SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#71151 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Bodkin wrote: 01/10/2023 16:39 Nije neko egoista ako je socijalna norma da ostavis auto na ulici, das sva 4 i odradis na brzinu
Naravno, on je hodajuća empatija.
Laplace

#71152 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Bodkin wrote: 01/10/2023 16:33
auspuhc wrote: 01/10/2023 03:15

Pokupio sam jednom samarcinu od zene i nisam uzvratio. Sada mi je krivo sto nisam. To sto je neko jasno slabiji ne daje mu za pravo fizicki napad.
Civil je jedno, profesionalno lice drugo. Prosao obuku upravo za ovakve situacije
S druge strane, kakav je to policajac koji dozvoli da ga svako šamara u javnosti? Kako ja da od takve policije očekujem zaštitu od kriminalaca i nasilnika?

S treće strane, šta je u glavi osobe koja fizički nasrće na (naoružanog) policajca? To je, uvjeren sam, ona filozofija "neće udariti ženu u javnosti" pa da malo oćejfi i svoje frustracije istrese na službenom licu za koje smatra da ne smije uzvratiti.

Ne znam, kad bi meni naumpala ta idiotska ideja da nasrnem na policajca očekivao bih da ću zbog toga popiti gadne batine i odmah sebi iz tintare izbio tu debilanu.
Bloo
Globalna šefica

#71153 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Laplace wrote: 01/10/2023 18:35
Bodkin wrote: 01/10/2023 16:39 Nije neko egoista ako je socijalna norma da ostavis auto na ulici, das sva 4 i odradis na brzinu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Strašno je ovo društvo.
Edin H.

#71154 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

teskeredzic_22 wrote: 01/10/2023 00:17
Bloo wrote: 01/10/2023 00:02

Jer te empatija i obzir neće odvesti daleko. Samo možeš biti zgažen.
Bićeš zgažen itekako.

On topic.

Dolac Malta danas , ona famozna zelenarica prije mosta prema Hrasnom na samom uglu skretanja u uličicu uz Miljacku prema Omer Masliću, gdje Kurta i Murta već godinama parkira na pješackom prelazu "samo da nešto kupi" , pješački prelaz je logično zakrčen jer dva auta već "samo nešto kupuju' ali je hamša (sjajna zdrudjina riječ iz naftalina) u mislim kućnom ogrtaču , viklerima na glavi , pačjim usnama (nešto poput "Zvezde Granda" nakon taze buđenja) sa autom blokirala ovo dvoje na prelazu i automatski blokirala cijelu desnu traku prema mostu da bi neka žena i neka curica s koferom izašle iz auta.

Ali one izlaze najnormalnije , bez ikakve hiće ili frke , hamša nakon ispraćaja kruži oko svog auta i nešto zagleda , trube oni blokirani s pješačkog prelaza (nešto su samo kupili) , trubi raja iz blokirane desne trake jer je ulica kratka i pravi se rep pa se polako blokira glavna cesta...trubi 20 auta , hamša lagano sjeda u auto , otvara prozor , pokreće se (gledam u retrovizor , polako sam prošao) i glasno jebe mater vozaču u autu koji je prolazi , skrenula je kod male džamije u Hrasno.

Ko je nas kleo , nije nas štedio.
Dama je u pravu. :oops:

Gdje je policija da kazni osobe koje su nepropisno koristili sirenu.

Nije dozvoljeno korištenje sirene da nekoga upozoriš na nepropisno ponašanje u saobraćaju. :izet:
Bodkin

#71155 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bodkin »

Nije binarno. Ako je socijalna norma da ostavis auto, nikome ne stetis. Vrlo jednostavno. I btw u zivotu nisam ostavio auto uz sva cetri “da nesto obavim”. Ali glupo je pojedincima suditi ako je socijalno prihvaceno
Bodkin

#71156 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bodkin »

Laplace wrote: 01/10/2023 18:39

Civil je jedno, profesionalno lice drugo. Prosao obuku upravo za ovakve situacije
S druge strane, kakav je to policajac koji dozvoli da ga svako šamara u javnosti? Kako ja da od takve policije očekujem zaštitu od kriminalaca i nasilnika?

