Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beni-bu-man

#7126 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

patriot_1 wrote: ''Nije nikakva slučajnost sto su upravo najveći umovi svih vremena ujedno bili i duboko religiozni.''
(Max Planck, 1858 - 1947, otac moderne fizike, začetnik kvante teorije, dobitnik Nobelove nagrade)
http://www.svjedocanstva.com/ljubav/lju ... 6-106.html
Ako i nije vjerovao u Kršćanskog Boga u Boga je vjerovao,tu nema dileme.

A sta je sa najvecim umovima koji nisu bili duboko religiozni ili nikako
tlr

#7127 Re: Ateizam

Post by tlr »

patriot_1 wrote: ''Nije nikakva slučajnost sto su upravo najveći umovi svih vremena ujedno bili i duboko religiozni.''
(Max Planck, 1858 - 1947, otac moderne fizike, začetnik kvante teorije, dobitnik Nobelove nagrade)
Ti nikada ne odustaješ, zar ne? :lol:

* Za ovo pitanje - za postojanje ili nepostojanje Boga je apsolutno nebitno da li je Planck ili bilo ko drugi u Boga vjerovao - uključivši i same utemeljitelje religja.

Ja sam ateista, no svejedno se čudim Univerzumu, Stvarnosti, misteriji prapočetka, prirodnim, ali i društvenim zakonitostima.
Max Planck je sve to zapakovao u jedan pojam i nazvao to Bogom - neki drugi zovu drugačije ili ne zovu.

Percepcija svijeta oko sebe u cjelosti je duboko intimna i ovisna od osobe koja kontemplira o svijetu tj. 'bogu'.

Ja sam ateista, no nerijetko razmišljam o svemu onome u šta smo zaronjeni.
- Kako je Univerzum nastao?
- Da li postoji nešto van Univerzuma?
- Zašto postojiš Univerzum i ti u njemu?
- Da li uopšte postoji Univerzum i ti u njemu?
- Čemu sva ta pitanja?

Ja vlastite stavove o tim temama počesto preispitujem i poredim sa onim što smatram relevantnim dokazima.

Za razliku od tebe - ja sam svjestan da je moja (ili bilo čija) percepcija tzv. boga po definiciji falična, individualna i površna.

Osobna percepcija boga je temporalna, dinamička. Mijenja se iz časa u čas, ovisna od iskustva i znanja. Vjerovatno nisi ni svjestan toga, ali to se i tebi dešava.

Dijete koje je religiozno će percipirati boga na jedan način sa 5. godina, kao adolescent na drugi način, a kao zrela osoba na treći način.
Koja od svih tih percepcija "ispravna"?

Vjernik će ustvrditi da je ona trenutna percepcija najbliža 'istini'. Da li je? Šta da poživiš još 1. milijardu godina???

Svojom samouvjerenosti, zadrtosti, besmislenim ritualima i svim onim što prati religije većina vjernika čini da ovaj svijet bude puno gore mjesto za život.
Quo Vadis???
dustaban

#7128 Re: Ateizam

Post by dustaban »

NEMOGUCE je pripadati jednoj religiji i baviti se fundamentalnom naukom! Tacka.

Naucnicko poimanje boga moze biti samo jednako fundamentalno/univerzalno, recimo neki oblik agnosticizma ili slicno. Ali s obzirom koliko je to u suprotnosti sa Religijskim bogom najbolje ih je svrstati u ateiste.

E sad... treba uzeti u obzir da su i to ljudi koji zive u konkretnom vremenu i okruzenju i da, kao i svaki zivi insan, prave neke kompromise (u doba Galilea te je svaki heretizam mogao odvest i na crkvenu lomacu!) koji se manifestuju izjavama koje ne korespondiraju sa njihovim djelom i razmisljanjem. Uostalom, podsjetimo se samo ovih nasih "moralnih vertikala" koji su danas veci katolici od Pape a unazad par decenija bili veci marksisti od Marksa.

Nemoguce je, shvatite NEMOGUCE, buljiti u teleskop i vjerovati da ces otici u pm ne zakoljes li kurban! :mrgreen:
patriot_1

#7129 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

TLR wrote:
Ti nikada ne odustaješ, zar ne? :lol:

* Za ovo pitanje - za postojanje ili nepostojanje Boga je apsolutno nebitno da li je Planck ili bilo ko drugi u Boga vjerovao - uključivši i same utemeljitelje religja.

Ja sam ateista, no svejedno se čudim Univerzumu, Stvarnosti, misteriji prapočetka, prirodnim, ali i društvenim zakonitostima.
Max Planck je sve to zapakovao u jedan pojam i nazvao to Bogom - neki drugi zovu drugačije ili ne zovu.

