juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
RJ57

#7126 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

Image

na kraju su mu promijenili format i usrali stvar

Image
Last edited by RJ57 on 29/01/2018 14:50, edited 1 time in total.
dragma
Vozim: Pješe

#7127 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

KAKO SMO KUPOVALI TRAPERICE U TRSTU Nevjerojatna priča o eri šoping putovanja u pogranični grad: Subotom bi preko granice stiglo po 500 autobusa
http://dalicom.eu/zadobrastaravremena/2 ... -autobusa/

Image
Image
Image

Last edited by dragma on 29/01/2018 14:52, edited 2 times in total.
Banksy

#7128 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Tako mi je žao @dragma. Svi mi koji smo ostali imamo slične priče, ne bi vjerovao koliko nas je takvih, ako je utjeha, ali šta čovjek može s utjehom, koga briga za tuđe muke...

Znači, junior. Mislila sam da si stariji, zbog tog Jeremije :mrgreen: Nisam bila skojevka, griješiš :mrgreen: subverzija, uvijek :mrgreen: :kiss:
dragma

#7129 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Hvala Banksy, a Jeremija je zato što sam bio friško operisan od kamička u žuču kad sam se učlanio na forum 2014-te :D
Dozer

#7130 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

Nego da nas ima levata...
Krenem nekog marta s dvojicom jarana na autobusku i planirali spicit u staru Germaniju, kod tetke jednog od njih... I hodamo prema autobuskoj, ranci na ledjima, karte u dzepovima... a s Pofalica se cuje rafalanje s barikada...
Reko' - Ma, jebo Njemacku, nece ovo ovdje dugo ovako, a mozda bude i zajebancije (a svima njima, svoj svojoj raji ja jos u septembru '91 govorio da ce ovdje biti rat, a oni mi se smijali...).

I vratimo se sva trojica kuci, a navecer na kojekakve straze po haustorima i naselju...

Jedan od njih ranjen u nogu 02.05., lakse, a onda nekad u augustu dobije geler u ledja koji mu stane izmedju kicme i srca, i ima ga i danas. Osusio se za mjesec dana, izgledao kao logoras, bukvalno, a nasi mu to nisu smjeli operisati, i onda se nekako preko jedinice i CK organizuje da se izmjesti u Njemacku, na operaciju. Ali mu ni atmo t onisu smjeli dirati, ucahurilo se, ali su ga uspjeli oporaviti. Danas je jedan od jebenijih likova u Stutgartu, godinama "radi" sa svim sto je zabranjeno, odlezao vec 6-7 godina u 2-3 navrata, 2 puta se zenio, dvoje djece...

Drugi se zatvorio u kucu, krio se cijeli rat i imao manicni strah od pucnjave, granata i izlaska vani... Nije smio izaci ni ispred zgrade... Logicno, i on se osusio, otisao na zivcima, a onda se nekad '96 ispalio kod jarana u Svicu, gdje i danas zivi i radi.

A ja... konj, jbg... Zvali me i jedan i drugi kod njih, i ne samo oni nego jos par njih u Sloveniju, Australiju, Svedsku...da srede papire, posao i sve sta treba, al' meni valjda bilo mrsko.... Doduse, snasao sam se odmah '96 i ovdje, a ni danas se sto se licnog zivota ne zalim ni na sta.
Problem su - djeca.
Hebo mene, odsvirao svoje ionako, ali kada vidim sta djecu sve ceka, s kakvim hajvanima dijele zrak... lijepo mi odmah bude zlo i najradije bih sam sebe utuko vlastitim stocevima...
Zato ce djeca - vanka.
Banksy

#7131 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

dragma wrote:Hvala Banksy, a Jeremija je zato što sam bio friško operisan od kamička u žuču kad sam se učlanio na forum 2014-te :D
Eto, prošlo je, mijenjaj sličicu... :D
detroit-mercy

#7132 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

stakasa wrote:
RJ57 wrote:
stakasa wrote:Glavna fora sa Jugoslavijom je bila da nam je bilo nemjerljivo bolje i slobodnije u odnosu na zemlje Istocnog lagera. Uz zadrzanu, samoproklamovanu i ni od koga potvrdenu moralnu nadmoc nad dekadencijom Zapada. Kada je Istocnog lagera nestalo, kada nam je Gorbacov jednim potpisom mucki ukinuo predmet podjebavanja, nestalo je i preduslova za nase bitisanje, nasu srecu takoreci :D
da, tako nekako! samo smo se onda sami do korjena sjebali po sistemu "gorbačov, ne možeš ti nama problema napraviti koliko to mi sami možemo" :shock:

