Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#7126 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

animals wrote:Da u padale 4 godine granate na Beograd i da je trecina stanovnika Srbije, izbjegla u smjeru Beograda,
pitao bi vas ja o fgr u Beogradu..
stvarno pisete gluposti..

pun je bg, a i zg, bosanaca, a i hercegovaca :D

i kako zovi bosanci beogradjane i zagrepcane?

nesto ne znam neki podrugljiv i pogrdan naziv?
ali sto jes' jes' - ne posjecujem njihove forume :D
Banksy

#7127 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

To je sad moderno, a Štuke prate modu... Ima li i Dubioza kakvu pjesmu? :D
animals

#7128 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

uglavnomja wrote:
animals wrote:Da u padale 4 godine granate na Beograd i da je trecina stanovnika Srbije, izbjegla u smjeru Beograda,
pitao bi vas ja o fgr u Beogradu..
stvarno pisete gluposti..

pun je bg, a i zg, bosanaca, a i hercegovaca :D

i kako zovi bosanci beogradjane i zagrepcane?

nesto ne znam neki podrugljiv i pogrdan naziv?
ali sto jes' jes' - ne posjecujem njihove forume :D
Jeste, ali Zagreb i Beograd nisu prozivjeli opsadu kao Sarajevo...
i da se slila Istocna Bosna, u smjeru Sarajeva..
kazu seljaci, nemaju manira...
kad ja tako kazem za neke izbjeglice , onda sam fasist i Islamofob...
ovdje si fgr...
radostan dan

#7129 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

animals wrote:
Pa sta ti mislis da je u drugim gradovima svijete bolje...
Pa Sarajevo je bilo u ratu, BiH, je drzava, tj. nije drzava..
o cemu vi pricate...
kako u ovakvoj drzavi napraviti nesto normalno..
ovu drzavu jebu svi, od veliki sila, pa onda njeni stanovnici jebu ono sto im ostane..
kakva fgr, u BIH--
kad ni nje nema...
riječ je o ideji i osjećanju, a ne o teritoriji....je li to teško shvatiti?
SaraFina

#7130 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

UleĆe oval iz Travnika Ultima i uništi komplet proces pregrupisavanja snaga.
Uhaka i teoriju nadmoći, ugrozbu sve...
Jest' lik partibrejker :oops:
Last edited by SaraFina on 14/03/2018 14:17, edited 1 time in total.
animals

#7131 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

radostan dan wrote:
animals wrote:
Pa sta ti mislis da je u drugim gradovima svijete bolje...
Pa Sarajevo je bilo u ratu, BiH, je drzava, tj. nije drzava..
o cemu vi pricate...
kako u ovakvoj drzavi napraviti nesto normalno..
ovu drzavu jebu svi, od veliki sila, pa onda njeni stanovnici jebu ono sto im ostane..
kakva fgr, u BIH--
kad ni nje nema...
riječ je o ideji i osjećanju, a ne o teritoriji....je li to teško shvatiti?
Jel se ti osjecas kao fgr, zivota ti...
Banksy

#7132 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

animals wrote:
Meni je ovdje sve jasno..
oni koji su stariji idealiziraju Jugoslaviju, jer je to bila njihova mladost..
ne zal za Jugoslavijom, vec za svojom mladoscu..
A evo i druge ublehe, isto smišljene i lansirane: 'nije tad bilo bolje, nego ste vi bili mladi, pa vam se čini, sad je bolje'.

Postaje zabavno, dajte još. :mrgreen:
SaraFina

#7133 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Osjeća u Banksy varijanti. Naravno.
Koje pitanje? :oops:
SaraFina

#7134 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

Banksy wrote:
animals wrote:
A evo i druge ublehe, isto smišljene i lansirane: 'nije tad bilo bolje, nego ste vi bili mladi, pa vam se čini, sad je bolje'.