Percepcija svijeta oko sebe u cjelosti je duboko intimna i ovisna od osobe koja kontemplira o svijetu tj. 'bogu'.

Ja sam ateista, no nerijetko razmišljam o svemu onome u šta smo zaronjeni.
- Kako je Univerzum nastao?
- Da li postoji nešto van Univerzuma?
- Zašto postojiš Univerzum i ti u njemu?
- Da li uopšte postoji Univerzum i ti u njemu?
- Čemu sva ta pitanja?

Ja vlastite stavove o tim temama počesto preispitujem i poredim sa onim što smatram relevantnim dokazima.

Za razliku od tebe - ja sam svjestan da je moja (ili bilo čija) percepcija tzv. boga po definiciji falična, individualna i površna.

Osobna percepcija boga je temporalna, dinamička. Mijenja se iz časa u čas, ovisna od iskustva i znanja. Vjerovatno nisi ni svjestan toga, ali to se i tebi dešava.

Dijete koje je religiozno će percipirati boga na jedan način sa 5. godina, kao adolescent na drugi način, a kao zrela osoba na treći način.
Koja od svih tih percepcija "ispravna"?

Vjernik će ustvrditi da je ona trenutna percepcija najbliža 'istini'. Da li je? Šta da poživiš još 1. milijardu godina???

Svojom samouvjerenosti, zadrtosti, besmislenim ritualima i svim onim što prati religije većina vjernika čini da ovaj svijet bude puno gore mjesto za život.
Quo Vadis???
Jako dobra pitanja,,osim ovo totalno glupog:"Ti ne odustaješ!"
pa Planck je vjerovao u Boga,,,kojeg,kakvog,čijeg,,u ovoj raspravi manje bitno,NIJE bio ateista,,u tom grmu leži zec!
patriot_1

#7130 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

beni-bu-man wrote:

Svi?
Ako su svi naučnici bili ateisti,skidam kapu i prelazim na ateizam!
S4mpion

#7131 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

dustaban wrote:NEMOGUCE je pripadati jednoj religiji i baviti se fundamentalnom naukom! Tacka.
Ko ono reče da ne postoje ateistički ekstremisti? :mrgreen:
beni-bu-man

#7132 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

patriot_1 wrote:
beni-bu-man wrote:

Svi?
Ako su svi naučnici bili ateisti,skidam kapu i prelazim na ateizam!
Ko je rekao da su svi naucnici bili ateisti ?????

Postavio sam ti jednostavno pitanje "A sta je sa najvecim umovima koji nisu bili duboko religiozni ili nikako"
aurora313

#7133 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Isus nastavi poučavati: ...Tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'
Ne doreče gdje treba da se nosimo.
Dok ti nepostojeću ličnost nazivaš 'Gospodine', a nekakvog balavca koji je sada svećenik 'Ocem', (uglavnom seljačić, kako bi mu porodica imala nekog 'učenog' i cijenjenog), jasno je da si prolupao vrijednosti i rezone.
Ali svakako uživaj i slušaj trabunjanja tog 'oca' kada dođe da ti pokupi novac za osviješćenje kuće. Imaćeš divnog sugovornika.
I sada mi treba na ovoj temi o tome kao da razmišljamo?
Daj ba...
aurora313

#7134 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

beni-bu-man wrote:Postavio sam ti jednostavno pitanje "A sta je sa najvecim umovima koji nisu bili duboko religiozni ili nikako"
Pitaj Đordana Brunu, na primjer. Takve su odmah i po kratkom postupku... Pa ti onda javno iznesi da nisi religiozan.
dustaban

#7135 Re: Ateizam

Post by dustaban »

aurora313 wrote:
beni-bu-man wrote:Postavio sam ti jednostavno pitanje "A sta je sa najvecim umovima koji nisu bili duboko religiozni ili nikako"
Pitaj Đordana Brunu, na primjer. Takve su odmah i po kratkom postupku... Pa ti onda javno iznesi da nisi religiozan.
:thumbup:
Pa to je tako jasno ko dan.
I zar sad trebam reci da bih ja, da sam zivio u ta doba i u tim okolnostima, vako srao po forumu? :lol:

Naravno, isao bih u crkvu, molio se bogu, KAZAO STA TREBA RECI... i nastavio siriti svoja znanja nesputan od religijskih budalastina, znajuci da ta ubleha nece vjecno trajati.
Tako nekako dozivljavam i danasnje vjernike. Dosta njih mi je to i priznalo.
beni-bu-man

#7136 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

dustaban wrote:
aurora313 wrote:
:thumbup:
Pa to je tako jasno ko dan.
I zar sad trebam reci da bih i ja, da sam zivio u ta doba i u tim okolnostima, vako srao po forumu? :lol:

Naravno, isao bih u crkvu, molio se bogu, KAZAO STA TREBA RECI... i nastavio siriti svoja znanja nesputan od religijskih budalastina, znajuci da ta ubleha nece vjecno trajati.
Tako nekako dozivljavam i danasnje vjernike. Dosta njih mi je to i priznalo.
Tesko je to ljduima objasniti kojima je religija isprala mozak, zar je toliko tesko logicno razmisljati :D
Dope_Man

#7137 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Jeste kad ti usade, ili si usadis, jednu ideju u koju si slijepo zaljubljen. Jos kad ti ta ideja uzvraca ljubav.. E tek onda nema sanse da ces razmisljati izvan tog okvira, a po svima koji ti nesto kazu o toj ideji, u koju bez sumnje vjerujes, ces drvljem i kamenjem, ili bar bezobraznim rijecnikom kako to neki rade ovdje.
tlr

#7138 Re: Ateizam

Post by tlr »

patriot_1 wrote: Jako dobra pitanja,,osim ovo totalno glupog:"Ti ne odustaješ!"
pa Planck je vjerovao u Boga,,,kojeg,kakvog,čijeg,,u ovoj raspravi manje bitno,NIJE bio ateista,,u tom grmu leži zec!
Ne znam, moram prvo znati šta podrazumijevaš Bogom.
Kakve osobine treba posjedovati istinski Bog, a da bi ga mogli zvati tim imenom?

Šta je za tebe Bog? :-D

Hajde živ bio, osevapićeš se. Možda ispadne da i ja vjerujem u Boga.
irac300

#7139 Re: Ateizam

Post by irac300 »

TLR wrote:
patriot_1 wrote: Jako dobra pitanja,,osim ovo totalno glupog:"Ti ne odustaješ!"
Ne znam, moram prvo znati šta podrazumijevaš Bogom.
Kakve osobine treba posjedovati istinski Bog, a da bi ga mogli zvati tim imenom?

Pričekat ćeš jedno 7 dana za odgovor, Lakija malo prenijelo, pa je fasovao ban. :lol:
aurora313

#7140 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:Jeste kad ti usade, ili si usadis, jednu ideju u koju si slijepo zaljubljen. Jos kad ti ta ideja uzvraca ljubav.. E tek onda nema sanse da ces razmisljati izvan tog okvira, a po svima koji ti nesto kazu o toj ideji, u koju bez sumnje vjerujes, ces drvljem i kamenjem, ili bar bezobraznim rijecnikom kako to neki rade ovdje.
Boljeg primjera od Sj. Koreje nam ne treba. Daj prdni pa reci (čuj reci; pomisli :) ), nešto negativno oko familije Kim? Kada ih intervjuiše strana štampa, svi ko papagaji ponavljaju hvalospjeve vođi.

Kakva je razlika sa takvom klimom bila u Evropi prije 1000, 5000 pa negdje i prije samo 150? Niko nije htio da bude izuzetak i da misli svojom glavom. Pa i danas čujemo da neki idu u bogomolju e kako se ne bi zamjerili čaršiji.
L u c i f e r

#7141 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

irac300 wrote:
TLR wrote: Ne znam, moram prvo znati šta podrazumijevaš Bogom.

Pričekat ćeš jedno 7 dana za odgovor, Lakija malo prenijelo, pa je fasovao ban. :lol:
:hitna:
Dope_Man

#7142 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:
Dope_Man wrote:Jeste kad ti usade, ili si usadis, jednu ideju u koju si slijepo zaljubljen. Jos kad ti ta ideja uzvraca ljubav.. E tek onda nema sanse da ces razmisljati izvan tog okvira, a po svima koji ti nesto kazu o toj ideji, u koju bez sumnje vjerujes, ces drvljem i kamenjem, ili bar bezobraznim rijecnikom kako to neki rade ovdje.
Boljeg primjera od Sj. Koreje nam ne treba. Daj prdni pa reci (čuj reci; pomisli :) ), nešto negativno oko familije Kim? Kada ih intervjuiše strana štampa, svi ko papagaji ponavljaju hvalospjeve vođi.