nego kako bi bilo da se vratimo na temu ... ima li ko kakvu slicicu kikirikija iz pedesetih ili šećerne table .... da ogladnim i zaboravim ovo političko prepucavanje :D
:D
A zanimljivo je i ovo spomenuti. Postojao je taj neki jugoslavenski mentalitet - nadmeni, drcni, sa viskom samopouzdanja :D
Jos uvijek jako prisutan, kad pocne kurcenje nas, Alabanac i Rumuna, ko je sta imao, rekao bi covjek svi kuci ostavili vilu, mercedesa, BMWa, i firmu od 10-15 radnika i dosli kod Svabe/Amerikanca da rade u fabriku da rade nako, da guzica vidi puta :mrgreen: . I naravno, uz to se doda prica o 4 sedmice na moru i dvije na skijanju :skoljka: .
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#7133 Re: juga 1950.-1990.

Post by enko 1964 »

muha_sa wrote: još sam bio i dobar govornik :thumbup:

"slažem se sa izlaganjem poslovodje, fakat nam fali onih finih turpija" :lol: :lol:
Što ti je reć' samokritičan i konstruktivan :D
Koda nas je bilo 'vako:
"Drugovi i drugarice, neko krade pastu za pranje ruku i može li se kako uredit' da autobusi idu u pola četiri umjesto u tri i dvajest, da možemo stić' na pivu." :janpi:
detroit-mercy

#7134 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Nego da nas ima levata...
Krenem nekog marta s dvojicom jarana na autobusku i planirali spicit u staru Germaniju, kod tetke jednog od njih... I hodamo prema autobuskoj, ranci na ledjima, karte u dzepovima... a s Pofalica se cuje rafalanje s barikada...
Reko' - Ma, jebo Njemacku, nece ovo ovdje dugo ovako, a mozda bude i zajebancije (a svima njima, svoj svojoj raji ja jos u septembru '91 govorio da ce ovdje biti rat, a oni mi se smijali...).

I vratimo se sva trojica kuci, a navecer na kojekakve straze po haustorima i naselju...

Jedan od njih ranjen u nogu 02.05., lakse, a onda nekad u augustu dobije geler u ledja koji mu stane izmedju kicme i srca, i ima ga i danas. Osusio se za mjesec dana, izgledao kao logoras, bukvalno, a nasi mu to nisu smjeli operisati, i onda se nekako preko jedinice i CK organizuje da se izmjesti u Njemacku, na operaciju. Ali mu ni atmo t onisu smjeli dirati, ucahurilo se, ali su ga uspjeli oporaviti. Danas je jedan od jebenijih likova u Stutgartu, godinama "radi" sa svim sto je zabranjeno, odlezao vec 6-7 godina u 2-3 navrata, 2 puta se zenio, dvoje djece...

Drugi se zatvorio u kucu, krio se cijeli rat i imao manicni strah od pucnjave, granata i izlaska vani... Nije smio izaci ni ispred zgrade... Logicno, i on se osusio, otisao na zivcima, a onda se nekad '96 ispalio kod jarana u Svicu, gdje i danas zivi i radi.

A ja... konj, jbg... Zvali me i jedan i drugi kod njih, i ne samo oni nego jos par njih u Sloveniju, Australiju, Svedsku...da srede papire, posao i sve sta treba, al' meni valjda bilo mrsko.... Doduse, snasao sam se odmah '96 i ovdje, a ni danas se sto se licnog zivota ne zalim ni na sta.
Problem su - djeca.
Hebo mene, odsvirao svoje ionako, ali kada vidim sta djecu sve ceka, s kakvim hajvanima dijele zrak... lijepo mi odmah bude zlo i najradije bih sam sebe utuko vlastitim stocevima...
Zato ce djeca - vanka.
Meni se prelomilo kad je puklo a sve komsije ured u uniformama i naoruzani po PSu, jos kad mi od dobre jaranice stari rece da mi on garantuje bezbijednost :mrgreen:. E onda me je huja ufatila, reko najebacu vam se keve :mrgreen: . Dva ranjavanja i cetiri godine kasnije odlucim da krenem u nove izazove i evo vec 22 godine tako, prodje ko vjetar :skoljka: .
Dozer

#7135 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

Mah.. I ja sam imao 2 ranjavanja, laksa, jbt ih... Al' konj i dalje ovdje, s ovim "monokrvnim cistuncima"...
RJ57