S treće strane, šta je u glavi osobe koja fizički nasrće na (naoružanog) policajca? To je, uvjeren sam, ona filozofija "neće udariti ženu u javnosti" pa da malo oćejfi i svoje frustracije istrese na službenom licu za koje smatra da ne smije uzvratiti.

Ne znam, kad bi meni naumpala ta idiotska ideja da nasrnem na policajca očekivao bih da ću zbog toga popiti gadne batine i odmah sebi iz tintare izbio tu debilanu.
Nije njegov posao da se pita sto budala nasrce na njega nego da deeskalira situaciju na bezbolan nacin. I da ga ti osamaris, ne bi te trebao ubiti od batina.
auspuhc

#71157 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

Bodkin wrote: 01/10/2023 19:03

Nije njegov posao da se pita sto budala nasrce na njega nego da deeskalira situaciju na bezbolan nacin. I da ga ti osamaris, ne bi te trebao ubiti od batina.
Americkim policajcima je dozvoljeno i da pucaju u slucaju da budu napadnuti.
Edin H.

#71158 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Bodkin wrote: 01/10/2023 19:03

Tj. trebao bi automatski disciplinski odgovarati ukoliko upotrijebi prekomjernu silu.

Silu naravno može upotrijebiti do mjere da onesposobi osobu da mu opali i drugi šamar i to je to.

Dalje sud odlučuje o kazni.
drug_profi

#71159 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Obucen policajac bi ovo uhvatio za ruku, zavrnuo je, oborio na tlo i stavio lisice. Zatim pozvao podrsku da je pokupi u prostorije za zadrzavanje.
Laplace

#71160 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Bodkin wrote: 01/10/2023 19:01

Nije binarno. Ako je socijalna norma da ostavis auto, nikome ne stetis. Vrlo jednostavno. I btw u zivotu nisam ostavio auto uz sva cetri “da nesto obavim”. Ali glupo je pojedincima suditi ako je socijalno prihvaceno
Naravno da nije binarno, ali opet najčešće to rade osobe koje nije briga za ostale. Može se svakome desiti da iz nekog razloga moraju na kratko vrijeme stati na cesti, možda zbog kvara ili da na par sekundi nekog pokupiš. Ja mrzim kad se sa nekim dogovorim da ga usput pokupim a on umjesto na nekom parkingu čeka na trotoaru pa sam tih pet ili šest sekundi kao na iglama, krivo mi što ljudima smetam. Srećom, rijetko mi se to dešava.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#71161 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Laplace wrote: 01/10/2023 23:04
Bodkin wrote: 01/10/2023 19:01

Naravno da nije binarno, ali opet najčešće to rade osobe koje nije briga za ostale. Može se svakome desiti da iz nekog razloga moraju na kratko vrijeme stati na cesti, možda zbog kvara ili da na par sekundi nekog pokupiš. Ja mrzim kad se sa nekim dogovorim da ga usput pokupim a on umjesto na nekom parkingu čeka na trotoaru pa sam tih pet ili šest sekundi kao na iglama, krivo mi što ljudima smetam. Srećom, rijetko mi se to dešava.
Isto kao i ti.
Sve je izgleda stvar kućnog i školskog odgoja.
Laplace

#71162 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 01/10/2023 21:06

Obucen policajac bi ovo uhvatio za ruku, zavrnuo je, oborio na tlo i stavio lisice. Zatim pozvao podrsku da je pokupi u prostorije za zadrzavanje.
:thumbup:
auspuhc

#71163 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

drug_profi wrote: 01/10/2023 21:06

I opet bi se neki nasli da i to proglase prekomjernom upotrebom sile.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71164 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Hajvan

#71165 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

Plocnike zauzeli reMonirani ugostiteljski obekti.

Image
Bloo
Globalna šefica

#71166 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

drug_profi wrote: 01/10/2023 21:06 Obucen policajac bi ovo uhvatio za ruku, zavrnuo je, oborio na tlo i stavio lisice. Zatim pozvao podrsku da je pokupi u prostorije za zadrzavanje.
Napad na službeno lice <3
Hajvan

#71167 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajvan »

Bloo wrote: 01/10/2023 14:26
John Cleese wrote: 01/10/2023 14:14

Nije nuzno tako - pod uvjetom postupanja prema potrebama i zaslugama ili i samog odsustva razloga za drugaciji postupak :D

Nista me ne kosta i nista mi se lose nece desiti, ako se, na primjer, sklonim s puta nekome ko se tesko krece, tegli nesto, vodi djecu, ako dohvatim nepoznatoj starici predmet koji je nehotice ispustila ili joj pomognem da ustane nakon sto se saplela i pala, ako pustim par auta da prodju iako imam prednost na pjesackom bez semafora, jer vidim da iza njih nema vozila u blizini i da necu nikoga zadrzavati dok prelazim cestu, da se ljubazno obratim salterskom sluzbeniku iako sam relativno dugo cekao da do njega dodjem...