Je li ti nezgodno makar zbog one maderovštinje od definicije, nakon Palabrine intervencije? :D
edo_79

#7135 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by edo_79 »

animals wrote:Jeste, ali Zagreb i Beograd nisu prozivjeli opsadu kao Sarajevo...
i da se slila Istocna Bosna, u smjeru Sarajeva..
kazu seljaci, nemaju manira...
kad ja tako kazem za neke izbjeglice , onda sam fasist i Islamofob...
ovdje si fgr...
E vala pajdo nije samo Sarajevo proživjelo opsadu izvini molim te ..... nemoj tako .... dosta gradova u BiH je trpilo opsadu....
animals

#7136 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by animals »

Banksy wrote:
animals wrote:

Ne moze biti bolje, u tom smislu koje ti navodis, niti ce ikada biti vise,
Keme, Pimpeka, Bijelo Dugme i drugih..
pa kako ce u tom pravcu biti bolje, kad je drzava podjeljena na tri zone..
na tri naroda, koji se mjesaju samo tamo gdje nema izlaza...
ultima_palabra

#7137 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:To je sad moderno, a Štuke prate modu... Ima li i Dubioza kakvu pjesmu? :D
Ne znam, ne pratim Dubiozu.

Kako rekoh, FGR je termin kojim građani ismijavaju "građane", a ne seljaci građane.
Ponoć, već je davno prošla
Voda gori u kafani
Janjetina je na stolu
Stolnjaci su neoprani

Daj nam zovi deset piva
De počasti one trebe
Ciganin ce, al' najlepši, al' najlepši
Već pronaci put do tebe

O ne ja nisam iz tog filma
To samo slavi moja firma
Ne mislim ostati do kraja
Jer ja sam fina gradska raja

Pjevaj, jedi, krkaj, sjedi
Guzovi sa stola vrište
Nakupine celulita, ćevap, pita
Poželjno su utočište

Popilo se malo više
Instinkti se opuštaju
Disciplina kičme pada
Genitalije zadaju

Pjevaljka prinosi dekolte
Iz ruke dok joj jedeš mezu
U tvojoj glavi Sinan slavi
Dok meso puni ti protezu

O ne ja nisam iz tog filma
To samo slavi moja firma
Ne mislim ostati do kraja
Jer ja sam fina gradska raja

O nem i nismo iz tog filma
To samo slavi naša firma
Nećemo ostati do kraja
Jer mi smo fina gradska raja

F.G.R.
borbu vode čovjek i zvijer
Banksy

#7138 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

animals wrote:
Banksy wrote:
animals wrote:

Ne moze biti bolje, u tom smislu koje ti navodis, niti ce ikada biti vise,
Keme, Pimpeka, Bijelo Dugme i drugih..
pa kako ce u tom pravcu biti bolje, kad je drzava podjeljena na tri zone..
na tri naroda, koji se mjesaju samo tamo gdje nema izlaza...
Naravno.
Ovim si ubo cijelu temu: 'kakva fgr, u BIH-- kad ni nje nema...'
radostan dan

#7139 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

SaraFina wrote:Osjeća u Banksy varijanti. Naravno.
postoje vremena za zezanje, i postoji vrijeme za ozbiljnu priču...
saro, ja ne vjerujem da si ti završila školu za koju pišeš da jesi...mislim da imaš neki veliki problem ili deficit koga nisi svjesna, i vrijeme je da poradiš na tome.
ukoliko pak zaista jesi to što tvrdiš da jesi...onda je moguće da si ti prošla kroz fakultet, ali struka i fakultet nisu kroz tebe.

sa uvažavanjem, zabrinotušću i nadom...
tvoj kolega.
Dozer

#7140 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

SaraFina wrote:
animals wrote:Meni je ovdje sve jasno..
ali fgr, ima rijec...
Ovo namjerno pogrešno tumačenje FGR je poput HDZ-OVSKE spike o ugrozbi vas HR puka.
Služi za zbijanje redova prvenstveno, te uzdizanje iznad običnih smrtnika. Nažalost zamke su neizbježne zdravorazumske.. Ne možeš biti i dominantan kao bosanska populacija i potomak visokoobrazovanih Sarajlija i ugrožen istodobno. Na kraju glumiš kosmopolitski pristup životu a smetaju ti "fočanske noći" tj obilježavanje jednog dijela bošnjačke prognane populacije ( običaji i kultura njihovog kraja) u Sarajevu.