#7136 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

dragma wrote:Hvala Banksy, a Jeremija je zato što sam bio friško operisan od kamička u žuču kad sam se učlanio na forum 2014-te :D
haha, a ja bez cvika ni ne skontah da je u pitanju jeremija :mrgreen:
detroit-mercy

#7137 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Mah.. I ja sam imao 2 ranjavanja, laksa, jbt ih... Al' konj i dalje ovdje, s ovim "monokrvnim cistuncima"...
Kad me pitaju jel ti zao sto se ranije nisi ispalio. Ni sekunde, dragom mi je sto sam bio tu "kad je bilo najteze" isto ko sto mi je drago sto sam znao kad se ispaliti :mrgreen: .
Ommadawn

#7138 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Kazete bili naivcine...
Niste jedini.

Slavonija se tresla od udara, sve ucestalija pojava kokardi u BL a moj stari sa prijateljom registruje firmu. Povratnici s ratista pucaju rafalima u nebo, nekakvi su i oruzani obracuni u gradu i to se cuje kad god amidza zovne iz Sarajeva - on nas zove da predjemo u Sarajevo, ko biva kod nas u BL ce prvo puci.
Novu 1992-u smo docekali u Hrasnici i tu noc sam samo cuo petarde.
Stari se posvadja sa komsijom Srbinom, rekao mu da je JNA cetnicka vojska "pogledaj ove kokarde na glavama!!" na sto ovaj ustade i ode kuci bez pozdrava. Stara pocela plakati, napade starog...
Medjutim, jedan dan dosao ja kuci iz skole, starci zabrinuti, barikade po Sarajevu! Cijeli dan zovu rodbinu ali nikoga ne mogu dobiti. Na kraju se opet zavrsi sa onom devizom "ma to su nekakve provokacije, nece ba nista biti, kakav rat..." Stari uveliko planira da kupi novo auto pocetkom ljeta.

A onda jedan dan dodjoh kuci, tisina... Dedo ubijen, nena ranjena, amidza zarobljen... Nekoliko dana kasnije, sestra mi rece da su dovezli starog u zelenom autu, pokupio je dokumente i otisao. Nismo znali ni gdje ni sta. Deset dana kasnije se vratio, nista nije pricao, samo je sutio, pokusao se smjeskati kad bi pricao sa mnom i sestrom, kad bi otisli spavati, (ko biva sam spavao a culio usi da cujem) on je sa starom tihim i ozbiljnim tonom pricao. Nista nisam razaznao.
Jedno jutro komsija (onaj sto se stari s njim posvadjao) zove starce na kafu. Oni se uznemirili ali stari kaze "Ma ako je glava - njemu na dusu". Poslije par sati se vratise, sve okej, kao i prije. Kasnije mi stari rece da mu je komsija tad rekao "Znas, onda za ono si bio u pravu! Ja sam mislio da nisi ali sad sam se ja uvjerio! Koliko mogu cu te cuvati ali ne mogu ti nista garantovati od drugih budala..." I danas se cuju telefonom i uvijek kaze da cuva posebnu rakiju za starog.
Nije tema pa da ne nastavljam dalje...
Znaci stari je i vidio neke naznake rata ali se samo tjesio.
uglavnomja

#7139 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

+1 levat :cry:

ako moze kako sad da se vratimo temi, nasem dozivljaju juge i nasim dozivljajima u jugi i tako to ... :) prije 90.
Dozer

#7140 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

Pa, sve je ovo vezano, jbg...
Jednostavno je nemoguce pricati o onoj Jugi, onom sistemu i svemu sto se toga tice, a da se nikako ne doticemo sadasnjosti i poredjenja ovoga danas s onim onda...

Pogotovo je to nemoguce s obzirom na danasnji mainstream kod mladjih, a koji sad imaju preko 30 godina, i kojima je u glavu instalirana slika da je onaj sistem ,Tito i sve sto je bilo onda, bilo - tiranija, teror, totalitarizam, jednoumlje, diktatura i sl. nebuloze.

Jel' to danas nije jednoumlje, samo s razlicitim predznacima, zavisno od dijela drzave?
Zar ovo danas nije tiranija, a pogotovo silovanje zdravod razuma?

