo bi za 10 :lol:
Cesto ja prolijem kafu kad citam neke njene komentare, kao sto je onaj gore za kostanu srz i krv. Nema veze, ipak dajem 10 bez obzira sto nije vjernik...a cinjenica je da ima falinku jer je zensko :D pravi sam brown-noseR
Last edited by JVC on 31/08/2018 21:29, edited 1 time in total.
Locked