micko green eyes wrote:p206 wrote:micko green eyes wrote:E vala fakat je Bog ostavio ovu planetu vec davno, a "vakat" je da su svi to sad vec skontali, nadam se.
Drama za dramom, dan za danom....
Dokle i na sta ce ovo izaci?
Nije to ništa čudno, od kada su ljudi pamte svoje postojanje, bilo je ratova. Svaka država je nastala u ratu.
Fazon je što je sad tehnologija toliko napredovala da uživo pratimo rat. I što se razvojem tehnologije svijet i dešavanja u njemu ubrzali, pa svako malo imamo sukob. Al kako dođe kroz medije, još brže prođe, a ljudi ginu za neke više ciljeve moćnih država. Ko se još sjeća Istočnog Timora...
Neki mrze SAD jer drže 80% svijeta pod svojom šapom, zamisli kakav bi tek krkljanac bio da ima više jednako jakih država koje bi se borile za prevlast.
Ljudi su takvi, uvijek će ratovati...
znam da nista nije cudno i slazem se s postom tvojim ali kako to pa je neki konstantni rat dole u bliskom istoku, u vecinom siromasnih drzava Afrike, Azije...
Ja licno ne mrzim SAD, nemrzim ni Ruse da ti iskreno kazem, nisam "niciji" ako se moze tako reci i nezelim da me se stavlja u neciji tabor, nebitno o cemu da se diskutuje, samo bih zelio da sam na normalnoj strani (a sta je danas normalno) ko je u pravu? Evo direktno ovde u Turskoj, Ko je u pravu? Zasto nevalja Erdo, a zasto valja neko drugi, licno nemam misljenje ni za jednog ni drugog a ni za vojsku jer toliko sumnjam u sve da trebam da vidim 5000 razlicitih misljenja i vidzenja da bi zauzeo neki stav, jer kome vjeravti danas? Ono sta kaze CNN? Rusi? Kinezi? Svedjani? Mongoli?? KOntas, sta hocu da kazem, zato i pojednostavi i kazem da je sve otislo u P M i bog dragi stim, ili nas je ostavio pa da se pokokamo ono muski...
Smijesna je j meni cinjenica da 95% ljudi planete vjeruje u neku visu silu (Boga, te tri monoteisticne, te massa drugih vjerovanja) a ti isti ljudi, istih 95% se kao sto pises, kolju, otimaju, zauziimaju, trijebe, lesinare...itd evo vec stolkjecima.
Ma bice tjesno u paklu, trazice se karta vise

Zato što je taj region u centru, a ne na periferiji svjetskih zbivanja, kao što je npr. Pacifik ili Južna Amerika. On je u centru i geografski. Tu još dodaj naftu i cirkus je potpun.
Kad se pogleda karta svijeta i gdje su sukobi, Sjeverna Koreja, Tajvan-južnokonesko more.. Ukrajina, Bliski Istok... sve sukob SAD-a sa Rusijom i Kinom za prevlast u svijetu. Tu još imaš izolovane slučajeve kao Venecuelu, Libiju...bilo bi i na Kubi da ovi nisu odigrali pametno. To su ostatci nekadašnjih saveznika SSSR-a.
SAD-u ,kao i Rusiji ili Kini nije bitno kakav je vođa prema narodu, svi su oni isti, nego da li podržava njihove vanjskopolitičke stavove. Ako ne podržava instaliraće nekog drugog. Realno u ovoj situaciji, Erdogan ne odgovara Rusima nikako, ali ni Amerikancima djelomično.
Naša je sreća šro smo duboko u zoni odgovornosti jedne velike sile, i to od kada su Rumunija i Bugarska ušli u NATO i EU.
Sad se sve to pomaklo istočnije i imaš rat u SIriji koji traje 6 godina jer se Rusi i Amerikanci ne mogu dogovoriti kako da podijele uticaj. Kod nas su se nekakve Kontakt grupe sastajale 4 godine, krojeći karte i uticaj. Jer je tada Jugoslavija bila granica između istoka i zapada.