Kakva je razlika sa takvom klimom bila u Evropi prije 1000, 5000 pa negdje i prije samo 150? Niko nije htio da bude izuzetak i da misli svojom glavom. Pa i danas čujemo da neki idu u bogomolju e kako se ne bi zamjerili čaršiji.
Bemoj tako, u S. Koreji su svi odvratni svojeglavi ateisti, zato im je tako lose stanje u drzavi, nema to veze sa Vrhovnim Vodjom i njegovom svetom porodicom koja je stvorena da vlada i vrati blagostanje narodu, al dzaba kad je narod zatucan u glavu ateizmom pa mu ni jegova svetost Kim ne moze pomoci.
Raigor Stonehoof

#7143 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Round one, FIGHT

8-)
Lopov-eliminator

#7144 Re: Ateizam

Post by Lopov-eliminator »

dustaban wrote:NEMOGUCE je pripadati jednoj religiji i baviti se fundamentalnom naukom! Tacka.
Netacno. Prije svega, trebas uzeti u obzir da su i naucnici ljudska bica koja, kao i drugi ljudi, imaju svoje brige i strahove, nisu masine.
dustaban

#7145 Re: Ateizam

Post by dustaban »

Lopov-eliminator wrote:
Netacno. Prije svega, trebas uzeti u obzir da su i naucnici ljudska bica koja, kao i drugi ljudi, imaju svoje brige i strahove, nisu masine.
Pa to sam vec objasnio.
Formalno pripadanje necemu iz straha, ljutog kompromisa ili naprosto trenutnog interesa nije pripadanje na nacin kako sam mislio.
Dope_Man

#7146 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Raigor Stonehoof wrote:Round one, FIGHT

8-)
Hahahaha predobra ideja, konacno se neko sjetio ujediniti sve vece mitologije u jedno djelo. Ali najvise se smijem zbog Bude koji svo vrijeme sjedi dok se mlati :lol:
Raigor Stonehoof

#7147 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

nema alaha :roll:
tlr

#7148 Re: Ateizam

Post by tlr »

Raigor Stonehoof wrote:nema alaha :roll:
A gdje je gosn. Otac, Duh sveti, Anđeli??? Poslanik se vala mogao snimati i sa leđa.
Da su barem Hurije ubacili.

Bezze.
Dope_Man

#7149 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

A hebiga, Muha i ostali su poslanici, nisu bogovi, a igra je o njima. Isus je ipak bog (u vecini interpretacija).

A Allah/Jahve/Elohim il kako god se danas zove bi mogao biti tajni borac kojeg otkljucas na kraju.. pogledah neki gameplay video i vidim na listi boraca u sredini jedan skriven iza upitnika, a ovog starog cice s bradom ne bi na lisit nigdje, pa bi morao biti tu.
Smrcak15

#7150 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Naucnicko poimanje boga moze biti samo jednako fundamentalno/univerzalno, recimo neki oblik agnosticizma ili slicno. Ali s obzirom koliko je to u suprotnosti sa Religijskim bogom najbolje ih je svrstati u ateiste.

E sad... treba uzeti u obzir da su i to ljudi koji zive u konkretnom vremenu i okruzenju i da, kao i svaki zivi insan, prave neke kompromise (u doba Galilea te je svaki heretizam mogao odvest i na crkvenu lomacu!) koji se manifestuju izjavama koje ne korespondiraju sa njihovim djelom i razmisljanjem. Uostalom, podsjetimo se samo ovih nasih "moralnih vertikala" koji su danas veci katolici od Pape a unazad par decenija bili veci marksisti od Marksa.

Nemoguce je, shvatite NEMOGUCE, buljiti u teleskop i vjerovati da ces otici u pm ne zakoljes li kurban! :mrgreen:
NEMOGUCE je pripadati jednoj religiji i baviti se fundamentalnom naukom! Tacka.
u zabludi si

Isaac Newton
Image
Isaac Newton (4 January 1643 – 31 March 1727)[1] was, as considered by others within his own lifetime, an insightful and erudite theologian.[2][3][4] He wrote many works that would now be classified as occult studies and religious tracts dealing with the literal interpretation of the Bible

God as masterful creator[edit]
Newton saw God as the masterful creator whose existence could not be denied in the face of the grandeur of all creation
https://en.wikipedia.org/wiki/Religious ... aac_Newton
Nemoguce je, shvatite NEMOGUCE, buljiti u teleskop i vjerovati da ces otici u pm ne zakoljes li kurban!
Premudri druze vec sam ti pokazao da je moguce sa Newtonom

Itekako , cak sta vise mislim da taj isti teleskop moze da prouzorkouje da pocnes da koljes kurban nakon sto ga nisi klao prije a evo kako.

Gledas u univerzum i studiras ga i vidis harmoniju i sva cuda univerzuma, pocnes da vjerujes da je to Bog stvorio, da nije moglo samo od sebe nastati.
Pa postanes musliman, i nekad se odlucis ako smijes zaklati kurban kao dobro djelo Bogu ako ne, uplati pa neko drugi za tebe to uradi, jer krv i meso zivotinje ne dolazi Bogu nego to meso sto podijelis drugima i nahranis svoju porodicu zato dobijes nagradu kod Boga, a Bogu nije potrebno meso niti krv zivotinje, on to sam kaze u Kur'anu. nego samo do njega dolaze nasa dobra djela, premudri junace.
Post Reply