Zato ja na ovakvim temama uvijek kazem da na pocetak svakog posta pisac prvo napise svoje godine starosti, pa tek onda post. Jer, po tome se tacno zna zasto ima stav kakav ima. I to je vecinski tako.
Naprosto je nemoguce s nekim pricati o necemu ako taj neko nije licno dozivlajvao to nesto, bez obira o cemu da se radi, pa tako i o ovome. Nije li malo smijesno da neko ko je '90 imao 5-10-15 godina (hajd' 15 i nekako), ili nije ni bio rodjen, sad prica o tom vremenu i iznosi svoja "iskustva"?
To se moze svesti samo na ovo kako kolega iznad napisa - slusao sam starce i sjecam se toga i toga, ali ne moze pricati o tadasnjem sistemu, zivotu, politici, ekonomiji...
Last edited by Dozer on 29/01/2018 21:17, edited 1 time in total.
dragma

#7141 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Banksy wrote:
Eto, prošlo je, mijenjaj sličicu... :D
Neka ga, nekako smo se srodili.... :D

Evo prijedlog za tvoju profilnu sliku :-D :kiss:

Image
dragma

#7142 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Oprostite ako je već bilo:
Image
Image
Image
uglavnomja

#7143 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

cener s konjem :-D
Hakiz

#7144 Re: juga 1950.-1990.

Post by Hakiz »

uglavnomja wrote:cener s konjem :-D
More, Čehinje i "Črvena"... Ah, mladosti moja.
piupiu

#7145 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

dragma wrote:Oprostite ako je već bilo:
Meni je jedna od najljepših novčanica koje sam ikad opipala (a emotivno najljepša), ova od 100 dinara, sa naopako okrenutom Augustinčićevom skulpturom (ili ja ne vidim dobro :D), koja se nalazi i na omotu albuma In the Nursery Stormhorsea iz 1987..

ImageImage

... Mir (Jahačica) na radnom mjestu u New Yorku ispred UN-a, poklon Jugoslavije iz 1954....

Image
Kip, koji se u originalu zove “Vjesnica mira”, nastao je početkom 1954. godine u atelijeru Antuna Augustinčića, Titova prijatelja i omiljenog kipara. Spomenik je izliven u Zagrebu u Ljevaonici umjetnina ALU. “Vjesnica mira” krenula je iste godine iz Luke Rijeka za New York. Spomenik je postavljen na centralno mjesto kod sjevernog ulaza u zgradu, te se posebno dobro uočava iz daljine. Zgrada UN-a sagrađena je dvije godine ranije prema projektu brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera sa suradnicima i nalazi se u dijelu Turtle Bay, susjedstvu Manhattana. Prošle godine završena je 2,15 milijardi dolara vrijedna obnova sjedišta kompleksa UN-a. Skulptura je postala jedan od vizualnih simbola UN-a. Jahačica u ruci drži granu masline i mali globus. Augustinčić je odabrao ženski lik koji je smatrao prikladnijim za simboliku mira. Znao je govoriti: “Kad bi žene vodile politiku, ratova ne bi bilo.”

...

“S gradnjom kompleksa započelo se 1949. godine, a svaka zemlja članica UN-a dobila je određeni zadatak oplemenjivanja prostora. Jugoslavija je s Francuskom i Švedskom bila zadužena za dekoraciju okoliša. Zadatak je povjeren Augustinčiću, koji je 1952., kada su već glavne zgrade UN-a bile dovršene, otputovao u New York da na licu mjesta odluči o zahvatu. Predložio je izvođenje konjaničke statue koja će simbolizirati mir u svijetu. U dogovoru s prvim generalnim sekretarom UN-a, Trygveom Lieom, odlučeno je da se spomenik postavi na veliki ravni plato uz sjeverni ulaz, kroz koji svakodnevno prolaze tisuće posjetitelja”, piše u publikaciji “Priče o spomenicima” autora Davorina Vujčića."

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/vla ... a/6431854/
Fudo387

#7146 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Ona od 20000 sa rudarom se zvala Keljmendi, a ona od 5000 lesh.
Keljmendi tih dana ubio 4 lika u vojsci.
Ommadawn

#7147 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Imam nekoliko ovih novcanica :) Slucajno se naslo :)
piupiu

#7148 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:Ona od 20000 sa rudarom se zvala Keljmendi, a ona od 5000 lesh.
:lol: :lol: :lol:

E čuj Leš... :D

Je l' ko zglajz'o iz zajebancije? :D
Fudo387

#7149 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:Ona od 20000 sa rudarom se zvala Keljmendi, a ona od 5000 lesh.
:lol: :lol: :lol:

E čuj Leš... :D

Je l' ko zglajz'o iz zajebancije? :D
Jest ako nije dobro pratio kurs, to su vremena kad je diktatura proleterijata vec olabavila. :D
Ommadawn

#7150 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Zar se lesh nije citao pet stoja a rudar Keljmendi dvije hiljade?
Locked