Laički onako :D
Pogresno. Ja sam samo Bosanac. Ni Bosnjak, ni Hrvat, ni Sbin. Nisam antiustavno "konstitutivan". Kako bi se ovo primijenilo na mene...?

Btw, svi ti focaci su dobili nazad svoju imovinu, zar ne? Kao i svi ostali koji su izbjegli. Koliko ih se, bilo gdje, vratilo u i na svoje iz Sarajeva?
Last edited by Dozer on 14/03/2018 14:37, edited 1 time in total.
SaraFina

#7141 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

radostan dan wrote:
SaraFina wrote:Osjeća u Banksy varijanti. Naravno.
postoje vremena za zezanje, i postoji vrijeme za ozbiljnu priču...
saro, ja ne vjerujem da si ti završila školu za koju pišeš da jesi...mislim da imaš neki veliki problem ili deficit koga nisi svjesna, i vrijeme je da poradiš na tome.
ukoliko pak zaista jesi to što tvrdiš da jesi...onda je moguće da si ti prošla kroz fakultet, ali struka i fakultet nisu kroz tebe.

sa uvažavanjem, zabrinotušću i nadom...
tvoj kolega.

http://www.boske.rs/stranice/pokondirena_tikva.html

Meni je ova uloga Banksy danas bila na ovom nivou ;) A i vaša :D

A ti imaš pravo vjerovati u šta želiš :D

Forum kad mi bude predstavljao život, bez smisla za zezu i ozbilju samo ..... samobaniraću se.
piupiu

#7142 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:To je sad moderno, a Štuke prate modu... Ima li i Dubioza kakvu pjesmu? :D

Kako rekoh, FGR je termin kojim građani ismijavaju "građane", a ne seljaci građane.
To je možda nekad bio termin kojim su se prebrojavali malogradjani i mahalaši, ali danas više nije.
Banksy

#7143 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:

Nisam oko sebe primjetila građane koji ismijavaju građane, možda hipstere (?), tinejdžere, koji su za ismijavanje kao i svi tinejdžeri, oni su nadobudni i važni, pa preferceraju u svemu, ne samo u fgr izričaju,
mislim da je u pitanju nešto drugo, što sam napisala iznad, da ne ponavljam...
a pjesmu ne znam, Štuke cijenim taman koliko i Dubiozu, pa da ne idem u ot.
radostan dan

#7144 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

mislim da ste oboje u pravu (palabra i banksy)...bar po onome čega se ja sjećam.
da, prije rata je bilo prozivanje pokondirenih likova (najčešće iz sarajeva)...tipa dernek kod amile, gdje je raja kulturna, i pušta se čudna muzika, da se i ja okoristim o neki stih, da ne tupim tastaturu, razumijete šta hoću reći.
a kasnije se taj termin namjerno zloupotijebio, od strane i sa ciljem - objašnjeno u postu od banksy.
radostan dan

#7145 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

ali, manje više, svuda je to tako...nije karakterisikka samo za sarajevo i bih.
ultima_palabra

#7146 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ultima_palabra »

piupiu wrote:
ultima_palabra wrote:

To je možda nekad bio termin kojim su se prebrojavali malogradjani i mahalaši, ali danas više nije.
Ne znam, za mene jeste... možda sam ispao iz fola. FGR su vazda bili malograđani tipa Meme slikara.
uglavnomja

#7147 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

ultima_palabra wrote:
piupiu wrote:
Ne znam, za mene jeste... možda sam ispao iz fola. FGR su vazda bili malograđani tipa Meme slikara.[/quote]