...sto me naravno ne sprecava da na bezobrazluk, agresivnost, upadljivo bespotrebno smaranje i tome slicno odgovorim munjevito, kratko i efikasno :D
Ne kosta i nista lose ti se nece desiti, ALI ti posjedujes svijest da bi se to TREBALO/MOGLO uraditi i posmatraš i primijetiš.

Ljudi i kojima diskutujemo to vjerovatno i ne vide niti promišljaju da bi se to MOGLO/TREBALo uraditi. Ne posjeduju svijest o tome.

Ko se teško kreće - smeta i koji spolni organ radi vani gdje ljudi hodaju i obavljaju poslove.
Djeca - smetaju (osim njihove djece naravno).
Starica je nevidljiva i gdje su joj djeca da joj pomognu.
Što bih davala prednost ako ja imam prednost.
Šalterski službenih je tu da MENE USLUŽI kao poreznog obveznika (primjer).

Ono što je meni i tebi normalno, tim ljudima nije normalno jer jednostavno o tome ne razmišljaju, niti im pada na pamet niti se pojavi misao da bi se to moglo uraditi...ja ne govorim o ekstremnim slučajevima,. govorim o ljudima oko nas, našim komšijama, radnim kolegama...ne govorim o nekom A. Randovskom menschu...
To je nesvjesni modus operandi - meni, grabljenje naprijed, grabljenje sebi, za sebe, za svoje, samoživosti...
Dobar ekspirement bi bio sve egoisticne, samozive pojave ozakoniti, pa da vidimo dokle cemo dogurati takvom politikom.
vjeshalica

#71168 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Hajvan wrote: 02/10/2023 14:55 Plocnike zauzeli reMonirani ugostiteljski obekti.

Image
30 ogranicenje,pjesacki,skola i dijete koje je odalamio kamion,vidi se
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71169 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Skrecu promet u jednosmjernu
Dakle zabranu
Umjesto kola da postave 200 metara nize
ramizovstrasni388

#71170 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ramizovstrasni388 »

Hajvan wrote: 02/10/2023 14:55 Plocnike zauzeli reMonirani ugostiteljski obekti.

Image
čudi i da nema više nesreća ovdje, bukvalno se zna desiti da se ne može proći jer bude puno auta sa obje strane, jedino možeš na cestu da prođeš kao pješak
oldtajmer

#71171 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oldtajmer »

drug_profi

#71172 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ne znam šta je dr.Damir uradio, ali može biti otac Merimi i plus joj je nadređeni, tako da je ova sestra daleko premašila granice dozvoljenog...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#71173 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

drug_profi wrote: 03/10/2023 12:28 Ne znam šta je dr.Damir uradio, ali može biti otac Merimi i plus joj je nadređeni, tako da je ova sestra daleko premašila granice dozvoljenog...
sve da je moj babo rahmetli živ i da je on na mjestu dr. Damira, ako je bio đubre i bezobrazan, takvim ljudima je sevap reći onako kako jesu, staviti ih na njihovo mjesto, makar pod cijenu fizičkog obračuna
vjeshalica

#71174 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 03/10/2023 12:28 Ne znam šta je dr.Damir uradio, ali može biti otac Merimi i plus joj je nadređeni, tako da je ova sestra daleko premašila granice dozvoljenog...
Kako joj je nadređen?
vjeshalica

#71175 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

liaar wrote: 03/10/2023 12:39
sve da je moj babo rahmetli živ i da je on na mjestu dr. Damira, ako je bio đubre i bezobrazan, takvim ljudima je sevap reći onako kako jesu, staviti ih na njihovo mjesto, makar pod cijenu fizičkog obračuna
Ono kad neko misli da smije na nekoga otresati gače
Post Reply