:-)

fgr je onaj ko kome dedo ima rodni list iz sarajeva i ne slusa narodnjake :oops:

a memo je cirkusant
kao i svi koji ucestvuju na tim kreteonoidskim takmicenjima ko ce ispasti veca budala ili za koga ce glasati (i platiti to) vise slicnih njemu
piupiu

#7148 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

ultima_palabra wrote:Ne znam, za mene jeste... možda sam ispao iz fola. FGR su vazda bili malograđani tipa Meme slikara.
Kontam. Uvijek se i po kafanama i na mahalskim sijelima i na velikom odmoru moglo čuti 'ona ti je iz fine gradske porodice', 'on je mala raja', 'on je velika raja', 'to je raja s Koševa', 'on ti je fina gradska raja', nije, dakle, ni fakin, ni papak, ni šaner, ni jalijaš... Ali ovaj izraz "FGR" se nije prije rabio.

Danas je to 'optužba', koja se obično izvuče kada se želi izraziti ideološko neslaganje s tobom. 'Bockanje' je generalno upućeno 'glasnim' Sarajlijama ili, da se izrazim u duhu foruma, Sarajlijicama.

E sad, da sam muško, k'o što nisam, i da nisam ovako fina :diva:, gradska :perverzna:, a i raja :dada:, k'o što jesam :D, 'tužiteljima' bih se obraćala isključivo slikovitim i biranim riječima: "Nabijem i tebe i "FGR" i "Sarajlijice", ješčuo!" A ovako samo mudro šutim. :oops: :D :lol:
hAZNADAR

#7149 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:[quote="hAZNADAR"
Ja sam dozivio najljepse iz bivse YU i drago mi je zbog toga - neponovljivo.

Ali ove pameti danas - kada vratim film - tek sad primjecujem neke stvari na koje prije nisam obracao paznju ili nisam kontao.

Ostao ljevicar, socijalista, Marx mi u vitrini,..... ali na drugaciji nacin. Ne kudim ja bivsu drzavu zbog komunizma - ali kudim zbog glume tolerancije, Njegosa, Principa, naroda viseg i nizeg ranga, Kosova,.... i sto je dozvolola da srpski nacionalizam ima kajase u rukama vec 80-tih.
Stare mi :D[/quote]
Najsmiesniji su mi likovi koji misle da imaju tapiju nad ljevicom. A svo poimanje ljevice im se svodi na jugoslovenstvo. Pa nosalantno druge stropaju u drugu krajnost. Vidimo uostalom i na politickoj sceni koliko je domaca ljevica zrela.
hAZNADAR

#7150 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:
hAZNADAR wrote:
Hajd utrn svega ti, mucno je citati da se uopce javljas. Obraz dzon

Ostace zapamceno kako si izjavio da samo balije kradu svetinje i jedini od drzave prave septicku jamu. Ah ta lijepa vremena kada se balije nisu nista pitale i kada ih je pendrek stavljao na mjesto,...
meni đon obraz? :lol: srećom,znaju ljudi ko si i šta si pa ti neću zamjeriti...a zna se kome se "nije razumit"
Naravno, pitaj dezurne jugo drekavce koji ce ti ono objektivno reci ko je sve zli nacionalista, fasista,... a kriterij se isto zna. :mrgreen:

Odnijeli spomen plocu na restauraciju a ti odmah zavristalo kako su samo balije mogle to ukrasti, i kako je septicka jama tamo gdje balije zive.

Pa poslije kada se ispostavilo da nije bila ni kradja a kamoli tvoje balije - ti nastavio u istom stilu. To ti je obraz đon. Sva vam se pamet, postenje, karakter,... svodi na podobnost.

Uspjeli ste jednog Balasevica ocrniti na ovoj temi samo zbog njegovog ogradjivanja od jugonostalgije.

Imas li jos kakvu ideju sta mogu samo balije uraditi i niko drugi?
Post Reply